ÚTIKRITIKA.HU / Malajzia


hirdetes


útikritikák


Malajzia

Malajzia airbnb

Repülőjegy | Szállásválasztás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Várakozó riksa George Town-ban (Penang) - Kriszta fotója

Repülőjegy és repülés

 • Malajzia fővárosába, Kuala Lumpurba Budapestről 1 átszállással könnyen el tudunk jutni. Íme a lehetőségek: Ajánlatok
 • Számos neves légitársaság üzemeltet járatokat az ázsiai országba, úgy mint a Qatar, a Lufthansa, KLM. A Qatar járatával dohai átszállással, a KLM járatával amszterdami átszállással repülhetünk.
 • Bécsi indulással az árak, átszállópontok hasonlóak. Az aktuális akciókat böngészve a repülőjegyet érdemes előre online lefoglalni.
 • Már egyenesen tudunk budapesti indulással foglalni Penangba is.
 • A repülőtérre ki/bejár a gyorsvonat. Kliaexpes.com-on lehet keresgélni. Az ára 12.- ringgitől indul fejenként, de 50.- is lehet.
 • Lassabb alternatíva a metró Putrayajaiág, onnan a kliaexpressz.

Thaiföldről/Szingapúrból szárazföldön

 • Bérelt autóval vagy sofőrrel bérelt autóval leginkább.
 • Busszal

Szállásválasztás

A malajziai turista főszezonokban nehéz jutányos áron szállodát foglalni, sokszor egyáltalán szabad szobát találni. Az egyik főszezon a karácsonytól január végégig tartó időszak. Ha a kínai újév vagy a valamelyik muzulmán ünnep is erre az időszakra esik, akkor pláne tele vannak a szállodák. Nagyon fontos előre megnézni, mikor van a kínai újév, mert  abban az időben a város megtelik és megbénu. lMájus közepe és június vége között Szingapúr iskolai szünete miatt magasak a hotelárak, mert a szomszédos városállamból ilyenkor rengeteg család megy nyaralni Malajziába. Június és szeptember között a közel-keleti országokból a nyári hőség miatt áradnak nagy számban családok Malajziába. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor szeptember és karácsony között lehet a leginkább elkerülni a turista tömegeket, ami egyben azt is jelentheti, hogy könnyebb szállást találni, akár vonzó áron is. Ezen a linken találja a legjobb hotelfoglalásokat. Amire ezzel kapcsomaltban nagyon kell figyelni: nem biztos, hogy a legjobb árú szállás a legjobb környéken van.

Malajziában 2017. szeptembertől bevezették az idegenforgalmi adót a szállodákban és mindenféle szálláshelyen. 10.- ringgit/fő/éj (kb. 2,5 USD) összeget kérnek az utasoktól, hotel kategóriától függetlenül.

Mint mindenhol, itt is a legfontosabb szempont a szállás kiválasztásánál, hogy hol van? Location mindenek előtt. Utána jön a közlekedés, a lehető legjobb, ha kötött pályás. Lehet szálloda, motel, airbnb, ez mindig igaz. Az útleveleket mindenhol másolják/scannelik. Sokszor bekérik előre is, a szállodák és az apartmanos házak is.

Airbnb, booking- platform függetlenül virágzik Malájziában a lakáskiadás. Általában remek ár-érték aránnyal. Például Kuala Lumpurban annyi kb.egy egyhálós 60 nm-es jó lakás, mint a 22 nmes szállodai szoba egy 4csillagosban. Nagyon esetleges, hogy a jó ár-érték arányon belül milyen pont az általunk kiválasztott szállás. Kifejezetten sok újépítésű toronyház van, ahol a lakások jó részét így hasznosítják. Döntően cégek. Amikben férfiak hozzák a döntéseket, intézik a beszerzéseket. Nincsenek hangulatos részletek, olvasó lámpák vagy éppen strand törölközők.  Ami nagyon sok/talán az összes lakásra igaz: valamilyen oknál fogva mindenhol külön kicsi kapcsoló kapcsolja ki-és be magát a konnektort is. Amibe nyilván kell adapter is. A lakásokban külön kapcsolóval kell felkapcsolni a meleg vizet. Van, ahol minden fürdőben külön-külön. Nyilván így biztonságos, de lehet, hogy így írják elő a szabványok, mindegy is. Ami általános még: az apartmanok nem annyira felszereltek, mint az európai társaik. Nincs só, bors, maradék, de még használható olaj, stb. Nincs kés, a legtöbb helyen. Ők pálcikával, kanállal és villával esznek, az van. Vágókés, kenőkés ritkán. Konyhai eszközök mérsékelt mennyiségben állnak rendelkezésre. Egy rántotta, melegszendvics simán megvan, a reggeli kávé is, de bonyolult nagy kajákat nem lehet ezeken a helyeken elkészíteni.

"Nem akarok főzni a lakásban, tévedés ne essék. Olcsóbban , sokkal jobbat kapok készen. Akár rendelve, akár étteremben. De annak, aki kisgyerekkel utazik, ételallergiája van vagy bármi miatt speciális étkezési igényei vannak, annak ez szempont. Kr"

Nagy hátránya a bookingos, airbnb-s vállalkozásoknak, hogy általában névtelen cégek. Probléma esetén nehéz velük felvenni a kapcsolatot, nem segítőkészek. Néha még akkor sem, amikor a hibát ők követték el. Arra játszanak, hogy az utazó úgyis feladja, mert mennie kell tovább. Ez az esetek nagy részében be is jön nekik. Amikor sikerül velük kapcsolatba lépni, akkor azért nagyon hamar átjön az, hogy ők egyszerű alkalmazottak. Általában fogalmuk sincs a turizmusról. Soha nem utaztak külföldre, egyszerűen nincsenek képben azzal, mire is van/lehet szüksége annak, aki hónapokat tölt külföldön. És ezt sokszor agresszív hangnemmel kompenzálják. Pattognak. Jobb, ha mindenki felkészül arra, hogy a bérelt lakásokbanvalami mindig rossz éppen. Vagy a melegvízzel vagy az internettel mindig történik valami. Vagy mindkettővel, de akkor nincs szerencsénk.

"Minden kapható, nem is drága, így vettünk kést is, kávét is. Az út végén majd bepakoljuk a bőrönbe és hazavisszük. Néha még igen hülye előírásaik is vannak az airbnb-ben, azzal keveset érdemes vitatkozni. Kuala Lumpurban, utazásaink egyik top medencéjéhez, az 51.emeleten, útlevél számot kérnek a bejutáshoz. Minden alkalommal. Ugyanaz a két legény, minden alkalommal megkérdezi ugyanazt. Többször kikerestettük velük magunkat a listában, de teljesen feleslegesen vitatkoztunk. Ő nem hozza a szabályokat, csak betartatja. Ennyi.  Hülye maláj szabályokkal sokszor találkoztunk. Kr"

"Ikeás lakásba menjetek, ha számít az ágy mérete. Mert az ugyanakkor mindenhol. Pár nap után jöttünk rá, hogy a cuki tulaj cuki lakásában más szabvány az ágy, ezért jóg le a lábunk. KK"

Úti okmányok, útlevél, vízum

Nem kell vízum magyar állampolgároknak, ha egybefüggően 90 napnál nem maradnak tovább az országban. Nagyon fontos azonban ellenőriznünk, hogy meddig érvényes az útlevelünk. Ugyanis a malajziai hatóságok szigorúan ragaszkodnak ahhoz, hogy az országukból való kiutazástól számított 6 hónapon belül még érvényes legyen az útlevél! Tanácsos erre a szabályra már az utazási előkészületek folyamán ügyelni.

 • Érkezéskor minden 12 év feletti utazótól ujjlenyomatot vesznek le, fényképet készítenek.
 • A beutazási kártya online kitöltése kötelező.
 • Minden utazónak minimum 500 USD pénzösszeggel (banki bizonylatot is elfogadhatnak a hitelkártyán lévő pénzmennyiségről) kell rendelkeznie beutazáskor és kérhetik a visszaútra szóló repülőjegy bizonylatát is.
 • Ha a kiskorú gyerek nem a szüleivel utazik, vagy csak az egyik szülőjével, akkor vigyen magával angol nyelvű szülői beleegyező nyilatkozatot. A kiskorúnak is saját útlevéllel kell rendelkeznie.
 • Megtagadhatják a beutazást azoknak a terhes nőknek, akik a hatodik hónapnál előrehaladottabb állapotban vannak.
 • A maláj hatóságok roppant konzervatívak, és előírásaik alapján megtehetik, hogy nem engednek be az országba olyan utazót, aki túl szakadt öltözékben, ápolatlanul akar belépni az országba.

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Kuala Lumpur - Kriszta fotói

Ipoh - street art - Kriszta fotója

Melaka - Kriszta fotója


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes