ÚTIKRITIKA.HU / Cres-sziget / Valun


hirdetes


útikritikák


Cres-sziget / Valun

Valun dióhéjban |Vélemények| Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

.

v. k. fotója

Valun dióhéjban

Kellemes, csinos, régimódi, tipikus, elvarázsolt halászfalu s egyben üdülõhely kis kikötõvel, ahonnan nagyon szép a panoráma. Azért is olyan szép Valun elhelyezkedése, mert itt az öböl mélyen benyúlik a szárazföldbe. Mára tán a százat sem éri el a helyi lakosok száma. A kis kikötõben fõleg halászhajók horgonyoznak. Amilyen picike a település, annyira hangulatos a szinte csak lépcsõkbõl álló utcácskáival, szép strandjával, kis kiülõs éttermeivel a tengerparti sétányon. Aki az otthoni városi forgatagtól távol szeretne feltöltõdni, néha aktívan mozogni és egy áldott nyugis helyen sétálgatni a párjával, annak ideális választás ez a kis falu.

.

k. m. fotója

Vélemények

Őrzi a vadregényes jellegét ,és nagyon csodálatos egy sziget!! Főleg a strandja: Valun


Valun egy nyugis falu, hangulatos kikötővel, két szép stranddal. Az egyik strand nagy kavicsos és köves, a másik (a Raca beach) kis kavicsos. Mindkét strandon van zuhanyozó.

A sziget tán két legszínvonalasabb étterme itt található: a MaMaLu és a Na Moru. Nagyon kicsi falu, azaz a bevásárlási lehetőségek erősen korlátozottak. Mi nem vágytunk nyüzsgős helyre, szóval összességében nekünk megfelelt ez a Valun. (2022)

m. m. fotója

,, Valun egy igazi gyöngyszem Cres szigetének északi részén. Aki még nem járt itt, az nézze meg, aki már járt ott, az tudja az egyik leghangulatosabb kis öböl. Annyira kicsi a település, hogy a tengerparton konkrétan egy kis sétány (gyalogos) az egyetlen fő utca, melyet a házsorok és a tenger zár közre, kevés merőleges utcácskával, amit csak behajtási, lakossági engedéllyel lehet használni. Így viszont nem kell autók tengerét néznünk a tengerparton. A város felett van egy hatalmas parkoló, ahonnét le tudunk költözni a szállásunkra vagy a fás domboldalban rejtőzködő, igényes, teraszos kempingbe.

Két hangulatos öböl is biztosít kiépített lehetőséget az itt pihenő turistáknak, az egyik a település szerves része és a kemping épül rá, a másik 4-5 perc sétára esik de mindkettő hangulatos. A kemping kimondottan népszerű a nagycsaládosok számára is, hiszen mindennel fel van szerelve. A kikötő a városban van így, aki hajóval érkezik kilépve a hajóból azonnal helyet tud foglalni egy hangulatos étteremben, melynek asztalai a víz felett helyezkednek el. Motorral szerencsére le lehet ereszkedni a parkolón túl a településre és keresni neki helyet a rendelkezésre álló területeken (nem sok van). Nagy gyalogtúrát nem kell terveznünk, hiszen a település 5-8 perc séta teljes hosszában. Aki nyugalomra, szeparáltságra vágyik a turisták tömege helyett, nyugodtan látogasson el ide, kimondottan jó a csúcsszezonon kívül. (2016)" forrás

Hol?

A Cres-i-öböl déli végében van, a Pernat-hegység elõhegyeinek oltalma alatt, egy elterpeszkedõ partkanyarulatban. Cres város 15 kilométer távolságra található (autóval kb. 22 perc).

Megközelítése Magyarországról

Kb. 6 óra 15 perc alatt lehet eljutni Budapestrõl Valun-ba. 563 kilométerrõl van szó, amibõl 471 kilométer autópálya. Valunt a Lubenice felé vezetõ úton lehet elérni. A városba nem lehet autóval behajtani, azt kötelezõen le kell parkolni a város fölötti, fizetõs parkolók valamelyikében. Innen gyalog lehet megközelíteni a központot. Arra készüljünk fel, hogy meredek lépcsõkön visz az út. Valunból mennek hajók Lubenice gyönyörû, kocsival szintén megközelíthetetlen strandjához.

Szállások

Szálloda nincs Valun-ban, de vannak apartmanok, ezek közül is a legjobbak a parthoz közeli házakban találhatóak. Ezek elég hamar megtelnek, szóval érdemes vagy nagyon korán befoglalni, vagy más településen megszállni, és átkirándulni. Valun-nak van egy kicsi, príma, hangulatos kempingje (Zdovica), amely egy kavicsos strandnál, egy domb lábánál helyezkedik el. A kempinget sem lehet/szabad gépkocsival, lakókocsival megközelíteni.

Dinka néni panziója

Tengerpart

Valun-on belül nincs kijelölt strand, de a peremén igen. Pár perc gyalogtávolságra van két egész jó, és csodálatos fekvésû strand. Mindkettõ kavicsos és alkalmas a fürdésre gyerekeknek és úszni nem tudóknak is. Szép az erdõs környezet és természetes jellege.

Bjela plaza: elég vadregényes, és nincsenek sokan.

b. m. fotója

Vendéglátás

A faluban négy vendéglõ várja a nyaralókat. Jól ellátottak helyben fogott friss zsákmányokból készült étkekkel (rákok, kagylók, tintahalak stb.). A kikötõi vendéglõk mind halakra, a tenger gyümölcsire specializáltak. Ilyen a Na Moru és a Toš nevûek. A legnagyobb helyi éttermet Palac-nak, azaz Palotának nevezik. Itt nem csak halételek vannak, hanem báránysültek is. A bárányhús is a szigetrõl való. Valunban a legnívósabb étterem a MaMaLu bisztró és pizzéria. Nagyon kellemes a teraszán ülve étkezni, mondjuk homárt, vagy grillezett halat. Aki szórakozóhelyre vágyik, annak bizony be kell autóznia Cres városba.

r. g. fotója

Látnivalók

Aki szépet akar látni, annak érdemes a parkoló tájékáról lenézni a falu parti részére, a kikötõre. Valunban van egy pici plébániatemplom (Szent Márk), ezen kívül nincs nagyon látnivaló.

g. zs. fotója

Aktív pihenés

  • Érdemes csónakot bérelni és elevezni az öböl szemben lévõ partjainak aranyos öbleihez.
  • Ugyancsak jó program Valun-ból elkerékpározni Cres kikötõjéig (Marina). Az út mentén olajfaligeteket lehet megcsodálni, és hát speciel ilyen élményben itthon nem lehet részünk.

Praktikus

Van turista információs irodája, amely segíti a turistákat eligazodni a városban és a környező területeken. Az iroda a városközpontban található, közel a kikötőhöz.

Az iroda neve: "Turistička zajednica Grada Cresa" (Cres Város Turisztikai Közössége) - Valun-i irodája.

Az iroda címe: Turistička zajednica Grada Cresa - Valun 7, 51562 Valun

Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 9:00-13:00 óráig és 17:00-19:00 óráig - Szombat: 9:00-13:00 óráig - Vasárnap: zárva

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

------------------------------------------

  • Valun-ban mindössze két vegyesbolt van, de ez elég a legszükségesebb dolgok beszerzéséhez.
  • A falu peremén, magaslaton találunk parkolót, ugyanis Valun parti részén csakis rövid idõre lehet leállni gépkocsival.

Fotóegyveleg

v. o. fotója

b. j. fotója

m. m. fotója

m. v. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes