ÚTIKRITIKA.HU / Lembongan

Lembongan

Lembonganról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Strandok| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

d. d. fotója

Lembonganról dióhéjban

Lembongan, azaz pontosabban Nusa Lembongan egy kicsi sziget Bali délkeleti partjaihoz közel. Egyre népszerűbb célirány azoknak, akik Bali déli részének túlzott mozgalmasságából ki akarnak szabadulni és valamiféle édeni szigetre vágynak. Lembonganon nem zaklatják a turistákat mozgóárusok, nincs zajos forgalom, viszont vannak csodálatos strandok és bámulatos tájképek. Ezen a szigeten tényleg ki lehet kapcsolódni, relaxálni. Lembonganon a fő programlehetőségek ezek: szörfölés, sznorkelezés, búvárkodás. Itt a tengervíz sokkal szebb, mint bárhol Balin. Már önmagában az itteni tengervíz csodás azúrkékje miatt érdemes idelátogatni. Itt a sznorkelezéshez adottak az élő korralszirtek. 

Lembongan mindössze 8 négyzetkilométer területű. Alig 5 ezer lakosa van (hinduk, mint Bali-n).

Januárban és feruárban nem igazán érdemes idelátogatni, mert ilyenkor a legcsapadékosabb az időjárás. Május és szeptember között van a legkevesebb csapadék.

Baliról három közeli kis sziget meglátogatása válik egyre népszerűbbé. Nusa Lembongan, Nusa Penida és Nusa Ceningan közül azonban a Nusa Lembongan jelenleg a legfelkapottabb, legfejlettebb (de csak a második legnagyobb). 

Lembongannak nincs hivatalos központja, de lényegében a Jungut Batu számítható ilyesminek, főleg, hogy ide érkeznek a hajók. Ugyancsak fontos terület a Mushroom Bay, mert itt vannak a rejtettebb, menőbb szálláshelyek. A Jungut Batu környezete inkább a hátizsákosoknak való. A sziget nyugati része a kiépítettebb, és a legtöbben az itteni strandokat kultiválják.

A szigeten egyelőre nincs monstre élet, de éppen ezért idilli. Vannak a látogatók, a helyiek, néhány vegyesbolt, és több búvárközpont. A búvárok válltig állítjá, hogy a sziget körüli vizek a világ legparádésabb merülő terepeinek egyike.

Zajlanak építkezések, és nem nehéz megjósolni, hogy éveken belül teljesen meg fog változni a karaktere. Most érdemes odamenni!

Ideális tartózkodási időtartam: 3-4 nap.

 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A nyers, érintelen természeti szépségek

2. Még olcsó

Nem tetszett

1. A strandokon itt-ott a szemét

2. A Baliról napi kirándulásra idecsödülő kínai turistahordák a selfibotjaikkal, idétlen viselkedésükkel 

Vélemények

,, Mindhárom sziget szuper szörf- és snorkel-, búvárszpotokkal rendelkezik, búvárkodhattok Manta rájákkal vagy Mola-Molákkal. Bali fő szigetéhez hasonlóan ezek a szigetek is malária mentesek, itt is a dengue láz okozhat problémát (mint egész Ázsiában), ami ellen a szúnyogriasztó használata nyújt védelmet. (2018)" forrás

Odajutás

Baliból többnyire Sanur településről közlekednek hajók át e szigetre. Az út kb. 45-60 perces. Ezek a legismertebb gyorshajók: Marlin, Sanur Express, Glory Express, Rocky, Scoot, Eka Jaya. Talán a Rocky a legbizhatóbb. Érdemes korai indulást választani, mert a kora délelőtti órákban békésebb a tenger.

Bali más pontjairól is közlekednek hajók: Serangan és Benoa kikötőjéből.

A gyorshajó jellemzően a Jungut Batu strandon köt ki. Ez egy hosszú strand Lembongan északkeleti oldalán. Amúgy innen indul a legtöbb sznorkeles túra és egyéb hajókirándulások

,, Mi Sanurból mentünk (Jalan Hangtuah végétől), a Sri Rejeki Expressel, amivel teljesen meg voltunk elégedve (300ezer Rúpia volt oda – vissza/fő egy kis alku után), de egymás mellett van vagy 20 cég, amik különböző árakon, de szinte ugyanazt a szolgáltatást nyújtják. Igazi menetrend nincs, amint megtelik egy hajó, indulnak. Lembonganon a Jungut Batu öbölbe érkeztünk és a jegyárban még transzfer is benne volt a szállásig. Érdemes nem hosszúnadrágban utazni, mert kb. térdig érő vízben kell felszállni a hajóra. Az út kb 30 perc – 1 óra, függ az időjárástól is, akinek érzékeny a gyomra, vigyen gyógyszert. 😉 (2018)" forrás

Szállás

Van választék magas árszinten, közepese árszinten és van sok budget szállláshely (akár 5 ezer forintnak megfelelő rúpiáért/éjszaka).

,, Mindenképp az autentikus élvezetre voksolj: foglalj bungalót a sziget valamelyik csücskében. Ezek a helyek tökéletesen felszereltek, a romantikájuk pedig semmihez sem fogható. Érdemes az interneten kutakodni, mert bár a sziget belsejében is lakhatsz, a tengerpartra is számtalan luxusbungalót építettek, amik csak pár méterre vannak a víztől. Még mielőtt azt hinnéd, ezek a szállások megfizethetetlenek, jó, ha tudod, hogy egy nagyjából 60 négyzetméteres, 3-4 csillagos bungalló reggelivel, 3 éjszakára körülbelül 55.000 forintba kerül – ennél olcsóbbat és drágábbat is találsz a szigeten. (2016)" forrás


,, Mi Lembonganon szálltunk meg, ami Balihoz a legközelebb eső sziget és ez a legfejlettebb szállások, éttermek terén, de a másik két sziget is rohamosan fejlődik. Nagyon szívesen ajánlom a The Syron Huts szállást, teljesen új bungalowk, a tulaj nagyon segítőkész, lehet motort is bérelni egyből a szálláson és még a reggeli is szuper. A szálláshoz közel van a Mushroom Bay szuper éttermekkel, kiemelném a Hai Bar & Grill-t, ahol mindig finomakat ettünk és van kemencében sült pizza is (annak, aki már besokallt a Nasi Gorengtől). (2018)" forrás


,, Lembongan Beach Club; 5*-nak hirdetik, inkább 4*-nak mondanám. A reggeli svédasztalos, korrekt. A legtöbb villához saját medence tartozik, és lehet kérni floating breakfast-et a privát medencédbe, kb 3.000 Ft felára van/fő, elég hangulatos. Akinek nincs saját medencéje, a nyilvános medencébe is kérheti az úszó reggelijét. A hotel közvetlen a fehér homokos parton van, kb 10 perc "kiskocsis" transzferre a kikötőtől. A medencénél és a parton a rattan napozóágyak nagyon kényelmesek és hangulatosak. Az étterem árai teljesen megfizethetők akár egy 3 fogásos ebédet vagy vacsorát tekintve." (Sára,  2019)

Ajánlott hotelek (2022):

2 csillagos: Hotel Pondok Baruna Frangipani

3 csillagos: Dream Beach Kubu , Lembongan Cliff Villas ,

4 csillagos: The Acala Shri Sedana ,

5 csillagos: Batu Karang Lembongan Resort and Day Spa

Helyi közlekedés

Mopedeken és tuktukhoz hasonlítható, kis platós, kispados teerautókon kívül a szárazföldjén más motoros jármű nem látható. Gépkocsi nincs. 

,, Lembonganre a kocsi teljesen felesleges, ám a robogó vagy motor bérlése remek ötlet. És hihetetlenül olcsó – egy napra nagyjából 1500 forintba kerül egy félig megtankolt kismotor bérlése, amivel egy óra altt simán körbejárod a szigetet. De kár úgy sietni!

Szerencsére a mesés strandolóhelyekért sem kell sokat közlekedned. Ha hófehér homokra és különleges tájra vágysz, keresd fel a Paradise Beachet, ahol puha és fehér a homok, a környéken pedig egy mangroveerdő található. Ha aktívkodni szeretnél, és befizetnél egy kis búvárkodásra, snorkelingre, vagy szörföznél, akkor a Mushroom Beachre indulj. (2016)" forrás


,, Érdemes robogót bérelni és úgy felfedezni Lembongant és Ceningant. Bali fő szigetével ellentétben, itt alig van forgalom és robogókon kívül csak tuktukok (de azok nem olcsón) közlekednek a szigeten, így nem kell tartani a motorozástól, max az utak minősége kíván technikai tudást. Én szigorú vagyok motorbérlés terén, csak olyan helyen bérelünk motort (mivel nincs jogsink és tapasztalatunk), ahol ténylegesen alig van forgalom. Pedig amúgy imádjuk kettesben szabadon felfedezni a különböző desztinációkat, sokkal közelebb érzed magadat a helyiekhez, természethez, de első a biztonság. 🙂 Szóval itt tényleg nyugodtan tudom ajánlani a robogó bérlést. 🙂 Ezenkívül lehet bérelni biciklit, de gyalogosan is könnyű felfedezni a két kisebb szigetet. (2018)" forrás


Lembongan sziget egy részére csak robogóval tudsz átmenni, mert függőhíd van! Amúgy én a szállásadómmal fuvaroztattam magam, illetve hosszabb útra sofőrt béreltem autóval. Seminyak és Kuta között taxival jártam. Mindenhova eljutottam így, ahová szerettem volna. (2022)

Kerékpárbérlés

Mopedbérlés

1000-1100 forintnak megfelelő rúpiáért lehet bérelni mopedet egy napra.

Étkezés

Meglepően sokféle lehetőség van: olasz, mexikói, seafood-os warung (hagyományos kajálda).

Egyéb hasznos információk

1. Az Eco Deliben van a leggyorsabb internet.

2. A sziget déli részén van néhány piac.

3. A kis szigeten teljesen jó a közbiztonság. Legfeljebb az olcsóbb szállások nem zárható szobáiból fordulnak elő - nagyon ritkán - lopások.

Egyáltalán nem jellemző, de itt is kínálgatnak kábítószereket a turistáknak. Veszélyes venni, elfogadni, birtokolni!

Lembonganon a legnagyobb veszélyt maga a tenger jelenti. Főleg a Dream Beach-en és még inkább a Sunset Beach-en kell vigyázni ha mélyvízbe megyünk. Csak jó úszóknak ajánlott. Kezdő szörfösök ne itt próbálkozzanak.

4. ,, A szigeten  éjszakai élet egyáltalán nincs, a legtöbb vendéglátóhely konkrétan este 9-kor bezárt, utána lehetetlen volt bárhol meleg ételt találni. A kisboltok nyitva vannak, bár annyira bizarr a kinézetük (és a termékeik is), mintha egy garázs lenne, vagy autószerelő műhely mindegyik :D " (Sára, 2019)

Strandok

Vannak motoros csónakokkal teli, vannak lakatlan strandok, és olyanok, ahol leginkább a sznorkelezés a fő tennivaló.

Jungut Batu

Fürdőzésre nem igazán megfelelő a sok motoros hajó miatt, viszont jókat lehet sétálni a parton. Nem a legszebb strand a szigeten, de a leghosszabb. Csodás a tengeri horizont naplementekor.

t. i. fotója

Mushroom Bay

Itt is sok a motoros hajó, szóval fürdőzésre nem idilli, de annyira szép a víz színe, annyira puha a homok, hogy azért sokan itt strandolnak.  

p. j. fotója

Dream Beach

Szép strand, de itt is elég sok a kisodrodó szemét, mindenféle hulladék

,, A víz színe itt is bámulatos, a hatalmas hullámoknak és erős áramlatoknak köszönhetően nem ideális fürdőzésre, de szuper hely egy kis napozáshoz vagy naplemente – nézéshez." forrás

b. h. fotója

Mahagiri Beach

Az éles korall darabkák miatt tanácsos valamilyen fürdőszandált felvenni. A szigetnek ezen az oldalán a legszebb strand.

P. V. fotója

Sandy Bay Beach

Gyakran nagyon hullámos a tenger, de sokan ezt élvezik.

Mangrove Beach

Itt a legjobb sznorkelezni.

Programlehetőségek

4 órás sziget körutas túra

Mangróve erdő

,, A sziget egyik felét gyönyörű mangrove erdő borítja, ami azt jelenti, hogy olyan fák együttese, amiknek nem okoz gondot, ha naponta több órán keresztül elönti őket az óceán. Érdemes SUP vagy kajatúrára menni, közelebbről meglesni a különleges élővilágot." forrás

Egynapos sznorkeltúrák

Devil's Tear (Az ördög könnye)

,, Hatalmas hullámok és a parti sziklák találkozása. Nem lehet úgy meglátogatni, hogy ne legyetek csuromvizesek 5 perc után. Óvatosan a szélén, nem ér annyit egy szuper kép, hogy elsodorjon a felcsapódó víztömeg. A sziget nyugodtságához képest meglepően sok a turista. A közelben van a Sandy Bay vagy másnéven Sunset Beach, azt is lessétek meg." forrás

g. a. fotója

Jógaórák

v. l. fotója

Nusa Penida

Longtail boattal (hagyományos dél-kelet ázsiai nagy csónak motorral) csupán 10 perc Lembonganból. Az egy napos program ára 400 000 rúpia volt 1 főre, privát sofőrrel Penidán.

Mi több napot voltunk Nusa Penidán. Négy éjszakát, és nekünk még az is kevés volt. Brutálisan szép strandok vannak és mivel sokan csak egy napos túrákra jönnek át, azok a helyek, amik nem esnek az egy napos túrákba egészen csendesek. A szállásunk a kikötőhöz közel volt. Mivel egészen kicsike a sziget, a másik oldalára simán át lehetett robogózni. Némi motoros tapasztalattal simán menedzselhető szinte mindenhova a közlekedés. (2022)


Én Bali (Sanur)-Lembongan- Penida útvonalon jöttem. Amit biztosan be kell iktatni az a sznorkeling, vagy az egyik vagy a másik szigetről. A Lembongan+Ceningan kettősön 2 éjszakát minimum el lehet tölteni és Penidán is ugyanennyit +plusz egy az átmenés, ki-be költözés miatt. Mind a két szigeten motorral érdemes közlekedni. L+C olyan mint egy pici falu, házakkal, emberekkel. Nagyon szép beachekkel, éttermekkel, kb. mindenhol élő zene este, a sárga híddal. Én innen sznorkeltem.

Penida még nagyobb, így sokkal ritkásabban lakott. A természetben motorozol, a beachek távol vannak, de még egy szinttel szebbek, romantikus, elmerengős. (Ami picit néha bosszantó, az a napi turisták a nap közepén akik rohannak egyik helyszinről a másikra.)

Árak: Sanur-Lembogan 200K IDR (vigyázat itt tobb beachre is érkeznek hajok), LB-Penida 50K IDR a sárga hidtol. (da csak akkor indu la hajó ha meg van a minimum fő, különben varni kell). Motorbérlé kb. 75K IDR per nap. Benzin 7.5-10K/liter. (2022)

Sára fotója

Angel’s Billabong

,, A két kisebb szigetet egy ikonikus sárga híd köti össze, Penidára viszont csak hajóval lehet átmenni, így mi Penidát egy egynapos túra keretén belül fedeztük fel, ami közel sem elég az összes látnivalóra, de időszűkében a legfontosabbakat sikerült meglátogatnunk. (2018)" forrás


,, Nusa Penidára mi privát hajóval mentünk át, ami 600ezer Rúpia volt oda – vissza/hajó, 4 főnek. Vannak public hajók reggelente a sárga híd mellől, amik olcsóbbak, de sokszor tele vannak és kiszámíthatatlan időpontokban közlekednek (kb. 60-100ezer Rúpia/fő/irány), 4 embernél már kevés a különbség. Mi már a túra előtt felkerestünk pár sofőrt whatsappon (készüljetek fel, hogy még a komoly dolgokat is szeretik whatsappon intézni a helyiek), akik 650-750ezer Rúpia között vállaltak egy félnapos túrát autóval, 4 fővel, ez jóval több, mint amit Balin fizettünk a soförőknek 10 órára, viszont itt még kevés az elérhető sofőr, így megkérik az árát. A sziget nagysága és az utak rossz minősége miatt egy fél napos programba 4 látnivalónál több nem nagyon fér bele, ha kellemes tempóban szeretnétek megnézni őket. Mi végül a hotelen keresztül intéztünk sofőrt, 700ezer Rúpiáért. Ezenfelül, akinek több ideje van és tapasztalata, bérelhet robogót (itt is ez a legolcsóbb opció) egyből a kikötőben 60ezer Rúpiáért, de ezt inkább több napos tartózkodás esetén ajánljuk." forrás

Privátstrand - Sára fotója

Sára fotója

Nusa Ceningan

Könnyen kombinálható Nusa Lembongannal, ugyanis híd köti össze őket.

Blue Lagoon

Mahana Point

Ceningan sziklák

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS