ÚTIKRITIKA.HU / Ciprus


hirdetes

útikritikák


Ciprus

Nikózia | Limassol óvárosa | Protaras | Larnaca | Paphos | Kurion | Tróodos-hegység | Aphrodité sziklája | Vízi vidámparkok | Szórakozóhelyek | Omodos falu (Limasszol) | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Megosztottság - Ata fotója

Nikózia

A világ utolsó megosztott fővárosa (kb. 235 ezer lakos), mivel az egyik része a görög nyelvű Ciprushoz tartozik, a másik pedig, a török nyelvű országrészhez. A határ az óvároson belül húzódik és csak annak nem furcsa, akik annak idején látta a létező berlini falat. Az óváros autómentes sétálóutcájában a gyalogosok a nap bármely órájában átmehetnek a határállomáson. Az úti okmány ellenőrzése (magyaroknak a kártyás személyi igazolvány is elegendő) pár percig tart. Nikózia nem egy kimondottan szép város, de érdekes, még a megosztottság sajátos helyzetén kívül is. a Ciprus múzeumtól eltekintve, Nikózia minden turista látványossága a középkori fallal körülvett óvárosban található meg. A fentebb említett óvárosi gyalogos utca neve a görög részen Lidra Street. Tele van üzletekkel, éttermekkel, kávézókkal. Itt emelkedik a Shakolas Tower toronyépület, amelynek tetejéről jól rálátni a fővárosra és a környező hegyekre. Ahol a Lidra street-nek vége, pont ott van a határátkelőhely, ami mögött húzódik a török ciprióta óvárosi rész főutcája.

kis fal - Ata fotója

Az óváros görög részének egyik legkellemesebb részei a szépen felújított Laiki Yitonia negyed, az érseki palota környéke és a szerda délelőtti zöldség- és gyümölcspiacáról is ismert Chrysaliniotissa negyed. A katedrálisuk elég kicsi. Van több történelmi jellegű múzeum, amelyek azoknak lehet érdekes, akik mélyebben meg akarnak ismerkedni Ciprus múltjával és kultúrájával. A Famagusta-kapu és a határ közötti városfalszakasznál van a fiatalok számára az éjszakai élet középpontja. A város török oldalán meghatározó építménye a sziget főmecsete, a Selimiye, amely a 13. században még katedrálisnak épült gótikus stílusban. A főmecset előterében van egy kis városi piaccsarnok. Sokak szerint a török oldal legszebb negyede a rendkívül alaposan restaurált Arab-Ahmet. Aki Nicosia török részére szeretne panorámaszerű rálátást élvezni, annak azt tanácsoljuk, hogy a Saray nevű szálloda tetőtéri éttermébe igyekezzen fel.

Habár a maga nemében különleges, hogy a városon átvezet egy országhatár, görögök és törökök élnek egymástól relatíve öt méterre, Jeruzsálem hangulata után nekünk nem érte el az ingerküszöbünket Ciprus fővárosa. Számunkra Nicosia a vásári bazárokat és a hamisított árukat szimbolizálja. A kezünkbe kerülő útikönyvekben azt olvastuk, tilos áthozni bármit is az északi részről a délire. A határterületre érkezvén kissé sokkolt, amikor azt láttuk, szinte mindenki hatalmas pakkokkal tér át. Nicosiában a Piatsa Gourounaki Express-ben ebédeltünk egy kétszemélyes tradicionális tálat, amit egyáltalán nem bántunk meg, szuper volt! (2024)


"A sétálóutca nagyjából ugyanolyan, mint a bármelyik a világon, azzal a különbséggel, hogy itt így következnek egymás után az épületek: cipőbolt, szuvenírbolt, Marks&Spenser, kioszk, határ." forrás


"Persze egyből Berlin jutott eszembe. Bizony én még láttam a berlini falat. Nem kis tanakodás után úgy éreztük megnézzük a másik oldalt. Mivel láttuk, hogy áramlanak át az emberek ez kivitelezhetőnek tűnt. És egy kis időre kimentünk Európából mindenféle értelemben. Most jövök rá, hogy idén már másodszor. Ez nem volt a marokkói mércével egzotikus, de egyes helyeken beugrott a marakeshi főutca. " forrás


"Helyközi járattal mentünk a fővárosba. Egy napi jegy 7 euró (ez oda – vissza érvényes) Larnaca sétányáról indulnak a helyközi járatok. A menetrend érthetően ki van írva, a sofőrök készséggel elmondanak mindent. Kényelmes normális buszok. Körülbelül egy óra az út busszal. Központi pályaudvaron kell leszállni, mely kb. 5-8 perc sétára van a bevásárló utcától. Ciprus fővárosa egyedülálló, ugyanis ketté van osztva. Egy demarkációs vonal húzódik végig a városon, melynek egyik része görög Ciprus a másik része pedig már török Ciprus. Az átlépéshez útlevél, vagy EU-s személyi igazolványszükséges. Egy papírt kell kitölteni, melyen szerepel ezen iratok száma, majd kapunk egy pecsétet smár mehetünk is át a törökökhöz. Lefkosia vásároló utcája a Lidras. Itt minden nagy márka megtalálható. Tele kávéházzal, gyors büfével, állandó nyüzsgéssel. A legérdekesebb a városban mégiscsak a zöld vonal, s az hogyan van elválasztva a két országegymástól." (Orsolya)A városmag körül még ma is áll a védőfal, bár nem volt nagy hatással a törökökre, hamar elfoglalták és maradtak is vagy ötszáz évig. A szigetlakókkal nem barátkoztak össze, még ma is utálják egymást. Az iszlámnak sem sikerült gyökeret ereszteni, csak a török bevándorlók gyakorolják az igaz hitet. A várost kettéosztották és ha átlépsz a török oldalra, szemet szúró a különbség; a görög rész virágzik, a törököknél még mindig Allahra várnak. Mégis az elmaradt oldal idézi jobban az elmúlt időket, a vakolatlan épületek, kuszán kanyargó utcácskák, télikabátban puffadozó nők, a mézédes tekintetű árusok és a szörnyű giccses portéka igazi keleti hangulatot áraszt. A görög városrész az uniós támogatás jegyében készült, minden új és modern. Egész Ciprusra jellemző, nincs húsz évnél idősebb épület, kényelmes autópályák, ultramodern üdülőnegyedek épültek, szemmel láthatóan itt nem a pártolt oligarchák zsebébe csúsztatták az uniós pénzeket. (2023)

d.o. fotója

Limassol

Limassolról külön aloldalon írunk - itt

Protaras

Protaras-ról külön alodal szól - itt

Larnaca

Larnakáról részletes tartalom itt épül (kattintson)

Paphos

Részletesebb tartalom ide kattintva olvasható!


Kurion

4,50 euró a belépődíj erre a hatalmas területű régészeti területre. A hely szépségét leginkább az ókori maradványok és a gyönyörű tengeri háttér adja meg, főleg a színház romjainál. Pompás mozaikmaradványokat lehet látni a több mint 2000 éves történelmi emlékek között. Többek szerint szebb és érdekesebb ez, mint a Paphos-i régészeti park.

Van helyben egy nem túl drága étterem, ha éppen úgy hozza az időzítés.Viszont a terület meglátogatásához nyáron mindenképpen vigyünk magunkkal vizet.

Vacak, hogy kicsit nehéz megtalálni a területet az utbaigazító kiírások híján.

Tróodos-hegység

Erről, illetve az ezt célzó Jeep Safari túráról ezen az aloldalno lehet olvasni - itt.

Kikkos kolostor - Kriszta fotója

Aphrodité sziklája

Nem messze Paphostól, ahol a sziklás parton megtörnek a hullámok, a tenger habjaiból született meg a gyönyörű Aphrodité (az „afros” görögül „habot” jelent). Karpo és Talpo az évszakok istennője aranyhajú fejét értékes diadémmel díszítették, gyöngy fülbevalót illesztettek a fülébe, virágokból királyi ruhát szőttek, és más istenekhez vitték el a mennyei Olimposzra.

Aphrodité szülőhelye a Petra tou Romiou öbölben található, melynek neve „a rómaiak köve”-nek felel meg.Az egyik sziklatömb a parttól száz méterre még mindig a vízben van. Ehhez a hatalmas, félkör alakú fekete kőhöz úszott Aphrodité, amikor a tenger habjaiból megszületett. Romantikusan hangzik.

Aphrodité kultusza szilárdan beépült Ciprus vallási hagyományaiba. Ciprus még mindig a romantika szinonimája és az ígéret földje minden szerelmes számára.

g.s. fotói

"Nem érdemes kihagyni a meglátogatását, pláne, ha plusz élményként a Paphos és Limasszol közötti látványos útszakaszon közelítjük meg. A szikla kb. 15 kilométerre van Paphos-tól keletre és szép az egész, a környezetével együtt. Szuper élmény egy ilyen mitikus, legendás helyen az Aphrodité szikla körül úszkálni, már aki bevállalós (gyakran erősek a hullámok). Az ottani strand nagy kavicsos, azaz elég kényelmetlen rajta a járás. Tehát külön strandolás miatt nem érdemes oda látogatni. Mi leparkoltunk a Petra tou Romiou nevű helyen és onnan elgyalogoltunk a sziklaformációig, ami önmagában nem nagy szám, de a szép természeti környezete azzá teszi. Ugyebár az Afrodité (vagy Aphrodité?) görög istennő a monda szerint itt lépett ki a vízből a partra. Gondolom valami ruhaféle lehetett rajta, nem úgy, mint azokon, akik a közeli nudista strandot frekventálják." (Béci, 2012)

r.e. fotója

Naplementekor - Kriszta fotói

Vízi vidámparkok

WaterWorld témapark

t.e. fotója

Fassouri vizipark

t.e. fotója

Szórakozóhelyek

Mazotos Camelpark

Inkább családi szórakozás. Larnaka mellett van,a belépő 6.- eur/fő a felnőtteknek és 4.- a gyerekeknek. A tevegelés, a szamaragolás és minden általában külön fizetős. Ennek ellenére remek családi program. Vidámpark, állat nézegető , nyáron medencézős játszótér és hasonlók.Minden vn, ami a gyerekeket szórakoztatja, simán el lehet itt tölteni egy egész napot.

Utba lehet ejteni a Hala Sultan Tikka mecsetet, ahová bemenni nem nagyon lehet. Ha esett az eső, kötelező a Sós tó meglátogatása, Salt Lake néven a térképen. Óriási szerencsével flamingókat is láthatunk. Az Oroklini Lake-re is igaz ugyanez, csak nagy  esők után érdemes meglátogatni. Kiszáradva eléggé nyomasztó látványt nyújt.

Omodos falu (Limasszol)

Omodos egy élő múzeumnak is beillő régi falu Limaszoltól 42 kilométerre található és a turisták egyik kedvence. A térségbeli bortermelő falvak egyfajta központja. Omodos tele van aranyos, hangulatos kis kávézókkal, kis, festői, macskaköves utcákkal, ahol a házakat szépen virágokkal díszítik. Egyes házakba be is lehet menni, főleg azokba, amiket bortermelők üzemelnek. Omodos alapvetően arról szól, hogy a turista lásson valamit a ciprusi falvak hagyományos életmódjáról.

A turisták azért szeretik Omodos-t, mert a sziget nyüzsgős, zsúfolt nyaralóhelyeihez képest itt nyugi van és egyfajta lelki béke honol. Omodos-on az idő megállt, legalábbis a turisták kedvéért erre biztosan rájátszanak. A nénik látványosan kitelepednek a házak elé csipkét kötni. Kötelező program a falu központjában a monostor meglátogatása, és Omodos egyik tavernájában mezze ételsort enni. A helyi bor olcsó és jó minőségű (pl. a Komandaria nevű), de szuper a zivania nevű brandy-jük is. Borkóstolós lehetőség bőven kínálkozik a borházaknál. Aki szereti a keleties édességeket, annak tanácsos felkeresnie a Georges nevű pékséget, mert mennyiek a termékei. Szerencsére sok ingyenes parkoló hely van a faluban.

Omodosz - A Szent Kereszt kolostor - b.e. fotója

A kolostoron belül - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Strandok

Nissi Beach


"Szerintem az Ayia Napa-i strandok jobbak, mint a Protaras-iak. Igaz a Protaras-i Fig Tree Bay azért bejött nekünk. Erről kicsi, aranyos strandról át lehet úszni egy pici szigetre. Annyira népszerű a Fig Tree Bay strand, hogy gyakran túlzsúfolttá válik. Odébb a következő strand már kevésbé látogatott." (Isti, 2012)


"A partok szépek, rendezettek, tiszták. A víz is tiszta, rendszeresen ellenőrzik, mint nálunk a Balatont. Mindenhol lehet napágyat bérelni és nem is drága. A partszakasz általában nem a hotelé, így mindenki fizet a napágyért, hiába van a hotel előtt közvetlenül. Agia Napa-nak gyönyörű a partja, de annak meg a bulizós, piálós angol tinédzserek a hátránya. A tenger egyébként egész nyáron meleg kb. 25 fokos." (Marci, 2013)


Nissi Beach - m. ilona fotója


"A tengerpart számomra az egyik kedvenc tartózkodási hely Cipruson, legyen tél vagy nyár, én imádom és kész. Gyerekkorom óta imádok úszni, talán ezért vonz annyira a nagy “kékség”. Az egyik kedvenc partszakaszom a környéken a Pafosz felé vezető úton van, mert ott gyönyörű türkiz színű a tenger (ez a kedvenc színem is). Lehet, hogy nem Cipruson a leghosszabbak a strandok, de nyáron nagyon kellemes a víz és ráadásul tiszta is." forrás


"Ciprus egyik legszebb strandja Konnos Beach. Ezen a strandon még sajnos nem jártunk, de ősz elején tervben lesz, hogy meglátogassuk. A legtöbb ember akivel beszéltem azt mondja, hogy ez Ciprus legjobb és legszebb strandja. Egyáltalán nem nagy, de annál szebb. A strand Ayia Napától 4 km-re fekszik, a Cape Graco és a Protaras között futó út mellett. Olyan védett a strand, hogy szinte egyáltalán nem hullámzik a víz és sekély is, talán ezért olyan kedvelt a kisgyermekes családok körében. Csupán 200 m hosszú és 35 m széles. Lehet napágyat, napernyőt bérelni és különböző vízi sportokat kipróbálni, bár zárójelben megjegyzem, lehet, hogy jobb lenne, ha semmi nem lenne a parton és kevesebb lenne a nyüzsgés, de persze ízlések és pofonok. A közelben van étterem, szállás és üzlet is. Autóval, motorral és gyalogosan is megközelíthető a strand. Míg el nem felejtem, kék zászlós a strand." forrás

Pernera strandja - Janka fotója

Olvasmányos linkek

"Aki vadregényes tengerpartokat és lenyűgöző természeti látnivalókat keres, felejtse el Ciprust. Ami az egész szigeten jellemző: a kitűnő klíma, a májustól szeptemberig szinte zavartalan napsütés. Ha valaki ókori emlékekre kíváncsi, inkább a sziget nyugati részét vegye célba. A keleti rész lüktetőbb, bulisabb, a tenger türkizkék, az öblökben kitűnőek a feltételek a búvárkodáshoz. A déli partszakasz homokos, de unalmas, nyugaton viszont sok eldugott kis öblöt is találunk. Errefelé kevesebb a turista, a csúcsszezont leszámítva mindenki találhat magának saját parti részt." forrás


"Latchi tulajdonképpen Polis tengerparti kikötője, ami egykor a szentjánoskenyér (carob pod) szállításának központja volt, amit a kikötő kőházaiban tároltak a szállítás előtt. Ma már természetesen más funkciót töltenek be, jobbnál-jobb éttermek és kávézók sorakoznak bennük.

Strandja apró-kavicsos (kék zászlós) tengerpart, a víz kristálytiszta, és csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A strand kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető, jól kiépített. Mindenféle vízi sportokat is lehet űzni, de aki csak lubickolni és napozni akar a Földközi-tenger mellett, annak is kiváló úti cél. Nekem legjobban a hosszú sétány tetszett, a kikötőből végigvezet az egész tengerparton. Lehet futni, sétálni, kerékpározni, gyermekünket tolni babakocsiban és kutyát sétáltatni rajta. Hatalmas sétát tettünk a szép decemberi napsütésben, kb. 20-21 fok volt, így fázni egyáltalán nem fáztunk." forrás


"Kb. 25 kmre Larnacatól található a Teve Farm. Kicsiknek s nagyoknak egyaránt nagyon szórakoztatópark. Az állatokon kívül található itt még játszótér, játék gépek, medence, akvárium, étterem, kiállítóterem, minigolf. Belépő felnőtteknek 3 euró, gyereknek 2. Ha akarjuk etetni az állatokat akkor 1euróért lehet venni teve nasit. Ez egyébként Szent János kenyérfa termés, amiből a Carob szirup is készül. Ez a szirup egy nagyon különleges ciprusi szuvenír. Glutén, laktóz, és cukor mentes. Emésztés könnyítő, fájdalomcsillapító hatása van. Csoki és cukor helyett használható. Jót tesz a torokfájásnak,és a hangszálaknak. A tevegelés 9 euró a felnőtteknek 6 a gyerekeknek. Mindenki egy tevén ül, s több teve megy egymásután, egy vezetővel. Fotókat profi fotós készít, melyeket meg lehet vásárolni az ajándékboltba. Saját kamerával fényképet csak nagy kérlelésre készítenek." (Papp Orsolya, 2015)


Fotóegyveleg

Nissy Bay strand - z.g. fotója

A napot a hátam közepére kívánom - j.k. fotója

K.-T. Gyuri fotóművész alkotása

Sekély víz - v.j. fotója

Omodos - kolostor - Kriszta fotója


Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 02. 07. 21:51
Közelgő utazónak:
Érdemesebb inkább a turista irodák ajánlatait nézni. Amúgy a szállodák is kb. ugyanazokat a programokat kínálják. Nem csupán az árat kell nézni, hanem a program tartalmát, időkeretét.


közelgő utazó, 2020. 02. 07. 21:36
Kérdésem, turista irodában vagy a szálláson lehet e venni programokat?
Köszönöm a segítséget.


Klujber Ákos, 2018. 03. 16. 17:12
Gyönyörű


Rolíndosz, 2013. 08. 03. 12:04
nahát....köszönöm ezt a terjedelmes információ özönletet:D


úti kritikus, 2013. 08. 02. 10:31
Petra tou Romeo-nak a Paphos-i oldalán több kieső, kavicsos strandot is használnak nudisták nem hivatalosan, de nem is tiltottan. Inkább a főszezonon kívül jellemző ez.
Cipruson amúgy nincsenek kifejezetten kijelölt nudista (avagy naturista) strandok, egyszerűen csak az alig látogatott partszakaszokat vesznek birtokba nudisták. Beszámolók szerint bizony előfordul itt-ott, hogy a közelből autókból helyi hímneműek távcsővel kukkolnak. Az elején említett partszakaszon kívül még az alábbi helyeket frekventálnak nudisták: Ayia Napa közelében, a sziget keleti végében a Cape Greko (az út végén); Ayia Napatól keletre a Melissi Beach étterem utáni kis öblök; Limasszoltól néhány kilométerrel keletre a Governor's Beach közelében, egy néptelen helyen; a melanda Beach közelében, a Pissouri beach keleti és nyugati végén; Agios Georgios-tól délre (a Coral Bay-től északra).
Fontos tudni, hogy tehát nincsenek kijelölt, legális helyek, tehár biztosra nem lehet menni.


Rolíndosz, 2013. 07. 31. 14:06
mint azokon, akik a közeli nudista strandot

szia..jó a beszámolod tetszik meg minden de a legfontosabbat kihagytad....melyik ez a nudista strand?név?megközelités? köszönöm


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon