ÚTIKRITIKA.HU / Sanur


hirdetes


útikritikák


Sanur

Sanur dióhéjban | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Éttermek és szórakozás | Vásárlás |Közbiztonság| Strandok|Programlehetőségek | Fotóegyveleg

Sz. Éva fotója

Sanur dióhéjban

 • Itt sokféle szállás közül lehet válogatni 3-tól az 5 csillagosig, de Sanurt csak abban az esetben ajánljuk, ha Nusa Dua-n, vagy Benoa-n már nincs lefoglalható szálláshely.
 • A strand elsősorban az aktív nyaralásra vágyóknak érdekes, mert sok a vízi sportolási lehetőség (szörf, jetski, sznorkeling, kite szörf, wakeboarding stb.). Balin bizonyosan nem itt a legjobb búvárkodni, mégis nagyon sok búvárbázis található itt.
 • A part mentén van egy 5 kilométer hosszú kerékpárút! Sajnos számos bicajos vadul közlekedik zavarva a sétáló embereket.
 • A Sanur strandjai hangulatosak, Bali évtizedekkel ezelőtti intimebb hangulatát idézik.
 • Nem túl szép a tengerpartja, a motorizált vízi sportok miatt a tenger sem tiszta és zajos, a strandok nem igazán tágasak. Sok szállodának nincs közvetlen tengerpartja, Sanur "szabad strandjain" pedig több a helyi fürdőző, mint a turista, főként vasárnap, amikor családostul kivonulnak. A denpasariak is ide járnak strandolni. Némileg idegesítőek a kóbor kutyák és a nyomulós mozgóárusok.
 • Sokak szerint kellemesebb, nyugisabb hely, mint Kuta és Legian. Több mint 15 kilométeres a Sanur-öböl. Nem annyira luxus szint, mint Nusa Dua, de nagy hotelválasztékot nyújt, ráadásul több árkategóriában is.
 • Sanurban más típusú emberek nyaralnak, mint Kután. Sok a gyermekes család, a nyugalomra vágyó utazók. Szép villák is láthatók, ahol állandó jelleggel ide települő európaiak élnek, azaz nem lehet kellemetlen a hely. A település sétánya is nyugalmat sugároz. A tenger itt szelídebb és megfelelőbb kisgyerekeknek.
 • Az aktív pihenésre vágyó, de konszolidáltabb nyaralók mindenféle vízi sportokat űzhetnek itt kedvükre.
 • Egy hosszú központi utcája van, tenger felőli oldalán vannak a szállodák, a másik oldalon éttermek.

Vélemények

"A repülőtéri transzfer - az aktuális közlekedési viszonyoktól függvényében 25-45 percet tesz ki. Sanur praktikus kiindulópont a sziget felfedezését célzó napi kirándulásokhoz. Jóllehet a strandolás Sanur térségében nem pompás, viszont Sanur előnye, hogy más nyaraló övezetekhez képest itt viszonylag több maradt meg a Bali-ra 10-20 évvel ezelőtt annyira jellemző bájosságból, hiteles feeling-ből. Itt nem történt túlhajtott hotelfejlesztés. A strand gondozott, naponta kétszer is takarítják. Van is mit, mert a dagály sok szemetet, hulladékot sodor ki a partra.

Apálykor csaknem lehetetlen fürödni a tengerben. Az apály és a dagály váltakozása jellemzően 24 órán belül kétszer szokott történni, az egyik gyorsan végbemegy. Félreértés ne essék, apálykor is jól el lehet lenni a kellemes strandon napozással, sétálgatással (jó hosszú a part), csak a vízbe jutni komplikált. Olyankor a vendégek a medencéket kultiválják. Dagálykor is sekély a víz, plusz sokaknak nincs kedve akkor se fürödni, ha látják apálykor, hogy mi mindenre léphetnek rá dagálykor.

Bali-n Sanur partszakasza nem számít a legszebbek, legjobbak közé (nincs csodásan átlátszó tengervíz). Még a Hyatt Hotel és a Grand Bali Beach előtti partszakaszok nevezhetők valamennyire szépnek. De hát a szigetet jól ismerő európaiak mindig hangsúlyozzák, hogy Bali nem egy strandolós desztináció. Nusa Dua strandjai szebbek, mint Sanur-é, de Nusa Dua hátránya, hogy túlépített, nagyon turistás, nincs romantikus sziget feeling. Sanur partszakaszain némileg jobban ki van téve a nyaraló az árapály okozta nehézségeknek, kellemetlenségeknek, mint Nusa Dua-n.

Tanácsos vinni valami műanyag fürdőszandált az éles koralltörmelékek miatt. Ezek a koralltörmelékek a parti fövenyen is fájhatnak mezítláb (Egy kilométerre a parttól húzódik a korallzátony, és onnan sodródik ki a törmelék.). A strandon a kóbor kutyák jelenléte sokaknak zavaró." (Aerowisata Sanur Beach Hotelben járt vendég)


Sanurban lehet motorkerékpár helyett biciklivel/setalva is kozlekedni. Sokkal bekesebb a viz es a part a szigetnek ezen az oldalan. (2022)

Szállás

Ajánlott hotelek (2024):

jön

-----------------------------------------------------------------

Nem ajánlottak: Hotel Parigata Resort & Spa

Közlekedés

Nincs túl messze a repülőtér és egyórányi távolságra van a közkedvelt Ubud.

Sanur tán Balinak az a része, ahol a legkellemesebb kerékpárral közlekedni. A Jalan Danau Tamblingan mentén, déli irányba kerékpárút van. A strand menti kövezett úton is lehet bicajozni, de ott óvatosabban, mert alapvetően a gyalogosoké. 

Rengeteg szolgáltató kínál kerékpárkölcsönzést.  Egy napra jellemzően 50 ezer rupiába kerül (kb. 1200 HUF), de ha a strandtól jóval távolabbi szolgáltatóhoz megyünk, akkor még olcsóbb, kb. 30 ezer rupia. 

Éttermek és szórakozás

 • Sanurban nagyon sok jó étterem, hagyományos étkezde (warung) található. Csodás a parti vendéglőkben vacsorázni és mezítláb érezni az asztal alatti homokot.
 • Sanurnak nincsenek diszkói, ezért 10 után már nincs "élet", de vannak kellemes kis vendéglői, bárjai több helyen élő zenével. Sok balinéz zenész Sanurban lakik.

Strandbüfé (az asztalok színe a beivódott koszról tanúskodik) -  sz.h. fotója

Vásárlás

Sanur Art Market: Ez a hagyományos piac kiváló hely az olcsó, kézműves tárgyak vásárlására (pl. szövéssel készült táskák, sapkák, szőnyegek és ékszerek). Érdemes alkudni az árakon.

Hardy's Sanur Plaza: Ez egy bevásárlóközpont, ahol ruházatot, cipőket, ékszereket, szépségápolási termékeket, élelmiszereket és sok más dolgot lehet vásárolni. Előfordulnak akciós ajánlatok is.

Sindhu Night Market: Ezen az éjszakai piacon príma helyi ételeket lehet enni: halakat, grill ételeket, tésztákat és desszerteket. Emellett lehet vásárolni helyi kézműves tárgyakat és külömbözőféle szuveníreket is.

Jalan Danau Tamblingan: Ez egy a hosszú útszakasz a városon belül sok bolttal. Vásárolhatunk ruhákat, kiegészítőket, ékszereket, bőrárukat és helyi kézműves termékeket.

Bali Collection: Ez egy modern bevásárlóközpont Sanur egyik luxus szállodája, a Sofitel Bali Nusa Dua Beach Resort közelében. Itt az elegáns ruhák, cipők, ékszerek, édességek és bútorok találhatók magasabb árfekvésben.

Fontos megjegyezni, hogy Balin általában szokás alkudozni. Vigyázat: Gyakori márka hamisítvány és a kisebb simliskedések. 

A Hardy nevű szupermarkettel szemben egy butikban jutányos áron egész szép fürdőruhákat lehet venni.

Közbiztonság

A pénzváltás esetleges problémáiról: nm tudtam ellenállni a kínált  jó árfolyamnak és így megtapasztaltam hogyan próbálnak átvágni, nem sikerült, felkészült voltam. CCA 6.000.000 idr-t váltottam, már az furcsa volt, hogy csak 50.000-es címletekben adták, de egyszerűen nem engedte, hogy egyben összeszámoljam a pénzt. Amikor aztán átvettem az előtte 1.000.000-ként leszámolt köteget/ ezeket egyenként megszámoltam, de mindig húzogatta nem akarta, hogy egybe megszámoljam/ 2.000.000 idr-el kevesebb volt, fantasztikus kézügyességgel csinálják, észrevehetetlen, mint Rodolfó.

Rögtön a polisit (rendőrség) hívtam, erre elővette a pult alól a hiányzó összeget, és odaadta. Tehát a teljes összeget egybe számoljátok meg és ne rakjátok vissza a pultra!! Persze, ez most először fordult elő, de NAGYON VIGYÁZZATOK!!!!

Strandok

l. j. fotója

Sajnos Sanur nem Bali legszebb strandjai közé tartozik, de azért számos strandot találhatunk itt, amelyek biztosítják a kényelmes pihenést és a vízi sportok lehetőségét. Az alábbiakban felsorolok néhány strandot Sanurban:

    Sanur Beach: Ez Bali egyik híres strandja, amely homokos parttal rendelkezik és egy ideális hely a pihenésre és a napozásra. A strand ideális a gyermekek számára is, mert a sekély vízben biztonságosan játszhatnak.

T. Kata fotója

    Sindhu Beach: A Sindhu Beach egy másik kellemes strand Sanurban, homokos parttal és tiszta vízzel. Az itt található vendéglők és bárok kiváló lehetőséget biztosítanak egy frissítő ital elfogyasztására és egy könnyű étkezésre.

t. Kata fotója

    Mertasari Beach: A Mertasari Beach homokos parttal rendelkezik és egy ideális hely a napozásra és a vízi sportokra. A strand nyugodt vizei alkalmasak a kajakozásra és a szörfözésre is.

    Karang Beach: A Karang Beach a Sanur kikötőjének közelében található, és a homokos partjai és a tiszta víz miatt ideális hely a fürdőzésre és a napozásra.

Programlehetőségek

 • Sanur egész jó kiindulópont a sziget felfedezéséhez. Könnyű találni sofőrt, aki akár nagyobb társaságot minibusszal elvisz szigettúrára. 40-50 euró/nap.
 • A strandon sokan kínálgatnak túravezetést.

Fotóegyveleg

Strandélet - sz. h. fotója

l. j. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes