ÚTIKRITIKA.HU / Fuerteventura / Időjárás hónaponként


hirdetes


útikritikák


Fuerteventura / Időjárás hónaponként

Ennek az oldalnak a tartalma szerkesztés folyamatában van. Ha bármely olvasónk nem talál az adott hónapra még információt, akkor kérjen azt nyugodtan a kommentben.

.

A Kanári-szigetek közül Fuerteventura a legmelegebb (bár nagy eltérés azért nincsen). Évente több mint 300 napot süt a nap és ahogyan már fentebb is írtam, szinte mindig meleg van. 4 évszak nem létezik, pár fok eltérés van a nyári és a téli hónapok között, ami azt jelenti, hogy télen "csak" 20-26 fok van napközben, míg nyáron 25-32. Szerencsére sosincs 40 fok mint máshol, ami rendkívül kellemessé teszi a nyarat.

Ha megnézed az előrejelzéseket, láthatod, hogy "csak" 20-21 fokot ír, ami valójában csak egy mérce, a hőérzet az, ami igazán mérvadó. Ezt befolyásolja a nap beesési szöge és a páratartalom is, így ilyenkor valójában inkább 25-27 fok van. Ez rendkívül becsapós és érdemes odafigyelni rá, ugyanis könnyedén le lehet égni, én mindig azt javaslom, hogy minimum 30 de inkább 50 faktoros naptejet hozz magaddal, ha ide utazol. Ha mégis leégnél, akkor pedig ne a nagyon drága, különleges krémeket keresd, hanem az aloe verát, ami a sziget egyik legfőbb növénye. Hűti a bőrt és egyben regenerálja is, ráadásul frisset is tudsz venni krém helyett és azzal bekenni az égett területet.  forrás

.

Fuerteventura időjárása szeptemberben

Szeptemberben a napi átlagos legmagasabb hőmérséklet 27-28 fok, de a hónap elején gyakran van 30 fölötti meleg is. A napi átlag: 25 fok. A legalacsonyabb hőmérséklet 20-21 fok körül, szóval az esték is kifejezetten kellemesek. A napi átlagos napsütéses órák száma: 8-9 óra. A tengerívz hőmérséklete 21-22 fok körüli. Nagyon kicsi az eső valószínűsége. Az is jó hír, hogy az amúgy nagyon szeles szigeten szeptemberben nem annyira erősek a széljárások.

,, Az időjárás kellemes volt, reggel borongós, "esőt jelző", majd 11-12 körül már erős napsütés, meleg.
Állandóan fúj a szél, ezért a 30-32 fokot hűvösebbnek éreztük.
Nekem begyulladt a fülem a hét végére, aki érzékeny ilyen téren, annak érdemes figyelni erre." (k.k., 2019. szeptember vége)

Fuerteventura időjárása októberben

Október teljesen alkalmas Fuerteventura meglátogatára. Napsütésben ilyenkor nincs hiány (a napos órák száma: 7). Napközben nyáriasan öltözködhetünk, de este szükség lehet dzsekire, pulóverre. A sokéves startisztika szerint októberben a maximális nappali hőmérséklet 26 fok körül mozog, és a hónap végén is csak egy-két fokkal lehet kevesebb. Késő este, éjjel sincs 18-19 foknál hűvösebb. 

Viszont a tengeri fürdőzés némi elszántságot igényel, hiszen az óceán vize ilyenkor 20 fok körüli, de nem ritka, hogy 22 fokos, ami már megfelelhet nekünk. Ritkán esik eső ebben a hónapban.  

Fuerteventura időjárása novemberben

Novemberben már közeledik a szigeten a tél. Az erős szelek mellett azért jó adag napsütést is élvezhetünk. A napi átlag hőmérséklet 21 fok körül mozog. Előfordul 24 fok is, és a levegő lehülhet 17 fpkra is. A tengervíz hőmérséklete egész kellemes, kb. 22 fok körüli.

Novemberben eléggé kiegyenlítettek a hőmérsékleti viszonyok, nincs szeszélyesség e téren. A napos órák átlagos száma: kilenc. Fehfős ég előfordul, de nagyon ritkán esik az eső, legfeljebb az egész hónap folyamán három olyan nap lehet, amikor van csapadék.

A Fuerteventurára jellemző szelesség novemberben is tapasztalható, még hozzá az északi és a déli részen egyaránt. A déli szeleket sirokkónak nevezik. Ennek kisérő jelensége a calma nevőű homokvihar. Novemberben nem ritka jelenség. Főleg Fuerteventura déli strandjain zavarhatja kissé a nyaralók kényelrmérzetét. A homokvihar valójában nem vad, inkább kellemetlen.  

Amúgy a november nem számít turisztikai főszezonnak, s nincs sok látogató.

Fuerteventura időjárása decemberben


December már téli hónapnak számít Fuerteventurán. Az átlaghőmérséklet ebben a hónapban 19 fok, a napközbeni átlagos hőmérséklet 22 fok körüli, éjszaka 16 fok körül mozog a hőmérséklet. A napközbeni jeleztt átlag hőmérséklet a december folyamán jelentősen nem ingadozik. Az első két hétben picit (de csak egy-két fokkal) melegebb szokott lenni.

25 fok fölötti melegről ne ábrándozzunk, de attól se kell félni, hogy éjszaka hidegebb lesz 13-14 foknál. 

Napsugárból van elegendő decemberben is. Napi hat napsugaras órára számíthatunk, de kalkulálni kell az ég részleges felhősségére is. 

Fuerteventura szigetén egész évben ritka az eső, és ez így igaz a december hónapra is. Ha can csapadék, az is inkább szemerkélős, szitálós.

A levegő párataralma ne magas, azaz ez nem az igazi Afrika. Decemberben különösen száraz a levegő. Szélből viszont sok van. Fuerteventura jellegzetessége, hogy szeles sziget. A statisztikák szerint decemberben 83 százalék az esélye a szeles időnek.

A tengervíz hőmérséklete decemberben 20 fok körüli. Kell hozzá némi bátorság. Utánozni kell a német nyaralókat....

Fuerteventura időjárása januárban

,, A napfényről annyit, hogy habár az internet szerint kb. 300 a napsütéses napok száma Fuerteventurán, ezek nagy része bizony nem januárban van. Az egy hét alatt kb. fele időben sütött a nap. Ami viszont van: állandó szél. Nem hiába kapta erről a nevét a sziget: "erős szél". Ha valaki csak némi napsütést szeretne a tél kellős közepén, akkor Fuerteventura jó választás. Napsütésben 20 fok fölötti hőmérséklet és bikini-idő volt. Nap nélkül azért nem ártott a vastag pulcsi. Fürdéshez kicsit hideg volt, főleg a szél miatt. Nyilván kibírtam volna, ha egész idő alatt tűz a nap és csak a strandon heverészek, de így se panaszkodhatok. Még "hidegben" is 20 fokkal melegebb volt, mint itthon. A strandoláson kívül viszont sok mindent nem tud csinálni az egyszerű földi halandó. Kirándulni csak szebb erdőben, mint a porban bandukolni. Wind- és kiteszörfösöknek viszont maga a paradicsom a hely." forrás


Az időjárás eléggé szeszélyes volt, néha felhős, néha napos, néha esős, de leginkább szeles(valószínűleg a januári hónapnak köszönhetően).
Mi igazi kalandorok vagyunk, így ez abszolút nem befolyásolta a kedvünket,de azért érdemes csomagolni pár melegebb darabot is. (B., 2023)


Fuerteventura időjárása februárban

2017. februárjának második felében például a nappali hőmérséklet egyes napokon 19 fok körül mozgott, de volt 27 fokos nap is.  Eső csak három napon volt.

2017 februárjában Costa Calma strandjainál volt, hogy 21 fokos volt a tenger hőmérséklete, s ez már egy magyar számára is elfogadható a fürdéshez. (Balatonon is jócskán vannak olyanok, akik 21 fokos vízbe nyugodtan bemennek.)

,, Február 19-26. között voltunk kint, úgyhogy nagyon friss az élmény. A hőmérséklet 21-28 fok közötti volt, a szél szinte mindenhol fújt, de abszolút nem volt zavaró. Az első 3 napban esett némi csapadék, rövid ideig 5-10 percekre. A sekélyebb helyeken kellemes volt a víz hőmérséklete is (pl. El Cotillo és Costa Calma - megjegyzem a két település közötti hőmérséklet-különbség 5-6 fok volt, a délebbi Costa Calma javára." (Zsóka, 2017)


,, Idén februárban voltunk ott. A szél jéghideg volt. beszéltünk németekkel, akik hosszú évek óta jönnek ide télen nyaralni, és azt mondták, hogy évről évre egyre hidegebb van januárban és februárban. A hotelben folyton huzat volt. Érdemes olyan hotelt választani, ahol temperált a medenc evize. " (Vigh, 2017) 


Fuerteventura időjárása márciusban

Márciusban a szigeten 20-22 fok a nappali maximum hőmérséklet (előfirdul a 24, 25 is), és kellő dózisban kaphat napsütést az a turista, ai ilyenkor jön. Sajnos a vízhőmérséklet még nem elég meleg ahhoz, hogy tengeri fürdőzésben reménykedhessünk. 

Éjszaka 15-17 fok közötti a hőmérséklet.

Március inkább a sziget felfedezését célzó kirándulásokról szólhat. Fuerteventurán bizonyosan jó jön a dzseki, pulóver a csaknem folytonos széljárás miatt.

Fuerteventura időjárása áprilisban

A sokéves átlag alapján a nappali hőmérséklet 23-24 fok körüli, éjszaka 16-17. Este sem jellemző, hogy 20-21 foknál hidegebb legyen. Dzsekit, pulóvert tegyünk a böröndbe a szél miatt. Napközben egyik óráról a másikra lehet napsütés és felhős ég. 

Az április itt nem csapadékos. Nem kizárt, hogy essen az eső, de nagyon kicsi az esélye.

Áprilisban nincsenek jelentős időjárásbeli eltérések a sziget különböző részei között.

A tengeri fürdésről le kell mondani: 18-19 fokos a víz. De legalább az április napsütésesebb, mint a szeptember és március közötti időszak.

Fuerteventurán jellemzően nyáron van valamivel kevesebb szél, és télen a legtöbb, szóval az április e tekintetben egy köztes hónap.

Fuerteventura időjárása májusban

A szigeten májusban a jellemző, átlagos maximális hőmérséklet 21-24 fok, a minimum 17-19 fok. Déltájban van a legmelegebb. Este 7 óra tájban még kellemesen enyhe lehet a levegő.  

Rendkívül szeszélyes az időjárás a térségben, pl. 2014-ben és 2015-ben volt olyan május, amikor 30 fok fölötti hőség volt. 

A szél erőssége nyáron a legerősebb, tehát május még része a tavaszi, viszonylag kevésbé szeles évszaknak. Ha meleg van, akkor a szellő inkább kellemessé teszi a közérzetünket. Arra ne számítsunk, hogy végig szélmentes időben nyaralhatunk, de attól sem kell tartani, hogy folyton sűvít a szél és ez elrontja a nyaralásunkat. A jobb hoteleket úgy alakították ki, hogy legyenek szélvédettebb helyek. Más nyilván a helyzet kint a parton. 

Ha valaki tudja, hogy konkrétan melyik hotelbe megy, akkor szívesen megírjuk, hogy az ottani partszakasz mennyire szélvédett vagy nem.

Májusban nagyon, nagyon ritkán esik az eső.

Átlagban napi 9 napsugaras órára lehet számítani. A tengervíz eléggé hűvös: 18,5 és 21,3 között. Ha 20 fok felett van, akkor már akaraterővel és fokozatosan fürödhetünk. 19 fok alatt ,,németesen"". 

A szél mindig fújt, hol erősebben hol kevésbé. A nap és a hőérzet viszont nagyon magas volt. A víz hőmérséklete kb 19fok volt, de mindennap jól esett megmártózni. (2022. május eleje)

Fuerteventura időjárása júniusban

A június egyértelműen szelesebb, mint a május, de kevésbé, mint a július és az augusztus. MIvel napközben elég meleg van, a mérséklet szél még jól is jöhet.

Júniusban csaknem soha nem esik az eső.

Costa Calma térségében júniusban a sokéves statisztika alapján a legmagasabb hőmérséklet 25-27 fok körül mozog, a legalacsonyabb (éjszaka) 17-19 fok körül, a napi átlaghőmérséklet 22 fok körüli, a tengervíz hőmérséklete 21 fok körüli. Mivel napközben elég meleg van, a mérsékelt szél még jól is jöhet. A Costa Calma (magyarul nyugodt part) a szigeten lévő elhelyezkedéséből adodóan szélvédettebb térség mint Fuerteventura egyéb részei. Sok napsütéses órára (akár napi 9 óra) lehet számítani. Eső nagy valószínűség szerint egyáltalán nem lesz. A levegő páratartalma nem vészes. 

Hangsúlyoznunk kell akár Costa Calmára, akár az egész szigetre vonatkozóan, hogy az időjárást és a szélerőt lehetetlen pontosan megjósolni. Még egy adott nap keretében is szeszélyesen válzozó lehet a hőmérséklet és a szél ereje. 

Fuerteventura időjárása júliusban

Fuerteventura éghajlata júliusban ideális a sziget egész területen.

Kellemes meleg jellemzi Fuerteventura légkörét. Bár az ég néha derült, néha felhős, k gyönyörű nyárközépi napokra számíthetunk.  Viszonylag ritkán van eső. Fuerteventura időjárása júliusban egyszerűen tökéletes.

Júúlius elején a hőmérő ritkán mutat 21°C alatti hőmérsékletet, még a reggeli és esti lehűlésben sem. A hőmérséklet délben a legmagasabb, 25°C körüli; tökéletes feltételek a sportoláshoz.

Július közepén a ritka, kora reggeli esőzések ellenére Fuerteventurán júliusban kifogástalan az időjárás. Kellemesen enyhe reggel, meleg délután és gyönyörű este.

A július végét gyönyörű napsütés uralja, a meglehetősen jelentős hőmérséklet-csökkenés és némi felhőzet ellenére. A reggelek mindig kellemesen enyhék, szuperek a délutánok, tökéletesek a friss levegőn való tartózkodáshoz.

Fuerteventura időjárása augusztusban

Júliushoz és szeptemberhez hasonlóan az augusztus a sziget viszonylatában igazán meleg hónapnak számít a 25-28 fok közötti nappali hőmérséklettel.

A friss szelek valamennyire még kellemesebbé is teszik az időjárást. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az év keresztmetszetében július után épppen az augusztus az a hónap, amikor a szél ereje a legnagyobb. (A tél viszonylag kevésbé szeles.). Nagyon vegyesek azonban a nyaralók tapasztalatai.. Vannak, akik szerint kintlétük alatt legfeljebb 2-3 olyan nap volt, amikor a szél elereje miatt inkább nem strandoltak, hanem kirándultak. Mások arról számoltak be, hogy a szél ereje miatt alig volt olyan nap, amikor fürödni tudtak a tengerben, ráadásul a vízben veszélyes áramlatok is veszélyessé tették a fürdést. Sokan hangsúlyozzák ennek kapcsán, hogy Feurteventura nem igazán szelesebb, mint a Kanári-szigetek többi része.  

Nehéz megmondani, hogy augusztusban a sziget melyik része a szelesebb. Ez minden évben ilyenkor teljesen más lehet. Az azért jelez valamit, hogy nyáron hol rendeznek meg egy jelentős széllovas versenyt: Costa Calma partjainál. Eszerint arra lehetne következtetni, hogy a délkeleti rész szelesebb, mint az északi rész. Hangsúlyozzuk az augusztusi melegben a széljárás inkább hűsítő, mint kellemetlen. Persze legyen rajtunk napszemüveg, mert a szél a parton a szemünkbe fújhatja a homokot.

Az augusztus eleje tán szelesebb, mint a vége. Bármi lehet. Ha szelesebb az idő, akkor a strandon foghatjuk a napernyőt, hogy ki ne döljön. Ha szerencsések vagyunk, akkor még kisgyerekkel is jókat fürdözhetünk. 

Ami jó hír viszont, hogy a tengervíz a téli hónapok 18-19 fokos hőmérsékletéhez képest, nyáron, azaz augusztusban is, 22-23 fokos, ami azért egész tűrhető. Igaz augusztusban is előfordulhat, hogy a nagy hullámok miatt nem lehet nyugalmasan fürödni. De az is megtürténhet, hogy éppen kifogunk augusztusban nyugalmasabb tengeri álllapotokat.  

Az átlaghőmérséklet (tehát az éjszakát is beleszámolva): 22 és 27 fok (az utóbbi 5 év statisztikai adatai alapján). Nagyon kicsi az esélye annak, hogy essen az eső ebben a hónapban (persze nem teljesen kizárt). 

Időjárási szélsőségességek vannak. Volt már a szigeten augusztusban nappal 20 fok alatti hőmérséklet, de volt már 38 fok is.  

Az Atlanti-óceán Fuerteventura partjainál jelenleg (augusztus végén) 22 Celsius körül van, de hamar megszokható, kellemesen hűs, ámbár sok helyen kifejezetten vad és hatalmas hullámok is vannak 🌊 figyeljétek a tide chartot, hogy mikor van apály és mikor van dagály, mert okozhat meglepetést a homokba letett törölközőknek és értékeknek az anyatermészet. (2022)

Fuerteventura időjárása szeptemberben

Fuerteventura időjárása októberben


Kommentek

Dédé, 2020. 09. 28. 15:43
2018. november 24-december 2-ig voltunk Moro Jable-n. 27-30 fok volt napközben, éjszaka 20-21 fok körül. Délelőtt mindig kicsit borús volt, de délután szikrázó napsütés. Az óceán 22 fokos, fürödhető, de nagyon hullámzott. Este sem kellett pulcsi.


Gyöngyi, 2019. 07. 12. 17:42
2018.október végen voltunk Costa Calmában. Az idő super jó volt. Minden nap kirándultunk és fürödtünk az óceánban, melynek hőmérséklete számunkra kellemes volt. A szél fújt ugyan, de nem volt zavaró. Nyugalom, csend volt a jellemző mindenhol.Idén októberben újra megyünk!


úti kritikus, 2019. 03. 09. 06:47
Krisztina,
Itt fent az oldalon június hónapnál a kérdésének megfelelően specifikáltuk a Costa Calma térségét.


Somarakis Krisztina, 2019. 03. 09. 00:33
Sziasztok ! Június közepén megyünk az SBH hotel Monica beach resortba. Esetleg vmi info időjárásról / szélről ? Köszönöm


Réka, 2018. 11. 16. 11:07
Mi október utolsó hetében voltunk, Morro Jable-n, mázlink volt a vízzel, tudtunk fürödni, de 1 hétből csak 2-3 napos nap volt, 1 esős és a többi borús.


úti kritikus, 2018. 03. 18. 13:34
Anita,
írtam áprilist.


Anita, 2018. 03. 18. 09:57
Sziasztok,
Áprilisi információt kaphatok!!
Nagyon szépen köszönöm előre is!


úti kritikus, 2018. 02. 23. 10:47
Orsolya!

Írtunk tartalmat a májushoz. Fent olvasható. Május kevésbé szeles, mint a június. Viszont júniusban melegebb a tengervíz.
Melyik hotel?


Leiner Orsolya, 2018. 02. 22. 13:12
Sziasztok! Májusban, júniusban milyen idő van Fuerteventurán? Lehet már akkor fürdeni az óceánban? Utazást tervezünk, de nem tudom, hogy mikor van a legmelegebb. Május, vagy június a jobb ilyen szempontból?

Köszönöm a választ! :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon