ÚTIKRITIKA.HU / Páfosz


Páfosz

Páfosz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Közlekedés| Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók |Kato Paphos| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Budapesti nagypapa éghajlati menekültként élvezi a kb. 22 fokos tengert a november végén 24 fokos Paphosban (otthon ugyanakkor 6 fok és zápor) - Kriszta fotója (Kato Paphos egyik strandján)

.

2021/2022: A Ryanair ír fapados légitársaság télen is repül Páfoszba hetente kétszer (kedd, szombat). Repülési idő kb. 2 óra 30 perc.

2021. november 24.

Mi most éppen itt vagyunk Páfoszon és sok étteremben, kávézóban, sörözőben, nagyobb szupermarketekben belépéskor kérik vagy a Cyprus Pass-t vagy az EU-s oltási papírt. Tanácsos mindkettőt kinyomtatni és magunkkal hordani, hogy ne kelljen folyton keresgélni ezeket a mobilunkban.

Itt egy étterem bejáratánál ezt az elvárást ki is írták. - Kriszta fotója

Páfosz dióhéjban

 • Írják Magyarországon Paphos-nak is. Páfosz város az UNESCO kulturális világörökség része. Ciprus délnyugati részén található.
 • Páfosz a szigetország 4. legnagyobb városa. Jelentősége nőtt azáltal, hogy az itteni repülőtér forgalma egyre nagyobb.
 • Páfosz több részből áll. A turisták által leglátogatottabb részek, Kato Pafos (kikötői rész a várral) és Coral Bay. Coral Bay egy kicsit hasonlít Ciprus keleti részén fekvő Ayia Napára. Bár a tengerparti rész inkább nyáron nyüzsgőbb, de a tenger türkizkék és kristálytiszta, mint a Nissi Bay öbölben.
 • A mitológia szerint Afrodité a szerelem istennője itt született. A tenger habjaiból bukkant elő. Afrodité szikláinak hívják azt a helyet ahol a szájhagyomány szerint látták a tengerből kiemelkedni.
 • Afrodité sziklája (ahogy itt hívják: Petra Tou Romiou) könnyen elérhető busszal (631) vagy autóval kb. 30 perc Páfosztól.
 • A páfoszi nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Páfosz kikötőjéből kiinduló mindenféle hajós kirándulások nagy választéka (vannak üvegfenekesek is)
 2. Ayia Napához képest ez nyugisabb, klasszikusabb hely, jóval kevesebb buli lármával
 3. A Coral Bay strand, mert ott homokos a strand, tiszta, kavicsmentes a víz, be lehet menni messzire úszni (biztonságosan) 
 4. Jól kiépített, szervezett a buszközlekedés
 5. A dzsip szafari az Akamas természetvédelmi területen 
 6. Páfosz központjának esti mozgalmassága
 7. Kato Paphosz városrészben sok az ízléses modern építmény, főleg a hotelek. 
 8. Jó, hogy nincsenek toronyépületek.
 9. Az éttermek előtt ténykedő becsalogató emberek többsége nem agresszív, sőt elég udvarias.
 10. Kato Paphosz strandjainál a tengervíz meglepően tiszta és átlátszó.

                                                                             Kriszta fotója 

 1. November 24-én délelőtt 23-24 fokos meleget élvezni, amikor Pesten éppen 6 fok volt. A tengerben nem kevesen fürödtek!

Kriszta fotója (2021. november 24-én)

Nem tetszett

 1. Érkezéskor kint még a hivatalosnak tűnő taxi információs standnál is alkudozásra kényszerültünk, ráadásul a taxisok egymás között vitatkoztak, hogy ki mennyiért vihet el minket. Nagyon balkáni volt a légkör. (reptér-Kato Paphos esetén a korrekt ár 25 és 30 euró között)
 2. Paphos strandjai (beleértve Kato Paphost is) messze nem olyan szépek, mint a sziget délkeleti részén lévők! A Coral Bay a kivétel.
 3. Augusztusi nyaralásunk idején a kíméletlen hőség és a magas páratartalom, emiatt konkrétan lelassúlva jártunk 
 4. Napközben Páfosz központja unalmas
 5. A sűrű közlekedés miatt Páfosz területénen nagy részén nem biztonságos kerékpározni (mi béreltünk bicajt)
 6. Egyes mellékutcákban sok az eldobott szemét.
 7. A kóbor macskák nagyon agresszívan kunyerálnak ételmaradékot az éttermek teraszain. Idegesítőek.
 8. Kevés strand homokos
 9. Az óvárostól ne várjanak sokat! Semmi különös. Példul Rodoszváros óvárosához képest egy nagy nulla.
 10. A görög és spanyol szigetekhez képest drágább.
 11. A boltokban a személyzet többnyire komor (jellemzően az idősebbek), de legalább segítőkészek, ha nagyon rámenősek vagyunk. 
 12. Nagyon kevés pékség van, s még kevésbé magyaroknak is megfelelő kenyér (a ciprusiak és a britek nem várják el, hogy ilyen kenyereket lehessen venni)
 13. Kato Paphosban sok étterem csődbe ment vagy csak nagyon rövid nyitva tartással működik, mert a forgalmukat súlyos hátrányba hozták a térség all inclusiv ellátással foglalható hoteljei. 
 14. A COVID miatt kevesebb a turista, s ezért sok bolt bezárt, tönkre ment.
 15. Az ,, eloroszodás" mértéke a vendéglátásban - Vacsoráztunk egy olasz étteremben, ahol nem csupán a tulajdonos és a teljes személyzet volt orosz, de még az ételeket is oroszul ,,gondolták újra".  
 16. A vandálok képesek egy buszmegállót így szétbarmolni. A pad lepukkantsága azonban nem az ő saruk.

Az amúgy szép hotelekkel teli Kato Paphos területén. Kriszta fotója

Vélemények

,, Pafos előnyei:

-Sok látnivaló elérhető autóval vagy busszal (kisebb falvak, Afrodité sziklája, Polis városa, Latchi üdülőhely)
-Nagyon jó a buszközlekedés (fix menetrend, nem jellemző a késés, napi jegy korlátlan utazásra 21 óráig 5 EUR, heti jegy 20 EUR)
-Bevásárlóközpont 2013-ban épült.


Pafos hátrányai:


-Az üdülőhelyen nem olyan jók a strandok, ezért érdemes átmenni Coral Bayre. (busszal kb. 20 perc)

--------------------------------------------


Pafos inkább fiataloknak/pároknakvaló, de gyermekes családoknak is megfelelhet. " (Simkó Petra)


,, Pafosz a sziget legjobb része, igazi pihenőhely azoknak, akik nem vágynak giga bulikra, de azért a parton heverésnél tartalmasabbat keresnek. Itt megvan mindez - persze a kedves kis ciprusi lepukkantsággal. Itt nincsenek végeláthatatlan homokos partok, meg fantasztikus természeti környezet se, de van béke, nyugalom, nyár a tavaszban.

Az árak egyáltalán nincsenek elszállva és a ciprusiak itt is, ahogyan szerte a szigeten kedvesek és tudnak angolul. Ami nem is annyira fontos, mert elég sok magyar teljesít itt szolgálatot, több buszsofőr, boltos, vendéglős is magyar a városban.

A reptérre érve úri módon lehet bejutni a városba, a helyi buszon sosincs zsúfoltság, sima jeggyel, 1,5 euróért be lehet jönni a belvárosba. Semmi feszkó, semmi gond.

Ha nem csak strandolni szeretnénk, a városban és a környéken kis várat, ókori romokat, királysírokat, botanikus kertet is megnézhetünk, sétálni többfelé is érdemes: csak úgy kolbászolni a tengerparti sétányokon, vagy egy más világba csöppenni a hagyományos ciprusi életmódot folytató felsővárosban. Autót felesleges bérelni, a környék busszal bejárható, 5 euró a napijegy. Saját jármű legfeljebb egy-két napra kell, ha messzebb szeretnénk kirándulni. Troodosz a sziget legmagasabb hegye, egy kanyart megér a mediterrán fenyves. De a baloldali közlekedés van, ezzel érdemes számolni. (2017)" forrás


,, Paphos és környéke egy csoda. Mi májusban voltunk. Bejártuk Paphos közvetlen környékét, majd a nyugati partot: Avakas Gorge (különleges geológiai képződmények), Lara Beach (teknős-part: itt a tengeren párzó óriásteknősöket láttunk, amit azelőtt csak egy természetfilmben láthattunk volna), Coral Bay. Majd az Ólimbosz felé vettük az utat, ami gyönyörű látkép fentről körbe a szigeten, kivéve a brit katonai támaszpontot, majd Larnaka (itt bulis estét csaptunk az Art Café 1900-ban, ami egy elképesztően szuper hely) és Ayia Napa-t is megnéztük, útba ejtve Cape Greco-t, itt szintén egy brit katonai támaszpontba botlottunk." (u.r., 2019)


Páfosz picit nyugisabb, mint a sziget többi része és a látnivaló is valamennyivel több, ezért nekünk nagyon tetszett.

A legegyszerűbb, ha autót béreltek, ugyanis a buszok elég kiszámíthatatlanul járnak.
Viszont autó nélkül is rengeteg kis szuper szervezett program van, ahol elvisznek a legszebb látnivalóihoz. (Brigi&Dani, 2022)

Szállás

Szerintünk Kato Paphos-i hotelt érdemes foglalni ha az éjszakai bulizás nem annyira fontos. Szórakozás szempontjából jobb Paphos tengerparti övezete a Kings Avenue közelségében. Kato Paphosban vannak többnyire az újabb, modernebb szállodák.

Kato Pahos-i hotelek pálmafákkal és cédrusokkal (?) - Kriszta fotója

Ajánlott szállodák (2021):

 • 2 csillagos: Hotel Axiothea
 • 3 csillagos: Hotel Louis Phaethon Beach , Mayfair Gardens Apartments ,
 • 4 csillagos: TUI BLUE Pioneer Beach , Hotel Louis Imperial Beach , Louis Ledra Beach ,
 • 5 csillagos: Amavi - Made For Two Hotels , Olympic Lagoon Resort Paphos , Hotel Elysium , The Ivi Mare (csak 18 éven felülieknek)Nem ajánlott hotelek: Hotel Avlida , New York Plaza Hotel Apartments ,


Más Paphos-i szállodák online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Közlekedés

Taxizás

,, Furfangosak (simlisek?) a taxisok, profi a rábeszélő képességük, de ne higyjük el mindazt amit mondanak. Kato Paphosból busszal mentünk volna a Coral Bay-hez, de a megállóban való várakozás közben leszólított minket egy taxis nőci. Azt lódította, hogy másfél órát kell oda utaznunk busszal, és jobb ha taxival megyünk. 17 eurót fizettünk az útért, de visszafelé azért is busszal jöttünk, s kettőnknek 3 euróért 30 perc volt volt eljutni Kato Paphosra, s ez is inább a buszra várakozás, meg a sok megálló miatt.

Amúgy Paphos térségében ha leintesz taxit, akkor ne számítsál taxióra használatra és megy a szabadrablás."

Mi az utazásaink során többnyire autót bérelünk, de itt az ellenkező oldalon vezetés miatt ezt nem mertük beválallni, ergo küszködtünk a busz vagy taxi dillemával.

Itt is olcsóbb a reptéri traszfer kifelé, mint befelé. 30 euró befelé, de ki a reptérre taxis bódénál vagy neten foglalva 22 euró körül van a szálltás. " (aji, 2021)

----------------------

BUSZJÁRATOK ÉS ÁRAK PAPHOSI SZÁLLÁSOKRÓL - ÚTVONAL SZÁMOZÁS IDŐPONT ÁR/1ÚT MEGJEGYZÉS

A helyi buszjegy 1.50.-, a sofőrnél vásárolva. Ennél olcsóbb az előre fizetett kártyával utazás. Első ajtós felszállás van minden buszon, bliccelni, elég nehéz. Este  9 után az ára 2.50.- Eur/fő/út. A napijegy 5.- eur, a heti 15.- Egyik sem érvényes este 9 után.


PAPHOSI REPÜLŐTÉR-PAPHOS VÁROSKÖZPONT (KARAVELLA BUSZPÁLYAUDVAR) 613 8:00; 10:00; 1,5 € Április-November vége
PAPHOS VÁROSKÖZPONT (KARAVELLA BUSZPÁLYAUDVAR)- PAPHOSI REPÜLŐTÉR 613 7:25; 9:30; 16:00; 18:30 1,5 € Április-November vége

PAPHOSI REPÜLŐTÉR-KATO PAPHOS (LIMANAKI) 612 01:05 , 07:35, 08:45, 09:55, 11:05, 12:15, 13:25, 14:35, 15:45, 16:55, 18:05, 19:15, 20:25, 21:35, 22:45, 23:55 1,5 € Április-November vége

KATO PAPHOS (LIMANAKI)- PAPHOSI REPÜLŐTÉR 612
00:30 , 07:00, 08:10, 09:20, 10:30, 11:40, 12:50, 14:00, 15:10, 16:20, 17:30, 18:40, 19:50, 21:00, 22:10, 23:20
1,5 € Április-November vége

KATO PAPHOS (LIMANAKI)-AFRODITÉ SZIKLÁJA 631 07:25 , 09:10 , 10:40 , 14:10 , 14:20 , 15:40 , 16:00 , 17:30 , 18:40 , 22:30 1,5 € Április-November vége

AFRODITÉ SZIKLÁJA- KATO PAPHOS (LIMANAKI) 631 00:00 , 08:15 , 10:05 , 11:35 , 15:05 , 15:25 , 16:35 , 16:55 , 18:20 , 19:30 1,5 € Április-November vége

PAPHOS VÁROSKÖZPONT (KARAVELLA BUSZPÁLYAUDVAR)-LIMASSOL INTERCITY HÉTFŐ-PÉNTEK: 05:55,06:30, 07:10, 07:30, 09:30*, 10:30, 13:15, 14:30, 15:00, 16:30, 18:00, 19:10**, 20:00*
HÉTVÉGE, ÜNNEPNAP:
07:10, 08:00, 10:00, 12:00, 14:30, 16:30, 18:30, 19:10 4,00 € Május 8-ig

LIMASSOL- PAPHOS VÁROSKÖZPONT (KARAVELLA BUSZPÁLYAUDVAR)- INTERCITY HÉTFŐ-PÉNTEK : 05:40, 06:00, 06:10, 07:00, 07:30, 09:00, 11:00, 12:30, 14:00, 15:00, 16:00 17:30, 17:40, 18:30, 20:00
HÉTVÉGE, ÜNNEPNAP: 05:40, 08:00, 10:00, 12:00, 14:30, 16:30, 17:40, 18:30 4,00 € Május 8-ig

Kriszta fotója - helyi busz

,, A Páfoszi reptérről járnak buszok a városba. A reptérről el lehet jutni Páfosz beach buszállomásához, s onnan több további helyre is lehet közlekedni. Cipruson a közlekedés eleve katasztrófa. A buszt le kell inteni, de ha tele van nem áll meg ezért mindig érdemes mindenhova időben indulni. Busszal is el lehet jutni mindenhova kb., de nagyon jól meg kell tervezni."

Aki még nem volt vagy régebben bal oldali közlekedéses országban, az nagyon vigyázzon, hogy az úttesten átkeléskor a helyes irányba nézzen! Mi , az elején egymást figyelmezgetettük, hogy merre nézzünk. - Kriszta fotója 

A Kikötő - Kriszta fotója

A helyi autósok erősen szabályszegők, pl.  a járdán parkolás vonatkozásában - Kriszta fotója

A parti belváros főútja - Kriszta fotója

Lehet jegyet venni a sofőrtől. - Kriszta fotója

Étkezés

2021: Egy olcsóbb étteremben a főétel kb. 7,50 euró. Két főnek egy középkategóriás étteremben háromfogásos étkezés kb. 38 euróba kerül.

Néhány ajánlott vendéglő: Laona, Muse

Kisgyermekes családnak: a Windmill Restaurant (játszótérrel)

"Páfoszon rengeteg étterem van (japán, olasz, görög stb.). Javaslom, hogy a kikötő melletti sétányon lévő éttermek helyett válasszanak inkább egy csendes tavernát, amely nem a tengerpart mellett van, mert ott igazán háziasan főznek és a kiszolgálás is más, az árakról nem is beszélve. Mivel rengeteg az angol turista, ezért sok pub és étterem az ő igényeiknek, ízléseiknek megfelelően lett kialakítva. (Elmaradhatatlan a legtöbb pubban a fish & chips és az English Breakfast.) Pubban nem a legjobb enni, mivel nem frissen készítik az ételeket, hanem inkább mirelitből, valamint "gyors ételeket" lehet választani az étlapról (hamburger, pizza, chips (sült krumpli), cod & chips). Ha egy jó Hallomi szendvicsre vágyunk, akkor a Tea for Two kis éttermet ajánlom. Kebabot érdemes kipróbálni a Cyprus Pitta-ból (jóval nagyobb, mint a normál pita kenyér), bárány vagy csirkehússal lehet kérni. Akik szeretnének megnézni egy igazi helyi piacot, azt a turista övezeten kívül találják meg, de megér egy látogatást mivel rengeteg számunkra ismeretlen halat, polipot, rákot és más tengeri élőlényt árulnak. Mellesleg megkóstolhatunk sok helyi specialitást is." (Simkó Petra, Vista, 2016)

Halloumi, azaz griilsajt - az igazi kecske-, juh- és tehéntej keverékéből készül

Vásárlás

A páfoszi óvárosi piacot érdemes egyszer meglátogatni. Azt azért jobb előre tudni, hogy ez nem egy hagyományos termelői piac, hanem inkább a turistákat megcélzó szuveníres hely.

Cigit itt lehet a legolcsóbban venni: Theo's (a kikötőnél).

Bevásárlóközpont: Kings Avenue Mall

Szórakozás

A Tomb of the Kings Road gyalogtávolságos térségében koncentrálódnak a bulihelyek. 

Kriszta fotója

Tipikus brit bár napközben - Kriszta fotója

Szép panorámájú, menő kávézói terasz az Óváros peremén - Kriszta fotója

De az óvárosban elég sok a becsődölt vagy nagyon korlátozottan nyitva tartó vendéglátóhely, kávézó - Kriszta fotója

Michael Flatley írsztepptánc sztár ciprusi utánzója - Kriszta fotója 

Egyéb hasznos információk

1. Larnaka 2 órányi távolságra van.

2. A vendéglátóhelyek többségében a belső terekre vonatkozóan betartják a dohányzási tilalmat. Sokszor azonban a teraszon cigizők által produkált cigiszag betántorog a belső asztaloknál ülőkhöz.

3. Vannak kerékpárkölcsönzők, sőt néhány autókölcsönzőnél is lehet bicajt bérelni.

4. Értékeink biztonságára még a hotelszobában vagy az apartmanban is vigyázzunk, mert előfordulnak betörések. Állítólag a korábban építkezéseken dolgozó grúz és román vendégmunkások közül váltott néhány gazfickó erre a tevékenységre.

Strandok

Paphos és környékének közel 50 kilométeres partszakaszán sok strand közül választhatunk. Vannak homokos és sziklás beach-ek. A sziklásakból van több. A tengervíz muindenhol tiszta, átlátszó. Figyelmi kell azt, hogy vannak helyek, ahol táblán jelzik a fürdés tilalmát.

"Pozitívum: Aki tengerpart melletti szállodát választ, illetve olyan szállodát, amelynek saját tengerparti része van nem fog csalódni. Coral Bay tengerparti része a legszebb a környéken, bár nem kilométerhosszú partszakasza van, de a tenger tiszta és nem mélyül olyan hamar. Negatívum: Kato Pafoson a strandok öblösek, hamar mélyül a víz. Néhány helyen kavicsos, sziklás a part, illetve a tengerben vannak nagyobb kövek sziklák, így könnyen megsérthetjük a lábunkat." (Petra, 2016)

Ez itt, ellentmond Petrának - Kriszta fotója

Coral Bay

Kriszta fotói

,, 11 kilométerre van Paphos központjától, 14 kilométerre Kato Paphostól. Ha az ember nem a Coral Bay valamelyik hoteljében száll meg, hanem paphosban, akkor nyilván nem reális naponta jönni erre a strandra. A taxi drága. Paphosból legalább 10-12 euró/egy útra, a buszozás persze olcsóbb (1,50 euró/fő), de lassú a sok megállás miatt. Szerintem Paphosból egyszer-kétszer érdemes meglátogatni ezt a strandot, lévén a leghosszabb és a legjobb Paphos térségében. Szépnek nem mondanám, de kellemes a vízben a kavicsmentes homok, lassan mélyül a víz, a parton a föveny kellemes heverésre, sétálásra. Picit hullámos a víz. A homokföveny nem világos, de nem is nagyon sötét. Vannak öltöző bodék, vécé, zuhanyozó sb. de azért nem egy kék zászlós színvonal. A parkoló, a strandra levezető út gondozatlan. Hasra nem estünk, de finom volt bent a tengerben fürödni.

Hangsúlyozom, hogy a Coral Bay strandja ezen a nyugati oldalon menő, de a délkeleti strandok sokkal szebbek!" 

Panaszkodásra semmi okunk, hiszen itt november végén kb. 22 fokos vízben fürödtünk.

(aji, 2021)

Nyilván a főszezonban zsúfolt lehet. - Kriszta fotója (november végén)

A homokföveny színe nem parádés, viszont állaga okán ideális fel s alá sétálásra - Kriszta fotója


Városi strand


Faros Beach

Szép strand, lassan mélyülő vízzel. A vízbe menetelkor kavicsos, aztán homokos. Hétvégéken és melegben eléggé zsúfolt. Amúgy nyugis, csendes. Szinte mindig fúj a szél, ami nagy hőségben előny, máskor hátrány. Nem véletlen, hogy szeretik ezt a strandot a szörfösök.


Yeroskipou városi strand


Lighthouse beach

Nem homokos strand, nagyon sziklás. 

Sandy Beach

Sok kőplató és a tengerben tömérdek moszat, hínár.

Kato Paphos strandjai

Szerintünk Kato Paphos strandjai szebbek s jobbak mint Paphos strandjai. Igaz, nem vetekszenek a sziget délkeleti strandjaiva, de atengervíz szép átlátszó. 

Tetszett, hogy a Kato Paphos-i parti hoteleknek a tengerre néző kertjei gusztusosan befűvesítettek.

Kato Paphos - Pachiarnos Beach - Kriszta fotója

Ilyen szép, átlátszó a víz. A kisebb kavicsokat a vízben kerülgetni kell. Maga a közvetlen part eléggé nyers. - Kriszta fotója

Egyes menőbb Kato Paphos-i hotelek elött ilyen homokos a strand, de van ahol csak (máltai módra) lépcsőn lehet berereszkedni a vízbe - Kriszta fotója

Kato Paphos - Azt szigorúan veszik a hatóságok, hogy a hotelek nem tehetik priváttá a strandokat. A napozóágyaikat kitehetik a partra, de azokat csak a hotelvendégek használhatják. - Kriszta fotója

Látnivalók

Óváros

A domboldali óvárosban a főutca a Makariosz sétálóutca sok bolttal. Az utca egyik végén van a piac, a másik végén a Kennedy tér.  

Kevés ilyen régi középület van az Óvárosban - Kriszta fotója 

Királyok sírja (Tombs of the Kings)

Kriszta fotói

A régészet interaktív tanulmányozása - Kriszta fotója

Kato Paphos-i Régészeti park

Az amúgy nem csúcs szenzációs park élvezhetőségét nagyban növeli a tengeri háttér, panoráma - Kriszta fotója

"A Kato Pafoszi Régészeti Park télen vagy tavasszal sokkal jobban élvezhető, a nap kellemesen süt. Ezt nyáron viszont nem mondhatjuk el, a rekkenő hőségben senkinek sincs kedve itt sétálgatni. A legtöbb lelet a római korból való. Ez egy hatalmas terület, így mindenképpen érdemes kényelmes cipőben útnak indulni, mert a lábunkat az biztos, hogy lejárjuk. A Kato Pafoszi Régészeti Park (Kato Paphos Archaeological Park) elsősorban mozaikjairól híres, amelyek a 3-5. századból származnak és a nemesek villáinak padlóját díszítették. A legtöbb mozaik görög mitológiai jeleneteket örökít meg. Tényleg gyönyörűek.

A legépebben megmaradt mozaik Dionüszosz házában látható (House of Dionysos), aki nem más, mint a bor és a mámor megtestesítője. Tézeusz háza (House of Theseus) nem messze található az előzőtől és itt érdekes geometriai formákat ábrázoló mozaikokkal találkozhatunk. A legszebbek a Tézeusz megöli Minotauruszt, a bikafejű szörnyeteget és az Achilles születését ábrázolók. A római színházhoz is mindenképpen sétáljunk el, mészkőből építették a második században. A mai napig tartanak itt színházi és zenei előadásokat. Az Agóra szintén említésre érdemes még. Ez volt tulajdonképpen a központi tér, amelyet szintén a második században építettek. Az Aszklépiosz isten nevéhez fűződő ház, – Asklepeion – amit elsősorban a gyógyításnak szenteltek, több nagyobb szobából és egy négyszögletes udvarból állt.

Nagy örömömre egy kisebb világítótorony is található a park területén (nagy világítótorony imádó vagyok). Sajnos nem látogatható, de kívülről is nagyon szép és szép kilátás nyílik mellőle az egész öbölre. Nagyon tetszett a park, de talán annyi negatívuma van, hogy nagyon kevés tábla/jelzés és felirat található a területén, így elég kevés háttér-információt tudunk meg a nevezetességekről. Érdemes beszerezni egy jobb útikönyvet, ha többet szeretnénk megtudni róluk. A belépő EUR3.40/fő, de ezzel a jeggyel park egész területe látogatható. Reggel 8-tól egész évben nyitva tart, nyáron kicsit később zár, este fél 8-kor."  forrás

Kriszta fotói

Egyebek

Agioi Anargyroi templom - Kriszta fotója

,, Páfosz kastély (Paphos Castle): erődítmény jellegű, kevés díszítéssel. Viszont gyönyörű naplementéket lehet elcsípni mellette, a tenger hullámait hallgatva. Belépő: Diákoknak ingyenes a belépés, kortól függetlenül, felnőtteknek 2,50 € (2019)" forrás

Kivülről jól néz ki, a tetejéről szépeket lehet fotózni, de a belső rész lényegében érdektelen. - Kriszta fotója

Kato Paphos - A picike St Nicolas Church (inkább egy kápolna), ami a parthoz közeli elhelyezkedése miatt érdekes és belül meglepően szép. - Kriszta fotói


ANGOL NYELVŰ KIRÁNDULÁSOK PAPHOSI SZÁLLODÁKBÓL
HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT

Troodos/Kykkos
Omodos falu/Kykko Monostor/Makarios sírja/Chrisoroyatissa Monostor 20 €/fő Kyrenia/BellaPais
ÚTLEVÉL, VAGY SZEMÉLYI!!!

30€/fő Körutazás

Omodos/Galata/
Nicosia/Larnaca/
Afrodité sziklája
30 €/fő Troodos/Kykkos
Omodos falu/Kykko Monostor/Makarios sírja/Chrisoroyatissa Monostor 20 €/fő Kyrenia/Bella Pais
ÚTLEVÉL, VAGY SZEMÉLYI!!!

30€/fő Afrodité fürdője
Coral Bay/Latsi kikötő/St. Neofytos Monostor/Polis

20 €/fő
Lefkara/Nicosia (görög és török)
ÚTLEVÉL, VAGY SZEMÉLYI!!! 20 €/fő
Nicosia török & görög (csak vásárlás)
ÚTLEVÉL, VAGY SZEMÉLYI!!! 20 €/fő
Famagusta
Óváros/St.Barnabás Monostor
/Salamis/Szabadidő
ÚTLEVÉL, VAGY SZEMÉLYI!!!
30 €/fő
Limassol/Afrodité sziklája/Kolossi Kastély/ Borkóstolás
20 €/fő

Famagusta Bella Pais Afrodité sziklája Nicosia Kyrenia

AZ ÖSSZES KIRÁNDULÁS KLÍMÁS BUSSZAL, ANGOL NYELVŰ IDEGENVEZETÉSSEL ZAJLIK. MINDENKIT A SAJÁT SZÁLLODÁJA ELŐL VESZÜNK FÖL.A BELÉPŐJEGYEK NINCSENEK BENNE A KIRÁNDULÁS DÍJÁBAN.GYERMEKEKNEK (2-12) A KIRÁNDULÁSOK FÉLÁRÚAK. 

Καλή σας μέρα! ..... SUSANNA :)

+35799695175 CY
+36305217711 HU


Kato Paphos

Kriszta fotója

Paphos közelében

Aki erre jár annak nem érdemes kihagyni egy látogatást a környékbeli falvakba. Több utazásszervező itt helyben szervez 1 napos rövid buszos túrákat a környékre. Kiemelnék néhány olyan falut, amely kifejezetten tetszett: Episkopi, Pegeia. Továbbá 37 km-re, északra Pafostól fekszik Polis, amely Afrodité fürdőjéről vált híressé a mitológia szerint. Latchi üdülőhelye Polishoz van közel. Nagyon ajánlom olyan utasoknak, akik csendes pihenésre, nyugalomra és magas minőségű szolgáltatásra vágynak, hisz ezen a kis településen több 4- 5*-ös szálloda is fekszik, gyönyörű partszakasszal. (Kiemelném az Anassa Resort & Spa 5* szállodát.)

Olvasmányos linkek

,, A sziget jelentős városai közül talán Páfosz nyújtja a legteljesebb turisztikai élményt. Egy városnézést mindenképpen megér, akár távolabbról is. Tengerparti fekvése, a hangulatos promenád az erőddel és elsősorban a világörökségi címmel elismert régészeti múzeum és park felkeresése nagyszerű kiegészítései a vízparti programoknak.

A régészeti múzeum - Archaeological Museum - bejárata lent van az öbölnél, ahová a város utcái mind levezetnek. Ez Páfosz központi része a buszpályaudvarral. A múzeum egy hatalmas szabadtéri kiállítás, néhány fedett épülettel. A teljes bejárása több órát igényel, de abszolút megéri a ráfordított időt, mert egyrészt nagyon szép mozaikokat és épületeket (romokat) láthatunk, másrészt az egész parknak van egy egyedi hangulata, amibe beleszámít a kilátás, a panoráma is. Ciprus egyik nagy előnye, hogy szinte jelképes összegért léphetünk be a romterületekre, ide például 2,50 euró egy jegy. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

A kastély (inkább erődítmény) mellett ez a lány szobor feneke erősen fénylik, mert a megpaskolása - úgymond - szerencsét hoz. - Kriszta fotói 

A kicsi kikötő az erődítmény tetejéről fotózva. - Kriszta fotója

Kilátás a tenger és a város tengerparti negyedei felé a dombtetőn lévő városközpontból - Kriszta fotói

Magány - Kriszta fotója

kr

Egy szeles napot kifogtunk.  - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 08. 17. 07:10
Veronikának:

Ami konkrétan a Nissi Beach-et illeti, az nincs a török oldalon. A tényleges török oldalra való átmenetelre vonatkozóan ez az érvényes most: Az átkelőpontokon kérhetik annak igazolását, hogy az átlépő személy az átkelést megelőző 14 napban Cipruson tartózkodott. Helyben kell érdeklődi az utazásszervező cégeknél, hogy milyen egyéb feltételek vannak.


Veronika, 2021. 08. 16. 22:34
Sziasztok!
Mi Paphosban leszünk. Érdeklődnék, hogy át lehet menni török részre (Nissi beach)? Bérelt autóval pl? Vagy busszal/szervezett úttal csak? Köszönöm előre is!


úti kritikus, 2021. 07. 27. 10:55
Krisztinának!
Nincs most teknős, csak aug. utolsó 10 napjában lesz.


Budai Krisztina, 2021. 07. 26. 14:45
Sziasztok!Mi jövő héten megyünk Páfoszra..bakancslistás álmom látni kikelni cserepes teknősöket olvastam hogy a Lara Beachen vannak..ha az embernek nincs jogsija van esély valahogy oda eljutni?..köszönöm!


úti kritikus, 2021. 06. 18. 12:20
Zsófinak 2.:
A szigeten élő és idegenvezetőként tevékenykedő Zsuzsa üzeni, hogy mérges pók nincs, csak méretesek, amik ijesztőnek hatnak. Mérges kígyók turisták által látogatott vagy lakott területeken egyáltalán nem fordulnak elő. Az állattartással foglalkozó farmok tájékán szeretnek időzni.


úti kritikus, 2021. 06. 18. 07:14
Zsófinak!
Nem érdemes aggódni. Egyféle mérges kigyó van a szigeten, de azok jobban félnek az emberektől, mint azok tőlük, ráadásul az emberre nem halálos a marásuk. Nagyon ritkán látni ezeket, mert kerülik az emberi környezetet.
Ami a mérges pókokat illeti, ezek sem veszélyesek, csak a nagy méretük ijesztő némileg.
Még küldök egy további választ napokon belül, mert pluszban megkérdezem a szigeten élő Zsuzsát.


Zsófi, 2021. 06. 18. 03:57
Sziasztok! Két hét múlva utazunk Paphosba, és bevallom őszintén pók és kígyó fóbiás vagyok. Egy jónak tűnő új építésű apartman hotelban foglaltunk szállást. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi gyakoriak itt a mérges pókok és a kígyók? Angol nyelvű fórumon elég rémisztő dolgokat olvastam. Valóban így van? 😕


Dujmó Krisztián, 2019. 10. 01. 06:31
Sziasztok!
Október végén mennénk két gyerekkel Paphos-ra. Olvastam a hőmérsékleti adatokat, de bizonytalan vagyok benne, hogy lehet-e még ilyenkor fürödni, strandolni, meg van-e még a "meleg van" érzet. A kiszemelt szállodában (Olympic Lagoon) nem fűtik a medencéket. Vajon nincs rá szükség, vagy ebben az időszakban úgysem igazán használják őket?
Előre is köszönöm a segítségeteket! :)


Zsolt, 2019. 09. 26. 23:06
Sziasztok! Szombaton utazunk Páfoszra, kedden jövünk haza. Esetleg Nicosiába szervezett út vasárnap vagy hétfőn? Ha tud valaki segítsen. Köszönöm


Peggy, 2019. 05. 20. 15:30
Szia!

Engem a páfoszi busz "menetrend" állomásokkal érdekelne főként. Kb.20 perc sétányira vagyok a fő buszpálya udvartól. S egyszerűen az eszem megáll hogy nem találok sehol semmit.
Ugyhogy ehhez kérném a segitségedet, hogy a Louis Ledra Beach hoteltől hogy jutok el bárhova busszal?
Köszönöm


Sándor, 2019. 03. 29. 17:09
Szia ! Szeretném megkérdezni,hogy Paphosról indulnak-e szervezett kirándulások Nicosiába? Mennyiért ? Ha esetleg tudnál valamit ajánlani azt megköszönném.


Franciska, 2019. 03. 19. 19:20
Rendben! Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a segítséget! :)


úti kritikus, 2019. 03. 19. 11:04
Franciskának:

A Cipruson élő segítőtársunk, Kirner Zsuzsa idegenvezető ezt írta:

A 615-ös busszal kell menni és majd látni fogják, hol kell leszállniuk. Látszik jól már menet közben.

Zsuzsa szívesen elmagyarázza a részleteket. Fel lehet hívni őt ezen a számon: 70/3442888


úti kritikus, 2019. 03. 19. 09:32
Franciskának:

Páfosz Main Stationtől a 20 percenként közlekedő 615-ös busszal elmenni a Coral Bay-ig (kb. 50 perc),majd 648-as busszal (10, 12 és 15 órakor indul csak) Peyia-ig. Onnan viszont 4,4 kilométer a hajóroncsig, s erre már nincs buszlehetőség, valamit ki kell találni. A turisták többsége bérautóval közelíti meg a helyet (autóstop?)


úti kritikus, 2019. 03. 19. 09:16
Franciska:

Hétfőtől szombatig 9-től 14-ig, vasárnap zárva.


Franciska, 2019. 03. 19. 09:02
Szia!
Érdeklődnék,hogy óvárosi piac nyitvatartásáról hol találok információkat? A másik kérdésem pedig az lenne,hogy az Edro III hajóroncsot hogyan lehet legegyszerűbben tömegközlekedéssel megközelíteni?
Előre is köszönöm a válaszokat! :)


Csaba, 2018. 12. 20. 15:37
Köszönöm!


úti kritikus, 2018. 12. 13. 21:43
Csabának:

http://utikritika.hu/ciprus/pafosz/szallas_1223_mayfair_gardens_apartments_3cs_-_velemenyek


Csaba, 2018. 12. 13. 21:10
Köszönöm! Kérhetnék erről a szállás helyről is információt: Mayfair Gardens.


úti kritikus, 2018. 12. 07. 17:43
Csabának:
http://utikritika.hu/ciprus/pafosz/szallas_1218_daphne_apartments_-_velemenyek


Csaba, 2018. 12. 07. 15:04
Szia! A Daphne Hotel Apartments-ről kérhetnék véleményt!
Köszi


Magdi, 2018. 12. 02. 23:25
Köszönöm


úti kritikus, 2018. 12. 02. 17:40
Magdi, ennyit tudunk, vélemények alapján

http://utikritika.hu/ciprus/pafosz/szallas_1213_millenium_apartments_-_velemenyek


Magdi, 2018. 12. 02. 16:33
Szia! Érdeklődnék, hogy mi a véleményed a Millenium Apartments-ről? Érdemes befizetni félpanziós ellátásra ? Vannak olyan éttermek ahol a helyszínen adott napon menűt lehet helyben elfogyasztani ?


Kata75, 2018. 12. 01. 15:27
Az időpont 2019.04.20-04.27. Ez lemaradt!


Kata75, 2018. 12. 01. 15:25
Köszönöm a válaszokat!Esetleg 16 főre tudnál ajánlani középkategóriás szállást? A félpanziós ellátás előny lenne!


úti kritikus, 2018. 12. 01. 15:15
Kata,
A hotel medencéjének a vize nem temperált, sőt még a jacuzzi vize sem meleg. Nem akarok rémisztgetni, de ennél a hotelnél tanácsos 3 csillagos színvonalra felkészülni, és félretenni a finnyásságot, pl. a tisztaság vonatkozásában. Ha kellemes a csalódás, akkor kéretik kommentben ennek hangot adni.


Kata75, 2018. 12. 01. 14:24
St Nicolas Elegant Residence a hotel, amit foglaltunk!


úti kritikus, 2018. 12. 01. 12:49
Kata,

A csapadékosabb ottani tél után áprilisban a kevésbé esős Páfosz igazán kellemes, ráadásul még nem zúdul rá a nyaralótömeg.Páfosz amúgy a legjobb klímájú része a szigetnek.
Áprilisban az átlagos nappali hőmérséklet 21 fok körül mozog. Este eléggé lehűl a levegő, szóval pulcsit, dzsekit kell vinni. Sok napsugaras óra van a nap keretében: legalább kilenc. Tengeri fürdésre ne számítsatok, ha csak elviselitek észak-német módra a 18 fokot. Nem árt megtudni, hogy a hotel medencéjének vizét temperálják-e (én meg tudom mondani..).


Kata75, 2018. 12. 01. 12:33
Szia! Áprilisban milyen idő van általában? Fürdeni lehet esetleg a tengerben?


úti kritikus, 2018. 10. 18. 16:28
Ágnesnek:
A távolsági vagy repteres transzferes buszokon nincsenek olyan korlátozások, mint a repülőgépeken. Szóval: nem ciki. Más a helyzet a taxikkal, mert ott előfordul, hogy plusz pénzt kérnek.


Kukri Ágnes, 2018. 10. 18. 08:18
Szia! Nem ciki, ha a reptéren 2 nagy bőröddel szállunk fel a buszra?


Kiss-Molnár Edina, 2018. 05. 20. 19:18
A legjobb összefoglaló, amit találtam. Köszönöm Neked!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon