ÚTIKRITIKA.HU / Larnaca


Larnaca

Larnaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

a.k. fotója

Larnaca dióhéjban

 • Larnaka jelentős turisztikai város a sziget déli-délkeleti részén, kb. 72 ezer állandó lakossal.
 • Larnakának van egy pici óvárosa és egy üdülőövezet a partvonalon tele szállodákkal, éttermekkel.
 • Larnaka központjától nyugatra, 6 kilométer távolságban van a nemzetközi repülőtér (kódja: LCA). A taxik kb. 15 perc alatt jutnak el a repülőtérről a városközpontba. Buszok is közlekednek a repülőtérről, a repülőtérre. A nemzetközi repülőtéren nincs csomagmegőrző szolgáltatás!

Távolságok:

 • Larnaka - Nicosia kb. 1 óra 15 perc (busszal)
 • Larnaka - Ayia Napa kb. 45 perc (busszal), autóval 33 perc
 • Larnaka - Limassol busszal kb. másfél óra
 • Larnaka - Páfosz: busszal kb. 2 óra 40 perc, bérautóval, vagy taxival 1 óra 35 perc

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Finikoudes strand lazasága (topless, thong bikini, falatka fürdőruhák - nem gond), az ottani sétány (finikodes amúgy kis pálmafákat jelent, de mára már nagyra nőttek)
 2. Valójában kisváros (bár ehhez képest hatalmas a forgalom)
 3. A larnakai helyi népek nagyon békések, kellemesek; nincs közbiztonsági probléma , agresszívek csak a részeg bulizós turisták lehetnek
 4. A jacht kikötőben bámészkodni
 5. Larnaka nagyon turistás, de kevésbé, mint Páfosz, Larnakában azárt napközben érzékelni helyi életet is

Nem tetszett

 1. A Larnakai éttermek drágák (bár a Páfosziak még drágábbak)
 2. Ciprusi viszonylatban a larnakai strandok nem számítanak szépnek, inkább átlagosak; a Finikoudes Beach legalább élettel teli, érdekes
 3. A MCkenzie strandon a nyugalmat némileg zavarják a le- és felszálló gépek
 4. Túl sok a macska

Vélemények

"A közlekedéssel nekünk különösebb problémánk nem volt, busszal jutottunk be a központba, menetrend hiányában viszont gyakran 20 percet is kellett várnunk, mert nem tudtuk pontosan mikor jön. A szálloda környékén vannak éttermek, de eléggé drágák, viszont cserébe nagy adagot adnak. Nekem ezzel is voltak gondjaim, mivel sok helyen nem kínáltak fél adagot, a teljes adag viszont csak pazarlás volt. Mi Larnaca néhány nevezetességét megnéztük, de igazából nem ez volt utazásunk célja, erről bővebben nem tudnék nyilatkozni. Ami nekem nem tetszett az a sok kóbor macska az utcákon illetve a hotelek udvarában." (2016)


,, Larnaka parti sétánya nagyon szép, viszont éppen olyan turistás, mint bárhol Európában: egyen hotelek, egyen bárok és éttermek, egyen boltok, még az emberek is egyenek.. erről a rövid szakaszról meg nem mondaná az ember, hogy a Föld melyik pontján fekszik.

A város központi részén szinte csak az Európában megszokott (leginkább női ruhákat árusító) márkaüzletek tömkelegét találtuk. A szállásunk közelében található néhány, a különösen a fiatalok körében népszerű bár, ahol tipikus nyugati stílusú ruhába bújtatott közönség iszogatott koktélokat nyugati zenére. Mintha csak a budapesti Király utcában vagy a Deák Ferenc téren sétáltunk volna.

A parti sétányon haladva valami elképesztően finom, édes illatot érezni – későbbiekben tapasztaljuk, hogy az egész szigetet ez az illat hatja át. Napokig tartott, mire rájöttünk, ez bizony a narancsfák virágainak illata. Felejthetetlen!

A város távolabbi – azaz kevésbé turistás – része felé haladva a kép kissé változik, egyre több épülő hotel és omladozó ház, egymás szomszédságában, illetve egyre több helyi ház, igencsak csinos kerttel.

Eléggé vegyes érzéseink vannak Larnakával kapcsolatosan: gyakorlatilag nincsen óvárosa, különösebben érdekes látnivalókkal sem szolgál, a házak jó része romos, ellenben sok hotel van épülőfélben, a tenger látványa viszont gyönyörű, sok kellemes étterem kínálja a jobbnál jobb helyi fogásokat.

Egy napnál többre való látnivalóval és programlehetőséggel nem szolgál a város. (Bár a sétány végében található egy régi erőd, innen remek a kilátás, de inkább a történelmi jelentősége érdekes, semmit az ott bemutatott kiállítás. Mivel azonban a belépés elég olcsó, megér egy fél órát, főleg történelmi érdeklődésűek számára). Ami azonban számunkra nagyon jó program volt, hogy esténként - ha vacsoránkat nem étteremben költöttük el - a strandra mentünk ki enni, ami ebben az évszakban igen kihalt, s bár fújt a szél és hideg volt, nagyon romantikus volt a tenger mellett eszegetni. (2016. március)" forrás

V. Jancsi fotója

,, A város alapvetően modern, de keveredik a merditerrán stílussal. Sok új épület között megbújnak a régi hagyományos házak. A szállásunk Frangiorgio Hotel Apartments a Lárnakai kikötő közelében helyezkedik el. Innen csak egy kis sétányira található a pámafás promenád, ahol másnap futással kezdtünk. Nagyon szeretek itthon futni Gödöllő parkjaiban, de Lárnaka tengerpartján futni igazán felemelő érzés.

Februárban Cipruson már tombol a tavasz, mindenhol gyönyörű zöld a fű, rengeteg pipacs és virágzó fa borítja a partot. Larnaca főterén található a Szent Lázár ortodox templom, ami a késő 9. században épült. Nappal is és este is érdemes meglátogatni, nincsen belépő. A repülőtér mellett fekszik a sós tó, ami híres a partján található Hala Sultan Tekke mecsetről és a vízben pihenő flamingókról.

A városban állandó piac nincsen, ezzel szemben a piactér szomszédságában levő kis zöldséges üzletekben kedvező áron vásárolhatunk a helyi termésekből, a nyersen mérgező ciprusi zöldségből a kolokasiból is. Tavasszal kezdik szedni a narancs és citromfák terméseit, valamint a ciprusi banánt ami pici, de ha beérik nagyon ízletes.  (2015)" forrás

V. Jancsi fotója


Szállás

Nagyon körültekintően kell hotelt foglalni, mert némelyikük zajos környéken van.

Ajánlott hotelek (2022)

-------------------------------------------------------------------------------------

Nem ajánott hotelek: Flamingo Beach, Crown Resort Henipa, Sveltos ,

Közlekedés

V. Jancsi fotója

Hatósági előírás szerint a taxisoknak kellene használni fuvar közben a taxiórát, de többségük erre nem hajlandó. Vagy előre alkudozunk, vagy bízunk a taxis viszonylagos tisztességességében. Éjszaka a tarifa feláras.

A buszon a sofőrnél is lehet fizetni. De ne próbálkozzunk 50 vagy 100 euróssal. A busz-pályaudvar helye: Leoforos Athinon Avenue (sugárút).

,, Egy nagyjából 60 ezres településről van szó, így nem túl komplex a tömegközelekdési hálózat. Minden járat érinti a központi buszpályaudvart: egy részük (főleg az elővárosiak) innen indulnak, de a városi gerincjáratok többnyire átmérősek, csak áthaladnak rajta.

Sok, budapesti szemmel cifra dolgot lehet látni ott: simán kiadnak buszt megtörve, lökhárító nélkül; hiányzó tükörrel; nem működő ajtóval vagy több hónapnyi darabos szeméttel az utastérben. (Ezen a nyáron épp egy olyan busz pörgött folyamatosan a 424-esen, amiből kompletten hiányzott 2 ülés, a törött tartóvasak ott meredeztek az utastérben.) Amivel viszont nem igazán találkozni náluk, az a nem működő légkondi – valószínűleg nem is adják ki úgy a buszt, ha nem megy (egyébként meg rendes nyitható ablak egyik típuson sincs).

A városi buszaik egyébként nagyobbrészt különféle helyekről összekukázott Mercedes Citaro 1-esek (meg néhány beazonosíthatatlan típusú Mercedes-alvázas tákolmány), szóval azt nem lehet mondani, hogy ezt valami hiper-szuper flottával sikerül elérniük. És azt sem lehet mondani, hogy ott nagyobb szükség van erre: a tenger miatt kiegyenlítettebb a hőmérséklet, a nagy déli hőségek nem számottevően durvábbak, mint Budapesten. Kitűnő példa ez arra, hogy a kifogásokkal ellentétben a klíma-üzemeltetés nem pénz vagy igényesség kérdése, csakis akaraté és megszokásé. (2018)" forrás

Étkezés

bőségtál larnakai módra

Vásárlás

A legforgalmasabb bevásárlós utca neve: Zenonos Kitieos. A Finikoudes-szel párhuzamos. Larnakában nincs bevásárlóközpont.

A városban állandó piac nincsen, ezzel szemben a piactér szomszédságában levő kis zöldséges üzletekben kedvező áron vásárolhatunk a helyi termésekből, a nyersen mérgező ciprusi zöldségből a kolokasiból is. Tavasszal kezdik szedni a narancs és citromfák terméseit, valamint a ciprusi banánt ami pici, de ha beérik nagyon ízletes. forrás

Szórakozás

A larnakai klubok, bulihelyek az Agiou Antoniou mentén összpontosulnak. Bar Street-nek is nevezik ezt az utcát, ahol turista fiatalok hangoskodnak zajos bárokban.

V. Jancsi fotója

Egyéb hasznos információk

1. Az üdülőövezetről a 424-es és a 425-ös busszal könnyen be lehet jutni a pálmasoros sétányra. érdemes vinni fürdőruhát és megmártózni a vízben. Különösen a vár környékén más nagyon kellemes és viszonylag néptelen a temgerpart. 

Strandok

Finikoudes

b.i. fotója


Mckenzie

m.m. fotója

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Figyelem! Sekély víz - Ne ugorj fejest, mert áramütés érhet - V. Jancsi fotója

Programlehetőségek

,, Egészen különleges spotter helyszínt nyújt a larnacai tengerpart, amely egészen a repülőtér széléig tart. A homokos részt lezáró kerítés mögött kezdődik a futópálya, és az érkező gépek jellemzően a tenger felől szállnak le, az utolsó méterek a strand előtt megtéve. Ennél kevés kellemesebb hely van arra, hogy repülőgépekbe gyönyörködjünk, amit külön érdekessé tesz a nagy számú közel-keleti légitársaság számunkra egzotikusnak számító gépe, valamint az orosz turistákat szállító óriásgépek. (2018)" forrás

Látnivalók

Larnaka óvárosa

street art - h.a. fotója


Sóstó (Salt Lake)

g. sz. fotója


Szt. Lázár templom

V. Jancsi fotója


 Hala Sultan Tekke

k.p. fotója


LARNACA-LEFKARA - magyar nyelvű idegenvezetéssel 

Félnapos kirándulásunk délután indul, hogy a délelőttöt mindenki strandolással, fürdőzéssel, pihenéssel tudja tölteni. (Akik kirándulás után hazautaznak, azok bőrönddel együtt indulnak és a reptéren végzik a kirándulást!) Larnacában megnézzük az 1115 éves Szt. Lázár templomot, szabadidő a belvárosban, majd a Sóstó felé vesszük az irányt és megtekintjük a híres búcsújáró-helyet, a Hala Szultán Tekkét. Ezután a Kiti nevű falucskában csodaszép másfél ezer éves templommal, a «Panagia Angeloktiszti»-vel ismerkedünk meg, majd Lefkarába buszozunk. Itt megcsodálhatjuk a helyi asszonyok gyönyörű hímzéseit és az ezüstkovács férjeik által készített remek ékszereket, használati tárgyakat. Igény esetén a teveparkot is meglátogatjuk (A tevegelés egyénileg fizetendő ! ).

Olvasmányos linkek

"A város központjában található a Finikoudes nevű tengerparti promenád, ahol sok városi busznak a végállomása található, többek között a reptéri busznak, illetve a Larnakát más városokkal összekötő intercity buszoknak is. A Finikoudes promenádon egymást érik az éttermek, szállodák, bárok, turistacsalogató látványosságok, mint pl. a városnéző busz. Május elején vagyunk, látszik, hogy már meleg az idő, de az is, hogy a strand elég kihalt, még nem indult be a szezon." forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Garamvölgyi Gábor, 2018. 05. 11. 13:45
A LARNACA-LEFKARA - magyar nyelvű idegenvezetéssel programról,mit lehet tudni?Létezik még?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon