ÚTIKRITIKA.HU / Fuerteventura / Jandia


Fuerteventura / Jandia

Jandiáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállásválasztás |Vendéglátás |Egyéb hasznos információk |Strandok |Látnivalók |Programlehetőségek |Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Jandiáról dióhéjban

A sziget déli részén fekszik. Kiejtés: jendijá

Jandia gyűjtőszó, ami magában foglalja az eredeti halászfalut, Morro Jable-t és Jandiát, az új várost. A két település egymásba ér. Vendéglők és boltválaszték vonatkozásában Morro Jable a nyerő a kettő közül.

Ami a leglényegesebb információ!: az itteni hegyvonulat nagy mértékben távol tartja a hideg szeleket és felhőket, s ennek eredményeképpen Jandia/Morro Jable az egész sziget legmelegebb, legnaposabb térsége. Mindazonáltal Jandia térségében is előfordulhat, hogy 3-4 napig nem tudunk nyugodtan strandolni az erősebb széljárás miatt (pl. májusban és júniusban). 

Jó ez a partszakasz a vitorlázás, szörfözés és a búvárkodás szempontjából is.

Jandia egyik strandja, a Playa de Sotavento az egész sziget egyik legszebb strandja. Általános vélemény szerint itt délen vannak a sziget legszebb strandjai. Megéri itteni hotelt választani még akkor is, ha baromi hosszú a repülőtéri transzfer. Főleg, hogy a repülőtérhez közeli hoteleknél messze nincsenek ilyen szép strandok. 

Sokan Jandiát tartják a világ egyik legszebb partszakaszának.

Jandia térségében a turisták többsége német, holland és francia. A közbiztonság tökéletes.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A finom homokon hosszasan sétálni, és kocogni az itteni parton

2. Jó kombináció egymás mellett a modern Jandia és a hangulatos, hagyományos Morro Jable

3. Morro Jable promenádján sétálgatni kifejezetten kellemes, mellette sok kis bolt

4. A széles, fehér homokos strandokon sehol sincs embertömeg

5. Morro Jable óvárosában a tipikus spanyol vendéglók igéző választéka, a friss halak (pl. a Leo nevű vendéglő klassz)

6. A Cofete nevű strandnak van valami misztikus, lenyűgöző hangulata

7. Az Oasis Park kaktusz kertje

8. A Mal Nombre nevű néptelen strand felfedezése

9. A nyugati parton Playa del Pared-nél csodálni a naplementét

10. A szuper kerékpáros út

11. Az aranyos, szelid vadszamarak és a világítótoronynál a szabadon élő, úgynevezett remetepapagájok, akik szívesen elhelyezkedtek a kezünkön (ha ott mogyorót is találtak), na meg a cuki csikos hátú és tarkójú mókusok

Nem tetszett

1. A strandon folyton vigyázni, hogy a szél ne fujjon el ezt-azt a cuccaink közül 

2. Speciel én nem szeretek annyira erősen hullámos tengerben fürödni

3. A repülőtérről a hotelig a köze 2 órás buszozás közbeni türelmetlenség, a sivár. szikár táj unalmasságával

4. Félbemaradt, rothadó hotel- és szabadidős park építkezések szomorú látványa

5. Jandia a strandoláson kívül nem nyújt túl sok programlehetőséget

6. A környéken (is) szárazföld felé a vulkáni sziget jellegéből adódóan ingerszegény területek, a nagy semmi 

7. A strandokon jellemzően nincsenek közvécék, átöltözésre alkalmas kabinok és zuhanyozók

8. A mozgóárusok nyomulása (tudnak angolul és németül is)

Vélemények

,, A repülőtérről hosszú, sivatagos, kopár tájon áthaladó út vezet a Jandia-félszigetre. Itt a sziget legdélibb részén, a fővárostól, Puerto del Rosariótól kb. 100 km-re található a 25 km hosszú, homokos strand, ahol joggal érezheti az ember, hogy a part csakis az övé. A parti szakasz Costa Calma-nál kezdődik, és egészen Morro Jable településig tart. Sokan tartják ezt a részt a világ legszebb és legjobb kanári-szigeteki strandjának. A nudizmus a szigeten hivatalosan nem megengedett, de a végtelen hosszú strandon számos eldugott hely található, ahol ezen kultúra hívei is hódolhatnak a szenvedélyüknek." (L. O., 2017)


,, Határozottan ki merem jelenteni, hogy Morro Jable Fuerteventura legkirályabb része. Egy hatalmas szerencsén múlott, hogy itt foglaltunk szállást, ugyanis fogalmunk sem volt arról, hogy ez ennyire tökéletes. Végeláthatatlan, gyönyörű, élvezhető óceánpart, amit a lakásunk erkélyéről tisztán lehetett látni reggeli közben. Én tényleg nem akartam innen hazajönni. A városban eszméletlen hangulatos éttermek, tehetséges utcazenészek, finom ételek vártak minket minden este. (2019)" forrás


,, Látogasd meg Jandia világítótornyát. Imádni fogod a környéket. Pálmafák, végtelen arany homokos strandok, bárok, görkorisok a sétányon, szuper éttermek. Sétálj körbe a világítótoronynál és élvezd a szörfösök látványát ahogy harcolnak a hullámokkal a naplementében. (2019)" forrás

Odajutás

Fuerteventura nemzetközi repülőtere a sziget közép-keleti részén van, 85 (91?) kilométerre Jandiától. Autóval, taxival minimum 30 percet spórolunk a buszhoz képest. Autóval, taxival ugyanis 60-80 perc az út, busszal lehet akár 2 órás is a transzfer a hoteleknél való megállások, az ezzel összefüggő kitérők miatt.  

Taxival a repülőtérről Jandia térsége kb. 80 euró, hétvégeken 95-100 euró.

Szállásválasztás

Ajánlott szállodák (2022):

3 csillagos: Hotel La Mirada , Sol Fuerteventura Jandia ,

4 csillagos: Iberostar Playa Gaviotas, Buganvilla Hotel&Spa , Aldiana Club Fuerteventura , Hotel Ocean World ,

5 csillagos: Iberostar Selection Fuerteventura, MUR Hotel Faro Jandia&Spa ,

Más itteni szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

------------------------

Nem ajánlottak: Hotel Jandia Golf , APARTHOTEL ESQUINZO MONTE DEL MAR ,

Vendéglátás

Éttermek

,, Az étlapokon egyébként szinte mindenhol teljesen ugyanaz szerepel, lehet még a sorrend is azonos. Lehetőségünk van rákot, kagylót, halat enni és persze a leghíresebb spanyol ételt sem hagyhatjuk ki, a paella-t. Számunkra meglepő volt, hogy minden étteremben ugyanúgy készítik el az ételeket és helyi szokás szerint, amíg a vendégek várják a megrendelt főfogást, kapnak két darab frissen sütött zsemlét brutálisan finom fokhagymás és chilis szósszal körítve. Először nem tudtuk, hogy mit is kell ezzel kezdeni, mert a körülöttünk lévő külföldi vendégek hozzá sem nyúltak a kis cipójukhoz. Azért minket sem kell félteni, ha kajáról van szó és jó magyar módjára, minden szégyenlősségünket hátrahagyva, bemajszoltuk az egészet. És milyen jól tettük!

A ház bora isteni, bár sehol nem értették meg, hogy fröccsöt szeretnénk. Hogy kárpótoljuk magunkat e téren, kimentünk éjszaka az üres óceánpartra egy HiperDino-ban (olyan, mint nálunk a Spar) vásárolt fehérbor-víz kombóval, majd elmélyedtünk az univerzum megfejthetetlen titkaiban a káprázatos csillagos ég alatt, miközben csak az óceán sodrása adta a háttérzajt. Ezekért a pillanatokért érdemes élni! (2019)" forrás

Szórakozás

Buliélet nincs.

Egyéb hasznos információk

1. Van Jandiában egy kisebb bevásárlóközpont, ami roppant praktikus az önellátásra berendezkedők számára.

Strandok

Jandia félsziget strandja Morro jable-től Costa Calma-ig nyújtozkodik el, kb. 21 kilométer hosszúságban. Az egész partszakasz különböző strandszeletekre van felosztva. Ha valaki arra vállalkozik, hogy Morro Jable-től Costa Calma-ig a parton végigsétál, akkor hozzávetőel 5-6 órát kell talpalni, igaz finom homokon. Van, aki ezt végigcsinálja, de azért busszal tér vissza Morro Jable-ba.

Az itteni strandoknál a tengervíz szép tiszta.

A strandokon két napozóágy és egy napernyő napi bérlése 13,50 euróba kerül. Van ahol egy napozóágyat és egy napernyőt 4,50 euróért adnak kölcsönbe.

A teljes strandterületen engedélyezett a nudista fürdőzés.  

g.d. fotója

Playa de Matorral

A világítótoronynál lévő strandszakaszt Playa de Matorralnak nevezik. Ez a strandszakasz nagyon jó a kisgyremekes családok számára, mert finom, világos a homok és lassan mélyül a víz. Az utca és a strand között természetvédelmi oltalom alatt álló sórétek húzódnak.

Playa de Sotavento


Cofete beach

Playa Gaviota park

Látnivalók

Programlehetőségek

Pico de la Zarza

Itt van a sziget legmagasabb hegye, a 807 méter magas Pico de la Zarza. Fel lehet mászni/sétálni a hegycsúcsra és onnan megcsodálhatjuk a nyugati part Cofete strandot.

Oasis állat- és növénypark

Ocean World

Mountain bike túra

Terepjáró túra (jeep tour)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon