ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus - időjárás havi lebontásban

Ciprus - időjárás havi lebontásban

Időjárás januárban

Január a leghidegebb hónap Cipruson. A nappali átlag hőmérséklet 15 fok körül mozog. Tengeri fürdőzés kizárva, hiszen a víz hőmérséklete 16-17 fok körüli. Éjszaka 5-7 fokra hűl le a hőmérséklet. Reggel 7 óra tájban 11 fok körül van. 13 óra tájban van a legmelegebb, kb 16 fok. Este 7 óra tájban 13 fok körül van.

Bizony egy vastag dzsekinek helye kell hogy legyen a böröndben. A napi nagsütéses órák száma átlagosa: 5.

Január egyben az év második legcsapadékosabb hónapja a szigeten (csak december csapadékosabb). A hónap folyamán átlagosan 9-11 az esős napok száma.

Havazás inkább februárra jellemző.

Időjárás februárban

Február is elég hideg hónap ciprusi viszonylatban, de azért nappal lehet akár 15-16 fok is. Lehet számítani pár szép napos órára is. Az éjszakai 6-8 fokos hideg inkább csak a hajnalig mulatozókat érinti. Reggel a 12 fok körüli hőmérséklet jellemző, a kora esti  13 körüli hőmérséklethez kell bizony valami vastagabb dzseki. 

Ami a csapadékosságot illeti, február az a január és a december után a legcsapadékosabb hónap a szigeten. A február vége táján odautazók számára biztató lehet, hogy a márciushoz közeledve egyre kevesebb a csapadék. Számítani kell arra, hogy lesznek esős napok, órák. Paphosban sem lehet megúszni néhány esőt. 

Bármennyire is kicsi a sziget, azért vannak a klíma tekintetében különbségek. A déli partvonal, Limasszol jellemzően melegebb mint az ország belseje. Páfosz délnyugaton van, de - a helyiek szerint - télen is itt van a legjobb klíma, februárban akár 17 fok is előfordulhat.  

Télen a tengervíz kb. 17 fokos, szóval nem az a pancsolós helyzet.

Időjárás áprilisban

Áprilisban még a tenger hideg és a szállodák medencéit se mondanám melegnek. Ha fázósak vagytok, mint én akkor áprilisban még nem fogtok fürdeni.

A bátrabbak azért áprilisban is megmártoznak.

Időjárás szeptemberben

Augusztus legvégén, szeptember első hetében végig kb 32 fok volt napközben. Így nézelődni délelőtt-dél körül kicsit kellemetlen volt, mert már 5 perc séta után leizzadtunk, úgyhogy siettünk mindig a partra délutánonként (vagy boltba venni valamit, mert ott legalább volt klíma és le tudtunk hűlni kicsit😂). Klíma nélkül konkrétan meg lehetett volna halni, muszáj hogy legyen a szálláson és autóban.. A tengervíz nagyon jó volt, pedig én arra a vízre is azt mondom, hogy hideg ami mások szerint meleg, de ez még szerintem is meleg volt, rég tartózkodtam ennyit vízben egy nyaralás során.😁 (2022)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon