ÚTIKRITIKA.HU / Melaka látnivalói


hirdetes

útikritikák


Melaka látnivalói

Melacca

Történelmi negyed| Jonker walk|Heeren street|Harmony street|Folyóparti sétány|Orángután Ház|Vörös-tér| Óratorony|Stadthuis|Krisztus-templom|Santiago-kapu|A szultán palotája múzeum|Kínai negyed|Szent Pál-templom romjai| Melaca Straits mecset|Little India|St. Francis Xavier templom| Kampung Morten negyed|Más látnivalók|Giccses riksák| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Történelmi negyed

A város legjelentősebb turista nevezetességei, legkarakteresebb utcái itt vannak, egymástól gyalogtávolságra. A turisták a Jonker Walk-on és a Stadthuys környékén zsúfolódik össze, de könnyen kikerülhetők, mert a térségben van több teljesen nyugis, és ugyanakkor izgalmasan szép utca.

Kriszta fotói

Jonker walk

Ez a város fő látványossága, a kínai negyed főutcája. Nagyon turistás. Ez néha zavaró, máskor izgalmas. Jobb amikor az autók nem hajthatnak be, de a vásározós időszakokban alig lehet mozogni a kirakodó pultok közötti keskeny terepen.  

Kriszta fotói

A Jonker Street, más néven Jonker Walk, egy hangulatos főutca Malakkában. Kiemelkedik a Jonker Walk éjszakai piac, ahol a bódék széles választékát, udvarias és barátságos árusokat, mindenütt jelenlévő akciókat, valamint élőzenét találhat. A Jonker Walk színes és élénk, utcabuli-szerű hangulatot áraszt. A sugárút mentén található maroknyi bárban asztalok és székek nyúlnak ki az ötméteres járdákra. Számos bódét is találunk, ahol nyárson sült húst, bak chang-t (hússal töltött, bambuszlevélbe csomagolt ragadós rizs), dim sum-ot és popiah-t (friss tavaszi tekercset) árulnak. forrás

Heeren street

A herren holland szó anyit jelent, hogy : Urak

Kriszta fotói

Harmony street

Hivatalos maláj nevén: Jalan Tokong (magyaru: templom utca)

Cheng Hoon Teng buddhista templom

A legrégebben működő buddhista templom Malajziában. A helyiek szerint.

Folyóparti sétány

Nagyon kellemes, végig kiépített sétány. Kb.az egyetlen hely, ahol nyugodtan sétálgatni lehet.

,, A városrész legszebb része a folyóparti sétány, amelyen még akkor is a legnagyobb nyugalomban sétálgathat az ember, amikor egyébként az előbb emlegetett utcák hemzsegnek az embertömegtől. A folyóparti házak jelentős része ízléses graffitikkel van díszítve, amelyek nagyon eredeti hangulatot kölcsönöznek a sétánynak."

Kriszta fotói

Orángután Ház

THE ORANGUTAN HOUSE

Ez is egy turista csapda. Semmi különös. Egy érdektelen ház falán egy ugyancsak érdektelen falfestmény (Charles Cham alkotása). Orángutánt ábrázol, de nem könnyű annak vélni. Félperces program. Mondjuk vigyázhatnának rá, karban is tarthatnák, ráférne szegényre.

Kriszta fotója

Vörös-tér

avagy a Holland tér. Millió, különböző pózokba merevedett turista, ordító idegenvezetők, dübörgő zene több riksábóll egyszerre. Rémálom. Közben meg persze aranyos és hangulatos.

Kriszta fotója

Óratorony

(Clocktower)

Az óratornyot az 1880-as években építették, az angol gyarmati időszakban. Az épületet egy hatalmas óraszerkezet díszíti, és klasszikus európai stílusban tervezték.

Kriszta fotói

Az óratorony eredetileg egy közlekedési pontot jelölt, amely a városközpont és a tengerpart között húzódott. Emellett szimbolizálta a város modernizációját és az idő múlását, és az angoloknak a régióban játszott szerepét is. Az óratorony a Stadthuys és a Krisztus Templom közelében található, a város közepe. 

Stadthuis

hollandul annyit jelent, hogy városháza, s holland kiejtése: stádhájsz

17. századi (1650) épület, a holland gyarmati kormányzat székhelye volt, ma történeti múzeum.Ingyenes a belépés.

Kb. egyórás program, sok érdekes történeti információt lehet megtudni Melaka történelmétől: a szultanátusi korról, a portugál éráról, a holland, majd a brit gyarmatosítás időszakáról. Mint annyi más malajziai nevezetességre jellemző, itt is hanyagul tartják karban a szemléltető tárgyalat. Pl. porosak, töredezettek. Szervezetlenség, s egy múzeológus szakember biztos szörnyülködik.

Kriszta fotói

Krisztus-templom

(Christ Church)

Kriszta fotója

A Melaka-i Krisztus Templomot (Christ Church) a holland gyarmati időszakban, a 18. században építették a hollandok. Az épület a holland református stílusban épült, és szilárd vörös téglából készült, ami jellegzetessé teszi a városképet. Külön vannak misék angolul és kínaiul. Legértékesebb a teplom orgonája, melyet Angliából szállítottak a 19. században. Ez az orgona extra történeti értéket ad a templomnak.

Kriszta fotója

A Krisztus Templom jelenleg is egy működő templom, de la turisták szabadon beléphetnek és megtekinthetik a belső teret. A templomban található néhány érdekes emléktábla és kiállítás, amelyek bemutatják a templom és a város történetét.

Santiago-kapu

Porta de Santiago

Kriszta fotói

A Santiago Kapu a város egyik eredeti városkapuja volt a régi időkben, amikor Melaka még egy fontos kereskedelmi és gyarmati központ volt. A kapu a városfal része volt, és a városba vezető utat őrizte. A Santiago Kapu hatalmas és masszív kőépítmény, amit a portugálok emeltek a 16. században. Az épület masszív falai és klasszikus európai stílusú építészeti elemekkel rendelkezik, amelyek egyedi keveréket hoznak létre a helyi és európai között. Bár az eredeti városfal összedőlt és a kapuk állapota az évek során romlott, a Santiago Kaput részben restaurálták és megőrizték.

A Santiago Kapu nyilvános területen található, egy téren, így a látogatók szabadon megtekinthetik az épületet és környezetét. A kapu a városközpont közelében található, így könnyen elérhető gyalogosan vagy kerékpárral. Belépődíj nincs.

A szultán palotája múzeum

Angolul: Malacca Sultanate Palace, malájul: Istana Kesultanan Melaka

Kb. 40 perces program. Lábbelit le kell venni.  

Belépőjegy: 20 ringgit/fő - Hétfőn zárva vannak. KIlenctől délután 5-ig látogatható. Érdemes nem délelött jönni, mert olyankor gyakran népes iskolás csoportok jelenléte akadályozza a palota nyugost meglátogatását.

A Melakai Szultán Palotája teljes mértékben múzeumként funkcionál. Egykor a melakai szultánok rezidenciája volt. Innen kormányozták a régiót.

A palota építészeti stílusát és kialakítását a maláj hagyományos, dominánsan faanyagokat (vasfa) használó építészeti vonások jellemzik. Bábukkal illusztrálják a palota hajdani életét. Híres az arborétumuk is, ennek meglátogatása benne van a jegyárban.

Kellemes, hogy bent az alapszinten van ventilátoros légkondicionálás.

                       Nem voltunk lenyűgözve, de azért csinos kívül, belül. Gyakori, hogy iskoláscsoportokkal van tele.  Kriszta fotói  

Kínai negyed

azaz a Chinatown

Lényegében a Melaka folyó északi partszakasza, Tan Kim Seng-hídon át megközelítve. A Jonker Walk utca is része a Kínai Negyednek.

Szent Pál-templom romjai

A templom eredetileg a 16. században, a portugál fennhatóság idején épült. A Szent Pál-templom az eredeti portugál Szent Pál-erőd része volt, amelyet az őslakos melakai lakosok korábban lebontottak. A templomot a hollandok átalakították és katonai raktárnak használták, miután 1641-ben elfoglalták Melakát a portugáloktól.

A templom fontos történelmi jelentőséggel bír, mivel az egyik legősibb európai koloniális épület Malajziában. Az épület ma romos állapotban van, de látogatható és népszerű turisztikai látnivaló. A Szent Pál-templom romja is az UNESCO Világörökség részét képezi.

Kriszta fotói

Melaka-szoros mecset

Angolul: Malacca Straits Mosque - malájul: Masjid Selat Melaka

A centrumtól távol, a szigetre épült ez a mecset. Magát a szigetet is beépítették, talán nem a legszerencsésebb módon.

Belépődíj: 5 ringgit/fő - Érdemes hosszúnadrágban, mecsetlátogatáshoz illő öltözékbe menni, mert különben ott ,,öltöztetnek fel" minket, amúgy ingyen van a látogatás. Kicsit az az ember benomása, mintha minden a látogatók felöltöztetéséről szólna, maga a látnivaló kicsit háttérbe szorul.

Kicsi mecset, belül nem nagyon érdekes. Az elhelyezkedése lenne a fő vonzerő, de a környezete elég sivár.Nem lehet oldalról jól fotózni, pedig ez lenne a nagy szám benne. A nyitva tartást/ima időpontokat egyszerűen nem kötik a látogatók orrára és kész.

Kriszta fotói

Kölcsön hacukában - Kriszta fotója

Érdemes összekötni a Hatte negyed megláogatásával. A negyed legédekesebb pontja, Melaka legmagasabb épülete, a Hilton. Onnan  az óváros 20-25 perc sétával könnyen elérhető.

Little India

Közel van a centrumhoz.

Messze nem olyan nagy és érdekes, mint a George Town-i Kis India, sőt a kicsi Ipoh-i Kis Indiához képest is jelentéktelenebb. Legfeljebb akkor érdemes odalátogatni ha kifejezetten indiai éttermet keresünk, mert abból ott sok van. Ha Malajziában nem voltunk máshol indiai negyedben, akkor tán érdekes lehet a sok indiai ruhabolt és a fűszerillat miatt.

St. Francis Xavier templom

2024. február: felújítási munkálatok miatt nem lehetett meglátogatni.

Kriszta fotója

Hollandos házak

Mint az alábbi fotók tanúsítják vannak vacak állapotban lévők és szépen rendbe hozott házak a folyóparthoz közeli környékeken. Bizonyosan nem a holland gyarmatosítás idején épültek, hanem a jelenkorban. Divatossá vált holland jellegzeteségekkel építeni sorházakat. 

Kriszta fotói

Kampung Morten negyed

Faházas utcácskákat ígérnek az utikönyvek. Helyettük egy aranyos lakónegyed, Római-partra hajazó kis utcákkal és hangulattal. Ami miatt érdemes eljönni idáig: a folyóparton sétálva lehet eljutni a belvárosból/belvárosba. És az nagyon kellemes, kényelmes.

Más látnivalók

Menara Taming Sari torony (egy úgynevezett gyro torony)

110 méter magas, egy zárt, forgó kabinban lehet felmenni, körülnézni. Jópofa és légkondicionált. Innen van az óvárosra a legjobb kilátás, nem kérdés. 23 ringgit egy menet, ami 7 percig tart.

És: az előtérben az az arany wc fenomenális. 2 ringgit/fő/pisilés/bámészkodás.

Kriszta fotói


Erőd -Kriszta fotója

Baba & Nyonya Örökségi múzeum

A Baba & Nyonya Heritage Museum 3 gyönyörűen felújított házból áll, amelyek úgy vannak elrendezve, hogy hasonlítsanak egy hagyományos, 19. századi kínai lakóházra. Az 1896-ban épült házakat, amelyek a kínai-palladián stílus kiváló példái, a későbbiekben hagyományos peranakai múzeummá alakították át. A múzeumot egy fedett gyalogjáró köti össze, és kézzel festett csempék, díszesen faragott teakfa lengőajtók, valamint egy erősebb belső ajtó biztosítja a biztonságot. A Baba & Nyonya Heritage Museum felső szintjén a portikusz fölött egy rövid, kínai csempékből készült előtető található, amely a szinte velencei zsalugáteres ablakokat keretezi. A ház belsejében aranylemezes berendezési tárgyak és fekete, gyöngyházmintával berakott fabútorok gyűjteménye található. A múzeum munkatársai szívesen mesélnek régi történeteket, érezhető peranaki szellemességgel a tárlatvezetések során.(2022) forrás

sz.s. fotója

Giccses riksák

Rémálom. A gyerekek és az összes ázsiai turista imádja.

Annyira ciki, hogy kesernyés röhögést vált ki. Azt sejtettük, hogy az utas zenei ízlésének vélt muzsikát bömböltetnek. Az ázsiai turisták fogékonyak erre a súlyos giccsre. Kötve hiszem, hogy az európai turistának ez bejöhet. (aji, 2024)

Kriszta fotói

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes