ÚTIKRITIKA.HU / Fuerteventura / Időjárás hónaponként


Fuerteventura / Időjárás hónaponként

Ennek az oldalnak a tartalma szerkesztés folyamatában van. Ha bármely olvasónk nem talál az adott hónapra még információt, akkor kérjen azt nyugodtan a kommentben.

.


.

Fuerteventura időjárása szeptemberben

Szeptemberben a napi átlagos legmagasabb hőmérséklet 27-28 fok, de a hónap elején gyakran van 30 fölötti meleg is. A napi átlag: 25 fok. A legalacsonyabb hőmérséklet 20-21 fok körül, szóval az esték is kifejezetten kellemesek. A napi átlagos napsütéses órák száma: 8-9 óra. A tengerívz hőmérséklete 21-22 fok körüli. Nagyon kicsi az eső valószínűsége. Az is jó hír, hogy az amúgy nagyon szeles szigeten szeptemberben nem annyira erősek a széljárások.

,, Az időjárás kellemes volt, reggel borongós, "esőt jelző", majd 11-12 körül már erős napsütés, meleg.
Állandóan fúj a szél, ezért a 30-32 fokot hűvösebbnek éreztük.
Nekem begyulladt a fülem a hét végére, aki érzékeny ilyen téren, annak érdemes figyelni erre." (k.k., 2019. szeptember vége)

Fuerteventura időjárása októberben

Október teljesen alkalmas Fuerteventura meglátogatára. Napsütésben ilyenkor nincs hiány (a napos órák száma: 7). Napközben nyáriasan öltözködhetünk, de este szükség lehet dzsekire, pulóverre. A sokéves startisztika szerint októberben a maximális nappali hőmérséklet 26 fok körül mozog, és a hónap végén is csak egy-két fokkal lehet kevesebb. Késő este, éjjel sincs 18-19 foknál hűvösebb. 

Viszont a tengeri fürdőzés némi elszántságot igényel, hiszen az óceán vize ilyenkor 20 fok körüli, de nem ritka, hogy 22 fokos, ami már megfelelhet nekünk. Ritkán esik eső ebben a hónapban.  

Fuerteventura időjárása novemberben

Novemberben már közeledik a szigeten a tél. Az erős szelek mellett azért jó adag napsütést is élvezhetünk. A napi átlag hőmérséklet 21 fok körül mozog. Előfordul 24 fok is, és a levegő lehülhet 17 fpkra is. A tengervíz hőmérséklete egész kellemes, kb. 22 fok körüli.

Novemberben eléggé kiegyenlítettek a hőmérsékleti viszonyok, nincs szeszélyesség e téren. A napos órák átlagos száma: kilenc. Fehfős ég előfordul, de nagyon ritkán esik az eső, legfeljebb az egész hónap folyamán három olyan nap lehet, amikor van csapadék.

A Fuerteventurára jellemző szelesség novemberben is tapasztalható, még hozzá az északi és a déli részen egyaránt. A déli szeleket sirokkónak nevezik. Ennek kisérő jelensége a calma nevőű homokvihar. Novemberben nem ritka jelenség. Főleg Fuerteventura déli strandjain zavarhatja kissé a nyaralók kényelrmérzetét. A homokvihar valójában nem vad, inkább kellemetlen.  

Amúgy a november nem számít turisztikai főszezonnak, s nincs sok látogató.

Fuerteventura időjárása decemberben


December már téli hónapnak számít Fuerteventurán. Az átlaghőmérséklet ebben a hónapban 19 fok, a napközbeni átlagos hőmérséklet 22 fok körüli, éjszaka 16 fok körül mozog a hőmérséklet. A napközbeni jeleztt átlag hőmérséklet a december folyamán jelentősen nem ingadozik. Az első két hétben picit (de csak egy-két fokkal) melegebb szokott lenni.

25 fok fölötti melegről ne ábrándozzunk, de attól se kell félni, hogy éjszaka hidegebb lesz 13-14 foknál. 

Napsugárból van elegendő decemberben is. Napi hat napsugaras órára számíthatunk, de kalkulálni kell az ég részleges felhősségére is. 

Fuerteventura szigetén egész évben ritka az eső, és ez így igaz a december hónapra is. Ha can csapadék, az is inkább szemerkélős, szitálós.

A levegő párataralma ne magas, azaz ez nem az igazi Afrika. Decemberben különösen száraz a levegő. Szélből viszont sok van. Fuerteventura jellegzetessége, hogy szeles sziget. A statisztikák szerint decemberben 83 százalék az esélye a szeles időnek.

A tengervíz hőmérséklete decemberben 20 fok körüli. Kell hozzá némi bátorság. Utánozni kell a német nyaralókat....

Fuerteventura időjárása januárban

,, A napfényről annyit, hogy habár az internet szerint kb. 300 a napsütéses napok száma Fuerteventurán, ezek nagy része bizony nem januárban van. Az egy hét alatt kb. fele időben sütött a nap. Ami viszont van: állandó szél. Nem hiába kapta erről a nevét a sziget: "erős szél". Ha valaki csak némi napsütést szeretne a tél kellős közepén, akkor Fuerteventura jó választás. Napsütésben 20 fok fölötti hőmérséklet és bikini-idő volt. Nap nélkül azért nem ártott a vastag pulcsi. Fürdéshez kicsit hideg volt, főleg a szél miatt. Nyilván kibírtam volna, ha egész idő alatt tűz a nap és csak a strandon heverészek, de így se panaszkodhatok. Még "hidegben" is 20 fokkal melegebb volt, mint itthon. A strandoláson kívül viszont sok mindent nem tud csinálni az egyszerű földi halandó. Kirándulni csak szebb erdőben, mint a porban bandukolni. Wind- és kiteszörfösöknek viszont maga a paradicsom a hely." forrás


Fuerteventura időjárása februárban

2017. februárjának második felében például a nappali hőmérséklet egyes napokon 19 fok körül mozgott, de volt 27 fokos nap is.  Eső csak három napon volt.

2017 februárjában Costa Calma strandjainál volt, hogy 21 fokos volt a tenger hőmérséklete, s ez már egy magyar számára is elfogadható a fürdéshez. (Balatonon is jócskán vannak olyanok, akik 21 fokos vízbe nyugodtan bemennek.)

,, Február 19-26. között voltunk kint, úgyhogy nagyon friss az élmény. A hőmérséklet 21-28 fok közötti volt, a szél szinte mindenhol fújt, de abszolút nem volt zavaró. Az első 3 napban esett némi csapadék, rövid ideig 5-10 percekre. A sekélyebb helyeken kellemes volt a víz hőmérséklete is (pl. El Cotillo és Costa Calma - megjegyzem a két település közötti hőmérséklet-különbség 5-6 fok volt, a délebbi Costa Calma javára." (Zsóka, 2017)


,, Idén februárban voltunk ott. A szél jéghideg volt. beszéltünk németekkel, akik hosszú évek óta jönnek ide télen nyaralni, és azt mondták, hogy évről évre egyre hidegebb van januárban és februárban. A hotelben folyton huzat volt. Érdemes olyan hotelt választani, ahol temperált a medenc evize. " (Vigh, 2017) 


Fuerteventura időjárása márciusban

Márciusban a szigeten 20-22 fok a nappali maximum hőmérséklet (előfirdul a 24, 25 is), és kellő dózisban kaphat napsütést az a turista, ai ilyenkor jön. Sajnos a vízhőmérséklet még nem elég meleg ahhoz, hogy tengeri fürdőzésben reménykedhessünk. 

Éjszaka 15-17 fok közötti a hőmérséklet.

Március inkább a sziget felfedezését célzó kirándulásokról szólhat. Fuerteventurán bizonyosan jó jön a dzseki, pulóver a csaknem folytonos széljárás miatt.

Fuerteventura időjárása áprilisban

A sokéves átlag alapján a nappali hőmérséklet 23-24 fok körüli, éjszaka 16-17. Este sem jellemző, hogy 20-21 foknál hidegebb legyen. Dzsekit, pulóvert tegyünk a böröndbe a szél miatt. Napközben egyik óráról a másikra lehet napsütés és felhős ég. 

Az április itt nem csapadékos. Nem kizárt, hogy essen az eső, de nagyon kicsi az esélye.

Áprilisban nincsenek jelentős időjárásbeli eltérések a sziget különböző részei között.

A tengeri fürdésről le kell mondani: 18-19 fokos a víz. De legalább az április napsütésesebb, mint a szeptember és március közötti időszak.

Fuerteventurán jellemzően nyáron van valamivel kevesebb szél, és télen a legtöbb, szóval az április e tekintetben egy köztes hónap.

Fuerteventura időjárása májusban

A szigeten májusban a jellemző, átlagos maximális hőmérséklet 21-24 fok, a minimum 17-19 fok. Déltájban van a legmelegebb. Este 7 óra tájban még kellemesen enyhe lehet a levegő.  

Rendkívül szeszélyes az időjárás a térségben, pl. 2014-ben és 2015-ben volt olyan május, amikor 30 fok fölötti hőség volt. 

A szél erőssége nyáron a legerősebb, tehát május még része a tavaszi, viszonylag kevésbé szeles évszaknak. Ha meleg van, akkor a szellő inkább kellemessé teszi a közérzetünket. Arra ne számítsunk, hogy végig szélmentes időben nyaralhatunk, de attól sem kell tartani, hogy folyton sűvít a szél és ez elrontja a nyaralásunkat. A jobb hoteleket úgy alakították ki, hogy legyenek szélvédettebb helyek. Más nyilván a helyzet kint a parton. 

Ha valaki tudja, hogy konkrétan melyik hotelbe megy, akkor szívesen megírjuk, hogy az ottani partszakasz mennyire szélvédett vagy nem.

Májusban nagyon, nagyon ritkán esik az eső.

Átlagban napi 9 napsugaras órára lehet számítani. A tengervíz eléggé hűvös: 18,5 és 21,3 között. Ha 20 fok felett van, akkor már akaraterővel és fokozatosan fürödhetünk. 19 fok alatt ,,németesen"". 

A szél mindig fújt, hol erősebben hol kevésbé. A nap és a hőérzet viszont nagyon magas volt. A víz hőmérséklete kb 19fok volt, de mindennap jól esett megmártózni. (2022. május eleje)

Fuerteventura időjárása júniusban

A június egyértelműen szelesebb, mint a május, de kevésbé, mint a július és az augusztus. MIvel napközben elég meleg van, a mérséklet szél még jól is jöhet.

Júniusban csaknem soha nem esik az eső.

Costa Calma térségében júniusban a sokéves statisztika alapján a legmagasabb hőmérséklet 25-27 fok körül mozog, a legalacsonyabb (éjszaka) 17-19 fok körül, a napi átlaghőmérséklet 22 fok körüli, a tengervíz hőmérséklete 21 fok körüli. Mivel napközben elég meleg van, a mérsékelt szél még jól is jöhet. A Costa Calma (magyarul nyugodt part) a szigeten lévő elhelyezkedéséből adodóan szélvédettebb térség mint Fuerteventura egyéb részei. Sok napsütéses órára (akár napi 9 óra) lehet számítani. Eső nagy valószínűség szerint egyáltalán nem lesz. A levegő páratartalma nem vészes. 

Hangsúlyoznunk kell akár Costa Calmára, akár az egész szigetre vonatkozóan, hogy az időjárást és a szélerőt lehetetlen pontosan megjósolni. Még egy adott nap keretében is szeszélyesen válzozó lehet a hőmérséklet és a szél ereje. 

Fuerteventura időjárása júliusban

Fuerteventura időjárása augusztusban

Júliushoz és szeptemberhez hasonlóan az augusztus a sziget viszonylatában igazán meleg hónapnak számít a 25-28 fok közötti nappali hőmérséklettel.

A friss szelek valamennyire még kellemesebbé is teszik az időjárást. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az év keresztmetszetében július után épppen az augusztus az a hónap, amikor a szél ereje a legnagyobb. (A tél viszonylag kevésbé szeles.). Nagyon vegyesek azonban a nyaralók tapasztalatai.. Vannak, akik szerint kintlétük alatt legfeljebb 2-3 olyan nap volt, amikor a szél elereje miatt inkább nem strandoltak, hanem kirándultak. Mások arról számoltak be, hogy a szél ereje miatt alig volt olyan nap, amikor fürödni tudtak a tengerben, ráadásul a vízben veszélyes áramlatok is veszélyessé tették a fürdést. Sokan hangsúlyozzák ennek kapcsán, hogy Feurteventura nem igazán szelesebb, mint a Kanári-szigetek többi része.  

Nehéz megmondani, hogy augusztusban a sziget melyik része a szelesebb. Ez minden évben ilyenkor teljesen más lehet. Az azért jelez valamit, hogy nyáron hol rendeznek meg egy jelentős széllovas versenyt: Costa Calma partjainál. Eszerint arra lehetne következtetni, hogy a délkeleti rész szelesebb, mint az északi rész. Hangsúlyozzuk az augusztusi melegben a széljárás inkább hűsítő, mint kellemetlen. Persze legyen rajtunk napszemüveg, mert a szél a parton a szemünkbe fújhatja a homokot.

Az augusztus eleje tán szelesebb, mint a vége. Bármi lehet. Ha szelesebb az idő, akkor a strandon foghatjuk a napernyőt, hogy ki ne döljön. Ha szerencsések vagyunk, akkor még kisgyerekkel is jókat fürdözhetünk. 

Ami jó hír viszont, hogy a tengervíz a téli hónapok 18-19 fokos hőmérsékletéhez képest, nyáron, azaz augusztusban is, 22-23 fokos, ami azért egész tűrhető. Igaz augusztusban is előfordulhat, hogy a nagy hullámok miatt nem lehet nyugalmasan fürödni. De az is megtürténhet, hogy éppen kifogunk augusztusban nyugalmasabb tengeri álllapotokat.  

Az átlaghőmérséklet (tehát az éjszakát is beleszámolva): 22 és 27 fok (az utóbbi 5 év statisztikai adatai alapján). Nagyon kicsi az esélye annak, hogy essen az eső ebben a hónapban (persze nem teljesen kizárt). 

Időjárási szélsőségességek vannak. Volt már a szigeten augusztusban nappal 20 fok alatti hőmérséklet, de volt már 38 fok is.  

Fuerteventura időjárása szeptemberben

Fuerteventura időjárása októberben


Kommentek

Dédé, 2020. 09. 28. 15:43
2018. november 24-december 2-ig voltunk Moro Jable-n. 27-30 fok volt napközben, éjszaka 20-21 fok körül. Délelőtt mindig kicsit borús volt, de délután szikrázó napsütés. Az óceán 22 fokos, fürödhető, de nagyon hullámzott. Este sem kellett pulcsi.


Gyöngyi, 2019. 07. 12. 17:42
2018.október végen voltunk Costa Calmában. Az idő super jó volt. Minden nap kirándultunk és fürödtünk az óceánban, melynek hőmérséklete számunkra kellemes volt. A szél fújt ugyan, de nem volt zavaró. Nyugalom, csend volt a jellemző mindenhol.Idén októberben újra megyünk!


úti kritikus, 2019. 03. 09. 06:47
Krisztina,
Itt fent az oldalon június hónapnál a kérdésének megfelelően specifikáltuk a Costa Calma térségét.


Somarakis Krisztina, 2019. 03. 09. 00:33
Sziasztok ! Június közepén megyünk az SBH hotel Monica beach resortba. Esetleg vmi info időjárásról / szélről ? Köszönöm


Réka, 2018. 11. 16. 11:07
Mi október utolsó hetében voltunk, Morro Jable-n, mázlink volt a vízzel, tudtunk fürödni, de 1 hétből csak 2-3 napos nap volt, 1 esős és a többi borús.


úti kritikus, 2018. 03. 18. 13:34
Anita,
írtam áprilist.


Anita, 2018. 03. 18. 09:57
Sziasztok,
Áprilisi információt kaphatok!!
Nagyon szépen köszönöm előre is!


úti kritikus, 2018. 02. 23. 10:47
Orsolya!

Írtunk tartalmat a májushoz. Fent olvasható. Május kevésbé szeles, mint a június. Viszont júniusban melegebb a tengervíz.
Melyik hotel?


Leiner Orsolya, 2018. 02. 22. 13:12
Sziasztok! Májusban, júniusban milyen idő van Fuerteventurán? Lehet már akkor fürdeni az óceánban? Utazást tervezünk, de nem tudom, hogy mikor van a legmelegebb. Május, vagy június a jobb ilyen szempontból?

Köszönöm a választ! :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon