ÚTIKRITIKA.HU / Nusa Dua


hirdetes


útikritikák


Nusa Dua

Nusa Dua dióhéjban | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Éttermek és szórakozás | Vásárlás | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Aji fotója

.

Nusa Dua dióhéjban

Nusa Dua (ejtsd: nuszá duá) annyit jelent két sziget (nem érdekes, hogy a kettő latinul: duo, duae, olaszul due?). Ez a hatalmas nyaraló régió Bali déli részén a Bukit Badung nevű félszigeten és egy kisebb félszigeten található. A hátizsákos Kutával ellentétben Nusa Dua inkább a középosztálybeli, konszolidált, decens hotelszállást igénylő nyaralók mentsvára. Nusa Dua-t nem a legspórolósabb utazóknak találták ki. Luxushotelek sorakoznak egymás mellett. Nusa Dua nem egy természetes település, hanem egy városnyi üdülő zóna. Elnézést a kifejezésért, de Nusa Dua valójában egy zárt nyaraló gettó, ahol nem járkálhatnak helyi emberek, ha nem dolgoznak valahol hotelben, vagy egyéb helyi szolgáltatásokban. Nusa Dua-ban nincs más, mint hotel, étterem, bár és a strand, na és butikok, ajándékboltok és a Bali Collection bevásárlóközpont.

A szállodákat többnyire a Balira jellemző hagyományos építészeti stílusokban építették. Alapszabály volt és az ma is, hogy egyetlen hotel sem lehet magasabb, mint a legmagasabb helyi pálmafa. A hotelek többsége egy központi főépületből és több kisebb bungalóépületből áll. Nusa Duára jellemzően azok a nyaralók jönnek, akik nem annyira bulizni akarnak, hanem inkább konszolidáltabb, nyugisabb pihenésre vágynak. Itt jókat lehet sétálni a hoteleken kívül is, mert nincs olyan sok zaj, főleg motorkerékpáros zaj, mint a sziget más részein. Nusa Dua helyben nem igazán hitelesen Bali, de hát a nyaralóknak módja van kirándulások révén felfedezni az igazi Balit, és aztán visszahúzódni a kényelmesebb mesterséges, védett övezetben, ami Nusa Dua. Amúgy Nusa Dua térségében a tengervíz viszonylag tiszta. Bizonyosan tisztább, mint Kuta partjainál. Az új autópályának köszönhetően most már Nusa Duából is gyorsabban el lehet jutni a sziget távolabbi turista nevezetességeihez.

Nusa Duán van egy kifejezetten modern kórház.

Sok a szúnyog. Vinni kell szereket a megelőzéshez és az utókezeléshez.

  • Itt van a sziget 5 csillagos szállodáinak java része. Drukkoljunk, hogy a kiválasztott hotelben ne legyenek nagy túlsúlyban az oroszok, és főleg a kínaiak. Most már a kínaiak nagyobb csapást jelentenek, mint az oroszok. A kínai turisták csordái nagyon ellenszenvesek. (A Vista ügyfeleit ilyen tényezőkről is szokták informálni.) 

Vélemények

"Nusa Dua a sziget viszonylatában nagyon drága. Nusa Dua előnye viszont, hogy nagyon jó a közbiztonság, és rendezettebb, mint máshol Balin. Viszont Nusa Duának nincs sok köze Balihoz. Túl mesterkélt és mesterséges az egész. A strandok itt sem meseszépek, ráadásul a tengeri fürdést túlságosan feltételezi az árapály helyzet. A helyi strandokon a motoros vizi sportok (jetski stb.) miatt túl szűk övezetre szorítják vissza a fürdőzőket. Ez idegesítő lehet.

Tény, hogy Nusa Dua tisztább rendezettebb, mint sok más hely a szigeten, de azért itt is szembeötlenek szemetes utcarészek. Itt is látni sok kóbor kutyát. Szegények eléggé csúnyák is. " (J.K., 2015) 


"Nusa Dua kifejezetten turista övezet. Itt minden szállodának saját strandja van. Nusa Dua közterületei is olyan rendben vannak tartva, mint maguk a hotelek. Varázslatos kertek, és kutak övezik végig az utat, ahol lehet sétálgatni. Itt mindenki biztonságban érezheti magát. Ellenőrző kapunkon halad át minden jármű, először, amikor beérnek Nusa Dua szálloda sorára, majd minden szálloda előtt közvetlenül is. Mi bátrabbak voltunk és gyalog besétáltunk Nusa Dua faluba is a hoteltől ez kb. 40 perc. Elmentük egy iskola mellett. Láttuk, ahogyan a balinéz gyerekek uniformisban az utcán várják a szülőket, akik robogóval veszik fel őket. Láttuk az utcán guruló étel- és gyümölcsárusokat, akik nem is igazán a turistáknak, hanem inkább helyieknek kínálják a portékájukat. De kipróbálni mindenképp megéri, mert ilyet és ilyen helyen nem mindennap kap az ember.

Utunk célja eljutni a Hardy’s nevű bevásárló központba. Itt mindent meg lehet venni olcsóbban, mint a szuvenírboltokban. Ruházat, élelmiszer, helyi csecsebecsék, gyümölcs, víz minden nagyon olcsón van. Nusa Dua másik bevásárló központja a Bali Collection inkább hasonlít egy kertvároshoz, mint egy mai plázához. Itt lehet vásárolni, vacsorázni, masszíroztatni, szórakozni. Nagyon megéri kipróbálni a különböző éttermeket. Sokkal olcsóbbak, mint a szállodák kínálata. A legtöbb helyen még élőzene is van. Igazi kikapcsolódás. A hotelsor mögött található. A legtöbb szállodából ingyenes transzfer is közlekedik ide." (Sz-P Orsi, 2016)


,, Néha leruccanunk ide Nusa Dua előkelő részére picit sétálgatni. Ez egy gyönyörű partszakasz, sekély a víz és óriási hullámok sincsenek. Jót lehet pancsolni! Annak ellenére, hogy végig luxus szállodák sorakoznak a part mentén, a belépés díjtalan. Ha már napozóágyra szeretnél ülni, azt bérelni kell, és nyugodtan rendelhetsz a parton mászkáló pincérektől enni-inni, természetesen azért is fizetni kell.
Érdekes, hogy Balin sose megy a hőmérséklet 30C fölé, de az extra magas páratartalom miatt, olyan mintha 50C lenne. Az én tapasztalataim szerint itt Nusa Duán a legforróbb a helyzet, igazából annyira meleg van, hogy még a vízbe se kívánkozom bemenni. Ezért csak ezen a gyönyörű, árnyékos ösvényen szoktunk elsétálni a szállodasor végéig, aztán vissza. (lhb, 2019)

Szállás

Ajánlott szállodák (2024):Közlekedés

Nusa Dua-n a terepviszonyok és az utak jellege lehetővé teszi azt, hogy a nyaraló jókat bicajozzon. Bali egyéb részeihez képest Nusa Dua körzetében az utak jó állapotban vannak, és nem annyira őrült a közlekedési helyzet. Időnként azonban itt is kaotikussá válik. 

Nusa Dua-ból könnyedén és olcsón be lehet taxizni Kutába, ha valaki annyira vágyik a keményebb mozgalmasságra, monstre nyüzsgésre. A taxiknak van taxiórája. Még olcsóbb, bár nagyobb testűeknek, és az átlagnál magasabbaknak kényelmetlen, a bemo, azaz az iránytaxi (minibuszok). A bemo előnye, hogy együtt lehet utazgatni helyi emberekkel és ebben is van valami érdekesség.

A repülőtérről két szakaszon is el lehet jutni Nusa Duára: normal és express route. Az egyik településeken át vezet és ezért 30-40 perc az időtaram, az autópályán 10-20 perc. Az autópálya hátránya, hogy alig látunk valamit a tájakból. Amúgy az autópályán is lassulhat a menetidő, mert a nap bizonyos szakaszaiban dugók alakulnak ki, és az araszolás miatt akár 40 percre nőhet a normál 15 perc. Az autópályás vaiációnál a taxis helyett mi fizetjük az autópálya díjat, ami azonban nevetségesen csekély összeg (kb. 220 forint).

Éttermek és szórakozás

A nyaralók zömében a hoteljükben étkeznek, de azért jócskán vannak, akik igénylik - főleg vacsorázásnál - az alternatívát. A hoteleken kívüli éttermek zöme olcsóbb étkezést kínál, mint a hotelen belül. Ha a hotelben vacak a kávé, akkor a Bali Collection területén ott van a menedékhely: egy Starbucks. Amúgy a Bali Collection területén jóval olcsóbban lehet inni koktélokat, egyéb italokat, mint a hotelekben.

Vásárlás

  • Nusa Duában a vásárlás első számú színtere a közismert Bali Collection bevásárlóközpont. Több Nusa-Dua-i hotel ingyenes ingajárati buszokat (shuttle bus) üzemeltet ide.
  • Ami nagyon kellemes a Bali Collection-ben az az, hogy nem légkondicionált épületmonstrum, hanem levegős, a boltokat szabadtérről lehet megközelíteni. Lényegében vásárlóutca jellege van. Maguk a kis boltok viszont légkondicionáltak.
  • Örül az ember, hogy a Bali Collection-ben gusztusos, európai ember számára elfogadhatóak a vécék.
  • A Bali Collection-ben egész jó ruhadarabokat lehet találni.

,, Az első napunk pihenéssel telt a tengerparton. Érdekes módon itt nem tolonganak a turisták, nyugodt, csöndes, gyönyörű, pihenésre a legideálisabb. Erőt gyűjtöttünk a ránk váró kirándulásokra, túrákra.
Mindjárt meg is álltam egy helyi árusnál, hogy megnézzem a portékáját. Tetszettek is a karkötők, így eldöntöttem veszek néhányat. Már idehaza azt olvastam, hogy alkudni kötelező. Így is cselekedtem, aztán kicsit rosszul is éreztem magam a végén. Az indonéz rúpia ugyanis nem egy egyszerű pénz nekünk eurós európaiaknak, 1 euró = 16 200 rúpia. Na már most ehhez nem olyan könnyű hozzászokni, így amikor a kedves árus azt mondta a 4 karkötőre hogy 100 000 rúpia (cca 6 euró), simán csak alkudni kezdtem, 30 000 rúpiával kezdve. Végül, higgyétek el nem sok győzködés után, 35 000-ért hoztam el a 4 karkötőt. Visszatérve a nyugágyhoz kezdtem csak el osztani-szorozni, hogy az durván 2 euró. Annak ellenére, hogy nagyon könnyen belement az alkuba, azért furcsán éreztem magam, bevallom.


Este – ahogy a nyaralásunk minden estéjén – kimentünk az ún. Bali Collection-be. Ez egy nagy üzletközpont tele kisebb-nagyobb boltokkal, éttermekkel, masszázsszalonokkal. Az estéinket leginkább itt töltöttük. Nekem nagyon ízlett a balinéz konyha, mindennap más éttermet, másféle ételt választottunk, beszereztük a szuveníreket, megleptük magunkat egy-egy masszázzsal. (2018)" forrás

  • Praktikus a Coco nevű szupermarket.

Strandok

Nusa Dua Beach: Ez a strand a legismertebb és legnépszerűbb Nusa Dua területén. A fehér homokos partja és a kristálytiszta víz vonzza a látogatókat, és a strand kiváló lehetőségeket kínál a napozásra, a fürdőzésre és a búvárkodásra.

Geger Beach: Ez a strand egy másik népszerű hely Nusa Dua területén, amely tökéletes a kikapcsolódásra és a pihenésre. A lassan mélyülő partja és a szép táj vonzza a látogatókat, és a strand ideális hely a napozásra, a pihenésre és a vízi sportokra.

Geger strand - k. sz. fotói

Mengiat Beach: Ez a strand egy másik kiváló választás Nusa Dua területén. A homokos partja, a nyugodt tenger és a csendes környezet vonzza a látogatókat, és a strand ideális hely a pihenésre, a napozásra és a búvárkodásra.

Pandawa Beach

3 kilométerre Nusa Dua térségétől.

Pandawa Beach egy gyönyörű homokos strand, amely Nusa Dua közelében található, az indonéz Bali szigetén. A strand a turisták körében nagyon népszerű, és számos látnivalót és szórakozási lehetőséget kínál.

A strand homokos partja meglehetősen nagy, és a tiszta, kék tengerbe fokozatosan mélyül. A tenger nyugodt, így ideális hely a fürdőzéshez és a búvárkodáshoz. A strand mellett számos vendéglátóhely található, ahol az emberek kipróbálhatják a helyi ételeket és italokat.

Pandawa Beach területén található más szórakozási lehetőségek közé tartozik a jet ski, a banánhajó és a parasailing. Az emberek bérelhetnek napernyőket és napozóágyakat is, hogy élvezhessék a napsütést, és relaxálhassanak a tengerparton.

Pandawa Beach könnyen megközelíthető az autóval vagy motorkerékpárral, és a belépőjegy ára nagyon kedvező.

Aji fotója

Programlehetőségek

Ha Nusa Duáról a sziget északi részének felfedezésére akarunk indulni, akkor kalkulálni kell azzal, hogy sok idő elmegy a közlekedéssel az utak állapota és a lassú sebesség miatt. Sokan inkább 2 napos útra mennek északra, egy éjszaka ott alvással. Így kényelmesebb.

Vízi sportok: Nusa Dua ideális hely a vízi sportok szerelmeseinek. Az emberek kipróbálhatnak jet ski-t, banánhajózást, parasailingot, búvárkodást és még sok mást.

Spa és wellness: Nusa Dua számos luxus szállodával rendelkezik, amelyek kiváló wellness és spa szolgáltatásokat kínálnak. Az emberek élvezhetik a masszázsokat, az arckezeléseket, a manikűröket és a pedikűröket, hogy kényeztessék magukat.

Golf: Nusa Dua területén számos golfpálya található, amelyek kiváló lehetőségeket kínálnak a golf szerelmeseinek.

Kulturális látogatások: Nusa Dua közel van a többi híres turisztikai célpontnak, mint például a Pura Luhur Uluwatu-templomnak és a Tanah Lot-templomnak, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a kulturális látogatásokra.

Vásárlás: Nusa Dua területén számos piac és bevásárlóközpont található, ahol az emberek kipróbálhatják a helyi ételeket és italokat, valamint megvásárolhatják a helyi kézműves termékeket és ajándéktárgyakat.

Nusa Dua-ból kötelező kirándulni Ubud városába. Az utazásukat Bali központi részén keresztül lehet megtenni. A két város közötti távolság kb. 40 kilométer, és az utazás ideje az útvonalon és a forgalom függvényében változhat.

Az Ubudba történő utazásnak többféle módja van:

Taxi: A legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az utazásnak az, ha taxit bérel. A taxisofőrök találkoznak Nusa Dua területén, és kb. 1 óra alatt eljutnak Ubudba. A taxik nagyjából 350 000 - 500 000 rúpiát (25-35 USD) kérnek a fuvarért.

Autóbérlés: Ha autót bérel, akkor szabadon vezethet a két város között, és bármikor megállhat az úton. Az autóbérlés ára nagyjából 200 000-300 000 rúpiától (kb. 14-20 USD) naponta, a benzinköltség pedig plusz költséget jelent.

Scooter bérlés: Ha Ön a motorbiciklik rajongója, akkor akár személyes autótól vagy taxitól is független lehet. A robogó bérlése ára nagyjából 50 000-70 000 rúpiától (kb. 3-5 USD) naponta.

Az utazás időtartama a forgalomtól és az útvonaltól függően változik, de általában kb. 1 óra alatt lehet Ubudban. Az utazás során meglátogathatjuk a híres rizsföldeket és a számos szép látnivalót, amiket Bali központi része kínál.

Olvasmányos linkek

"Ami másnap elénk tárult a szobánk ablakából, mindent kárpótolt. Nem is lehet leírni szavakban a látványt, csodálatos volt. A szállodánk a Nusa Dua parton volt, ami Balin a legelőkelőbb üdülőövezet. (Ha bárki szeretne utazni Balira, csak ezt a partszakaszt ajánljuk, mert itt igazán európai kiszolgálás van, míg máshol ezt nem lehet elmondani!) 2007" forrás


"Nusa Dua nyaraló övezet elég elegáns, hemzseg az éttermektől. Nusa Dua és Kuta között kb. 20-25 perc a taxi út (mintegy 7 euró), azaz érdemes Nusa Dua valamelyik hoteljében megszállni, és átjárni Kutára vacsorázni, szórakozni, masszíroztatni, mégpedig olcsóbban." forrás

"Első alkalommal főleg Bali délkeleti részére koncentráltunk. A Denpasartól délre meghúzódó Nusa Dua félsziget tökéletes nászutas és nyugdíjas célpont, hiszen a szoba ablakából vagyonokért egy fantasztikus, ám egyben unalmas homokos tengerpartban gyönyörködhet az, aki nem akar vagy már nem tud kimozdulni. (Van óriássakk is) Természetesen csak a Nusa Dua fesztivál miatt utaztunk le a nyugdíjas paradicsomba. A fesztivál önmaga egy jó marketingfogás, ahol a különböző szállodák és gazdag vendégeik vonultak fel színes balinéz népviseletben és adtak elő egy látványos, ám rövid műsort. Közben, akár a BNV-n pavilonokban gyönyörködhetünk a különböző kiállítók ajánlataiban, ötszörös áron kínált ételeiben és italaiban. (2013)" forrás


"Nusa Dua a sziget déli részén található, a helyeik itt olyan szállodaövezetet alakítottak ki, amely nem annyira pörgős, mozgalmas, esetenként zsúfolt, mint a turisták által leginkább ismert Kuta. Ha valaki bulizni akar, annak jobban bejön Kuta a jó kis bárjaival, éjszakai életével, ha valaki az este is csendes, nyugodt tengerpartot szereti, és csak sétálgatna a környező utcákon, szemlélgetve a helyiek életét, netán a luxusszállodák látványában, gondozott kertjeiben gyönyörködve, jobban jár ezzel a résszel. Az árak valamivel magasabbak is, mint Kután, ezért én az egyik legolcsóbb szállodában szálltam meg. Semmi flanc vagy ilyesmi, de a finom homokos tengerpart és a tenger nem csupán a szobám erkélyéről, hanem még a kellemes kis szállodai medencéből is látszott. (2015, Dr. Drávucz Péter blogjából)" forrás

Fotóegyveleg

B.B. fotója

Aji fotója

                                                              Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes