ÚTIKRITIKA.HU / La Gomera

La Gomera

La Gomeráról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| SzórakozásKözbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandok| Kilátók|Garajonay nemzeti park| Egyéb látnivalók| Aktív turizmus|Földrajz| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Tibor fotója


La Gomeráról dióhéjban

Közel 370 négyzetkilométeres a csaknem kör alakú területe. (A második legkisebb a hét kanári sziget közül.) A sziget bármely pontjáról egy másikra eljutás járművel maximum egy óra lehet. 

Teneriféről komppal lehet átmenni La Gomerára, aminek nincs nemzetközi repülőtere. A gyors komp (fast ferry) 40 perc alatt teszi meg az utat. 

Az ismertebb kanári szigetekhez képest la Gomera sokkal nyugisabb. Főleg gyalogtúrázást szeretőknek ajánljuk. Nagyon szépek a tájak.

A sziget déli része a látogatottabb. Ha csak a strandolás a célunk, akkor nem igazán érdemes La Gomerát választanunk. Bulizásra sem való. A természeti szépségek miatt érdemes választani. Kevés strandjuk homokos. 

Jóllehet nem egy nagy sziget, de megismeréséhez, felfedezéséhez szükség van legalább 3-4 napra.

A Garajonay nemzeti park (többezer éves babérlombú erdő) az UNESCO természeti világörökségének a része!

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A komppal érkezéskor szép a sziget látványa

2. Nincsenek turistahordák 

3. A Valle Gran Rey a sziget legszebb völgye

4. Az El Cedro misztikus hatású ködburka - örökzöld köderdő

5. Az egész sziget egy kicsi ökölógiai paradicsom!

6. A friss halétkek

Nem tetszett

1. Ahol a komp érkezik, San Sebastian eléggélehangoló ipari hely

2. A hajtűkanyaros hegyi utak tépték az idegeimet a vezetés közben

3. Túl erős szél miatt elmaradt egy bálna- és delfinnéző hajókirándulás

Vélemények

,, La Gomera régóta izgatta a fantáziámat. Fotókon sokkal izgalmasabbnak tűnt a többi szigetnél, nem is beszélve a filmről, amiben Alan Blair és a nagyponty-horgászat legendája, Kevin Nash a feneketlen víztározókban élő óriási pontyokat cserkészik be.

Gomerán teljesen más a növényzet, mint a többi szigeten. Ott ugyanis kialakult egy úgynevezett cloud forest (köderdő), amit ki sem lehet kerülni: Minden út a sziget közepén elterülő Garajonay Nemzeti Parkon vezet át. A vegetáció zseniális trükkje, hogy a fákra telepedő, zúzmószerű, szálas izé meg tudja fogni a felhők páráját. Ettől elképesztően néz ki , és ahogyan sejteni lehet, minden folyamatosan nedves és hideg.

La Gomerának nincs reptere, ipara, és úgy általában semmije a természeten kívül - ahogy egy helyi mondta, még zokniért is át kell hajózni Tenerifére. Ennek megfelelően tömeg sincs sehol, mi pedig direkt a sziget legtávolabbi csücskét céloztuk meg, Valle Gran Rey ideális bázisnak tűnt. Az odavezető éjszakai robogóutat viszont egy porcikám sem kívánja vissza: haldokolva vánszorgó robogóval, dermesztő hidegben, szitáló esőben és ködben a csikicsuki erdei szerpentineken araszoltunk - két óra után hulla fáradtan érkeztünk a szállásra. (2017)"  forrás


,, Áthajóztunk La Gomera szigetére, amelyet Kolumbus szigetének is hívnak. Ugyanis innen indult Kolumbus meghódítani Amerikát, miután a spanyol hódítók legyilkolták a Kanári-szigetek őslakosságának 90%-át.
Én csak panorámaszigetnek neveztem, mert ellentétben Tenerifével, itt 5 percenként fotóztam volna, ha a szűk szerpentinen lehetett volna. Igazi felüdülés volt ez a romantikus sziget, tetején a csodás, mohazöld esőerdővel. (k.é., 2019)


,, Habár La Gomera nem kecsegtet annyi csodálatos látnivalóval, mint a szigetcsoport többi tagja, könnyű elérhetősége illetve Európa egyik legcsodálatosabb és legsejtelmesebb erdője, mely a Garajonay Nemzeti Parkban terül el, mindenképpen érdemessé teszi rá, hogy legalább egyetlen napra, de inkább minimum egy éjszakát is itt töltve, Teneriféről átlátogassunk a szigetre.

La Gomera a legnépszerűbb kanári-szigeteki célponttól, Tenerifétől mindössze egyórás hajóútra található és informatív bejárásához akár egy nap is elegendő, így ha nem akarunk itt aludni, a legfontosabb látnivalókat akkor is meg tudjuk nézni.

Az ide látogatók számára a rendkívül változatos táj, a babérlombú sejtelmes erdők, a völgyekben elterülő pálmaligetek és újabban egy üvegpadlójú kilátó jelenthetik a fő látványosságot. (2019)" forrás

Tibor fotója

Odajutás

Két komptársaság - Naviera Armas és Fred Olsen - közlekedik menetrendszerűen Tenerife-i Los Cristianosból Gomerára.

Az új repülőtér

Időjárás

A sziget klímája egész évben kellemes. Nagyon ritkán van igazi hőség. Januárban és februárban 21 fok körüli a nappali hőmérséklet. Tavasszal és összel 22 és 25 fok közötti, nyáron (július-szeptember) 28-29 fok a maximum. Az éjszakák egész évben hűvösek, de semikor sincs 15 foknál hidegebb.

November és február között van a legcsapadékosabb időszak. Ilyenkor átlagosan 7 esős nap van egy hónapon belül. Júliusban és augusztusban szinte soha sincs eső.

La Gomera klíma szempontjából nagyon eltérő északon és délen. Nyaralás tervezésekor tudni kell, hogy a sziget északi része szelesebb,valamivel hűvösebb és felhősebb, mint a déli. A sziget déli része védettebb, naposabb. Nem véletlen, hogy a nyaralók, turisták többsége Playa Santiago és a Valle Grand Rey térségében száll meg. Azért a déli résen is vannak hőmérsékleti különbségek annak függvényében, hogy milyen magasan vagyunk.

,, Január végén és február elején turistáskodtunk ott. A parton és tájékán napközben 21-24 fok meleg volt, éjszaka 17-18 fok. Amikor felmentünk a hegyekbe (800-1200 méter) túrázni, akkor kellett vinnünk dzsekit. (br, 2017)"   


,, Az időjárás a szigetcsoporton, így La Gomerán is, meglehetősen egyenletes és kellemes, így bátran meg lehet kockáztatni az utazást a téli hónapokban is. Mivel Magyarországról nem közvetlenül La Gomerára utazunk, hanem nyilvánvalóan Teneriféről fogunk ide érkezni, nagyot nem kockáztatunk, hiszen a nagyobb testvérsziget déli részéről jól látszik La Gomera. Már amikor látszik, mert sokszor párába burkolózik, és előfordul, hogy olyan, mintha elnyelte volna a tenger. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyenkor La Gomerán rossz idő van.

A legideálisabb az időjárás, amikor látjuk az egész szigetet Teneriféről, még a domborzati formákat is ki tudjuk venni, sőt a városok is láthatóak, a szigetnek pedig kalapja van (vagyis egy felhő ül a csúcsán). Hiszen La Gomera nagy része természetesen napsütésben a legszebb, viszont a csúcson található Garajonay Nemzeti Park igazán akkor különleges, ha a fák közé belopakodnak a ködpamacsok és még akár szitál egy kis eső. Elképesztő hangulata van ilyenkor. " forrás

Szállás

Valle Gran Rey térségében van a legnagyobb szállásválaszték.

Ajánlott szálláshelyek:

Finca Los Veroles

A szigeten tilos a vadkempingezés.

Helyi közlekedés

Tibor fotója

Autó

Elég drága Teneriféről komppal átvinni autót La Gomerára.

A sziget dimbes-dombos utjain többnyire nem lehet 50 km/óránál gyorsabban hajtani. A szigeten nincs autópálya, és jószerével nincs egyenes út.

Tibor fotói

Autóbérlés

Leginkább a Cicar, második lehetőségknt a PlusCar. Bővebben itt.

k.e. fotója

Busz

A szigeten hét távolsági buszjárat működik, de ebből csak 4 jár rendszeresen.

Taxi

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

San Sebastian de la Gomera

Ez a sziget központi városa, délkeleten.

,, Látnivalók szempontjából a főváros máris jó pár látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Ha hajóval érkezünk, akkor itt fogunk kikötni és innen kezdhetjük meg a körutunkat a sziget körül, sőt amennyiben a szigeten alszunk, esélyes, hogy itt lesz a szállásunk is (vagy az innen 50 km-re fekvő, de több, mint egy óra alatt elérhető Valle Gran Rey-ben, a legtöbb turista ezen a két helyen száll meg). A kikötőből kihajtva egyből a város, sőt a sziget egyik leghangulatosabb útján találjuk magunkat, ahol érdemes megállnunk és kicsit kiszállni az autóból, hogy beszívjuk az igazi szubtrópusi levegőt és életérzést. Balról az óceán simogatja a fekete homokkal borított partot, az út mellett pálmafák állnak hajladozva sorfalat, és zöld dombok ölelik körül az egész látványt. (2019)" forrás

Playa Santiago

Valle Gran Rey

(magyarul: a Nagy király völgye)

Ezt a térséget szinte teljesen a német turisták és idetelepültek uralják. Szóval ha tudunk németül, akkor itt már nincs is szükség spanyol tudásra. Az olcsó apartmanbérlés miatt rengeteg német nyugdíjas tölti itt a telet novembertől márciusig. 

A térség legmozgalmasabb települése a la Playa. Itt húzódik egy fekete homokos strand.

Tibor fotói

Strandok

Playa de la Caleta

Playa Aloreja

Kilátók

Mirador Abrante

Mirador de La Laja

Garajonay Nemzeti Park

,, La Gomera legkülönlegesebb és sok szempontból egyedülálló látványossága a sziget közepén elhelyezkedő babérerdő, ahol is egy nemzeti parkot alakítottak ki (Parque Nacional de Garajonay), melyet az UNESCO 1986-ban felvett a Világörökségek listájára. Az erdő hangulata, a csodálatos, mohával borított, hatalmas fatörzsek önmagában okot adhat(ná)nak, hogy minimum egy napra a La Gomerára látogassunk. Az erdő akkor a legcsodálatosabb, amikor a szigetnek "kalapja van", vagyis a babérerdőn egy felhő "csücsül" (akár enyhén szitál is az eső), ilyenkor a mohával borított fák közé a köd hófehér páraszellemként lopózik be és abszolút földöntúli hangulatot teremt és szinte várjuk, hogy valamelyik fa mögül előbukkan egy troll feje és kajánul ránk vigyorog, mielőtt előbújik rejtekéből.

Aki szereti a fantasy filmeket, mindenféle, az előbb említetthez hasonló alakokkal, annak mindenképpen érdemes ellátogatni ide, hiszen mintha egy ilyen film díszletébe találnánk magunkat, még akkor is, ha jó minőségű, bár helyenként keskeny aszfaltút kanyarog a fák között, és - természetesen, sajnos - buszok is járnak itt, ami némileg illúzióromboló, azonban a parkban sok kilométernyi túraútvonal áll azok rendelkezésére, akik valójában el akarnak merülni a természet eme csodájában, maguk mögött hagyva a civilizációt. (2019)" forrás

Egyéb látnivalók

Vallehermoso

Tibor fotója

Los Órganos

Hermigua

Benchijigua

Aktív turizmus

Hegyi kerékpározás

Földrajz

A sziget északi, nyugati részén, valamint a sziget belső részén sűrű a növényzet, örökzöld tájkép fogad minket. A délkeleti szigetrész tájképe viszont szikár, száraz. A sziget közepén emelkedik a legmagasabb hegy, ami 1487 méter magas (l’Alto de Garajonay). 

b.i. fotója

A szigeten vannak egész évben vízzel teli patakok.

A Valle Gran Rey-hez és onnan vezető út mentén húzódik a Barranco de Aure, ami La Gomera Grand Canyonja. Ez egy nagyon látványos, max. 580 méter mély szurdok.

A kanári szigetek közül La Gomerán van a legtöbb pálmafa. Sok méz készül belőle.  


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Tibor fotói

j.m. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon