ÚTIKRITIKA.HU / Larnaca


hirdetes


útikritikák


Larnaca

Larnaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

a.k. fotója

Larnaca dióhéjban

 • Larnaka jelentős turisztikai város a sziget déli-délkeleti részén, kb. 72 ezer állandó lakossal.
 • Larnakának van egy pici óvárosa és egy üdülőövezet a partvonalon tele szállodákkal, éttermekkel.
 • Larnaka központjától nyugatra, 6 kilométer távolságban van a nemzetközi repülőtér (kódja: LCA). A taxik kb. 15 perc alatt jutnak el a repülőtérről a városközpontba. Buszok is közlekednek a repülőtérről, a repülőtérre. A nemzetközi repülőtéren nincs csomagmegőrző szolgáltatás!
 • A Larnaca-i nyaraláshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Távolságok:

 • Larnaka - Nicosia kb. 1 óra 15 perc (busszal)
 • Larnaka - Ayia Napa kb. 45 perc (busszal), autóval 33 perc
 • Larnaka - Limassol busszal kb. másfél óra
 • Larnaka - Páfosz: busszal kb. 2 óra 40 perc, bérautóval, vagy taxival 1 óra 35 perc

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Finikoudes strand lazasága (topless, thong bikini, falatka fürdőruhák - nem gond), az ottani sétány (finikodes amúgy kis pálmafákat jelent, de mára már nagyra nőttek)
 2. Valójában kisváros (bár ehhez képest hatalmas a forgalom)
 3. A larnakai helyi népek nagyon békések, kellemesek; nincs közbiztonsági probléma , agresszívek csak a részeg bulizós turisták lehetnek
 4. A jacht kikötőben bámészkodni
 5. Larnaka nagyon turistás, de kevésbé, mint Páfosz, Larnakában azárt napközben érzékelni helyi életet is

Nem tetszett

 1. A Larnakai éttermek drágák (bár a Páfosziak még drágábbak)
 2. Ciprusi viszonylatban a larnakai strandok nem számítanak szépnek, inkább átlagosak; a Finikoudes Beach legalább élettel teli, érdekes
 3. A MCkenzie strandon a nyugalmat némileg zavarják a le- és felszálló gépek
 4. Túl sok a macska

Vélemények

Valamit vagy nagyon elrontottunk, vagy Ciprus változott meg, de nagyon. Már a reptérről a szállásunkig tartó buszúton (kb. 50 perc alatt) észrevettük, hogy Lárnaka nem egy cuki mediterrán városra hasonlít, hanem koszos, poros utcái vannak, itt-ott elhagyatott házakkal, bezárt üzletekkel és sok nem helybéli emberrel. A városba nem is jöttünk vissza nézelődni, bőven elég volt belőle az, amit akkor láttunk a buszról. (2023) forrás


"A közlekedéssel nekünk különösebb problémánk nem volt, busszal jutottunk be a központba, menetrend hiányában viszont gyakran 20 percet is kellett várnunk, mert nem tudtuk pontosan mikor jön. A szálloda környékén vannak éttermek, de eléggé drágák, viszont cserébe nagy adagot adnak. Nekem ezzel is voltak gondjaim, mivel sok helyen nem kínáltak fél adagot, a teljes adag viszont csak pazarlás volt. Mi Larnaca néhány nevezetességét megnéztük, de igazából nem ez volt utazásunk célja, erről bővebben nem tudnék nyilatkozni. Ami nekem nem tetszett az a sok kóbor macska az utcákon illetve a hotelek udvarában." (2016)


,, Larnaka parti sétánya nagyon szép, viszont éppen olyan turistás, mint bárhol Európában: egyen hotelek, egyen bárok és éttermek, egyen boltok, még az emberek is egyenek.. erről a rövid szakaszról meg nem mondaná az ember, hogy a Föld melyik pontján fekszik.

A város központi részén szinte csak az Európában megszokott (leginkább női ruhákat árusító) márkaüzletek tömkelegét találtuk. A szállásunk közelében található néhány, a különösen a fiatalok körében népszerű bár, ahol tipikus nyugati stílusú ruhába bújtatott közönség iszogatott koktélokat nyugati zenére. Mintha csak a budapesti Király utcában vagy a Deák Ferenc téren sétáltunk volna.

A parti sétányon haladva valami elképesztően finom, édes illatot érezni – későbbiekben tapasztaljuk, hogy az egész szigetet ez az illat hatja át. Napokig tartott, mire rájöttünk, ez bizony a narancsfák virágainak illata. Felejthetetlen!

A város távolabbi – azaz kevésbé turistás – része felé haladva a kép kissé változik, egyre több épülő hotel és omladozó ház, egymás szomszédságában, illetve egyre több helyi ház, igencsak csinos kerttel.

Eléggé vegyes érzéseink vannak Larnakával kapcsolatosan: gyakorlatilag nincsen óvárosa, különösebben érdekes látnivalókkal sem szolgál, a házak jó része romos, ellenben sok hotel van épülőfélben, a tenger látványa viszont gyönyörű, sok kellemes étterem kínálja a jobbnál jobb helyi fogásokat.

Egy napnál többre való látnivalóval és programlehetőséggel nem szolgál a város. (Bár a sétány végében található egy régi erőd, innen remek a kilátás, de inkább a történelmi jelentősége érdekes, semmit az ott bemutatott kiállítás. Mivel azonban a belépés elég olcsó, megér egy fél órát, főleg történelmi érdeklődésűek számára). Ami azonban számunkra nagyon jó program volt, hogy esténként - ha vacsoránkat nem étteremben költöttük el - a strandra mentünk ki enni, ami ebben az évszakban igen kihalt, s bár fújt a szél és hideg volt, nagyon romantikus volt a tenger mellett eszegetni. (2016. március)" forrás

V. Jancsi fotója

,, A város alapvetően modern, de keveredik a merditerrán stílussal. Sok új épület között megbújnak a régi hagyományos házak. A szállásunk Frangiorgio Hotel Apartments a Lárnakai kikötő közelében helyezkedik el. Innen csak egy kis sétányira található a pámafás promenád, ahol másnap futással kezdtünk. Nagyon szeretek itthon futni Gödöllő parkjaiban, de Lárnaka tengerpartján futni igazán felemelő érzés.

Februárban Cipruson már tombol a tavasz, mindenhol gyönyörű zöld a fű, rengeteg pipacs és virágzó fa borítja a partot. Larnaca főterén található a Szent Lázár ortodox templom, ami a késő 9. században épült. Nappal is és este is érdemes meglátogatni, nincsen belépő. A repülőtér mellett fekszik a sós tó, ami híres a partján található Hala Sultan Tekke mecsetről és a vízben pihenő flamingókról.

A városban állandó piac nincsen, ezzel szemben a piactér szomszédságában levő kis zöldséges üzletekben kedvező áron vásárolhatunk a helyi termésekből, a nyersen mérgező ciprusi zöldségből a kolokasiból is. Tavasszal kezdik szedni a narancs és citromfák terméseit, valamint a ciprusi banánt ami pici, de ha beérik nagyon ízletes.  (2015)" forrás

V. Jancsi fotója

2023. március: A larnacai fontos látnivalók zöme rövid sétával elérhető. Meglepetés volt, hogy az állami múzeumok nyugdíjasok számára ingyenesek. Egy nagyobb kirándulás kivételével mindenhová önállóan, intecsity busszal mentünk. Fontos, hogy ezekre a buszokra csak maszkkal engednek fel. Ha nincs nálunk, a megállóban lévő kioszkban fél Euróért lehet venni. A busz megvár. Aiya Napába, Nikóziába utaztunk így el.


Szállás

Nagyon körültekintően kell hotelt foglalni, mert némelyikük zajos környéken van.

Ajánlott hotelek (2023)

-------------------------------------------------------------------------------------

Nem ajánott hotelek: Flamingo Beach, Crown Resort Henipa, Sveltos ,

Közlekedés

V. Jancsi fotója

Hatósági előírás szerint a taxisoknak kellene használni fuvar közben a taxiórát, de többségük erre nem hajlandó. Vagy előre alkudozunk, vagy bízunk a taxis viszonylagos tisztességességében. Éjszaka a tarifa feláras.

A buszon a sofőrnél is lehet fizetni. De ne próbálkozzunk 50 vagy 100 euróssal. A busz-pályaudvar helye: Leoforos Athinon Avenue (sugárút).

,, Egy nagyjából 60 ezres településről van szó, így nem túl komplex a tömegközelekdési hálózat. Minden járat érinti a központi buszpályaudvart: egy részük (főleg az elővárosiak) innen indulnak, de a városi gerincjáratok többnyire átmérősek, csak áthaladnak rajta.

Sok, budapesti szemmel cifra dolgot lehet látni ott: simán kiadnak buszt megtörve, lökhárító nélkül; hiányzó tükörrel; nem működő ajtóval vagy több hónapnyi darabos szeméttel az utastérben. (Ezen a nyáron épp egy olyan busz pörgött folyamatosan a 424-esen, amiből kompletten hiányzott 2 ülés, a törött tartóvasak ott meredeztek az utastérben.) Amivel viszont nem igazán találkozni náluk, az a nem működő légkondi – valószínűleg nem is adják ki úgy a buszt, ha nem megy (egyébként meg rendes nyitható ablak egyik típuson sincs).

A városi buszaik egyébként nagyobbrészt különféle helyekről összekukázott Mercedes Citaro 1-esek (meg néhány beazonosíthatatlan típusú Mercedes-alvázas tákolmány), szóval azt nem lehet mondani, hogy ezt valami hiper-szuper flottával sikerül elérniük. És azt sem lehet mondani, hogy ott nagyobb szükség van erre: a tenger miatt kiegyenlítettebb a hőmérséklet, a nagy déli hőségek nem számottevően durvábbak, mint Budapesten. Kitűnő példa ez arra, hogy a kifogásokkal ellentétben a klíma-üzemeltetés nem pénz vagy igényesség kérdése, csakis akaraté és megszokásé. (2018)" forrás

Étkezés

Bőségtál larnakai módra

Vásárlás

A legforgalmasabb bevásárlós utca neve: Zenonos Kitieos. A Finikoudes-szel párhuzamos. Larnakában nincs bevásárlóközpont.

A városban állandó piac nincsen, ezzel szemben a piactér szomszédságában levő kis zöldséges üzletekben kedvező áron vásárolhatunk a helyi termésekből, a nyersen mérgező ciprusi zöldségből a kolokasiból is. Tavasszal kezdik szedni a narancs és citromfák terméseit, valamint a ciprusi banánt ami pici, de ha beérik nagyon ízletes. forrás

Szórakozás

A larnakai klubok, bulihelyek az Agiou Antoniou mentén összpontosulnak. Bar Street-nek is nevezik ezt az utcát, ahol turista fiatalok hangoskodnak zajos bárokban.

V. Jancsi fotója

Egyéb hasznos információk

1. Az üdülőövezetről a 424-es és a 425-ös busszal könnyen be lehet jutni a pálmasoros sétányra. érdemes vinni fürdőruhát és megmártózni a vízben. Különösen a vár környékén más nagyon kellemes és viszonylag néptelen a temgerpart. 

Strandok

Finikoudes

Finikoudes strand Larnaka városközpontjában található, és az egyik legnépszerűbb strand a városban. A homokos partja és az enyhe hullámzása miatt ideális hely a fürdőzésre, napozásra és a vízi sportok űzésére.

A Finikoudes strand a helyiek és a turisták körében is nagyon népszerű, és a nyári hónapokban nagyon forgalmas lehet. A part mentén számos étterem, kávézó és bár található, ahol a látogatók élvezhetik a ciprusi konyha finomságait, valamint a különféle italokat. Emellett a strand mellett a sétálóutca is könnyen megközelíthető, ahol számos bolt és üzlet várja az érdeklődőket.

A Finikoudes strand egyéb szolgáltatásokat is kínál, mint például a napernyők és napozóágyak bérlése, zuhanyzók és mellékhelyiségek, valamint különféle vízi sportok, mint például a jetski és a banánhajó.

b.i. fotója


Mckenzie

Mackenzie strand Larnaka városának délkeleti részén található, és egy másik népszerű strand a városban. A homokos partja és a sekély víz miatt ideális hely a fürdőzésre, különösen a családok számára.

A part mentén számos étterem és bár található, ahol a látogatók élvezhetik a ciprusi konyha finomságait és különféle italokat. A Mackenzie strand a helyiek és a turisták körében is népszerű, és az nyári hónapokban nagyon forgalmas lehet.

A strandon számos kényelmi szolgáltatás áll rendelkezésre, például napernyők és napozóágyak bérlése, mellékhelyiségek és zuhanyzók. Emellett a látogatók számos vízi sportot űzhetnek itt, mint például a jetski, a vízisí, a banánhajó és a katamarán.

m.m. fotója

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Figyelem! Sekély víz - Ne ugorj fejest, mert áramütés érhet - V. Jancsi fotója

Programlehetőségek

,, Egészen különleges spotter helyszínt nyújt a larnacai tengerpart, amely egészen a repülőtér széléig tart. A homokos részt lezáró kerítés mögött kezdődik a futópálya, és az érkező gépek jellemzően a tenger felől szállnak le, az utolsó méterek a strand előtt megtéve. Ennél kevés kellemesebb hely van arra, hogy repülőgépekbe gyönyörködjünk, amit külön érdekessé tesz a nagy számú közel-keleti légitársaság számunkra egzotikusnak számító gépe, valamint az orosz turistákat szállító óriásgépek. (2018)" forrás

Látnivalók

Larnaka óvárosa

Az óváros szívében található a Szent Lázár Ortodox Templom, amely egyedülálló építészeti stílusáról híres, és az egyik legfontosabb vallási helyszín Cipruson. A templom mellett található az ősi török mecset, amelyet ma múzeumként használnak.

Az óváros kis sikátorokkal, bárokkal, éttermekkel és kávézókkal tarkított, amelyek a hagyományos ciprusi konyha finomságait kínálják. A tengerpart és a kikötő is könnyen megközelíthető a városközpontból.

Street art - h.a. fotója


Sóstó (Salt Lake)

Sóstó, vagy Salt Lake, Larnaka városától északra található, és egy nagy, lapos sós tavat jelent, amelynek mérete évszaktól függően változik. Tavasszal és ősszel az esős időszakok után a vízszint emelkedik, és a tó a madarak telepedési területévé válik, míg nyáron a melegebb időjárás és az alacsonyabb csapadékmennyiség miatt a tó vízszintje lecsökken, és a sós kikristályosodott területek a tó partján megjelennek.

A Sóstó a migráló madarak egyik fő pihenőhelye, és több mint 80 fajjal gazdag élővilággal rendelkezik, köztük flamingókkal, kócsagokkal és vadméhekkel. A tavat körülvevő sós területeken gyakran megjelennek a természetes sókristályok, amelyeket a látogatók megcsodálhatnak, és a tavat körbeölelő sétaút pedig egy kellemes sétára hívogat.

g. sz. fotója


Szt. Lázár templom

Szent Lázár Ortodox Templom Larnaka városának központjában található, és az egyik legfontosabb vallási helyszín Cipruson. A templom nagyon szép és érdekes építészeti stílussal rendelkezik, és számos történelmi és kulturális jelentőséggel bír.

A templom építésének eredete a 9. századra nyúlik vissza, amikor is a bizánci császárság idején az épületnek egy kis bizánci templom volt a helyén. Az épületet azonban később átépítették, és a 17. században a barokk stílusjegyeit is hozzáadták. A templom fő homlokzata két tornyos és egy kupolával rendelkezik, ami nagyon látványos és impozáns megjelenést kölcsönöz az épületnek.

A templom belső része is nagyon szép és díszes, tele van freskókkal és ikonokkal, amelyek nagy része a 18. századból származik. Az egyik legérdekesebb része a templomnak az a rész, ahol Szent Lázár sírja található, amelyet üvegfalak vesznek körül.

V. Jancsi fotója


 Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke Larnaka városától délre található, a Sóstó partján. Ez a muzulmán szentély az egyik legfontosabb muzulmán vallási helyszín Cipruson, és számos turista látogatja meg évente.

Az épület egy fehér dóm alakú szerkezet, amelynek teraszai a tóra néznek. A tekke épülete körül parkok és kertek terülnek el, és gyönyörű kilátást nyújtanak a környező tájra. A Hala Sultan Tekke jelentősége a muzulmán vallásban annak köszönhető, hogy itt található a Hala Sultan által alapított zarándokhely, aki az iszlám próféta, Mohamed unokahúga volt.

A Hala Sultan Tekke ma egy oázis egy kivételes hely a muzulmán kultúra és történelem megismeréséhez. A látogatók számára lehetőség nyílik arra, hogy megcsodálják a szentély szépségét, valamint hogy szentélyépületen kívül egy sor épületet és kertet is meglátogassanak, amelyek az iszlám vallásban és kultúrában gyökereznek.

k.p. fotója


LARNACA-LEFKARA - magyar nyelvű idegenvezetéssel 

Félnapos kirándulásunk délután indul, hogy a délelőttöt mindenki strandolással, fürdőzéssel, pihenéssel tudja tölteni. (Akik kirándulás után hazautaznak, azok bőrönddel együtt indulnak és a reptéren végzik a kirándulást!) Larnacában megnézzük az 1115 éves Szt. Lázár templomot, szabadidő a belvárosban, majd a Sóstó felé vesszük az irányt és megtekintjük a híres búcsújáró-helyet, a Hala Szultán Tekkét. Ezután a Kiti nevű falucskában csodaszép másfél ezer éves templommal, a «Panagia Angeloktiszti»-vel ismerkedünk meg, majd Lefkarába buszozunk. Itt megcsodálhatjuk a helyi asszonyok gyönyörű hímzéseit és az ezüstkovács férjeik által készített remek ékszereket, használati tárgyakat. Igény esetén a teveparkot is meglátogatjuk (A tevegelés egyénileg fizetendő ! ).

Olvasmányos linkek

Cyprus legismertebb lakóját maga az Úr küldte; "Lázár jöjj elő" és előtántorgott a barlangból, ahová négy napja temették. Ettől kezdve viszont menekülnie kellett minden hivatalos közeg elől, a féltékeny hatalom gyűlöli a csodákat.
Cyprus akkoriban már elég ismert volt a diszkrét offshore cégek nélkül is, így nem meglepő, hogy a jó szimatú Lázár meg sem állt a szigetig, a béke, napsütés és az EU- szubvencsok paradicsomáig. Gyors llábu emlékét gyönyörű románkori templom idézi, a ritka műemlékek egyike. A bizánci ihletésű dómot a IX. században építették, még a törökök sem csúfitottak minaretet mellé, meghagyták kereszténynek. Ezenkívül sok látnivaló nem akad, hiába erőlködnek az útleírások.

A mediterrán élettempó emlékeztet a pesti vagyonőrök téblábolására, mintha dolguk lenne, mintha csinálnának valamit, közben várakozóan néznek a jövőbe. Ez főleg a kávézókban bontakozik ki a bódító sör hatására vidám tereferével mulatják az időt a ciprióták. A perzselő napsütés, a lassú pulzus és az ernyesztő meleg nem sarkallja őket gyors akciókra. De minek is, hiszen mindenük megvan, a pénzt meg idehordják a napozásra éhes turisták, csak a fránya törökök ne lennének.

Valóságos orosz enklávéba kerültünk, a leggyakoribb nyelv is az orosz. Nemsokára népszavazást is tarthatnak, és megindulhatnak a testvéri tankok. Igaz nem felhőtlen a gazdag oroszok élete, a legutóbbi válságnál egyszerűen felezték a bankbetéteket, ez főleg őket sújtotta. De ne aggódjunk, hamar visszaszerezték a vagyont. Okulva a vészterhes időkből most ingatlanba fektetnek, egész lakónegyedeket vásárolták fel. A járvány utórezgése itt is tapasztalható, a vendéglátó helyek félig üresek, akárcsak a hotelek. (2023)


"A város központjában található a Finikoudes nevű tengerparti promenád, ahol sok városi busznak a végállomása található, többek között a reptéri busznak, illetve a Larnakát más városokkal összekötő intercity buszoknak is. A Finikoudes promenádon egymást érik az éttermek, szállodák, bárok, turistacsalogató látványosságok, mint pl. a városnéző busz. Május elején vagyunk, látszik, hogy már meleg az idő, de az is, hogy a strand elég kihalt, még nem indult be a szezon." forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

g. sz. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Vatler Judit, 2023. 07. 03. 21:37
Mit lehet csinálni Larnacában január közepén?


úti kritikus, 2023. 05. 14. 08:58
Gyulának:
Elég a személyi igazolvány is.


Bíró Gyula, 2023. 05. 14. 08:01
érdekel melyem okmányok szűkségesek útlevél kel vagy személy igazolvány is elég?


úti kritikus, 2023. 01. 15. 11:26
Ervinnek:
Igen létezik. Írni kell Zsuzsának:

http://ciprusikirandulasok.hu/Index.aspx?MN=Kapcsolat&LN=Hungarian


ervin, 2023. 01. 15. 09:03
A LARNACA-LEFKARA - magyar nyelvű idegenvezetéssel programról,mit lehet tudni?Létezik még?


Garamvölgyi Gábor, 2018. 05. 11. 13:45
A LARNACA-LEFKARA - magyar nyelvű idegenvezetéssel programról,mit lehet tudni?Létezik még?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon