ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra

Crikvenica Riviéra dióhéjban | Közlekedés | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

Crikvenica Riviéra - Utazás és nyaralás

Crikvenica Riviéra dióhéjban

A Crikvenicai Riviéra a Kvarner-öböl része és lényegében a Kraljevica településtől Novi Vinodolski-ig elhúzódó, kb. 15 kilométeres partszakaszt takarja. Itt a települések – pl. Crikvenica, Dramalj és Selce – szinte egymásba nőnek, köszönhetően az intenzíven terjeszkedő turizmusnak.

A magyarok számára a térség elsődleges vonzereje, hogy autópályán gyorsan elérhető itthonról. A főszezon június végétől augusztus utolsó hetéig tart. Ez előtti és utáni időszakban negyedannyi a turista, az árak is mérsékeltebbek, a víz is kellemes, tehát semmit nem veszít az, aki május végén vagy szeptemberben jön ide nyaralni.

Azoknak érdemes a Crikvenicai Riviérát nyaralásuk helyszínéül választani, akiknek a nyaralás szinte kizárólag a tengeri fürdőzésről, napozásról és szórakozásról szól. A Crikvenicai Riviéra területén belül ugyanis nincs sok különleges látnivaló, nincsenek kirándulóhelyek, történelmi emlékek, nevezetességek - ez inkább egy mesterséges turistatelepülés.

A partszakasz strandjai átlagosan jók, de nem kiemelkedőek a többi horvátországi strandhoz képest. A fő erősségük egyértelműen a családbarát strandok. Na persze, az itteni átlagos strandokon is sokkal szebb a tenger és a vize, mint a túloldalon, az adriai olasz tengerpart legjobb strandjainál. A strandok nagy része ebben az övezetben kristálytiszta vízminőséggel büszkélkedik. A főszezonban ügyelnek a helyiek arra, hogy a turisták által eldobált szemét reggelre eltűnjön a partról. A tenger májusban, ahogy a horvátok mondják „virágzik”, ilyenkor a felszínen úszó sárgás algák zavarhatják a teljes víztisztaságot, viszont ezek csak időszakos és az ökoszisztéma szempontjából teljesen természetes folyamatok.

7 napot töltöttünk Povileban, ami közel van Novi Vinodolski hoz. Tiszta, illatos, kellemes helyen szalltunk meg. Noviba is ellátogattunk és egy hotel strandja nagyon tettszett nekünk. Lisanj mintha az volt a neve. Crikvenican is leltünk olyan part szakaszt ami bejott nekünk. Selce viszont egyáltalan nem, és soha többé... Nekem az a hering party es a zavaros víz abszolút nem jött be es undorodtam tőle 😛 (2022, július)

Ezen a honlapon a következő településeket, városokat mutatjuk be részletesen:

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Magyarországhoz való közelségének nagy előnye

Nem tetszett

1. A strandoláson kívül nincs sok aktív tevékenységre lehetőség

2. A szemetes strandok

3. Homokosnak nevezett strandok, amelyek fövenye inkább nagyon fino sóder

Közlekedés

A határtól végig a Rijeka feliratot kell követni, de nem muszáj egészen Rijekáig elmenni, kb. 30 km-re a várostól a sztrádáról le lehet hajtani egy kanyargós autóútra (Otok Krk, Crikvenica a felirat), amely meggyorsítja a lejutást, hiszen ezzel kikerülhetjük a rijekai nagyvárosi dugókat. Általában köztudott, hogy a főszezonban szombatonként van a turnusváltás, és ezért szombatonként az utakon a megszokotthoz képest is nagy az autók tömege. Jó hír, hogy ez a tömeg az elmúlt években már kezd eloszlani a hét többi napjára is, hiszen sok nyaraló ragaszkodik a nem szombati turnusváltáshoz. A szállásadók többsége így alkalmazkodott a megváltozott utazási trendekhez és engedik a rövidebb/hosszabb tartózkodást is.

A helyi közlekedésben meg kell említenünk a nagyon hasznos elektromos kisvasutat, ami a Crikvenica Riviéra egy szakaszán (Crikvenica és Selce között) közlekedik. Ez nem csupán szórakozási lehetőség, hanem praktikus megoldás alternatívája az autós közlekedésnek. A két település között ugyanis a tengerparti út egyirányú, eléggé megnehezítve így az autós átjutást és a parkolás sem egyszerű a városokban. Ahogy előbb is írtam, a Crikvenicai Riviérán sok helyen nagy gond a parkolás. Valójában vannak parkolók, de mindenféle korlátozásokkal, amelyek csak horvátul vannak kiírva. Máshol ugyan van parkolóhely, de olyan szűk, hogy oda művészet biztonságosan beállni. Crikvenicában a tengerparton és a városban is találhatunk nagyobb fizetős parkolókat, de nyáron nem ritka, hogy ezek is megtelnek. Ha véletlenül rossz helyre parkolunk, és a strandolás után nem találjuk az autónkat, valószínű, hogy a helyiek által csak „Pók”-nak (Pauk) keresztelt vontató vitte el büntetésből a kocsit (ez valószínűbb, mint a lopás). Ilyenkor a környék összes településéről Crikvenicába viszik az autókat, ahol szép kis summáért válthatjuk ki azt.

Szállások

Szállodák

A térségben csupán pár magasabb kategóriájú hotel található. Leginkább a 20-30-40 éve megépített, és azóta változatlan kinézetű, 2-3 csillagos szállodák a jellemzőek. A szállodafejlesztés hiányának magyarázata nagyon egyszerű: ezek a nem túl korszerű szállodák is pikk-pakk megtelnek a szezonban. A térség nagyon felkapott, jól megközelíthető, sok programmal, vendéglátóhellyel, szép strandokkal és kiváló kirándulási lehetőségekkel.

Apartmanok

Apartmanok esetében nagyon alaposan előre kell tájékozódni a körülményekről. Figyelem! Nagyot kockáztatnak azok a turisták, akik előzetes foglalás nélkül, helyben improvizálva keresnek szállást. Ezen a vidéken számolni kell azzal, hogy főszezonban sokszor már csak silány, nehezen elsózható apartmanok maradnak talonban, pl. olyanok, amelyek alagsoriak, vagy ahol idegenekkel kell osztozkodni a közös fürdőszobán, vécén.

Tanácsok apartmanok bérlésénél

A térségre vonatkozóan az apartman bérlésnél fontos előre tudni, hogy a ház milyen távolságban van a parti országúttól (Jadranska Magistrala). Ez a főút ugyanis a forgalomtól nagyon zajos és ezért jobb, ha a ház elég messze van tőle. Ritkán, de előfordulnak helyben vitatkozások a tulajokkal arról, hogy milyen minőségű, elhelyezkedésű szobába szóljon a bérlés. Kellően tájékozódni kell arról, hogy hol is van pontosan a szállás, mert a térségben vannak utcák, amelyeknek nincs neve, vagy nincs kiírva sehol. Pedig a foglalásnál adnak valamilyen címet utcanévvel.

Előzetes foglalás esetén kapunk leírást, képeket és a megközelítési tanácsokat is, így sokkal kényelmesebb a nyaralás, nem kell azon stresszelni egész úton, hogy vajon estére lesz-e hol álomra hajtani a fejünket. Általában az előre foglalással pénzt is spórolunk, mert a helyszínen a tulaj annyi pénzt mond, amennyit nem szégyell, hiszen látja, hogy minden vágyunk gyorsan szállást találni. Ezt a szükségletünket pedig egyesek kihasználhatják.

Kempingek

Ebben a régióban is jellemző, hogy a kempingek a települések peremére szorulnak, ami nem probléma, hiszen itt általában nyugisabb minden, több a zöld terület, a strandok pedig egy köpésre vannak. Általában a kempingek környékén mindig kiépül egy mini „városközpont”, ahol találunk boltot, sporteszköz bérlőhelyet, búvárközpontot. Többen dicsérik a Selce-i autós kempinget és a klenovice-i kempingeknek is jó a híre.

Tengerpart

A Crikvenicai Riviéra kifejezetten hosszú tengerparti szakaszán mindenféle strand megtalálható: sziklás, kavicsos, homokos, kiépített, kibetonozott, vad, természetes. Bár világhíres, horvát toplistás strand nincs a Crikvenicai Riviérán, a legjobb horvát tengerparti családbarát strandok közül itt nyolc (!) kilométeres szakaszt találunk. E szakaszra jellemzőek a széles öblök, a kavicsos és a homokos strandfövenyek váltakozása. A príma felszereltséget garantáló kék zászlós strand minősítést a térség több strandja is megkapta, pl. a homokos-kavicsos Plaža Omorika (Dramalj mellett) vagy a Plaža Poli mora (Crikvenica városnál). A crikvenicai főstrand - Crikvenica városában van - kitűnik kiváló felszereltségével és a szolgáltatások gazdagságával. A dramalji strand ideális a kisgyerekeknek a víz sekélysége miatt. Jó homokos strandot találunk a Manestra-öbölben, Dramalj és Kačjak települések között. Ugyancsak jókat mondanak ezekről a homokos strandokról: Balustrada, Crni Molo.

Crikvenica Riviéra - tengerpart

A kibetonozott strandok sem feltétlenül barátságtalanok, például a selcei autós kemping strandja igen barátságos - a főszezoni zsúfoltságot kivéve. Bár az itt nyaralóknak erre is tudok egy alternatív megoldást - igaz némi kompromisszummal: a kempinget elhagyva egy eldugott kis erdei ösvényen 15 perc gyaloglással csodás lapos kavicsos naturista strand is rejtőzik - zsúfoltság nélkül. A mesterségesen feltöltött, homokos strandok mind elkerítettek, fizetősek - és általában ezek a legzsúfoltabbak. A homokos strandok belépődíja átlagosan 15 kuna/fő. A strandokon a nyugágyak két személyre átlagosan 50 kunába kerülnek, napernyővel 70 kuna. Még egy fontos információ a homokos strandokról: a homok itt nem a klasszikus fehérhomokot jelenti, hanem apró kavicsokkal, sőt kis kagylókkal sűrített durva homokot. Sokan azért keresik inkább a kavicsos, természetes öblöket, mert ott nagy valószínűséggel kevesebben vannak és ezeken a szakaszokon szebb, jobb a vízminőség. Strandszandált azért mindenképpen vigyünk magunkkal a kavicsok miatt.

Vendéglátás

Ami a vendéglátást és szórakozást illeti, Crikvenica viszi a pálmát. Crikvenicába a térség más településeiről is sokan kerekednek fel egy-egy esti kiruccanásra. A város szórakozási lehetőségeiről a város nevére klikkelve lehet tájékozódni. Furcsa, hogy a térség zenés szórakozóhelyein szinte senki nem vállalkozik a táncra perdülésre. Többnyire az emberek inkább kisebb-nagyobb társaságban iszogatnak, beszélgetnek. Sok helyen az ismert nemzetközi számokat nyomják egy ideig, majd a buli tetőpontján már horvát slágerek mennek. Tán azért is, mert a szórakozóhelyeken gyakran több a horvát, mint a külföldi, pedig amúgy a térségben a turisták vannak többségben.

E fejezethez tartozó érdekesség, hogy Novi Vinodolski sétálóutcájában van egy Adria nevű étterem, aminek magyar a tulajdonosa (Djeke Zoltán). Természetesen van magyar nyelvű étlap. A választék nagy része ugyanaz, mint a többi helyi étteremben, de azért van egy-két magyar étel is (pl. magyaros szűzérmék, bográcsgulyás). Zoltán nagyon kedves és segítőkész, igazi családi vállalkozás ez, minden magyart (is) szívesen látnak, sőt sokszor a nyaralással vagy a várossal kapcsolatos jó tanácsokkal is segítik az érdeklődőket.

Vásárlás

2023 - Crikvenicán:  2 felnőtt + 1 gyerek 7 éves . Átlag napi 125 eurot költünk ebben napi 1 étterem kb.50 - 80 euro a többi önellátás, bolt, fagyi, kávé, bor, sör stb. + még hozzá a hajózások, kirándulások. Amúgy szerintem Balatoni árak mindenhol, na de ez az Adria és nem a Balaton. Ha nyaralsz érezd jól magad és ne stresszelj az árak miatt.

Látnivalók

A térségben nyaralók számára feltétlenül javasolt a közeli Krk-sziget meglátogatása (fürdőruhával felkészülve!). A Krk-szigeten Stara Baška meglátogatása és a csodaszép kavicsos, rendezett baškai strandon való fürdés nagyon ajánlott. Sokan zengedeznek dicshimnuszokat Njivice nyugis, romantikus, sziklás, aprókavicsos öbleiről is. Még egy nagyon jó kirándulási útvonalat ajánlok: autóval a Krk-szigetére hídon, aztán Krk-ből komppal Cresre, majd autóval Lošinjba, persze elsősorban a fantasztikus Mali Lošinj miatt, esetleg Veli Lošinjba a delfinnéző hajótúra miatt is. Érdemes meglátogatni Drvenik-et is. Ez egy réges-régi városka ősrégi templommal. Nagyokat lehet kirándulni autóval a közeli hegyekben is. Vannak kilátóhelyek (pl. Mahavica), ahonnan nagyon szép panoráma nyílik a Krk-szigetre. Az utak itt-ott meglehetősen kalandosak, tehát érdemes betartani a sebességkorlátozásokat, mert sok a veszélyes kanyar, szakadék. Novi Vinodolskiban minden év július elején rendeznek egy nemzetközi nyári karnevált, mulatságos, jelmezes eseményt. Ha valaki a térségben nyaral ilyenkor, érdemes ellátogatnia ide.

Aktív pihenés

Ebben a térségben a tenger nyújtja a legjobb lehetőségeket a mozgalmas kikapcsolódásra. Számos búvárközpont áll rendelkezésre, lehet hajót, jet-skit bérelni, ejtőernyőzni.

A települések nagy részén találunk mini golf pályát, ahol pár kunáért kellemesen elbolondozhatunk órákig. A térségben viszont nincsenek kiemelten ideális helyszínek a szárazföldi aktív időtöltésre, bár gyalogtúrákat, hegyi sétákat szervezhetünk a közeli magaslatokra. A kerékpárosoknak sem a legbarátságosabb terepe ez, hiszen a városokban csak nagyon kevés helyen van kerékpárút, a főúton pedig veszélyes nagyon a tekerés.

Praktikus

Bár a kinti szolgáltatók a vendégekből élnek, azért tanácsos nekünk, vendégeknek is kedvesen viselkedni a helyiekkel, a mosolygás csodákra képes. Ha kialakul a kölcsönös szimpátia, akkor nem kell félnünk attól, hogy átvágnak, sőt, nem ritkán meg is kínálnak minket valami helyi specialitással. Az udvariatlan viselkedéssel náluk nem érünk el semmit. Vannak itt-ott próbálkozások a külföldi nyaraló átvágásra. Például figyelmesen kell követni azt, hogy a nagy címletekből hogyan és főleg mennyit adnak vissza.

Postamobil - l.v. fotója

Vélemények

Crikvenicán voltunk és nincs jó tapasztalatunk. Drága,túl zsúfolt,nem egy nagy szám,az hogy milyen emberek járnak ide túlnyomó részt inkább nem fejtem ki,de az elmúlt 10 évben ekkora parasztokkal nem találkoztam mint itt...DE ettől függetlenül adunk még majd esélyt Horvátországnak,csak akkor màsik részére megyünk. (2022)


Novi Vinodolskit szeretem, aranyos az óvárosi rész, jó éttermekkel. Előtte van egy mélyen fekvő, benyúló vadregényes öböl, ahova földúton le lehetett menni. Érdekessége, hogy füves volt a párt, mert a sziklák közül édesvíz szivárgott a tengerbe. Kicsit hidegebb a víz, de csodás. Szép Selce és Crikvenica strandja. Krk-n Baska strandja csodás...szóval bármerre mész nehezen hibázol. Inkább kuna és bankkártya. Pályán, ha nincs enc készülék inkább kártyával fizess. A kapuknál a sávok jelzik a fizetési lehetőséget.


Imádtam reggelente ahogy a horgászhajók kifutnak. Parti büfék nem rosszak, szép, tiszta , rendezett part


Nem Crikvenicával kell kezdeni.l Közel 20 éve járjuk az Adriát, sok szigetet is beleértve, de soha nem értettem, hogy miért Crikvenicából ítélik meg sokan. Crikvenicán van tenger és ennyi. Ezen kívül nulla. Tessék venni a "fáradságot" és elmenni Primostenbe, Trogirba, Mali Losinjba, Pag-ra, Rab-ra, Hvar-ra, Brac-ra, Dubrovnikba, Cavtatba, Popovicibe, Fazana-ba, Rovinjba, a Kamenjak-félszigetre, Vrsarba, a Limski-fjordhoz, Vodicébe, Sibenikbe, Rogoznicába, Makarskába, Omisba, Zadarba, Marinába, Pasman-szigetre, Ugljan-szigetre, Krk-szigetre, Cres-szigetre, Murter-szigetre, Trstno-ba, a Krka Nemzeti Parkba, Splitbe, a sok Kastelába, Ciovóra (és aglomerációiba), Baska Vodába, Brelára, Gradac-ba, Popovicibe (Pasjaca beach), Bijela plaza, Srima, Vis sziget, Peljesac-félsziget, Prvic-sziget, Korcula-sziget, Briuni-szigetek, Kornati-szigetek, és milliószámra sorolhatnánk, a teljesség igénye nélkül. Csak egy kérdésem van...

Miért Crikvenica vagy Selce? Nincs ott semmi. Azért, mert az a van a legközelebb?! Ekkora ostobaságot még nem láttam, hallottam El lehet menni Crikvenicába, de ne várjunk tőle semmi valódi Adria "feeling"-et. Tenger van és ennyi. Az Adria Siófoka. (Van még néhány ilyen hely) Csobbanni jó, de semmi több. Ebből levonni a konzekvenciát, pedig az ostobaság apoteózisa. Ha ezek alapján ítélsz, akkor Neked nemhogy az Adria nem való, hanem egy horgásztó sarka sem. Tájékozatlan vagy és tudatlan. Ez még nem lenne baj, de, hogy ez alapján ítélsz, az téged minősít. Ha én Siófok alapján ítélném meg a Balatont, szégyellném magam.

Egy (semmitmondó) Crikvenica után megítélni egy országot, egy tengert a világ legnagyobb ostobasága. Magyarországot sem Kiscséripuszta alapján ítélem meg. (és itt kérek elnézést a Kiscséripusztaiaktól). Neked el kellene még néhány év, és némi tapasztalat, hogy egyáltalán hozzávakkants az Adriához. Építő jellegű tájékozódást kívánok...


"A Crikvenica központjában található Akvárium látogatásáról mindenkit lebeszélek. Kicsi épület, néhány apró terem, gagyi, és állatkínzós. A fajok szempontjából sem láttunk semmi extrát. A kislányomnak persze tetszett valamennyire, de engem nyomasztott a hely. A belépődíj összegéhez (35 kuna) képest az élmény nem kellően jelentős"


"Crikvenicában a belvárosban mindenképpen érdemes megnézni az akváriumot. Nagyon nagy élmény volt nekünk."


"Nekem nem tűnt úgy, hogy a horvátok annyira kedvelnék a magyarokat. Ellenszenvet egyáltalán nem tapasztaltam, sokkal inkább közömbösséget abban a tekintetben, hogy a vendég az cseh, magyar, vagy szlovák-e. Lényegében a helyiek mindenkivel kedvesek, udvariasak, és segítenek, ha kell."


"A strandok Novi Vinodolskinál jobbak, mint Crikvenica-nál, viszont a tengervíz hidegebb a helyi édes forrásvizek és a tengervíz keveredése miatt."


"Szerintem Novi Vinodolski bár kisebb, mint Crikvenica, de kellemesebb. Selce meg kisebb mindkettőnél és szebb is mindkettőnél. Selce szuper! A térségben a legjobb hely."


"Selcéről Crikvenicába sokszor átmentünk. Az ottani strand annyira nem tetszett nekünk, talán mert a kikötő és ezáltal a hajóforgalom nagy és ez zavaró valamennyire a strandolásnál. A víz sem volt már olyan tiszta. Crikvenicában viszont jobban lehet vásárolgatni, mint Selcében, főleg az ékszerek tekintetében. Crikvenica szép város, de itt biztos nem nyaralnék összefüggően egy hetet. Inkább csak kirándulásra, nézegetésre jó."

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA