ÚTIKRITIKA.HU / Ukrajna


hirdetes

útikritikák


Ukrajna

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | Az ukránokról | Híres ukránok | Turista etikett | Ukrán konyha | Fotóegyveleg

Majdan (Tér) - Kriszta fotója

Időjárás és éghajlat

„Ott nincs hideg?” Ritkábban halottam ezt a csodálatos érvet, de mivel elhangzott ezért kötelességemnek érzem, hogy foglalkozzam vele. Az illető nyilván keveri Ukrajnát Oroszországgal (bár utóbbira sem állná meg a helyét a kijelentése). Ukrajna nagyjából Magyarországgal egy szélességen fekszik. Vannak északabbra lévő részei, és vannak délebbre lévő részei is. Az egykor legdélebbi Krím-félsziget déli része nagyjából az Isztriával van egy szélességen, az éghajlat is hasonló, Jaltán akár télen is simán mérhetünk +10-12 fokot. Az ország legészakibb csücske kb. Varsó magasságában van, ahol valóban lehet egy picit hűvösebb, mint nálunk, de azért ott is tudják, hogy mi a nyár. " forrás

Az arany kupolás kék templom februárban - s.i. fotója

Földrajz

Amennyiben Oroszországot nem tekintjük európai országnak (lévén nagy része Ázsiában van), akkor Ukrajna a legnagyobb területű európai ország a maga 603 550 négyzetkilométerével.

Ukrajna legmagasabb pontja a 2061 méter magas Hora Hoverla, ami a Kárpátok része. Ukrajnának hegyes vidéke csak délen van a Krimi-hegyek. Ukrajna központi területe jó termöföldű sík terület, amit sztyeppének neveznek.

Ukrájnában az ukrán a hivatalos nyelv, de lényegében mindenki tud oroszul is. A fővárosban az orosz a elterjedtebb. Egyes vélemények szerint az orosz és az ukrán nyelv közötti különbség hozzávetőleg olyasmi lehet, mint a svéd és a norvég közötti.

Történelem

Ukrajna 1991-ben vált függetlenné, és szűnt meg egyben a Szovjetunió tagállama lenni.

Kijev közelében a Rus Parkban az éhes időutazó harcos bárdjával tervezi felszeletelni a sült malacot - s.i. fotója

,, A kozákok sokfelől összesereglett, soknemzetiségű rablóbandái a kora újkorban a tágas puszta lengyel-litván-orosz-tatár-török határvidékén, pont az ukránok párszáz évvel későbbi felbukkanási helyén halásztak a zavarosban. Őket annál közelebbről, hogy többségük szláv származású volt, lehetetlen beazonosítani, a ma élő maroknyi kozákon kívül senki sem azonosul a sorsukkal, így pont olyan jó ukránnak ígérkeztek, mint a Kijevi Rusz. Ahogy a szlovák nemzet az állítólagos létrejöttekor másfél tucat evangélikus plébánost meg falusi kántortanítót jelentett, az ukrán nemzet az ő állítólagos létrejöttekor néhány kozák rablóbandából állt. Csupán az az apróság zavarja meg az idilli képet, hogy a ma élő kozákok szíve igencsak Oroszországhoz húz, és nem kifejezetten rokonszenveznek sem a bukdácsoló ukrán államisággal, sem a még bukdácsolóbb ukrán nemzettudattal.

Kárpátalja ukrán kézre kerülése mellesleg az összes jelenlegi és korábbi területük hozzájuk kerülésének állatorvosi lova: adták-vették a környező országok, míg végül a Szovjetunió tette rá a véres kezét. Ott aztán Jelcin mindent bagóért elprivatizáló, bamba elnöklése alatt akkora kupleráj támadt, hogy egész atomfegyver-arzenálokat loptak el mindenféle akasztófára való kalandorok; pont országrészeket ne tudtak volna észrevétlenül lenyúlni? Kárpátalja a Szovjetunió szerzeménye volt, és mindössze földrajzi okokból maradt Ukrajnánál, a korábban az oroszokhoz tartozó Krím valahogy náluk felejtődött 1991 decemberében, a többit meg kapták a szovjettől. Az övék maradt, náluk felejtődött, kapták… – mint valami lesajnált, félbolond falusi kéregető. Ezek a hatalmas hősök az egész szarkupacot így lapátolták össze, és nincs egy négyzetmétere, amely ne más országot illetne. Európát minősíti, hogy még mindig ez a földrész második legnagyobb országa Oroszország után.

Összetartásban is a létrejöttével arányos teljesítményt képes felmutatni: a Krímben orosz hadsereggel találkozó ukrán katonák 2014-ben megdöntötték az ellenséghez dezertálás éppen évszázados cseh világrekordját. A maradék országban meg, a főváros Kijevet is beleértve, az emberek azt kérdezgetik egymástól és saját maguktól, hogy akkor ők most ukránok vagy oroszok, mi a különbség a kettő között, és egyáltalán miért számít ez, amikor ők csak arra vágynak, hogy legyen mit enni és főleg inni. Ilyen gránitkeménységű öntudati alapokra biztosan a jövő mintaországát fogják felépíteni az NSA-CIA hátszéllel betüremkedő amerikai óriásvállalatok. " forrás (Honlapunk nem fejezi ki feltétlen egyetértését mindazokkal a tartalmakkal, amiket más forrásokból idelinkel!) 

Majdan-i forradalom

Végtelenül büszkék rá és hősökként tekintenek a tüntetőkre. Folyamatos kiállítással őrzik a forradalom emlékét a Majdanon.

Molinól a Majdan-on - A szabadság a vallásunk - Kriszta fotója

Állandó mementó az egyik mártirról - Kriszta fotója

Kriszta fotója a fotókiállítás fotójáról

Manapság

Az ukrajnai nemzeti bank épületén a nemzeti lobogó mellett az uniós zászló (pedig nem tagállam)- nekik Brüsszel vonzó - Kriszta fotója

Gazdaság

Ukrajna a világ 3. legnagyobb gabonaexportőre. Az országnak gazdag lelőhelyei vannak vasból, szénből, földgázból, mangánból. 

,, Ukrajnában jelenleg a következőképp alakulnak a fizetések:
átlagkereset – 3000 hrivnya = 37 ezer forint
minimálbér – 1378 hrivnya = 17 ezer forint
létminimum – 1218 hrivnya = 15 ezer forint
nyugdíj – 1074 hrivnya = 13 ezer forint

(2015)" forrás


,, A keleti fronton kialakult helyzettel magyaráztam, hogy kijevi tartózkodásom alatt végig erős nacionalista hangulat uralkodott a városban. Mindenfelé feltűntek a nemzeti hadsereg toborzó hirdetései, a tereken és az utcákon nemzeti hősök életét bemutató installációkra bukkantam, és a legtöbb turisztikai giccstermék is kék-sárga nemzeti színekben pompázott. (2018)" forrás

Kijevben mindenhol építkeznek, főleg lakóházakat (100 ezer forint körüli négyzetméter árakkal kínálnak lakásokat) - Kriszta fotója

Az ukránokról

Az ukránok - főleg vidéken - nagyon babonásak. A babonák többsége különböző népi bölcsességekből eredeztethetőek. 

A sok történelmi és természeti hányattatást, kiszámíthatatlanság, durva változások miatt az ukránokra jellemző, hogy némileg fatalista módon viszonyulnak az élet dolgai, akár saját sorsuk vonatkozásában.

A leggyakoribb ukrán vezetéknév: Melnyik.

Híres ukránok

Julia Timoshenko (politika)

Klicsko fivérek (box)

Megígérték a mamájuknak, hogy soha nem fognak egymás ellen bokszlni és az ígéretüket be is tartották.

Bónusz kérdés: ki a kijevi polgármester? Vlagyimir vagy Vitalij?

Turista etikett

1. Az ukránok nagylelkűek, roppant vendégszeretőek és hajlamosak arra, hogy a vendéget sok ételel, itallal, és ajándékkal halomozzák el. Sértés ha vendégszeretetük e megnyilvánulásait elutasítjuk. 

Ukrán konyha

Borscs

p.n. fotója

Varenyki

Fotóegyveleg

Kijev - street art, tán az egymás ellen fordult ukránok sorsközösségére célozva - Kriszta fotója

Kijevi utcakép - Kriszta fotója

fotó by V. F.

Megemlékezés Kijevben a krimi tatárokat ért sztálini elnyomásról, üldözésről - Kriszta fotója

Majdan tabló - Kriszta fotója

Szomorúság - s.b. fotója

Petrovo városka - k.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon