ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus


hirdetes

útikritikák


Ciprus

Repülőjegy | Szállásválasztás | Ajánlott hotelek | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Omodos - citromfa - Kriszta fotója

Repülőjegy

Régen a Malév járatokkal lehetett közvetlenül Ciprusra repülni, jelenleg ezt a szerepet átvette a Wizzair. Sajnos a fapados légitársaságnak nem ez a legolcsóbb desztinációja, talán pont a versenyhelyzet hiánya miatt. Főszezonban egy jegy feladott poggyásszal kb. 60-70 ezer Forintba kerül. Érdemes minél hamarabb elkészíteni a foglalásokat, sokat spórolhatunk vele. A menetrendet úgy építették fel, hogy március 16-ig heti 1 járatot indítanak délután 16.30 -kor szombatonként, 20.45-re ér ki majd ugyanez a gép fordul vissza és hozza haza az utasokat 21.05-ös indulással.

Március 19. és 23. között 2 járat indul kedden és szombaton, majd március 26.-tól kedden, csütörtökön és szombaton lehet repülni június 8-ig. Június 11.-től szeptember 15.-ig heti 4 járat van kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap. Budapestről 16.50 -kor indulnak a gépek, Larnacából vissza 21.20 -kor. A szezon végén újra visszaállnak a heti 3 gép indítására: kedd, csütörtök és szombati napokon.

A versenybe beszállt a Ryanair is, néha valóban olcsó jegyeket is kifoghatunk. De a nagy érdeklődésre való tekintettel erre a főszezonban, iskolai szünetekben kevés az esély.

Ha esetleg nem szeretnénk fapados légitársasággal utazni vagy már velük is nagyon magas lenne az ár, akkor alternatívaként elsősorban az Austrian Airlines járatai jöhetnek szóba. Velük csak bécsi átszállással tudunk utazni, de ha időben foglalunk, akkor még 70 000 Ft alatt találunk jegyeket, amikben a csomag is benne van. Napi két járatuk is van és mindkettőhöz egész jó csatlakozás kínálkozik. Érdemes fapadosokat is nézegetni Bécsből Páfoszra is repülnek.

A repülőtérről való könnyebb bejutáshoz érdemes előre transzfert foglalni, könnyen megteheti bárki. Különösen az elfajult menetrendű érkezéseknél érdemes ezt az opciót megfontolni.

Szállásválasztás

Általános jellemzők

Érdemes körül nézi a teljes ciprusi kínálatban mielőtt választunk.

A szállodák többsége más hotelekkel teli övezetekben van. Természetesen a szállodák közelébe telepedett sok szórakozóhely. Ezek hajnalig zajosak, tehát fontos tisztázni, hogy a kiválasztott hotel környékén milyen éjszakai zajforrások vannak és a szálloda melyik szárnya milyen mértékben van kitéve a zajoknak. Ideális a hotel elhelyezkedése, ha kivül esik a kereskedelmi-szolgáltató epicentrumon, de nem túlságosan, mondjuk pl. 20 perces gyalogtávolságra (pl. Agia Napa legszélén). A bulihelyekhez közeli hotelekben azzal is kell számolni, hogy hajnalban a hazatérők hangoskodnak. Főszezonon kívül más a helyzet, sok diszkó eleve bezár.

Lényeges tisztázni, hogy a hotel közvetlenül a parton van vagy egy út túloldalán. Nem minden esetben jelent csak előnyt a közvetlen parti elhelyezkedés. Ugyanis azok a szállodák, amelyek nem tengerpartiak a verseny miatt jellemzően előrukkolnak olyasmikkel, amelyekkel ellensúlyozni tudják az elhelyezkedésbeli hátrányt. Például szebb, nagyobb medencét kínálnak. Kimondottan városi hotelt azoknak érdemes választani, akik több időt akarnak kirándulásokkal tölteni és a strand vonatkozásában is sok helyet ki akarnak próbálni.

Viszonylag sok olyan 4 csillagos hotel van, amelyet a vendégek egy része európai átlagviszonylatban inkább 3 csillagosnak minősít. Ha az adott hotel árfekvése ezt valamennyire tükrözi, akkor rendben lehet az ár-érték arány a kategóriától függetlenül. A 3 csillagos kategória rizikós zóna, akár a tisztaság, akár a kaja tekintetében. A 2 csillagos szállodák jellemzően a tengerparttól távolabb vannak, régi építmények, kicsik és családi irányításúak. Új 2 csillagos hotelek alig vannak, mert feltehetően nem éri meg ilyenbe beruházni.

Érdekesség, hogy a ciprusi szállodák személyzetének elég jelentős hányada kelet-európai, köztük sok a magyar. Nem árt kalkulálni ezzel a szövegelésünk tartalmát és megfogalmazásait illetően.

Sok vendég a visszajelzésében morog amiatt, hogy a szállodákban a személyzet túlságosan is tolerálja a kóbor macskák jelenlétét az étkezők terasz részein, meg egyébként a hotel területén. A probléma, hogy vannak a macskákra allergiás vendégek, másrészt sokak szerint nem higiénikus hagyni őket ételt kunyerálni az asztalok környékén. Pedig lehetne erre megoldást találni, csak a hotelszemélyzet lusta erőfeszítést tenni.

Szállodaválasztás elhelyezkedés alapján

  • Agia Napa: A bulizásra, nyüzsgésre, vásárolgatásra vágyóknak leginkább ide érdemes hotelt foglalni. Agia Napia legszebb strandjának a Nissi beach-et tartják, azaz aki ezt akarja folyamatosan élvezni, az ottani hotelt foglaljon. Az új autópályának köszönhetően kb. 30-40 perc alatt el lehet jutni ide a larnacai repülőtérről.
  • Paphos
  • Larnaca
  • Limassol
  • Protaras
  • Fekete listán (semmiképppen!): Amarakos vendégház

Ajánlott hotelek (2021)

"Ha valaki pihenni vágyik akkor legjobb, ha külvárosi területen választ szállodát. A belváros gyalogosan is megközelíthető (Nissi Bay-től kb. 40 perc), taxival vagy helyi járattal is be lehet jutni, bár a helyi járatok elég kiszámíthatatlanul jártak. Az éjszakai nyüzsgésre vágyók válasszák a belvárosi szálláslehetőségeket. Márciusban főleg német, angol és észak-európai nyugdíjasokkal találkoztunk, de főszezonban, gondolom, a fiatalok lepik el a szigetet, akik azért jóval hangosabbak lehetnek. A Nissi Beach Hotelben volt a szállásunk. Nagyon szép szálloda, gyönyörű kilátással. A szobák tiszták, jó állapotúak, a kert rendezett. Ellátásban ajánlott félpanziót választani. A szállodában reggeli ellátást kaptunk, ami bőséges és nagyon finom volt. Legjellemzőbb talán az angol reggeli: sült virsli, bab, tojás." (Krisztina, 2011)


"Szerintem a szállodák ár-érték aránya többnyire nem jó. Mint minden desztinációnál, itt is sok múlhat a szállodaválasztáson. Szerintem fontos, hogy hol helyezkedik el (akik nyüzsgésre vágynak, menjenek Ayia Napára, akik csendre, nyugalomra, azok válasszák Paphost) és az is számít, hogy milyen a tengerpartja." (Gerda, 2012)


"Én inkább a 4-5 csillagos szállodákat ajánlom, ezekben már wellness részleg is van, így télen is lehetőség van a fürdésre. Az apartmanok és az egyszerűbb szállodák nem annyira színvonalasak." (Gigi, 2012)


A szállást úgy oldottuk meg, mivel Paphos reptérre érkeztünk, hogy első és utolsó éjszakán Paphoson szálltunk meg (mindkétszer más Airbnb apartmanban), aközött pedig Ayia Napán. Így 2 napunk volt Paphoson és 5 Ayia Napán. Több helyen is olvastam, hogy Ayia Napa olyan szempontból jobb, hogy több és szebb partok vannak ott és a környékén, ezt tanúsítani tudom, mi is így tapasztaltuk, úgyhogy örültünk, hogy ott töltöttünk több időt. A Corfu Hotelben szálltunk meg, nekünk minden téren megfelelt, gyönyörű terasz, kedves személyzet, tengerre néző erkély, ahol minden nap gyönyörködhettünk a naplementében. Reggelit kértünk csak, de vacsorára is volt lehetőség +15€ért/fő. (2022)

Úti okmányok

Ciprusra utazhatunk személyi igazolvánnyal is. A sziget török területének meglátogatásához korábban útlevél volt szükséges, de most már kártyás személyivel is át lehet menni. Ciprus nem tagja a schengeni térségnek, azaz be- és kiutazáskor és számítani kell az úti okmányok ellenőrzésére.

Ciprusra is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Update: covid utáni utazáshoz oltási igazolás és cyprus flight pass is kell. Mindenki utazás előtti héten tájékozódjon a friss követelményekől.

Fotóegyveleg

Kikkos kolostor - magyar turisták maszkban - Kriszta fotója 2021. november végén

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA