ÚTIKRITIKA.HU / Protaras

Protaras

Protaras dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

p.j. fotója

Protaras dióhéjban

  • Protaras egy mesterséges város, kb 20 ezres az állandó lakossága. A hetvenes években kezdték el fejleszteni (ellensúlyozva a törökök által megszállt területeken lévő nyaralóhelyek elvesztését). Nincsenek történelmi gyökerei. Szállodák, strandok, szép tenger. Ennyi. Tulajdonképpen még városközpont sincs.
  • A larnakai nemzetközi repülőtér kb. 60 kilométerre van Protarastól. Taxival a transzfer kb. 40 perc. Sok hotelnél megálló buszokkal a transzferidő lehet akár 75-90 perc is.
  • Jók a direkt buszjáratok a környező településekhez, de Nicosiához is. A szórakozásra vágyóknak ott van a bulis Ayia Napa, ami csupán hét kilométer távolságra található.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Sok a jó étterem, rengeteg bolt található
  2. Csodás Protaras strandja és a kilométeres sétánya
  3. A Konos Bay (öböl) szépsége
  4. Szép a természeti környezete

Nem tetszett

  1. Hétvégeken a strandok a hétköznapihoz képest még zsúfoltabbak (a vikendező ciprusiak hozzáadódnak)

Vélemények


,, Protaras előnyei:

-Legtöbb szálloda tengerpart mellett épült
-Strandok homokosak, lassan mélyülőek, így kisgyermekes családoknak kiváló
-Szép strandok pl . Fig Tree Bay
-Tengerparti sétány- kivilágított, hangulatos és Protaras szélétől fel lehet sétálni a Fig Tree Bay-ig
-Sok pub, étterem található, fiataloknak karaoke bar és disco
-Hangulatosabb, mint Ayia Napa
-Vízisportokra lehetőség és hajókirándulás


Hátrányai:
-Néhány szálloda a sétáló utca mellé épült ezért az esti zaj zavaró lehet

----------------------------


Protaras családoknak és nászutasoknak/pároknak is való. (Petra)

Szállás

Ajánlott szálláshelyek (2022):

3 csillagos: Hotel Mimosa Beach , Hotel Pernera Beach , Hotel Chrystalia , Papouis Protaras Hotel , Anais Bay Hotel&Apartments ,

4 csillagos: Crystal Springs Beach Hotel , Hotel Sunrise Beach , Louis Athea Beach Hotel , The Blue Ivy Hotel&Suites ,

5 csillagos: Constatinos The Great Beach Hotel , Sunrise Pearl Hotel&Spa , Hotel Grecian Park ,

-------------

Nem ajánlott hotelek: Narcissos Waterpark Resort ,

Közlekedés

Figyelem: Ha autót bérelünk, akkor hétvégéken a benzinkutaknál csak készpénzzel tanácsos fizetni.

Szombaton kora este a benzinkutak bezárnak és csak hétfőn nyitnak ki újra! A fizetőautomata segítségével azonban lehet tankolni készpénzzel vagy kártyával.

Étkezés

Ajánlott éttermek: Corner,

Vásárlás

Protarason halmozottan foglalnak helyet a gagyi árukkal feltöltött ajándékboltok. Ha véletlenül otthon felejtettük a fürdőrucit, strandpapucsot, fürdőlepedőt, akkor ezekben az üzletekben pótolhatjuk a hiányosságokat. Ha valaki minőségibb árukra vágyik, akkor érdemes bedöcögnie busszal a közeli Paraliminibe, ahol komolyabb áruházak is vannak, minőségi cuccokkal.

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Strandok

2 napozóágy és egy napernyő szett napi bérlése: 7,50 euró körül.

Fig Tree Bay Beachp.j. fotója

Programlehetőségek

Delfines tengeralattjáró

2 és fél órás tenger alatti világ nézés csupán 10 euró/fő-ért.

Látnivalók

Olvasmányos linkek

"Protaras a sziget keleti régiójának másik nagy üdülőkomplexuma, egyben látványos tengerpartok lelőhelye. Protaras környéken szebbnél-szebb sziklastrandok váltják egymást, számos szálloda és apartman társaságában. Olyannyira látványosan turistákból él a környék, hogy a ragyogó napsütés ellenére késő ősszel már kevés autóval vagy járókelővel találkozhatsz. Az éttermek, bárok zöme késő őszre teljesen bezár: olyannyira elhagyatott a település, mintha valamiféle szellemvárosban járkálnál. Protaras amolyan 'mini' Ayia Napa: minden megvan, ami a másik városban, csak némileg kisebb helyen, kevésbé hatásvadász épületekkel, nyaranta kevesebb emberrel és valamivel enyhébb zajjal. A település tengerpartjai között a legnépszerűbb a Fig Tree Bay, ami a világos homok és a világoskék tenger miatt némileg a Nissire hajaz - a napsütéses, ragyogó idő remekül kihozza a víz színeit. A többi strand kisebb-nagyobb sziklastrand, homokkal borított szakaszokkal - a legtöbbjük napágyakkal-napernyőkkel, bárokkal is kiépített." forrás

Fotóegyveleg

p.j. fotója

d.cs. fotója

p.t. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Lord_KROK, 2018. 08. 21. 20:42
A leírásban amivel nem értek egyet :
"Strandok homokosak, lassan mélyülőek, így kisgyermekes családoknak kiváló" homokosak ugyan sok helyen (nem mindehol) de a víz az nem éppen lassan mélyülő. Konkrétan tudok olyan helyet protarason ahol kb 1 méter alatt méllyül vagy 5-öt a víz.
Ezenkívül sok-sok helyen sziklás a víz és a partvonal is, nagyon könnyű sérüléseket összeszedni az éles kövek miatt.
A buszközlekedés meg csak hajnal 4 és reggel 7 között nem üzemel, egyébként kb 20 percenként járnak a buszok. A buszok sosem késnek, vagy sietnek pontosan akkor jönnek amikor akarnak, nem pedig amikor a menetrendbe ki van írva. Az más dolog h tényleg kb 20 percenként járnak. Aiya Napa vagy Paralimni is 1,5eur busszal nappal.
Érdekességként jegyzem meg, hogy a Hotel Silver Sand épülete Protaras legrégebbi épülete.

Egyébként több mint félévig éltem ott, és tényleg kellemes környék, nekem sokkal szimpatikusabb volt mint Aiya Napa. Protaras és Aiya Napa közötti utat érdemes megtenni, mivel lenyűgöző látványban lehet része az embernek! Érdemes felkeresni ezen a vonalon Connosbay-t és Cavo Greko-t. Valamint a tengeri barlangokat.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon