ÚTIKRITIKA.HU / Gran Canaria / Las Palmas


hirdetes


útikritikák


Gran Canaria / Las Palmas

Las Palmasról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett |Vélemények |Odajutás |Szállásválasztás |Közlekedés| Étkezés |Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb hasznos információk |Strandok |Óváros |Egyéb látnivalók |Programlehetőségek |Negyedek |Látnivalók a közelben|ÉrdekességekOlvasmányos linkek |Fotóegyveleg


A Las Canteras-i promenád - Kriszta fotója

Las Palmasról dióhéjban

Lakossága: 382 ezer (2019-es adat), a vele csaknem egybefüggő környező lakóterületekkel együtt 700 ezres és ezzel Spanyolország 9. legnagyobb városa, valamint a legnagyobb Európán kívüli uniós város.

Las Palmas fő strandja: a közel 3 kilométer (!) hosszú Las Canteras. Arrafelé összpontosul az éjszakai élet is. Nagy kiterjedésű város, s egyes negyedeiben kisvárosi az érzés. A katedrális környéke például legalább 4 kilométerre van a strandtól. La Vegueta a neve, magyaroknak eléggé vicces. A mellette levő negyedet Trianának nevezik, itt van a legjobb sétáló utca, de alapvetően egy régi negyed. Las Palmas tiszta város, vegyesen gusztusos és kicsit lepukkant utcákkal.

Update 2019 decembere: építkeznek, felújítanak, a város egyre szépül. Sajnos a Mesa y López egy része éppen le van zárva, gyorsbusz sávot fognak rajta kialakítani. Ami nagyon jó lesz, ha egyszer elkészül. Ami már elkészült: több helyen a forgalmat egyirányúsítva sikerült parkolókat kialakítani és bicikliutat felfesteni. Jól né ki nagyon. Több nagy építkezés elkészült, egyre kellemesebb a Calle León y Castillón sétálni, sok a felújított homlokzat, kipofozott ház.

A gusztusos utcák egyike - Kriszta fotója

A Las Canterasi-i strandnál sznorkelezni és szörfözni is lehet!

Február a leghidegebb hónap. Las Palmas-ban a téli hónapokban a nappali átlaghőmérséklet 20-25 fok között mozog, éjszaka 17-18 fok. Télen azért a strandok üresek, mert szél van és a tenger víze túl hideg.

Jó időben látni Tenerifét a Teidével.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Las Canteras strand tisztasága, világos homokja, és az, hogy nincsenek kövek (a vízben sem)  - sokak szerint ez a sziget legszebb strandja, átlátszó, tiszta a víz, nem turistás (a helyi népek kellemesek) . Las Canterason a szolgáltatások jók.

2. Itt nem a külföldi nyaralókkal vagyunk együtt, hanem állandó spanyol lakosokkal , sok köztük a nyugdíjas 

3.. Nagyon jól működik a tömegközlekedés

4.. Nagy az éttermi választék és a spanyol ételek vonatkozásában jobb a minőség, mint a déli nyaraló övezetekben, ráadásul olcsóbb

5.. Mivel a város lapos, így könnyű bicajozni (de nem mindenhol megengedett)

6.. A novemberi szuper 26-28 fok az esti 23 fok.  

7.. A hangulatos sétány, a 3 km hosszú Paseo, főleg péntek este nagy a mozgalmasság

8. Az ebtartók példás fegyelmezettsége 

9. Nagyon barátságosak a helyiek

10. A sziget északi részén szebb falvak vannak, mint délen

11. Kellemes a Santa Catalina negyed

12. Gambas al ajillo (gámbász ál ahillyó), bámikor, bármennyi, isteni

13. Kiváló, olcsó, nem turistás vendéglő: Restaurante Hnos. García IV (General Vives, 59, vasárnap zárva)

Nem tetszett

1. Általában valamivel hűvösebb van (és több felhő, több szél), mint a sziget déli részén (nem véletlen, hogy oda telepedtek a nyaralós hotelek)

2. Nehéz parkolóhelyet találni

3. Nem iható a csapvíz (nincs is jó íze, legalább fogat lehet vele mosni)

4. Vannak a városnak szakadt, lestrapált utcái is, másrészt túltengenek az áruházak, nagyon zakatol a kereskedelem 

5. A buliélet gyengécske (pénteken és szombaton este az utcákon, a promenádon és a borbárokban azért van mozgalmasság)

6. A limlom árusok pultjain a sok ruha márka hamisítvány 

7. A városban nehéz közlekedni, mert sok az egyirányú utca, gyakoriak a dugók, itt sem szeretek alagútakon keresztül vezetni

8. Hétvégéken a Las Canteras túlzsúfolt (a helyiekkel)

9. A nyaralónak a város kissé túlságosan is lüktető lehet, főleg a sűrű autóforgalom miatt

10. A Santa Catalina óceánjáró kikötő elég rémisztő a nagy dimenziójával

11. 2019-ben második éve túrták fel a Mesa y Lópezt. Gyors buszos sávot építenek, ami nagyon jó. Úgy fest, soha nem készül el, ez kevésbé.

Vélemények

,, Szuper döntésnek bizonyult, hogy a novemberi, egyhetes Gran Canaria-i nyaralásunk egészét Las Palmas-ban töltöttük. Elképesztően kellemes csalódás volt. Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy ez az igazi spanyol város ennyire sokarcú! Szerintünk azok, akik nem akarnak bulizni, akik nem akarnak mesterséges, csak a turistáknak épült településeken nyaralni, azoknak nagyon érdemes Las Palmas-t választani. 

A város sokat tud kínálni. Először is itt van a sziget legjobb strandja, a Playa de Las Canteras. Ritkán láttunk ennyire szuper városi strandot. Finom, tiszta homok, tiszta, átlátszó tengervz, semmi kő, kavics, kulturált körülmények, s a strandolók háromnegyede helyi lakos, igazán kedves, rokonszenves emberek.

Las Palmas hatalmas város, elképesztően sok vásárlási, étkezési lehetőséggel, rengeteg szolgáltatással, s e tekintetben nem nagyon más, mint sok spanyol nagyobb város. Na, de különleges, hogy mindez lent van Afrika északnyugati partjai közelében. Las Palmas totál biztonságos, tiszta, kulturált hely, e tekintetben semmi afrikai nincs benne.

A mi utcánk ó, be szép - Kriszta fotója

Ami meglepett minket az a negyedeinek sokfélesége. A szigtet déli részének turista településeiről többnyir csak egy napra és csak napközbeni órákra látogatnak ide sokan, de így aligha tudják felfedezni mindazt, ami nekünk megadatott.

Legnagyobb élményünk a két óvárosi negyed, Triana és a Vegueta felfedezése volt. Triana sétálóutcája este parádésan motzgalmas, a belőle nyíló utcácská tele vannak hangulatos éttermekkel és drink bárokkal. Vegueta teljesen lenyűgözött minket. Nappal és este is látni kell. (aji, 2017. november)

Kriszta fotója

A város főterén, a Plaza Santa Ana mellett parkoltunk le, és onnan barangoltuk be a környéket. A parkolás ünnepnap lévén ingyenes volt, egyéb esetben lehet, hogy nem ez lett volna a legolcsóbb lehetőség. A város hangulatos utcácskák, régi épületek, remek éttermek, cukrászdák, parkok, terek, gyönyörű virágok, narancsfák...minden ami egy múlttal rendelkező mediterrán várost varázslatossá tesz. 🥰 Azt gondoltuk, hogy ezt már nem lehet űberelni, de szerencsére úgy döntöttünk, hogy a nap végén, annak ellenére, hogy nincs fürdőruhánk, mégis elmegyünk a méltán híres Las Canteras Beach-hez, ami a Copacabana Beach után, a világ második leghosszabb városi strandja. Hát, kár lett volna kihagyni!🏖 A világ legjobb dolga volt az aranysárga fövenyen, a HATALMAS hullámok előtt/között sétálva, összevissza vizezni a ruhánkat. (2022)

Odajutás

A nemzetközi repülőtérről a város autóval kb. 25-30 perc (autópályán). A taxi korrekt viteldíja a reptérről a belvárosba:  35 euró (éjszaka, és főszezonban 40 euró).

A nemzetközi repülőtérről busszal 2,30 euróért juthatunk el Las Palmasba a San Telmo buszpályaudvarra. Elég sűrű a menetrend, azaz 15-25 percenként megy pl. a az L60-as jelzésű busz az 5-ös számú megállóból. A távolsági buszokat a reptér indulási szintjén találjuk meg (az érkezési szintről fel kell menni egy szinttel feljebb.   

A sziget déli része, pl. Puerto Mogan kb. 70 kilométerre van.

Szállásválasztás

Érdemes előre kigondolni, mennyi időt szánunk a városban való közlekedésre. Strandolós programokhoz szokott utazóknak érdemes a Las Canteras közelében lakni, ott ráadásul remek a buszközlekedés is, autóra semmi szükség. Külső kerületekben ugyanennyiért sokkal nagyobb szobák,  lakások, házak bérelhetőek, de parkolásra tetemes összeget kell költeni ebben az esetben.

Ezen a linken érdemes megfelelő szállás után kutakodni, ha az ember szállodai vagy apartmanos ellátásra vágyik.

Apartmanokat itt lehet bérelni, a cég nagy előnye a magyar nyelvű ügyintézés.

Ajánlott hotelek (2021):

2 csillagos: Hotel Pujol ,

3 csillagos: Lemon&Soul Las Palmas , Bull Astoria,

4 csillagos: Design Plus Bex Hotel , Bex Deluxe Suites , Bull Reina Isabel&Spa , NH Imperial Playa ,

5 csillagos: Santa Catalina, a Royal Hideaway Hotel ,

-----------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Cristina by Tigotan ,

Közlekedés

Nem érdemes Las Palmason belül autózni. Érdemesebb gyalogolni vagy buszozni. A sárga a helyi busz menetjegy: 1,40 euró, 10-es gyűjtőjeggyel egy utazás 85 centre jön ki. Az eredeti teljes át fizetendő a sofőrnél felszálláskor, a kedvezményes megoldásokat előre be kell szerezni. Ezen a linken lehet útvonalat nézni, sőt útvonalat tervezni is. A "planea tu ruta" fülre kell felmenni, beírni  a honnant és a hovát, megnyomni a "buscar" gombot és válogatni a lehetőségek között. És nagyon el kell azon csodálkozni, hogy ez a felület bizony kísértetiesen hasonlít pesti rokonára. A busz helyi elnevezése "guagua", ezt a betelepülő cca. 32000 kubai mingráns hozta  magával Castro országából.

A kikötőből indulnak a piros városnéző buszok (elég drága: 20 euró). 

A San Telmo buszpályaudvarról indulnak a távolsági buszok. A türkizkék buszok a távolsági buszok, amik azért a városon is végigmennek. Érdemes a neten tájékozódni a megállók után, felesleges San Telmóra kibuszozni majd vissza ugyanazon az útvonalon az északi  part felé. Erre példa a 206-os és a 210-es, de indulás előtt mindig ellenőrizni kell a neten. Szomtaon-vasárnap és sátoros ünnepeken a menetrend egészen már, mint a hétköznapi.

A Santa Catalináról  a 30-as busszal elmehetünk Maspalomasba, ha azt reméljük, hogy a déli szigetrészen melegebb van. 

Akinek kevés az ideje, de szeretne mindent megnézni, nagyon jól jöhet a helyi Hop on hop off buszok használata.

Taxizás

Viszonylag olcsó és korrekt. MInden taxis használja a taxiórát, nincs átverés.

Parkolás

A fehér felfestésű járdaszegélyek mentén lehet ingyen parkolni. A kék festésű a fizetős zóna. A parkolás nem drága, a probléma az üres hely megtalálása. Jó kis parkolóházak is vannak a központban, igen nagyon meredek fel- és lehajtókkal. Kicsi vagy max közepes autó kibérlése erősen javasolt. A piros biciklisávon közlekednek a rolleresek is, remekül működik.

A nagy bevásárlóközpontok garázsában 1 óra parkolás ingyen van.

Las Palmas főutcája, az Avenida José Mesa y Lopez, a híres El Corte Inglés áruházzal - Kriszta fotója 2017

Kerékpározás

Ajánlott kerékpárkölcsönző: Free Motion, de már bevezették ők is a bubit, a neve bybike.

Étkezés

10% borravaló a szokásos, ha elégedettek vagyunk és nincs szervízdíj a számlán.

Az óvárosi éttermek autentikusabbak, mint a Canteras-iak. Viszonylag sok a tapas jellegű étterem, ahol érdemes két tapast rendelni minimum fejenként ahhoz, hogy valaki jól lakjon. Divatos itt is az "újragondolt " főzés, néha nagyon érdekes eredményel.

Las Palmasban meglepően sok az olasz étterem - Ez az én mennyei ebédem volt (spaghetti con mariscos) - Kriszta fotózta

Ajánlott éttermek:

Casa Pablo (a Nicolas Estefanes és a Tomas Miller sarkán) kanári&sppanyol étkek, déli menü 11 euró - nagyon jól főznek, este  drágább

A város régi részében a Vegueta és a Triana vendéglői. Veguetában kevesebb klasszikus vendéglőt találni, de Trianában , a bevásárló utca kis mellékutcáiban rengeteg ilyen van.

Cuchara, kicsi, családias vendéglő, El Herreño, a tapas bár műfajban, Házias konyha: Brick Café, a Triana övezetben, közel a Desiguallhoz.

A vendégek 80 százaléka helyi - meg voltunk a külföldi turisták túlsúlya nélkül - Kriszta fotója

Pékségek

Panaria, Granier. Mindenki válogathat ízlése szerint, de adalékként hozzá kell tenni, hogy bizony a reggeli zsömle mindig langyos még mikorra el is fogy.

Granier pékség a korzón - Kriszta fotója

Cukrászdák

Bonjour Pasteleria (Calle Luis Doreste Silva, 53)

Mad Bread (Calle Sagasta 70)

Vásárlás

Ennivalót előre kell beszerezni, a nagybb és jobb boltok nem kedveznek a koránkelőknek. A pékségek szerencsére kinyitnak reggel, de a supermercadokra sokszor  várni kell. Szombaton a helyzet rosszabb és vasárnap sok közülük zárva marad.

A Triana régi negyed sétálóutcája természetesen tele van butikokkal, érdemes sötétedés után menni, nagyon hangulatos.

A Mesa y López utcán két áruház is található. El Corte Inglés mindkettő, tematikusan van két épületre osztva. Az alagsorban a supermercado részben érdemes ennivalót választani a hatalmas kínálatból. José Mesa y López  egyébként  egy helyi  politikus volt, aki  sokat tett szeretett városa fejlesztéséért.

A legnagyobb bevásárlóközpont a Las Arenas ami a Las Canteras strand nyugati végénél található, egy koncertközpont mellett. Pontosan olyan zsúfolt, mint bármelyik bevásárlóközpont a világban. Hétvégén itt találkozik egymással a kamaszkorú lakosság többsége, ez nem mindig vonzó az idősebb (20 feletti) korosztálynak. A választék nemzetközi, az árak is azok. A másik, kevésbé közkedvelt az "El muelle", Cantrassal szemben a másik arton. Ez a valóságban a Santa Catalina tértől kb. 3 perces gyalogutat jelent a kikötőbe. (El Puerto) Ide jönnek menetrend szerint a nagy óceánjárók, sokszor kettő-három is egyszerre. Sokan ülnek az el muelle teraszán és csodálják őket.

Két príma piac: a Mercado del Puerto (közel a Canterashoz) és a csarnokos Mercado Central (calle Galicia) - ezeken a helyeken tudunk a legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket venni, de jó a hús- és a pékárú választék is. Nyitva reggel és délelőtt vannak csak.

Vasárnap termelői piac San Lorenzo-ban!  (az Egészségi Központtal szemben), 8-tól délután fél kettőig 

46-os távolsági busszal (Tamaraceite - Siete Palmas)

Ramblas de Juan Rodríguez Doreste - ez vasárnapi bolhapiac (Calle General Balmes)

A várostól 3 kilométerre van egy outlet bevásárló központ, a Las Terazas rengeteg üzlettel.

Szórakozás

Mozik

A Triana negyedben van egy kicsi európai mozi, a Multicines Monopol. A külföldi filmek feliratosak. A mozizás után a tetőterületen koktélozhatunk. A mozi a Triana és a Veueta találkozásánál van, napi műsorral működik, ami vagy fent van az interneten vagy nincs. Vagy felratos a film vagy szinkronizált. (Nekünk sikerült egy magyar- amerikai kooprodukcióban készült filmet spanyol szinkronnal megnézni.)

Cinesa El Muelle a 4 emeletes El Muelle bevásárlóközpontban (Muelle Sta. Catalina), olyan, mint bármelyik mozi egy bevásárlóközpontban.

Yelmo Cines Las Arenas, a Las Arenas bevásárlóközpontban, döntően nemzetközi választékkal, de spanyol sikerfilmeket is játszanak. Egy jegy 7-8 euro, minden szinkronizált, vigyázat.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Las Palmasban nagyon jó a közbiztonság. Legfeljebb a kikötők környéke és a Santa Catalina Park minősíthető kicsit rázósnak, de csak éjszaka.

Az Alfredo Kraus koncertterem melletti ingyenes parkolóban kábítószerfüggők és hajléktalanok parkolóőr szerepében próbálják előadni magukat és pénzt követelhetnek. Ezt hárítsuk el, főleg, hogy a hatóságok is tiltják a koldulásnak ezt a módját.

Egyéb hasznos információk

1. Nagyon sok közterületen (még a strandon is!) van ingyenes wifi.

2. A helyi lakosok törödnek az utcáik járdájáak tisztaságával (pl. slaggal távolítják el a kutyaszart). A kutyásoknak kötelező a szagot semlegesíteni és a terméket elvinni.

Ilyet sehol máshol még nem láttunk. Minden kutyasétáltató kezében ott van egy flakon, amiből valami mosogatószeres lét locsol oda, ahová a kutya vizel - Kriszta éppen ezt az akciót vette lencsevégre  

Uszodák honlapja itt

Strandok

Finom a homokföveny és itt legalább világos színű. Az Atlanti-óceáni strandok többségéhez képest az itteni strandoknál nincs sok hullám, nem olyan nyugtalan a tenger, nem veszélyes a fürdés.  A hullámokat megtörik a korallszirtek, amiket a helyiek (nem tudjuk miért) ,,Tokió szirtnek" becéznek (a strandot pedig, ugyancsak furcsa módon ,,európai Copacabana"- ként magasztalják).    

Las Palmasnak két fő strandja van:

Playa de Las Canteras

Nagyon szép, és példásan tiszta, gondozott. Naponta takarítják el a szemetet, a hulladékokat. Van öltöző, zuhanyzó, csomagmegőrző.

Update: 2019 novemberében a strand kb 20%-a dzsuvás, naponta két teherautónyit takarítanak el, ez így hogy lesz kész karácsonyra?

A strand az Auditorio Alfredo Kraus nevű látványos kulturális központtól az Isleta nevű városnegyedig húzódik el. Az Alfredo Kraus auditorium gyakorlatilag a helyi legjobb koncertterem, elég színvonalas műsorra. 2017 novemberében egy hónapon belül jött a moszkvai és a pétervári  balett is. Érdemes a programokról előre tájékozódni.

Parque Santa Catalina - nem a stranon közvetlenül, hanem mögötte két utcával helyezkedik el. Roppant hangulatos tér, érdekessége, hogy az utcák másik oldalán már a kikötő és a muelle helyezkedik el. Nagyon látványos, ahogy a földnyelv szinte elfogy a lábunk alatt.

,

Kriszta fotói

Playa Alcaravaneras

A kereskedelmi és a jacht kikötő oldalán fekvő kisebb strand, ami messze nem annyira jó és népszerű, mint a Las Canteras. Kisgyerekkel azért lehet egész jó, mert itt egyáltalán nincsenek hullámok. A homok itt is finom, a víz nem annyira átlátszó. Van játszótér, mosdó, zuhany és öltözők. A Mesa y López kb. öt perc gyalog. Gyerekekkel nagyon ajánlott, mert jól átlátható.


Óváros (Vengueta, Triana vagy Teatro)

Kanyargós utcácskák, műemlék házak, minden rendbe hozva, tisztán és illatosan várja a látogatókat. Este kivilágítva még hangulatosabb. ha az esti sétát sikerül csütörtök estére tervezni, minden csütörtökön helyi tapas este van a környéken. Főleg a helyiek jönnek és falatoznak nagy hévvel.

A lenyűgöző óváros, a Vengueta - Kriszta fotói 

Egyéb látnivalók

Catedral de Santa Ana

A belépőjegy 2,50.-, ezért a múzeum és a katedrális is megnézhető. Nagyon ajánlott: felmenni a toronyba. Külön 1.50.- euro, viszont szép időben jó messze el lehet látni. És van lift is, így nem nagyon megterhelő.


Vegueta fő attrakciója, érdemes este is megnézni, nagyon hangulatos és gyönyörűen karbantartott - Kriszta fotói


Kolumbusz háza (Casa de Colón)

A Casa de Colón Vegueta központjában van, a Katedrálison kívül a legfontosabb helyi látnivaló. A belépőjegy 4.- euró, 18 év alatt adnak diákkedvezményt. Családoknak, különösen iskolás gyerekekkel ajánlott program.  Arra előre fel kell készülni, hogy nem Kolombuszról fogunk egy csomó új dolgot megtudni. Azt ugyanis a helyiek is bevallják, hogy Kolombusz "valószínűleg járt ebben a házban". Egy aranyos kiállítást berendeztek róla, látható a kajütjének a másolata, arcképek, rengeteg térkép, amik mind személyesebbé teszik a látnivalót. Aki már volt Barcelonában, biztosan ledöbbent azon, hogy "ezzel kis hajóval komolyan át lehetett szelni az Atlanti Óceánt?". Ezen a kiállításon a térképek remekül bemutatják, hogy igen, át lehetett és nem egyszer. Négyszer, különböző útvonalakon. Eddig az iskolai  rész.

Kriszta fotója

Ami valójában fantasztikus, az a ház maga. Casa de Gobernador, a kormányzó rezidenciája. A spanyol hódítás a szigetre a negatív következményeken kívül bizony sok pozitívat is hozott, ilyen pl. a koloniális építészet. Az épületegyüttes három különböző patióval, udvarral egy gyönyörűen karban tartott csoda. Merő romantika az emeletről a gótikus szökőkutas udvarra tekinteni, körbe sétálni az udvarokban, a kiállítások csak egy kis pluszt adnak ehhez hozzá. Mindenkinek ajánlott. 

Kriszta fotója

Körülötte érdemes még néhány percet sétálással tölteni a Vegueta városnegyedben.

Programlehetőségek

Februári karnevál

A büszke helyiek a karnevált a riói karnevál nagyságához és pompájához hasonlítják, roppantul büszkék rá. És nagyon élvezik, amikor tart. Az utazónak, különösen a kocsival utazóknak néha nehezíti az életét a karnevál. Szóval a kocsit tessék elfelejteni és irány mulatni.

Negyedek

Központ

Épül-szépül, alakul. Nagy előnye, hogy minden szolgáltatás elérhető. Helyi boltocskák, vasbolt, pékség, zöldséges, stb. vannak szép számmal. Köztük persze sok nemzetközi is.

Kriszta fotója

Triana

A bevásárlóutca házai jól mutatják a sziget virágzását a XIX. században. Modernistának nevezik az épületek stílusát, bár Magyarországon erre inkább a szecessziós jelzőt használjuk. Egyre jobb boltok jönnek ide és egyre több a szépen felújított épület.

Kriszta fotója

La Isleta

Dimbes-dombos aranyos kis utcákon teljesen lerobbant házak és teljesen felújítottak váltakoznak. Láthatólag már dzsentrifikálódik a környék. Eléggé misztikusan a lerobbant, sokszor bedeszkázott házikók. Ha sikerül egy nyitva lévő ajtón bekukucskálni, kiderül, hogy belül egy nagyon kedves és élhető ház rejtőzik.

Helyi magyar ingatlanosok szerint ez a negyed nagyon fel fog futni, és rajzanak a befektetők. 

Kriszta fotója

Ciudad Jardín

Az angoloknak köszönheti Las Palmas ezt a negyedet. A XIX. században nagy és összetartó brit kolónia alakult itt ki, iskolákkal és egyéb közintézményekkel. Körülöttük pedig nagyon szép villákkal a hegyoldalban, amelyek a mai szóval mind örökpanorámával rendelkeznek. A mai  napig ez a város egyik Rózsadombja.Érdemes megnézni az El pueblo  canario-t és a Hotel Santa Catalinát.  A szálloda első sorban építészetileg érdekes, de az sem elhanyagolható, hogy itt lakott szinte minden híresség, aki  megfordult a szigeteken. Churchilltől a spanyol királyig.

Látnivalók a közelben

Barrio de San Cristobal

Agüimes

Ingenio

Arucas

Fő látnivalója a pici , aranyos óváros egy a 34 ezres lakosságú városhoz képest túlméretezett , sötétszürke, gótikát utánzó, Keresztelő Szent János (San Juan Bautista) templomával.. Az utánzás szó annyiban illik ide, mert a templomot csupán a 20. század elején kezdték el építeni és 1977-ben (!) fejezték be.  

Kriszta fotói 

Szombaton egy picike piac 14 óráig. Arucasban van egy rumüzem, amit sok turista látogat.

Kiadós kirándulásnak is elmegy felsétálni egy kilátópontra, ahonnan elláttunk Las Palmas-ig.

A városka méretéhez képest erősen túldimenzionálták ezt a fekete katedrálist - Kroszta fotója

Santa Brígida

Vasárnap piac este 8-ig. Sokkal nagyobb város, mint amilyennek gondolnánk és az oda vezető út a GC-1-ről csodaszép, csupazöld még ősszel is.

Firgas

Aranyos ki település, ami leginkább egy látványosságra épül, egy mesterséges vízeséses utcára. Arucasból busszal utaztunk Firgasba, és közben Firgas márkájú, finom ásványvizet ittunk.

Magyar turista szépen ül Firgasban . aji fotója

Agaete


Teror

"Sikerült pont esőben feljutnunk Terorba, ami pont a szakadó eső miatt kicsit kihalt is volt. Annyit könnyű megállapítani, hogy egyrész csodaszép kisváros. Másrészt viszont látszik rajta, hogy rengetegen látogatják, a kávézók, éttermek árai az egekben vannak. Kriszta 2019"


Érdekességek

1. A Santa Ana katedrális frontoldalával szemben feltűnő a kb. fél tucat zöld kutyaszobor. Találgattuk, hogy mit jelentenek, miért vannak ott. Nos, utánaolvastunk és kiderült, hogy a Kanári-szigetek neve összefüggésben van a kutyákkal. A szigetek spanyol neve Islas Canarias feltehetően a latin Insula Canariából származtatható. Annyit jelent, hogy a Kutyák szigetei. A kutya latinul: Canis.

Eredetileg az Insula Canaria csak Gran Canaria szigetére vonatkozott. A legenda szerint II. Juba mauritániai király nevezte el Canariának a szigetet, mert sok nagy termetű kutya élt ott. (Mauritánia egy északnyugat-afrikai ország, amihez viszonylag közel - kb. ezer kilométerre - esik Gran Canaria.)

Kriszta fotója

No de, a történészek egyre inkább cáfolják ezt az etimológiai verziót, és állítják, hogy a canari-k valójában egy észak-afrikai törzshöz  tartozókat jelentette.

2. A sziget (és Las Palmas ) szülötte a remek spanyol színész, Javier Bardem. (1969)

3. Az őslakók barlangrajzait Gáldarban lehet megnézni.

Olvasmányos linkek

Las Palmas nem csak a Kanári-szigetek legnagyobb városa, de még spanyolországi összevetésben is az előkelő kilencedik helyet foglalja el a maga négyszázezer lakosával. Ettől persze még nem hemzseg a látnivalótól, de a Santa Ana székesegyház mindenképp említést érdemel. A gótikus-neoklasszicista katedrális építése a XV. században kezdődött, de több, mint 300 év kellett hozzá, hogy elkészüljön. A fából készült erkélyekkel ellátott kerengője egyike azon keveseknek, amelyek fennmaradtak ebben a stílusban.
A Vegueta, óvárosi negyed másik fő látványossága a Casa de Colón, mely épületegyüttesnek legrégebbi része a Plaza de San Antonio Abad és az Azbos nevű kápolna, ahol Kolumbusz Kristóf imádkozott, mielőtt folytatta volna útját Amerikába. Ezt sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom, mert nagy örömömre sikerült Katát meggyőznöm arról, hogyha kihagyjuk a múzeumot, még strandolhatunk egyet délután.


A helyi piacra (Mercado De Vegueta) csak néhány percet áldoztunk, mert egy kereskedőt leszámítva, az épület zárva volt. Kár, mert állítólag Európa tíz legszebb piaca közé választották valakik, valamikor. Sétáltunk egyet a Triana negyedben, de ott is csak a butikok és áruházak csukott ajtajai vártak, ezért visszaindultunk a maspalomas-i napsütésbe. (2022) forrás

Topless 50 fölött is - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Arucas - k.k. fotója

Auditorio - egy ultramodern koncertterem - Kriszta festői fotója

Mesa y Lopez, a főutca - Kriszta fotója

A Las Canteras strand 2018 decemberében - cs. a. fotója


Kommentek

Várkonyi Teréz, 2022. 11. 01. 13:37
T. Cím! Nagyon hálás vagyok a fotókkal ellátott beszámolóért!!! Idén-2022-ben- Las Palmasban töltöttem egy hetet és így bizonyíthatom, hogy mennyire hiteles a beszámolótok.Én is készítettem fotókat. A tiétekkel együtt élvezet volt felidézni az Ócen-parti, gyönyörű nyaralást! Köszönettel: Teréz


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon