ÚTIKRITIKA.HU / Kanári-szigetek

Kanári-szigetek

Közlekedés | Időjárás - Mit vigyünk? | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet

Közlekedés

Utazás a Kanári-szigetekre

A közlekedési hálózat jól kiépített. Repülőtér van mind a hét szigeten és összesen 41 kikötő.

Légi közlekedés

Budapestről a menetidő közvetlen járattal közel 5 óra. Gran Canariáról Budapestre a repülő út ideje 5,5 óra mert a gép Tenerifén 40 percet várakozik. Ugyanennyi idővel kell számolni annak is, aki Teneriféről tart Budapestre, csak ott a kitérő Gran Canarián van. Tenerifén a nemzetközi járatok jelentős része az Aeropuerto Reina Sofia vagy közismertebb nevén Tenerife Sur repülőtéren landol, ami a sziget déli partján Santa Cruztól 60 Las Américastól pedig 20 km-re van. A Kanári szigetek legnagyobb repülőtere Gran Canarián a Las Palmas, a sziget keleti oldalán 19 km-re Las Palmas városközpontjától és 25 km-re a déli turistaövezettől. Fuerteventurán és Lanzarotén is a fővároshoz van a repülőtér. Meglepő, hogy a kicsi szigetek reptereinek mérete nem arányos a szigetekkel. Szép, jól felszerelt repülőtereik vannak. Egy dologra kell figyelni: általában külön van a belföldi (szigetek közti) és a nemzetközi biztonsági ellenőrzés. 

A szigetek között több nagy légitársaság is közlekedik, de a legnagyobb forgalmat a Binter nevű helyi társaság bonyolítja. A tapasztalatok szerint az interneten nehéz rájuk jegyet venni, kicsit bonyolult a folyamat. A helyi lakosok jelentős kedvezménnyel utazhatnak a Kanári-szigetek egyikéről a másikra.  Alku nincs.

Hajó

A másik utazási lehetőség a szigetekre a spanyolországi Cadizból hetente kétszer induló komp. A Trasmediterránea járatai Tenerifére, Gran Canariára és Lanzarotéra közlekednek. A hajóút 2 napig tart és ezen felül elég drága módja is az utazásnak, bár így az autónkat is magunkkal vihetjük egy hosszabb tartózkodásra.

A szigetek között több társaság is működtet kompokat, luxustól az egészen fapadosig. Tájékozódni kötelező. Fontos, hogy a kompjegy megvásárlásához is fel kell muatatni vagy a személyit vagy az útlevelet.

"A komp Cadizból Tenerifére vasárnap 1 órakor indult (igen, éjjel) és egy hosszú, döcögős út végén hétfő reggel 9-re érkeztünk meg Santa Cruzba. Aki nem vágyik kifejezetten egy viharos óceáni hajókázásra és nem kell mindenképp magával vinni a kocsiját, inkább repülővel menjen a Kanári szigetekre, olcsóbb is. A jegy fejenként 300 euró volt, és ez még nem is a legdrágább verzió, lehetett volna még tovább cifrázni extrákkal." (Béci, 2012)

Helyi közlekedés

Buszok

Elég jól szervezett a buszközlekedés, nem drága, és viszonylag sűrűn közlekednek a járatok.

"Busszal mindenhova eljuthatunk, tiszták a járművek és olcsó is. Tényleg csak ajánlani tudom. A Bono kártyát már a reptéren megvettem egyébként pályaudvarokon kapható." (P.J., 2013)


"Hosszabb utakra csak akkor válasszuk a buszt, ha sok időnk van. Van olyan járat, aminek olyan hosszú a menetideje, hogy felér egy szigetnéző túrával." (Dóri)

A kisebb szigeteken korlátozottak a tömegközlekedési lehetőségek, nincs kiterjedt buszhálózat, de a nagyobb települések között járnak buszok mégha ritkán is. Szokatlan ugyan egy szigeten, de Tenerifén még villamos is van 2007 óta.

Taxi

Meglepően olcsó a taxizás, ami nem meglepő, hiszen baromi olcsó a benzin (0,80 euró cent). Rögzített tarifák vannak, de jobb előre tisztázni a viteldíjat. Az Uber is működik, nyilván nem szombaton éjjel a legolcsóbb.

Roller, bicikli

Rengeteg helyen elérhető, praktikus, de annyira nem olcsó.

Autókölcsönzés

Ebből a szempontból is teljesen Európában találjuk magunkat. Előre lefoglalható és ki is fizethető az autóbérlés, ha pontosan tudjuk, mikor, hol szeretnénk felvenni és leadni a kocsit. Érdemes előre foglalni, főleg szezonban. Gyerekkel utazóknak, különösen a gyerekülések és egyéb méretbeli szempontok miatt is erősen ajánlott. Ugyanaz kell hozzá, mint máshol: érvényes jogsi, betöltött 25. (vagy 21.) életév, dombornyomott bankkártya és esetleg fényképes igazolvány. A bankkártyán zárolt összeget majd a kocsi leadása után hetekkel szabadítják csak fel. A kp-s letétet nem szeretik.

Sokan bérelnek helyi kicsi kölcsönzőktől. Alapárat mondanak és minden egyéb extrában jön erre rá. Mielőtt elvisszük az ilyen kocsit, feltétlenül érdemes számolgatni, megéri-e? És meg kell arról győződni, hogy rendben van-e a biztosítása. Magyar utazók között rendszeresen felmerül a kártyás letét nélküli autóbérlés igénye. Ami egyik oldalon jogos igény, a másikon a biztonság hiánya. Amit valahol az autót kölcsönzőnek , egyébként jogosan , be kell hoznia. Vagy a kocsi biztosítása hiányzik vagy nincs benne a benne ülők biztosítása vagy a napi megtehető kilómétert limitálják úgy, hogy a különbözetet a kocsi leadásakor kell kpban kifizetni. Nagyon népszerű a Cicar, jó autóik van, jó árakkal. Sátoros ünnepekkor itt is jóval előtte le kell foglalni az autót, különösen a családos típusokat.

kr

Amire vigyázni kellvelük kapcsolatban: nehézkes az online kapcsolattartás, sokszor van online "stop sale" és az irodák nyitva tartása. Hiába van a város kellős közepén, délben bezár, mert siesta van, vasárnap pedig vagy kinyit vagy nem. Így a vasárnapi autózásnál alaposan meg kell érdeklődni, hol , melyik üzletben van a kocsifelvétel?

Az árak napi 30.- eurótól felfelé számolódnak. Lehet, hogy 10.- eur/ nap lesz a hirdetésben, de annál inkább számoljon mindenki többet.

Az utak általában jók, a felfestések jól láthatóak. De azért akad néhány furcsaság, ami könnyen megzavarja a vezetőt. Lámpa a körforgalomban. Stoptábla a körforgalomban. Imádják a körforgalmat, mindenhová rittyentettek is egyet. Ami nagyon jó, mert a körforgalom biztonságos. Mindenhol ugyanazok a szabályok, jelesül az a fő szabály, hogy annak van előnye, aki már benne van. Erre a körforgalom kellős közepén pirosat mutat a lámpa. A mi és hol? (Arrecifében egyébként) Erre nem nagyon lehet felkészülni, nyilván némi fékezéssel és anyázással kezelhető a helyzet. A büntetéseket behajtják, de nagyon autós szemétkedős közúti ellenőrzések nincsenek.

"Fuerteventurán a bérelt autónkat átvittük komppal Lanzarotera és a nyaralás végén ott adtuk le, nagyon kényelmes volt így." (Eszter&Pali, 2012)

Közlekedés a szigetek között

Aki nem csak az egyik szigeten töltené az idejét, kihasználhatja a szigetek közötti összeköttetést, amit repülő- és hajójáratok biztosítanak. A hajók minden sziget nagyobb kikötőjéből indulnak. A szigetek közötti hajójáratok többségét a Trasmediterranea társaság üzemelteti. Mivel a repülőjegyek árai kedvezőek, a légi közlekedés még a belföldi közlekedésnél is nagyon népszerű. A szigetek között a Binter Canarias és az Islas Canarias, a két helyi légitársaság üzemeltet járatokat, amelyek olcsóbbak sokszor, mint a hajó. A leghosszabb repülési idő kb. 1 óra Lanzarote és La Palma között. Igaz nem mindegyik szigetről juthatunk el bármelyik másikra. Helyi szeméylivel sokkal olcsóbb a jegy.

"Egyik szigetről átmenni a másikra repülővel gyorsabb és egyszerűbb, mint hajóval. Gran Canariáról Lanzarotera a Binter Canarias társasággal utaztunk és nem volt drága." (Vera, 2013)


"Repülővel mentünk Tenerifére és baromi sokáig tartott az út fél Európán keresztül, persze megérte. Amikor továbbindultunk Gran Canariára lehetett volna repülni is, de abból már elegünk volt, ezért kompoztunk." (D.I.,2012)


Időjárás - Mit vigyünk?

A nyári utazóknak elég a könnyű ruházat, napszemüveg és persze naptej. Estére azért nem árt felszerelkezni vékony pulcsival, kardigánnal. A téli időszakban inkább ajánlott vinni melegebb cuccot, különösen éjszakára. Túrázáshoz  túrcipőt, nap ellen sapkát/kalapot. Esernyőt a nap ellen tavasztól őszig. Strandoláshoz, ha apartmanos szállást foglaltunk, akkor strandtörölközőt.

"Nem elég az itthon megszokott nap elleni védekezés, érdemes felszerelkezni minél magasabb faktorszámú napvédővel." (Horváthék, 2013)

A tengerszint feletti magasság szintén meghatározza a hőmérsékletet és a csapadékot. Aki hegyvidékre megy és főleg este alaposan öltözzön fel a kirándulásra, mert a hegyekben igazán hideg is tud lenni.

"La Palmán a Roque de las Muchachos-on 5 fok volt, miután lement a nap. Jól jött a sapka, kabát." (Zsófi&Ádi, 2012)

Egészség

A Kanári-szigeteken jók a higiéniai viszonyok, ebben a tekintetben sem afrikai. Nyugodtan lehet enni bármit, mert itt nem jellemző a gyomorrontás. A csapvizet nem tanácsos inni. Többnyire a tengervízből állítják elő. Egyes vélemények szerint káros inni, más vélemények szerint csak a rossz íze miatt nem érdemes inni. Sok nyaraló csak fogmosására használja a csapvizet. Nyugodtan lehet inni a csapvízből készült jégkockákat tartalmazó itókákat.

"Borzalmas a kinti víz íze, még most is kiráz a hideg, ha eszembe jut. Inkább vettünk 5 literes kiszerelésben kapható ásványvizet nem különösebben megrázó áron." (Erik, 2013)

Az utazás előtt nincs szükség semmilyen védőoltásra. A szigeteken az alapvető orvosi ellátás jó, az orvosok és a személyzet segítőkész, de nem csöpögősen kedves, mert ez a helyiekre nem jellemző. Az orvosok értik és beszélik is többnyire az angolt. Az a legszerencsésebb, ha a nyaralásunk alatt nincs szükségünk erre a szolgáltatásra. Az Európai  Egészségügyi Kártyával csak az alapellátást kaják  meg a magyar állampolgárok. Minden más ellátás fizetős. Ennek elkerülésére érdemes még itthon utasbiztosítást  kötni. Az Útikritika olvasónka az előbbi linken kötött biztosításokból automatikusan jár 10% kedvezmény. A biztosítás megkötése előtt érdemes a különböző  módozatokról tájékozódni, más kötvényre van szüksége egy extrém sportolónak és másra egy kisgyerekes családnak. Akinek krónikus betegsége van, alaposan olvassa át a kötvényt, érvényes-e rá? 

"A kórházban - ahova kisebb lábsérüléssel kerültem - nem fáradt, kedvetlen kórházi személyzettel találkoztunk, az itthon tapasztaltakkal ellentétben. Pozitív élmény volt." (Vera, 2013)

A gyógyszertárak jele zöld kereszt, nyitva tartásuk 9:00 – 13:00 és 16:00 – 20:00-ig.

"A Kanárin nagyon sok gyógyszertár van, felismerhető a Farmacia feliratról." (Horváthék, 2013)

Étkezés

Az üdülőfalvakban és a városokban nagy a választék éttermekből és nemcsak helyi, hanem különböző nemzetek konyháinak fogásaival. Vannak gyorséttermek is.

"Tenerifén, Playa de las Americasban volt egy indiai étterem ahova többször is visszajártunk, nemcsak a jó kaják, hanem a nyitott terasz miatt is, ahol klassz volt üldögélni az esti melegben." (Erik, 2013)

Az éttermi árak nagyon változóak, általában a felkapott tengerparti üdülővárosokban magasabbak, az európai átlagtól nem tér el. Jól belakhatunk fejenként már 5 euróért, de több tíz euróba is kerülhet az éttermezés. A legjobb kanári ételek és legjobb vendéglátás a falvakban van és olcsóbb is, mint a városokban. Gyakran alkalmaznak az éttermek behívó embert, ami idegesítő lehet, ha csak megállunk bámészkodni vagy az árakat felmérni.

"Nekem kicsit sok volt, ahogy a zsúfolt nyaralóhelyeken az egymás után sorakozó éttermek mindegyikébe megpróbáltak berángatni minket." (P.J., 2013)


"Izgalmas volt a vulkáni grillsütő Lanzaroten a Timanfaya Nemzeti Parkban. Itt az egyik kráter szélén épült étteremben, egy ma is forróságot árasztó kráter fölött grillezik a húst. Az étterem előterében pedig gejzírként tör fel a víz, amikor vizet öntenek a még mindig izzó kőzetbe fúrt lyukakba. Nagyon egyedi élmény! A másik a Mirador del Rio kilátónál a vulkanikus barlangból épített étterem. Pazar volt a kilátás a szomszédos Graciosa szigetre, meg az alatta lévő tengerszorosra. Írországot idéző látvány." (Eszter&Pali, 2012)


"Ettünk mexikói étteremben, de ahogy felmértem a választékot mindenki találhatott neki tetsző helyet. Voltak pl. angolos pubok, kínai meg persze a szokásos gyors-kaja választék. A kedvencünk egy kicsit szocreál kinézetű helyi kajálda volt, korlátlan fogyasztással. Nyársakon hordozták körbe a fincsi sülteket és köretnek még sült yukka is volt. Nagyon tetszett." (Dia, 2013)


"A Kanári szigeteken a legjobb Kanári csirkét egy kis helyi éteremben ettem, ahol lepukkant műanyag székek voltak, de a kaja utánozhatatlan volt." (Béci, 2012)


"Gondoltuk, ha már egyszer a Kanári-szigeteken vagyunk, ne csak pizzát vagy hamburgert együnk ezért egy kis halászfalu éttermére esett a választásunk. Egy jól megrakott vegyes tálon érkezett a sok tengeri herkentyű pl. kagyló, garnéla, sült polip. Szenzációs volt a kaja és az étterem falusias hangulata is." (Erik, 2013)

Vásárlás

Tenerife vámszabad terület, és az áfa 2-8% között van. Sok import termék kapható kedvező áron. Az alkohol és a dohányáru nagyon olcsó, az alapélelmiszerek a magyarországihoz hasonló áron vannak. Műszaki cikket könnyen vásárolhatunk akár a szokásos ár feléért, ezt a piacot az indiaiak uralják. Turistaparadicsom lévén sok a bevándorló utcai árus, akik jellemzően nem tolakodóak, ártalmatlanok. A parfümériákban érdemes körülnézni, főleg ha tisztában vagyunk a hazai árakkal, mert minőségi, olcsó termékeket foghatunk ki.

"A rengeteg műszaki üzlet kirakatában iszonyú baráti áron voltak kitéve fényképezők, kamerák, telefonok. Igazi vásárló csalogató. Sajnos a kiállított nevetségesen olcsó műszaki cuccok pont elfogytak, amikor érdeklődtünk, de helyette tudtak mutatni egy hasonló terméket az akciós ár többszöröséért. Azon az áron meg már itthon is tudok vásárolni, és a garancia is tuti. Nem bírom az ilyen turista lehúzós próbálkozásokat!" (Béci, 2012)


"Az egyedi adó- és vámrendszer nem jelentett minden esetben alacsonyabb árfekvést a magyarországinál, de általánosságban nem voltak durvák az árak a Kanári szigeteken." (Timkóék, 2012)


"A Kanári szigeteken az alkoholos italokhoz nagyon jó áron lehetett hozzájutni. Ez jó hír a férfiaknak, az viszont már kevésbé, hogy a parfümériákban is belefutottunk ‘kihagyhatatlan’ akciókba." (Béci, 2012)

A nálunk is ismert nemzetközi áruházak vagy azok ottani megfelelője (pl. Metro helyett Makro) több helyen is megtalálhatóak a szigeteken. A Mercadona helyi szupermarket nagy választékkel, ahol garantálják az alacsony árakat. Az üzletek általános nyitva tartása 09-13-ig és 17-20-ig, de a forgalmas nyaralóövezetekben késő éjszakáig is tudunk vásárolni. Vasárnap elég kevés bolt van nyitva.

"Érdemes számolni vele, hogy az üzletek nem igazán nyitnak ki 9 óra előtt, mert a nap is később kel fel mint nálunk. A délutáni szieszta idő után pedig 8 körül zárnak. A nagy turistacentrumokban jellemzőek az éjjel-nappalik és a vasárnap is nyitva tartó boltok, kisebb helyeken nem találtunk ilyeneket." (Vera, 2013)

Közbiztonság

Nyugodtan járkálhatunk még a gyéren lakott területeken, kisebb szigeteken is, a közbiztonság jó. A szokásos elővigyázatosság azért nem árt a személyes értékekkel kapcsolatban, annak ellenére sem, hogy a lopások, rablások száma elenyésző.

Magyar külképviselet

Kanári-szigetek tiszteletbeli konzul: Hermann Nóra Henrietta

A konzulátusnak nincs irodája, és ezáltal állandó ügyfélfogadási rendje sem. Az alábbi elérhetőségeken lehet felvenni a kapcsolatot a tiszteletbeli konzulátus munkatársaival és előzetesen egyeztetett helyen van mód a személyes találkozóra.

  • Levelezési cím: 38650 Los Cristianos, Arona, Tenerife, Apartado de Correos 404.
  • Mobil telefononszám: +34-639-209-197
  • E-mail: hungriaconsulado@hotmail.com
  • Skype: norahenriettahermann

Vissza az elejére


Kommentek

Bolnai Gábor, 2014. 10. 12. 01:48
Különösen szépek a vulkanikus kúpok, mindenkinek ajánlom, hogy felejtse el a szállodát és kiránduljon, túrázzon amennyit csak tud!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon