hirdetes


útikritikák


Bali

Mit vigyünk? | Egészség | Pénz | Borravaló | Telefonálás | Étkezés | Vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság |Egyéb hasznos információk| Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

Mit vigyünk?

 • Fürdőszandált, amivel lehet úszni a korallszirtes tengervízben, anélkül, hogy rálépnénk a korallra,
 • Szúnyogirtót, bár e tekintetben nincs nagy gond Balin,
 • Kirándulásokra jól szigetelő kulacsot, az esti sötéthez zseblámpát,
 • Naptejet érdemes vinni, mert Balin az drága, érdemes vinni széles karimájú szalmakalapot, ami a fej nagyobb részét képes beárnyékolni,
 • Hasznos vinni valami közepes méretű törölközőt, ami praktikus lehet, kirándulásoknál, ha valahol fürödni lehet, ugyanis nem minden hotelből lehet kivinni szobai törölközőt,
 • Helyi szegény gyerekeknek osztogatható golyóstollat, rágógumit, cukorkát.
 • Balin a legtöbb helyben szükséges dolog kapható (penge, borotvahab, dezodor stb.).
 • Balira nem érdemes elegáns, kényes holmikat vinni. Még a luxusszállodákban sem szokás puccosan felöltözni. Mivel a turista Balin nehezen tud ellenállni a vásárolgatásnak, hasznos félig tele bőrönddel érkezni, hogy maradjon hely a szigeten vásárolt dolgoknak.
 • A helyi vámszabályok alapján fejenként csak egy liter égetett alkohol és 200 szál cigaretta vihető be. Az engedélyezett alkohol mennyiséget érdemes is kihasználni, mert Balin a pia nagyon drága.
 • Bejelentésmentesen be-, illetve kivihető pénzösszeg: 100 millió indonéz rúpia (kb. 7363 USD, vagy 6265 EUR) összeghatárig bármilyen fizetőeszköz.
 • ,, Mit ne hozz?

 • Túl sok sminket – A hőség és a páratartalom miatt valószínűleg úgyis lefolyik az arcodról, rosszabb esetben a nap ráégeti a bőrödre. Meg amúgy is, jelen pillanatban (2022 április) zárt terekben kötelező a maszkhasználat, de olyat is olvastam/hallottam, hogy az utcán, sőt még a motoron is kell(ene) maszkot viselni, különben megbüntetnek a rendőrök.
  Magasságút – teljesen felesleges, nem nagyon fogod tudni viselni a macskaköves utcákon, a rizsföldeken, vagy a robogókon. Flip-flop és edzőcipő, nagyjából erre a kettőre lehet szükséged. Lapos talpú szandi jól jöhet még, de tényleg felesleges túlzásokba esni.
  Túl sok cuccot úgy általában – Balin valószínűleg utazgatni fogsz, átmész Nusa Pendia vagy Nusa Lembongan-ra, ahova csak hajóval tudsz átjuni. Nem olyan jó móka az óriási bőröndöt a homokban a parton lehúzni a hajóhoz.
  Meleg ruhákat – egy lenge hosszúnadrág és pulcsi valószínűleg elég lesz, ha pár hétre jössz. Meg amúgy is ki tudod mosatni és minden sarkon olyan ruhaárusokat találsz, ahol biztosan venni akarsz majd valamit.

 • Mit vigyél még – ami nem biztos, hogy eszedbe jutott

 • Szúnyogriasztó – esténként jól fog jönni a rizsföldeken főleg
  Immodium, vagy széntabletta – ha rád tör a Bali-belly, akkor hálás leszel magadnak, hogy ezeket bedobtad.
  Probiotikum – főleg ha érzékeny a gyomrod. Én megelőzés miatt rögtön az első naptól kezdve szedtem probiotikumot és szerencsére mindenféle gyomorbántalom messzire elkerült.
  Melatonin – Ha megvisel az időeltolódás, akkor a melatonin segíthet kicsit jobban aludni esténként, és kipihentebben ébredni reggelente.
  Füldugó, szemtakaró – bár ezekből fogsz kapni a gépen is (legalább is a Turkish Airlines-nál adtak), én gyakran használtam ezeket a rizsföldek mellett töltött éjszakákon (a békák nagyon hangosak tudnak ám lenni, főleg ha az ablakod alá telepszenek levadászni a terasz fényeire összecsoportosuló szúnyogokat.)
  Naptej – fentebb is írtam már, hogy legalább 50 faktorosat tegyél be. Igaz, hogy kint szinte minden olcsóbb, de a naptej például olyasmi, aminek borsos ára van kint, így érdemes itthonról magaddal vinni azt, amit amúgy is szeretsz használni. Ugyanez igaz a tusfürdőre, samponra is, kint az is drágább kicsit. (2022) forrás

Egészség

 • Balira nincs kötelező oltás, de Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt. Az OEK (Országos Epidemiológiai Központ) honlapján (www.oek.hu) további információ található.
 • Balin gyakorlatilag nincs maláriaveszély, viszont a szomszédos Lombokon, vagy egyéb dzsungeles területeken van. Balin nagyon ritkán jelentenek esetet, de a dangue lázról kicsit sűrűbben.
 • Nagyon ajánlott a helyi szúnyogriasztók intenzív használata.
 • Balin hasmenést okozhat, ha valaki a tanácsok ellenére vezetékes vizet fogyaszt. Hasznos szénsavmentes ásványvizet fogyasztani, amit sok helyen lehet kapni. Az üdítőkbe, koktélokba rakott jégkockákkal nincs gond, mert azokat nem vezetékes vízből fagyasztják.
 • Nem árt vinni immodiumot / bolus adstringenst, mert előfordulhat gyomorrontás az erősen fűszerezett helyi specialitások és higiéniai hiányosságok miatt. Az érzékeny gyomrúaknak tanácsos óvatosan kísérletezgetni az erősen fűszeres ételekkel. A szállodai személyzet többnyire tud tanácsot adni, hogy az európai gyomrának milyen ennivaló jó ilyenkor (pl. meghatározott banánfajták). Ha nagyobb baj van, akkor persze az orvos a megoldás.

A nap brutál erős, akkor is ha nem is érzed így. 50 faktoros naptej erősen ajánlott. Akkor is érdemes bekenni a vállad, nyakad, ha csak fél órás sétára indulsz a tűző napon. Illetve érdemes napvédelemmel ellátott ajakbalzsamot használni, mert az sem fun, ha leég a szád. Kalap, kendő, baseball sapka is kerüljön a bőröndbe. forrás


Oltás/ivóvíz:mi nem oltattunk, kint vettünk szúnyogriasztót és esténként azzal védekeztünk. Fogat a csapvízzel mostunk, semmi gyomorpanaszunk nem volt semmitől. (2024)

Ha valami váratlan egészségi probléma merül fel, akkor hasznos mindenekelőtt a szálloda segítségét kérni. Vagy van amúgy is orvosi ügyelet, vagy kihívnak orvost. Ha ez nem elegendő, akkor Denpasarban, a sziget központjában van két olyan kórház is, ami korszerű és külföldiek ellátására is megfelelő. Mind a szállodai orvosnál, mind a kórházi vizsgálatnál, kezelésnél fizetni kell (készpénz). Az utasbiztosítást helyben nem mindig fogadják el fizetés helyett. Számlát kell kérni az orvostól, illetve a kórháztól, plusz egy orvosi jelentést (medical report). Itthon e két dokumentumot kell benyújtani a biztosítótársaságnak a kint kiadott pénz megtérítésére.

Elkerülhetjük az orvosi találkát, ha egyszerűbb problémáinkat saját patikánkból oldjuk meg, amely ajánlottan tartalmazza a következőket:

 • alapvető fájdalomcsillapítók
 • sebtapasz
 • fertőtlenítőkendő
 • kézfertőtlenítő gél
 • fül- és orrcsepp
 • felfúvódásra Espumisan gyöngy
 • napozás utáni bőrnyugtató (ajánlatos magas faktorszámú naptejjel megelőzni a leégést!)

Bali alig ezer kilométerre van az Egyenlítőtől délre, így a szokásosnál is erősebben tűz a nap, azaz jobb nem napozni 11 és 15 óra között.

Kulacsot ajánlott hoznod, de palackos vizet fogsz venni, és azokat iszod, abból mondjuk lehet venni jó nagyot is, és akkor azt tudod magaddal vinni a kulacsodban. Sajnos Balin a víz nem alkalmas európai emberek gyomrának (bár szerintem a helyiek sem fogyasztják). Fogat mosni elvileg lehet vele, de én maradtam az ásványvíznél. Fürdeni természeten lehet benne, kicsit ilyen furi nyálkás érzetet hagy maga után a bőrön, de nem olyan vészes. Sok helyen van szűrt víz is a szállodákban, hotelekben, illetve sok helyen palackozott vizet is bekészítenek neked a szobába, ami nagyon kedves tőlük. (2022) forrás

Higiénia

Kirándulások alkalmával több helyen találkozunk a higiénia hiányával. Sok helyen nincs angol WC, csak pottyantós, amelyet egy kicsempézett víztartályból merve ki a vizet mi magunk öblítünk le. Mivel ők WC papírt nem használnak (a bal kéz a tisztátalan, ezért nem illendő bal kézzel enni, illetve átvenni/átadni valakitől/valakinek valamit), érdemes azt magunknál tartani fertőtlenítő kendővel, kéztisztító géllel együtt. A szállodákban, magasabb színvonalú éttermekben nem fogunk ezzel a problémával találkozni.

"Az arak Bali "pálinkája". Pálmaborból főzik, és háromféle erősségben kapható. Mindenképpen érdemes megkóstolni, de jól válaszd meg, hol teszed ezt. Az arakot Bali Merita falujában készítik, ez Amed közelében található. Értesüléseim szerint Gili Trawangan szigetén többször előfordult, hogy bizonyos szórakozóhelyeken az arakot metanollal keverték. Érdemes tehát vigyázni vele!" forrás

Pénz

A nagyobb üdülőtelepeken, hotelkomplexumokban, turistás helyeken van több legális pénzváltó hely. Bank automaták is vannak. A szigeten belüli túrákra viszont jobb felkészülni elég helyi pénzzel, mert vidéken nincs lehetőség pénzt váltani, csak Ubudban és még egy-két helyen. Mindegy, hogy eurót vagy USA dollárt viszünk. Viszont a dollár bankjegyből Balin többnyire csak azt váltják be, amit 2003 után nyomtak. Eleve ilyen bankjegyeket vigyünk otthonról. Felesleges bosszankodást jobb elkerülni hát, ha erre még itthon odafigyel az utazó.

A pénzváltók nem szívesen váltanak meg megviselt állapotú, foltos, szakadt bankjegyeket. Pénzváltásnál figyelmesnek kell lenni, nehogy valamit elszámoljon az ember. A helyi pénzt, a rúpiát, azaz a címleteit tanácsos az első nap tanulmányozni. Sok a nulla, és könnyen elszámolhatja magát az ember, és mindig a saját rovására. Főleg a tízezres és a százezres címletet kell éber szemmel megkülönböztetni egymástól, főképpen, hogy színben nem térnek el egymástól feltűnő mértékben.

Bankban, hotelben biztonságos a pénzváltás. Úgy hírlik, hogy a legjobb árfolyamot egy PT. Kuta Central nevű pénzváltó láncolat kínálja. A pénzváltóit nagy zöld és piros jelzésről lehet felismerni. Több helyen a váltó egy Kodak-üzleten belül található. Kutában van a legnagyobb választék és verseny e téren.

A pénzük őrület, amikor én voltam kint 1 euró 15 500 Rupia volt. 200 euróból már milliomos vagy! Viszont nagyon nehéz nyomon követni és értelmezni, hogy mi mennyi, megéri-e, releváns-e az ára. Kalkulátor legyen a telódon, ahogy írtam. Bár valószínűleg te is azt fogod érezni, hogy kint minden számottevően olcsóbb, a kaja, a szállás, a taxi. Kint tényleg kiskirály módjára tudsz élni pár hétig, és közel nem költesz annyit, mint itthon költenél egy balatoni kiruccanásra.
Pénzt váltani nem tudsz máshol, csak Balin (legalább is én így tudom). Dollárt, vagy eurót vigyél magaddal, azt tudod váltani legjobban.
Kizárólag hivatalos pénzváltóhelyeken válts pénzt. Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen (túl jó áron tudnál váltani) akkor az valószínűleg scam. A biztonságos helyek általában zárt, klimatizált, kis bankfióknak, postának tűnő helyek, ahol kki van írva fixen a napi árfolyam, ahol kapsz papírt a pénzváltásról, ahol géppel és kézzel is leszámolják a pénzed. Itt általában adatokat is kérnek tőled (neved és a szálláshelyed szokott kelleni). Minden esetre ezeken a helyeken is számold le nyugodtan a kézhez kapott összeget, és csak akkor hagy el a helységet, ha megbizonyosodtál róla, hogy a megfelelő összeget kaptad. (2022) forrás


"Pénzváltás Kután: Tegyük fel, hogy a dollár átváltási árfolyama 13 800 rúpia. Egyes váltóhelyek 14 700-at ígérnek. Van egy utca Kután, ahol mondjuk 10 pénzváltóból 7 ezt ígéri. Ezekben a pénzváltókban a váltó ritkán van egyedül. Gyakran odatéved egy másik "bámészkodó" helyi, aki szinte fel sem tűnik elsőre. A pénzváltós megkérdi, mennyi dollárod van, majd mosolyogva beüti a számológépbe, hogy mennyit fogsz érte kapni rúpiában. Csillog a szemed, jessz! Tényleg nem átverés. De itt kezdődik a csavar.

A pénzváltós 50 vagy 20 ezres címletekben számolja ki neked a több milliós rúpia összeget. (Indonéziában 100 000 rúpia a legnagyobb címlet.) Kis kupacokat képez, majd leteszi a pultra. Hagyja, hogy te is megszámold, de minden alkalommal, miután te hozzányúltál egy-egy kupachoz, és rendben találtad az összeget, ő is hozzányúl újra. Nálam ez volt az, ami gyanút ébresztett. Ötször számoltam át, de csak nem stimmelt. Valahogy mindig túl vékonyak voltak a kupacok. Odaadtam a barátnőmnek az egész pakkot, hogy számolja meg, ő messzebb állt a pulttól, így a váltófiú nem tudott hozzányúlni. Körülbelül a fele összeg volt a kezünkben. Kérdően nézek a váltófiúra, hogy akkor ez most mi, hol a többi, ő meg mérgesen nyújtja vissza a dollárt, hogy menjünk máshova váltani…

A trükk az, hogy amikor hozzányúl az általad megszámolt kupachoz, észrevétlenül beleejti az asztal alatt lévő fiókba a pakk felét. Annyira ügyesen és gyorsan mozog a keze, hogy a szem nem is tudja követni ezt a bűvésztrükköt. Az újonnan idelátogató turistának pedig fogalma sincs, hogy egy 50 ezer rúpiákból álló milliós összegű pénzhalomnak milyen vastagnak kellene lennie. (2016)" forrás


,, Balin vannak tisztességes, hivatalos utcai pénzváltók is ahol sorban állás nélkül is lehet váltani normál árfolyamon. Az átverést többnyire kis lyuk pénzváltók csinálják, amiket mar ránézésre felismerhet az ember, pláne irreális árfolyamaikat látva. Az átverés kulcsa többnyire a turisták butasága és pénzsóvársága, mivel megprábalnak túl jól váltani. Indonéziában nincs fekete árfolyam, bárki bármikor vehet dollárt hivatalos árfolyamon, tehát ha valaki annál tőbbet kinál a dollárodért, az garantaltan atverésre utazik."


,, Az utak mellett, különösen a tengerpartok közelében táblák hirdetik a váltási árakat. Ha a normál ár 14.750, akkor látni fogsz 14.600-at, meg 15.200-at is. Érdekes, hogy közeledve a tengerparthoz, az árak növekszenek. Azt is észrevettük, hogy a nagy "üvegablakos" irodákban alacsonyabb az ár, mint a termékeket is árusító boltokban.

FONTOS: nem fogadnak el régi USD-t! Ezt nem értem miért...ők sem értik. A lényeg, hogy kb 2007 utáni a jó. A bankjegyen a sorszám G-vel kell kezdődjön vagy magasabb betűvel. Egyszerűen nem váltják le. A váltási árfolyam pedig,  változik a pénz méretétől függően. A kiírt árak a 100 USD bankjegyre vonatkoznak, a kisebbek rosszabb árfolyamon mennek el (nem jelentősen, pár százalék).

1) Változó árfolyam: Kiírt összeg helyett bent más számmal szoroztak (tisztán, láthatóan) azt mondták, hogy "délután megváltozott az árfolyam, és most ez van, esetleg holnap".

2) "Adó van rajta": Ki van írva, hogy 15.195 (a jobbik ár). Ember beüti a számológépbe, hogy 400 USD x 15.195 = 6.078.000. Rendben? Rendben. Nagyszerű. Fogja magát, beüti, hogy -8% = 5.591.760. És elkezd számolni. Mi vaaan? Állj! Ez miért? "Adó" Mi az, hogy adó? Az mit jelent? "Kell a profit miatt!" Anyukád :-) De legalább félig őszinte. Akkor ossza már vissza az árfolyamot! 13.979! vagyis rosszabb, mint a banki hivatalos. Anyukád megint! Elsétál. Pénz egy szó nélkül vissza is adják. Biztosra mennek, ha már trükköztek.

3) Kevesebbet ad oda: Mint az előző. Magasabb szám, éljen. Beüti a jó számot, elkezdi leszámolni (a konkrét esetben 2.535.000 IDR-t). Kezet fog, mosolyog rám. Majd a kezembe valahogy 2.000.000 kerül csak bele. Pedig leszámolta, tuti, hogy 2 egész és egy fél kupac volt ott. Majdnem elindulok, de valami fura. Számolja már át legyen kedves! Megteszi, 2M. Huppsz. A gépen a számból eltűnt 1 darab nulla, vagyis most 235.000 látszik rajta, ezzel számol, és valahogy ki is jön a visszajáró úgy, hogy kereknek tűnik a történet. Kérem, hogy írja be a szorzást a gépbe megint, jó! 2,5M kellene legyen, annyi is jön ki. Na, akkor mi van? Emberünk gyorsan változtat: "jaaaa, véletlen volt, elnézést". Akkor a számot megszorozza a -8%-kal, amit eddig nem használt volna és simán elköszönt tőlem. Az összeg megint mélyen a jó alatt van. Kérdezem, hogy mi a helyzet? Mire ő: ha nem kell, akkor nem kell! Persze, hogy nem kell, elmegyek innen is. Egy megérzésen múlt csak. Anyád neked is.

A lényeg, hogy a normális, üvegablakos-irodás, nem kisboltos helyeken pontos számot kapunk, annyit, ami ki van írva (jellemzően az átlagos árfolyamon), legfeljebb a bankjegy mérete miatt vonhatnak le egy kicsit. A többiekhez akkor menjetek, ha a fenti társasjátékokat ki akarjátok próbálni :-) (2018)" forrás

Borravaló

A hotelek adókat csapnak a számlákhoz, tehát borravalót adni a szállodai recepción nem elvárt. A hotel egyéb szolgáltatásainál és a hotelen kívül 5-10 százaléknyi borravaló rendben van. A taxisnak nem kell borravalót fizetni, csak felkerekíteni a kifizetendő összeget. Balin az emberek keveset keresnek (havi 100-200 dollár körül), azaz nagyon rá vannak utalva a kis plusz pénzre.

"2024: A borravaló sok helyen már be van építve a szervízdíj, de végtelenül hálásak ha csak kevéske összeggel pluszban is jelzed az elégedettségedet.

Telefonálás

Általában nincs gond a helyi hálózaton keresztül használni a magyar mobiltelefont. Előfordulhatnak akadozások a helyi hálózat miatt, de az is lehet, hogy otthoni eredetű a probléma. Baliról így kell telefonálni haza: először 001-es vagy 007-es nemzetközi hívókódot kell beütni aztán a többit. A 336-os kód is működhet. Lehet helyi kártyát is venni, ha kártya független a telefonunk. Így olcsón tudunk a szigeten belül is telefonálgatni, meg haza is. Kb. két dollárt kóstál a kártya. A külön hozzávásárolt feltöltő kártyával együtt percenként kb. 220 forintnak megfelelő pénzért lehet az otthoniakkal csevegni.

Étkezés

"Egyes éttermekben 500 forintnak megfelelő összegért is megebédelhetsz, de oda nem vinném be a gyerekeimet. Ezek a fogások sajnos annyira csípősek, hogy nem adnám oda nekik. Az összes többi normális étterem ugyanolyan áron fut, mint itthon. A közértben is hasonló árakat látsz, mint Magyarországon, illetve a bérleti díjak az egekben vannak. (2023) forrás


"Minden vendéglátóhelyen 21% adót számolnak fel. Ez az ár nincsen feltüntetve az étlapon szereplő összegbe. Általában az étlap alján jelzik de ezt sem mindenhol. Sok helyen ++ jelzéssel szerepel. Ezzel az összeggel mindig pluszban kell számolni. Ebből adódóan borravalót nem is nagyon szokás adni, hiszen benne van a felszolgálási díj ebben a költségben." (Sz-P Orsi, 2016)


Érdemes előre megnézni, hogy hova ülsz be, mik a lehetőségek, milyen típusú konyhára vágysz. (Tripadvisor jól jöhet, ha pedig vegán, vega opciókat keresel, akkor a HappyCow app neked való.) Ebben a bejegyzésben írtam pár ajánlást Kuta környékén. De Érkezik majd egy Ubud ajánlás is.
Az éttermek, reggelizők általánosságban véve olcsóbb étterembe menni kint, mint itthon és szinte mindenhol nagyon finomakat fogsz tudni enni.
Arra érdemes figyelni, hogy legtöbbször a nettó árakat írják ki, ami csalogató lehet, de azért nézd meg, hogy hány százalék adót és felszolgálási díjat számolnak fel, mert volt már, hogy elég nagyot néztünk a végösszegen. (2022) forrás


"Egészen biztos vagyok abban, hogy az itteni étkezés is hozzájárul ahhoz, hogy Csodaországban érzem magam. Ha akarnék, itt is tudnék európai kajákat enni, de nem akarok. Egyrészt azokat már ismerem, másrészt azok mindig nagy csalódást okoztak itt. Indonéziában nem érdemes pl. pizzát vagy olasz ételt enni, mert nem finom. Itt Nasi Goreng-et (rizses-zöldséges-szójaszószos egytálételt csirkefalatokkal vagy garnélarákkal összesütve, tetején tükörtojással), saté-t (fűszeres húsos vagy halas nyársat), tengeri herkentyűket, organikus bioételeket, trópusi gyümölcssalátákat, lassi-kat (frissen turmixolt joghurtos gyümölcsitalokat), curry-ket (mindent bele zöldséges-tésztás stb. fűszeres főzelékleves), és minden olyasmit érdemes enni, ami indonéz étel. Ezek többsége nagyon-nagyon finom (szerintem)! A vegetáriánusok Mekkája található itt – én nem vagyok az, csak gyerekkorom óta nem szeretek húst enni. Még a desszertek között is sok egészségeset találtam… bár azok nem annyira finomak, mint amik hizlalóak.

Kezdjük a végén, ha már a desszertnél tartottam. Itt megszokott dolog, hogy desszert van reggelire, pl. a híres banana pancake (kókusztejből készült banános palacsintalepény) vagy black rice pudding (fekete babbal és kókusszal kókusztejben főzött vaníliás rizs puding). Ezekről most leálltam, mert sikerült felszednem egy-két kilót. Szinte minden nap ezt reggeliztem idáig, és függő lettem tőlük. De azért is veszélyes ez a fajta reggeli, mert nehéz letornázni a kalóriákat, sportolásra alig találtam lehetőséget. Hiába hoztam futófelszerelést, olyan zsúfoltak az utak, olyan nagy a népsűrűség, hogy kellemetlen a futás (ráadásul most is 30 fok van és nagy a pára).

Számomra nagy meglepetést okoztak például az itteni gyümölcsök. Az egyik kedvencem a fiatal kókusz. A kókuszról egész más elképzeléseim voltak, mint amit tapasztalok. Itt épp kókuszvizet iszom, ami a kókusz belsejében rejtőzködik. Az íze fanyar-édeskés, sűrűbb a víznél és egyáltalán nincs kókusz zamata. Miután megisszuk a levét, kanállal kikaparhatjuk a falára lerakódott kocsonyás anyagot, ami olyan, mint valami zselé. Állítólag ez olyan egészséges, hogy már önmagában ennek fogyasztása erősíti az immunrendszert. Sokféle kókusszal találkozom, amelyeket itt orvosságként is használnak. A papaya a következő kedvencem, amit először nem bírtam megenni, olyan furcsa mellékízt éreztem (szerintem kacsaszagú volt :) ), de most már nem telik el nap, hogy ne ennék ilyen gyümölcsöt, és nem érzem a szagot.

Ami tény: tömegével van itt lehetőség olyan ételek fogyasztására, amelyek a rákmegelőzés szempontjából, és egyáltalán egészség szempontjából áldásosak. Például a keserű dinnye is itt terem, ami sokféle ételben megtalálható. A tüskés uborkának kinéző gyümölcs rákmegelőző hatásáról híres errefelé. Komolyan mondom, ha valaki fél a ráktól, költözzön Balira! Vagy ha csak a szervezete öngyógyító erejét szeretné fokozni, próbáljon itt időzni kicsit! Sosem gondoltam volna én sem, hogy ez elérhető, ha másképp kezdek gondolkodni az életemről.(2014)" forrás

"Mivel sajnálatos módon a csípős kajákat nem bírom, a Távol-Keleten sokszor trükkös volt, hogyan kóstolgassam a helyi ételeket a harmadfokú (belső) égés érzése nélkül, amelyek általánosságban erősen fűszeresek – de nem Balin! Az indonéz – vagy inkább az ország méretét tekintve pontosabb, ha csak a balinéz konyháról beszélek, na szóval a balinéz konyha nem túl erősen fűszeres, inkább csak egy picit pikáns, és rengeteg friss zöldséget használ alapul, meg elképesztően szuperszonikus szószokat (a hagyományos földimogyorós a kedvencem!).

Naga bomb: Nem csak az egyik legfinomabb, de az egyik legegészségesebb dolog is, amit valaha kóstoltam. Friss sárkánygyümölcs, banán és kókusztej összeturmixolva, meghintve müzlivel, eperrel, banánkarikákkal, kesudióval, kókuszreszelékkel és egy pici mentával ízesítve. Isteni, szuperegészséges és talán meglepő módon, roppant telítő is!" forrás

"A warungokról, azaz a helyi étkezdékről és a gyorséttermekről: 

A warungok általában nem néznek ki túl bíztatóan, sőt, legtöbbször azt is nehéz kivenni, hogy akkor ez itt most egy bolt, egy étkezde, vagy csak valami elhagyatott műhely vagy raktár. Ennek ellenére legtöbbször meglepően jó ételeket kínálnak, még meglepőbb árakon.

A legjellemzőbb ételeik a Mie Goreng (sült tészta), a Nasi Goreng (sült rizs), ezeket lehet kérni zöldséggel, különböző húsokkal, tengeri herkentyűkkel. Jól elkészítve nagyon finomak és nagyjából 400 Ft-ba kerülnek adagonként.

Ami még nagyon finom, az a Young Coconut, azaz a fiatal, zöld kókuszdió. Felnyitás után szívószállal kiissza az ember a kókuszvizet a belsejéből, aztán kikanalazza a friss, fehér, még puha kókuszhúst. Mennyei!

A gyorséttermek kínálata itt is igazodott a kereslethez, a McDonald's-ban lehet rizst, a KFC-ben meg levest kapni. Vicces, hogy még ezekben az éttermekben is kint van mindenhol a földön a kis banánlevélből készült tálka a füstölővel, amibe mindenféle apró dolgot tesznek, mintegy adományként az Isteneknek, csak a Mcdonald's-ban a főtt rizs helyett hasábburgonyát raknak bele, a KFC-ben meg csirkeszárnyat. (2016)" forrás


,, Balin az a jó, hogy mindenki ide akar jönni nyugdíjba, és a mexikói meg az olasz szakács itt nyit éttermet, és importál összetevőket hozzá, mert az 5 millió turista megfizeti. Tudsz olasz pizzát enni és francia baguettet." (2018)" forrás

Vásárlás

Balin a turista folyton találkozik mozgóárusokkal. Garancialevelet biztos nem állítanak ki az áru eredetiségéről és minőségéről. A külföldiek leginkább a kézműves piacokon és a bazársorokon vásárolnak. Kicsit lehervasztó, hogy a különböző strandokon többnyire ugyanazt kínálják. A turistás városokban vannak márkás divatboltok fix árakkal. Gyakran vannak kiárusítások, tehát lehet olcsón venni jó márkájú sportruházatot. Vannak kisebb bevásárlóközpontok, áruházak, ahol hasznos venni műszaki cikkeket, kaját, piát.

Balin a szolgáltatások, áruk többségének nincs rögzített ára, azaz alkudozni kell. A helyi kereskedők élvezik az alkudozást, nyugodtan belemehetünk az elején ajánlott ár erőteljes megkérdőjelezésébe. Nagy általánosságban az lehet a reális cél, hogy az induló árat 30-50 százalékkal lealkudjuk. Példaként: Ha 50 ezer rúpiát mond az árus egy termékre, akkor mondhatunk a legelején 15 ezret és reálisan elvihetjük a tárgyat 20-30 ezerért.

Fontos szabály az, hogy ne menjünk bele hosszas alkudozásba, ha csekély valószínűséggel akarunk valóban vásárolni. A kereskedők nagyon elégedetlenek lesznek, ha sok időt áldoznak egy vevőre, és nem jön ki a dologból semmi. Az alkudozást illetően amúgy nem árt tudni, hogy a balinéz embereknek nagyon jó színészi képességeik vannak, teátrális jeleneteiket illendőségből ne mosolyogjuk meg, idegeskedést pedig, végképp nem tanácsos mutatni.

A sziget legnagyobb bevásárlóközpontja: a Discovery Mall, ami Kuta városában található. A márkaneveknek itt sem szabad bedőlni. Helyi piacokat is találunk, ahol gyümölcsöt, fűszereket érdemes vásárolni. A szupermarketekben tanácsos az árakról előre tájékozódni. Akár hazahozatalra is érdemes a vanília, a sáfrány, a szerecsendió, a bali kakaó, a pörkölt koriander és a citromfű.

Ezüst vásárlása szempontjából Celuk falu lehet a legérdekesebb. Itt elegáns üzletekben lehet nagy választékból válogatni. Alkudozni kell. Festmények, batikolt és szőtt kelmék vonatkozásában Ubud és környéke a legjobb beszerzési hely. Fafaragványok dolgában Mas falu, kőfaragványok dolgában pedig, Batubalan falu a leghíresebb.

Gyümölcsárus - Enikő fotója

Az alkohol viszonylag drága, a legtöbb pia import, így muszáj drágán adniuk. Egyetlen helyi alkoholról hallottam, olvastam, de erre még a helyiek is azt mondták, hogy kerüljem (ez az arak). Ha koktélozni támadna kedved és kifejezetten olcsónak tűnik a koktél, akkor abban arak van. Nem ajánlatos. 🙂 Én távol tartottam magam az alkoholtól kintlétem alatt. (2022) forrás


Mindig alkudni kell, mert először mindig tripla annyit mondanak, mint amennyiért meg tudod venni az adott dolgot.

Az alkohol a sörön kívül nem terjed messzebbre, és drága is, szóval ha helyit és olcsót akartok inni, akkor helyi kis boltokban vegyetek rizsbort, amit vizes palackban lehet kapni.

Jancsi fejet vált

"Az egyik este, vacsora előtt bementünk Kutára (Siófok) és nagyot alkudtam a fiam által kívánt, az eredetiség tekintetében könnyen megkérdőjelezhető Patek Philippe és Rado órákra. Az 1.600.000 rúpiát 450 000-re alkudtam le. Éva szerint a szegény pasas legszívesebben a tengernek ment volna, kérlelt, hogy ne tegyem tönkre, inkább a fél karját adja. De nem hagytam magam. Még annak ellenére sem, hogy Éva 500.000-nél azt mondta: ez már tényleg nagyon alacsony ár."


Az árusoknál lehet alkudni (de csak kicsit) két év (covid) bevétel konkrétan kiesett mindenkinek Balin, szóval lehet, hogy le tudnál alkudni még pár ezer rupiah-t az árból (ami pár száz forintnak felel meg), de nekik ez akár egy fél napi étkezésük ára is lehet. (2022) forrás


"Rosszul adnak vissza a boltban. Ezt nem direkt csinálják. Az a tapasztalatom, hogy több pénztárosnak is nehézséget okoz a visszajáró pontos kiszámolása. Mindig számold meg, hogy mennyit kapsz vissza!" forrás


Mindenki le/meg fog szólítani az utcán, hogy nála vásárolj vagy vedd igénybe a szolgáltatását (hajfonás, mani-pedikűr, ruhavásárlás, tetoválás, szörfleckék, karkötő vásárlás, masszázs stb). Én az esetek többségében egy No thank you, vagy egy Maybe later thank you, kíséretében megoldottam a dolgot. Mosolyogva fogadták, de pár szót hozzátettek azért balinézül, csak sejtem hogy nemtetszésüket fejezték ki…

Az árusoknál lehet alkudni (de csak kicsit) két év (covid) bevétel konkrétan kiesett mindenkinek Balin, szóval lehet, hogy le tudnál alkudni még pár ezer rupiah-t az árból (ami pár száz forintnak felel meg), de nekik ez akár egy fél napi étkezésük ára is lehet. forrás


A sziget adottságai csodálatosak és tényleg nagyon szép a természet, de elszomorított hogy sok helyen csak igénytelenségből sem vigyáznak rá és nem azért, mert nincs például megfelelő szemétszállítás.

Lehet, hogy ez nagyon személyes dolog, de engem frusztrált, hogy mindenhol nagyon durván fölé lőtték az árakat. Ubudban pl. a piac nagyon nagy csalódás volt. Amikor 800k rúpiáról indítunk egy kiselefántot, akkor már elvből se fogom megvenni ha rohan utánam és 120ezerért is kínálja. Később egy másik helyen persze találtunk gyönyörű ajándéktárgyakat, reális árakon, alkudozás nélkül, csodás emberekkel, de nagy szerencse, hogy rájuk találtunk. Ott szívesen is fizettem többet valamiért. Láttad a szeretetet és a hálát a szemükben. A másik 15 helyen előtte nem az volt a tapasztalat. Volt, hogy csak kedvességből adtunk jóval többet egy ránk erőltetett segítségért, mégis szemrebbenés nélkül lett eltéve a 100ezer rúpiás. Volt ahol egy fél literes vizet akartak ennyiért eladni nekünk. De ez az én saját berögződésem, hogy nem szeretek alkudozni, és nem szeretem ha bolondnak néznek

Közlekedés

Általános helyzetkép

Hasznos tudni, hogy Bali közlekedése kaotikus az európai szabályokhoz és azok betartásához szokott vezető számára. A fordított közlekedés még további nehézség lehet. A helyiek látszólag teljesen anarchikus módon közlekednek, nem tartják a sávokat, a rengeteg robogó vadul cikázik az autók között. Valójában azonban rendkívül figyelnek egymásra és ezért a helyzet a valóságban kevésbé szörnyű, mint amilyennek látszik.

A szigeten nincs szervezettnek tekinthető tömegközlekedés. Van kétféle buszforgalom (a bemo és a bis umum), de ezek működése, hálózata a turista szempontjából eléggé behatárolt. Leghasznosabb, legkényelmesebb a turistának taxival közlekedni.

Bizalom: se robogóhoz, se kerékpárbérléshez nem kérnek semmit, se jogosítváany, se kaució, se iratok. Náluk az adott szó az érvényes. Fel sem merül bennük hogy visszaélnél a szolgáltatásukkal. Visszateszed a helyére, lelakatolod vagy bedobod a kulcsot és mindenki boldog. (2024)


ATM/tankolás: sok helyen van automata, a pénzfelvétel összege korlátozva van (kb 45 000 ft) kártyás fizetésre 3%-ot számolnak fel extrán. Ahol nincs benzinkút is elérhető az üzemanyag, 200 ft sincs egy liter benzin.(2024)


Balos közlekedés van – erről tudtam, csak valamiért mégis meglepett a tény. Szóval nem árt extra figyelmesnek lenni amikor átmész az úttesten, mert onnan (is) jönnek, ahonnan nem számítasz rá.
Kizárólag akkor bérelj motort, ha magabiztosan vezetsz. Itt mennek mint az őrültek, legtöbben sisak nélkül, flip-flop papucsban. Ketten (néha hárman plusz egy kutya a kézben) utaznak a robogókon. Az utak keskenyek, ráadásul rengeteg a “macskaköves” kis sikátor, utcácska, ahol szintén robogóval közlekednek, meg néha autóval is, akkor meg az van, hogy a robogóval feljönnek a járdára. Ja persze, meg legyen jogsid, illetve nemzetközi jogsid is, mert ha nincs, akkor bünti a vége, ha elkapnak.

Tömegközlekedés nincs. Nincsenek buszok, villamosok, metró (Denpasar közelében láttam néhány buszt, de azokkal nem jutsz messzire a szigeten). Grab van meg Gojek, ha nem akarsz/tudsz/mersz robogót bérelni, akkor ezeket a szolgáltatásokat ajánlom figyelmedbe. Ezek gyakorlatilag az Uber meg a Bolt itteni robogós változatai. Mindegyik társaságnak van applikációja, és mindegyikkel tudsz kaját is rendelni.
Sőt Booking-on keresztül is tudsz már reptéri taxit rendelni. Én ezt érkezéskor ki is próbáltam, abszolúe ajánlom. Már napokkal előre megrendeltem (ki is fizettem) így nem kellett aggódnom miatta, illetve nem kellett azonnal a reptéren pénzt váltanom, elég volt nyugiban másnap olyan helyen váltani, ahol én is jobban jártam). A gépről leszállva wifire csatlakozva már kaptam is a WhatsApp üzenetet, hogy a nevemmel egy táblán kint vár a sofőröm. 🙂

Járdák nem nagyon vannak, nem csak a canang sarik miatt érdemes tehát a lábad elé nézni, hanem azért is, mert könnyen orra bukhatsz a hepehupás macskaköves, félig felbontott, néhol fürdőszobai csempével borított “járdán”. De van hogy tényleg nincs járda, egy-egy záróvonal van az út szélén, ott egyensúlyozhatsz gyalogosként egy 20cm-es kesvekny sávban – ha mersz.

Se zebra, se lámpa – sok sikert egy forgalmas kereszteződésben 🙂 najó, a nagyobb városokban, forgalmasabb helyeken akad egy-egy zebra, vagy lámpa, de sokszor az út szélén ácsorgó balinézek fogják neked megállítani a forgalmat, ha át akarsz menni. (2022) forrás


"Balin szinte állandóak a forgalmi dugók. Az Ubudi régióban is számítani kell rá, de leginkább a déli, Nusa Dua- Benoa- Kuta háromszögben alakulnak ki óriási kocsisorok. Az innen induló kirándulások esetén számítani kell arra, hogy a 40-50 km-re lévő látnivalókhoz akár 2-2,5 óra is lehet az út. Különösen igaz ez azért is, mert általában reggel 8 óra magasságában indulnak, és 17 óra körül érnek véget a fakultatív programok, és a helyiek is ezekben az időpontokban indulnak munkába, és hazafelé." (Szandra, 2015)


"A szigeten tömegközlekedés nem igazán értelmezhető. Papíron léteznek a városok közt ingázó Bemo kisbuszok, de igazából szinte (már) nem. A lakosság 95%-nak van robogója vagy kismotorja és azzal közlekedik. Hogy melyik volt hamarabb a tyúk vagy a tojás, azaz a motorok megnövekedése ölte meg a Bemo buszokat vagy a Bemo buszok ritka és kiszámíthatatlan menetrendje növelte meg a motorok számát, már senki sem tudja. Turistaként kisebb távolságra taxi, motorbérlés vagy maradhat a gyalog is. Egy órás gyalog távra lévő helyek már nem rettentenek vissza minket. Közepes és hosszabb távolságokra már előfordul egy-két társaság, aki indít távolsági buszokat. A vicc hogy Ubud-Kuta távolságon a taxi kicsivel került többe, mint a távolsági busz, ha figyelembe veszem hogy az indulási ponthoz és a végállomástól a városig bejutni is taxival lehetséges. Érdemes alkudni a sofőrökkel, jelentős mennyiséget lehet (a tapasztalatunk szerint)." forrás


"A Bali Collection Centerhez ingyenes buszjárat közlekedik Nusa Dua és Benoa régióból. A legtávolabbi Benoai szállodától (Ramada Benoa), minden órában indul a busz, és gyűjtőtranszfer módján áll meg az egyes szállodáknál. Figyelni kell arra, hogy nem minden hotel esetén megy fel a recepcióhoz a busz, hanem le kell menni az utcára. A szállodai személyzet készséggel segít, hogy hova kell állni pontosan, hogy elérjük a buszt.
Az utazók szempontjából fontos, hogy egy nyitott ajtókkal közlekedő járműről beszélünk, valamint ablakok sincsenek a buszon, így figyelni kell a csapódó faágakra." (B. Sz., 2015)


"Balin természetesen nincs tömegközlekedés. Vagy taxival utazik az ember mindenhova, vagy sofőrt bérel egy egész napra, vagy ahogy mi is tettük, magunk próbálunk lavírozni a robogók és kocsik tömegén. Dórinak halálfélelme volt az első egy órában. Edi viszont nagyon élvezte, hogy gyakorlatilag bárhol, bármennyivel és bárhogy lehet vezetni. Első utunkon sikerült azonnal a csúcsforgalomban átszelni Kutát, Denpassart és a rizsföldeket, hogy kb. egy órás utazás után naplementében lássuk a Tanah Lot templomot. (2014)" forrás


"Balit úgy érdemes felfedezni, hogy motort bérelsz és körbejárod a szigetet. Kalandos, olcsó és szabadságot ad. Érdemes nemzetközi jogosítvánnyal készülni, habár ha megállít a rendőr, majdnem teljesen mindegy, hogy van-e ilyened. A korrupció Indonéziában, sajnos nagyon sok helyen, így Balin is jelen van. Ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, több millió forintnak megfelelő összeget fizet ki az iskolára, amíg odajut, hogy valóban rendőr lesz. Miután pedig sikerült, azon lesz, hogy ezt a pénz valahogyan visszateremtse. A külföldinek mindig nagyon sok pénze van - gondolják - így ez jó módszer az évekig csak kiadott pénz visszaszerzésére. Ha kiszúr a rendőr, valószínűleg meg fog állítani. Ha pedig megállított, biztosan fog találni valamilyen indokot, hogy miért fizess neki. Ilyenkor a legjobb, ha a zsebedben mindig van némi aprópénz (mondjuk 50-100 000 rúpia), amit odaadsz neki, hogy tessék, ennyi van nálad. Nagy valószínűséggel el is fogadja, és mehetsz tovább utadra. (2016)" forrás


,, Folyton szól a duda, de ez nem az udvariatlanság jele, hanem így jeleznek egymásnak, vigyázz jövök. Sok a kóbor kutya, figyelni kell rájuk, mert tudnak balesetet okozni. Az mondjuk furcsa kicsit ahogy a motoron közlekednek. Egészen pici gyerekek ülnek mindenféle bukósisak nélkül anyjuk vagy apjuk ölében, számunkra eléggé veszélyes helyzetben. Bármekkorának is tűnik a káosz, ők nagyon figyelnek egymásra. (2018)" forrás


,, Miket is csinálnak másképp Balin az autóban?

1) Az autók kiegyensúlyozott 30-cal szoktak menni a városban, lassan változtatnak irányt, nem kapkodnak, mert azt a motorosok megteszik helyettük is. Szóval, amit a tervező kiír, azt szorozd meg kettővel és jó lesz.

2) A lámpánál az autók nem indulnak el csikorgó kerekekkel, szóval budapesti béemvések hátrányban. Csak elvonó után jöjjenek ide vezetni. Megvárják, amíg a motorosok elindulnak, keveregnek, mint legyek a wc felett, és amikor már biztonságos, akkor indulnak útjukra.

3) Kereszteződésben jellemző, hogy bekapcsolják a vészvillogót, ha egyenesen akarnak keresztül menni. Ez talán azt jelzi, hogy "nem felejtettem el jelezni, szóval nem fordulok el".

4) Az autók a belső vonalra tapadva mennek (nem a szélre, mint nálunk), mivel a padkánál a motorok mennek (meg bárhol máshol is). Ha meg két sáv is van és nincs dugó, akkor meg a vonalon mennek, hogy mindenhol el lehessen férni mellettük.

5) Ha nem férsz el eléggé, jogodban áll ráhúzódni a motorokra, akár annyira, hogy nagyon, és ők erre lelassítanak és "elférnek". Nem dudálnak, nem sértődnek meg, nem anyáznak. Elférnek. Az autók is. Ha egy motoros rosszul előz, akkor lemászik mindenki oldalra szó nélkül.

6) A duda használata: "vigyázz, itt vagyok". Óvatosságból, kis dudálás. Szerintem 4 hónap alatt ha 2-3 alkalommal hallottunk "menj már a 'csába" típusú dudát.

7) Az elsőbbség adás szabálya: aki előbb ott van, annak van elsőbbsége. Na, ezt megnézném Budapesten :-)

(2019)" forrás


Az ország közlekedéséről mindenképpen meg kell jegyezni, hogy bár kaotikusnak látszik első pillanatra, mégsem az. A járművek ¾-e robogó, amelyen sokszor négytagú család ül (a tankon a kisfiú, a papa, a hátsó ülésen oldalülésben az anyuka, kezében a kisebbik gyerekkel), a teherautók index-, és fékjelzései a szivárvány minden színében pompáznak, míg a személygépkocsik, melyek viszonylag új, megkímélt tiszta állapotban vannak, zömében bérkocsik, és a 80 %-uk Toyota márkájú. A 20 nap alatt nemhogy balesetet, de még koccanást sem láttunk, az ideges, kiabáló hozzáállásról nem is beszélve. Az nem szokás itt.

A dudálás nem arra való, hogy rámorrants a másikra, hanem arra, hogy jelezd: jövök, vigyázz magadra, de rám is. Mivel javarészt csak a nagyvárosokban van közlekedési lámpa, a mellékutcákból a főutcára való ráhajtást speciális módszerrel végzik el a szigetlakók: „önkéntes rendőrök”, azaz inkább munkanélküli agilis fiatalemberek piros zászlóval a kezükben, azt hevesen lengetve egy idő után leállítják a széles utcán a forgalmat, és „beengedik” a rákanyarodókat. És- ez volt a meglepő- a hálás sofőrök egy kis pénzt dugtak az intézkedők markába. (2022) forrás


Balos közlekedés van – erről tudtam, csak valamiért mégis meglepett a tény. Szóval nem árt extra figyelmesnek lenni amikor átmész az úttesten, mert onnan (is) jönnek, ahonnan nem számítasz rá.
Kizárólag akkor bérelj motort, ha magabiztosan vezetsz. Itt mennek mint az őrültek, legtöbben sisak nélkül, flip-flop papucsban. Ketten (néha hárman plusz egy kutya a kézben) utaznak a robogókon. Az utak keskenyek, ráadásul rengeteg a “macskaköves” kis sikátor, utcácska, ahol szintén robogóval közlekednek, meg néha autóval is, akkor meg az van, hogy a robogóval feljönnek a járdára. Ja persze, meg legyen jogsid, illetve nemzetközi jogsid is, mert ha nincs, akkor bünti a vége, ha elkapnak. forrás

Taxi

Számtalan taxi társaság közül sokéves tapasztalat alapján a Blue Bird cég (világoskék autóik vannak) alkalmazottai a legmegbízhatóbbak. Kérés nélkül taxiórát kapcsolnak, így csak annyit kell fizetnünk, amennyit az óra mutat. Nem szabad összetéveszteni a Blue Bird-öt a Taxi Bali nevű társasággal, amely kevésbé korrekt. Egyéb taxikkal általában alkudozni érdemes a viteldíjról, de ez az első pár napban egyáltalán nem javasolt, mivel az induló tarifa olyan magas, hogy lehetséges ugyan, hogy az ötödére lealkudjuk, boldogan fizetünk, és másnap ugyanerre az útvonalra a taxióra szerint ennek csak a felét kell fizetnünk. Fél- és egész napos szigettúrákhoz érdemes megfontolni külön mikrobusz bérlését sofőrrel együtt. A félnapos bérlés 40-50 dollár lehet, az egész napos hozzávetőleg 60-65 dollár. Az ár függ az utasok számától és a kért irányvonal domborzati viszonyaitól. Ennél a megoldásnál körültekintőnek kell lenni, azaz csak megbízhatónak érzett irodával, hivatalos engedéllyel rendelkező sofőrrel érdemes megállapodni.

Bemo

Ez iránytaxi, oldalt nyitott mikrobuszok, amelyeknek az utasterébe két hosszú pad van elhelyezve. Meghatározott útvonalon közlekednek mind városokon belül, mind települések között. Nincsenek megállói, tehát intsük le őket az útvonalának bármely pontján. Előfordul, hogy van végállomásuk, például buszpályaudvar közelében. A leszállás igényét a vezető mögötti ablakon kopogtatással, vagy kiáltással, előreszólással jelezzük a sofőrnek. Hasznos valamennyire képben lenni előre, hogy merre megy az adott járat, és mennyit kóstálhat a viteldíj arra a távolságra. A sofőrrel előre meg kell egyezni, főleg nagyobb távolságok esetén. Párezer rúpia az átlag a rövidebb szakaszokért, és persze többet kérnek a fehér turistától, mint a helyiektől. A bemot főként a helyiek használják, az ülőhely, a lábnak jutó tér, s maga az egész kisbusz nem éppen az európai emberek átlagméretéhez vannak igazítva. Légkondicionálás nincs, zsúfoltság, csomaghegy van. Kalandvágy, türelem, vagányság szükséges a bemo használatához. Amikor már a turista rutint szerez, akkor jó dilinek bizonyul, például ha a szomszéd ülésen a helyi asszonyság a hóna alatt egy tyúkot szorongat.

Buszok (bis umum)

Ezek távolsági buszok, amelyek nagyobb települések között közlekednek. Megállói jellemzően csak a buszpályaudvarok (terminálok). A helyi buszok általában híján vannak a kényelemnek és a tisztaságnak is. Légkondicionálás nincs, piacon vásárolt baromfi, izzadtságszag van.

Autóbérlés

A fent említett okok miatt Balin kizárólag azoknak javasolt, akik könnyedén megszokják a fordított közlekedést, illetve rendkívül higgadtan és megfontoltan vezetnek a szinte állandó csúcsforgalomban. Még egy elrettentő tényező: a rendőrök. Nagyon szívesen szúrnak ki a tömegből külföldi vezetőket, s ezek után már csupán a megfelelő ürügy kell egy busás díj kiszabásához. A helyi vezető nagy előnye, hogy hozzászokott a helyi vad közlekedéshez, és rá tud érezni (nyilván néha nem) arra, hogy a másik őrült mire készül éppen. Amennyiben sofőrrel együtt béreljük az autót, választhatunk nagy irodát jóval magasabb összegért ámde megbízhatóbb, ügyfél-centrikusabb hozzáállással, vagy kis irodát, netán utcán ajánlkozó helyieket az irodai árnál jóval kedvezőbb díjért.

Mindenképpen hasznos előre lefixálni, hogy reggel hány órától hány óráig szeretnénk az autót használni, és hogy ki fizeti a sofőr ebédjét, a tarifában benne van-e már a benzin, és hogy egy esetleges rendőri bírságot ki áll, s van-e az illetőnek engedélye, hogy turistákat fuvarozzon. Ha "egy napra" bérelünk, és nincs megbeszélve, hogy hazaérkezés kb. este 8-kor, akkor számolhatunk vele, hogy kedves balinéz sofőrünk 17h körül már egyre sűrűbben fog az órájára pillantani, vagy felajánlja, hogy el kellene indulni haza felé. A közlekedésben balra tartás van. A biztonsági öv használata kötelező (a büntetés 100 USD összegig terjedhet). Vezetés közben a mobiltelefon használata tilos.

Motorkerékpár

A sziget belsejének felfedezésére fiatalok körében kedvelt eszköz, természetesen a fent már említett nehézségek tükrében érdemes dönteni.

"Balin nincs tömegközlekedés, és a pénztárcád nem fogja bírni, ha mindenhova taxizol, szóval ajánlom, hogy bérelj egy kis elektromos motort és közlekedj így, a legnagyobb szabadság érzés a világon ebben a fantasztikus, gyönyörű környezetben száguldozni, robogni a pálmafák és rizsföldek között." forrás

,, Itt próbáltuk ki életünkben először a robogózást. Azt a tanácsot olvastuk, hogy az autóbérlést a sofőr nélkül meg be próbáljuk. Amikor ideértünk megértettük miért. Káosz van, szabályok pedig nincsenek az utakon...jah de...maximum kettő: 1) dudálj, dudálj, dudálj, amikor csak azt akarod, hogy észrevegyenek, 2) minden a Te felelősséged, mástól ne várd, hogy bármilyen szabályt betartva úgy cselekszik ahogy neked jó. Meglepően gyorsan adaptálta Zoli a robogózást ebben a káoszban, bár mögötte ülni sem volt leányálom. Néha úgy kapaszkodtam hátul, hogy a nap végére izomlázam lett a karomban, de jól kellett viselkednem mert tudtam, hogy máskülönben nekem is bérelünk egy robogót és onnantól egyedül kell boldogulnom. Szóval jó kislány voltam. ✌️️Kintamani-Klungung közötti 34km-es táv például tökéletes volt robogózni. Kintamani a Batur vulkán lábánál fekszik, így a kilátás igazán pazar volt a vulkánra is és a Batur-krátertóra. Ennyi robogót egyébként soha nem láttunk még egy helyen és egyszerre ennyi embert sem láttunk még robogón ülni. (2016)" forrás


,, Bevett szokás hogy elkérik az útleveledet, ne lepődj meg rajta. Ha nagyon akarod általában kimagyarázható. Érdemes automatát bérelni, hogy ne kelljen váltóval bíbelődni, lesz elég dolog amire figyelned kell. Hosszú ujjú fent-lent, zárt cipő, sisakot BECSATOLNI! Legyen nálad megfelelő címletű pénz kenőpénznek ha megállít a rendőr. Ne ott ülj először robogóra, próbáld ki otthon először! Nemzetközi jogsit kiváltani itthon, okmányirodában nagyon könnyű. Ha bérelsz, ellenőrizd először a fékeket és a gumi állapotát! Legjobb ha viszel valakit aki ért hozzá. Óvatosan, figyeld sokat a forgalmat! Lehet hogy nem tartanak be nekünk megszokott szabályokat, de figyelnek egymásra. Tedd te is ezt:, élvezd ki! (tégyé)


Mindenképpen úgy gyertek, ha tudtok robogót vezetni, mert az a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a közlekedésnek. Sajnos mi nem tudunk, habár az egyik szállásadó emberke próbálta megtanítani a barátnőmet, inkább nem mertük bevállalni. Baloldali a közlekedés, és tényleg abba a vezetési stílusba bele kell születni, mert láttunk nem egy-két turistát, akik tiszta sebesek voltak. Így mi a stoppolást választottuk.

Kerékpár

A hőségre és az állandóan magas páratartalomra való tekintettel meggondolandó. Egyre több iroda szervez biciklis felfedező túrákat Balin. Ők a reggeli és esti órákra próbálnak koncentrálni. Az előbb említett körülmények, valamint a jelentős szintkülönbségek alapos megfontolást indokolnak, valamint kondíciónk valós megítélését. Balin is adódnak közlekedési dugók. A magyar jót röhöghet, ha ilyen forgalmi állapot éppen annál a településnél éri, amelynek az a neve, hogy Bedugul.

Uber

Állítólag már Balin is elérhető, de egyelőre még nem túl "bejáratott" szolgáltatás.

------------------------------------

Vista-logós jármű a Vista ügyfelei számára (fotó by Kin Vendel)

Szórakozás

"Éjszakai bárok százával sorakoznak, ahol mindenki megtalálhatja a kedvenc bárt, ahol hajnalig koptathatja a táncparkettet. Az én kedvenc bárom a Hollywood bár volt, ahol minden órában egy kis transzvesztita show volt. (2015)" forrás


2024: Masszázs: 2300 ft/60 perc. Érdemes gyakran élni vele.

Közbiztonság

Balin a turista éppen azt élvezi a legjobban, hogy mennyi jámbor, békés, szeretni való helyi emberrel találkozik. A turista ritkán kerül olyan helyre, helyzetbe, hogy veszélyt érezzen. Hasznos elkerülni az éjszakai mozgást gyanúsabb városi környékeken. A közbiztonsággal nincs jelentős gond a turista szempontjából. A világ más országaiban is szokásos elővigyázatossági alapszabályokat kell betartani. A mozgalmas, forgalmas helyeken zsebesek ténykednek.

Figyeljünk az értéktárgyakra, az útlevélre. Lehetőleg mindig igénybe kell venni a hotelek széfjét, értékmegőrzőjét. Bérelt gépkocsiban nem szabad értéktárgyat hagyni. Kuta és Legian egyes részein jó láthatóan virágzik a prostitúció. Mivel ez itt is kapcsolódik bűnözői háttérhez, s ezért (is) a turistának jobb távolról elkerülni ezt a szolgáltatást. Ugyancsak e két városban itt-ott vannak melegeknek való helyek, környékek, pedig Indonéziában súlyos bűnnek számít a homoszexualitás.

A turistás övezetekben, különösen Kutában és Sanurban, elég gyakran zaklatják a külföldieket mindenféle üzleti ajánlattal. Vigyázzunk, mert vannak ügyes csalók, akik ezzel-azzal rászedhetik a naiv idegent. A magányos külföldi lányoknál, hölgyeknél gyakran bepróbálkoznak a helyi szívtiprók, és még az se zavarja őket, ha a meghódítandó célszemély egy fejjel magasabb.

A repülőtéri érkezéskor ne adjuk oda a csomagunkat "önkéntes" hordároknak. Nem arról van szó, hogy a cuccunkat elrabolják, de biztonságosabb, ha mi cipekedünk.

Előfordulnak lopások a hotelszobákból is. Ha nagy balhét csapunk, gyakran ,,valahogy" elkőkeritik az ellopott értékeket.

"Veszély a motoron: Déli területeken, Kután és Canggu környékén hallottam egy esetet. De Ubudban is nemrég történt egy hasonló. Cangguban éjszaka egyedül motorozott egy lány, és a mellette levő motorról átnyúlva letépték a táskáját. Ubudban pedig az utcán sétáló lánynak a válláról tépték le majdnem a táskáját hasonló módszerrel. Az ilyen esetek persze bárhol megtörténhetnek, engem is így raboltak ki Vietnámban, de mindig jobb elővigyázatosnak és felkészültnek lenni. A legjobb, ha sötétedés után már nem mászkálsz egyedül az utcán. (2016)" forrás


,, Nem tudjuk, hogy a vallás miatt, vagy a sziget-ség miatt (nincs hova futni), vagy miért, de én például egyfolytában a motorban felejtem a kulcsot, és amúgy meg nyugodtan rajta is hagyjuk a sisakokat a motoron lógva, ott lesznek (nyilván, hallottunk már 2-3 esetről, amikor eltűntek sisakok, de azt sem ellopták, hanem "kellett hazafelé"...ettől még el lett lopva). Az utcán nyugodtan sétálhatsz akár éjszaka is (ismét, Seminyak és Kuta körül már van némi bűnözés, és az egyik srác kezéből hajnalban már téptek ki telefont - nyilván akkor tudnak elmenekülni a motorral, nem a nappali dugóban, szóval logikus). A táskákat lehajigálod a parton és nyugodtan mehetsz fürdeni. (2018)" forrás

Kellemetlenségek

A túl sok kóbor kutya a strandokon, a hotelek területén. Sok az agresszív, kleptomániás, éhenkórász majom.

"Balin a szabadon élő állatok közül, a majmok a legnépszerűbbek. A majmok szent állatnak számítanak a hinduknak, ezért békében élnek az emberek között. Nem kell félni tőlük, ha nem akarjuk megfogni erőszakkal megsimogatni őket, nem fognak ők sem minket bántani. A majmok pimaszok, ezért a majomerdőbe csak is kísérő felügyeletével lehet menni, aki ha szükséges fegyelmezi az állatokat. Lehet etetni őket és fényképet készíteni, egyetlen lényeg mindent úgy tegyünk, ahogyan azt a mellettünk álló "majmos hölgy" mondja. Félőseknek nem javasolt program, mert előfordulhat, hogy a majom a hátunkra ugrik. Fontos! Buszunk, autónk ajtaját zárjuk, mert a rakoncátlan állatok mindenhova bemásznak, egy-két jó falat vagy korty reményében. A majom erdőben megismerkedhetünk a gyümölcsevő repülő kutya denevérrel is." (Sz-P Orsi, 2016)


"Balit az Ezer templom szigetének is hívják hiszen amerre néz az ember templomokat lát. Mi az egyik leghíresebbet, az Uluwatu templomot, látogattuk meg. A templom egy majom rezervátum közepén van és az csak bónusz, hogy a majmok nem hagynak békén. Igaz igen agresszívek. Figyelmeztetnek, mielőtt bemész, hogy vedd le a szemüvegedet, ne vigyél telefont stb, bármi amit a majmok megszerezhetnek. Az biztos, hogy a majmok nem unatkoznak, hiszen a papucstól kezdve a sapkáig mindent láttam a kezükben. (2015)" forrás

Egyéb hasznos információk

1. Ha hosszú időre utazol, akkor érdemes Sim kártyát beszerezni, így lesz neted. (Az otthoniakkal nem érdemes telefonon beszélni, mert a gatyád is rámegy.)

 Grab és a Gojek appok, amikkel motoros, autós taxit tudsz rendelni, de akár kaját is kérhetsz házhozszállításra.

Whatsapp – mindenki de mindenki ezen keresztül kommunikál majd veled. A hotleknek itt tudsz írni, étteremben itt tudsz foglalni. Legyen letöltve, ha még nem lenne. 🙂

PeduliLindungi – Ezt az itthoni EESZT-hez tudnám hasonlítani, de főleg a covid miatt lehet fontos, érdekes, ide tudod feltölteni az oltásaidat, meg a negatív tesztek eredményeit.

GoogleTranslate – bármikor jól jöhet, ha le akarsz fordítani valamit, akár úgy is, hogy rámondod a saját nyelveden, ő pedig lefordítja adott nyelvre és “felolvassa”.

Pénzváltó app mindenképpen jól fog jönni, mert nem fogod tudni követni az euróból, dollárból vásárolt rúpiát és a költéseidet, meg hogy mi mennyibe kerülne forintban. Én ezt a full egyszerű appot használtam, de olyat is kereshetsz, ami egyszerre három árfolyamot is néz, bár azok általában fizetősek.

HappyCow – olyan étteremkereső app, amiben a vegetáriánus és a vegán opciókat ajánló éttermeket találod. Hasznos lesz, ha valamilyen ételérzékenységed van, vagy “különleges” diétát, életmódot követsz. 

Ruhatisztítás: Ha több időre jössz, no para a ruháidat be tudod adni a tisztítóba. Érdemes olyan tisztítót keresned, ahol nem darabonként számolják az árat, hanem kilóra. Így egy kiló ruhát pár száz forintból ki tudsz tisztíttatni, illatosan, vasalva, bezacskózva fogod visszakapni a ruháidat. Általában már másnapra kész vannak vele, de akár sürgősségi tisztítást is kérhetsz néhány helyen, így már 3 órán belül tiszta és illatos ruhákhoz juthatsz.(2022) forrás


Kirándulasok/hajójegyek: kb.azonos áron kinálják őket, példaként 3500 Ft egy 3 órás sznorkelezés, ebéddel és go pro vizalatti fotókkal. (2024)Mosoda (laundry): kb. 400 Ft/kg (aznap kész is van). A szállodák sokszor darabáron dolgoznak, azt érdemes kerülni vagy előre egyeztetni az árat. )2024)


Magyar külképviselet

Tszteletbeli konzul van Balin, Csepregi Dávidot keresd +6282145742083


Magyarországi képviselet - Bali
Cím: Consulate of the Republic of Hungary c/o Marintur Jl. Raya Kuta 88, Bali-Indonesia
Előhívó: (62-361)
Telefon: 757-557, 757-558
Tiszteletbeli konzul: Cristofoli Gabriella
Fax: 735-232
E-mail: g-cristofoli@yahoo.com


Tiszteletbeli konzul Balin: I Gusti Ngurah Rai Suryawijaya

 • Címe: Jl. Raya Dalung No. 88, Dalung, Kuta Utara, Badung, 80361 Bali
 • Telefon: +62-361 425 924
 • Ügyelet: +62 855 3900 829
 • E-mail: huconsulbali@gmail.com

Olvasmányos linkek

"Lazàn venni az életet nagyon jó dolog, de azért van, amikor komolyra fordul a helyzet. Az utolsó héten megharapott egy kutya. Éppen hazafelé tartottam, és a házunk előtt sétáltam a kapu felé, amikor a szomszéd kutyája egyszer csak mindenféle hangjelzés, ugatás vagy morgás nélkül hátulról beleharapott a combomba. Kicsit váratlanul ért a dolog, hiszen nem is láttam, hogy ott a kutya, egyszer csak éreztem a harapást a lábamon. Reflexből belerúgtam egyet, de nem elég nagyot ahhoz, hogy megijedjen, így visszajött, és beleharapott a másik lábamon a vádlimba is. Addigra persze már rájöttem, hogy felesleges ez az óvatoskodás, így a következő rúgásba jóval nagyobb lendületet vittem, csak úgy repült befelé a nyitott kapun a kis véreb, amit aztán egy gyors mozdulattal jól rá is vágtam, rövidre zárva ezzel a "vitát". Persze ömlött a lábamból a vér, de a nagy vircsaftra kijött a szomszéd, a kutya gazdája, és segített ellátni a sebet. Kérdeztem, hogy be van-e oltva a kis aranyos, mondta, hogy persze, csak most kiskutyái vannak, azért ilyen agresszív. Gondoltam jól van ez így, a harapások nem voltak túl mélyek, bekötöztük, járni tudtam, hát mindenki ment a dolgára.
Másnap együtt vacsoráztam néhány ismerősömmel, akik felvilágosítottak arról, hogy Balin senki nem oltja be a kutyáját, nem foglalkoznak ezzel, mert nem veszik a veszettséget komolyan, úgyhogy jobb lesz, ha elmegyek egy dokihoz, és beoltatom magam, amíg még nem késő.

A veszettség halálos kimenetelű betegség, és sajnos legtöbbször - mire jelentkeznek az első tünetek - már gyógyíthatatlan. Én biztos voltam benne, hogy a kutya be van oltva, hiszen a gazdája azt mondta, és úgy gondoltam, ilyesmivel nem viccel az ember. Mindenesetre másnap felkerestem a gazdit, és kértem, hogy mutassa meg az oltási könyvet. Össze-vissza hebegett-habogott, először azt mondta, hogy nincs nála, később már azt, hogy az állatorvos nem is adott neki ilyesmit, szóval elkezdtem egy kicsit aggódni. Hazamentem, telefonáltam egyet-kettőt (utasbiztosítás, háziorvos), majd szépen visszacsattogtam a szomszédhoz (vagy talán csak visszabicegtem), és addig "beszélgettünk", míg végül elvitt a dokihoz, és kifizette a vakcinát, amit hosszas huzavona után nagy nehezen be is adott az orvos. Ugyanis a gazdi is és az orvos is folyamatosan arról próbált meggyőzni, hogy ez teljesen szükségtelen. A gazdi azzal érvelt, hogy a múlt héten a postást is megharapta a kutya, és a postásnak sincs semmi baja, az orvos meg azzal, hogy ha a kutya veszett lenne, akkor a harapást követő 3 napon belül elpusztulna. (Pardon????) Ezt többször elmondta, és csak akkor vette elő végre a vakcinát, mikor harmadjára szakítottam félbe, hogy engem egyáltalán nem érdekel sem a postás, sem a kutya hogyléte, adja be nekem a veszettség elleni oltást, és már itt sem vagyok. Persze a sebemre rá se néztek. Azt meg már nem is részletezem, hogy amikor kértem, hogy adjanak zárójelentést, csak értetlen, üres pislogással reagáltak. Az micsoda? És minek kell? Szóval jobb, ha az ember Balin nem kerül olyan helyzetbe, hogy orvosi segítségre szoruljon. Nagyon távol vannak még az európai felkészültségtől az egészségügyben is." (Horváth Ágnes, 2017)

Fotóegyveleg

fotó by Hegedűs Ágnes

Goa Gayan templom - Elter Karesz fotója

Vissza az elejére


Kommentek

namen, 2017. 10. 01. 20:22
Utcai WC-k női részlege valóbal lepukkant, férfi részen semmi gond.
Nem jártunk szállodában, csak meseszép "panziókban". 8.000 Ft 2 fő/éjszaka reggelivel az átlagár.
Sofőrös autót béreltünk több napra. Angolul tökéletesen mesélt minden látnivalóról. 12.000-15.000 Ft/nap.


Szabóné Papp Emese, 2016. 06. 13. 06:09
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy családosan,4 gyerekkel megéri e kiköltözni Polinéziába egy lakatlan szigetre?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes