ÚTIKRITIKA.HU / Ayia Napa


Ayia Napa

Ayia Napa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Vendéglátás | Vásárlás | Szórakozás | Strandok | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ayia Napa - utazás és nyaralás

Ayia Napa dióhéjban

Ciprus legmozgalmasabb nyaraló települése Ayia Napa, vagy Agia Napa, ami a sziget keleti részén fekszik. Az ottani legmenőbb strand, a Nissi Beach sokak szerint Ciprus legszebb strandja, ennek következtében az egyik legzsúfoltabb is. Amúgy is Ayia Napa térségében vannak Ciprus legszebb és legtisztább homokos strandjai.

Kiejtés: aja napa

Ayia Napa városközponti szállodái nem ajánlottak csendes, nyugalmas nyaralásra vágyóknak, de kifejezetten valók bulizásra, nyüzsgésre hajtó turistáknak. Viszont a városközponttól keletre is és nyugatra is rengeteg olyan hotel van, ami kifejezetten ajánlhatóak kisgyermekeseknek és időseknek is.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Rengeteg az éjjel-nappal nyitva tartó szupermarket, ami roppant praktikus
 2. A vizi sport és szórakozási lehetőségek óriási választéka
 3. A sok középszerű étterem mellett ügyesen lehet találni egész jó minőséget nyújtó vendéglátóhelyeket
 4. A helyi strandok homokfövenyének finomsága, a tengervíz tisztasága
 5. A Landa Beach, azaz a Golden Beach, mert főszezonban sem olyan zsúfolt, mint a Nissi beach
 6. Ayia Napától néhány kilométerre a Cape Greco sziklaformációi

Nem tetszett

 1. A baloldali forgalom miatt nagyon ébernek kell lenni ha az úttestre lépünk, főleg, hogy sok a másnaposan ilyen-olyan járművet vezető figura  
 2. A strandokon a kretén britek és a bunkó oroszok túlsúlya (mindkét népségből vannak normális példányok is)
 3. Az ajándékboltok unalmasan azonos és gagyi kínálata
 4. A parthoz közel mozgó bulihajókból bömbölő zene olykor zavaró (különösen ha éppenséggel nem bírjuk azt a zenei stílust se) 
 5. A bulihelyeken a túl elegánsan öltözött oroszok nagyképüsködése és rongyrázása  
 6. A baloldali közlekedés miatt nem mertünk autót bérelni

Vélemények


,, Ayia Napa előnyei:

-Nissi strand az egyik legszebb Cipruson
-Jó minőségű szállodák a Nissi mellett pl. Adams Beach Hotel 5*
-Nagy kikötője van ahonnan rengeteg hajó indul (gyerekek számára kalózhajó), meg a kisgyerekek számára Nemo
-Vízi sportok

Ayia Napa hátrányai:

- Főszezonban a központban rengeteg a fiatal és hangosak (számukra ez nem hátrány)

(A Cipruson időző Simkó Petra)

Ha ez nem lenne a valóság, akkor giccs lenne

,, Ayia Napa bizonyos részein nagyjából ugyanolyan szomorú, mint a nyári Siófok. Tele halálosan részeg fiatal német és angol turistákkal, hatalmas kígyóval a nyakában bóklászó, szintén hatalmas és pocakos pirospozsgás arcú fickóval, lengén táncoló szemnek kedves hölgyek, kommersz sörök tengere és millióféle színesebbnél színesebb EDM-masszát kínáló, amúgy pazarul tematizált klub, bár, diszkó és minden más. Ritkán az izgalmas, gyakrabban az igénytelenebb fajtából. Én nem Ayia Napán találtam meg a magam Ciprusát. (2018)" forrás

Szállás

Érdemes félpanziós ellátásra befizetni, mert a helyi éttermek árfekvése magas és sokszor az ár-minőség arány nem jó. A kevesebb csillagos szálloda jó eséllyel kevésbé komfortos és inkább tele van mattrészeg fiatalokkal.

Ajánlott hotelek (2021):

       

         4 csillagos: Asterias Beach Hotel , Anmaria Beach Hotel ,

         5 csillagos: NissiBlu Beach Resort,

 

----------------------------

Apartmanok: Callisto Holiday Village Apartmanok ****

,, Én ezeket a hoteleket tudom ajánlani személyes tapasztalatok alapján: Bella Napa Bay Hotel 3*, Nissiana Hotel 3*, Adams Beach Resort Hotel 5* (Petra)

Vendéglátás

Vásárlás

Szórakozás

Jellemzően 10 euró a klubokba a belépődíj és ebben benne foglaltatik egy pia. De: sok klubban ingyenes a belépő a lányoknak. A bárok nem kérnek belépődíjat. A buli jellemzően este kilenctől délelőtt kilencig tart!

Nem érdemes túlságosan kiöltözni a buliba, mert még azt hiszik rólad, hogy orosz vagy (hátrány). A ledéren öltöző orosz lányokról meg azt feltételezik, hogy könnyen ágyba vihetők.

Válasszunk inkább olyan klubokat, amelyek nem a ciprusi fiatalok törzshelyei.

Strandok

Jellemzően 7,50 euró körüli összeget kell fizetni két napozóágyért és egy napernyőért.

Nissi Beach

Íme, ilyen Nissi strandon a víz minősége

Susanna Kirner fotója

Landa Beach (Golden Beach)

Macronissos beach

Közbiztonság

Teljes biztonságban érezheti magát a nyaraló ha nem hívja fel magára a figyelmet. A lányok ne járkáljanak egyedül elhagyatott utcarészeken éjjel, és ne csapodjanak idegenek társaságához. Ha arra számítunk, hogy éjjel jól berúgunk valahol, akkor előre szervezzük meg valahogy a hotelhez visszajutás módját. Sajnos látni Agia Napa utcáin a járdán fekvű részeg bulizókat. 

Ne vegyünk semmilyen kábítószert, már csak azért se, mert gyakran előfordul, hogy az áruba bocsátott marijuana valami száraz petrezselyemnek bizonyul.

A bulihelyeken különösen kerüljük a veszekedést, verekedést a ciprusi fenegyerekekkel, mert ők különösen veszélyesek. Szívesen törnek el üveget egy külföldi turista fején. Sok verekezés abból adódik, hogy a ciprusi rosszfiúk tapizzák a külföldi lányokat. Persze ez nem jelenti egyáltalán azt, hogy minden bulizó helyi srác ilyen. Ami fontosabb: nem ajánlatos számunkra idegenek autójába beülni, akár helyi az, akár autót bérlő brit...Néhány órás „ismeretség” nem jelenti azt, hogy ismerjük az illetőt!

Egyéb hasznos információk

1. Cipruson brit típusú a konektor a hotelekben, azaz vinni kell adaptert. Ha elfelejtjük, akkor a hotel recepciónál lehet kérni. De egyszerűbb vinni itthonról. Amúgy Cipruson 220 voltos a feszültség. 

2. Tévhit, hogy a taxisok elvárják a borravalót. Nyilván ha adunk, akkor nem fognak tiltakozni...

Olvasmányos linkek

"Ayia Napa egy nyaralóhely, amit úgy kell elképzelni, mint egy 8 km hosszú, fehér homokos Rogán Cilit, a meghittnek vélt családiasság és a totálisan félreértett pompa frontális és horrorisztikus ütközését. Mindenki, de tényleg mindenki limuzinnal, nyitott fedelű partibusszal vagy valami quad-szerűséggel járja az utakat, ahol sormintába rendezve követik egymást a sztriptízbárok és a napszítta, piszkos ugrálóvárak. A közönség Európa két végéből érkezett britekből és oroszokból áll, akiket a kontinens közepéről érkezett erdélyi pizzasütők és veszprémi diákok szolgálnak ki. A honfitársainkból álló személyzet jó része napelemmező végében felállított konténerekben él, és heti hat napban, novemberig gürizik.

Délelőtt a parton prüntyög a Money for nothing, a brit working class bebaszva imbolyog rá a sikongató vagy épp valamiért vinnyogó malacvörös gyerekek között. A strand már májusban olyan zsúfolt, hogy egy gombostűt sem lehet elejteni anélkül, hogy az ne egy maori tetoválásba fúródjon. Délután egykor, mikor üzemire melegedett a hangulat, a hangszórókból felbőg a Rednextől a Cotton Eye Joe. Ez bizonyára borzalmasan hangzik azoknak, akik a pihenést kényelmes, de elhagyatott édenkertekben, egzotikus tájakon vagy a világ egyik kulturális csodája közelében képzelik el. De mi családilag a természeten, a lemenő napon, a romokon, a különleges állatokon túl leginkább az embereket szeretjük bámulni és hallgatni, akár órákon keresztül. És erre egy zsúfolt strandnál nincs is tökéletesebb helyszín. (2015)" forrás,, A település mérete meglepő: a tenger mentén hosszan húzódó szálloda és étteremsorok, míg a városközpont dimbes-dombos utcáin szórakozóhelyek és bárok rengetege. A rengeteget nyugodtan vedd szó szerint, ugyanis Ayia Napa utcáin egymást érik a jópofaság és a mértéktelen giccs között egyensúlyozó épületek: karibi hangulatot idevarázsolni szándékozó bárok, középkori várak, kalózhajók, a Flintstones család őskori műanyag világát megidéző diszkók, hogy csak néhányat látványosabbat kiemeljek.

Ayia Napa a különböző stílusú épületek ellenére mindenhol rendezettnek, és ami fontosabb, tisztának tűnik - láthatóan sok gondot fordítanak a környék rendben tartására. Hogy ezeket a jelzőket a nyári dübörgésben mennyire kell zárójelbe raknod, arról persze van némi sejtésem.

A ciprusi nyaralóváros ebben a békés őszi hangulatban, minden kihaltságával, giccsességével együtt kifejezetten tetszett. A főszezonban nyilván már teljesen másik arcát mutatja: ha egy nyaraláson Téged elsősorban a vad éjszakák + szép tengerpartok kombója érdekel, Európa egyik legjobb erre szánt helyére jössz." forrás,, Gyönyörű az Ayia Napa kolostor, amelyet az 1500-as években építettek, és egy középkori kastély benyomását kelti. A felújításnak köszönhetően remek állapotban van, és egész évben látogatható. Érdemes, mert nagyon hangulatos a hely. A helyiek szerint az előtte álló fügefa már több mint hatszáz éves.

A Thalassa Múzeumban a város tengerészeti múltjával ismerkedhettünk meg, sok régi használati eszköz került itt bemutatásra. Mindemellett görög és ciprusi alkotók képzőművészeti művei is megtekinthetők itt. Maga az épület is figyelemre méltó, modern alkotás.

Egy másik múzeum, a Tomaritis-Pierides a városházában kapott helyet, és a tengeri életet, illetve tengeri élőlényeket mutat be. Érdekesen állítja szembe a múltat a jelennel, emlékeztetve a látogatót a környezet megóvásának fontosságára.

Mindenkinek ajánlom az Ayia Napa szoborpark meglátogatását. 2014 óta tekinthetők meg a nagyméretű alkotások a szabadban, kitűnő kilátással a Földközi-tengerre, gyönyörű természeti környezetben. Séta közben így nem csak a szobrokban, hanem a tájban is gyönyörködhettünk. A modern művek bármikor megtekinthetők.

A természetet említvén kihagyhatatlan a város keleti részén található számtalan tengeri barlang. Az akár 80 méteres barlangok érdekessége, hogy csak a tenger felől közelíthetők meg, így kénytelenek vagyunk lemerészkedni, ha látni szeretnénk őket. A beúszás mellett apály idején be is sétálhatunk. Gyakori errefelé a sziklaugrás, vagy a búvárkodás. Ezeket mi is kipróbálhatjuk. A víz kristálytiszta, így van mit felfedezni.

A Nissi Beach talán a legszebb tengerpart a világon. A hófehér homok, a türkizkék víz, a sekély lagúna a napsütésben egyszerűen hihetetlen látványt nyújt. A szemközti szigetre akár saját lábunkon is átkelhetünk, de nagyon sokan vannak itt, erre készüljenek fel. Ezt a helyet viszont saját szemmel kell látni." forrás

Fotóegyveleg

forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Németh Niki, 2019. 04. 02. 11:53
Kitti!
Mi tavaly a párommal a Ferdrania garden hotelben voltunk, van két kinti medencéje is, közel van a parthoz (10-15 perc séta kb). Nekünk tetszett. :)


Kitti, 2019. 03. 18. 12:31
Sziasztok!
Június 2 érkeznénk 2 barátnőmmel egy röpke kiruccanásra (3 éj) ayia napa-ba.
Tudnátok ajánlani igényes szállást?Ami fontos nekünk,hogy legyen kinti medence,a közelben éttermek,bàrok,ajándékboltok...
Köszönöm előre is!


úti kritikus, 2018. 08. 21. 12:23
Juckó! A magyar nyelvű kirándulásra vonatkozó kérdés megválaszolására még visszatérek. Addig is néz bele a Nissiana Hotelről készült legújabb értékelésbe:
http://utikritika.hu/ciprus/ayia_napa/szallas_1180_nissiana_3cs_-_velemenyek


Juckó, 2018. 08. 21. 11:46
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani magyar nyelvű kirándulás szervezőt? A Nissiana Hotelben fogunk lakni.
Illetve tényleg érdemes vacsorát is kérni a szállodában, ahogy az oldalon olvastam, annyira nem jók az éttermek és drágák? Köszi a választ, üdv


úti kritikus, 2018. 07. 24. 12:42
Bea!
A reptéren valóban van egyfajta gyűjtőbusz, ami összeszed egy halom érkezőt különféle járatokról. 9 euró/fő összegért szállítanak. Nem kockázatmentes azonban erre kalkulálni, mert ha nem jön össze elég ember, akkor a busz nem indul el. Holnap talán tudunk mondani valami még konkrétabbat.


Beatrix, 2018. 07. 23. 17:04
Sziasztok!

Szeptember végén megyünk Ciprusra nyaralni. Mivel magán szervezésű, ezért a transzferről is nekünk kell gondoskodni. Egy fórumon azt olvastam, hogy Lárnaka reptérről Ayia Napa-ba nincs éjszaka busz járat, viszont a cyprusbybus weboldalon találtam közvetlen buszjáratot, ami éjfélig közlekedik egész évben minden nap. Tudnátok esetleg ebben segíteni?
Köszönöm!

Üdv,
Bea


úti kritikus, 2018. 01. 07. 16:28
Andrea!
A hotel közvetlen környéke nem igazán zajos. A ricsajos bárok 10 perc gyalogtávolságra vannak. (A közvetlen közelben kis ajándékboltok, szupermarket, bank és gyógyszertár van.) Viszont a szobákba bejutnak utcai forgalmi zajok (pl. buszok), még a tengerre nézők esetében is.Mivel jó a klímatechnika, így zárt balkonajtó mellett nyugodtan lehet aludni.
Bár szeptember első felében még sok a vendég a hotelben, de pl. az étteremben nincs túl nagy zajongás. A medence körüli animációs programok zavarhatják a nyugalomra vágyókat, de ilyenkor ki lehet menni a szép strandra, ami nyugisabb lehet. Igaz itt napi 7,50 euróba kerül két napozóágy és egy napernyő.


Andrea, 2018. 01. 07. 10:48
Hello,
Szeptember első felében tervezünk utazást Ciprusra. Az egyik választásom Pavlo Napa Beach Ayia Napa- ban. Napközben is a nyugodt, csendes pihenést szeretjük,éjszaka meg főleg. Megfelelő ez a szállás erre?
Köszönöm a választ.
A


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon