ÚTIKRITIKA.HU / Dubai - programok gyerekeknek


hirdetes

útikritikák


Dubai - programok gyerekeknek

The Entertainer Family|Wild Wadi|Aquaventure Waterpark Atlantis|The Lost Chambers of Atlantis| Dolphin Bay|Children City|Dubai Aquarium & Underwater Zoo |Wonderland és Splashland |iFlyDubai |Magic Planet|Safa Park|Kidzania|Gyermekbarát strandok|Fotóegyveleg

Kriszta fotója

The Entertainer Family

Ez egy kuponblokk, avagy bonusz füzet, amely Dubaiban és egyes emírségekben családosoknak mindenféle kedvezményt nyújt. Hivatalos neve ez: The Entertainer Family - Dubai & Northern Emirates. Az alaplogikája: egyet fizet, kettőt kap. 70 eurót kóstál (350 AED). Ügyesen tájékozódva jól megtérülő beruházás. Meghatározott helyeken lehet ezt beszerezni (pl.: Spinney és Carrefour nevű szupermarketekben, egyes helyi könyvesboltokban).

Online is lehet venni: www.theentertainerme.com

Sok olyan programra ad jelentős kedvezményt, amelyekről éppen az alább informálunk: Wild Wadi, Aquaventure, Dubai Aquarium, Undewater Zoo, Ski Dubai, Atlantis, sivatagi és hajós (dhow) túrák.

Wild Wadi

A vízi vidámpark fantasztikus és emlékezetes élmény! Gyermekes turistacsaládoknak szinte kötelező program. Hatévesnél kisebbekn|ek nem annyira való (sok csúszdát csak azok a gyerekek használhatnak, akik meghaladják a 110 cm-t). A felnőtteknek ugyanolyan nagy élmény lehet, mint a gyerkőcöknek. Sőt! Sok minden van, nagyon jól meg van csinálva (sok pénzből) az egész, oázist és középkori arab építményeket megidézve. Disneyland-es feeling. Fölöttébb népszerű, azaz számítani kell a tömegre. Érdemes elkerülni az ő hétvégéjüket (csütörtök késő délután, péntek és szombat)! Vagy előre megvenni a jegyeket online. Vigyázat, az előre váltott jegyek időponntra szólnak.

A Wild Wadi a Jumeirah negyedben van, közvetlenül a híres Burdzs al Arab hotel mellett. 49 ezer négyzetméteres területen helyezkedik el. 28 csúszdája van. A legrövidebb 12 méter, a leghosszabb 128 méter. Számítani kell hosszabb sorban állásokra (hétvégenként és csúcsszezonban). Sok várakozás, rövid élvezet. A kisgyermekeknek való csúszdáktól eltekintve minden egyes csúszdánál legalább 15-30 perces várakozást kell kalkulálni. A fő attrakcióknál hétvégén akár 45 perces, hétköznap maximum 20-30 perc is lehet a várakozás! Tanácsosabb hát egész napos programot tervezni a Wild Wadi-ra. 2018 januárjában felújítási munkálaok miatt zárva van a park , előre láthatóan február 8-ig.

Az igazat szólva nagyobb a választék a felnőtteknek, fiataloknak, mint a kisgyerekeknek. Nehezebb összehangolni a programot, ha a családban a kicsik és a nagyok is beindulnak a csúszdák látványára. Nagy attrakciók: a szörfös medence, a vízi hullámvasút, a hullámfürdő, a fekete csúszda, Master Blaster. A Jumeirah Sceirah csúszda 33 méter hosszú és a végén a páciens akár 80 kilométer/óra gyorsaságot érhet el. A félősöknek bőven vannak megnyugtató csúszdák, pályák, főleg azok, amelyekben az ember nagy úszógumiban csücsül. Teljesen veszélytelen.

A jegyárak magasak, de az élményérték ezt legalább igazolja. Sok hotelben adnak kedvezmény kupontömböt, amelyben benne van a Wild Wadi is valami engedményes árral. Fejenként 295 AED felnőtteknek és azoknak a gyerekeknek, akik meghaladjak a 110 cm-t. Gyerekeknek 245 AED belépőárral kell számolni (van családi és csoportos kedvezmény). Délelőtt 10 és este nyolc között van nyitva (Ramadan ideje alatt: 8-13). A Wild Wadiban a tisztaságra nagyon ügyelnek, mindazonáltal a medencékben, a nagy tömegben a higiéniával kapcsolatos kétségei támadhatnak az embernek. Nagy a biztonság (200 fős személyzet). Mindenhol vannak vízi mentős emberek, és ahol kell, kiosztogatnak mentőmellényeket.

Negatívum: Nincs a parknak elég nyugis, elvonulós része. Zsúfolt az egész, pedig nem kicsi a terület. Szerencsére 2011-ben átépítették, és némileg bővítették. Van kabin, szekrény persze. A karkötőn lévő kütyüvel lehet fizetni, azaz nem kell pénzt cipelni. Főleg gyorsbüfék vannak (érvényes az Entertainer Family kupon, egyet fizet, kettőt kap). A táskákat a bejáratnál átnézik, ugyanis ételt-italt, de még egy csokit sem lehet bevinni nyilvánvaló üzleti okból.

Aquaventure Waterpark Atlantis

A Wild Wadi versenytársa vízi vidámpark műfajban. Új attrakció, amely része az Atlantis csodahotelt is magában foglaló Jumeirah Palm komplexumnak. Fejtörést okozhat a családoknak az, hogy az Aquaventure is szuper, ráadásul a Wild Wadi-nál újabb. Kitűnően szervezett minden és kiváló program a gyerekeket kísérő felnőtteknek is. Ha van olyan családtag, aki fél a csúszdáktól, az elidőzhet a létesítmény strandján is. A strand a mesterséges Pálma vízterületénél van és nyáron a tengervíz túl meleg, állott szagú. Nyáron nagyon jól jön, hogy a parkban van sok árnyékos hely.

Vannak elszórtan olyan vélemények, hogy a Wild Wadi áttekinthetőbb, jobban szervezett, mint ez. Mások szerint az Aquaventure hangulatosabb és nagyvonalúbban kialakított, na és újabb. Amiben nincs különbség az a hosszas sorban állások, a jó biztonság és a szuper tisztaság.
Az egyik fantasztikus attrakció (Leap of Faith), amikor a csúszda csövén át az ember egy olyan akváriumba pottyan, ahol cápák és ráják úszkálnak. A cápák nincsenek elkülönítve, a csúszda azon része, ami beérkezik a cápáktól hemzsegő medencébe, üvegfalú. Nagyon jópofa, hogy egyes csúszdák össze vannak kapcsolva másakkal. Ugyancsak izgalmas attrakció a "szabadeséses" csúszda (más néven Poseidon's Revenge) valamint az csúszda, amely "hegyre" megy fel.

Ki kell próbálni a Poseidon's Revenge-t is.

A felnőtt belépőjegy 260 AED (19 500 HUF) felnőtteknek, és azoknak a gyerekeknek, akik meghaladjak a 120 cm-t. A 120 cm-nél alacsonyabb gyerekek belépője 215 AED (16 125 HUF). 2 éves korig díjtalan a belépés. Tilos élelmiszert bevinni (a bébi tápszeren kívül). Korábban fejenként egy palack vizet be lehetett vinni, de állítólag most már ezt sem engedik. Ellenőrzik a táskákat! Mivel bent az enni- és innivalók drágák, így jó sok pénzbe kerül az egész. Tanácsos törölközőket a hotelből vinni, mert helyben a kölcsönzés drága. Érdemes jegyvásárláskor karkötőre feltöltetni pénzt, hogy ne kelljen készpénzzel flangálni. Aki teheti, vigyen vízálló fényképezőgépet. A megőrző rekesz elég kicsi, azaz nagyobb táskák nem férnek el benne.

Taxival és metróval lehet megközelíteni. Taxival érdemesebb, mert a metró, ami a Pálma végéből megy ide, irreálisan drága. Semmiképpen sem ajánlatos péntekre, vagy szombatra időzíteni ezt a programot, mert ezeken a napokon a helyiek nagyobb tömegben látogatnak ide. Az Aquaventure praktikusan kombinálható az Atlantis Hotelhez tartozó Aquarium programjával, ha kifér az időből. Az Aquaventure ugyanis szintén megér egy egész napot.

The Lost Chambers of Atlantis

Nem egy szokványos akváriumos program. Az elsüllyedt Atlantis város témáját öleli fel gigantikus látványműsor formájában. Nagyon szép élmény. Rengeteg tengeri lényt lehet látni hatásvadász megvilágításokban, a misztikum érzetének kellő felkeltésével. Vannak, akik szerint önmagában nem érdemes ennyit közlekedni, mert azért nem egy kihagyhatatlan program. Ha az Atlantis szállodakomplexum meglátogatásához kapcsolható, akkor már van értelme (a komplexum meglátogatásának körülményeiről a látnivalók fejezetben foglalkozunk).

Az akvárium meglátogatása nem jogosít fel az Atlantis hotelbe való bejutásra, annak ellenére, hogy a show a szálloda területének kellős közepén van. A belépődíjak: 12 év felett: 100 AED (7 500 HUF), 3-11 év: 70 AED (5 250 HUF), 2 év alatt ingyenes. Mindenféle egyéb érdekes programra is be lehet fizetni, pl. lehet rájákat és cápákat etetni. Ha rájákat és cápákat szeretnének etetni, akkor a belepőhöz még hozzájön 175 AED (13 125 HUF). A 16 év alattiak csak felnőtt kíséretében léphetnek be. A cápa és rája etetést magassághoz kötik (120 cm felett engedélyezett).

Dolphin Bay

A Pálma meglátogatásával kombinálható, mert ott van, a The Palm Atlantis Hotel-ben. Jó dubais módra nagy a felhajtás és gigantikus a delfines program, de nincs olyan hangulata, mint a floridai hasonló programoknak. De ha Florida nincs tervbe véve, akkor itt lehet puszit kapni a delfintől, lehet simogatni, velük úszni. Hatalmas az élmény annak, aki ilyesmit még máshol nem próbált ki. Jó sokba kerül és több programból lehet választani. A 30 perces delfin ismerkedős program 795 UAD (59 625 HUF). A delfinnel való úszás ára: 960 AED (72 000 HUF), csak 8 éven felüli, jó úszóknak van a program. A többiben előadást tartanak a delfinekről. Aki nem tud angolul, annak ez így unalmas.

Children City

Bur Dubai negyedben van, a Dubai Creek parkban. 2 és 15 év közötti gyerekek számára van minden. Nagyon jó a repülés szimulátor. Nem nagy szám, kihagyható.

Dubai Aquarium & Underwater Zoo

Kriszta fotója

Ez a program összeköthető a világ legnagyobb bevásárlóközpontjának, a Dubai Mall-nak a meglátogatásával. Ugyanis az akvárium és víz alatti állatkert ott található. A Burdzs Kalifa-Dubai Mall metrómegállóból busszal lehet eljutni oda (tervben van az, hogy metró-alagutat építenek a Dubai Mall és a metrómegálló között).

Az Akváriumban a legnagyobb élmény abban a nagyon hosszú alagútban menni, amelyet akvárium vesz körül úszkáló cápákkal és rájákkal. Ilyen sokféle cápa nagyon kevés más helyen látható a világon. A többi része az akváriumnak nem annyira szenzációs. A világon nincs nagyobb akváriumos üvegfelület, mint itt. Az Akvárium oldala 70 centiméter vastag, speciális plexiből készült és több mint 30 ezerféle (!) élőlény található benne. Jegyeket itt lehet venni rá előre. Kombinálható a Burj Kalifával, együtt olcsóbb alapon.
A víz alatti állatkert külön van, külön belépőjeggyel. Ez kihagyható program (lehet látni gyakran búvárokat, akik etetnek, és rendben tartják az akváriumot).

Kriszta fotói

"Dubai Mall-ban található a világ legnagyobb akváriuma (51 x 20 x 11m), amit természetesen a világ legnagyobb egybefüggő plexi panelje véd. A 33 x 8,3 m méretű és 75 cm vastag (!) plexipajzs 245 tonnát nyom és simán ellenáll a mögötte lévő 10 millió liter víz nyomásásnak. Az abban úszkáló 33.000 tengeri herkentyű, köztük 400 cápa és rája, köszöni elvan. Az akvárium a bevásárlóközpontból ingyenesen is megtekinthető, fizetni csak azért kell, ha valaki szeretne átsétálni az akvárium alatti alagúton." forrás

Wonderland és Splashland

Bur Dubai negyedben van az Al Gharhoud-nál. Nyáron semmiképpen sem ajánlatos a kegyetlen hőség miatt.
Arabian Team Adventures

Nagyon jó sivatagi szafaris program. Dzsippel megy a család a sivatagba, ott részei lesznek egy off-roadozasnak, felejthetetlen élmény. Lehet sandboard-ozni (hó helyett homokon) is, de ezt a rendeléskor igényelni kell. A program tuti részeként meg lehet nézni, ahogy egy sólyom vadászik. Este hagyományos beduin sátorban van a vacsora. Van hastánc is. Kisgyermekekkel strapás lehet ez a program, 6 év feletti gyerekeknek már nagy élmény lehet az egész. El lehet tölteni egy éjszakát a sivatagban a beduinokkal, nagyon izgalmas program.

iFlyDubai

7 és 14 év közötti gyerekeknek nagyon jó ez a légi merülési program. Gyakorlatilag ez egy ejtőernyős szimulátor egy plexi csőben, ahol alul van a turbina és ez fújja a levegőt iszonyat erővel. Nagyon jó! Szuper nagy mulatság, igaz nem olcsó. Nagyon profin van az egész megszervezve. Száz százalékig biztonságos, mégis bátorságot igénylő.

A Mirdif City Centerben van a program, kb. 10 percre a repülőtértől, és 20 percre a Dubai Mall-tól.
Sega Republic

Dubai Mallban van, inkább számítógépes játékok vannak, nagy élmény kicsiknek és nagyoknak. Végül is egy nagy játékterem.

Magic Planet

A Mall of Emirates-ben van a Magic Planet, ami olyan, mint a Sega Republic, csak kicsit kisebb.
Van bowling pálya, mindenféle szuper számítógépes játékok, kicsik és nagyok nagy örömére. Venni kell egy kártyát, amit fel lehet tölteni folyamatosan. Ha 50 AED-s creditet szeretnének venni, az 52 AED-be kerul, és kapnak 10 AED extra creditet. Ha 100 AED-set vesznek, akkor 40 AED ingyenes játékot kapnak.

Safa Park

Szép nagy park, rengeteg játszótérrel, színesítik tavakkal és vízesésekkel. Van elkülönített rész csak hölgyeknek és gyerekeknek. Van színház, lehet barbequezni, hatalmas és tényleg gyönyörű. Van, aki szerint nagyon jó, más szerint semmi extra nincs ott.

Annak is érdemes szafarira mennie, akit a témaparkok nem kötnek le. Vagy sok neki a nagy tömeg, az igazi sivatag csodás. Gyerekekkel is élvezhető szafaris programon tucatjait kínálják. Félnapos gyerekkel bőven elegendő. Például ez.

Kidzania

A Dubai Mallban van. Tele mindenféle interaktív játékkal, amelyek célja a szórakoztatáson kívül az oktatás, a készségfejlesztés. Kihagyhatatlan azoknak a gyerekeknek, akik tudnak angolul. Zseniális a gyerkőcöknek, mert például beöltözhetnek mindenféle kosztümökbe, és abban játszhatnak. Nagyon jó.

Dubai Dophinarium

Jó program, de az ár-érték arány nem annyira jó. A Creekside Parkban van a létesítmény. Komplikált eljutni oda. Ez is a hátránya. Na meg jó előre foglalni kell a programra és ez komplikált azoknak, akik rövid időre látogatnak csak Dubai-ba.

Legoland Waterpark

Igazi családos program, persze sok gyerekkel. Szintén a pálmához közel. A legkisebbeknek nem öröm, de 4 évestől már nagyon jó egész napos pancsolós program. 2018 január 28-tól március 15-ig felújítják, zárva lesz.

Museum of Future

Imádják a gyerekek is. Érdemes jegyet venni előre.

Nagyon elszánt szülőknek érdemes megnézni az Abu Dhabiban található témaparkok kínálatát is.

Gyermekbarát strandok

Al Mamzar Beach

A tengervíz védett, elég biztonságos, mert nincsenek nagy hullámok. Jól felszerelt illemhelyekkel, étkezőhelyekkel. Szép hely és ezt talán a kicsik is tudják értékelni.

Jumeirah Beach

Nagyon hosszú partszakasz, jó nagy szabad tér a gyerekeknek. Jól felszerelt.

"Az Arabor Tornyával szomszédos és azonos tulajdonban lévő ötcsillagos Jumeirah Beach hotelnek már bárki betévedhet a lobbyjába, azonban ha a privát tengerpartjára szeretnénk kisétálni, ahonnét egyébként remek fotót lehetne készíteni a Burj Arab-ról, akkor egy talpig fekete öltönyben strázsáló, 2 méter magas, napszemüveges, fekete úriember fogja udvariasan megkérni, hogy mutassuk be a szobakártyánkat. Szóval itt sem sikerült kijutni partra, hogy beleszagoljak a tengerbe.

Még 500 méterrel arrébb, a Jumeirah Public Beach-en viszont már akadály nélkül lejutottam a vízig. Itt viszont embereken és pár szemetesen kívül semmi sem volt. Nem volt egyetlen étterem, kávézó, vagy üvegtigris sem, sőt ásványvizet vagy jégkrémet áruló árusok sem, sőt WC sem. Ennek ellenére a part tele volt, főleg helyiekkel, a 38 fokban tetőtől talpig csadorba öltözött nőkkel. Itt kiszáradva és végelgyengülés közeli állapotban sikerült felkutatni egy kisboltot, aztán visszatömegközlekedni a Bur Dubaiban lévő szállásra. Ekkora már besötétedett, de egy fél órás pihi és zuhany után még sikerült erőt venni és lesétálni a Bastakya kihalt sikátorain keresztül a Creek-ig és egy tevébe is sikerült belefutni az égen figyelő félhold alatt, egy minaret tövében." forrás

Fotóegyveleg

Dubai Akvárium - Vigyorgó rája - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon