ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Vrbnik


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Vrbnik

Vrbnik dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

.

m. s. fotója

Vrbnik dióhéjban

A számunkra nyelvtörő nevet viselő Vrbnik egy dimbes-dombos, 900 lakost számláló festői elhelyezkedésű, nyugis kis halászfalu egy kis óvárossal. Szép hely, ahol nappal van némi mozgás az odalátogató turisták részéről, de este teljes nyugalom honol. Így bizonyosan szép és csendes helyen nyaral, aki Vrbnik-ben talál szállást magának. Vrbnik városát sokan keresik fel napközben – még a Crikvenicai Riviéra nyaralóhelyeiről is jönnek ide hajóval kirándulók. Buzgón fotózgatják a falut, a régi lakóházakat, a történelmi hangulatú, meredek, kifényesedett kövezetű utcácskákat, a lenti kikötőt és többen a borkóstolásra is befizetnek. Vrbnik környéke ugyanis hagyományosan bortermelő terület. Kellemes aromájú, száraz fehérbort (Žlahtina) termelnek. Van néhány borpince is, ahol kóstolgatni is lehet.

A horvátok kb. így ejtik ki Vrbnik-et: vörbnik

v.m. fotója

Hol?

Vrbnik 522 kilométerre van Budapesttől (471 km ebből autópálya). Megállás nélküli autózást modellezve a menetidő: 5 óra 40 perc. Vrbnik-et a sziget főútján keresztül lehet elérni a Kuka-i elágazás felöl érkezve. A települést jó láthatóan kitáblázták. Vbrnik egyszerű kis óvárosa (Gradec) kb. 50 méter magasságban egy kis fjord felett, a sziklaszirten található. Alatta helyezkedik el a kicsi főtér egy kioszkkal, egy szupermarkettel és néhány kávézóval.

Szállások

A szállások többnyire az újvárosban vannak. A nyugalom itt is garantált, még a főszezonban is. Csak 2-3 hotel van. A többi nyaralónak maradnak az apartmanok. Mivel az egész város a hegyoldalba épült, mindenképp számítsunk némi hegymászásra az ittlétünk alatt.

Ajánlott szálláshelyek (2023):

4 csillagos: Vinotel Gospoja ,

Más Vrbnik-i szálláshely online foglalása itt - hotelscombined.com

Tengerpart

A városkának egy strandja van, az északi végében, egy öbölben. Ez egy kicsi, durva kavicsos strand. Viszont Vrbnik közelében, Risika nevű településnél a Sveti Marko-öbölben található egy csodás - itt-ott kaviccsal, szikladarabbal tarkított - homokos strand. Ez nagyon jó kisgyermekes családoknak is. Horvát viszonylatban Vrbnik lakói az átlagosnál vallásosabbak. Ennek abból a szempontból is jelentősége van, hogy a helyiek nem örvendenek a monokinizőknek. Legyünk erre tekintettel.  

,, Ha strandolás lenne a célunk, mielőtt beérnénk Vrbnikbe, a Jézus szobornál jobbra fordulva egy betonos és földes útra letérve eljuthatunk egy eldugottabb strandhoz. Kavicsos a part, hidegebb a víz, de mégis hangulatos, és nincsenek túl sokan. A parkolásért viszont az ilyen félreesőbb strandokon is kell fizetni." forrás

Zgribnica strand

Sv. Marak homokos (!) strandja Vrbnik és Silo között félúton

Silent Beach - f. a. fotója

Vendéglátás

A dombtetőn, a templom mögött található a Konoba Nada nevű hagyományos horvát vendéglő csodás tengeri kilátással. A konyhája átlagos. Van egy másik Nada nevű étterem is, ez egyben pincészet-borászat. Az öbölben is találunk egy-két konoba jellegű éttermet. A konobák inkább kocsma jellegűek, ahol ennivalót is kínálnak. Vrbnik-ben érdemes megkóstolni a helyi fehérbort és a fügepálinkát is. Van bőven választék vörös- és rosé borból is. A helyiek nagyon kedvesek, szívesen dicsekednek a saját termelésű boraikkal. A városka főterén van egy jó kis fagylaltozó. Akik itt szállnak meg és szórakozni akarnak, azoknak be kell autókázni Krk városba, ami 12 kilométer, kb. 20 perc távolságban van.

l.m. fotója

,, A part menti útvonalon mindenképp ajánlom, hogy térjetek be a Morska Vila pizzériájába. Kétszintes teraszán a világ egyik legfinomabb pizzáját ehetitek. Persze ez szubjektív, de kóstoljátok meg, tudni fogjátok mire gondolok. Kérhettek tengeri herkentyűset és Kulen szalámisat is. És amit még előételnek ajánlok, az a pizzakenyér. Pizzatésztából sütött kis háromszög formák ezek, nagyon finom tésztából. A túlparton három város, Crikvenica-Selce és Novi Vinodolski fényei csillognak. Hangulatos az egész hely, a felszolgálók kedvesek, egy magyarul részben tudó felszolgálóval is találkoztunk itt.

Meg kell említenem még a Gospoja (Wine Shop) nevű borozót, a parkolótól az óváros felé sétálva, bal oldalt található (Trg Škujica 10, Vrbnik). Mi elvitelre kértünk fehér- és vörösbort is, kimérten, csapolva kaptuk meg. Kissé savanykás borok ezek, aki szereti az ilyen ízvilágú borokat, annak ajánlott. Vrbnikben amúgy is hagyomány lehet a bortermelés, az odafelé vezető úton, ha világosban megyünk, láthatjuk a szőlőültetvényeket. Amúgy is érdemes világosban menni, este jönni, két különböző élményt nyújt a város az ember számára. (2015)" forrás


Vrbnikben pedig a Konoba Nada (+Nada Vino Shop) nagyon szép kilátásos teraszán szinte kötelező inni egy pohár bort és enni egyet az amúgy nagyon finom fogásaik közül. (2022)


A Zlahtina bor nagyon ízletes. A Nada étteremben fantasztikusak az ételek, azt semmiképp sem szabad kihagyni, viszont főszezonban érdemes foglalni asztalt pár nappal előtte, mert majdnem mindig teltház van.


Érdemes megkódtolni a híres Zlatina borukból készült fagyit. 🙃

Más praktikus információk

A Vrbnik turista információs irodája a következő címen található: Turistička zajednica Grada Vrbnika
Trg Sv. Ivana 12, 51516 Vrbnik

Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek: 8:00-16:00 Szombat: 8:00-12:00 Vasárnap: zárva

Látnivalók

  • Vrbnik a sziget egyik legrégebbi települése. Két kápolna és egy plébániatemplom is található itt.
  • Bár Vrbnik kikötője picike, de a Punat-i marinában bérelt hajó számára azért még a főszezonban is akadhat kikötőhely. Érdemes mindenképpen kalandozni a sziget körül.
  • Vrbnik közelében jók a búvárkodási lehetőségek.
  • Krk-szigeti nyaralásunk során mindenképpen szánjunk egy kis időt Vrbnik meglátogatására. Csodás a falu domboldali, a tengerre ráhajoló fekvése, gyönyörű a kilátás és nagyon romantikusak a pici utcácskák az autentikus kőházakkal.

Nem ez a világ legszűkebb utcája

,, Vrbnikben található a világ legszűkebb utcája. Én már többször is jártam a városban, de sosem tudtam, hogy merre keressem. Az óratoronytól Dél-Kelet felé található. Érdemes felkutatni." forrás

Praktikus

  1. Mivel a sziget keleti oldalán van Vrbnik némileg szelesebb az idő, mint a sziget más oldalain. Ez a hőségben akár valami előnyt is jelenthet.
  2. A parkolás napközben elég problematikus. A városba nagyon meredek, szerpentines utakon lehet lejutni.
  3. Sétánál vigyázzunk: az óváros kövezete kissé csúszós.

Vélemények

"A férjem itt kérte meg anno a kezem, azt hiszem ezzel mindent el is mondtam a helyről."


A strandja kicsi de, de szuper. A tenger kristálytiszta.


"Mi Crikvenicában szálltunk meg, és onnan mentünk át hajóval Vrbnikre. Elragadó hely, bár lehet, hogy egy hetet nem bírtam volna ki ott. Voltunk borkóstolón, amiből igazi nagy hajón táncolós buli lett. Nagyon finom a helyi kimondhatatlan nevű bor."


A part nem a legjobb, viszont ha körbeutaznátok a szigetet, akkor Stara Baska falucskának nagyon szuper partja van, ide is érdemes ellátogatni. A nem messze lévő Krk is nagyon jó időtöltési lehetőségekkel kecsegtet, így én mindenképp azt javaslom, hogy ha Vrbnik lenne az uticél akkor látogassátok meg a környező településeket, sőt, az egész szigetet (nincsenek nagy távolságok), mert sok kincset rejteget.


A településen és a strandon nyáron a parkolási helyzet rettenetes!


Egy sétát kirándulást megér de hosszabb tartózkodást nem mivel alig van strandja,és a parkolás is necces.


Az óváros előtt van fizetős parkoló, ill. ha ott szálltok meg, akkor a szállásadó biztosít parkoló helyet. Kisgyerekkel fél/egynapos kirándulásnak bőven elég, az óváros gyorsan körbejárható. Szuper bár, étterem van gyönyörű kilátással.

A part nagyon szép, megközelítése pár helyen kalandos, , sok része viszont csak csónakkal vagy hajóval elérhető .

A világ legszűkebb utcája csalóka, inkább házak közötti szűk járat, mint utca, de érdekes. Egy szó mint száz, ha arra jártok, nem szabad kihagyni.


"Ha Krk-szigeten vagytok Vrbnik-et semmiképpen se hagyjátok ki, mert van benne egy kis középkori időutazás feeling. Aranyosak a kis, szűk utcák, a picike templomok, szóval romantikus egy városka. A sziklára épült település felől szuper a tenger látványa. Strapabíró cipő kell Vrbnikhez, mert a kövezet ezt követeli meg (plusz szűk, meredek uitcák), főleg ha az ember a kikötőből felgyalogol az óvárosba. Nem azt mondom, hogy Vrbnik szenzációs hely, de azért strandolós napok között elég kellemes kis program megnézni.

Sok turistacsoportot láttunk, akik borkostólásra jönnek Vrbnik közvetlen szomszédságába. Zlathina a neve az helyiek által istenített bornak. A városkában is vannak kis borozók (fehér és vörös bor egyaránt). Este valami utcai rendezvényen szórakoztatták a nagyérdeműt. Cukik a kis boltocskák érdekes ajándéktárgyakkal, helyi specialitásokkal, rokonszevesek az apró, néhány asztalos vendéglők. Augusztusban voltunk ott és kifogtunk sok esőt, a tenger pedig, baromi nagy hullámokat vert." (2014)


A magas sziklaszirtre épült apró település egy igazi nyugodt, romantikus tengerparti falu. A szűk utcák és a csodálatos kilátás miatt, akár Itáliába is lehetnénk, mondjunk Toszkánában. Híres kiváló fehér boráról, a Žlahtine-ről, amelyet az éttermekben egy helyi fogás mellett, meg is kóstolhatunk. Továbbá érdemes még felkeresni a világ legszűkebb utcáját is, mivel ez is itt található. A szélessége még az ötven centimétert se éri el, így egyes emberek, köztük én is, szinte csak oldalazva tudnak keresztül sétálni a falak közt. (2023) forrás

g. j. fotója

Olvasmányos linkek

,, Vrbnikbe nagyon ajánlott ellátogatni!  Nagy ámulattal csodáltuk ezt a sziklás, part menti várost. A parkolás viszonylag nehézkes lehet, de érdemes kivárnunk, míg felszabadul egy parkolóhely. Lesétálhatunk a sziklák aljánál lévő kikötőbe, egy hosszú lépcsősor vezet le. Itt található egy Secret Beach nevű, a sziklák között rejtőző kavicsos strand. Bár a homokos-aprókavicsos tengerpart után itt kevésbé lesz kedvünk a strandoláshoz. Inkább a búvárkodásé lehet itt a főszerep.

Fent viszont az óváros vár minket. A szűk, márványkővel borított utcákon haladva megint csak Olaszország hangulata juthat eszünkbe. Látványosság lehet itt az este kivilágított templomtorony. De a fő útvonalon, a part mentén haladva a látvány sehol sem lesz unalmas, sőt! Sziklákra épített lakóházak, éttermek, várfal, templomkert. Egy újra lejtős útszakaszon lesétálva eljutunk két sziklás part közti öbölhöz, a kiépített strandhoz. (2015)" forrás


Ha Krken járunk, ne hagyjuk ki a sziget keleti részén Vbrniket. Ez a sziklaszirtre épült, part menti település valóban magával ragadó. Amilyen kicsi, olyan maradandó élményt nyújt az óváros. Az átjárókkal, lépcsőkkel összekötött, egymáshoz tapadó házak és a kacskaringós, köves utcák labirintusként szövik át a városkát, ahol érdemes elveszni, mert hol egy középkori óratoronynál, hol egy szép templomkertben, hol a világ egyik legszűkebb utcájában találhatjuk magunkat.

Ez utóbbi, mint Vbrnik egyik fő nevezetessége, ki is van táblázva, így eltéveszthetetlen. Neve is van: Klancic, a tábla szerint mindössze 43 centiméter széles. Nem mértük le, de átsétáltunk rajta, és tényleg szűkös a hely. 100 kilogramm fölött nem ajánlott nekivágni az utcának, mert nem biztos, hogy átjutunk rajta. (2017)" forrás

Fotóegyveleg


l.m. fotója

p.o. fotója

g. z. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Bence, 2020. 07. 07. 12:05
2020 július
Krk-ből autóztunk át egy délelőtt. Van egy belvárosi (10 kuna/h) parkoló, és egy kicsit távolabbi, strand melletti parkoló (7 kuna/h). Csak az utóbbiban volt szabad parkolóhely.
A város nagyon hangulatos, érdemes átmenni a világ legszűkebb utcáján. Helyi bor a Zlahtina. Kóstoltunk belőle fagyit(10 kuna/gombóc), illetve vittünk haza pár litert. A fő parkolóból a város közepe felé sétálva van egy borcsapoló hely, ahol a fehér Zlahtina, és a vörös Cres bor is 20 kuna/liter áron kapható.
Délutánra kellően meleg lett az idő, így átkocsikáztunk Vrbiniken keresztül, szerpentinen, szűk erdei utakon a Marak beach-ig. Itt ingyenes a parkolás, aprókavicsos a strand és nincs tömeg.


Szalay Dezső, 2017. 08. 06. 11:45
A "Kamelija" hajón utaztunk VRBNIK-re. Weinprobe volt az egyik program: eredmény-50 cl fehér bor a GOSPOJA vendéglő teraszán 38 °C melegben a pince helyett!!!


Nagyné Holdosi Anna, 2013. 06. 27. 18:19
Sziasztok!
júliusban indulunk ide,olcsó apartmant
keresünk 4fő részére.Tudnátok esetleg
tippet adni?Köszi ha igen üdv:Anna


Bee.Hinde, 2013. 06. 18. 12:53
Nem ajánlom senkinek....
mert akkor oda lesz a varázsa :)


Márti, 2013. 05. 28. 00:18
Mi a barátainkkal és gyerekekkel töltöttünk el egy hetet itt, nagyon jól éreztük magunkat. Valóban nyugodt kis falu, ha nagyobb nyüzsgésre vágytunk autóval meglátogattuk a szomszédos városokat, hisz minden nagyon közel van: Krk, Baska, ... A fügepálinkájuk pedig szuper!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA