ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Lopar


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Lopar

Lopar dióhéjban | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Tengerpart | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

p.cs. fotója

.

Lopar dióhéjban

  • Lopar fürdőhely a Rab-sziget északi részén fekszik, 12 kilométerre Rab várostól (autóval kb. 15 perc).
  • Lopar a Kvarner-öböl egyik legismertebb nyaralóhelye.
  • Fő vonzereje az, hogy 22 (!) homokos strandja van, s köztük a nagy sztár a másfél kilométer hosszú San Marion, más néven az agyonfotózott Rajska plaza.
  • Lopar közelében több szép öböl fedezhető fel.
  • A főszezonban többnyire nagy a zsúfoltság. Jellemzően szeptember közepéig tart a nyaraló szezon.

s.a. fotója

Vélemények

Ha igazi homokos partot keresel lassan mélyülő vizzel, ami hamar felmelegszik, akkor: Rab sziget, Lopar.


Az ami fürdőcipő nélküli és igazi homok, az Lopar


"Lopar tényleg szép fekvésű, gyerekbarát part és így igen népszerű, de... nekünk talán pont a nagy tömeg, hangzavar és délutánra pisimeleg túl sekély víz miatt nem jött be annyira." forrás


,, A Rajska strand túlzsúfolt volt, a Dubac is szép homokos strand, de szerencsére nem annyira felkapott.

Lopar legnagyobb közstrandján napi 100 kunába kerül két napozóágy és egy napernyő. Az út másik oldalán, egy füves területen 60 kunából meg lehet úszni ezt a szettet. E nagy strand azért jó, mert olyan Balatonos-an hosszú ideig lehet sekély vízben menni és ez jó a gyerekeknek. 

Lopár sok strandjából mi hetet ismertünk meg. Ezek közül egy-két kisebb strandon is csak 60 kuna a két napozó ágy+napernyő szett. Van a strandok közül egy-kettő, ahol sznorkelezni is érdemes. Két strandról tudunk, ahol lehet csónakot bérelni.

Magában Loparban viszonylag kevés bolt van, annál több stand, ahol főleg strandoláshoz való cuccokat árulnak. Azért van egy nagyobb szupermarket, a Konzum Markt. Ne hagyjátok ki a Creshendo nevű szuper pizzériát. Loparban nincs komolyabb éjszakai élet. Egy koktélbárt frekventáltunk, leginkább a szép tengeri kilátás miatt.

A szokásos dagonyázáson kívül azért felfedeztünk nyugis, homokos öblöket, megnéztük a Geoparkot, voltunk kicsit a hegyeken, és üvegfenekű katamaránnal kirándultunk más szigetekre. Krk szigetre lehet menni komppal is, kb. 1 óra 20 perces az utazás. Loparból busszal is könnyen el lehet jutni a sziget egyéb pontjaira. Rab város 15 kilométerre van Lopartól." (Baka, 2015)


Lopárnál keresd Dubac öblöt, sok séta a parkolótól de nagyon megéri. Legmelegebb vizű öböl a szigeten, látvány igazán gyönyörű, és kevesen vannak. (t.l., 2023)Szállások Loparban

Ajánljuk ezeket a szálláshelyeket (2022):

2 csillagos: Lopar Family Hotel ,

3 csillagos: Plaža Sunny Hotel , Lopar Sunny Hotel ,Hotel Sahara , Hotel Veli Mel Sunny ,Hotel Epario , Pension Gasthaus Dragica ,

4 csillagos: Residence San Marino ,Hotel Bellevue ,

-------------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: San Marino Sunny Resort by Valamar , Hotel Veli Mel ,

-----------------------------------------------

,, Lopáron a Paradiso kempingben már csak mobilházak vannak. A telepített lakókocsikat megszüntették. A mobilházak tuti kényelmesek. A part homokos a víz meleg, száz métereket lehet menni a vízben olyan sekély, kimondottan gyerekbarát." (2021)

----------------

Lopárnál a part homokos, a vízben is. Vizicipő nem kell. San Marino kemping ott vannak mobilházak is, több cégnek is. A legjobb választás. (2021)


Én nem Loparon foglalnék szállást. Kiesik mindentől. Rab 25 km hosszú, tehát bárhol ott vagy 10 perc alatt autóval. Ha rám hallgatsz, inkább Barbat, Banjol, Kampor ahol szállást keress. Közelebb van az óvároshoz, Lopárra meg át tudtok menni strandra

Közlekedés

A fotón látható liliputi vasúttal lehet közlekedni Loparon belül. 

Van közvetlen buszjárat Rabra, a központban, illetve a körforgalom mellett lehet rá felszállni. Taxi hajók is vannak. (2022)

Vásárlás

Egyéb hasznos információk

Jön!

Tengerpart

Loparnál másfél kilométeres partszakaszon sorakoznak a lassan mélyülő vizű strandok amelyeknek fenyőerdős háttere áldott árnyékot nyújt a nyári hőség idején. Igazi, természetes homokos strandok ezek, s ez különlegesség a horvát tengerparton.  

,, Kicsi lányunk reszketett a tengertől, pláne hogy hajóztunk elég kalandosan, szikláktól köves tengerpartokig. Hogy neki is legyen jó, egyszer otthagyva a hajónkat, Lopart céloztuk meg és kislányunk a homokos, enyhén lejtős parton hozzá-bátorodott a tengerhez. (b.r., 2021)


,,Ebben a tömegnyomorban mi az élvezet? 🤔
A látványtól rosszul lettem, az ilyen helyeket messziről kerülöm itthon és külföldön is! (n.n., 2021)


,, Ha a gyerekek már nem homokoznak nincs értelme a homokos strandnak. Kavicsozni is szeretni fognak, és a kaviccsal nem megy tele a ruha az autó és minden..  Olaszországban, Spanyolországban sokkal jobb minöségü homok van..Kristálytiszta homok-homok pl.Lido Di Jesolo...Loparon az egy kicsit iszaposabb a homok...(2021)


Lopar Paradise Beach strandja homokos, lassan mélyülő, meleg vizű. gyermekes családoknak tényleg paradicsom. Éttermek, bazársor, parasailing, és más vízi szórakozás is van.


(Supertarska Draga-n volt a szállásunk, kb. 10 perc autóútra Lopar-tól és ugyanennyire Rab várostól a másik irányba.) Két egész napra átmentünk Loparra. Nagyon jól érezték.magukat a langyos, sekély tengerbe és volt vízi játszótér, vízi bicikli, csúszda stb.


Egy negatív élményem volt: mégpedig az agyondicsért Lopar beach. Sajnos a homokos part egy 8 hónapossal nem opció. Állandoan a szemébe, szájába kente...persze utána ordítás, üvöltés. Nincs egy csepp árnyék sem....sajnos ekkora hőségben a sátor nem elegendő. Illetve a zuhanyozás fizetős....ami megint bosszantó volt, az állandó homok probléma miatt. Egy szó mint száz, nekünk a legjobban Suha Punta Beach jött be a legjobban. 

Rajska strand

Főszezon - v. a. fotója

Sahara strand

sz. e. fotója

Ciganka

A Ciganka strandon homokos és sziklás rész is van, így választhatunk, hogy a forró homokon vagy a sziklán elterülve napozunk. A nudizmus engedélyezett, de nem elvárt. A strandot autóval közelíthetjük meg, majd parkolás után, az utolsó 100 m gyalogosan tehetjük meg. forrás

Livačina

A Rajska plaža közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Livačina strand. Az árnyékot adó fák között itt is találunk vendéglátóipari egységeket, azonban ez a strand kevésbé zsúfolt, alkalmasabb az ellazulásra. Aki méginkább intimebb, nyugalmasabb körülmények között strandolna, sétáljon tovább a gyönyörű part mentén, ahol eldugott öblök sorakoznak egymás után. forrás

Programlehetőségek

,, Ha Loparon jársz ebbe a barlangba be kell ugrani. Én sokszor jártam ott és nagyon megbántam, hogy még nem ugrottam le, mindig lusta voltam kimászni a csónakból és rossz időpontban voltunk ott.... Simán ki lehet úszni alulról, 1-2 méter széles szikla alatt. Legközelebb ki nem hagyom. Délelőtt süt bele szépen a nap, akkor érdemes megközelíteni vizibiciklivel, vagy csónakkal. Medova Buža néven megtalálható a google térképen. "

Olvasmányos linkek

"A gyerekek miatt már eleve olyan helyszínt választottunk: Rab szigetén Lopart, amit gyerek nélkül tuti nem választanék. Itt olyan a tenger, hogy több kilométert gyalogolsz befelé, de még mindig csak bokáig ér a víz…

Lopar - strand: szóval igazán gyerekbarát a strand: van sekély víz, homokos part, játszóterek, árnyékos fekvőhelyek, éttermek, mini golfpályák és trambulinok, sőt a parttól távolabb még egy pici vidámpark is kisvasúttal, vurstlival, bazárral. Itt béreltünk évről évre apartmant, hol szebbet, hol lepukkantabbat, mikor hogy jött ki. Apartmanos üdülésünkkor a nap úgy kezdődött, hogy lebattyogtam a pékhez friss pékáruért, majd vissza a szerzeményekkel. Gyorsan reggelit készítettem, és egy rakás szendót megkentem, becsomagoltam tízóraira. Felpakoltuk a cuccainkat: babakocsi, napernyő, matrac, sátor, homokozó játékok, stb… és lehurcolkodtunk a partra. Miután végigkentem mindenkit 50 faktoros krémmel, beosztottam a férjemmel, hogy ki megy messzebbre (ahol legalább már derékig ér a víz…) a nagyobbakkal, és ki marad a parton homokozni a kicsivel, illetve mikor cserélünk…

Tizenegykor már pakoltunk, mert erősen tűzött a nap, felbumszliztunk a szállásunkra, ahol főzhettem az ebédet. (Étteremmel is próbálkoztunk, de mire kijött a pincér, majd jó fél óra múlva a kaja, addig a kölkök lebontották a díszletet, vagy bealudtak, sőt, sokszor meg sem ették, amit rendeltek…) A kicsit ebéd után altatni kellett, közben a nagyokat csendes programmal lekötni. Alvás után négy körül ismét lecuccoltunk, és pancsiztunk, homokvárat építettünk, fagyiztunk. Majd vacsorakészítés, mosogatás és takarítás várt rám, amíg a férjem altatott. Esti kimaradás stornó (max. 1 alkalommal), mert a kicsi elaludt ugyan a babakocsiban, de a nagyok úgy felpörögtek a bazársor látványától és a helyi mini vidámpark és vurstli élményétől, hogy másnap délig aludtak volna.

Az apartmanban nagyjából ugyan azt csináltam, mint itthon: főztem, mostam, takarítottam, gyerekeket szórakoztattam, csak limitált segítséggel: háztartási eszközök nulla: se porszívó, se mosógép, se mosogatógép, edény 2-3 db, sőt az egy nyomorult felmosó lavór is körbejárt az apartmant bérlő családok között… Csak a csodaszép helyszín kárpótolt, meg az, hogy tudtam, a gyerekek legalább jól érzik magukat.

Egy idő után megelégeltem, és kértem a férjem, hogy menjünk szállodába, ahol mindezt a macerát helyettem a személyzet csinálja meg: nem nekem kell kézzel kimosnom a törölközőkből a homokot, nem én rohangálok a pékhez meg a gyümölcsöshöz, meg a kisboltba, hogy aztán egy vacak rezsón porból készült makarónit egyek, vagy az otthonról hozott, lefagyasztott pörköltet és töltött káposztát kanalazzam napokig… Igen, beismerem, ahogy öregszem, egyre hisztisebb és kényelmesebb leszek. Szállodát akartam!

És megérte: az első szállodás tengerparti nyaralásunkkor szintén Loparra mentünk, de olyan érzés volt, mintha először nyaraltam volna. Már attól kipihentebb lettem, hogy nyugiban reggeliztünk, mert a gyerekek a terülj-terülj asztalkámról azt választottak, amit szerettek volna, így nyafogástól mentesen indult a nap. A szálloda közel volt a parthoz, ezért nem kellett úgy felpakolnunk, mintha egy túlélő túrára indultunk volna… A mai napig hálásan gondolok arra az aranyos takarító nénire, akit éjszaka azért riasztottunk, mert a kicsi összehányta az ágyat, és ő kedvesen, megjegyzés nélkül cserélte az ágyneműt. Még másnap is megkérdezte, hogy jobban van-e a gyerek…

A hotelben animátorok is dolgoztak, így a csendes pihenő alatt csak lekísértem a nagyokat a mini-klubba, ahol rajzoltak, játszottak, gyurmáztak, társasoztak a többi gyerekkel. Este is volt minidiszkó, sőt vetélkedő is a gyerekeknek, ami kilencig tartott, rendesen kifárasztotta őket, altatni sem kellett. Ugyanott voltunk, mint korábban, mégis teljesen más élmény volt nekem, és azt hiszem a férjemnek is, mert egy sokszor morgós, kapkodós, rohangálós feleség helyett (legalább azon a héten) egy türelmes, nyugis, mosolygós asszonykát kapott." (2014)" forrás


"Rab szigetet körbejárva felkerestük a festői szépségű homokos tengerpartjáról híres települést, Lopart. A nagy hőség és a sok, sok megtett kilométer miatt, első utunk a tengerpartra vezetett. Mivel már fürdőnadrágban voltunk, azonnal belevetettük magunkat a hűvösnek nem mondható, ám annál kellemesebb habokba. Nem csalódtunk, a homok finoman simogatta a lábunkat jó sokáig, mert jócskán beljebb kellett sétálnunk, de nem is igazán bántuk, mert nagy úszáshoz úgysem lett volna erőnk. Később, mikor már kellően felfrissültünk, átúsztunk a szemben lévő közeli kis szigetre. Kb. 2 óra fürdőzés után nagy nehezen kijöttünk a partra és pihentünk egy kicsit.

Az eredeti tervektől eltérően úgy döntöttünk, hogy Lopar megér egy pár nap itt tartózkodást és egy jó kis bulit, hogy végre nyaralhassunk egy kicsit. Már úszás közben is láttuk a part mellett közvetlenül elhelyezkedő jó kinézetű kempinget. Eltoltuk a bringát a recepcióra. Tervünk nem akart megvalósulni, mert a recepción közölték, se mobilházuk, se szabad szobájuk nincsen, már április végére lefoglalták az összeset, egész nyárra. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes