ÚTIKRITIKA.HU / Abu Dhabi / Sir Bani Yas sziget


hirdetes

útikritikák


Abu Dhabi / Sir Bani Yas sziget

Sir Bani Yas szigetről|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Hasznos információk|Strandolás| Vadvédelmi rezervátum|Egyéb látnivalók&Programlehetőségek|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

Sir Bani Yas szigetről

a.v. fotójaA Sir Ban Yas sziget kb. 250 kilométer távolságban fekszik Abu Dhabitól (délnyugati irányban). A természetes sziget 160 négyszerkilométer területű. A sziget csaknem felét az Arab-félsziget egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátuma foglalja el. A rezervátumban hozzávetőelg 10 ezer állat él a vadon. Milyen álllatok?: sokféle gazella, sruccok, zsiráfok, hiénák, csimpánzok, kardszarvú antilopok és 5 gepárd. A természetvédelmi parkot 1970-ben alapította Abu Dhabi akkori emírje.

Eddig a turisták jellemzően Abu Dhabiból repültek ide kis gépeken, mivel a szigetnek van leszálló pályája. 2016/2017 telétől azonban az MSC óceánjáró hajótársaság az MSC Fantasia hajójával a szigetre hoz turistákat. A vadrezervátumon kívül a turisták számára az vonzó, hogy a szigetnek 2,4 kilométer hosszú, szépen kiépített strandja van. Amikor a hajó idejön, azon a napon kizárólag az MSC Fantasia utasai használják a strandot. A 2016 december és 2017 március közötti kikötések idején a szigeten az átlagos nappali hőmérséklet decemberben 19-24 fok, januárban 17-21, februárban18-23, márciusban21-27 fok között. Valójában a sziget csak télen élvezhető, május és szeptember között rettenetes ott a hőség. Júliusban gyakran 42 fok körül!     

a.v. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Kellemes meglepetés, hogy az érdektelen sivatagosnak elképzelt Arab-félszigeten szafarizni lehet

2. Viszonylag jó a sznorkelezési terep

3. A szabadon mozgó rengeteg szép gazella látványa 

4. Kajakozni a nyugalmas tengerben

5. Lassan mélyülő a tengervíz, azaz kényelmes bemenni és onnan kijönni

6. Lenyűgözi az embert, hogy az elmúlt 40 évben (a sok olajpénzből) milyen grandiózus természeti környezetet varázsoltak ide

Nem tetszett

1. Nem garantált, hogy a szafari folyamán sikerül gepárdot látni, s nekünk nem is sikerült 

2. A strand homokja azért nem porcukor finomságú, inkább durvább szemcsés és sok helyen vannak élesebb koralltörmelékek is

a.v. fotója

3. Télen azért hiányzik az a 4-5 fokkal melegebb hőmérséklet ahhoz, hogy nyaralós-napozós érzet legyen

4. Azért az ember tudatában van annak, hogy az itteni, növényzetben és állatvilágban gazdag környezet mesterséges, az antilopoknak, zsiráfoknak ez mégsem a természetes élőhelye  

Vélemények

,, Amint kiértünk a Sir Bani Yas szigeten a kikötőbe, ahonnan a szafari indult, mintha kicserélték volna a helyszínt és az időjárást. Ettől függetlenül jól jött volna valami melegebb ruha mert ezek a szafari járművek cseppet sem mondhatóak szélvédettnek.

Amikor beszálltunk, már voltak ketten, el is foglalták a hatalmas jármű jobb oldalát. A legjobb helyeken ültek, ugyanis a szigeten az autók körbe mennek, mindig jobbra kanyarodva, így nekik jutottak a szebb képek. Többet láttak, mint mi, de azért igyekeztem mindent lefotózni.

Hozzáteszem, hogy egy zsiráffal reklámozzák a helyet, de zsiráfot nem láttunk, pedig arra voltam a legkíváncsibb. Nem tudom mi történhetett az állattal vagy állatokkal mert még a térképen is ott díszeleg két zsiráf amint a lombozatot legelik. Mindegy. 🙁

A jármű kisebb emberekre volt szabva. Mármint nálam is kisebbekre pedig én csak 176 vagyok de így is görnyednem kellett az ülésben, hogy kilássak, de túlélhető volt.
Szóval ha valaki ugyanerre a szafarira fizet be, akkor az autó jobb oldalára üljön, ha van rá lehetősége.
szafari

Ez a pici 87 négynetlkilométeres sziget gyönyörű. Nem az a része, ahol az állatok élnek, hanem a környezete. Elvileg ez egy természetes sziget 9 kilométerre a partoktól de jól láthatóan bizonyos részei építettek. Ezeken a részeken pedig csodás a víz és a mangrove.

A szafari járművet vezető ember hangosan magyarázott végig az állatokról és a szigetről de olyan angollal, hogy azt mindenki megértse. Tőmondatokban, ami elég vicces volt de így egész biztos mindenki megértette. 😀
“Male, horn. No horn, female.”

Számomra a legérdekesebb az volt, amikor két állat összeverekedett majd megjelent egy harmadik. Emberi szemmel és gondolkodással az jött le elsőre, hogy megy békét teremteni de aztán kiderült, hogy ő is beszállt a bunyóba. Az egymásnak csattanó szarvak hangja felejthetetlen volt. Még nem hallottam ilyet meg az is más amikor az ember a tévében lát ilyen harcot meg amikor tőle 5 méterre bunyóznak az állatok. Érdekes volt.

Maga a szafari körülbelül egy órás volt vagyis ennyi idő alatt kerültük meg a szigetet.
Amikor visszaértünk, kimentünk a tengerpartra, ahol tömeges kincskeresés folyt mert annyi de annyi kagylót sodort ki a víz, amennyit még soha nem láttam.

A víz pedig csodás volt. Ilyen szín nem is létezik, aztán mégis.
A kincskeresés komoly tömegeket mozgatott mert itt olyan csigák és kagylók voltak, amiket máshol még nem láttam pedig jártam már egy csomó tengerparton.
Még rózsaszín kagylót is találtam.  (2022)"  forrás

Hasznos információk

Strandolás

A Sir Bani Yas Island strandjai gyönyörűek és változatosak. A sziget partvonalán több különböző strand található, amelyek mindegyike különleges és gyönyörű. Az egyik legismertebb strand a szigeten az Anantara Beach, amely egy nagyon tiszta és fehér homokos strand, amely kiváló a strandoláshoz és a napozáshoz.

A tenger Sir Bani Yas Island partjainál meleg és kristálytiszta. Azonban fontos megjegyezni, hogy a sziget környékén a tenger állapota változhat az időjárás és a szélviszonyok függvényében. Az általában csendes, nyugodt tenger a sziget déli partjainál ideális az úszáshoz és a sznorkelhez. Az északi partokon, ahol a tenger kissé vadabb lehet, nagyszerű szörfözési lehetőségek is vannak.

Vadvédelmi rezervátum

Egyéb látnivalók&Programlehetőségek

Sznorkelezés

Lapát szörfözés

Mountain bike kirándulás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon