ÚTIKRITIKA.HU / Tróodos-hegység


hirdetes

útikritikák


Tróodos-hegység

Tróodosz hegység, Ciprus

A Tróodos-hegységről dióhéjban|Beszámolók&Vélemények|Tetszett&Nem tetszettPraktikus információk|Kykkos kolostor| Pedoulas|Állat- és növényvilág| Fotóegyveleg

.

Kikkos kolostor - Kriszta fotója

A Tróodos-hegységről dióhéjban

(görög kejtés: tróódosz)

A Tróodos régió festett templomai az UNESCO kulturális világörökségének része!

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Jeep Safari túra csúcsélménye a Kikkos kolostor meglátogatása volt. A dzsippen való utazás győtrödéseiért maximálisan kellő ellentételezést jelentett a kolostort bejárni és szép fotókat lőni.

2. A sziget velencei korszakából megmaradt kőhíd hangulatossága

3. Felmenni a szigetország (majdnem) legmagasabb pontjára, és élvezni a helyzetet, hogy a november végi fenti 11 fokból alig egy órával később már lent leszünk az esti 19 fokban. 

4. Méltóságteljes tájak, látványok

Kriszta fotója

5. Földrajzilaj nem tartozik a hegységhez, de a túránk (Jeep Safari) utolsó előtti és kellemes megállója volt a turisták számára alaposan kicsinosított Omodos falu 

Kriszta fotója

6. Nagyon jópofa elindulni a pálmafák közül, felmenni a fenyőkhöz, megnézni a sífelvonót és lejönni a strandra. Nyáron fürödni a végén.

7. Sífelvonó Cipruson. Igazi.

Nem tetszett

1. Tán, ha a Jeep Safari túrából kimaradt volna az elején a nem túl érdekes szamárfarm, akkor a november végi korai sötétedés okán maradt volna idő az Aphrodité sziklája világosban való megtekintésére.

2. Minden csoportos kiránduláson meg kell szenvedni, hogy akad egy-két hülye útitárs. Nekünk egy Londonban élő kínai hölgy töltötte be ezt a szerepet. Arcoskodott, reklamált jelentéktelen dolgok miatt, be nem állt a pofája, elfoglalta a legjobb üléshelyet, ahol ltalában szunyókált, de legalább elmaradt a nagyon sanszos rókázása.

3. A hegység falvait nem találtuk szenzációsnak. Mikor lejutottunk Omodos faluba, akkor többen azt gondoltuk, hogy ilyesminek képzeltük el a túra előtt a hegyi falvakat.

4. A kolostor múzeuma szép, de azért az 5 eurós belépődíj túlzás. (Rajtunk kívül csak a lengyelek mentek be a csoportunkból..)

5. Önkritikaként. Elfelejtettünk Dedalont vinni a rázkodós túrára. Aki hajlamos a hányásra, az ne felejtse el!

Beszámolók&Vélemények

"A Tróodos-hegység a sziget nyugati oldalán található, ez a sziget leghűvösebb pontja, ha télen látogatunk ide akár hóval borított tájjal is találkozhatunk. A forró nyári napokon pedig különösen üdítő kicsit elhagyni a tengerpartot, és kellemes 25 fokban kirándulgatni. A kanyargós hegyi utak mindegyike egy-egy mesébeillő faluba visz minket, a mi kedvenceink a műemlékvédelem alatt álló Vouní és Lófou voltak. Ezeken a helyeken, mintha megállt volna az idő, az épületek eredeti formájukban pompáznak, minden csupa kő, friss a levegő, a falvak lakói pedig rendkívül békések és barátságosak, például kaptunk ebédmeghívást is, valamint itallal is kínáltak magánemberek, akik portái előtt csak elsétáltunk. A turizmus persze itt is virágzik, tradicionális falusi szállásokat kínálnak azoknak, akik csendre és nyugalomra vágynak távol a város forgatagától. Ha már errefelé járunk, említést kell tenni magáról Tróodos faluról is, a főtéren van ugyanis a kedvenc szuvenír boltunk, ahol degeszre ehetjük magunkat a tájegység híres szárított gyümölcseivel és olajos magvaival, valamint a tulajdonos saját készítésű borait és egyéb alkoholos italait is megkóstolhatjuk, amennyiben türelmesen végighallgatjuk a reklámszövegeit, amely közül mindegyik szexuális töltetű. Szerinte ugyanis minden terméke afrodiziákum, és olykor fényképekkel is bizonyítja, hogy neki hány egészséges gyermeke született a jó bortól. A bácsi kicsit fárasztó, de azért vicces, a nasik viszont mennyeiek, úgyhogy rokonoknak, akiket a hasukon keresztül lehet megfogni, itt érdemes ajándékot választani. (2015)" forrás

Kriszta fotója

,, A Tróodosz-hegység autóval körülbelül 1,5 órára található Larnakától, az út során a vidék igen gyorsan és látványosan változik, a kopár, kietlen tájat zöld, dús növényzet váltja fel. Valami gyönyörű! Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is csökken, s ahogy haladunk az úton a hegynek fölfelé, esőfüggöny alá érünk. Úgy esik, mintha dézsából öntenék, a csúcs közelében található, illetve az azzal azonos nevű faluban a hőmérséklet 10 fok közelében van. Sajnos kirándulásra esély sincs, így beülünk egy helyi étterembe. Fél óra múlva elindulunk visszafelé, azonban néhány kilométer múlva az eső már nem esik, csak kissé szemereg, valamivel melegebb is van, s meglátunk egy feliratot, ami a Caledonia Waterfall túraútvonal-ra hívja fel a figyelmet. Megállunk és nekivágunk. Gyönyörű, sötétzöld növényzetű erdőben indulunk el egy hegyi patak menti ösvényen, körülöttünk köd, csöpög a víz a fákról. Ruhám, cipőm átázik, de érdekes módon nem fázom, nagyon élvezem a kirándulást, az erdő nagyon szép, friss és üde a levegő, más kirándulókkal is találkozunk. Érzem, hogy a hűvös levegő, amit beszívok, tele van oxigénnel, fantasztikus érzés! (2016. március)." forrás

Kriszta fotója

Praktikus információk

Kérjük, vigye haza a szemetet - A tábla kihelyezése fölöttébb indokolt egy olyan országban, ahol mind a helyiek, mind a turisták hajlamosak felelőtlenül szemetelni, akár egy ilyen szép természeti környezetben is. - Kriszta fotója

Kykkos kolostor

Szenzációs! Nem szabad kihagyni, ha Ciprusra látogatunk.

Kriszta fotói

A kolostor múzeuma (5 euró a belépődíj) - Kriszta fotója (mert ott bent - ugyebár - fotózni tilos...)

Pedoulas

Kriszta fotói

Szétrohadó hotel - Kriszta fotója

A túránk legmagasabb pontján egy kilátó

A Tróodos-hegységnek nem ez a legmagasabb pontja, mert azt egy katonai támaszpont foglalja el.

Kriszta fotói

Állat- és növényvilág

Cipruson állítólag honos az óriás gyümölcsevő denevér. Érdemes megnézni a fotóját, óriásemlős a maga nemében. Valamilyen különleges oknál fogva itt egyiptomi denevérnek hívják, de az óriás gyümölcsevőről van szó, az tuti. Egyébként 9 fajta denevérfaj honos a szigeten, nyolc kicsi és az óriás. A legnagyobb itt élő vadállat a muflon, ami persze nem őshonos. Mivel nincsenek nagy ragadozók, legnagyobb a róka, a muflonok sem nőnek annyira nagyra, nincs rá szükségük, az evolució pihen. Egyedüli állat, ami veszélyes a szigeten és az erdőben is él, a vipera. Ezért kérjük, mindenki nézzen a lába elé. Nagyon látványosak a gyíkok, sokszor fél méteresre is megnőnek. Teljesen békés növényevők, jól szelidíthetőek. A páfoszi kikötőben szokott üldögélni egy helyi úriember, aki kézből etet egy szép példányt.

"Az utazók és a helyiek szerint is több macska él Cipruson, mint helyi lakos. Állítólag elijeszti a viperát, de ebben én kételkedem. Ezek a dagadt, az emberek által jól tartott macsekok ugyan nem fognak megmozdulni egy kígyó miatt, maximum akkor, ha az szembe jön a kajás táljuban. Kriszta 2021"

Ciprusi eperfa (sárga a termés, mert még éretlen) - Kriszta fotója

Fura lombozatú fenyőfa - Kriszta fotója

Magasan nőnek, sokszr beléjük csap a villám.

Fotóegyveleg

A Páfoszról kiinduló, elsősorban a Tróodos-térséget megcélzó Jeep szafari túránk legkevésbé érdekes állomása a szamárfarm volt. Lengyel útitársunk viszont még nem ült szamáron, szóval neki ez is jó program volt. - Kriszta fotója

A sok, festői környezetű víztároló egyike - Kriszta fotója

Hangulatos, fotógén Elia kőhíd a sziget velencei korszakából (1489 - 1571) - Kriszta fotója

A Kikkos kolostor rengeteg csodás falfestményeinek egyike - Kriszta fotója

Kriszta fotója 


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon