ÚTIKRITIKA.HU / Gran Canaria


hirdetes


útikritikák


Gran Canaria

Gran Canaria, Kanári szigetek

Gran Canaria dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | A sziget felfedezéseRepülés | Szállásválasztás | Autóbérlés | Busz, taxi és repterek | Vásárlás | Étkezés | Szórakozás | Bosszantó dolgok | Strandok | Kirándulási- és programlehetőségek | Múlt, jelen, helyiek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Puerto de Mogán - mindenek felett! (külön aloldalon rengeteg fotó róla) - Kriszta fotója

.

2023-ban: A Ryanair január 3-tól december 30-ig hetente egyszer - szombaton - repül a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetre - Las Palmas Gran Canaria Airport (LPA).  A repülési idő odafelé 5 óra 25 perc, visszafelé 5 óra 10 perc.

A Wizzair-nek nincs járata Budapestről Gran Canariára.

Gran Canaria dióhéjban

A Kanári-szigetek harmadik szigete Gran Canaria mindössze 150 km-re található Afrika északnyugati partjaitól. Gran Canaria neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja, ugyanis területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, habár a Kanári-szigetek közül az első, gazdasági, politikai és turisztikai jelentőségét tekintve. A 402 ezer lakos évente kiegészül közel 2 milliós vendégsereggel.

A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. A nap szerelmesei számára Puerto Rico-tól San Augustinig szinte összeépítették a part városait.

Legismertebb üdülőhelye Playa del Ingles, a végtelennek tűnő strandon homokdűnék sorakoznak, melyek között szélvédett völgyeket találunk, ahol télen is élvezhetjük a meleg napsugarakat a sivatagi környezetben. Itt kezdődnek az elegáns szállodasorok, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő szálláshelyet. Szórakozási és bevásárlási lehetőségekről a „Kasbah”, „Jumbo” és „Cita” központok gondoskodnak.

Gran Canaria mintegy összefoglalja magában mindazt, ami a többi szigeten található. Gran Canaria rendelkezik a legmegközelíthetetlenebb tengerpartokkal, itt vannak a legjobban védett völgyek, a legmélyebb vulkáni barázdák, és általában a legérdekesebb természeti sajátosságok.

Gran Canaria úgy él a köztudatban, mint tömegturizmusra berendezkedett üdülőhely, ahol egymást érik a szállodák és homokos, sziklás strandok. Aki ellátogat ide, az megbizonyosodhat róla, hogy milyen sok egyéb, elsősorban természeti szépségű látnivalót, műemléket, kultúrtörténeti érdekességet, szórakozási és vásárlási lehetőségeket kínál ez a sziget. Gran Canaria tájképe is változatos. Északon meredek, sziklás és csapadékosabb a vidék, míg keleti és déli oldala lankás és száraz, sivatagos jellegű.

Nem közismert, hogy a sziget fővárosa, Las Palmas milyen hanagulatos, változatos, igazi spanyol város. Városi strandja, a Las Canteras nagy durranás. 35-40 év fölötti, buliéletre nem kíváncsi, de a nagyvárosi életet a nyaralással szívesen kombináló utazóknak nagyon ajánljuk Las Palmast!

Las Palmas híres szülötte az Oscar-díjas színész, Javier Bardem és David Silva focista.

Nagyon pozitív, hogy a szigeten szinte minden szálloda elérhető  egy órán belül. Az autópályát folyamatosan építik, ráadásul ingyenes a használata. Könnyű és kényelmes az autóbérlés. Az autóbérléshez itt is, betöltött 18. életév, árvényes jogosítvány és hitelkártya/ bankkártya szükséges. 25 alatt és 70 felett számolhatnak fel pótdíjakat. A szerződés aláírásánál kell legjobban észnél lenni, különösen a felajánlott biztosítások és a benne foglalt kilóméterek tekintetében. Bővebben itt.

2021 update: kevés a kocsi, a covidnak köszönhetően, ezért felmentek az árak.

Dunes de Maspalomas -Kriszta fotója

Az állandóan kellemes éghajlatnak köszönhetően, az aktív turizmus, a sportolás szerelmesei bármikor hódolhatnak kedvtelésüknek, legyen az windsurf, golf és/vagy aki a tengerparti pihenést valamilyen aktív mozgással szeretné még változatosabbá tenni.

Gran Canaria (grán kánárijá) területe: 1560 négyzetkilométer. 1350 kilométer távolságban van Európa legközelebbi pontjához.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett:

 1. Nyáron a 36-38 fokban nem is hideg a tenger 20-22 fokja
 2. Gran Canarián több a jó homokos part, mint Tenerifén - a csúcs Las Palmasban a Las Canteras városi strand
 3. A Maspalomas környéki csodás színű és jellegű homokdűnék, és az ottani tó a szép madarakkal
 4. A kék zászlós strandok tengervízének tisztasága
 5. Puerto de Mogan és térségének egyedi, bájos hangulata
 6. Andalogni, embereket nézni Las Palmas sétányán
 7. Las Palmas két nagyon hangulatos, szuper óvárosi negyede: a Triana és a Vegueta (este is kell látni)
 8. A Palmitos Park a gyerekeknek
 9. A sok kaktusz és pálmafa látványa, csodás virágok mindenfelé. Egymás mellett nő a fenyő és a pámafa.
 10. Nincsenek kellemetlen, veszélyes rovarok, s egyéb állatok (legfeljebb egyes hotelek földszinti szobáiban csótányok)
 11. OLcsó az üzemanyag, érdemes autót bérelni (Cicar)

Nem tetszett:

 1. Januárban, februárban túl nyugis a hely, meg amúgy általában 23 óra után
 2. A turistás helyeken kiépítettek a strandok és talán emiatt a tengervíz nem kellően tiszta, átlátszó
 3. A dűnék tájékán sok a nudista, ami kellemetlen lehet a gyerekes családoknak, a nudisták nem kellően diszkrétek
 4. Egy hét után már nem marad sok igazán érdekes látnivaló
 5. Nincs nagy választék bulihelyekből
 6. A túl drága belépődíjak (pl. Palmitos Park)
 7. Egyszer érdemes idejönni, többször már nem
 8. Las Palmas koszos utcái, a kéregetők és a rengeteg árus
 9. A tükörsima, márványos felületű járdák elég csúszósak, különösen, amikor esik egy kis eső
 10. Puerto Rico népszerűsége érthetetlen (lehúzós szolgáltatások, tömeg a strandokon, ronda arcú, bunkó angolok)
 11. Playe del Ingles térségében a szolgáltatók többnyire barátságtalanok a vendégekkel, vevőkkel szemben

Vélemények

"Csak a hegyeken látszik a sziget vulkáni eredete, mert sok a növény, nagyon egzotikus. Néhány város olyan mintha egy botanikus kertből nőtt volna ki. A fő vonzerőt a hihetetlen változatosságot mutató tájak, és az éghajlat jelenti. Nagy élmény volt itt ünnepelni a Karácsonyt, kicsit átmelegedni és az óceánparton köszönteni az újévet." (Böbe)


"Mérsékelt a Gran Canaria iránti lelkesedésem. A strandok nem rosszak, de egyik, az útikönyvek által említett látványosság sem dobott fel igazán. Aki aktív nyaralásra vágyik, válasszon inkább egy görög szigetet." (Károly)


"Azt mondják, hogy a Kanári-szigetek az örök tavasz birodalma, ahol mindig jó idő van és kellemes a környezet. Gran Canáriára ez teljesen igaz, olyan mintha mindig május lenne, egész évben. Nyáron szinte soha nem esik az eső, a növényzet csodálatosan burjánzik áprilistól októberig, színesebbnél színesebb virágok és kertek díszítik a szigetet, pedig alapvetően vulkanikus vidék. Minden kis városrészben van valami, amibe bele lehet szeretni: ilyenek Maspalomas homokdűnéi, Purto de Mogán kis Velencéje és kikötője, vagy Playa del Inglés barcelónai hangulata.

Ami tetszett:

A táj egyszerűen magával ragadó. Szerelem első látásra. Amióta ott voltam, azóta arra vágyom, hogy visszamehessek. Nincs is annál jobb, mint az óceán morajlására ébredni egy ilyen csodás szigeten. Szinte minden szálláshely ablaka az óceánra néz, így a tökéletes kilátás mindig biztosított.

Tetszett még: az időjárás, a gasztronómia, a tengerpartok, a növényzet és az állatvilág és a a program lehetőségek

Ami nem tetszett:

A sok az óriás-csótány, de nem bántanak, és csak este jönnek elő, ill. a legtöbb helyen irtják őket, sok a fekete árus.

A helyi emberek amellett, hogy nagyon kedvesek és segítőkészek a szigeten, boldogok és kiegyensúlyozottak, mert télen-nyáron süt a nap, ami mosolyt csal az arcukra. A személyzet nagyon vegyes a szigeten, sok a holland vendég, így a hotelekben alkalmaznak holland dolgozókat is. Hétvégén, főleg nyáron megtelik a sziget spanyolokkal, akik sokat jönnek "hosszú hétvégézni", valamint az írek és az angolok is szeretik Gran Canáriát." (Gigi)


"Talán néhányan negatívumként élik meg a sziget jellegéből adódó meredek építkezést. Ne számítsunk nagy széles tengerparti sávokra a sziget túlnyomó részén. Persze a déli turistás helyeken nem fogunk csalódni, de aki kicsit szeretne kilépni a tömegből, annak fel kell készülnie, hogy a legtöbb szálloda a hegyoldalába épült és meredek úton vagy lépcsősoron tudja csak megközelíteni a partot. Jaj annak, aki véletlenül a szobába hagy valamit…, bár edzésnek kiváló! Az autóbérlést nem igazán ajánlom, csakis a nagyon bátraknak és főképp ügyes vezetőknek való. Hajtűkanyarokkal teletűzdelt autóutak vannak, amiket a helyi vezetők rutinosan vesznek be, de én a buszon ücsörögve is meg-megijedtem. Ez főleg a part menti utakra vonatkozik, amelyek összekötik a kisebb-nagyobb öblök köré épült településeket (sokszor keskenyedő, járda nélküli utak)." (Orsi)

"Némi hegyvidéki zöld területet leszámítva, nekem Gran Canaria túl kopár Madeirához hasonlóan." (D.I.)

"A spanyolok toleránsan kezelik és a helyieket sem osztja meg a másság kérdése, ezért az itthon megszokotthoz képest, Gran Canarián több, a nemi hovatartozását nyíltan felvállaló meleg, elsősorban férfi párt lehetett látni. Nem volt zavaró,mert nem viselkedtek kihívóan." (Erik)

"Bár tetszettek a homokos és sziklás tengerpartok, a pálma oázisok, Gran Canarián a természeti környezet nem annyira különleges, mint Lanzaroten." (Vera)

"Nem ájultam el a sziget szépségétől, az egész egy kőhalom. Inkább olyanoknak való, akik egy kis strandolást leszámítva nem akarnak kimozdulni a szálloda környezetéből." (Lali)

"Nagyon nagy volt olyan gyümölcsöket szedni az út menti fákról, amik nálunk alig kaphatóak. Egyébként is hihetetlenül olcsó a gyümölcs, kilószámra kajáztam a banánt, papayát." (Niko)

"Gran Canaria nem tud többet nyújtani, mint Mallorca, ezért nem éri meg az 5 órás repülőutat." (Mara)

"Érdemes legalább két hétre menni Gran Canariára, mert rengeteg a látnivaló, a sziget belsejét nem is sikerült felfedezni az egy hetes nyaralás alatt. Hallottam olyan véleményt, hogy Gran Canarián szebbek a strandok, Tenerifén meg több a kirándulási lehetőség. Jártunk mindkét szigeten és nálunk mindkét szempontból Gran Canaria a nyerő." (Timkóék)

"Fuerteventura szigeténél jobb hely Gran Canaria, igaz sokkal turistásabb is." (Vargáék)

"Vulkanikus, kopár hegyek a sziget egyik oldalán, zöld, dús növényzet a másik oldalán, jellemzően fehér épületek, tiszta és áttetsző óceánvíz, az emberek mentalitása, a nyugalom… Mindenkinek csak ajánlani tudom a szigetet!" (Geri)

"Ha valaki egyszer járt már Gran Canarián, akkor újra és újra szeretne odautazni. Aki nem volt még, mielőbb pótolja!" (Böbe)


,, Remek sziget bármelyik évszakban laza nyaralásra.
A sziget déli részén 360 napot süt nap és kellemes 25-27 C körüli hőmérséklet van egész éven át.
Az itt található maspalomasi homokdűnék strandja ideális hosszú homokos part. A barna homok finom szemcsés, a strand közel 2 kilométer hosszú így soha sincs tömeg.
A sziget belseje és északi része szép hasadékvölgyekkel szabdalt, dús vegetációjú, ami teljesen más tájat mutat, mint a déli sivatagos terület. A főváros Las Palmas pedig kulturális, történelmi szépségeket kínál és igazi spanyol nagyvárosi hangulatot.
Az úthálózat kiváló, így 1 óra alatt bármi elérhető. Javasolt az autóbérlés, ami nagyon kedvező áron érhető el.
Kedvenc strandjaim a déli Anfi és az aranyhomokos Amadores." (Csiszár Ági, 2017. június)


,, Mit kerestetek ti a melegek szigetén? - kérdezték tőlünk jónéhányan, miután hazatértünk Gran Canaria-ról. Sőt még mielőtt válaszolhattam volna, már jött is a következő kérdés, hogy FKK-sok(nudisták) vagyunk netalán vagy már mi is a fogyasztói társadalom részévé váló kommersz turisták lettünk? Csak mosolyogtam, s rögtön egy csokornyi indokot soroltam fel, amiért annak is érdemes a szigetre utaznia, aki a fentiekben felsoroltak egyikébe sem tartozik, de legalább annyira elfogadó és nyitott, mint mi.

Először is nehezen találni másik olyan szigetet elérhető áron, ahol a tél közepén is mezítláb sétálhatunk a homokos tengerparton. Magyarországról éppen januárban a legolcsóbbak a repülőjegyek, már 40 ezer forintért utazhatunk is az örök tavasz birodalmába.

Éppen így karácsony előtt kezdtem el foglalkozni az utazás gondolatával és folyamatosan nyomon követtem, hogy milyen is az időjárás ott. Azt hiszem kevés egyhangúbb dolog van a világon, mint Gran Canaria időjárása. Mindig kellemes 22-24 fok - na jó, nyáron ez kicsit több - eső alig zavarja meg a turisták programjait, a köd, s a hó pedig itt ismeretlen fogalom.

Ismert viszont a sziget sokszínűsége: a turisták nagyobbik része által imádott tengerpart (Maspalomas és környéke), a színes épületeiről és isteni piacáról ismert főváros Las Palmas, egzotikus botanikus kertjei, halászfalvai, félelmetes és látványos szikláiról híres kanyonjai, s a párolt sózott halból készült sancocho canario valamint az ősi gofió.

Ennyi is elég ahhoz, hogy a szigeten sokkal jobban érezzük magunkat, mint ahogy gondolnánk.

Kis szigetek esetében azt hinné az utazó, hogy nincs különbség a partvidék tekintetében. Gran Canarián ez is másképpen van. Amíg a sziget keleti és déli vidékein homokos partokra lelünk, addig az északi és nyugati oldalon ámulatba ejtő sziklák a legvadabb angliai partszakaszokra emlékeztetnek. Körbeutazni azonban nemcsak a természet alkotta csodák, hanem a halászfalvak, a banán és narancsültetvények, s a botanikus kertek miatt is érdemes.

Gran Canariára évente kb. 2 millió turista látogat, amelyből közel félmillió a homoszexuális, s majdnem ugyanennyi a nudista. Kedvelik a szigetet, s velük együtt én is. Sőt, éppen általuk éreztem magam egy még szabadabb és elfogadóbb világban. Hazatérve pedig a legutolsó dolog lenne a melegek szigete jelző, amivel jellemezném Gran Canariát. Egy hét, amelytől tartottunk, hogy sok lesz, olyannyira kevésnek bizonyult, hogy vészesen írni kezdtük a listát, mi az, ami miatt vissza fogunk jönni.  (2017)" forrás

Repülés

A Ryanair ír fapados légitársaság közlekdtet járatot Budapest és Gran Canaria között. A járatok általában zsúfoltak, nem nagyon lehet last minute dealekre támaszkodni. Verseny hiányában ez így is marad sajnos. A Ryanair nem a legflexibilisebb és utasbarátabb légitársaság, így foglalás előtt alaposan meg kell gondolni az utazást. A megváltott jegyet csak aranyáron módosítja és a check in-nél direkt  szétülteti az együtt foglalókat. Persze egy kisebb összegért  ez módosítható. Cserébe ez az egyetlen direkt járat Gran Canariára Budapestről. Bécsből találhatunk jó opciókat, rövidebb menetidővel, nagyobb géppel sokszor. De ott az utazás, parkolás extra költségeivel számolnunk kell. 

LPA repülőtér - Kriszta fotója

Szállásválasztás

2022: A hotelek 90%-ára igaz az,hogy ár hűen tükrözi a minőséget. 
Amíg tavaly elég volt 1 éjszakára egy jó hotelben kb 50-60 ezer Ft (all inclusive) addig most ugyanaz a hotel kb 90-100 ezer ft. Termèszetesen vannak olcsobb megoldàsok is,de ha nem szeretnèl rizikozni,akkor sajna fizetni kell.


Playa del Inglés nem kínál kiemelkedő kulturális, építészeti látnivalókat, de rengeteg a szórakozási lehetőség és a szálloda. Érdemes itt szállást foglalni és innen nekiindulni a sziget felfedezésére, mert itt mindig van élet, még ha késő este érkezünk is vissza, találunk nyitvatartó éttermet, programot."Néhány strand felfedezésén kívül, ki se tettük a lábunkat az egyhetes nyaralás alatt a Maspalomas- Playa del Inglés nyaralóövezetből, mert iszonyú jó sport-, és szórakozási lehetőségek vannak. A homokos tengerparton punnyadás után lehetett shoppingolni a Yumbo vagy Kasbah centerben, esténként iszogatni vagy kajáldázni. Voltunk a Palmitos Parkban, a minisivatagban, itt nem lehet unatkozni!" (Gitta&Dénes)

--------------------------

"Mi Las Palmas-ban foglaltunk idén szállást a többség által favorizált Playa del Ingles/Maspalomas nyaralóövezet helyett. A bérelt kocsiból kiszállva meglepően friss, szeles idő fogadott minket, de ez kifejezetten tetszett a déli parton tapasztalható hőséghez képest. A szállodai szoba terasza Las Palmas több kilométer hosszú strandjára nézett, jó volt figyelni ezt a forgatagot. Az óceánparton heverészés, jó kajáldák mellett itt a hagyományos spanyol városi hangulat is megvolt." (Horváthék)

-------------------------------

"Igaz, hogy Maspalomas tele van pazar 5 csillagos hotelekkel, de én úgy tapasztaltam, hogy árak tekintetében is kiemelkedő hely. Még ha nem is itt van a szállásunk, a homokdűnéket akkor is meg kell nézni, benne van a kötelező gran canariai programok közt! Ja és a séta a világítótoronynál!" (Geri)

-----------------------

"Az utazás tervezésekor először Maspalomasban néztünk szállást, de a karácsonyi időszakra nagyon drága lett volna az a környék, ezért inkább Puerto Rico-ra esett a választásunk. Elképesztőek az óceánból meredező sziklafalak, hangulatos hely és nem volt túl meleg." (Böbe)

------------------

"Puerto Rico is egy szállodákkal és turistákkal teletömött nyaralóhely, de nem olyan forgalmas, mint Playa del Ingles/Maspalomas, és az árak is szolidabbak." (Timkóék)

--------------

A sziget felfedezése - Fontosabb települések

Gran Canaria körbejárható egy nap alatt is (ha muszáj), egy kimerítő, élmény gazdag úttal, de inkább érdemes többször nekiindulni és kisebb részletekben megismerni. Szervezett túrákat is foglalhaunk, annak ajánlott, aki nem tud (esetleg nem akar) maga vezetni, de mégis szeretne minden megnézni.

Települések Északon

A sziget fővárosa: Las Palmas

Gran Canaria fővárosa Las Palmas, a sziget északi részén, a Kanári-szigetek legnagyobb városa gazdag kulturális élettel. A várost a Guiniguada folyó osztja ketté. Az északi, modern városrész (Triana) több mint 1 km hosszú sétálóutcáján éjjel-nappal kedvünkre vásárolgathatunk, de vannak kávézók is bőven, és persze az elmaradhatatlan gyorséttermek. A mára már kiszáradt folyó túloldalára átkelve az óváros (Vegueta) kulturális látnivalóiból csemegézhetünk. Ez a történelmi városrész, jellemzően szűk utcákkal és gyarmati stílusú házakkal. Ez az egyetlen valóban városias település, óvárossal, igazi városi élettel, amit a városi strandok csak kellemesebbé tesznek. A tömegközlekedés és a közbiztonság általában jó, a szállodák kellemesek. Az airbnb választék bőséges, könnyen lehet normális áron lakást találni a Las Canterashoz közel is.

Las Palmas az erős afrikai kötődés ellenére is meglepően tiszta és kulturált város. Például mentes a kutyaszartól. Minden kutyasétáltató kezében mosószeres flakont visz, a szilárd hamazállaptú produktomot zacsiban elszállítja, a folyékonyat pedig szépen semlegesíti. Lelocsolja mosószeres vízzel azt, amit amit a kedvence produkált. Remek szokás! Nagyon komolyan büntetnek, ha valaki olyan helyen bicajozik, görkorizik, ahol ezt  nem lehet. Ilyenek általában a tengerparti sétányok. Az üzletek nyitva tartása egy nyugodtabb, déli életmódhoz igazodik, de este 10 körül már csönd van a városban.

"Las Palmasban megkerestük Kolumbusz házát, am nem volt túl bonyolult, mert az utat a turistacsoportok hada jelezte. A lakóépület, amin nincs két egyforma ajtó vagy ablak, egy múzeum, és a kiállítótermekben szerencsére jól eloszlott a tömeg. A belépés ingyenes és mindenkinek csak ajánlani tudom a megnézését. A Kanári Múzeumban viszont olyan érzésem volt, mintha a vitrinekbe az összes őslakos maradványát kirakták volna, elég morbid volt." (Béci)


"Nagyon tetszik Las Palmasban a vámház körúti nagycsarnokra emlékeztető, de annál sokkal kisebb és felfedezhetőbb, fedett piacon az árusok portékájukhoz kapcsolódó történetei, ami spanyol tudású utazóknak ajánlott." (Dóri)


"Las Palmas engem Budapestre emlékeztetett a parkolási nehézségekkel, a hajléktalanokkal, kéregetőkkel. Triana sétálóutcáján szinte ugyanazok az üzletek sorakoztak, mint a Váci utcában. Nem fogott meg igazán ez a város." (Lali)

Gáldar

Ez volt a sziget ősi fővárosa, egy csupasz vulkán lábánál ül. A régészeti látnivalókban közt őslakosok barlangfestményei is láthatóak. Ma döntően helyiek lakják.

"Elég hűvös fogadtatásban volt részünk Galdarban az erős szél miatt. Megnéztünk egy több száz éves sárkányfát, aztán a ’Cueva Pintada’ festett barlangokat céloztuk be. Nem ilyenre számítottam, ez igazából egy múzeumba zárt ásatási terület, ahol egy rémesen hosszúra nyúlt, idegenvezetéssel, videózással kiegészített túra után "kiszabadultunk" végre az épületből. Fura volt, hogy nem lehetett bent fényképezni és magyarázatot sem kaptunk rá." (D.I.)

Települések a szigeten

San Agustin

(szán águstin)

Bizarr sziklákkal körülvett vidéken fekszik, és azok számára ajánlott, akik egy kicsit nyugalmasabb helyet keresnek, mint a szomszédos Playa del Ingles. Az üdülőhelyen bungalók, szállodák és apartmanok sorakoznak egymás mellett, amelyek gyönyörű kertekkel tarkítva. A híres Las Flores sétány a homokos tengerpart mellett húzódik, ami eredeti vulkanikus eredetű. A sétány mellett számos étterem, bár, modern bevásárlóközpont áll a nyaralók rendelkezésére.

Punta de Sardina

Fotókon csodás, sziklás part, a sziklák között magasan kis kerek medence. Mellette több nagyobb. Minden szempontból insta kompatibilis hely. DE: Felejtsük el!!! Nagyon veszélyes, senkinek sem ajánljuk, hogy 1-2 jó fotóért az életét kockáztassa! A hullámok simán kimoshatják a medencében fürdőzőt és oda csaphatják a sziklákhoz. 

Barranco De Las Vacas

Csodaszép kanyon a hegyekben az északi oldalon Aguimes közelében. Tobas De Colorest kell a google mapsbe beírni, úgy vezet oda. Jó időben csodás fotókat lehet készíteni itt, pont ezért nagy tömeg szokott lenni.  Aki mindkettőt szeretné, jó fotót és jó kis kirándulást is, kezdjen neki kora reggel. Tornacipős.

Charco Azul

Agaete után a hegyekben. Gyönyörű kék vízesés, de kb 5 napig egy évben. Egyébként zöld és meglepően hideg. Önálló kiránduláshoz kevés, egy északi túrába simán belefér.

Playa del Ingles

A sziget egyik legismertebb és egyben legnagyobb, Spanyolország második legnagyobb turistaparadicsoma. A modern üdülőváros közvetlen a sekély homokos, dűnékkel tarkított tengerparton fekszik. A szállodasoron minden igényt kielégítő, különböző kategóriájú szálláshelyek várják a turistákat. A kék zászlós strand mögött emelkednek a homokdűnék, amelyek a sziget ismertetőjegyei. A tengerparton a napozóágyak, napernyők várják a strandolókat, ahol lehetőség van a vízi sportok kipróbálására is. Egy pár lépés a strandtól és máris Playa del Ingles szórakoztató központjának közepén találja magát az ember.

Maspalomas/Meloneras

Gran Canaria legrégebbi üdülő-települése Maspalomas, két kiemelkedő látványossággal. Az egyik, az Európa egyetlen szaharai homokos mini sivatagja, a másik a világítótorony. Meloneras partja Maspalomas folytatása, a két helyet a világítótorony választja el egymástól. Mielőtt a sziget legjelentősebb turisztikai központjává kiépült Playa del Inglés és Meloneras településekkel együtt, Maspalomas csak egy kis oázis volt a sivatagos területen.

"Maspalomas legtöbb pontjáról látható a világítótorony, tájékozódási alapnak jó, de nem lehetett sajnos felmenni rá, pedig biztos szép a kilátás fentről. A toronytól jó volt elsétálni a golfpályáig a parton. Igényes üzletek, éttermek, 5 csillagos szállodák sorakoznak itt. A homokdűnéket nem szabad kihagyni, minket szerencsére egy ott élő magyar pár felvilágosított, hogy melyik a leginkább gyermekbarát útvonal." (Vargáék)


"Hát nem valami óriási ez a sivatag összesen 1,5 km széles és 3 km hosszú, de ahhoz elég, hogy a helynek sajátságos hangulata legyen. Bár tudtuk előre, hogy Gran Canaria a nudisták által favorizált hely, azért meghökkentő látványt nyújtottak a homokbuckák közt egy szál hátizsákban mászkáló férfiak, akik mindenüket a szél szárnyára bízták." (Béci)

Települések a sziklás nyugati parton

Puerto Rico

Gran Canaria dél-nyugati partján fekszik Puerto Rico, ami egy a part menti sziklákon létrehozott nyaralóhelyek közül. Az egyébként kopár sziklák oldalait apartmanok és szállodák díszítik és leginkább a vízi sport lehetőségekről és a sporthorgászatról ismert hely. Pasiknak a horgászat kihagyhatatlan félnapos program. Kimenni a tengerre nagy hajóval, nagy halra, nagyon szokták szeretni.

Szép séta Puerto Ricoból átmenni gyalog Amadores strandjáig. Végig a part menti promenádon, félelmetes és gyönyörű. Tiszta időben Tenerife látszik jól. Gyerekkel 40 perc, nélkülünk kb 25.  

"Az egzotikusan csengő neve ellenére Puerto Rico elég lepukkant hely Gran Canarián." (Lali)


"Szerintem legközelebb is Puerto Rico-n választunk szállást ha Gran Canariára jövünk, mert tényleg igaz, hogy rengeteget süt a nap, még kora este is sütkéreztünk. Nyugis, hangulatos hely, nekünk nagyon bejött." (Erik)

Puerto de Mogan

Ez a nagy kedvencünk, s ezért - elfogultan - külön aloldalt szenteltünk Puerto de Mogan-nak - itt

Puerto de las Nieves

(puerto de lász nyievesz)

A sziget északnyugati csücskében fekvő Puerto de las Nieves hangulatos halászfalu, az itt élők körében is kedvelt nyaralóhely. Kék-fehér házai miatt nem tipikus kanári hangulatú település, egy kicsit inkább Görögországban érezhetjük magunkat. A kikötő elsősorban a Tenerifére induló kompjáratok miatt jelentős. A kikötő baloldalán volt a sziget egyik természet adta látványossága, a Dedo de Díos, az Isten ujja. Ez egy sziklatömb ami olyan volt, mint egy ökölbe szorított kéz feltartott mutatóujjal és 2007-ben egy vihar döntötte le.

"Puerto de las Nieves szerintem elég jellegtelen halászváros, de az odavezető út az akvarell-szerű, színes hegyfalak miatt elég látványos. Az útikönyvekben említett ’Isten ujja’ sziklaképződményhez hasonlót nem találtunk, mert mint utóbb kiderült Isten ujja letört pár éve." (Vargáék


"Mogán után szerintem Puerto de las Nieves kikötője a legkedvesebb a szigeten. A minden addigit felülmúló szél, a hullámok ostromolta sétányon, fürdőruhában mászkáló helyieket nem zavarta, de én alig tudtam a fényképezőgépet a kezemben megtartani." (Erik)

Települések a sziget belsejében

Teror

Nagyon ajánljuk, s ezért külön aloldalt szenteltünk neki.

Fataga

Playa del Ingles tengerpartjától északra kb. 30 percnyi autóútra, az ’ezer pálmafa’ völgyében fekszik Fataga. A kis hegyi falu skanzen jellegű a helyi vidéki építészet sajátosságait tükröző épületeivel.

"Fataga nagyon hangulatos a fákkal benőtt völgyben egy szikla tetején üldögélve. Tetszettek a szűk utcák, virágesővel a fejünk fölött és mindenféle szuvenírt összevásároltunk a helyes kis kézműves üzletekben." (Böbe)

Arucas

(árukász)

A sziget második legnagyobb városa Arucas, Las Palmas mellett található. A nyüzsgő város temploma Gran Canaria ’Notre Dame-ja’, a vidék jelképe. Nagyon aranyos kompakt kis belvárosa van, a katedrális pedig lenyűgöző. Kicsit túltervezték a város nagyságához képest. Megjelenésében és méreteiben is a las palmasi katedrális kistestvére, de a korkülönbség nagyon kicsi. Érdemes kirándulni a szomszéd dombra, ott található a Mirador nevű kilátó. Gyalog egy tempós 20 peces út feljutni. Gyerekeseknek, nehezen mozgóknak csak kocsival ajánlott. Fent elég kellemetlen meglepetést okoz az, hogy a panoráma egy része csak az étterem teraszáról élvezhető, természetesen külön pénzért. És az étterem dél körül nyit csak ki. Las Palmasból Arucasba az  odajutás kocsival cca 15-0 perc, busszal is max. 25 perc. Menetrendszerű kék buszok járnak oda Las Palmas központjából , még a hét végén is óránként. Fejenként 2.20.- eur egy út.

"Arucas Gaudi ihletésű temploma már messziről kimagaslik a tájból. Nem igazán tetszett mert elég komor, este olyan volt, mint egy kísértetkastély. A városi park az egzotikus növényekkel és fákkal elég üdítő. Jártunk az arucasi rumfőzde múzeumában is, ahol nem volt belépődíj és a kb. 20 perces tárlatvezetésen láthattunk raktárakat, rumos hordókat, nem nagy szám." (Böbe)

Firgas

Firgas a vizek városa Gran Canarián és ez a legkisebb település. Az itt fakadó ásványvízéről ismert és központjában egy lépcsőzetes vízesést alakítottak ki a város 500 éves alapításának emlékére. A térről ahol a templom és a város védőszentjének szobra is van, nagyon szép kilátás nyílik a sziget északi részére és tiszta időben még Tenerife és Fuerteventura is látható.

"Firgas lépcsős sétálóutcáján nagyon különlegesek a csempékkel díszített padok, meg a vízesésszerű szökőkút. A szigeten egyébként mindenütt kapható az ottani ásványvíz. A városka méretéhez képest volt látnivaló, pl. a gofio malom, a természeti park és a fürdő romjai. Kellemes időtöltés volt." (Vargáék)

Időjárás és domborzat

Gran Canaria majdnem szabályos kör alakú, vulkáni eredete miatt kúp formájú, legmagasabb pontja (1949 m) a sziget kellős közepén emelkedik. Változatos felszínén megtalálhatóak a mély hasadékokkal barázdált magaslatok, vulkáni kúpok és nagy az eltérés a belső és a partmenti tájak felszínének jellegében is.

"A dél-nyugati parton elképesztőek a több színben játszó sziklák, amik szinte függőlegesen szakadnak bele az óceánba." (Bogi)

Az észak-déli elhelyezkedés és a tengerszint feletti magasság több mikroklímát eredményez. A száraz, kopár déli területeken alig fordul elő, hogy esik, ezzel szemben a sziget északi fele általánosságban szelesebb, csapadékosabb, ezáltal hűvösebb is. Az 1500 méter feletti magasságokban pedig a hegyvidéki éghajlat jellemző.

"Érdekes, hogy hogy a sziget északi fele mennyivel zöldebb, a dzsungelszerű völgyekkel, igaz jóval hűvösebb is volt, mint délen ahol még sivatagban is jártunk." (Böbe)


"Abban az évben, amikor kiköltöztem Gran Canariára nem volt egész télen hó. Nagy szenzáció, amikor pár évente havazik, a helyiek tömött sorokban kapaszkodnak fel a hegyekbe autóikkal." (Dóri)


"Előfordult, hogy változtatnunk kellett az előre tervezett programon, mert hiába dönti el az ember, hogy másnap strandolunk, ha az időjárás másképp gondolja és beborul. A városnéző programot is könnyen meghiúsíthatja egy esős nap." (Horváthék)

Autóbérlés

2024 májusi update!!!:

Lényegesen kevesebb hivatalosan bérelhető autó áll majd rendelkezésre Gran Canaria repterén.
❗️ A népszerű Autoreisen kölcsönző sem kapott engedélyt.
A Kanári-szigetek nyolc repülőterén 4349 bérautó engedélyt adtak ki. A korábbiakhoz hasonlóan azonban 6740 engedélyt kértek a cégek. A teljes flotta 35%-a fog eltűnni.
ℹ Gran Canaria repülőterén nyolc autóbérlő cég kapott engedélyt.
A TopCar - 185 hely
Goldcar - 170 hely
Europcar, Cicar, Sixt, Hertz, OK Mobility - nem tudjuk a pontos számot
Avis - 95 hely
Az Autoreisen nem kapott engedélyt.
Összesen 1100 bérautó áll rendelkezésre a repülőtéren, szemben a korábbi 1451-gyel.
Ez azt is jelenti, hogy még inkább érdemes időben autót foglalnod❗️


Jellemző az autóbérlés Gran Canarian, egy nap alatt is körbe lehet menni, ha az ember csak a legnagyobb városokban áll meg. De ha autót bérelünk, akkor érdemes felmenni a hegyekbe, ahol a helyi lakosok élnek és bepillantani az életükbe. Általában nyitva hagyják az ajtókat és beengedik a turistákat, hogy szétnézzenek náluk, persze borravaló ellenében. Covid után nagyot drágult az autóbérlés, ez a kereslet- kínálat helyre állásáig így lesz még.

"A távolságokat nem elég csak km-ben megadni, mert az utak ugyan jó minőségűek, de az autópályát leszámítva nem találunk egyenes szakaszokat, így akár másfélszer annyi távolságot is megtehetünk a hegyeken-völgyeken át kanyarogva, motorfékkel kombinált kettes sebességben. Ugyan kicsi a forgalom, a tempó elég visszafogott, az átlagsebesség 30-50 km/h között van, ezért a baleset sem jellemző." (Dóri)


"A helyi lakosok vezetési szokásai mások, mint amit itthon megszokhattunk és ez a hétpróbás buszsofőrök vezetési stílusán érzékelhető leginkább. Ők a tövig nyomott gáz és fékpedálon kívül a dudát használják előszeretettel. A spanyolok egyébként minden türelmüket elveszítik vezetés közben. A gyalogosokat mindig előzékenyen átengedik, de ha pl. nem lövünk ki a kereszteződésnél vagy a megengedettnél lassabban megyünk, akkor jön a dudaszó. A sávváltó autókkal meg nem sokat foglalkoznak, kicsit erőszakosnak kell lenni, de mivel az irányjelzőt nem használják nem biztos, hogy feltűnik nekik, ha mi igen." (Dóri)


Tenerifei és fuerteventurai utazásaim után, immáron harmadik alkalommal választottuk teljes magabiztossággal a Cicar-t az autóbérléshez. Ez a jövőben sem fog változni, számomra ők a tökéletes választás a kanári-szigeteki autóbérléshez. Tiszta, zsír új, jól felszerelt autók, kaució nélkül, önrész nélküli biztosítással és gördülékeny ügyintézéssel. Mi egy új Seat Leon-t béreltünk 300€-ér a 8 napra. Nem túl olcsó, de mindenképpen javasolt, ha rendesen fel szeretnétek fedezni a szigetet.

A parkolással kapcsolatban, Teneriféhez hasonlóan itt is szűk mélygarázsokra kell készülni a legtöbb helyen. A parkolóházak egyáltalán nem drágák és sokkal egyszerűbb megoldás mint fél órán keresztül parkolót keresni a városban keveregve. (2022) forrás


,, A sziget kicsit több mint felén, végig fut a Gc-1-es autópálya, ami ingyenes, és gyakorlatilag 50-60 perc alatt végig lehet menni rajta. (A reptérhez közeli szakaszon az autópálya mellett található rengeteg szélerőmű az álmos könyv szerint sem jelent túl sok jót, a sima landolásban reménykedőknek.🤭🌬)

A közlekedés rendkívül jó, átláthatató. A sebesség határok mindenhol egyértelműen ki vannak táblázva, és azokat érdemes betartani, mert könnyen belefuthatunk egy büntetésbe. Zita szerint a 60 -as táblánál 70 már büntetést von maga után.

Apropó büntetés! Egyetlen apró (egész pontosan 41,9 € -s) dolog árnyékolta be a nyaralást. Parkoláskor ne a megállni tilos táblákat keressétek, hanem az út felfestések színét nézzétek. A fehér csík ingyenes, hacsaknem egy kiegészítő tábla is tartozik hozzá, ami parkolási engedélyhez köti például az ott lakóknak. A kék fizetős. Keressétek az automatát, ahol a kocsi rendszámát megadva lehet bedobálni a pénzt. És van a sárga, ahol nem lehet megállni. Van, ahol egyértelmű, hogy miért (kapukiálló, kuka stb.) És van, ahol rejtély marad az ok. Na, mi mondanom se kell, az első tudatlan napunkon egy ilyen rejtélyes sárga csíkra álltunk, sok más hülyével egyetemben. Ne reménykedjetek. Mindig megbüntetnek, mindenkit. 🤷‍♀️

X napig befizetve 40€, azon túl 80€ a büntetés. A cédulán szereplő vonalkóddal elvileg bankban, Atm automatánál is befizethető. Mi 1,9 €-ért a helyi postán fizettük be.🥴
Viszont az autó szerintem elhagyhatatlan, mivel rengeteg különböző látnivaló van a szigeten. Nekünk az 1 hétbe csak egy része fért bele, szóval gyanítom, hogy lesz még ide legalább egy utunk.😊 (2022)

Repülőterek elérése busszal

A közlekedés teljesen kielégítő. Rövid idő alatt el lehet jutni bárhová busszal és taxival is a szigeten. A helyi buszjáratok sűrűn közlekednek a városok között és nem drága a buszjegy sem. Este nyugodtan lehet taxival menni az éttermekhez és a bárokhoz, nem kérnek sokat érte.

Több utasnál akár olcsóbb is lehet a taxi rövid távon.

"A repülőtér Las Palmas 2021 novemberében 30 eur, erre 2 eur-t számolt fel a taxis a bőröndök miatt. Az út kb 20 perc volt. Nem szeretném a pesti árakkal hasonlítani.. Kriszta 2021 november"

"A keleti oldalon fekvő reptér viszonylag messze helyezkedik el a kedvelt déli résztől, illetve a fővárostól Las Palmastól. A reptér mellől indulnak buszok (Guaguas) és behálózzák az egész szigetet. Érdemes előre megnézni melyik merre megy, mert ugyanazzal a végállomással több busz is közlekedik különböző útvonalakon, kevesebb-több megállóval.

A reptereket érintő busz vonalak: A reptértől északra a fővárosba a 60-as busz közlekedik. A 91-es busz a fővárosból indulva, érinti a repteret és a déli (dél-keleti) tengerparton van a végállomása. A 66-os busz a reptér és Maspalomas (Playa de los Ingleses) városa között közlekedik." (Orsi)


"Jó a buszhálózat a szigeten, de az autópályákon közlekedő közvetlen járatok kivételével, a sok szerpentin és megálló miatt 30-40 perc menetidővel is számoljunk egy 20-30 km-es távolságnál." (Dóri)


Vásárlás

Gran Canarian sok a szuvenír, gagyi cucc a bazársorokon, de vannak nagyobb bevásárlóközpontok is. A szállodák mellett általában van szupermarketek, ahol nagyon jó minőségű ételeket, friss gyümölcsöket lehet kapni, szerettünk ott vásárolgatni. A hal piacot érdemes megnézni, a halászoktól mindig friss halat és rákot lehet kapni.

Ami döbbenetes a magyar utazónak, az az, hogy az árak vagy azonosak a hazival vagy olcsóbbak. Egy szigeten, Afrika partjai mellett.

"Aki történelmi/kulturális csemegékre vágyik ne a San Augustin-Playa del Ingles –Maspalomas üdülőhalmazban keresse, de akinek vásárolgatni van kedve válogathat a bevásárlóközpontok, többemeletnyi bazársorok nagy, bár sokszor pocsék és ízléstelen kínálatából. Az alkohol és parfüm tényleg megéri, de a szuvenírnek szánt giccsek helyett a kisebb, autentikusabb települések helyi készítésű ajándéktárgyait érdemes választani. Elég gyenge a választék a déli területen minőségi háztartási, kerti vagy elektronikai termékekből, ezekért a Playa del Inglestől északra, a keleti parton lévő Vecindario település Atlantico Bevásárlóközpontjába járunk." (Dóri)


"A szigeten egymást érik a bevásárlóközpontok, ha jól tudom csak Playa del Inglesben és környékén van tizenkettő, Puerto de Moganban nincs. A piacon viszont gyenge minőségű "dizájner" cuccoktól kezdve, afrikai faragványok és dobok, olcsó és vidám ékszerek, használt könyvek és sok más van. A felére is lealkudhatjuk a kiszemelt termékek árát." (Bogi)


"Las Palmas középkori jellegű Vegueta városrésze mellett a modern Triana negyedet is hangulatosnak találtuk. Bevásárló utcája messze felülmúlja méretben és választékban a budapesti Váci utcát." (Timkóék)

Étkezés

"A tenger gyümölcsei szerelmeseinek Gran Canaria tökéletes választás. Minden tengeri étel megtalálható az étlapon és mindig frissen készítik őket. A spanyol konyha dominál a szigeten, de a szállodákban más autentikus ételeket is felszolgálnak. Tipikus kanári-szigeteki menü az éttermekben spanyol nemzeti étel a paelle (tenger gyümölcsei rizottó) és a Coronita sör." (Gigi)


"A tengerparti sávban rengeteg étterem és bár hívogatja be a strandolókat különféle akciókkal, menükkel és 1-et fizet, 2-t kap kedvezményekkel, amiket érdemes is kipróbálni. A paellában még sosem csalódtam, nem volt ez másként Playa de los Ingleses éttermeiben sem. Mogán kikötőjénél (Puerto de Mogán) pedig még egy erdélyi magyar pincérrel is találkozhat az ember. Tipp: Patatas Canarias – héjában sült krumpli különleges helyi szósszal.” (Orsi)


Vendéglátás: nagyon kedvesek, szinte mindenhol beszélnek angolul, de ahol nem, ott is ügyesen activityznek… 😊☝️kissé “elfuserált, túrista csalogatás” minden kajálda a parton és a szállodák tövében, de mi találtunk igazi helyi-hangulatos éttermet a sziget belsejében. Megéri keresgélni! ☝️Én minden ízt imádtam: Alioli hagymás kenyérrel verhetetlen, Tapas tálak, húsok, halak, tengeri bigyók, helyi hamburger, Paella egy hideg Tropicana sörrel vagy Cyderrel! A rumuk kissé ízetlen az én ízlésemnek, a banán likőrjük pedig egy nagyon erős-édes-sárga szirup, de aki szereti a helyi érdekességeket annak érdemes ilyet is innia a homokos óceán parton, a naplementét bámulva. (2022)

Éttermek és árak

Gran Canarián sok nagyszerű étterem van, és általánosságban nem is drágák. Ahol sok a külföldi, magasak az árak itt is.

"Azokban a vendéglőkben, ahova a helyiek is járnak, pár euróból is jól laktunk, de pl. Las Palmas parti éttermeiben sem volt több 15-20 eurónál egy kétszemélyes haltál, ami kellemesnek mondható a déli árakhoz képest. A halászfalvak tradicionális éttermeiben a frissen fogott, jégen sorakozó halakból, tengeri herkentyűkből kerekedett mennyei ebédnek való, hűsítő Sangriával. Ha nem volt kedvünk beülős helyre menni, akkor csak gyorsan bedobtunk egy-egy adag rántott tintahalkarikát, sült apró halat egy kifőzdében. Mivel önellátó apartmanban voltunk be kellett vásárolni, de a napi fejenként legfeljebb 5 euróért két étkezés is megvolt, és Las Palmason kívül a környék nagyobb városaiban, az autópálya mentén is találtunk klasszikus bevásárlási lehetőségeket." (Béci)


"A Nyugat-Európában megszokotthoz képest drágábbak voltak a part menti beülős helyek, fagyizók, igaz egy gombóc is óriás adag." (Vargáék)


"Két helyet emelnék ki, ahová beugrottunk a sziget felfedezése közben falatozni, az egyik egy hegyekben megbújó kicsi falu teraszos étterme volt, mesés kilátással a környező magaslatokra, szurdokra, a másik egy barlangétterem, ami kicsit ugyan dohos szagú volt, de jól főztek és kanári népzenét is hallgattunk." (Bogi)


"A kanári konyha szerintem irtó jó, feltétlenül ki kell próbálni. Mindegy volt, hogy a hegyekben vagy a tengerparton jártunk sosem okozott csalódást a helyi ízekkel való ismerkedés. A kedvenceim a több ízben létező mojo szósz, a szintén kanárikumnak számító papas arrugadas-szal és Ron Miel, mézes rummal leöblítve. A lédús gyümölcsök pedig nagyon üdítőek." (Böbe)

Tapas - a spanyol gasztronómia tipikus étele

A tapas készülhet mindenből, amit kis részekre lehet osztani, mint pl. a kolbász, sonka, tintahal.

"Playa del Inglesben van egy iszonyú jó tapas bár, az egy hét alatt háromszor is ott kajáltunk. Az étterem kicsi, de hangulatos. Többféle tapast is kipróbáltunk, a legjobb a garnéla és a fasírt volt, a hallal töltött paprika viszont nem az én világom." (Geri)

Churros - a hagyományos spanyol desszert vagy reggeli

(kiejtéa: csúrrosz)

Ez egy hosszúkás fánk, amit leginkább csokoládé szósszal kínálnak.

"A helyiek kedvelt helye a churreira, ami a gyorsétterem egyik spanyol változata. Itt a fantasztikus ropogós édesség és a mellé adott forró csoki mellett üldögélnek és elmélkednek a világ dolgairól. A reggeli kávé vagy a délutáni tea kísérője. Las Palmasban van egy churreira ahol csak spanyolul beszélnek, mert nem turistás hely, de ha erre járok mindig bemegyek egy ’ chocolate con churros’-ra." ( Dóri)

Szórakozás

Fesztiválok és felvonulások. A kanárik szeretnek az utcán élni. Covid előtt legalább is biztosan. Talán 2022-re visszatér ez a fajta élet a szigetre.

"Esténként érdemes kimenni a hotelből sétálni a hangulatosan kivilágított utcákon, beülni egy koktélra a parton, vagy egy étterembe, ahol élő zene szól. Mindig van élet a lokális szórakozóhelyeken is, de a legnagyobb buliközpont Playa del Inglés. Nyáron minden éjjel megtelnek a város központjában lévő bárok bulizni vágyó fiatalokkal. Nekik nagyszerű választás ez a sziget, ahol reggelig tart a buli élő zenével különböző stílusban. Itt voltunk először olyan helyen, ahol mindenki egyforma koreográfiára táncolt, amit egy kivetítőről néztünk és utánoztunk, nagyon hangulatos volt." (Gigi)


"A déli részeken tipikus bárokat és diszkókat találunk, minden nap más italkedvezményekkel és koktél akciókkal. Puerto Rico leginkább a városközpontban található szórakozó centrumjáról híres, ami nappal bevásárlóközpontként működik. Itt a part nagyon kicsi és inkább helyiekkel zsúfolt." (Orsi)

Közbiztonság

A Las Palmas-i SuperDino szupermarketben a biztonsági őr hölgy egy méretes gumibotot hodrodd. Találgattuk, hogy vajon milyen előzmények alapján rendelték el eme eszköz hordását. (k.j., 2021)

Bosszantó dolgok

"Mivel kicsi a sziget, így aránylag biztonságosnak mondható, de sok a fekete árus az utcákon, így éjszaka biztosabb a taxis közlekedés, mint a gyalogos. Amitől a legtöbb turista félni szokott, azok az óriás csótányok a szigeten, amik nem bántanak ugyan, de esténként előjönnek sajnos, és a földszinti szobákat előszeretettel látogatják meg. Minden évben irtják őket a szállodákban, de ennek ellenére néha találkozni lehet velük. Aki a Kanári szigetekre megy nyaralni, annak ezzel sajnos számolnia kell." (Gigi)


"Rengeteg a bazáros, és még késő este is ránk akartak sózni mindenféle vackot." (Geri)

Strandok

"Az óceán gyönyörű, a strandok viszonylag tiszták, napozóágyakkal, napernyőkkel felszereltek, amik felára ellenében bérelhetők. A legtöbb strandnál végig éttermek és boltok sorakoznak fel, általában nagy a nyüzsgés mindenhol. A legnépszerűbb part Playa del Inglésen van, ott mindig sokan vannak, Puerto Rico és Maspalomas kicsit csendesebb, kisebb strandokkal rendelkeznek. A legszebb, legromantikusabb tengerpartja Playa de Amadores, ami Puerto Rico város mellet van délen." (Gigi)


"Playa de los Amadores (szerelmesek partja) nagyon szép és romantikus tengerparti öböl. Nappal sokan vannak, de estefelé megéri sétálni egyet a parton, szépen magasodnak fölé a kivilágított szállodák. Az igazi tömegturizmusos hosszú homokos partokat Maspalomas és Playa de los Inglesesnél találjuk meg. Maspalomasnál található a Dunas de Maspalomas, afrikai homokdűnék, amik hihetetlen különlegesnek hatnak a tengerpart szélén. Érdemes sétálni egyet a dűnék között sivatagi hangulatban és ha meguntuk a végtelennek tűnő homok dombokat, akkor csak egyszerűen ki kell sétálni a parthoz és megmártózni az óceánban. Tipp: vigyázzunk, mert könnyen besétálhatunk a dűnék végében lévő nudista strandba!" (Orsi)

Playa del Ingles

(plájá del inglesz)

A keletről San Augustin, nyugatról Maspalomas strandjaival határolt Playa del Ingles 500 méter széles, 3 kilométer hosszú homokos partján többnyire szeles az idő, és a sekély víz hőmérséklete magasabb pár fokkal az északi partokhoz képest.

"Miután felfedeztünk több partszakaszt is, arra jutottunk, hogy Playa del Ingles és Maspalomas a legjobb strand. Aranysárga homok, a víz meg tiszta és nem túl hideg. A Playa del Ingles strand elején az Anexo shopingcenterben feltankoltunk kajával és irány a vízi sport központ. A jet ski teljesítménytől függően 25-40 euróba került, de volt vízi bicikli, lehetett banán-csónakázni, siklóernyőzni is." (Gitta&Dénes,2013)


"A Montaña de Arena egy Maspalomas és Puerto Rico között megbújó a helyiek és a nudisták által favorizált kis strand. Ez a kifejezetten csúnya partszakasz elég nehezen közelíthető meg." (Dóri)

Anfi de Mar

Argiuneguin településhez tartozik ez a norvég tulajdonú time share nyaralóhely, saját stranddal, medencékkel, mesterséges szigettel.

"Anfi del Mar strandja egész más hangulatú, mint amiket a környékén láthattunk. Itt minden a luxusról szól, pálmafás, fehér-homokos és a csúcs, az egy szív alakú minisziget, egy keskeny csatornával elválasztva a parttól. A látvány ellenére nem jó fürdőhely, mert a víz gyorsan mélyül és a hőmérsékletével sem voltam kibékülve." (Vera)

Puerto Rico

A patkó alakú öböl két kikötője közt terül el a mesterségesen feltöltött, sárga homokos strand. Vannak vízi sportlehetőségek, horgászhatunk, vagy egyszerűen csak sütkérezhetünk a nagyrészt tiszta, napos időben.

"Ez a nyüzsgő, családbarát hangulatú part nem túl szeles, felhő is csak ritkán van, ideális a hőmérséklet. Jók a feltételek a búvárkodáshoz a meleg vízben és innen indultunk az online is foglalható delfin- és bálnalesre. Lehetett volna üvegfenekű hajóval is utazni, de nem azt választottuk. Nem baj, ha az idő undok, felhős, mert a delfineket ez nem érdekli, de a hozzám hasonló érzékeny gyomrúak inkább akkor induljanak neki, ha a víz nyugodt." (Böbe)


,, Szép kis város, hangulatos parttal, nagyon jó elhelyezkedéssel. A sziget legnagyobb mesterséges strandja az Amadores, egy hegyoldalon végigfutó sétánnyal van összekötve a Puerto Ricoi stranddal (kb.1 km). Azon mindenképp érdemes végig sétálni, mert meseszép a kilátás. A strand maga átlagosan szép. (Mind a kettő) Homokos part, sekély víz, nyugágyakkal, éttermekkel, az Amadorason vizi játszótérrel)
Mivel védett, ezért a víz nem hullámzik, és így valamivel könnyebben is melegszik fel.
Ez mondjuk senkit se zavarjon össze! Aki a trópusokhoz szokott, annak nem lesz őszinte a mosolya.🤭
Az először vízbe mártózókat figyelve nagyon sok különböző nyelv cifra káromkodását tanulhattam meg. (Én is prezentáltam, a szép magyar nyelvünket)😄
Egyébként kis bátorsággal teljesen vállalható, bár kétségtelen, hogy nem ebben ringatózva vártuk meg a naplementéket.😁 (2022)

Playa de Amadores

(plájá de ámádoresz)

A Puerto Rico és Puerto de Mogan között, egy szél- és hullám-védett öbölben létrehozott homokos-kavicsos strand sokak szerint a legszebb a szigeten. Puerto Ricoba egy sziklafalba vájt sétányon negyed óra alatt átjuthatunk.

"Amadores Beach-en hasonló a part, mint Puerto Ricóban, nem nagy szám. A fura, zöldes víz nem jött be." (D.I.)


"A turistáknak megalkotott Amadores strandnak a koralltörmelékes homokkal és a pálmákkal nagyon egzotikus hangulata van. Tipp: érdemes innen megnézni egyszer a naplementét." (Dóri)

Puerto de Mogan

A hullám-védett, sziklás öbölben népszerű a vízipipás búvárkodás, de lehet séta-hajókázni, vízibiciklizni, parasailingezni is.

"Nagy kedvencünk volt a sziklás öbölben Puerto de Mogan sárga homokos strandja. A víz nagyon sekély, nyugodt, fürdőkád szerű. A partról gyönyörű a kilátás a környező hegyekre." (Timkóék)

Playa de las Canteras

(plájá de lász kánterász)

Gran Canaria első turista központjának, Las Palmasnak 3 km hosszú városi strandja, a település minden pontjáról percek alatt megközelíthető. Az északi végén lévő sziklazátony miatt a területen biztonságos az úszás. A strand nagyon kellemes, széles sétány választja el az autóforgalomtól, tökéletesen biztonságos. Van zuhanyzó, wc, öltöző, csomagmegőrző, gondoltak az ide ellátogató turistákra is.  Kb 10 perces gyaloglásra van a sziget központjától (Mesa y López), a parton renegeteg étteremmel és egyéb étkezési  lehetőséggel. Nagyon kellemes városi életforma lehet, ha valaki a napi  munka után minden nap leugorhat a strandra kicsit fürödni.

Kirándulási- és programlehetőségek

Gran Canárián sok a program lehetőség van. Gyönyörű növény- és állatvilággal rendelkezik, amit ki is használnak, így a szállodáktól általában transzfer busz viszi a turistákat a népszerű Palmitos parkba, ami nem csak egyszerű állatkert, hanem növénykert is. Szintén busz viszi a turistákat az Aqualand nevű csúszdaparkba, illetve a helyi falvakat is körbe lehet járni idegenvezetővel egy csoportos kirándulás során.

"Érdemes egy félnapos kirándulást tervezni Mogán városába, mégpedig a kikötői részébe, Puerto de Mogánba. Egészen más hangulata van a városnak, mint bárhol máshol a szigeten. Elbűvölően bájos, rengeteg isteni étteremmel és kávézóval. Engem leginkább egy dél-amerikai koloniális falura emlékeztetett." (Orsi)

Gran Canáriához Tenerife sziget van a legközelebb a 6 sziget közül, így oda könnyen át lehet hajózni, amit a turisták meg is szoktak tenni egy 1 napos kirándulás keretében. Tenerifére azért érdemes átmenni, mert ott van a világ egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb állat és növény parkja a Loro Parque, ahol számos látnivaló van, köztük állatbemutatók is: delfin show, pingvin show, papagáj show stb.

Magyar nyelvű programszervezéshez kérjük, írjon az utikritika@utikritika.hu-ra.

Palmitos Park

Maspalomastól és Playa del Ingléstől kb. 10 km-re van Gran Canaria ’Loro Park’-ja, egy egzotikus növényekkel teleültetett völgyben. A több hektár területű növény- és állatkertben hüllők, egzotikus madarak és orchidea gyűjtemény kapott helyet. A park jelentős része odalett 2007-ben egy feltehetően szándékos gyújtogatás következtében.

"30-40 perces program, ennél hosszabb csak a madarak iránt különlegesen érdeklődőknek, meg a gyerekeknek. A drága, 30 eurós belépődíjhoz képest talán kevés a tartalom. A delfin show egész jó, meg a papagájos műsor is. Még két nagy attrakciójuk van. egy ragadozó madár show, és egy trópusi madaras. A többi állat, főleg madarak kicsi ketrecekben szenvednek. Van egy hüllő terrárium, meg láthatók orangutánok. Azt elismerem, hogy a park természeti környezete szép, egy völgyben. A parkot úgy alakították ki, hogy az ember egy dús trópusi dzsungelbe érezhesse magát. Dimbes-dombos a terep és a nagy hőségben emiatt fárasztó a séta. Ajánlatos vinni napkrémet és vizet, és persze kell fejfedő. Faro de Maspalomas-ból egyszerűen busszal mentünk a parkba." (Vargáék)


"A Palmitos Park meredek sziklákkal körülvett trópusi oázisában a pálmákon, kaktuszokon, orchideákon kívül óriási lepkék, majmok is voltak, meg egy cápamentes Tropicarium szerű terület, halakkal, krokodilokkal. Láttunk komodói sárkányt is! Az egyébként gondozott parkban, a félnapos program a 28 eurós felnőtt beugróval aránytalanul drága volt főleg, hogy a delfin show-ért "természetesen" külön kellett fizetni." (D.I.)


"A tenerifei Loro parkhoz hasonló ez a hely. Kellemes kikapcsolódás volt, szép környezetben, színvonalas papagáj és vadmadár bemutatókkal, de szerintem sokan el sem mennének ha előre tudnák milyen borsos összeget kell kiperkálni a belépőért." (Béci)


Általában vegyes, de leginkább szomorú érzéseket keltenek bennem az állatkertek. Na ez itt egyáltalán nem így volt. Talán az elképesztő hangulatú, fenséges völgyben való elhelyezkedés, vagy a hatalmas terekben elhelyezett állatok, vagy a naponta többször a szabadban reptetett vadmadarak, vagy a gondozók, és az állatok között látott bensőséges kapcsolat...nem tudom. Egyszerűen csak jó volt.😊 Örülök, hogy a kislányunk miatt mégis rászántuk magunkat. 😊


na ez kötelező! Csodálatos, izgalmas, színvonalas az egész park. Érkezzetek nyitásra, h mindent körbe tudjatok járni, főleg ha gyerkőccel mentek. Mi ketten felnőttek is kb 5 órát bolyongtunk… 😃

Szörfözés

A kellemes időjárás és sok látnivaló mellett, jellemező a szörfős turizmus is a Kanári szigeteteken, vannak kimondott szörf strandok is, de általában ezek a turista standokat nem érintik. Az egyik nemzetközileg ismert szörfös part a Santa Lucia településen található Pozo Izquierdo.

"Imádtam a szörfözést Pozo beach-en! Nagyon komolyak a 2 méteres meredek hullámok!" (Niko)


"Gran Canaria a szörfös partokkal és vulkánokkal olyan, mint Hawaii. A sziget keleti oldalán Pozo-n kívül Vargas jó hely. Északon Los Muellitos ajánlható kezdőknek, haladóknak az El Confital, délen meg San Agustin." (Benji)

Kerékpárral a szigeten

"Több cég is foglalkozik a szigeten biciklis túrák szervezésével, az érkezésünktől az indulásig teljes körű szolgáltatással. Mivel a biciklik repültetése plusz költség, ráadásul kisebb sérülések, horpadások is előfordulhatnak az út során, nem érdemes vinni a "csodagépünket", jobb a kinti bérlés." (Roland, )


"Szűk, kihalt utakon kapaszkodtunk fel a mesebeli falvak, teraszos fennsíkok, mély szakadékok, sajátos formájú sziklatömbök mentén. Több ezer métert is megtettünk az öt nap alatt a szintkülönbségek miatt. Érdekes, hogy a parton sokszor viharos volt a szél, míg fent a hegyekben nem fújt. A másik különleges élmény, amikor a sziget különböző pontjain más-más évszak időjárása volt. Reggel a nyugati oldalról szeles, enyhe tavaszból indultunk el a déli parti nyárba, aztán borús, őszi idő volt, ahogy egyre feljebb haladtunk a Roque de las Nieves-en, a csúcshoz közeledve meg már havas volt a táj." (Bogi)

A hegyvidéken

Pico de las Nieves 1949 m-es magasságával a sziget legmagasabb és egyben középpontja is. A Roque Nublo 1813 méteren, a második legmagasabb, a tengerpartról is látható ikonikus szikla, tetején egy 80 méteres bazalt ujjal.

Kávéültetvények északon

Inkább kávés kertek. Nagyon nehéz a vulkanikus talajon élő ültetvényeket létre hozni és életben tartani. Első sorban az eső és a termékeny talaj, amik hiányoznak hozzá. Ezért minden mezőgazdaságban megtermelt banánra/kávéra/kiwire/avokádóra nagyon büszkék. Az északi oldalon a hegyekben több olyan program is elérhető, ami kávéültetvény látogatást hirdet. A valóságban egy kávés kertet látunk, amit vezetéssel lehet megnézni. (10.- eur/fő). Érdekes, mert együtt nő a kávé, a banán, különböző általunk is ismert gyümölcs, körte, birsalma és például az avokádó. A program második része kóstolás, kávépörkolés. Jópofa nagyon.

La cesta Tejeda

Egy fonott kosár, jó nagy. Jópofa fotókat lehet róla készíteni. Célszerű összekötni a

Charco de la Paloma vízeséssel. Ide csak akkor érdemes jönni, ha előtte esett az eső.

Ventana del Nublo ami a Pico de la Nieves kilátójáról érhető el rövid sétával.

Canyoning

Nagyon népszerű, jól szervezett túrákra lehet befizetni. A helyi viszonyook pontos ismerete miatt erősen ajánlott a túravezetős túrázás amúgy minden műfajban. Egy átlagos túra általában 8-tól délután 3-ig tart, ennyi idő alatt alaposan le is fárasztják a kedves vendéget.  Amit kérnek, hogy hozzanak a vendégek a túrára, azt be kell tartani. Adnak ugyan neopren ruhát, de váltócipőt nem. Fiatalos, sportos, nem ijedős közönséggel dolgoznak. Jó móka. 

"A déli partról hosszas kanyargás után értünk fel a különleges formájú Roque Nublo-hoz. Az odavezető úton meg-megállva mesés volt a távolodó óceán látványa. Gran Canaria "tetején" is jártunk, a pico de las Nievesről a kilátás körbe a teljes szigetre megérte a meredek kaptatón felmászást. Mondjuk szerencsénk volt, mert felhőmentes időben mentünk. És nem árt a túracipő." (Geri)

Jardin Botanico

(hárdin botániko)

Az 1952-ben létrehozott botanikus kert a kanári szigetvilág őshonos növényeire összpontosít.

"A botanikus kert egy része a Guiniguada szurdok meredek lejtőin helyezkedik el, és macskaköves ösvény vezet végig a területen. A vízesések, tavak, a pálmafákkal körbevett tisztások nagyon hangulatosak ebben a dzsungelben. A belépés díjtalan és a helyiek is szívesen járnak ide piknikezni. Természet szeretőknek mindenképp megér egy látogatást." (Dóri)

Tevegelés a dűnék közt

"Mint minden sivatagban, itt is volt lehetőség tevegelésre. A félórás program izgalmas a szelíd és mókás állatok oldalára rögzített üléseken. Egymás mögött haladtunk, mint egy tevekaraván. Megérte a fejenként 12 euró -t. Tipp: olyan ruhát érdemes felvenni, amit nem sajnálunk." (Vera, 2013)

A vízi világ felfedezése

A dél-nyugati kikötők Arguineguin, Anfi del Mar, Puerto Rico és Mogán közt közlekednek a Lineas Blue Bird társaság üvegfenekű hajói.


"A hajós túrán, amikor üvegen keresztül néztük a tenger alját, egy csomó gusztustalan halmaradékot szórtak a vízbe, amitől az zavaros lett, és odavonzotta a halakat. Ez olyan megrendezett. A kilátás viszont szép volt a part menti sziklákra, láttunk halászokat is munka közben. A nudizó turisták meg olyanok voltak a távolban, mint a sziklákra tapadt meztelen csigák." (Bogi)

Múlt, jelen, helyiek

"Az örökzöld Barranco de Guayadeque völgy csak 1 úton közelíthető meg, így nehéz eltévedni, bár nekem először sikerült, amikor rossz lehajtót választottam az autópályán. De ha megtaláltuk, az itteni barlanglakások által képet kaphatunk a kanári múltról. A szikla oldalán ajtók, ablakok és kilógó TV antennák jelzik az épületeket. Ez az egyedi hangulatú falu nagyon népszerű a helyiek körében, szívesen járnak ide piknikezni vagy beülnek az egyik barlangétterembe. Itt egyébként is a kultúra része a ’kinti’ étkezés, szeretnek teraszos helyeken lakmározni. A másik jellegzetesség az élőzene, pl. szerda kivételével Antonio játszik latin dallamokat Puerto de Moganban, és a napokban volt blues est Melonerasban, de felkapottak a ’70-es évek táncos bulijai is Playa del Inglesen.

Rendezvények, fieszták

Gran Canarián az ünneplés mindig evés-ivással és nagy zajjal jár. Érdemes némi kutatást végezni, hol vannak a reggelig is tartó fesztiválok és a fő eseményektől távolabb szállást foglalni. Puerto de Mogan még ezekben az időszakokban is csendesebb, mint pl. Playa de Ingles vagy Las Palmas. Néhány esemény kifejezetten mulatságos, pl. a sajt fesztivál. A Karácsony is szép a szigeten, legalább nem kell a főzéssel bajlódni és kipróbálhatjuk a helyi karácsonyi fogásokat. A karácsonyi ajándékozás viszont január 6-án van, ami munkaszüneti nap. A Karnevál Las Palmasban februárban zajlik, itt tartják októberben a tengeri fesztivált is." (Dóri)

Olvasmányos linkek

"Maspalomas és Meloneras: Ez a két egymás melletti hely jelentős vonzerővel rendelkezik a szigeten, itt a legnagyobb az élet, éjjel-nappal, itt található a legtöbb luxus szálloda, ahogy azt korábban írtam is. A két helyet tulajdonképpen a Maspalomas Faro (világítótorony) választja el egymástól. Nekünk a Meloneras oldal jött be jobban, itt töltöttünk több időt és innen néztük a gyönyörű naplementét is. Maspalomas homokdűnéi nagyon szépek, csak kár, hogy ahogy sétálunk beljebb a homokbuckák közt, egyre több a nudista, akiknek ráadásul 60 év az átlagos életkora…" forrás szép fotókkal


"Puerto de Mogan volt egyik kedvenc helyünk. Mindössze félóra autóútra volt tőlünk, de teljesen más volt, mint a környek többi kikötője. Ez az elegáns és bájos kisfalu, a zegzúgos fehér házaival, amiket színes csíkok , burjánzó bouganville-ek és pálmák díszítenek, könnyen belopja magát az odalátogató szívébe. Szemet kápráztatóan szép yacht-marinája van, amit nagyon hangulatos éttermek és kávézók vesznek körül. Ez az egyik hely, ami abszolút kihagyhatatlan a szigeten a hangulata és a látványa miatt." forrás


"Elmélkedünk, hogy visszatérünk-e valaha... hoz-e az élet még lehetőséget, hogy láthatjuk-e ezt a csodát, ezt a kékséget és tengerpartot. Mindhárman beleszerettünk. A tisztaságba, ami a szigetet jellemzi! Az állandó jó időbe és napsütésbe, a kék vízbe és égbe. Mi kell még? Ezt a nyaralást nem terveztük húzósra.) Csak light-osra. És az is lett belőle. Bár így is mentünk közel 800 km-t 10 nap alatt, mégsem láttuk a sziget nagy részét. Nem akartunk reggeltől estig menni, nagyon jól esett a strandolás, a pihenés, fürdés. Ránk fért." forrás


"A Playa del Inglés amúgy nem egy látványos hely, egymás hegyén-hátán épültek az ipari méretű szállodák, a legkülönbözőbb éttermek, kocsmák, boltok. Mégis, ha csak nem vágyunk teljes nyugalomra, akkor ezen a környéken keressünk szállást, mert itt mindig van élet, és bárhová könnyedén el lehet jutni. Találkoztunk egy Angliában élő magyar párral, akik egy csendes kisvárosban foglaltak szállást, és megbánták, mert annyira nem lehetett ott semmit csinálni." forrás


"Elsőként elmentünk Puerto Ricoba, ahonnan egy üvegfenekű katamarán hajóval delfineket nézni mentünk. Hibának bizonyult, hogy nem gondoltunk a tengeribetegségre, ami igen hamar elért szinte mindenkit a hajón. Mások okosabbak, vagy tapasztaltabbak, voltak nálunk és szorgalmasan fogyasztották a tablettákat. Először a feleségem lett rosszul, még beszélni se volt hajlandó, nemhogy mozogni, így én foglalkoztam a gyerekekkel. Egy kedves utastárs felajánlott neki valami gyógyszert, így ő egész jól átvészelte a két és fél órás utat. Én is éreztem, hogy nem minden kerek, de nem voltam különösebben rosszul, így a karomon a lányommal a hajó orrában nézelődtünk. Mivel nagy lett a szél, hűvös lett, ahogy mentünk ki a nyílt tengerre, le akartunk menni a hajófenékbe megnézni az ablakokon át a tengert. A mozgás nekem nem tett jót, a hajó ugrált rendesen a hullámokon, így lenn a fenékben az ablakok helyett a reggelimet tekinthettük meg ismét. Szerencsére rajtunk kívül más nem volt lenn. Kínos volt így is, bár a túravezető faszi rutinosnak tűnt a témában, volt felszerelése, hamar összetakarította. Aztán láttunk delfineket is, bár fotózni abban a szélben és kilengésben, kislánnyal a karomon, elég nehézkes volt. A kölcsönkapott Sigma 70-300mm objektívemmel próbálkoztam, ami az én gépemen nem auto-fókuszos, ennek megfelelően pár semmitmondó és életlen képet sikerült lőni." forrás


,, Gran Canaria, 2016. február: Sokan voltak, de nem tűnt tömegnek. A parton egész nap hosszú sorok sétálgattak, de mégsem éreztem nyomasztónak ottlétüket. A bárbokan mindig volt hely, az autópályán nem volt dugó, a kilátóknál sokan voltak, de mindig odafértünk mi is. Egyszóval bármennyi turista is volt a szigeten, nem éreztem zavarónak.

A városokban, a hegyekben szinte elvétve láttam szemetet. Nincs minden épület a legjobb álllapotban, legfőképpen a kis falvakban, a hegyek pölelte völgyekben. De a természeti szépségeiket, a hegyeket, az óceánjuk partszakaszait megpróbálják rendben tartanai. " forrás


,, A Gran Canaria legdélibb részén fekvő szállodaváros egyik legnagyobb látványossága a hat kilométer hosszú és 1-2 kilométer széles homokdűnék sora. Amit gyorsan besoroltak a természetvédelmi területek közé. Ezzel együtt a tevék is természeti védelem alatt állhatnak itt, mert a tevegeltetés is virágzó üzlet lett errefelé. Igaz, a marokkói Agadir alatt vagyunk egy hangyányival, ha ránézünk a térképre. Ott is van homok is, teve is.

Másik nevezetessége a 68 méter magas világítótorony az El Faro, amely 1889-óta áll. Huszonnyolc évig építették. Nem siették el, itt a környéken nem lakott senki, csak a hajósoknak jelezte, hogy ez a sziget legdélibb csücske.

A Playa del Igléstől a homokdűnéken túl a toronyig alakult ki egy harmadik „nevezetesség”, a nudista paradicsom.
Érdekes végig sétálni a parton. Szinte minden fajtája megtalálható az óceán partnak. Homok, kavics, kő. Szép a kiépített sétány, az ide ültetett és gondosan ápolt fűvel. Mindenütt éttermek, kávézók, és világmárkák elegáns üzletei, mint a világ bármely nyaralóhelyén. És kevésbé drága, nem túl jó minőségű termékekkel kis boltok sora szorosan egymás mellett, akár egy piacon. Gyönyörű szállodák, privát nyaralótömbök, a buszpályaudvarról az egész sziget elérhető, kaszinó és konferencia központ, hogy a leghidegebb időszakban is legyen elég vendég." forrás


Másik kisváros Firgas, ami szintén vízforrásairól híres. És, hogy milyen kevés elég az unatkozó turisták idecsábításához? Elég, ha a patakot átvezeted a sétálóutcán, és egy kis vízlépcsővel dobod fel. De még jobb, ha festett csempékkel díszíted a közeli kerítéseket, mert az feldobja a fotót, és egy kis térplasztikán ábrázolod a környék szigeteit.

A kanári szigetcsoport legmagasabb templomtornyával büszkélkedő San Juan Bautista templom már Arucas fő szimbóluma. A fekete lávakőből épült gótikus katedrális tornyai hatvan méteres magasságukkal emelkednek ki a körülötte burjánzó fehér lakóházak közül. Számomra csupán azért maradt emlékezetes, mert nem sikerült bemennünk. Vasárnap... Egy katolikus templomba...
Létezik a városkában egy rum lepárló üzem, ami azt terjeszti magáról, hogy Európa legrégebbi ilyen intézménye. Mondjuk, ha az európai cukornád termelés volumenére gondolok, nem lehetett sok versenytársa. Az üzem vezetett túrán látogatható, de sajnos vasárnap zárva volt.

Anfi del Mar egy isten háta mögött falu volt a kilencvenes évekig, aztán jött egy norvég üzletember, és felvásárolta a Verga szurdok végén lévő telkeket, hogy egy luxus paradicsomot hozzon létre a tengerparton. Hogy mennyire komolyan gondolta a dolgot, képes volt a Bahamákról tizenegyezer tonna fehér homokot hozatni az öbölbe, csakhogy karibi hangulatot idézzen. De ez még semmi! A part közelében egy szív alakú szigetet is létesített az éttermének. Igaz, nem olyan látványos híd vezet át, mint a felcsúti kis szigetre, de hát mit várhatunk egy csóringer norvégtól, nem igaz?

(2022) forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatorus, 2022. 12. 06. 09:51
Gran Canaria szubjektív: https://fikatours.blogspot.com/2022/12/kanari-szigetek.html


Tomi Tomi, 2017. 09. 01. 19:32
Gran Canaria valóban érdekes hely. Elsőre megdöbbentőnek hatnak a kopár sziklák a repülőtértől útban dél felé. De ezen nem kell csodálkozni, hiszen a sziget a Szaharával egy szélességi körön fekszik.
Az időjárásban nem csalódik senki. Akár télen, akár nyáron mindig kellemes 22-28 Fok van.
Látnivaló akad bőségesen, de ahhoz ki kell mozdulni a déli üdülőhelyekről. Akár helyi buszjáratokkal is be lehet utazni az egész szigetet (némely járat csak napi 2x indul), vagy az autóbérlés is jó választás (Jelenleg egy kisautó 2017 nyarán 32 € egy napra)
Ezen kívűl lehet fakultatív kirándulásokat is foglalni a helyszínen.
A legjobb látnivalók:
Masplalomas dűnéi
Puerto Mogán
Las Palmas
Jardin Canario (Botanikus kert)
A sziget hegyvidéki terúlete, a hatalmas szurdokokkal
Palmitos Park (állatkert delfinshow-al)
Mirador el Balcón (kilátópont a tengerre)
Acuras Rumgyár, termékkostolóval

Az éjszakai élet is pezsgő, sok bár disco van
Ügyelni kell arra hova megy az ember, mivel Playa del Ingles a melegek körében a legfelkapottab európai üdülőhely, ezért sok bár, disco elsősorban melegek által látogatott. Melegek számára elsőrangú üdülőhely, de természetesen a heterók is megtalálják a számításukat


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon