ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Povile


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra / Povile

Povile dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról |Vélemények| Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

g. d. fotója

Povile dióhéjban

  • Povile valójában egy nagyon klassz kis nyaralóhely, dacára a sok-sok új apartmanház látványának. Promenádja egészen Novi Vinodolski-ig elhúzódik. Közigazgatásilag máig Novi Vinodolski része.
  • Aranyos, hangulatos hely a kikötője, az ott lehorgonyzott halász- és hobbihajókkal. Povile városka tökéletesen alkalmas a nyugodt pihenésre.
  • Povile több kisebb, aranyos stranddal rendelkezik. A kavicsos strandokon a főszezonban sincs olyan tömegnyomor, mint Novi Vinodolski strandjain, ezért jó választás a nyugalmasabb helyeket kereső nyaralóknak.
  • Povile-ben a sok osztrák és német vakációzó mellett, szép számban vannak magyar nyaralók is, mindenfelé.

Hol?

  • Povile a Crikvenicai Riviéra térségében, Novi Vinodolski városától nem messze, mindössze két kilométerre található.
  • Povilében elég sok építkezés van a mai napig, egy teljesen új városrész került kialakításra a tengerparti főúttól (Magistrala) délre, míg a régebbi városrész attól északra fekszik.

Megközelítése Magyarországról

Budapestről az autózás kb. 5 órát vesz igénybe. Az 522 kilométeres útból 471 autópálya. Novi Vinodolskit elhagyva rögtön figyeljünk, nehogy véletlenül tovább menjünk.

Vélemények

,,Povile nagyon szép, pici falu, gyönyörű sziklás partokkal. Csend,nyugalom,minden gyalog elérhető. A szállásadók nagyon kedvesek voltak. Élveztük minden percét. Kisfiunk köveket gyűjtött, halakat,rákokat fedezett fel a barlangokban. A környéken több strandot is kipróbáltunk. Selce homokos partja nagyon szép, de most utószezonban is sokan voltak.

Nagyon finom fagyit ettünk 10 kunáért, ami kb 2 gombócnak felelt meg,sőt csokiöntetet is kaptunk rá. A finom ebédért sem fizettünk többet,mint itthon. Enc készüléket használtunk, folyamatosan tudtunk haladni, bár a kapuknál nem volt tömeg. Nem bántuk meg az utószezont, annak ellenére,hogy szinte minden nap volt zápor, vihar, de a felhők hamar elmentek és lehetett strandolni. Jövőre ismét Povile lesz az úti cél. " (2022, szeptember első fele)


Ideális választás a nyugisabb nyaralásra vágyóknak, ugyanakkor minden könnyen elérhető rövid autózásokkal. Összesen öt napot töltöttünk el a környèken. Egyik nap a Krk szigeten kirándultunk, strandoltunk. Szerencsére a szigetre vezető híd már ingyenes, legalább ott nem kell útdíjat fizetni.


Szállások

  • Povile-ben nincsen szálloda, viszont nagy számban vannak bérelhető apartmanok és házak is.
  • Ezek között találunk vadonatúj, sziklamagaslatokra épített, csodálatos kilátású, tágas apartmanházakat is.
  • Alternatív szállásmegoldásként a nyaralóhely három kempingje ajánlható (AutoKamp, Katalinic, Punta Povile).

Tengerpart

Povile partszakaszán (a Punta és a kikötő közötti területről beszélünk) kisebb-nagyobb, fürdésre és úszásra alkalmas strandokat találhatunk. Valamennyi kavicsos strand. A kikötőtől délre kialakítottak napozásra alkalmas betonteraszokat. Ezenkívül sziklás partszakaszokat is találunk a környéken. Povile legnépszerűbb strandja a Lučice. Érdekes, hogy bár ezek a strandok elég népszerűek, ennek ellenére valami ki nem mondott egyezmény van az itt nyaralók között, miszerint ide nyugalomért jönnek az emberek, nem pedig bulizni. A Povile-n nyaralók közül sokan autóval mennek fürödni a településtől keletre, 500 méterre lévő Mala Draga-öbölbéli strandra.

Egy gond van vele , hogy vannak a tengerbe folyó hideg vizes források ezért érezhetően hidegebb a tengervíz mint máshol pl. Vodicében.

Vendéglátás

Povile-ben négy-öt vendéglő van, köztük az egyik legnépszerűbb az egyszerű, családias légkörű vendéglő, a Garfild (nem Garfield). A vendéglő - és egyben panzió - tulajdonosai 4 idegen nyelven is készek turistás tanácsokat adni a vendégeiknek. A Garfildhoz közel van egy elég jó grillételes vendéglő (az is tán a neve, hogy Grill). A parti úton lévő, közepes árfekvésű Danica vendéglőben finom a sült malac, de jók a halételek is. A vendéglők többsége a parti főúton, a Magistrala-n van.

Más hasznos információk

Sajnos Povile-ban nincs turisztikai információs iroda, azonban az érintő településeken található irodák segítségével információkat lehet szerezni Povile-ről és a környékéről. A legközelebbi turisztikai információs iroda Novi Vinodolski-ban található.

Címe: Obala Petra Krešimira IV. 8, 51250, Novi Vinodolski,

Nyitvatartása: Hétfőtől péntekig 8:00-16:00 között, szombaton 8:00-13:00 között. Vasárnap zárva tart.

Látnivalók

A Punta Magdalena nevű földnyelven látogatható meg Povile egyik nevezetessége, a kis Szent Magdalena templom. Povile amúgy a középkorban a település magaslatán álló Ledenice várkastély kikötőjeként szolgált. A kastélynak ma már csupán a romjai tekinthetők meg.

Aktív pihenés

A település északi részén, a főút felett még érintetlen természetet találni. Itt jókat lehet gyalogolni, nordic walkingolni, terepen futni – kinek-kinek kedve szerint. Povile térségében találunk olyan helyet, ahol lovaglásra is be lehet fizetni.

,, Povile egy kistelepülés Crikvenica-tol délre, 15 km-re. Ideális választás a nyugisabb nyaralásra vágyóknak, ugyanakkor minden könnyen elérhető rövid autózásokkal. Összesen öt napot töltöttünk el a környèken. Egyik nap a Krk szigeten kirándultunk, strandoltunk. Szerencsére a szigetre vezető híd már ingyenes, legalább ott nem kell útdíjat fizetni😉.

Egy napot rászántunk egy hajókirándulásra. Crikvenica kikötőből indultunk a Baska-i (Krk-sziget déli csücskén fekszik) strandra. Útközben a kapitány tudta, h hol lesznek a delfinek 😉 és nem volt rest megmutatni nekünk őket!!! 3 órát tölthettünk el a gyönyörű strandon. Visszafelé megálltunk egy öbölben, ahol ugrálhattunk a hajó fedélzetéről…Ha ilyesmiben gondolkodtok javasoljuk, h menjetek ki előzőleg a kikötőbe és fizessetek előleget ( 190 kn/fő volt az út. 100 kn-t fizettünk előre összesen ketten). Minket e miatt másnap VIP vendégként kezeltek a hajón😉😅. A legfölső fedélzeten kaptunk helyet a napozóágyakban ( nem tudtuk előre, h ez lesz az eredménye az előre fizetésnek…nagyon meg voltunk lepődve, de jól esett a gesztus😄)" (2021)

Praktikus

Povile-ben nincs bank, a legközelebbi bank Novi Vinodolskiban van. A fűúton (Magistrala) több kis vegyesboltot találunk.

Fotóegyveleg

s. m. fotója

M. B. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes