ÚTIKRITIKA.HU / Lanzarote


Lanzarote

Lanzarote

Lanzarote dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Programlehetőségek | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Jellegzetes - Kriszta fotója

.

2023-ban: a Ryanair január 1-től március 19-ig és október 29-től december 31-ig repül hetente egyszer - vasárnap - Budapest és a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetre. Repülési idő: odafelé 5 óra 5 perc, visszafelé 4 óra 45 perc.

A Wizzair nem repül ebben a viszonylatban.

Lanzarote dióhéjban


Lanzarote a Kanári-szigetek közül a legkeletebbre fekvő sziget. Van értelme felfedezni, mert kellően különbözik az ismertebb Tenerifétől és Gran Canariától. Ami a turizmust illeti, Lanzarote próbálja magát - némi sikerrel - menőbb, elitebb nyaraló célpontnak pozicionálni, mint a két másik. Ezt a célt azonban nem azzal próbálják elérni, hogy csilivili épületeket emelnek, luxusszolgáltatásokat alakítanak ki, hanem inkább olyan nyitott, ínyenc utazókra számítanak, akik szeretik a környezetbarát dolgokat, szívesebben időznek kulturáltabb, nem duhajkodó, részegeskedő nyaralótársakkal, és méltányolják az aktív turizmus egyszerű, de mégis nagyszerű formáit, pl. bicajozás, vitorlázás, sétálós kirándulások, helyi borok ízlelgetése. Lanzarote-n többségben vannak a nyugat-európai középkorú párok, a családok, kisebb, visszafogottabb stílusú baráti társaságok. Lanzarote egyedibb választás. Lanzarotén az árszint némileg magasabb, mint Grand Canarián és Tenerifén.

Összefoglalva a lényeget: Lanzarote nem akar tömegturizmust, túlhajtott beruházásokat, tömegnyomort. Nincs is.

Mik a dimenziók? A sziget 846 négyzetkilométer nagyságú. A legészakibb és a legdélibb pontja között 60 kilométer a távolság, nyugat-keleti viszonylatban mindössze 25 kilométer. A sziget teljes partvonala 203 kilométer. Ebből azonban csak 10 kilométeren homokos, 16,5 kilométeren másmilyen fövenyű strand, a többi sziklás terep, ami fürdőzésre nem igazán alkalmas.

A Kanári-szigetek közül Lanzarote a legkevésbé csapadékos, igaz ez meg is látszik a természeti képén. Fontos előre tudni, hogy Lanzarote egy szikár, vulkáni eredetű táj-jellegzetességekben viszont gazdag sziget. Ne képzeljünk el rengeteg pálmafát, virágos réteket. A zöld szín jószerével hiányzik Lanzarote képi világából (az északi rész legalább zöldes). Kilométereken keresztül Földön kívüli bolygók tájain képzelheti magát az ember. Természet iránt erősebben érdeklődők bizonyosan ínyenc helynek tekinthetik. Ne tessék megijedni, Lanzarote-től elrettenni. Érdekesek, vadromantikusak a tájak és vannak strandok, igaz többnyire kisebbek.

 • Lanzarote fővárosa: Arrecife.
 • Aki volt már Gran Canarián, annak annyit mondhatunk, hogy Lanzarotén nincsenek olyan kőrengetegek és nincsenek tömegben hangoskodó, részeg brit suhancok. Lanzarote szigete gondozott, természetességében ugyanakkor jól megőrzött.
 • A legnépszerűbb nyaraló települések a sziget délkeleti oldalán vannak. Puerto del Carmen az a hely, ahová a bulizni vágyó fiatalok mennek, míg a Playa Blanca inkább a nyugalomra vágyó párokat, de ugyanakkor a családokat is vonzza.

Puerto del Carmen - Kriszta fotója

 • Lanzarote szigetén a közbiztonság még jobb, mint Gran Canarián vagy Tenerifén, persze ez összefügg azzal is, hogy kevésbé nyüzsgő, felkapott sziget. Azért néha előfordulnak lopások, az apartmanokba történő betörések.
 • A sziget Lanceloto Manocelloról kapta nevét. A genovai hajós a XIV. században járt erre.
 • Kisgyerekeseknek jó választás a sziget meglátogatása, kamaszokkal már erősen megfontolandó. Sportolóknak, szörfösöknek kimondottan ajánlott.

"Lanzarote a Kanári-szigetek misztikus, vulkáni szigete. A hosszú aranyhomokos tengerpartok, fekete homokos kis öblök, az óceánba omló, vulkáni szirtek, a kristálytiszta kék óceán lélegzetelállító kontrasztja a vulkánkitörések által formált sziget füstölgő krátereivel és lávafolyamaival mindenkit lenyűgöznek. Érdemes felfedezni e vulkáni sziget különleges látnivalóit, akár hátizsákos turistaként, akár szervezett, autóbuszos fakultatív programként. Sétáljanak a Tűzhegy „Montañas del Fuego” holdbéli táján, tekintsék meg a smaragdzöld vizű „El Golfo” kráterlagúnáját, vagy a lávafolyam által képződött víz alatti „Jameos del Aqua” barlangot. A sziget képét gondosan ápolt virágoskertek, pálmasorok teszik teljessé, még hangulatosabbá."

,, Mivel Lanzarote az Atlanti-óceánon fekszik, a nyílt vízen, nem szabad olyan hőmérsékletre számítani, mint például a Földközi-tenger öbleiben. 25 fok körüli szinte sosem lesz, most augusztusban is csak 22 fok körül van a sekélyebb partszakaszoknál a víz. Persze, minden attól függ, kinek mi a hideg.. :) (j, 2016)"

Playa Mujeres - Kriszta fotója

Évente hozzávetőleg 3 millió turista látogat Lanzarotéra.

Amennyiben a honlapunk Lanzarote fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Lanzarote-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A holdbéli tájak, a fortyogó talaj, a tűzhegyek a Timanfaya Nemzeti Parkban, szóval egyfajta öko úticél
 2. A Mirador del Rio-t nagyon élveztük! Kötelező!
 3. Playa Blanca városka parti sétányának hangulatossága
 4. A Papagayo strandok, az El Cotillo strand és lagúnák, Playa de Cofete (Morro del Jable)
 5. Könnyen áttekinthető, felfedezhető a sziget bérelt autóval, jól vannak kitáblázva az információk
 6. A Fondación César Manrique házban az elképesztően ötletes földalatti lakrész
 7. Szebb, tisztább, gondozottabb, mint Fuerteventura
 8. Az El Golfo nevű zöld lagúna, egy süllyedt vulkánkatlan része
 9. Nincs tömegnyomor, nincsenek hatalmas reklámtáblák, (egy kivételével) nincsenek magas épületek
 10. Puerto del Carmen kikötői környéke
 11. César Manrique munkássága

Nem tetszett

 1. A gyakori szeles idő (igaz melegben ennek van előnye is), a strandokon mindig fúj a szél kisebb-nagyobb erővel
 2. Gran Canariához és Teneriféhez képest Lanzarote hátránya, hogy alig van zöld szín
 3. Ha vásárlós kedvünkben vagyunk, akkor Lanzarote-n nem elégülünk ki
 4. Túl sok látnivaló azért nincsen, főleg kulturális téren
 5. Nehéz megbarátkozni a tengerparti homok sötét (lényegében fekete) színével
 6. Kisgyerekkel, de tizenéves kamasszal is elég unalmas lehet
 7. Arrecife nem központi részei nem annyira érdekesek
 8. A Cueva de los Verdes (barlang) nem nagy durranás, főleg nem Aggtelekhez képest (igaz az más műfaja cseppkövek miatt) 
 9. A Sandos Papagayo hotel előtti használhatatlan partszakasz
 10. Erős a nap, amit a szél miatt nem feltétlenül veszünk észre. Könnyű leégni
 11. A repüőtéren érkezéskor a taxistrandnál a baromi hosszas várakozás

Vélemények

"Tetszett:

 • a kopár tájjal kapcsolatos számításaink ellenére, mindig találni zöld növényzetet

 • a megszilárdult lávából keletkező vulkanikus kőzetek lenyűgöző látványa

 • image reklámja szerint ő a ”különleges sziget”, mely különbözik társaitól… és ez valóban így igaz.

 • César Manrique helyi művészember rendkívüli befolyása az egész sziget életének alakulására - érdekes sztori

 • hiába a vulkanikus talaj, megterem itt burgonya, zöldség és gyümölcs és még szőlőültetvények is vannak

 • a fenntartható turizmus mintaképe

 • a látványosságokhoz kombinált bérleteket lehet váltani, 3, 4 vagy 6 turistaközpontot látogathatunk velük egyszerre

 • a reptér kifutópályája melletti hosszú homokos strand és sétaút, ahol mellettünk vagy éppen a fejünk felett landolnak a gépek

 • a csodálatos tengerpart mentén végigvezető biciklis út a fővárosból kiindulva

 • a kötelező lanzarotei sült burgonya: las papas arrugadas con mojo rojo y mojo verde

 • az aloe növény a sziget jelképe és minden szuvenírbolt jellegzetessége (külön e célra hoztak létre aloe múzeumokat)

 • mindig találnak valami ünnepelni valót

 • hibátlan, autópálya minőségű aszfaltutak vannak

Nem tetszett:

 • nehezen és sok pénzért lehet csak átjutni a szomszédos szigetekre

 • a buszjáratok és menetrendjeik teljes káosza

 • nem elég egy helyitől megkérdezni a helyes irányt, ha éppen eltévedtünk, mert akkor is útbaigazít, ha fogalma sincs merre van az arra, ezért érdemes minimum 3 embertől segítséget kérni, de még akkor se biztos, hogy odatalálunk.

 • sok a szegény ember és ez sokszor szembetűnő az utcákon is, főleg a nem turistás helyeken

 • hihetetlen erős napsugárzás, ami észrevétlen marad az állandóan fújó erős hideg szél miatt

 • autóbérlés nélkül elképzelhetetlen a sziget bejárása, több látványosság csak autóval közelíthető meg (leszámítva a szervezett turistabuszokat)

 • állandó vendége a La Calima, mely rendszeresen beborítja homokfelhővel az egész szigetet

(L. O., 2016)


,, A Kanári-szigetek közül számomra Lanzarote a legegzotikusabb különleges vulkáni eredetű természeti tájaival, lenyűgöző sziklaformáival, holdbéli tájaival. Ezt a szigetet Mars- vagy Hold-szigetnek is nevezhetnénk, mivel olyan érzés ott lenni, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna." forrás

Playa Blanca - Kriszta fotója

,, Lanzarote vagy Furteventura?

Jó, hogy megírtad, hogy milyen "fajta" turisták vagytok, mert így egyből azt tudom mondani, hogy: Lanzarote! :)
Igazából mindkét sziget a maga gyönyörű természeti adottságaiból él, és ezt is tartják a fő vonzerőnek, Fuerteventura még le van maradva egy kicsit a látnivalók szervezettsége és a kiépítettség tekintetében. Oda inkább a tengerpartjai miatt mennek strandolni és pihenni.

Lanzarotén sok a látnivaló, annak ellenére, hogy egy kietlen tájakkal tagolt vulkanikus sziget.
Az autóbérlés alap. De nem kell megijedni tőle, én imádtam ott vezetni, tökéletesek az utak és nagyon jól ki is vannak táblázva, eltévedni is nehéz...
A tömegközlekedés felejtős, szinte még a helyiek se nagyon tudják merre megy a busz :) Nah jó, nem ennyire vészes a dolog, de ha valaki nem beszéli a nyelvet, akkor bajban lehet. A főbb tengerparti településeket elég jól összekötik a buszok, bár attól függ a sziget melyik részét választjátok. Az autóbérlést pár napra ajánlom, a szigetet kb két nap alatt fel lehet fedezni, természetesen ha csak a kötelező látnivalókat vesszük.

A főbb látnivalóknál ilyen kombó jegyeket lehet venni, szerintem nagyon megéri, sokféle kombináció van, van olyan, ami 2 nevezetességet (centro turístico), ami 3-at, 4-et, stb.

Autóbérlésnél több opció közül lehet választani, én a reptéri felvételt ajánlanám, ott sorakoznak egymás mellett az érkezési terminálon. A kisebb helyi cégeknél nincs kaukció és biztosítást se szoktak rátukmálni az emberre. Ha jól emlékszem, akkor én a Cabrera Medina-nál és a Cigar-nál is béreltem, nem volt probléma velük.

Én Lanzarotén éltem és megmondom őszintén Fuerteventurát nem ismerem annyira, de a helyi barátaim is Lanzarote pártiak turistáskodás szempontjából.

Amúgy egynapos kirándulás keretében Playa Blanca-ról át tudtok kompozni Fuerteventurára, hogy mégse maradjon ki teljes egészében a nyaralásból. ;) (orsi)


" Lanzarote-n nem találunk képeslapszerű tengerpartokat, nincsenek bedőlő pálmafák, de a barna-fekete vulkanikus talaj, a különleges barlangok és tavak, meg az egységes stílusú, világítóan fehér házak rendkívüli atmoszférát teremtenek. Lanzarote az ínyenc utazók kedvelt célpontja.

Lanzarotén kifejezetten az igényesebb, ínyencebb utazókat célozzák meg.
Nincsenek hatalmas luxusszállodák, de a hostelek sem jellemzőek, és nincs zajos éjszakai élet sem. Részeg fiatalokat egyáltalán nem láttam. Van viszont sok bicajos és túrázó, kedvelt program a borkóstolás, és a vad hullámoknak köszönhetően rendkívül népszerűek a vízi sportok.

Úgy tűnik, Lanzarote nem igényli a tömegturizmust, és szerencsére nincs is tömeg. Nekem mindenesetre belopta magát a szívembe egyszerű házaival, feketehomokos tengerpartjaival, vad hullámaival és a tél közepén is kellemes, késő tavaszi klímájával." forrás

,, A közbiztonság nem rossz, átlagos spanyolországi biztonságra kell számítani, óvatosnak kell lenni, kerülni a sötét helyeket és alakokat és akkor nem lesz baj. Bátran lehet a nagyobb utcákon egyedül is sétálgatni estefelé. Elég sok helyet találni, ahol az ember el tud vonulni, de azért a nagyon kietlen részeket sehol nem javaslom.

Vannak szép strandok, nagyobbak és kisebbek is, zsúfoltak is és csendesebbek is. Tapasztalatom szerint hogy kinek milyen a víz hőmérséklete az nagyon változó, mi is különbözőek vagyunk, Nekem augusztusban is hideg volt :) de az a jellemző, hogy az óceán lassabban melegszik fel és lassabban is hűl le, tehát november eleje még jó lehet, nem az a nagyon-nagyon hideg, de nyilvánvalóan minden szezonban sokkal hidegebb, mint a Földközi-tenger.

Ha Arrecifében szeretnél megszállni, akkor javaslom, hogy Puerto del Carmen felé vedd az irányt tengerpart ügyben. Én legtöbbször biciklivel tettem meg az utat, szerintem sokkal izgibb és csodás út mentén halad végig a biciklis út. Végig a tengerparton a repülőtér mellett. Az út során Playa Honda és Los Pocillos környékén találsz hosszú homokos tengerpartokat, amiket szinte csak a helyiek használnak, és a hétvége kivételével nagyon kevesen vannak átlagban.

Puerto del Carmennek gyönyörű sötét homokos partja van, érdemes azért elnézni odáig. Ha mégsem vagy olyan sportos, akkor természetesen busszal is simán el lehet oda jutni kb. 20 perc alatt. Arrecife városi strandja (Playa de Reducto) végén található az Intercambiador de Guaguas (buszpályaudvar), innen indulnak szinte fél óránként.

Nagyon jó kikapcsolódás lehet a szűk utcákon elbolyongani a Charcohoz, ami egy tószerű, természetes medence, ami az apály-dagály váltakozásával telítődik meg vízzel a napszakoknak megfelelően. Késő délután vagy estefelé mindenképpen tegyél egy kört a tó körül, lenyűgöző látvány a fényeivel.

Még észak felé indulva Costa Teguise-t is megnézheted, de nem annyira színvonalas és sokan is vannak általában.
A leghíresebb strand - már ha a csodás partszakaszokról van szó - az a Playa Papagayo (Costa Blancanal), de ezt csak autóval lehet megközelíteni.

Ha Arrecife mellett döntesz és nem engedheted meg magadnak a Gran Hotelt, akkor én a Hotel Diamart vagy a Hotel Lancelotot javasolnám, mindkettő a Playa Reductora néz, jó elhelyezkedéssel, gyönyörű naplementével. (orsi, 2017)


,, A sziget két legtávolabbi pontja közötti távolságot autóval egy óra alatt meg lehet tenni, és közben egyetlen rendőrlámpa sincs. Eleve közlekedési lámpát csak a fővárosban láttunk, amikor korábban ott jártunk. Lanzarote vulkanikus eredetű, ráadásul nagyon aktív. Ezért érdemes megnézni a szigetnek azt a részét, ahol ezt közelebbről is szemügyre lehet venni, és még nagyon érdekes előadásokon is részt lehet venni. Van például egy olyan, hogy leásnak 10 centit a földbe, majd beletesznek a lyukba egy száraz fűcsomót, ami azonnal meggyullad. Ezzel is szemléltetik, hogy mennyire aktív még a vulkán. Remek a klíma és gyönyörű tengerparti szakaszok vannak (2018). forrás


,, Szerelem első és második látásra. Nincs ehhez fogható, ilyen hangulatos, ilyen egyszerű és ilyen gyönyörű hely. (2017)" forrás

Kriszta fotói

Repülés

Ezen a linken érdemes repülőjegyet keresni. Az út  csak átszállssal valósítható meg.

,, A sziget repülőtere Arrecife nevű (ACE) repülőterén nincs sok szolgáltatás. Van egy kávézó, vámmentes bolt (nem igazán jutányos), több ruhabolt és ennivalós ez-az. Az árak igen magasak. (Burger King hamburger 10 euró). A várakozóhelyek modernek, világosak, s szerencsére van elég sok ülőhely. Érkezéskor nem nehéz taxit találni.  20 eurót fizettünk a Costa Tequise-ben lévő hotelünkig tartó útra. (B.A., 2016)

fotó by László Orsi, Vista

Szállás

Főszezoni időszakorra nagyon tanácsos jó előre foglalni, mert Lanzarote szálláshelyei gyorsan elkelnek az európai piacon. A sziget jó közbiztonsága miatt ugyanis sokan Lanzarote mellett döntenek a veszélyesnek vélt néhány más mediterrán desztinációk helyett.

,, A szállásválasztás tekintetében igazából azt kell mérlegelni, hogy Önnek mik a fontos tényezők. Megnéztem hova esnek ezek a szállodák, amiket felsorolt, illetve hogy a hozzájuk közel eső partszakasz mozgáskorlátozottak számára mennyire elérhető.
Costa Teguise-n a Playa Las Cucharas strand az ami leginkább megfelel ennek.
Playa del Carmenen a két szálloda, amit megadott, az eléggé messze esik a parttól, de igazából nem is az a baj, hanem hogy ott azért meredek emelkedők vannak, ezért én nem annyira javasolnám egyiket sem. (orsi, 2016)"

Ajánlott hotelek (a kék színű hotelnevekre rákattintva konkrét ajánlat olvasható):

xxx

Apartmanhotelek: El Guarapo Apartments

Közlekedés

A településeket el lehet érni a menetrend szerint közlekedő távolsági buszokkal, de a nevezetességeket nem. Azokhoz vagy bérelt autó kell, vagy szervezett túra. Hét végén, iskolai szünetekben az autóbérléssel is sietni kell, időnként simán elfogynak a bérelhető autók Lanzarotén. A parkolás egyre több helyen fizetős, tessék a sárga vonalakra figyelni. Bővebben erről.

,, Általában a taxitársaságoknál nem lehet előre foglalni. Erre vannak kimondottan a transzferes cégek, akiknek a szolgáltatásait az utazási irodák is foglalják. Természetesen ennek plusz költsége van, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy drágább, mint ha helyben előre foglalás nélkül vennénk igénybe transzfer szolgáltatást. (L. G., 2016)"

Kiváló közutak még a vulkánok között is - fotó by László Orsi, Vista

Útban észak felé - fotó by László Orsi, Vista

Autóbérlés&autózás

A szigeten nem túl drága az autóbérlés, de főszezonban érdemes előre foglalni. 

A közutak állapota jellemzően jó. Lanzarote domborzata zömében sík terület, azaz kevés a szerpentínes, vezetés szempontjából más formában nehézkes útszakasz. Tán az egyetlen (kisebb)kihívásnak mondható vezetés a Mirador del Rio-hoz (kilátó) vezető keskeny út.  A fővároson, Arrecifén kívül nincsenek közlekedési dugók. Sok a jó minőségű út. Itt is imádják a körforgalmakat, mint Spanyolországban. Ami nem lenne gond, a körforgalom jó dolog. A gond az, hogy időnként piros lámpa állítja meg az autókat a körforgalmon belül, nagyon kell rá figyelni, bár szerencsére csak a városokban jellemző. A google maps jól használható, egyetlen hátránya, hgy sokszor a földutat nem ismeri fel, nem jelzi.

Az üzemanyagárak olcsóbbak, mint nálunk: 1 liter diesel 1,01 euró (kb. 334 HUF), az olcsóbb benzin 1,05 euró (346 HUF) - 2019. novemberi adat

Nem árt tudni, hogy megbüntethetik azt az autóvezetőt, akin ellenőrzésnél vietnámi papucs van. Vezessünk inkább cipőben.

A helyi autóvezetők jellemzően nem használják az indexet.  Ez nem feltétlenül követendő példa.

,, Ha már a repülőtérre keveredtem beugrottam megkérdezni, hogy mennyibe kerülnek az autókölcsönzőkben az autók. Nagyjából két választ kaptam a drága autókölcsönzős alkalmazottaktól:

1. Nincs autó, ne tartsatok fel.
2. 50.000,- euróba kerül egy napra egy autó.

Na jó, a valóságban nem 50.000,- eurót mondtak, volt ebben egy kis költői túlzás. Végül is amilyen számokkal ezek az úriemberek dobálództak az számomra ezzel az összeggel ért fel. Utolsóként végül ott maradt a Europcar. A rossz norvégiai tapasztalatok ellenére azt mondtam egye-fene megkérdezem őket is. Csodák-csodájára, pont az ő ajánlatuk volt a legjobb. Rögtön le is foglaltam náluk az autót. Muszáj megjegyeznem, hogy ezúttal 10 pontra teljesítettek, úgyhogy mindent visszaszívok, amit az előző rossz tapasztalataim után leírtam róluk.

Utólag azért megnéztem, hogy jobban-e jártam volna, ha otthonról foglalok autót. Mint bebizonyosodott igen, jobban jártam volna. Nagyjából 50,- eurót spórolhattam volna! Ha rám hallgattok, akkor nem hagyjátok a vakszerencsére az autóbérlést Lanzaroten. Mindenképp hasonlítsátok az össze az árakat a Discovercars és a Rentalcars weboldalakon is. Néha az egyik, néha a másik az olcsóbb. Nekünk véletlenül szerencsénk volt, hogy a Europcarnál napi 45,- euróért tudtunk bérelni egy Renault Meganet, nektek nem biztos, hogy ilyen szerencsétek lesz. Ezek után pedig csak a fenti két opció áll majd a rendelkezésetekre autóbérlés terén.

A szigeten a vezetés nagyon kellemes élmény. Nincsenek dugók, a sofőrök többnyire türelmesek, jelzőlámpából sincs túl sok. A legnagyobb technikai nehézséget számomra a kétsávos körforgalmak okozták, amelyeket a mai napig nem értek, hogy hogyan is működnek és mikor kell bemenni a belső sávba és mikor nem. De ez valószínűleg csak az én egyéni problémám. Lanzaroten még a nem túl tapasztalt sofőrök is bátran béreljenek autót. Ha kicsit is odafigyelnek, akkor biztosan nem lesz gond. (2021) forrás

A Nagy Magyar Utazólexikon – Az I. magyar nyelvű travelhacker könyv

Buszozás

Elméletileg nagy a buszos lefedettség, gyakorlatilag kevésbé.

,, Kis sziget, kis távolságok; rögtön a reptér mellett ott van Arrecife, a főváros, a maga 56 ezer lakosával. Ha már a távolságokról van szó: el is felejtettem, mennyire máshogy gondolkoznak a szigetlakók a méterekről! Nevetve vettem észre, hogy akárcsak Gran Canarián, itt is lényegében egy zsebkendőnyi területen vagyunk, nincsenek beláthatatlan terek, itt az van és nem több, mint amit látunk, no meg a végtelen óceán. Ha buszra ül az ember, hogy átmenjen a sziget másik felére, 10 perc utazás után zavartan nézi, hogy jó buszra szállt-e, mert elvileg át kell szelni a szigetet, és egy órát fog utazni, de gyakorlatilag 10 perc után még látja a háta mögött az óceánt, és már az orra előtt is feltűnt a nagy kékség! És ugye, ami már nem lepett meg: ha helyieket kérdez az ember, elmondják, hogy itt csak kocsival lehet közlekedni, mert a buszok ritkán járnak, és gyalogolni… annyit nem lehet! Ilyenkor aztán elindul az ember, és rájön, hogy márpedig lehet, igenis át lehet sétálni akár az egyik városkából a másikba. (2013)"  forrás

Étkezés

A szigeten nagyon kicsi a mezőgazdaságban megművelhető terület, így az élelmiszerek többsége a szárazföldről érkezik ide.

"Rengeteg halat ettünk, jobbnál jobbakat és gyümölcsöket elképesztő mennyiségben. A dinnye és a narancs édes volt s lédús, a banán pedig nagyon különleges. Mini banánnak hívják, mézédes, kicsit sárgadinnye illatú. A trópusokon, ahol őshonos, csak ez a minőség jár az embereknek. A nagyobbakat, amit mi ismerünk itthon, állati takarmánynak használják fel." forrás

Kedvelt helyi előétel - fotó by László Orsi, Vista

Polipot is szívesen esznek - fotó by László Orsi, Vista


Vulkán grill - fotó by László Orsi, Vista

Nyúlhús ételeket (is) kínálnak - Kriszta fotója

Programlehetőségek

Ezekről részletesebben ezen az aloldalunkon lehet olvasni. A lényeg az, hogy a nyaralások kívüli programokkal egy hetet kellemesen el lehet itt tölteni családostul.

El Golfo - fotó by László Orsi, Vista

fotó by László Orsi, Vista

Timanfaya nemzeti park - fotó by László Orsi, Vista

Fakultatív kirándulások

Lanzarique (Egész napos buszos szigetkörút, ahol az utasok felfedezik a sziget északi részét. A sziget leghíresebb művésze Cesar Manrique. Érdemes megtekinteni egy egykori lakóházat (Fundacion), amit a föld felszíne alatt 5 lávabuborékban alakítottak ki, egy sziklaházzal és koncertteremmel. A déli területeken a vulkánok és kráterek vonzásában, ahol az utazás az egykori mindent elsöprő erejű és az óceánban zúduló lávafolyamok nyomában, Los Hervideros vagy Salinen de Janubio fekete lávastrandjaihoz vezet tovább.

Fuerteventura Plus (Egész napos program, komppal és busszal. Különleges élményt nyújt a sziget porcukorszerű homokos strandjai, háttérben a Coralejo Nemzeti Park homokdűnéivel. A sziget belsejében található, La Oliva és a Casa de los Coronelest. Megismerkedhet a történelmi fővárossal, Betancurita-val, amely egy különös oázis a sziget szívében, illetve a magas szintű tradicionális kézművesség remekeinek megtekintése, egy hangulatos sajt – és borkóstoló mellett. Végezetül egy lélegzetelállító látvány-show mutatja be a sziget sokszínűségét.

"Lagomar: Nazaret, Teguise – többfunkciós különlegesség. Az egyik leghangulatosabb étterem, bár és múzeum is egyben, ahol akár apartmant is bérelhetünk. Még a története is különlegesen alakult: az eredetileg César Manrique elképzelése és Jesús Soto tervei alapján elindult projekt egy brit fejlesztőnek készült, amit a mitológiai Ezeregyéjszaka arab stílusa ihletett. Amikor itt forgatott Omar Sharif színész a stábjával, teljesen beleszeretett és azon nyomban meg is vette. A brit San Banady tudván, hogy Sharif szenvedélyes kártyajátékos, kihívta egy bridge partira, melyet Sharif elfogadott, viszont pechére nem volt tisztában azzal, hogy ellenfele egy bridge bajnok. A tét a Lagomar volt…

1989-ben két építész vette meg a házat és végül ők fejezték be teljes egészében a Lagomart, melyet a népi építészet, a természeti elemek és a sziget szeszélyes földrajza inspirált. A sziklákba vájt barlangokban ülőhelyeket és asztalokat alakítottak ki, melyeket mesterséges lagúnamedencék, gyönyörű virágok és növények fognak közre. A művészeti galériában tehetséges helyi művészek alkotásai kapnak helyet. Miután a múzeum bezár, az esti élőzenés program veszi kezdetét, meseszép kivilágításba burkolózva. Lagomar egy igazi kulturális és természeti oázis a vulkanikus kősziklák között." (L. O.)


Cueva de los Verdes - fotó by László Orsi, Vista

La Isla Graciosa, a kistestvér - fotó by László Orsi, Vista

Strandok

Lanzarote strandjairól külön aloldalon írunk - itt

Playa del Mujeres (a sziget déli részén)Playa de Famara - a szörfösök felségterülete - fotó by László Orsi, Vista

Olvasmányos linkek

"Lanzarote egy vulkáni sziget, az Atlanti óceánban húzódó törésvonal mentén az évmilliókkal ezelőtti kitörések következményeként jött létre. Ami legjobban vonzott benne, az pedig a Montanas del Fuego vagyis a tűzhegyek. Sokat olvastam róla, a vulkán utolsó pusztítása 1824-ben volt. Nagyon felcsigázta az érdeklődésemet, milyen is lehet egy hegy gyomrában jelenleg is izzó, fortyogó, bármikor aktivizálódó lávatömeg fölött lépkedni?

A nemzeti parkból a part mellett autózva megtaláltuk a gyönyörű zöld színű El Golfo-t.  Fentről káprázatos látvány a fekete homok, azúrkék tenger és vörös sziklákkal körbevett zöld tavacska. Tábla jelzi ugyan, hogy nem lehet lemenni, de a turisták felfedező vágyának nem lehet határt szabni. Akinek volt mersze, leereszkedett a meredek lejtőn az öbölbe.Természetesen mi is megtettük, nem volt vészes, hanem a visszaút nehéz kardió-edzés volt. Az El Grifo bormúzeumban finom vörösbort kóstoltunk, bár később a piacon egy idős bortermelőtől megtudtuk, hogy Lanzarotén a fehérborukra büszkék a termelők.

A másik büszkeség a lávakő, mely mindenhol megtalálható a szigeten. Csodaszép ékszereket készítenek belőle, vagy a szemfüles útszéli árusok csak úgy magában, (természetesen olív féldrágakőként) eladják a turistáknak. Gyógyító hatása nagyon magas ásványi anyag tartalmánál fogva már ősidők óta bizonyított. Hasznos építőanyag, ahogy a szőlőtermelésnél, úgy a házépítésnél is felhasználják. Keresztülautóztunk a szigeten a nyugati partra, La Santa-ig. Itt nagyon erősen hullámzik az óceán, ez a hullámlovasok paradicsoma.

Déltájban értünk oda és jól elbámészkodtunk, mert épp egy csapat szörfös próbálkozott több-kevesebb sikerrel a hatalmas hullámokon felülkerekedni. Másnap Playa Blanca kikötőjében a Marina Rubicon-on sétálgattunk. Szerdán és szombaton szép nagy piac van, vásároltunk aloe verás kencéket, hűtőmágnest és itt kóstoltuk meg a fehérbort. Valóban nagyon finom! És jó erős! A kikötőben még egy kicsit nézelődtünk, halakat etettünk. Olvastam, hogy itt a helyiek többsége halászatból él, mert ezen a részen az óceán nagyon bőkezű! A napsugár már jó erősen tűzött, felkerestük a Papagayo Beach-et. 3 euro a parkolás díja és két érintetlen öböl közül választhattunk, jobbra és balra. Mindkettő megközelítése igényelt némi hegymászó technikát, de megérte a látvány.  forrás

Los Hervideros, fotó by László Orsi, Vista

"Lanzarote szigetén holdbéli táj fogadja a látogatót, az öntözött pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok. A Timanfaya Nemzeti Park észveszejtő sziklái között kizárólag a helyszínen induló túrákon nézelődhet az utazó, hiszen aktív vulkanikus terület (de a közelben azért tevegelni is lehet). A sziget belsejében Teguise városa a gyarmatosítás korabeli házakkal megér egy ebédet, aztán innen a part felé autózva, a fekete talajon kövekkel ívben körülbástyázott szőlőtőkék látványa varázsolja el az utazót. Az utazók legtöbbje a keleti parton, Puerto del Carmenben, vagy délen, Playa Blancában száll meg, amelyek kellemes tengerparti sétányán panorámás éttermek és bárok sorakoznak. A strandok többnyire fekete homokkal borítottak, ám a sziget déli csücskében, a Papagayo-öblökben klasszikus, sárgásfehér partokat találunk.(2014)" forrás


"Lanzarotét 1993-ban az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nevezte ki. Ez olyan életteret jelent, amiben a természet és az ember harmonizáló kapcsolatban él. Ezt az elvet támogatta a sziget szülötte, César Manrique, szobrász, aki építészeti alkotásaival próbálta a természetes környezetet és az ember lakóhelyét olybá formálni, hogy a sziget ne veszítsen eredetiségéből. Így 1992 óta Manriqe elvei szerint kell építkezni a szigeten, azaz nem építhetők magasra kinyúló épületek, az épületeknek követniük kell a sziget eredeti építészeti stílusát, azaz ezek alacsony, fehérre meszelt épületek, a tipikus zöld, barna és kék ajtókkal, ablakokkal." forrás


"Egy nagyon kedves ismerősünk (thx Anikó!) hívta fel Lanzarote-re - mint a Kanári szigetcsoport legkülönlegesebb szigetére - a figyelmünket. Azonnal rágugliztam, ahogy ilyenkor szoktam és elkezdtem jobban utánajárni a szigetnek. Hamarosan felismertük, hogy tényleg elég nagy az egyetértés emberek és útikönyvek között arról, hogy ez a hely valóban semmi máshoz nem hasonlítható és talán a legszebb sziget az összes közül. Nagyon különleges a vulkanikus, fekete, néhol vörös talajával, a szinte kopáran domboruló hegyeivel, különleges bioszférájával, selymes türkizkék tengervizével és aranylóan csillogó homokos partjaival, amiket drámai sziklás partok szeletelnek fel a szigeten körbe-körbe. Tényleg, mintha más bolygón járna időnként az ember. Sosem tapasztalt természet alkotta geográfiai mesterművek…Tavaly nem fért bele, de idén azzal indítottuk az évet, hogy ellátogattunk erre, az egész évben kellemes klímával rendelkező szigetre. Elöljáróban annyit: MEGÉRTE! (2010)" forrás


"A 300 tűzhányó egyikére épült az El Diablo étterem 1970-ben. Természetesen a vulkánból nem folyik láva. Az Ördög éttermében a mélyről feltörő hőt használják fel, az ételeket a vulkáni kövek fölött grillezik." forrás


,, Noha az egész Kanári-szigetcsoporton nyomot hagyott a vulkáni tevékenység, és óriási kalderákat láthatunk La Palmán vagy Tenerifén is, igazán Lanzarotén érezhetjük, milyen az, amikor fortyog a föld a talpunk alatt.

Az elmúlt évszázadokban több alkalommal okozott katasztrófát a kitörés, volt, hogy a sziget hosszú időre el is néptelenedett. Az egész hely arculatát meghatározza, hogy nagy részét máig terméketlen, megszilárdult láva borítja, és a tengerpartokon gyakran nem fehér vagy sárga homok várja a strandolókat, hanem fekete.

Ai turistának nincs nagyon van más dolga, mint autót bérelni, és körbejárni a nem túl nagy szigetet: megnézni Jameos del Agua vulkanikus barlangjait, a szomszédos Graciosa szigetre pazar kilátást nyújtó Mirador del Riót vagy a jól ismert La Cueva de Los Verdest (Zöld-barlang) és a Timanfaya Nemzeti Parkot.

Akik kritikával illetik Lanzarotét, azt nehezményezik, hogy túlságosan előre eltervezettek, kiszámítottak ezek a programok, és ha ezeket végigjártuk, nem sok látnivaló marad az alig 800 négyzetkilométeres szigeten.

A városokban tényleg nincs sok néznivaló, legyen szó akár Arreciféről, akár a kisebb turistaközpontokról.

Az éghajlat ugyan egész évben kellemes, ritkák az esős napok, viszont az óceán igazán soha nem melegszik fel, no meg kevés a tényleg szép strand. Ám akad azért pár lehetőség, hogy tartalmasan töltsük az időnket.

A sziget északnyugati része a szörfösök paradicsoma. Ahogy a szigetcsoport más tagjain, úgy itt is az északi oldalon jobbak a hullámok. A szörfösök apró, egyáltalán nem a tömegturizmusra épülő kis falvakban szoktak megszállni.

Aki ide jön, nem talál hatalmas resortokat, éjszakai bárokat, aquaparkokat,viszont van pár biciklikölcsönző azoknak, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. Még egy búvárközpont is akad, márpedig a merülés itt is jó program, ugyanis Graciosa a Chinijo Archipelago Tengeri Nemzeti Park területén van. Ez az egyik legnagyobb „európai” tengeri védett övezet, bár földrajzilag Afrikához tartozik.

Az árak nem elrugaszkodottak Mivel Lanzarote és Fuerteventura csak egy ugrásra van egymástól, utóbbit akár egynapi kiruccanásra is be lehet iktatni. Az is jó ötlet, ha egy hosszabb, mondjuk tíznapos nyaralást oszt meg az ember a két sziget között.

Hogy oldható ez meg? Egy kompjegy Gran Canaria és Fuerteventura között nagyjából 40-50 euró (12 400-15 500 Ft), Fuerteventura és Lanzarote között 25-30 euró (7760-9300 Ft) a Fred Olsen vagy a Naviera Armas járatain.

Meglepő, de a repülés például a Binter Canarias társasággal sem sokkal drágább. Ha jókor vásárolunk,
egy retúrjegy Gran Canaria és Lanzarote között 100 euróból (31 000 Ft) kijön.
Ne lepődjünk meg, ha sokkal olcsóbb árat is találunk, de annyiért csak a helyiek vehetnek repülő- vagy kompjegyet.

Gran Canarián vagy Tenerifén persze változatosabb élményeket szerezhetünk, de azért Lanzarote mindenképpen megér egy látogatást. Belefeledkezni a holdbéli tájba, talpunk alatt érezni a fortyogó vulkánt vagy a tengerparti fekete homokot – mindez olyasmi, amit még évek múlva is emlegetni fogunk. (2016)" forrás,, Lanzarote turisztikai szlogenje: ,,La isla diferente”, azaz  „A másmilyen sziget”. Lanzarote mind tájakban, mind színekben az ellentétek szigete – bioszféra-rezervátum –, ahol partmenti sétányok, álomszép öblök – például a Papagayo strand –, vulkanikus területek és egységesen fehérre festett, zöld vagy barna ablakokkal díszített házak láthatók.

A sziget vulkanikus eredetű, az 1730-as években és az 1824-ben kitört vulkán formálta mai képére.

A szervezett szigettúrákon a turistákat olyan helyekre viszik el, mint a ma is működő sólepárló telep, egy barlangszerű sziklaképződmény, ahol megfigyelhető a tenger pusztító ereje vagy a Timanfaya Nemzeti Park, amely különösen nagy attrakciónak számít, hiszen a föld hőmérséklete egyes területein olyan magas, hogy ha egy mélyedésbe vizet öntenek, az gejzírként tör fel a magasba, az eldobált száraz gallyak pedig mintha maguktól gyulladnának meg.

Lanzarotén fontos a sportturizmus, sőt, a sziget célja, hogy európai sportcentrummá váljanak. A különböző sportrendezvények és aktív kikapcsolódási formák mellett természetesen a búvárkodás is népszerű itt, sőt még vízalatti múzeum is van – elsüllyesztett szobrokkal –, amely akár a felszíni búvárok számára is megcsodálható.

A sziget fehérborai sokak által elismertek, népszerűségük miatt még exportálják is azokat."


Fotóegyveleg

Costa Teguise

Famara, az aszfalt nélküli város - fotó by László Orsi, Vista

Jameos del Agua - fotó by László Orsi, Vista


Puerto del Carmen - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

B.K. Zsóka, 2018. 11. 03. 18:41
Sziasztok, érdeklődöm, hogy január 20-án van-e vízi közlekedés Playa Blancáról Corralejora? Köszönöm :)Nem találtam erre vonatkozó információt.


Kovács Márta, 2017. 05. 30. 11:11
Lanzarote utikönyvet keresek. Tudna valaki segíteni, hol kaphatnék?
Köszönettel Márti


Molnár György, 2016. 08. 01. 09:50
Kedves Fruzsi!
Ha érdekel benneteket az út a 30/9589751 telefonon jelezzetek vissza!
üdv.M Gy


Molnár György, 2016. 07. 31. 16:38
Kedves Fruzsina!
Nem korosztályra gondoltam, én 66 éves vagyok,társam 55 éves.


Barna Fruzsina, 2016. 07. 10. 17:56
Kedves György,

Milyen korosztályra gondolt ? :) 30 feletti pár vagyunk, nem voltunk még itt, most tervezzük.


Molnár György, 2016. 07. 09. 15:41
Szép igényes bemutatása a szigetnek. Én már többször voltam, az olcsó repjegy újra vonzóvá tette. Keresnék angolul, vagy spanyolul beszélő útitárs házaspárt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon