ÚTIKRITIKA.HU / Malajzia


hirdetes


útikritikák


Malajzia

Malajzia, Grab

Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

A motorosok járdára hajtását akadályozó valami. Nyilván a motorosok ettől még simán közlekednek a járdán.  - Kriszta fotója

Közlekedés

 • Malajziában a távolsági buszokkal való közlekedés igazán olcsó. 1000-1500 forint körüli összegért nagy távolságokat lehet megtenni. Ár-érték arányban ez a legolcsóbb módja a közelekedésnek, ajánlott előre tervezni, jegyet venni.
 • Kuala Lumpurban a metrójegy 1,60 ringgit egy megállóra, azaz kb. 120 HUF.
 • Taxi vagy az azt nagyon jól helyettesítő Grab
 • Az autósforgalom tekintetében az országban balra tartás van. A gépjárművek nagy száma miatt a közlekedés általánosságban kaotikus, vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges.
 • Malájzia sajátossága a másfél, de akár kétperces közlekedésii lámplák tömege. Csak állunk és várunk sokszor.
 • Van és jó a vonatközlekedés, általában a kötöttpályás közlekedés szuper. Online megvehetőek a jegyek rá, nem drágák, ezért érdemes előre megvenni őket. Vannak az online rendszerüknek hülye dolgaik, de használható.
 • És teljesen váratlan, malájos csavarok, amikor az ember csak áll és néz.
 • Grab működési leírás (pont, mint az uber) : le kell tölteni az appot. Nyilván kell hozzá mobilnet vagy wifi, mobilnet jobb. Grab driver nem kell. Praktikus, ha kártyát rendelünk hozzá, ez a sofőrnek biztonságot ad. Nehézsége a kártyának, hogy a visszatérítés, ha van, problémás. Revoluton legalábbis biztosan az. Kocsirendelés a bal felső sarokban az autós ikonra kattintva.
 • Először a felvételi helyet kell fixálni, van, hogy arrébb kell menni. Ez többször logikátlan, de nem fogja engedni a szabadon választottat, ha szerinte nem megközelíthető. Utána a célállomást kell beírni. Kiadja az árakat és a kocsitípusokat. Ha ebből választottunk és megrendeltük, zárolja és le is vonja a választott fuvar árát. Nincs visszaút. Megkeresi a sofőrt, visszaigazolja a felvétel időpontjával együtt. A gps-e nem mindig áll a helyzet magaslatán, érdemes 1-2 perccel a sofőr jelzett érkezése előtt a pick up pontra menni. A sofőr csak 5 percet vár, utána elmehet és nincs refund. Ha elkésünk, bukta. A maláj autók elöl-hátul rendszámosak, könnyű megtalálni a miénket. Gond inkább az autó márkájából adódóan lehetnek, ismeretlen márkákat kell keresnünk. Megadják az autó színét is, ez sokat segít.
 • Az utazás célját lehet menet közben módosítani, de az változtathatja az árat. A lemondás 3 ringgit. Az esetek nagy részében az ár pontosan az, amit elfogadtunk, néha több. A sofőrrel lehet az applikációban csetelni, illetve az appban előre be tudjuk állítani a személyes preferenciáinkat is. És gondosan kell ellenőrizni a visszaigazolást is, mond-e a sofőrről valamit, amit figyelembe kell vennünk. Például több olyan sofőr is dolgozik, aki süket. Másfajta kommunikációt igényel. A végén illik a sofőrt értékelni, borravalót adni. Ő is értékel minket. Ha belejövünk az app használatába, el tudjuk rajta intézni a kaja rendelést és a bevásárlást is. (Nem fizetnek ezért jutalékot, egyszerűen egy roppant egyszerű és praktikus dolog, azért ajánljuk.)

,, Malajzia közlekedésében van egy pár színes (értsd: érthetetlen) elem. Kezdve Kuala Lumpur igényes, de átláthatatlan metróhálózatával; folytatva azzal, hogy a gyalogos járdák, mint olyanok, érdeklődés hiányában valahogyan elfelejtődtek; majd zárnám a sort a nagyszerű busz közlekedéssel. Annyi a busz társaság, mint égen a csillag, utas viszont alig, emiatt rengeteg járatot az utolsó pillanatban összevonnak. Késések garantáltak. 3-szor ültünk távolsági buszra, mindannyiszor 1 órás késéssel indultunk és egyszer sem azzal a társasággal akinek a jegyét megvettük. (2017)" forrás

"Nem volt a vonatra másodosztály, vettünk business jegyet Penangra. Mondták, hogy jár vele lounge, nagyon örültünk is. Hiszen ki kell csekkolni a szállásról, itt kényelmesen elüldögélünk a vonat indulásáig a KL Sentralon, no stressz, no para, minden tuti. Oda is értünk dél körül, a vonat 13.37-kor indul Penang felé. Majd közlik, hogy a lounge majd  12.45-től 13.25-ig áll rendelkezésünkre. Wtf?? Van lounge, jár is, de nincs nyitva. Ez a szabály. Az is szabály, hogy érj oda egy órával indulás előtt. Ok, ez van. relax. Irány a kávézó és olvasunk. Megnyílt pontban a lounge 12.45-kor, bent dübörög a légkondi. Adnak kávét, van wc, kényelmes fotelek. Körbejár a hostess, leolvassa a jegyeket. Majd indulás előtt 20 perccel tornasorba állít minket, lekísér lifttel a peronra. Hát eléggé röhögtünk. A business vonaton meleg ételt adtak, snacket, vizet. Ami nagyon jól jött. De kockásra fagyasztották az utasokat. Visszafelé másodosztályú jegyet vettünk - működik online, csak kicsit furi a rendszer- és a népi osztályon nem volt fagyasztás, igaz, kaja sem. Picit kényelmesebb az első osztály, de semmi különös, a másodosztály is nagyon tiszta és kellemes volt. 2024 január kr"

Belföldi repülés

A belső járatok nagyon jól működnek Malázián belül, de kétségtelenül nem olcsók. Covid után nem tértek vissza a filléres jegyárak még.

,, Kuala Lumpurból, az ország fővárosából az év bármely szakában olcsón repülhetünk az ország többi részére. Én magam két éve például 4 ezer forint körüli összeget fizettem egy Kuala Lumpur – Langkawi repülőjegyért. Az ország földrajzi adottságaiból kifolyólag (az ország két nagyobb részre és kisebb szigetekre oszlik, tengerrel elválasztva) egyébként is a repülés a leglogikusabb utazási mód, hab a tortán, hogy a repülőjegy sokszor olcsóbb, mint a buszjegy. (2017)" forrás

"Taxi vagy uber? A taxisokat az óra használatára nem könnyű rászorítani, így alkudozni kell. Ezért Grab. Olyan, mint az uber, csöppet talán a gps-e lassabb, de a funkciók ugyanazok. A személyes tapasztalatunk az volt, hogy a mastercardot kevésbé szereti, mint a vistát. De működhet kp-val is. Utazást és sofőrt is lehet rajta bérelni előre. Kaját rendelni, bevásárlást intézni is lehet vele. Kr"

Étkezés

Érdemes tudni, hogy a malájok csak az iszlám szabályoknak, az úgynevezett halal-nak megfelelő ételeket fogyasztanak. Csak olyan éttermekbe járnak, ahol igazoltan halal ételeket kínálnak. Mivel muzulmánok, disznóhúst nem fogyasztanak, alkoholt nem isznak. A hinduk pedig nem esznek marhahúst. Jobb éttermekben az étlapon szereplő árhoz hozzácsapnak más szerviz díjat és adót (service charge és tax). Bármikorra lehet időzíteni étkezést, mert a vendéglátóhelyek késő estig nyitva vannak, sőt sok a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Érdemes étkezni a maláj bevásárlóközpontok gyorsbüfés zónájában (food court), mert a válogatós magyar itt jobban átlátja, hogy mi is a választék, ahhoz képest, hogy étlap alapján döntsön. A food court-okban 7-8 ringgitért (500 HUF körül) egy fő egy kiadós étellel akár jóllakhat. A kínai és az indiai kajáldák vannak elsöprő többségben. A turisták egy része egy idő után megunja ezt és keres mást, amire van is lehetőség, de csak a városközpontban és az említett food court-okban. A Starbucksban lehet jó presszókávét inni, kb. 10 malajziai ringgitért.

Ami nagyon nehéz Malajziában, az a diétás étkezés. Főleg a kenyérfélék drámaian rosszak. Gluténmentes alig, teljes kiőrlésű még csak akad. Minden édes, a kenyér is az. Ez meglátszik a helyiek alakján, de a magyar cukorbeteget ez nem vigasztalja. Cukormentes keksz minimális, nagyon kevés helyen kapható. Jó lelőhely a Merkato nevű hálózat, de túl sokat ne várjunk tőle. Laktózmentes tejtermék gyakorlatilag nincs. Annak, akinek ilyesmire van szüksége két lehetősége van: otthonról hozza magával vagy nem eszik rendesen. Natúr zöldséget kicsit nehezebb venni, mint gyümölcsöt, de meg kell próbálni. A legtöbb turistás helyen hozzá vannak szokva, hogy hülye külföldi cukor nélkül kéri a gyümölcslét, a "no sugar" kifejezés a standard, ezt értik. Diétás sütemény nincs, diétás csoki dettó. Jól el lehet navigálni salátákkal és grillezett húsokkal, halakkal. A csirkéről viszont tudni kell, hogy robbantott. Itt ez a tradíció. Felszeletelik a csirkét a nyakától combjáig egy bárddal csíkosra. Minden benne marad, csak a csontot szedik ki, de a porc, bőr marad. A gyorséttermekben lehet kapni otthoni jellegű rántott csirkecombot, ha már nagyon hiányzik.

Roti canaj - a legjobb maláj kenyér. Frissen sütve önetetős, finom, ropogós. Frissen - előtted -  sütve, sajttal, esetleg valamilyen hagymával már teljes fogás. És elképesztően olcsó. Csak azt nem értik, miért kérsz hozzá salátát.

Alkohol a halal éttermekben nincs, általában ez ki is van írva. Ha vacsorához valaki szeretne meginni egy pohár bort, azt a jobb vagy a nyugati típusú helyeken teheti csak meg. Plázákban például.

"Soha még, egyik utazásunkon sem töltöttünk ennyi időt plázákban. De itt egyrészt ott vannak a közösségi terek. A nagy meleg elől mindenki oda megy hűsölni nap közben. Másrészt az elfogadható éttermek, kávézók s minden ügyintézni való az utazásoz is. Kr"

"Nem érdemes sokat várni a jobb étteremtől, csomó dolgot egyszerűen nem tudnak vagy nem tartanak fontosnak. Egyszerűen nem tudják, hogy az appetizer előre jön, hogy fogásonként tálalunk, stb. Kedvesen, de ömlesztve hozzák a kaját. Sokszor a végén az innivalót. Teszteltük, többször. KK"

friss gyümölcslevek - m.d. fotója

"Malajzia zsúfolásig van éttermekkel, amelyekben a lehető legkülönbözőbb fajta ételeket lehet elfogyasztani. Azt is szokták mondani, hogy az ezeken a helyeken történő étkezés nemzeti időtöltés. A személyzet többnyire indonéz, indiai vagy bevándorolt kínai. A személyzet sokszínűsége tovább keveri az amúgy is színekben gazdag ízpalettát. A maláj, kínai, indiai konyha, amely egymással összevissza keveredett az idők folyamán, tovább bonyolódik az indonéz és egyéb ízekkel. Az különböző ízes rizsekre a legnépszerűbb feltét errefelé az ayran maszak lenak, vagyis az a csirkeféleség, amely kókuszlével, illetve csilivel készül. Az illata fenséges! Az egyik legfontosabb nemzeti eledel, a szaté. Pici pálcikákon kínált faszénen sült húsdarabok, melyet vagy marhából, vagy csirkéből készítenek.

A maláj konyha jellegzetessége, hogy nagyon sok kínai hozzávalót használ, de a helyi maláj erős fűszerekkel hint meg mindent. Lángol az ember egész szája. A maláj édesség tartalmaz kukoricát, barna babot, vörös babot, fekete rizst és kókusztejet. Na meg barna cukrot, mézédes barna cukrot. A maláj konyhában számomra az a legjobb, hogy a kókuszdiót határtalan fantáziával kezelik. Tehát mindenhová kerül, mind főételbe, mind levesbe, édességbe. Az édességnek számító édes krumplira szórok egy kis kókuszreszeléket, illetve barna cukrot. Ez itt a csúcs édesség!" forrás


"Lehet enni aztán az utcán mindenfélét kisütve és pálcikára szúrva. A legrosszabb dolgot így sikerült enni: sült csirkeseggeket. Valaki szerint az a legjobb, püspökfalat. Tévednek!"

,, Az édességek nagyon gusztusosak és csábítóak mindaddig, míg meg nem kóstolod. Rizsnyákból, vagy miből készülnek többnyire, és rendkívül látványosak. Megkóstoláskor azonban gyorsan kiderül, hogy se nem édesek igazán, se nem sósak. Sőt, olyan is van, aminek az egyik fele édes, a másik meg sós. Távoli rokonságban sem állnak például a török vagy arab, méztől csöpögő édességekkel, melyek cukortartalma köztudottan ott kezdődik, ahol a Rákóczi túrósé véget ér." forrás

"A maláj konyháról is csak nagyon halovány elképzeléseink voltak, és már abban sem mertünk igazán reménykedni, hogy az ország népes indiai és kínai kolóniái, valamint az északi szomszéd Thaiföld jó hatással lehetnek az itteni szakácsokra. Aztán gyorsan kiderült, hogy Malajziában egyrészt van elég jómód az étkezési kultúrához, másrészt pedig hogy ezek az említett nagy főzőiskolák túl karakteresek ahhoz, hogy összekeveredve valami újat hozzanak létre. Azt nem állítjuk, hogy maláj konyha egyáltalán nincs, csak hogy az inkább egymás mellett párhuzamosan futó, egymással nem nagyon érintkező konyhák kombinációja." forrás


m.v. fotója


Vásárlás

 • Malájziában a nemzeti fizetőeszköz a maláj ringgit (MYR).
 • A malájok, főleg a vendéglősök, kereskedők, taxisok gyakran nevezik a ringgit-et dollárnak. Tanácsos tisztáznia a turistának, hogy a nemzeti pénzükről vagy az amerikai dollárról beszélnek-e. A váltó pénz a sen (1MYR egyenlő száz sen).
 • Magyarországon nem érdemes keresni bankot vagy pénzváltót, hogy az utazó előre vegyen ringgit-et. Érdemes amerikai dollárt vagy eurót vinni. Minden nagy nemzetközi kártyát elfogadnak.
 • Malajziában a pénzt a pénzváltókban hasznos váltani, mert a bankok és a szállodák a turista szempontjából némileg rosszabb kurzust ajánlanak. Vidéken nehéz találni pénzváltót, tehát készüljük fel e tekintetben a nagyvárosokban. Bankautomaták vannak a nagyvárosokban és a kisvárosokban, kis vidéki településeken nagyon ritkán.
 • A ringgit erős valuta, nyugodtan lehet tovább vinni más ázsiai országokba, mert mindenhol váltják.
 • Malajziában nem elterjedt a borravaló. Még a felszolgálók, a taxisok, és a benzinkutasok sem várják el. Felesleges tehát erre pazarolni pénzt. Pláne, hogy az éttermi számlákhoz eleve hozzá csapják a taxot és a 10%-os szervízdíjat.
 • Malajziában a szupermarketekben, áruházakban, bevásárlóközpontokban, komolyabb üzletekben fix árak vannak, felesleges megpróbálkozni az alkudozással. A kis boltokban és főleg a piacokon, a bazárokban persze lehet, sőt szokás alkudozni. A bevásárlóközpontok általában délelőtt 10-től este 10-ig vannak nyitva.
 • Hasznos információ, hogy muzulmán országról van szó, ezért komoly adókkal sújtják a "bűnös dolgokat". Így a cigaretta, az alkohol és a disznóhús igen drága. A szupermarketekben a kis dobozos sörért elkérnek kb. 450 forintnak megfelelő helyi pénzt.
 • Revolut és Wise is működik remekül. Hajszállal talán a Revolutnak jobb az árfolyama, mivel egyenesen forintból váltja a ringgitet. A Wise a dolláros számlát használja. Készpénz is érdemes tartani, kicsi címleteket is. Közlekedéshez, kisboltokhoz kell. Random találkozhatunk "cash only" éttermekkel és szállásokkal is.

Egészség

Malajzia fejlett ország és az egészségügyi állapotok is megnyugtatóak. A higiéniai körülmények jók, különösen a a maláj-félszigeti országrészben.Külön a malajziai utazáshoz semmilyen oltásra nincs szükség. Nyomatékosan javasoljuk, hogy még itthon kössön egészség- és baleset-biztosítást. Felelőtlenség enélkül Malajziába utazni.

Malajzia egyenlítői égövi fekvése miatt az utazóknak valamennyi ázsiai trópusi betegség, elsősorban a malária, hastífusz és a hepatitisz elleni védekezésre ajánlatos felkészülniük. A turisták által leginkább látogatott övezetekben a higiénés viszonyok megfelelőek. Az ország egyes elmaradottabb területein továbbra is gondot okoz a malária. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem mindenhol alkalmas.

Malajziában a dengue-lázas megbetegedés állandóan létező kockázat. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak, de erős izületi fájdalommal járhat. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Malajziai tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről.

Nyilvános wc és bidé problematika. Itt is divat a nyilvános wc-be szerelt, bidét helyettesítő zuhany beszerelése. Szinte minden nyilvános wcben van, a nőiben mindig. És használják is nagyon lelkesen. Emiatt a nyilvános wc mindig úgy néz ki, mintha végig ment volna rajta a fél sportcsarnok. Ezt a jobb helyeken folyamatosan szolgálatot teljesítő alkalmazott egészíti ki, aki szélmalomharcot vív a fröcsögő vízzel. És aki sokszor férfi, a női wc-ben.

Aranyos vécé Melakában - Aji fotója

,, Malária ellen véd?
Budapest, oltóközpont. Kezdjük az egyszerűbbekkel, egyértelműekkel. Javasolt oltások: Hepatitis A+B (egy szúrással Twintrix) (ami Mo-on sem árt ha megvan) ebből már megvolt korábban a 3-as sorozat, ami elvileg örökélet garanciás. Pipa. Di-Per-Te (diftéria-pertusszisz-tetanusz-polio), egy szúrással 3-4 oltás 10 éves védelem. Beadták most, pipa. Hastífusz, sajnos lejárt, így ismét kellett (3-5 évre nyújt védelmet), viszont egész november, decemberben hiány volt egész Magyarországon, így valami több napig szedendő tablettát ajánlottak, ezt végül nem kértem és szerencsére, mert januárban megérkezett a szérium és belőtték a tífuszt is. Pipa.

Maradt a legkényesebb kérdés a malária.
Taman Negara az oltóközpontban és online nézett térképeken is pirosan pulzáló zóna, azaz malária szempontból átlagon felül veszélyeztetett terület. Szóval a beparáztatás megvolt. Malária oltás nincs, csak szájon át bevehető tabletta.Kezdetben vala a Lariam, amit az utazás előtt egy héttel, az utazás alatt, majd utána is 1-2 hétig szedni kellett és a mellékhatásai gyakorlatilag rosszabbak voltak, mint a malária, pedig az sem szép halál. Konkrétan rémálmokat, pszichés zavarokat okoz, a hányás stb, mellett, volt olyan, aki lemészárolta a családját, vagy katonák elkezdték bajtársaikat leszedni. Nyilván ezek extrém példák, de előfordultak ezért pár éve Amerikában és Európában betiltották.

A jelenleg használt és az oltóközpontban is ajánlott sokkal modernebb és kíméletesebb malária gyógyszer a Malaron. Ezt elég 2-3 napig szedni a veszélyeztetett területre történő beutazás előtt, a dzsungelben folyamatosan, majd 2-3 napig utána. Szóval egy 2 napos dzsungeltúrát 6-8 szem Malaronnal át lehet vészelni. A Malaron szemenként 1000 Ft-ba kerül és 12 szemes levélen lehet megvenni. A Malaronnak sem egyszerű a mellékhatás-listája, de nyilván egyik gyógyszernek sem.Páran megvették, páran nem vettük meg. Volt, aki megvette, de itthon hagyta a hűtőben, így végül szolidaritásból és a mellékhatásoktól való félelemből egyikünk sem szedte a kint lét alatt. De nem teljesen felelőtlenül, a helyiektől tájékozódtunk a valós maláriaveszélyről, ami gyakorlatilag nincs.

A 2 napos dzsungelben történő tartózkodás alatt összesen 1 db nehezen repülő beteges (remélhetőleg nem maláriás) szúnyogot találtunk. Mondjuk amilyen durva pókokat és pókhálókat láttunk nem is csodálom. A malária ellen a gyógyszer helyett külsőleg védekeztünk azért: szúnyogháló az ablakon, szobában éjjel folyamatos ventilátor vagy légkondi (szelet, mozgó levegőt nem kedvelik) és masszív 50% DEET hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó spray és kenőcs. Összehasonlításul a hazai szúnyogriasztók hatóanyagtartalma: 5-15%, dzsungelbe, malária által veszélyeztetett területre 30% felettit ajánlanak, létezik 95%-os is, nekünk itthon 50%-osat sikerült szerezni, de már ez is marta a bőrünket jól ." forrás

"Vasútállomás, női wc, hosszú sor. Hangszigetelés nyilván nulla. Bent a három fülke egyikében rendes zuhanyozás zajai, csobog, csörög, közben nyögések, oltári. Flip-flopban be sem tenném ide a lábamat, a tornacipő jól bírja. A zuhanyocskára rá sem tudok nézni, el sem tudom képzelni, hogy én azt használnám. Nem akarok alpári lenni, de nem szeretek belegondolni, hány helyen járhatott már az a zuhany. A wc használathoz itt is alap a jól edzett combizom, erre utazás előtt rá kell gyúrni, ha valaki ki akarja tenni a lábát a hotelből. Röviden a módszer: pzs bekészít az egyik kézbe, guggolás a porcelán vagy a pottyantós fölé stabilan, másikkal ruha összefog, megtart és hajrá, lehet célozni. Kr"

Közbiztonság

Malajzia közbiztonsága alapvetően kielégítő, de egyre több a bűncselekmény. Az országban fejlett a motorizáció. A fővárosban és más, turisták által frekventáltabban látogatott területeken gyakoriak a motorbiciklis rablások, amelyek során az áldozatok komolyabb sérüléseket szerezhetnek, főleg ha megkísérelnek ellenállni. Nem ritkák a halálesettel végződő rablások sem. Hasznos körültekintőnek lenni a forgalmas helyeken, amúgy meg a táskában ne őrizzünk értékeket, főleg ne úti okmányokat és pénzt. Továbbra is jelentős mértékű a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. A taxik használata elsősorban nappal ajánlatos és érdemes odafigyelni, hogy a taxaméter mindig legyen bekapcsolva. Azt javasoljuk, hogy nők, egyedül, este ne üljenek taxiba.

Elterjedt jelenség, hogy a turistákat ilyen-olyan ürügyekkel, módon becsapják trükkökkel, ígérgetésekkel, ajánlatokkal, szerencsejátékkal. Ajánlatos óvatosan ismerkedni olyanokkal, akik feltűnő célirányossággal keresik velünk a kapcsolatot.

A Borneó szigetén található Sabah államban több halálos áldozatot követeltek 2013 elején a Fülöp-szigetek déli részéről behatoló fegyveresek és a helyiek közötti összecsapások. Javasoljuk, hogy mielőtt e területre utaznak, tájékozódjanak a Konzuli Szolgálat oldalán és utazásuk során legyenek körültekintőek. A magyar külügyminisztérium felszólítása: Felhívjuk a Malajziában tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy nevük, utazási időpontjuk, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján, annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Magyar külképviselet

Konzuli hivatal Kulala Lumpurban:

Cím:  Level 11 Wisma Goldhill 67 Jalan Chulan, 50200 Kuala Lumpur

E-mail cím: consulate.kul@mfa.gov.hu
Telefonszám: +60320201072 vagy +60320201073
További telefonszámok

Konzul:Tímár Péter Soma

Egyéb hasznos információk

Malajziában általában 220 voltos az áram. A három pólusú konnektorok miatt vinni kell univerzális adaptert.

Hölgyeim, indulás előtt a combizmok erősítése elkerülhetetlen. 50-50 guggolásos gyakorlat, szobabiciklivel kiegészítve, naponta a minimum. A pottyantós wc-nél a guggolás mélysége döntő lesz, készülni kell rá előre. Fájós térdekkel meg pláne. A rendszeres sportot egyébként haza érkezés után ajánlott folytatni, biztosan nem árthat. Pilates, gimnasztika, bicikli, lépcsőzés, bármi jöhet, ami a combizmokat erősíti.

Nappali programnál mindig legyen nálunk papírzsebkendő, palackos víz, naptej. És egy kalap meg egy esernyő. Ez utóbbi is a nap ellen főleg.

Fotóegyveleg

Borneó - Labuan-sziget - filipino piac - N. K. fotója

Melaka - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Magyar András, 2020. 03. 12. 08:36
Április 14.-én indulnánk Malajzia,Jáva,Borneó,Bali körutazásra. Most mi a helyzet a vírussal kapcsolatban?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes