ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus

Ciprus

Nicosia | Limassol óvárosa | Protaras | Larnaca | Paphos | Kurion | Tróodos-hegység | Aphrodité sziklája | Vízi vidámparkok | Szórakozóhelyek | Omodos falu (Limasszol) | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Nicosia

A világ utolsó megosztott fővárosa (kb. 235 ezer lakos), mivel az egyik része a görög nyelvű Ciprushoz tartozik, a másik pedig, a török nyelvű országrészhez. A határ az óvároson belül húzódik és csak annak nem furcsa, akik annak idején látta a létező berlini falat. Az óváros autómentes sétálóutcájában a gyalogosok a nap bármely órájában átmehetnek a határállomáson. Az úti okmány ellenőrzése (magyaroknak a kártyás személyi igazolvány is elegendő) pár percig tart. Nicosia nem egy kimondottan szép város, de érdekes, még a megosztottság sajátos helyzetén kívül is. a Ciprus múzeumtól eltekintve, Nicosia minden turista látványossága a középkori fallal körülvett óvárosban található meg. A fentebb említett óvárosi gyalogos utca neve a görög részen Lidra Street. Tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal. Itt emelkedik a Shakolas Tower toronyépület, amelynek tetejéről jól rálátni a fővárosra és a környező hegyekre. Ahol a Lidra street-nek vége, pont ott van a határátkelőhely, ami mögött húzódik a török ciprióta óvárosi rész főutcája.

Az óváros görög részének egyik legkellemesebb részei a szépen felújított Laiki Yitonia negyed, az érseki palota környéke és a szerda délelőtti zöldség- és gyümölcspiacáról is ismert Chrysaliniotissa negyed. A katedrálisuk elég kicsi. Van több történelmi jellegű múzeum, amelyek azoknak lehet érdekes, akik mélyebben meg akarnak ismerkedni Ciprus múltjával és kultúrájával. A Famagusta-kapu és a határ közötti városfalszakasznál van a fiatalok számára az éjszakai élet középpontja. A város török oldalán meghatározó építménye a sziget főmecsete, a Selimiye, amely a 13. században még katedrálisnak épült gótikus stílusban. A főmecset előterében van egy kis városi piaccsarnok. Sokak szerint a török oldal legszebb negyede a rendkívül alaposan restaurált Arab-Ahmet. Aki Nicosia török részére szeretne panorámaszerű rálátást élvezni, annak azt tanácsoljuk, hogy a Saray nevű szálloda tetőtéri éttermébe igyekezzen fel.

"A sétálóutca nagyjából ugyanolyan, mint a bármelyik a világon, azzal a különbséggel, hogy itt így következnek egymás után az épületek: cipőbolt, szuvenírbolt, Marks&Spenser, kioszk, határ." forrás


"Persze egyből Berlin jutott eszembe. Bizony én még láttam a berlini falat. Nem kis tanakodás után úgy éreztük megnézzük a másik oldalt. Mivel láttuk, hogy áramlanak át az emberek ez kivitelezhetőnek tűnt. És egy kis időre kimentünk Európából mindenféle értelemben. Most jövök rá, hogy idén már másodszor. Ez nem volt a marokkói mércével egzotikus, de egyes helyeken beugrott a marakeshi főutca. (2010)" forrás


"Helyközi járattal mentünk a fővárosba. Egy napi jegy 7 euró (ez oda – vissza érvényes) Larnaca sétányáról indulnak a helyközi járatok. A menetrend érthetően ki van írva, a sofőrök készséggel elmondanak mindent. Kényelmes normális buszok. Körülbelül egy óra az út busszal. Központi pályaudvaron kell leszállni, mely kb. 5-8 perc sétára van a bevásárló utcától. Ciprus fővárosa egyedülálló, ugyanis ketté van osztva. Egy demarkációs vonal húzódik végig a városon, melynek egyik része görög Ciprus a másik része pedig már török Ciprus. Az átlépéshez útlevél, vagy EU-s személyi igazolványszükséges. Egy papírt kell kitölteni, melyen szerepel ezen iratok száma, majd kapunk egy pecsétet smár mehetünk is át a törökökhöz. Lefkosia vásároló utcája a Lidras. Itt minden nagy márka megtalálható. Tele kávéházzal, gyors büfével, állandó nyüzsgéssel. A legérdekesebb a városban mégiscsak a zöld vonal, s az hogyan van elválasztva a két országegymástól." (Papp Orsolya, 2015)

Limassol óvárosa

Az óváros tele van szzuvenírboltokkal és kávézókkal. Szép a sétáló övezet a pálmafákkal és kutakkal. Érdemes megnézni a szép Agia Napa katedrálist, és az Óváros mögötti kulturált, gondozott promenádot.

Protaras

Protaras-ról különalodal szól - itt

Larnaca

Larnakáról részletes tartalom itt épül (kattintson)

Paphos

Részletesebb tartalom ide kattintva olvasható!


Kurion

4,50 euró a belépődíj erre a hatalams területű régészeti területre. A hely szépségét leginkább az ókori maradványok és a gyönyörű tengeri háttér adja meg, főleg a színház romjainál. Pompás mozaikmaradványokat lehet látni a több mint 2000 éves történelmi emlékek között. Többek szerint szebb és érdekesebb ez, mint a Paphos-i régészeti park.

Van helyben egy nem túl drága étterem, ha éppen úgy hozza az időzítés.Viszont a terület meglátogatásához nyáron mindenképpen vigyünk magunkkal vizet.

Vacak, hogy kicsit nehéz megtalálni a területet az utbaigazító kiírások híján.

Tróodos-hegység

A Tróodos régió festett templomai az UNESCO kulturális világörökségének része!

"A Tróodos-hegység a sziget nyugati oldalán található, ez a sziget leghűvösebb pontja, ha télen látogatunk ide akár hóval borított tájjal is találkozhatunk. A forró nyári napokon pedig különösen üdítő kicsit elhagyni a tengerpartot, és kellemes 25 fokban kirándulgatni. A kanyargós hegyi utak mindegyike egy-egy mesébeillő faluba visz minket, a mi kedvenceink a műemlékvédelem alatt álló Vouní és Lófou voltak. Ezeken a helyeken, mintha megállt volna az idő, az épületek eredeti formájukban pompáznak, minden csupa kő, friss a levegő, a falvak lakói pedig rendkívül békések és barátságosak, például kaptunk ebédmeghívást is, valamint itallal is kínáltak magánemberek, akik portái előtt csak elsétáltunk. A turizmus persze itt is virágzik, tradicionális falusi szállásokat kínálnak azoknak, akik csendre és nyugalomra vágynak távol a város forgatagától. Ha már errefelé járunk, említést kell tenni magáról Tróodos faluról is, a főtéren van ugyanis a kedvenc szuvenír boltunk, ahol degeszre ehetjük magunkat a tájegység híres szárított gyümölcseivel és olajos magvaival, valamint a tulajdonos saját készítésű borait és egyéb alkoholos italait is megkóstolhatjuk, amennyiben türelmesen végighallgatjuk a reklámszövegeit, amely közül mindegyik szexuális töltetű. Szerinte ugyanis minden terméke afrodiziákum, és olykor fényképekkel is bizonyítja, hogy neki hány egészséges gyermeke született a jó bortól. A bácsi kicsit fárasztó, de azért vicces, a nasik viszont mennyeiek, úgyhogy rokonoknak, akiket a hasukon keresztül lehet megfogni, itt érdemes ajándékot választani. (2015)" forrás

,, A Tróodosz-hegység autóval körülbelül 1,5 órára található Larnakától, az út során a vidék igen gyorsan és látványosan változik, a kopár, kietlen tájat zöld, dús növényzet váltja fel. Valami gyönyörű! Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is csökken, s ahogy haladunk az úton a hegynek fölfelé, esőfüggöny alá érünk. Úgy esik, mintha dézsából öntenék, a csúcs közelében található, illetve az azzal azonos nevű faluban a hőmérséklet 10 fok közelében van. Sajnos kirándulásra esély sincs, így beülünk egy helyi étterembe. Fél óra múlva elindulunk visszafelé, azonban néhány kilométer múlva az eső már nem esik, csak kissé szemereg, valamivel melegebb is van, s meglátunk egy feliratot, ami a Caledonia Waterfall túraútvonal-ra hívja fel a figyelmet. Megállunk és nekivágunk. Gyönyörű, sötétzöld növényzetű erdőben indulunk el egy hegyi patak menti ösvényen, körülöttünk köd, csöpög a víz a fákról. Ruhám, cipőm átázik, de érdekes módon nem fázom, nagyon élvezem a kirándulást, az erdő nagyon szép, friss és üde a levegő, más kirándulókkal is találkozunk. Érzem, hogy a hűvös levegő, amit beszívok, tele van oxigénnel, fantasztikus érzés! (2016. március)." forrás

Aphrodité sziklája

"Nem érdemes kihagyni a meglátogatását, pláne, ha plusz élményként a Paphos és Limasszol közötti látványos útszakaszon közelítjük meg. A szikla kb. 15 kilométerre van Paphos-tól keletre és szép az egész, a környezetével együtt. Szuper élmény egy ilyen mitikus, legendás helyen az Aphrodité szikla körül úszkálni, már aki bevállalós (gyakran erősek a hullámok). Az ottani strand nagy kavicsos, azaz elég kényelmetlen rajta a járás. Tehát külön strandolás miatt nem érdemes oda látogatni. Mi leparkoltunk a Petra tou Romiou nevű helyen és onnan elgyalogoltunk a sziklaformációig, ami önmagában nem nagy szám, de a szép természeti környezete azzá teszi. Ugyebár az Afrodité (vagy Aphrodité?) görög istennő a monda szerint itt lépett ki a vízből a partra. Gondolom valami ruhaféle lehetett rajta, nem úgy, mint azokon, akik a közeli nudista strandot frekventálják." (Béci, 2012)

Vízi vidámparkok

WaterWorld témapark

Fassouri vizipark

Szórakozóhelyek

Omodos falu (Limasszol)

Omodos egy élő múzeumnak is beillő régi falu Limaszoltól 42 kilométerre található és a turisták egyik kedvence. A térségbeli bortermelő falvak egyfajta központja. Omodos tele van aranyos, hangulatos kis kávézókkal, kis, festői, macskaköves utcákkal, ahol a házakat szépen virágokkal díszítik. Egyes házakba be is lehet menni, főleg azokba, amiket bortermelők üzemelnek. Omodos alapvetően arról szól, hogy a turista lásson valamit a ciprusi falvak hagyományos életmódjáról.

A turisták azért szeretik Omodos-t, mert a sziget nyüzsgős, zsúfolt nyaralóhelyeihez képest itt nyugi van és egyfajta lelki béke honol. Omodos-on az idő megállt, legalábbis a turisták kedvéért erre biztosan rájátszanak. A nénik látványosan kitelepednek a házak elé csipkét kötni. Kötelező program a falu központjában a monostor meglátogatása, és Omodos egyik tavernájában mezze ételsort enni. A helyi bor olcsó és jó minőségű (pl. a Komandaria nevű), de szuper a zivania nevű brandy-jük is. Borkóstolós lehetőség bőven kínálkozik a borházaknál. Aki szereti a keleties édességeket, annak tanácsos felkeresnie a Georges nevű pékséget, mert mennyiek a termékei. Szerencsére sok ingyenes parkoló hely van a faluban.

Strandok

Nissi Beach

"Szerintem az Ayia Napa-i strandok jobbak, mint a Protaras-iak. Igaz a Protaras-i Fig Tree Bay azért bejött nekünk. Erről kicsi, aranyos strandról át lehet úszni egy pici szigetre. Annyira népszerű a Fig Tree Bay strand, hogy gyakran túlzsúfolttá válik. Odébb a következő strand már kevésbé látogatott." (Isti, 2012)


"A partok szépek, rendezettek, tiszták. A víz is tiszta, rendszeresen ellenőrzik, mint nálunk a Balatont. Mindenhol lehet napágyat bérelni és nem is drága. A partszakasz általában nem a hotelé, így mindenki fizet a napágyért, hiába van a hotel előtt közvetlenül. Agia Napa-nak gyönyörű a partja, de annak meg a bulizós, piálós angol tinédzserek a hátránya. A tenger egyébként egész nyáron meleg kb. 25 fokos." (Marci, 2013)


"A tengerpart számomra az egyik kedvenc tartózkodási hely Cipruson, legyen tél vagy nyár, én imádom és kész. Gyerekkorom óta imádok úszni, talán ezért vonz annyira a nagy “kékség”. Az egyik kedvenc partszakaszom a környéken a Pafosz felé vezető úton van, mert ott gyönyörű türkiz színű a tenger (ez a kedvenc színem is). Lehet, hogy nem Cipruson a leghosszabbak a strandok, de nyáron nagyon kellemes a víz és ráadásul tiszta is." forrás


"Ciprus egyik legszebb strandja Konnos Beach. Ezen a strandon még sajnos nem jártunk, de ősz elején tervben lesz, hogy meglátogassuk. A legtöbb ember akivel beszéltem azt mondja, hogy ez Ciprus legjobb és legszebb strandja. Egyáltalán nem nagy, de annál szebb. A strand Ayia Napától 4 km-re fekszik, a Cape Graco és a Protaras között futó út mellett. Olyan védett a strand, hogy szinte egyáltalán nem hullámzik a víz és sekély is, talán ezért olyan kedvelt a kisgyermekes családok körében. Csupán 200 m hosszú és 35 m széles. Lehet napágyat, napernyőt bérelni és különböző vízi sportokat kipróbálni, bár zárójelben megjegyzem, lehet, hogy jobb lenne, ha semmi nem lenne a parton és kevesebb lenne a nyüzsgés, de persze ízlések és pofonok. A közelben van étterem, szállás és üzlet is. Autóval, motorral és gyalogosan is megközelíthető a strand. Míg el nem felejtem, kék zászlós a strand." forrás

Olvasmányos linkek

"Aki vadregényes tengerpartokat és lenyűgöző természeti látnivalókat keres, felejtse el Ciprust. Ami az egész szigeten jellemző: a kitűnő klíma, a májustól szeptemberig szinte zavartalan napsütés. Ha valaki ókori emlékekre kíváncsi, inkább a sziget nyugati részét vegye célba. A keleti rész lüktetőbb, bulisabb, a tenger türkizkék, az öblökben kitűnőek a feltételek a búvárkodáshoz. A déli partszakasz homokos, de unalmas, nyugaton viszont sok eldugott kis öblöt is találunk. Errefelé kevesebb a turista, a csúcsszezont leszámítva mindenki találhat magának saját parti részt." forrás


"Latchi tulajdonképpen Polis tengerparti kikötője, ami egykor a szentjánoskenyér (carob pod) szállításának központja volt, amit a kikötő kőházaiban tároltak a szállítás előtt. Ma már természetesen más funkciót töltenek be, jobbnál-jobb éttermek és kávézók sorakoznak bennük.

Strandja apró-kavicsos (kék zászlós) tengerpart, a víz kristálytiszta, és csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A strand kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető, jól kiépített. Mindenféle vízi sportokat is lehet űzni, de aki csak lubickolni és napozni akar a Földközi-tenger mellett, annak is kiváló úti cél. Nekem legjobban a hosszú sétány tetszett, a kikötőből végigvezet az egész tengerparton. Lehet futni, sétálni, kerékpározni, gyermekünket tolni babakocsiban és kutyát sétáltatni rajta. Hatalmas sétát tettünk a szép decemberi napsütésben, kb. 20-21 fok volt, így fázni egyáltalán nem fáztunk." forrás


"Kb. 25 kmre Larnacatól található a Teve Farm. Kicsiknek s nagyoknak egyaránt nagyon szórakoztatópark. Az állatokon kívül található itt még játszótér, játék gépek, medence, akvárium, étterem, kiállítóterem, minigolf. Belépő felnőtteknek 3 euró, gyereknek 2. Ha akarjuk etetni az állatokat akkor 1euróért lehet venni teve nasit. Ez egyébként Szent János kenyérfa termés, amiből a Carob szirup is készül. Ez a szirup egy nagyon különleges ciprusi szuvenír. Glutén, laktóz, és cukor mentes. Emésztés könnyítő, fájdalomcsillapító hatása van. Csoki és cukor helyett használható. Jót tesz a torokfájásnak,és a hangszálaknak. A tevegelés 9 euró a felnőtteknek 6 a gyerekeknek. Mindenki egy tevén ül, s több teve megy egymásután, egy vezetővel. Fotókat profi fotós készít, melyeket meg lehet vásárolni az ajándékboltba. Saját kamerával fényképet csak nagy kérlelésre készítenek." (Papp Orsolya, 2015)


Fotóegyveleg

Kykkos kolostor

A napot a hátam közepére kívánom


Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 02. 07. 21:51
Közelgő utazónak:
Érdemesebb inkább a turista irodák ajánlatait nézni. Amúgy a szállodák is kb. ugyanazokat a programokat kínálják. Nem csupán az árat kell nézni, hanem a program tartalmát, időkeretét.


közelgő utazó, 2020. 02. 07. 21:36
Kérdésem, turista irodában vagy a szálláson lehet e venni programokat?
Köszönöm a segítséget.


Klujber Ákos, 2018. 03. 16. 17:12
Gyönyörű


Rolíndosz, 2013. 08. 03. 12:04
nahát....köszönöm ezt a terjedelmes információ özönletet:D


úti kritikus, 2013. 08. 02. 10:31
Petra tou Romeo-nak a Paphos-i oldalán több kieső, kavicsos strandot is használnak nudisták nem hivatalosan, de nem is tiltottan. Inkább a főszezonon kívül jellemző ez.
Cipruson amúgy nincsenek kifejezetten kijelölt nudista (avagy naturista) strandok, egyszerűen csak az alig látogatott partszakaszokat vesznek birtokba nudisták. Beszámolók szerint bizony előfordul itt-ott, hogy a közelből autókból helyi hímneműek távcsővel kukkolnak. Az elején említett partszakaszon kívül még az alábbi helyeket frekventálnak nudisták: Ayia Napa közelében, a sziget keleti végében a Cape Greko (az út végén); Ayia Napatól keletre a Melissi Beach étterem utáni kis öblök; Limasszoltól néhány kilométerrel keletre a Governor's Beach közelében, egy néptelen helyen; a melanda Beach közelében, a Pissouri beach keleti és nyugati végén; Agios Georgios-tól délre (a Coral Bay-től északra).
Fontos tudni, hogy tehát nincsenek kijelölt, legális helyek, tehár biztosra nem lehet menni.


Rolíndosz, 2013. 07. 31. 14:06
mint azokon, akik a közeli nudista strandot

szia..jó a beszámolod tetszik meg minden de a legfontosabbat kihagytad....melyik ez a nudista strand?név?megközelités? köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon