ÚTIKRITIKA.HU / Gran Canaria / Maspalomas


hirdetes


útikritikák


Gran Canaria / Maspalomas

Maspalomas, Gran Canaria, Kanári szigetek, Dűnék

Maspalomasról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás|Szállás| Ajánlott hotelek| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Dűnék|Látnivalók| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A fő itteni látnivaló - Kriszta fotója


Maspalomasról dióhéjban

A sziget délkeleti részén fekszik. Közismert nyaralóközpont. Már jó ideje a fejlesztések révén összenőtt Playa del Ingles-szel, és Meloneras-szal is. Döntően külföldi nyugdíjasok, digitális nomádok és kevés helyi lakja. Ennek megfelelően a mozik angolul vetítik a filmeket, a gymben is vannak angol nyelvű csoportos órák, minden elérhető angolul is. Német nyugdíjasokra szabott nagy kínálattal nyitottak kb 5 spart is, amik kicsit drágábbak, de ennek ellenére nagy forgalmat vonzanak. Az állandó lakosok a beljebb épül, de kellemesebb árfekvésű Hiperdinokat látogatját. Összességében remek nyaralóhely egész évben családosoknak, de a digitális nomádok is megtalálják a saját igényeiknek megfelelő környezetet itt. Egyedül a nívósabb eseményekért kell Las Palmasba autózni.  Hivatalosan a régió neve gyönyörű: San Bartolomé de Tirajana, ezt kell a QR kódnál is kiválasztani. 

Maspalomas éjszakai élete nem vetekszik Playa del Ingles-szel vagy Meloneras-szal, viszont Maspalomas strandjai szebbek.  Maspalomas inkább való gyermekes családoknak, mint a bulis, nagyvilágias Playa del Ingles.

2021 update: sajnos a covidnak köszönhetően sok a bezárt bolt. Jelenleg (2021 októbere) a szabadtéri mozi is zárva van, ez nagy veszteség.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Maspalomas-is strandról átsétálni Playa del Ingles-i strandra 

2. A csodás színű és vonalú dűnéken mászni-csúszni

3. Szerdán és szombaton délelőtt az alkalmi piac csarnok részében a friss termelői zöldségek, gyümölcsök választéka (az Avenida Finnair-en keresztül vezet oda az út)  

4. Maspalomas a parti részen zömében sík területű (a dűnéktől eltekintve), s így könnyű bicajozni, sétálni, babakocsit tolni

5. Viszonylag olcsó a taxi

6. Nincs sok szúnyog

7. Példásan segítőkészek és barátságosak a szolgáltatásokban dolgozók (tán a kávézók, bárok dolgozói kevésbé)

8. Remek sportolás a dombokon fel-le vagy a sík parton egyenletesen futni. Nagyon divatos is helyben.

9. Maspalomas sokkal kellemesebb mint Playa del Ingles - mert több a spanyol, észak-európai és kevesebb brit.

10. A sziget déli részének általunk legjobbnak tartott strandja, a Playa Anfi del Mar Maspalomastól autóval csupán 13 percre van (busszal 23 perc)

Kriszta fotója

Nem tetszett

1. A Faro 2 üzletközpont hanyatlásának lehangoló jelei  

2. Az éttermek teraszain kifogni a szomszádos asztalnál cigarettafüstöt felénk eregetőket

3. A nudisták nem mindig öltöznek fel időben. A gyerekek ezt  nehezebben értik meg.

4. A fekák által illegálisan kínált rengeteg hamisított márkájú kézitáska (Made in China) unalmas látványa

Vélemények

,, Maspalomast imádtam, mert úgy éreztem ott magam, mintha a sivatag közepén egy oázisban pihennék. Erről gondoskodott a városban elterülő mini homoksivatag, azaz homokdűnék világa. Feljutni a dűne tetejére és meglátni az óceánt pedig olyan volt, mint kiszabadulni egy állandóan lefelé húzó kéz fogságából. Szabadság, a végtelen szabadság, ezt jelentette nekem Maspalomas. S a tengerparti nyaralás varázslatát. Kilométereken át sétálni a homokos parton, úgy, hogy közben a víz időnként újra és újra megsimogatja a lábad, éppen olyan érzés volt, mint a szerelem, amely kiviszi a lábad alól a talajt, s hagyja, hogy szabadon szárnyalj. " forrás


,, Kíméletlenül fogalmazok: Maspalomas vendégköre szociálisan ,,2-3 fokozattal" a ,,prolisabb" Playa del Ingles fölött van. (j.k., 2019)

A háttérben Maspalomas - kr

Odajutás

Repülőtérről

Taxival, busszal, bérlet autóval.

Busszal

66-os busz (és még a 90-es, az 5-ös és a 36-os?) , 4 euró

Las Palmasból

Busszal

A 30-as busz közlekedik Las Palmas és Maspalomas között.

Szállás

Tanácsos alaposan utánanézni, hogy a roppan kiterjedt területű Maspalomas melyik részén van a hotel, mert számít a környék milyensége. Lehet tőlünk kérni tanácsot ez ügyben: utikritika@utikritika.hu

Ajánlott hotelek (2021)

1 csillagos: Cordial Sandy Golf ,

2 csillagos: Cordial Green Golf , Turbo Club ,


3 csillagos: eó Maspalomas Resort , Canary Garden Club , Hotel Dunagolf Suites , Bungalows Vistaflor ,

4 csillagos: Faro Lopesan Collection Hotel , Suites&Villas by Dunas , Riu Palace Maspalomas , Club Maspaloas Suites&Spa , Palm Oasis Maspalomas ,

5 csillagos:  Salobre Hotel Resort&Serenity ,

                                                                   kriszta fotója

-----------------------------

Nem ajánlott hotelek: Mirador Maspalomas by Dunas, Capri Bungalows ,  Colorado Golf Maspalomas

Közlekedés

Taxi

Maspalomasban jó sok, kb. 350 taxi működik, szóval nincs gond szabad taxit találni. Nem drága.

Uber

Na, az nincs.

Étkezés

A parton drága és vitatható ízvilágú. Döntően mindenhol sztenderd ételeket szolgálnak fel, mert a látogatók mindenhová eljutnak. A parttól kicsit messzebb kb 15-20%-kal is lehet olcsóbb egy étkezés. De egyszer-kétszer igeni kell vacsorázni, koktélozni, mulatni a parton. Mert szép.

Vásárlás

Príma az új Mercadona szupermarket. Hiperdino mindenhol, érdemes nagy tételben ott bevásárolni. A Spar erősen jelen van, egy fokkal drágább, de még mindig a korrekt kategóriában.

Szórakozás

A Playa del Ingles-i Kasbah centre övezetében van a legtöbb bulihely a fiatalok számára. Palomitos Park a családosoknak.

Táncos szórakozóhely leginkább középkorú németeknek, osztrákoknak - Ata fotója

Egyéb hasznos információk

Szerencsére a strandok többsége már rendelkezik zuhannyal és wc-kkel. Keresni kell, nem verik nagy dobra, de vannak.  A szél sokszor hatalmas, ez általában a gyerekeket nem zavarja, a szülők elviselik, a szörfösök imádják.  

Strandok

Playa del Faro

Ata fotói

Dűnék

Figyelem! A déli órákban, napfényes napokon a dűnék homokja olyan forróvá válhat, hogy fájóan égetheti a talpadat.

Nagyon látványos! A homok mindenhova IS eljut, ne kenjétek be magatokat naptejjel, mert akkor semmi esélyetek a homok ellen,

Kriszta fotói

Nagy homokozót kért, s kapott - Kriszta fotója

aji fotója

Lépten-nyomon - Kriszta fotója

Látnivalók

A dűnék a látnivalók. A Riu Hotel utcájában, de csak a fehér vonalnál ingyen lehet parkolni és onnan séta. Érdemes a turista információs központba benézni, de annak, aki ezt nem szeretné, a dűnéket elég csak nézni. Nehéz megunni, egy szép sivatagot látunk, ahol tapicskolhatunk a homokban. Le is kell csúszni, szerintünk mindenképpen. Ettől persze az embernek mindene tele lesz homokkal, így irány a strand. Ami meglepően sok caplatást jelent a homokban. Szóval jó móka, simán el lehet itt tölteni fél napot vagy többet is.  Lehet tevegelni, annak, akinek erre van kedve vagy csak ülni és nézni. Napvédelem és ivóvíz mindenképpen szükséges. Aki a homokban akar hemperegni, csúszkálni, játszani a gyerekkel fontos, hogy ne a déli órákban tegye ezt. Forró a homok és telibe süti a nap.

Aki piknikelni vágyik a parton, mindent ehhez magával kell vinnie és minden szemetet ki kell(ene) hoznia onnan. Nincsnek a parton sem kiszkok, sem bárok. Wc-k és zuhanyok sem.

Programlehetőségek

Enni, inni, mulatni. Autót bérelni és áthúzni Puerto de MogánbaPalomitos Parkba autózni, ha pedig már ott vagyunk, mindenkinek kötelessége jól mulatni a családjával.

Olvasmányos linkek

,, Maspalomas szigetszerte két dologról híres: a végtelen német turistatömegről, és az egyedi természeti szépségeiről. Amint beérünk a városba, az első egyből nyilvánvalóvá is válik: hosszú időn át kanyarog a busz a hotelek és az úszómedencék között, fehér vászonnadrágos, középkorú, feltűnően szőke hajú és különböző mértékben vörösre sült turisták mellett elhaladva. Legfőképpen a németek körében népszerű a városka, őket célozza meg a rengeteg német nyelvű felirat, ami a házi krumplisalátától kezdve a gyors orvosi segítségen át mindenfélét próbál eladni nekik, anyanyelvükön reklámozva.

Érdekes elnézni ezt a réteget, akik az átlagos német középosztálybelieket képviselik: könnyűszerrel utaznak el a tél közepén a tavaszba, és töltik el a nyaralás egy hetét a minigolfpályán és a szálloda medencéjében, pár száz méterre a tengertől, de mégsem látni az arcukon az elragadtatottságot. Az egész város engem a Balaton teljesen beépített partjaira emlékeztet: a szállodák, vendégházak távolba vesző sora, a rengeteg német kiírás, a büfék olajszaga, éppen csak a lángos és a hekk hiányzik... kicsit elszomorító, hogy a turizmus mennyire igénybe veszi és elcsúfítja az olyan fantasztikus természeti helyeket, mint amilyen a Balaton vagy Maspalomas lehetne.


A helyiek a befogadó és liberális hozzáállásukról híresek, így különösen kedvelt a város a nudisták és a melegek körében is: rengeteg a meleg és a melegbarát bár, szórakozóhely, a strandon pedig van külön meleg és nudista szakasz is. Ami meglepő, hogy nagyon kevés a fiatal; leginkább az ötvenes, hatvanas éveiben járó és a nyugdíjas nyugat-európaiak látogatják a várost.

A városi legenda szerint a strand bozótosa egyfajta swinger klubként is működik – ki tudja, ebből mi igaz, de az elég mulatságos látványt nyújt, ahogyan a nyugdíjas nudisták sétálgatnak a bokros részről a tengerbe, többek között lógó pocakkal. Nem tudom, mi célból, de folyton csak azt láttam, hogy egyszerre több csapat is bandukolt szépen lassan, jobbról balra, balról jobbra, a víztől a bokrokhoz és vissza, miközben turistacsapatok fényképezkedtek a híres természetvédelmi övezetben." forrás

FotóegyvelegKommentek

Kriszta Kriszta, 2022. 01. 14. 12:46
Sziasztok!

Június végén készülünk Maspalomas Princess szállodájába, tudnátok róla említést tenni?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon