ÚTIKRITIKA.HU / Putrajaya


hirdetes

útikritikák


Putrajaya

Putrajaya

Putrajayáról bevezető|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás |Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás|Más praktikus információk|Putra-mecset| Putrajaya-tó| Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (mecset)|IOI City Mall |Putrajaya-híd |Seri Wawasan-híd |Seri Perdana Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Putrajayáról bevezető

kiejtés: putrádzsájá

Lakosság (2024-ben): 54,000

A város lakosságának kb. 97 százaléka mozlim maláj. Itt alig élnek kínaiak, ami nem véletlen, mert a maláj kínaiak alig kapnak szerepet az ország politikai, adminisztratív irányításában, hanem az üzleti életet dominálják, márpedig Putrajayában az ország pénzügyi, üzleti irányítása nincs jelen, az Kuala Lumpurban van.

Putrajaya Malajzia szövetségi kormányzati (adminisztratív, igazságszolgáltatási) fővárosa, ami a fővárostól, Kuala Lumpurtól délre fekszik, kb. 30 kilométer távolságban. Ezt a még épülő várost kedvelik Intelligens kertvárosnak ("Intelligent Garden City") is nevezni. Várostervezési és építészeti kirakatnak tekintik, akárcsak a mellette fejlődő Cyberjayát, ami az IT ipart hivatott odacsábítani. 

Mindkét várost egy Prang Besar nevű hatalmas ültevényterület helyére építették, építik.

A projektet 1993-ban indították el, és a szövetségi főváros hivatalosan 1999-ben költözött ide, bár a terület még mindig messze van a teljes elkészültségtől. Putrajaya 2001-ben önálló szövetségi területté vált, Malajzia harmadik ilyen területe a Kuala Lumpur és a kis Labuan-sziget után.

A Putrajaya név szó szerint azt jelenti, hogy "hercegek (putra) siker (jaya)". Hivatalosan a területet Malajzia első miniszterelnökének, Tunku Abdul Rahman Putrának tisztelegve nevezték el, de valószínűleg ez is egy udvariaskodás az "eredeti föld hercegei" (bumiputra) felé, amely egy eufemizmus az etnikai malájoknak (a gazdagabb kínai kisebbséggel szemben), és Malajzia pozitív diszkriminációs programjának egyik kulcsfontosságú fogalma.

Putrajaya fejlődése nagymértékben lelassult, amikor az 1998-as ázsiai gazdasági válság idején kiapadtak a pénzforrások. Habár azóta javult a helyzet, a város még mindig nagyon csendes a malajziai viszonylatokhoz képest. Egy hatalmas, buja növényzetű dombvidéki terület, amit nagyrészt üres 8 sávos autópályák és az alkalmanként gyönyörűen kialakított, de szinte elhagyatott tavikertek szelnek át.

Ami a Cyber City-t illeti a fejlődés nem mindig a várt módon történt: a Cyberjaya eddig főként call centereket és adattárházakat vonzott, nem pedig kutatás-fejlesztési laboratóriumokat. Messze még a kitűzött cél, a 300 ezres lakosság. Gúnyosan ,,halovány Silicon Valley"-nek nevezik.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Putra-mecset, azaz Pink Mosque (Rózsaszínű Mecset) igazán látványos, tán a legszebb mecset Malajziában

Kriszta fotói

2. Kuala Lumpur dübörgéséhez képest itt egyfajta elővárosi nyugalom honol, ami  - rövid időtartamra - kellemes érzetet kelt.

3. Tisztaság, rendezettség, parkok és tavak dominálása

4. Városképileg a modern (de nem ultramodern), a hagyományos maláj és közel-keleti építészeti jellegzetességek érdekes keveréke

5. A Tangga Putrajaya Steps (lépcsők) jó fotótéma

6. Mindenhol van biciklis/kocogós sáv a városi részen, noha senki sem bicajozik

Nem tetszett

1. Az éjszakai piacon túlságosan dominálnak a maláj ennivalók, azaz nincs olyan sokféleség (pluszban kínai és indiai) mint az ország más éjszakai piacain.

2. Alig van sétálható terület. Hatsávos autópályák és néha kicsi város.

3. Rózsaszínű mecsetben nincs női wc. Fujj! Férfi wc van, kettő is.

4. Nagyon nehéz a nagy melegben sétálni. Látszik, hogy nem erre tervezték.

5. Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin mecset nem jött be nekünk. Túl fémes, meg különben is elhajtottak minket, hitetleneket. 

6. Egy ennyire új városnak nem illene itt-ott se kopottnak lenni

Kriszta fotója

Vélemények

,, Mi két éjszakát töltöttünk ott, hogy legyen egy teljes napunk ismerkedni Putrajayával. Izgatott minket, hogy milyen egy ilyen jelenkorban megtervezett város.

A Putra-téren kezdtük a városnézést. Ez a város főtere, a Putra-híddal. Itt van a Putra-mecset, a Perdana Putra, több ,,Aladdin-os" palota.

(Aji, 2024)

Odajutás

Kuala Lumpurból a legkönyebben a KL Express vonattal lehet a KL Central-ból (központi pályaudvar). A Putrajaya-i vasútállomásról leginkább GRAB-bal érdemes eljutin a nevezetességekhez. 

Szállásválasztás

2024. január: 5 csillagos luxushotelek 140 USD/éjszaka áron

Helyi közlekedés

Villamosnak kinéző busz bemutató útja - Kriszta fotói

Van némi helyi buszközlekedés, de érdemes inkább a GRAB-re támaszkodni.

Putrajayában található a világ legnagyobb körforgalma, 3,5 kilométer hosszú átmérővel.

"Valójában egy hatsávos egyirányú út, ami körbe visz. Annyira nagy, hogy nem látszik a túloldal, fotózhatatlan. " (K.K. 2024)

Kr

Van vizitaxi is - Kriszta fotója

Étkezés

Van minden, első számú étkező hely IOI Mall.

Vásárlás

Minden kedden és pénteken termelői piacot tartanak. Hol?: The Putrajaya Precinct 2

Más praktikus információk

Nagyon üres, sokszor több a kertész az úton, mint a sétáló, közlekedő emberek. Ünnepnapon többet kell várni a Grab-re.

                    A közbiztonság tökéletes, így a rend őreinek inkább közlekedésbiztonsági és dumálgatós szerepe van. Kriszta fotója

Putra-mecset

Pink Mosque, azaz a Rózsaszínű Mecset

Ingyenes a belépés. Imaidőkben nem engednek be hitetlen, gyaur kutyákat, azaz jól kell időzíteni az odalátogatást!

Kriszta fotói

Putrajaya legütősebb nevezetessége! Ami Putrajayában máshol nagyon ritkán fordul elő, itt bizony van turista tömeg (főleg belfödiek). Kéretik visszafogott öltözékben odamenni. Szigorúan veszik. A női látogatóknak köntöst kell magukra ölteni.

Csodás mecset! Putra mecset emlékeztet a közel-keleti iszlám és az ibériai mór építészetre. A rózsaszínre festett gárint építményt 1999-ben adták át. A rózsaszínnel a békét és a szeretetet szándékozták jelképezni. 15 ezres a férőhely.

Kriszta fotói

Ha megfelel az öltözékünk, akkor nem kell így sorba állni a vörös köntösért - Kriszta fotója

"Nem adminisztráltak semmit, a sor a ruházat jóvá hagyására várt. Ingyenes a mecset látogatás, ingyenes a ruha kölcsönzés is. Kb. mindenkire automatikusan ráhúzzák a piros leplet. (Meg lehet főni benne.) Ha saját kendőt viszel és még fel is vagy öltözve tokától bokáig, na akkor majd ők megkötik a kendőt a fejeden. Nagyon szabályozottak, sok embert foglalkoztatnak a szabályok betartatására. Viszont bent nagyon szép, kint nagyon szép. Turista is jön szép számmal. Csak sajna ugyanaz a hangulat- gyilkos megoldás, mint Abu Dhabiban. Minden túl/leszabályozott. Ide állj, innen fotózz, stb. Erre menj, erre gondolj. (Kriszta, 2024)

Mulatságos, hogy a látogatóknak tiltják a mecseten belüli lehetséges pózok némelyikét. Vicces, hogy a japán és kínai turisták itt nem fotózkodnak a szokványos kéztartásokkal. - Aji fotója  

Putrajaya-tó

A Putrajaya-tó, más néven Herceg-tó, egy mesterséges tó, amelyet a néhai  ónbányászatból hátramaradt hulladék bányaanyagok  felhasználásával építettek fel. A környező látnivalók közé tartozik a Millennium-emlékmű, a Rózsaszín Mecset, a Miniszterelnöki Hivatal, a Putrajaya-híd, közigazgatási épületek és különböző jellegzetes épületek stb. Hajókirándulást is tehetsz a tó közepén, és gyönyörű kilátást élvezhetsz a környező látnivalókra.

Kriszta fotója

d. h. fotója

Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (mecset)

avagy Masjid Besi

A Putrajaya mesterséges tó partján áll. 2010-ben adták át. 24 ezer hívő a kapacitása.

Építészetileg attól egyedi, hogy a kupolája acélból van (70% vas). Fotogén mind a mecset, mint a közvetlen környezete. A fenti passzázs része a granadai Alhambrára emlékeztet. 

Nem muzulmánok is látogathatják, de csak az imaidőkön kívül.

Kriszta fotói

IOI City Mall

10-től 22-ig tart nyitva. Hatalmas a választék az üzletekből, éttermekből. Ez Malájzia egyik legnagyobb mall-ja. Nagy előny, hogy szinte soha sincs tömeg. 2022-ben nyílt meg.  

" Ami itt nem kapható, az nincs is. Lenyűgözőek a méretek. Kijön ide a metró, ez nagyban megkönnyíti az elérhetőséget."

Aji fotói

Putrajaya-híd

Gyalogos&kocogás-barát híd, ahonnan szép a panoráma a tóra és a Besi mecsetre. A város emblematikus nevezetességének számít. 

Kriszta fotói

Seri Wawasan-híd

Nagyon látványos híd! Gyalogosok is jól használhatják. Szép a kilátás a tóra. Csodás az esti kivilágításban.

A Core-szigetet köti össze a tó bal partján lévő lakónegyeddel.

Kriszta fotói

Seri Perdana

Ez a maláj miniszterelnök irodája (inkább palotája), de más kormányzati intázmények is vannak itt. Szép épület iszlám építészeti motívumokkal. Szemben van a Rózsaszín mecsettel. Persze nem lehett bemenni, de a rácsokon keresztül jó fotókat lehet készíteni.

Kriszta fotói

Érdekességek

A tiszta kezet, azaz a korrupciómentességet jelképező szobor a miniszterelnöki palota közelében. Konkrétan a Mahathir bin Mohamad nevű kormányfőjük sikeres korrupcióellenes munkásságát hivatott díjazni az installáció. 1981 és 2003 (ekkor nagyon népszerű volt), valamint 2018-2020 között volt kormányfő. 2024-ben még élt, 99 évesen, aktívan. - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Putra Square - Kriszta fotója

A Pénzügyminisztérium épülete - Kriszta fotói

Igazságügyi Palota - Kriszta fotói

A 68 méter magas Millenium Monument, ami egy kilővásre felkészített rakétára hajaz. Az ezredfordulóra épült, 2000-re. - Kriszta fotói

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes