ÚTIKRITIKA.HU / La Gomera


hirdetes

útikritikák


La Gomera

La Gomeráról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| SzórakozásKözbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandok| Kilátók|Garajonay nemzeti park| Egyéb látnivalók| Aktív turizmus|Földrajz| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Tibor fotója


La Gomeráról dióhéjban

A Kanári-szigetek nyolc alapvető szigete közül nagyságra a hatodik. Közel 370 négyzetkilométeres a csaknem kör alakú területe. (A második legkisebb a hét kanári sziget közül.) A sziget bármely pontjáról egy másikra eljutás járművel maximum 50-60 perc lehet. A sziget kb. 22 km hosszú és 12 km széles,

Teneriféről komppal lehet átmenni La Gomerára, aminek nincs nemzetközi repülőtere. A gyors komp (fast ferry) 40 perc alatt teszi meg az utat. 

Az ismertebb kanári szigetekhez képest la Gomera sokkal nyugisabb. Főleg gyalogtúrázást szeretőknek ajánljuk. Nagyon szépek a tájak.

A sziget déli része a látogatottabb. Ha csak a strandolás a célunk, akkor nem igazán érdemes La Gomerát választanunk. Bulizásra sem való. A természeti szépségek miatt érdemes választani. Kevés strandjuk homokos. 

Jóllehet nem egy nagy sziget, de megismeréséhez, felfedezéséhez szükség van legalább 3-4 napra.

A Garajonay nemzeti park (többezer éves babérlombú erdő) az UNESCO természeti világörökségének a része!

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A komppal érkezéskor szép a sziget látványa

2. Nincsenek turistahordák 

3. A Valle Gran Rey a sziget legszebb völgye

4. Az El Cedro misztikus hatású ködburka - örökzöld köderdő

5. Az egész sziget egy kicsi ökölógiai paradicsom!

6. A friss halétkek

Nem tetszett

1. Ahol a komp érkezik, San Sebastian eléggélehangoló ipari hely

2. A hajtűkanyaros hegyi utak tépték az idegeimet a vezetés közben

3. Túl erős szél miatt elmaradt egy bálna- és delfinnéző hajókirándulás

Vélemények

,, La Gomera régóta izgatta a fantáziámat. Fotókon sokkal izgalmasabbnak tűnt a többi szigetnél, nem is beszélve a filmről, amiben Alan Blair és a nagyponty-horgászat legendája, Kevin Nash a feneketlen víztározókban élő óriási pontyokat cserkészik be.

Gomerán teljesen más a növényzet, mint a többi szigeten. Ott ugyanis kialakult egy úgynevezett cloud forest (köderdő), amit ki sem lehet kerülni: Minden út a sziget közepén elterülő Garajonay Nemzeti Parkon vezet át. A vegetáció zseniális trükkje, hogy a fákra telepedő, zúzmószerű, szálas izé meg tudja fogni a felhők páráját. Ettől elképesztően néz ki , és ahogyan sejteni lehet, minden folyamatosan nedves és hideg.

La Gomerának nincs reptere, ipara, és úgy általában semmije a természeten kívül - ahogy egy helyi mondta, még zokniért is át kell hajózni Tenerifére. Ennek megfelelően tömeg sincs sehol, mi pedig direkt a sziget legtávolabbi csücskét céloztuk meg, Valle Gran Rey ideális bázisnak tűnt. Az odavezető éjszakai robogóutat viszont egy porcikám sem kívánja vissza: haldokolva vánszorgó robogóval, dermesztő hidegben, szitáló esőben és ködben a csikicsuki erdei szerpentineken araszoltunk - két óra után hulla fáradtan érkeztünk a szállásra. (2017)"  forrás


,, Áthajóztunk La Gomera szigetére, amelyet Kolumbus szigetének is hívnak. Ugyanis innen indult Kolumbus meghódítani Amerikát, miután a spanyol hódítók legyilkolták a Kanári-szigetek őslakosságának 90%-át.
Én csak panorámaszigetnek neveztem, mert ellentétben Tenerifével, itt 5 percenként fotóztam volna, ha a szűk szerpentinen lehetett volna. Igazi felüdülés volt ez a romantikus sziget, tetején a csodás, mohazöld esőerdővel. (k.é., 2019)


,, Habár La Gomera nem kecsegtet annyi csodálatos látnivalóval, mint a szigetcsoport többi tagja, könnyű elérhetősége illetve Európa egyik legcsodálatosabb és legsejtelmesebb erdője, mely a Garajonay Nemzeti Parkban terül el, mindenképpen érdemessé teszi rá, hogy legalább egyetlen napra, de inkább minimum egy éjszakát is itt töltve, Teneriféről átlátogassunk a szigetre.

La Gomera a legnépszerűbb kanári-szigeteki célponttól, Tenerifétől mindössze egyórás hajóútra található és informatív bejárásához akár egy nap is elegendő, így ha nem akarunk itt aludni, a legfontosabb látnivalókat akkor is meg tudjuk nézni.

Az ide látogatók számára a rendkívül változatos táj, a babérlombú sejtelmes erdők, a völgyekben elterülő pálmaligetek és újabban egy üvegpadlójú kilátó jelenthetik a fő látványosságot. (2019)" forrás

Tibor fotója

Odajutás

Két komptársaság - Naviera Armas és Fred Olsen - közlekedik menetrendszerűen Tenerife-i Los Cristianosból Gomerára.

Az új repülőtér

Időjárás

A sziget klímája egész évben kellemes. Nagyon ritkán van igazi hőség. Januárban és februárban 21 fok körüli a nappali hőmérséklet. Tavasszal és összel 22 és 25 fok közötti, nyáron (július-szeptember) 28-29 fok a maximum. Az éjszakák egész évben hűvösek, de semikor sincs 15 foknál hidegebb.

November és február között van a legcsapadékosabb időszak. Ilyenkor átlagosan 7 esős nap van egy hónapon belül. Júliusban és augusztusban szinte soha sincs eső.

La Gomera klíma szempontjából nagyon eltérő északon és délen. Nyaralás tervezésekor tudni kell, hogy a sziget északi része szelesebb,valamivel hűvösebb és felhősebb, mint a déli. A sziget déli része védettebb, naposabb. Nem véletlen, hogy a nyaralók, turisták többsége Playa Santiago és a Valle Grand Rey térségében száll meg. Azért a déli résen is vannak hőmérsékleti különbségek annak függvényében, hogy milyen magasan vagyunk.

,, Január végén és február elején turistáskodtunk ott. A parton és tájékán napközben 21-24 fok meleg volt, éjszaka 17-18 fok. Amikor felmentünk a hegyekbe (800-1200 méter) túrázni, akkor kellett vinnünk dzsekit. (br, 2017)"   


,, Az időjárás a szigetcsoporton, így La Gomerán is, meglehetősen egyenletes és kellemes, így bátran meg lehet kockáztatni az utazást a téli hónapokban is. Mivel Magyarországról nem közvetlenül La Gomerára utazunk, hanem nyilvánvalóan Teneriféről fogunk ide érkezni, nagyot nem kockáztatunk, hiszen a nagyobb testvérsziget déli részéről jól látszik La Gomera. Már amikor látszik, mert sokszor párába burkolózik, és előfordul, hogy olyan, mintha elnyelte volna a tenger. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyenkor La Gomerán rossz idő van.

A legideálisabb az időjárás, amikor látjuk az egész szigetet Teneriféről, még a domborzati formákat is ki tudjuk venni, sőt a városok is láthatóak, a szigetnek pedig kalapja van (vagyis egy felhő ül a csúcsán). Hiszen La Gomera nagy része természetesen napsütésben a legszebb, viszont a csúcson található Garajonay Nemzeti Park igazán akkor különleges, ha a fák közé belopakodnak a ködpamacsok és még akár szitál egy kis eső. Elképesztő hangulata van ilyenkor. " forrás

Szállás

Valle Gran Rey térségében van a legnagyobb szállásválaszték.

Ajánlott szálláshelyek:

Finca Los Veroles

A szigeten tilos a vadkempingezés.

Helyi közlekedés

La Gomera szigete viszonylag kicsi méretű, így a közutak száma is korlátozott. Az autópálya nincs a szigeten, de van egy főútvonal, amely a szigetet északtól délig, valamint keletről nyugatra köti össze.

A sziget közúti hálózata azonban viszonylag jó minőségű és jól karbantartott, így az autózás és a közlekedés a szigeten általában kényelmes és biztonságos. Azonban néhány út, különösen a hegyekben és a sziget belső részén, szűk és kanyargós lehet, és nehéz lehet megelőzni a másik autókat.

Az autókölcsönzés elérhető a szigeten, és lehetőség van bérelni robogót és kerékpárt is. Azonban a sziget területe nem nagy, így akár gyalogosan is felfedezhető a látványosságok többsége.

Tibor fotója

Autó

Elég drága Teneriféről komppal átvinni autót La Gomerára.

A sziget dimbes-dombos utjain többnyire nem lehet 50 km/óránál gyorsabban hajtani. A szigeten nincs autópálya, és jószerével nincs egyenes út.

Tibor fotói

Autóbérlés

Leginkább a Cicar, második lehetőségknt a PlusCar. Bővebben itt.

k.e. fotója

Busz

A szigeten hét távolsági buszjárat működik, de ebből csak 4 jár rendszeresen.

Taxi

Étkezés

La Gomera szigetén sok étterem, kávézó és bár közüllehet választani. A helyi konyha jellemzően halakból, tenger gyümölcseiből, zöldségekből és gyümölcsökből készült ételekre épül. Néhány tipp:

Pescante: Ez a kis étterem Agulo településen található,. Különféle helyben kifogotti halakat és tenger gyümölcsöket lehet enni: pl.  sügért, tintahalat, garnélarákot. Az étteremból nagyszerű a kilátás a tengerre és a szigetre.

Casa Efigenia: Ez a tradicionális étterem Agulo településen található, és helyi specialitásokat kínál, mint például a lapas (kagyló), a ropa vieja (marhahús pörkölt), vagy a tortilla de camarones (rák tortilla). Az étterem terasza a városra néz, és nagyon hangulatos.

El Silbo: Ez a kis étterem a San Sebastian de La Gomera-ban található, ahol a helyi specialitások mellett lehetőség van vegetáriánus ételek választására is. Az étterem zömében friss helyi alapanyagokból főz, és helyi borokat kínál.

La Salamandra: Ez a kávézó és bár a Valle Gran Rey-ben található. Ideális hely azok számára, akik friss salátákat, szendvicseket és gyümölcsleveket szeretnének fogyasztani. Az étterem nyáron esténként élő zenés esteket szervez.

Fontos megjegyezni, hogy a La Gomera szigetén található éttermek és bárok általában korán zárnak, és a későbbi vacsorázás nem olyan jellemző. Továbbá, az ételek többnyire egyszerűek és hagyományosak, de nagyon finomak és príma minőségűek.

Vásárlás

La Gomera szigetén a vásárlási lehetőségek korlátozottak. Nincsenek nagy bevásárlóközpontok. De van: Spar, HiperTrebol, Eurospar, több kisbolt, élelmiszerbolt, piac és helyi kézműves bolt.

La Gomera szigetén több piac is található, és önellátás esetén van  lehetőség friss termékeket vásárolni, mint  zöldségeket, gyümölcsöket, halakat és helyi sajtokat. A legnagyobb piac San Sebastian de La Gomera-ban található, ez a sziget lakosainak fontos bevásárlóhelye.

 La Gomera szigetén több kézműves, szuvenír bolt található:  kerámia, helyi készítésű szappanok, helyi mézek, kézműves édességek és különféle textiltermékek.

Fontos megjegyezni, hogy a szigeten az árak általában magasabbak, mint a nagy szigeteken. De a helyi termékek magas minősége és egyedisége kárpótlhat minket.

Szórakozás

La Gomera szigetén az éjszakai szórakozóhelyek lehetőségei korlátozottak lehetnek, és az éjszakai élet nem olyan mozgalmas, mint a nagyobb városokban vagy üdülőhelyeken. Azonban a sziget néhány településén találhatók bárok, kávézók és éttermek, ahol lehetőség van esténként kikapcsolódni, italozni és beszélgetni. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget:

San Sebastian de La Gomera: Ez a sziget fővárosa, ahol több bár, étterem és kávézó is található. Az éjszakai élet itt az egyik legmozgalmasabb a szigeten, és több helyen is élőzenés programokat szerveznek.

Valle Gran Rey: Ez a település a sziget délnyugati részén található, és számos bár, étterem és kávézó található itt. Az éjszakai élet itt is mozgalmasabb lehet, és az éttermek és bárok nagyon hangulatosak.

Playa de Santiago: Ez a település a sziget déli részén található, és itt is találhatók bárok, éttermek és kávézók, amelyek alkalmasak lehetnek az esti szórakozásra.

Biztonság&Kellemetlenségek

Az autóbérlésnél az átvételkor érdemes gondosan átnézni , lefotózni az autó állapotát.

Ajánlott követni az aktuális időjárás-jelentéseket és figyelni azokat, különösen a sziget északi részén, ahol a hirtelen rossz időjárás és a magas hullámok veszélyesek lehetnek. Az erős tengeri áramlások veszélyesek lehetnek.

Egyéb hasznos információk

La Gomera szigetén több turisztikai információs iroda is található, ahol segítséget és tanácsot kaphatunk az utazással és a sziget felfedezésével kapcsolatban. Az alábbiakban néhány iroda elérhetőségét és nyitvatartási idejét találhatod:

San Sebastian de La Gomera turisztikai iroda: Cím: Calle Real 20, 38800 San Sebastián de La Gomera, Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 09:00-17:00, Szombat 09:00-13:00, Vasárnap zárva.

Valle Gran Rey turisztikai iroda: Cím: Calle Charco del Conde, 38870 Valle Gran Rey, Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 09:00-17:00, Szombat 09:00-13:00, Vasárnap zárva.

Playa de Santiago turisztikai iroda: Cím: Avenida Marítima s/n, Edificio Plaza, Local 9, 38811 Playa de Santiago, Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 09:00-14:00.

Hermigua turisztikai iroda: Cím: Calle Igualero s/n, 38820 Hermigua, Nyitvatartás: Hétfőtől péntekig 09:00-14:00.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes irodák nyitvatartása változhat az évszakok és a különböző ünnepi időszakok szerint, ezért érdemes előzetesen ellenőrizni az aktuális nyitvatartási időt.

San Sebastian de la Gomera

Ez a sziget központi városa, délkeleten.

,, Látnivalók szempontjából a főváros máris jó pár látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Ha hajóval érkezünk, akkor itt fogunk kikötni és innen kezdhetjük meg a körutunkat a sziget körül, sőt amennyiben a szigeten alszunk, esélyes, hogy itt lesz a szállásunk is (vagy az innen 50 km-re fekvő, de több, mint egy óra alatt elérhető Valle Gran Rey-ben, a legtöbb turista ezen a két helyen száll meg). A kikötőből kihajtva egyből a város, sőt a sziget egyik leghangulatosabb útján találjuk magunkat, ahol érdemes megállnunk és kicsit kiszállni az autóból, hogy beszívjuk az igazi szubtrópusi levegőt és életérzést. Balról az óceán simogatja a fekete homokkal borított partot, az út mellett pálmafák állnak hajladozva sorfalat, és zöld dombok ölelik körül az egész látványt. (2019)" forrás

Playa Santiago

Playa Santiago egy kis üdülőváros La Gomera sziget déli részén, és kiváló hely egy csendes, nyugodt és pihentető nyaraláshoz. A település központja a part mentén fekszik, és számos kényelmes szálláshely, étterem, bár és üzlet található itt.

Playa Santiago strandja homokos és kavicsos, és általában kevés látogató van itt, így tökéletes hely egy csendes strandoláshoz és napozáshoz. A part mentén sétálni vagy biciklitúrát tenni is nagyon kellemes, és a település közelében található számos más strand és kirándulóhely is, amelyek könnyen megközelíthetők.

A városban található éttermek és bárok kiválóak, és a helyi konyha specialitásait kínálják, például a halakat, tenger gyümölcseit és helyi sajtokat. A település nyugodt és barátságos hangulata tökéletes lehetőséget kínál a pihenésre, a feltöltődésre és az igazi spanyol életstílus megismerésére.

Ha szeretnétek eltölteni az időt egy nyugodt, barátságos kisvárosban, ahol lehetőség van pihenésre, strandolásra és ízletes ételek kóstolására, akkor Playa Santiago az ideális választás La Gomera szigetén.

Valle Gran Rey

(magyarul: a Nagy király völgye)

Ezt a térséget szinte teljesen a német turisták és idetelepültek uralják. Szóval ha tudunk németül, akkor itt már nincs is szükség spanyol tudásra. Az olcsó apartmanbérlés miatt rengeteg német nyugdíjas tölti itt a telet novembertől márciusig. 

A térség legmozgalmasabb települése a la Playa. Itt húzódik egy fekete homokos strand.

Tibor fotói

Strandok

Playa de la Caleta

Playa de la Caleta egy apró kis strand La Gomera sziget északnyugati részén, közvetlenül a Garajonay Nemzeti Park határánál. A homokos strand és a kék tenger gyönyörű látványt nyújt, és a látogatók itt élvezhetik a nyugodt, pihentető környezetet.

A strand körül egy kis falu található, ahol lehetőség van étkezésre, italozásra és kényelmes szállásra. A település hangulatos és barátságos, és a látogatók élvezhetik a helyi életet és a spanyol kultúrát. A helyi éttermek kínálják a hal- és tenger gyümölcse alapú ételeket, a kávézók pedig kiváló helyek az ülésre és a pihenésre.

Playa de la Caleta a sziget egyik legnyugodtabb és legvonzóbb strandja, ideális a pihenésre és a feltöltődésre. Azok számára, akik szeretnének eltölteni egy nyugodt napot a tengerparton, és élvezni a sziget természeti szépségeit, Playa de la Caleta az egyik legjobb választás La Gomera szigetén.

Playa Aloreja

Playa Aloeja egy szép kis strand La Gomera sziget északi részén, a Garajonay Nemzeti Park közelében. Ez a homokos strand azonban nem mindig könnyen megközelíthető, mivel az utazóknak gyalogosan kell leereszkedniük a hegyi ösvényen, ami körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.

A strand környéke azonban természetes és meglehetősen izolált, így tökéletes hely a természet szerelmeseinek, akik csendre és nyugalomra vágynak. Azok, akik megpróbálnak eljutni ide, meglehetősen csendes és békés környezetben találják magukat, és élvezhetik a homokos strandot, a kék tenger látványát és a friss levegőt.

Fontos megjegyezni, hogy a strandnál nincs infrastruktúra vagy szolgáltatás, így érdemes hozni magunkkal elegendő ivóvizet és a napvédelemhez szükséges eszközöket. Emellett az időjárási viszonyokat is érdemes figyelemmel kísérni, mert a tengeri áramlatok és az erős hullámok veszélyesek lehetnek.

Kilátók

Mirador Abrante

Mirador Abrante egy csodálatos kilátóhely, amely La Gomera sziget északi részén található. A kilátó maga egy modern épület, amely a sziget lenyűgöző tájaira nyújt fantasztikus kilátást.

Az épület teraszairól és kilátópontjairól gyönyörű panoráma tárul a látogatók elé, beleértve a sziget északi partját, a sziget közepén található Garajonay Nemzeti Parkot, a Teide vulkánt Tenerife szigetén, valamint az Atlanti-óceán végtelen kékjét.

Az épületben található egy étterem, amely kiváló lehetőséget kínál arra, hogy élvezze az ételeket és az italokat, miközben gyönyörködik a kilátásban. Az étterem ízléses és modern belső teret kínál, ahol a látogatók élvezhetik az ízletes ételeket, beleértve a helyi specialitásokat és a spanyol konyha finomságait.

Mirador Abrante egy magával ragadó élmény, amely La Gomera szigetének látogatói számára kötelező látnivaló. Ha élvezni szeretnéd a sziget csodálatos panorámáit, és egy fantasztikus ételekkel teli vacsorát, akkor érdemes ellátogatni a Mirador Abrante kilátóhoz.

Mirador de La Laja

Mirador de La Laja egy kilátóhely a La Gomera sziget déli részén, közel a Valle Gran Rey településhez. Ez a helyszín híres a fantasztikus kilátásáról, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy élvezzék a Valle Gran Rey völgy lenyűgöző látványát.

A kilátóhelyen található parkoló lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kényelmesen parkoljanak, majd könnyedén megközelítsék a kilátópontot. Az épület maga modern és kényelmes, és kiváló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy élvezzék a kilátást, miközben ülnek és pihennek a teraszon.

A kilátó tetején található teraszon asztalok és székek állnak a látogatók rendelkezésére, így kényelmesen ülhetnek, miközben csodálják a lenyűgöző kilátást. Az itt található információs táblák és információs anyagok lehetővé teszik a látogatók számára, hogy többet megtudjanak a Valle Gran Rey völgy történelméről, a helyi életstílusról és a sziget más látnivalóiról.

Mirador de La Laja egy fantasztikus kilátóhely La Gomera szigetén, amely egy gyönyörű völgyre nyújt látványt. Ha szereted a természetet és a lenyűgöző kilátásokat, akkor érdemes ellátogatni erre a kilátóhelyre, és élvezni a fantasztikus látványt és a csendes környezetet.

Garajonay Nemzeti Park

,, La Gomera legkülönlegesebb és sok szempontból egyedülálló látványossága a sziget közepén elhelyezkedő babérerdő, ahol is egy nemzeti parkot alakítottak ki (Parque Nacional de Garajonay), melyet az UNESCO 1986-ban felvett a Világörökségek listájára. Az erdő hangulata, a csodálatos, mohával borított, hatalmas fatörzsek önmagában okot adhat(ná)nak, hogy minimum egy napra a La Gomerára látogassunk. Az erdő akkor a legcsodálatosabb, amikor a szigetnek "kalapja van", vagyis a babérerdőn egy felhő "csücsül" (akár enyhén szitál is az eső), ilyenkor a mohával borított fák közé a köd hófehér páraszellemként lopózik be és abszolút földöntúli hangulatot teremt és szinte várjuk, hogy valamelyik fa mögül előbukkan egy troll feje és kajánul ránk vigyorog, mielőtt előbújik rejtekéből.

Aki szereti a fantasy filmeket, mindenféle, az előbb említetthez hasonló alakokkal, annak mindenképpen érdemes ellátogatni ide, hiszen mintha egy ilyen film díszletébe találnánk magunkat, még akkor is, ha jó minőségű, bár helyenként keskeny aszfaltút kanyarog a fák között, és - természetesen, sajnos - buszok is járnak itt, ami némileg illúzióromboló, azonban a parkban sok kilométernyi túraútvonal áll azok rendelkezésére, akik valójában el akarnak merülni a természet eme csodájában, maguk mögött hagyva a civilizációt. (2019)" forrás

Egyéb látnivalók

Vallehermoso

Vallehermoso La Gomera sziget északi részén található egy kisváros, amely a sziget egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. A város környéke gyönyörű, a látogatók számára nyújtva egy csodálatos természeti környezetet, amely ideális a túrázásra, a kirándulásra és a természet szerelmeseinek.

Vallehermoso központja több történelmi épületet és műemléket tartalmaz, beleértve a 16. században épült San Juan Bautista plébániatemplomot, amely a város egyik legfontosabb látnivalója. A településen található több étterem és kávézó is, amelyek ízletes helyi ételeket és italokat kínálnak.

A város mellett található a Garajonay Nemzeti Park, amely a sziget legnagyobb természetvédelmi területe. A parkban sétálva a látogatók számos növény- és állatfajjal találkozhatnak, és élvezhetik a gyönyörű kilátást a környező hegyekre és az Atlanti-óceánra.

Vallehermoso környéke számos szép strandot is kínál, ideértve a sziget legnagyobb strandjait, a Playa de Vallehermoso-t és a Playa de Alojera-t, amelyek ideálisak a napozásra, a strandolásra és a vízi sportokra.

Tibor fotója

Los Órganos

Los Órganos egy természeti látványosság La Gomera sziget délnyugati részén, a Valle Gran Rey völgy közelében. Ez a látványos sziklaképződmény a sziget egyik legimpozánsabb látnivalója, amelyet a látogatók számos helyen megtekinthetnek.

A sziklák öszessége, amelynek köszönhetően a látvány egy nagyobb, zenei hangszerekre emlékeztető orgona formáját ölti, rendkívül lenyűgöző. A sziklák különböző magasságban találhatók, így a látogatók kiváló lehetőséget kapnak arra, hogy a völgyre vagy az Atlanti-óceánra nézzenek.

Los Órganos környéke ideális a természet szerelmeseinek, akik élvezni szeretnék a természet csodálatos szépségét. A kilátóhely közelében található egy útvonal, amelyen a látogatók kényelmesen sétálhatnak, és élvezhetik a kilátást a völgyre és az Atlanti-óceánra.

A sziklaképződmény közvetlen közelében található néhány étterem és kávézó is, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a látogatóknak az étkezésre és az italozásra.

Hermigua

Hermigua egy gyönyörű kisváros La Gomera sziget északi részén, amely a sziget egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. A város a Hermigua-völgyben található, amely lenyűgöző kilátást nyújt a környező hegyekre és az Atlanti-óceánra.

A városban található történelmi épületek között szerepel a San Pedro Plébániatemplom, amely a 16. században épült, és a Mirador de Santo, amely egy fantasztikus kilátást nyújt a környező tájra. A városban található számos étterem és kávézó is, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy élvezze a helyi ételeket és italokat.

Hermigua környéke is tele van látnivalókkal, ideértve a Garajonay Nemzeti Parkot, amely a sziget legnagyobb természetvédelmi területe. A parkban sétálva a látogatók számos növény- és állatfajjal találkozhatnak, és élvezhetik a gyönyörű kilátást a környező hegyekre és az Atlanti-óceánra.

A város mellett található a Playa de Santa Catalina strand, amely egy szép homokos strand, ideális a strandolásra, a napozásra és a vízi sportokra. A strand környéke kellemes és csendes, így ideális a pihenésre és a feltöltődésre.

Benchijigua

Benchijigua egy kisváros La Gomera sziget déli részén, a Valle Gran Rey völgyben. Ez a város egy kiváló kiindulópont lehet a környék felfedezéséhez, és számos érdekes látnivaló található a közelben.

A városban található a 18. században épült Nuestra Señora de la Encarnación plébániatemplom, amely a város egyik fő látnivalója. A városban található számos étterem és kávézó is, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat.

Benchijigua közelében számos gyönyörű strand is található, beleértve a Playa del Inglés-t, amely egy gyönyörű homokos strand, ideális a strandolásra és a napozásra. A környéken számos túraútvonal is található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a sziget lenyűgöző tájait és a Garajonay Nemzeti Parkot.

Benchijigua egy kis, csendes város, amely ideális a pihenésre és a feltöltődésre. A város számos szép épületet és kulturális látnivalót kínál, és remek lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek és a strandolásra vágyóknak egyaránt. Ha szereted a csendet és a természetet, akkor érdemes ellátogatni Benchijigua-ba, és élvezni a sziget lenyűgöző tájait.

Aktív turizmus

Hegyi kerékpározás

La Gomera szigete azért ideális helyszín a hegyi kerékpározásra, mert rengeteg hegyi út és útvonal található a sziget belsejében, amelyek lehetővé teszik a kerékpárosok számára, hogy felfedezzék a természeti szépségeket és a látványosságokat.

A sziget legnépszerűbb hegyi kerékpáros útvonalai közé tartozik a Garajonay Nemzeti Park, amely a sziget legnagyobb természetvédelmi területe. A parkban található több hegyi útvonal, amelyek magukba foglalják a sziget legmagasabb hegyeit és a lenyűgöző kilátást biztosító panoráma pontokat.

A sziget másik nagyszerű hegyi kerékpáros útvonala a Playa de Santiago és Valle Gran Rey közötti út, amely a sziget déli részén halad végig. Ez az útvonal kiváló lehetőséget kínál a hegyek közötti gyönyörű panoráma megcsodálására.

A sziget északi részén található Hermigua völgy és a Los Órganos kilátóhely is kiváló helyszínek a hegyi kerékpározáshoz. A hegyi útvonalak mellett számos olyan útvonal is található a szigeten, amelyek alkalmasak a könnyedebb kerékpározásra, beleértve a strandok és az erdős területek közelében található utakat.

Földrajz

A sziget északi, nyugati részén, valamint a sziget belső részén sűrű a növényzet, örökzöld tájkép fogad minket. A délkeleti szigetrész tájképe viszont szikár, száraz. A sziget közepén emelkedik a legmagasabb hegy, ami 1487 méter magas (l’Alto de Garajonay). 

b.i. fotója

A szigeten vannak egész évben vízzel teli patakok.

A Valle Gran Rey-hez és onnan vezető út mentén húzódik a Barranco de Aure, ami La Gomera Grand Canyonja. Ez egy nagyon látványos, max. 580 méter mély szurdok.

A kanári szigetek közül La Gomerán van a legtöbb pálmafa. Sok méz készül belőle.  

Babérhanga erdő - g. sz. fotója


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Tibor fotói

j.m. fotója

A Tenerife-i Los Gigantesből látni a távoli Gomerát - g. sz. fotója

Itt meg Gomeráról lehet látni a távolban Tenerifét, alant pedig San Sebastián de la Gomera a parton - g. sz. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon