ÚTIKRITIKA.HU / Kuala Lumpur / Látnivalók


hirdetes


útikritikák


Kuala Lumpur / Látnivalók

Kuala Lumpur látnivalók

Kuala Lumpur felfedezéséhez tanácsok|Merdeka 118 torony| Petronas ikertorony| KLCC| A szultán palotája| Kínai negyed|Batu Cave| Egyéb érdekes negyedek|Nemzeti Múzeum| Más múzeumok| Nemzeti mecset|Sri Maha Mariamman Temple|Theon Hou templom| Egyéb templomokOlvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Petronas-ikertorony az Eaton Residences KLCC (csupán 100 USD/éjszaka, nagy aparman) medencéjéből - Kriszta fotója


Kuala Lumpur felfedezéséhez tanácsok

Előre tervezés, mert a város nagy. A tömegközlekedés jó, főleg a metró 11 vonallal. 9 után már meleg van, naptej, sapka kötelező, esernyő ajánlott. Nap ellen persze. Könnyű, szellős ruházat. Csak a mecsetek miatt nem érdemes hosszú ruhában, nadrágban mászkálni. Egy nagy kendő viszont kell vagy mindenhol lehet ruhát bérelni 5-10 ringgitért. Tornacipő, strapabíró és lehetőleg vízálló. Vizet mindenütt árulnak, 2-3 ringgit egy fél literes ásványvíz.

A nyitva tartásokat érdemes előre megnézni a googleban. A mecsetekbe a bejutás macerás, nem akkor lehet, amit írnak és különben is, akkor engednek be hitetleneket, amikor ők akarnak. Ezt el kell fogadni.

,, A cél az volt, hogy 2 nap alatt minél többet ismerjünk meg a városból, így a világon jól ismert HOP-ON HOP-OFF városnéző buszra esett a választásunk, aminek kiindulópontja a Petronas ikertornyok lábánál volt. Szerettünk volna előbb ide felmenni, de a jegyek reggel 8:30-kor már elfogytak, így ha nem akarsz kockáztatni érdemes előre foglalni a látogatásod. Szerencsére az enyhe csalódottságunkat hamar helyrerázta a következő megállónk, a KL Tower. Ez kevésbé ismert, viszont utólag merem azt állítani, hogy a sors a jobb programot szánta nekünk. A 421 m magasban lévő szabadtéri terasza csodaszép kilátást nyújt a városra. (2018)" forrás

Merdeka 118 torony

Fut ezen a néven is: Warisan Merdeka Tower

118 emeletes, ezért nevezik Merdeka 118-nak.

A világ második lemagasabb épülete!! (A Burj Khalifa a legmagasabb, a 826 méterével) )  2023. novemberében adták át, de még nem fogadnak látogatókat. 2024- január közepén még külső-belső éptíkezések zajlottak. 679 méter magas. A 452 méter magas Petronas-toonynál tehát sokkal magasabb. Saját metró megállója van, a zöld vonalon, a Merdeka. A Kínai Negyed szélére építették. Ebből a negyed jövőbeli sorsa elég könnyen megjósolható. De 2024 januárjában még úgy néz ki, hogy az utca egyik oldalán romos , 200 éves ház, a másikon a torony.

Kriszta fotói (2024. január 15.)

Petronas ikertorony

Kriszta fotója

Jó ideje Kuala Lumpur leghíresebb látványossága. A turista vétkezik, ha kihagyja meglátogatásukat. Azok különösen jól járnak, akik olyan hotelben laknak, ahonnan látni a tornyokat. Impozáns építmény, lenyűgözi az embert, az biztos. Látványa kívülről valójában érdekesebb, mint felmenni tetejére és onnan körülnézni. Esti kivilágításban is érdemes nézegetni lentről vagy akár egy közeli magas épület tetején levő étteremből (pl. Traders Hotel Sky Bar-jából). A felmenetel annyit jelent, hogy ki lehet menni a 41 és 42 emelet közötti, a két tornyot összekötő hídra, valamint az egyik épület 86. emeletének panoráma platformjára. Jó drága a belépőjegy és megoszlanak a vélemények arról, hogy ér-e ennyit az élmény. Per fő 100 maláj ringgitről beszélünk, ami megfelel kb. 26 amerikai dollárnak. A vélemények többsége szerint igenis érdemes felmenni és a gyerekeknek mindig tetszik a program. Vagy on-line kell előre jegyet venni, vagy aznap sorba állni, lehetőleg kora délelőtt, amikor még nem jön a tömeg. A toronyprogram kb. egy óra a sorbaállást nem számítva. Egyes vélemények szerint érdemesebb a Menara Tower kilátójába felmenni, mert az magasabban van, mint a Petronas-é és olcsóbb a program, kb. 17 USD.

Update 2024: nincs aznapi jegy szinte soha. Reggel kiteszik a sold out táblát és kész. Vagy első nap el kell menni a jegyeket megvenni vagy online. A megvásárolt jegyek időpontra szólnak, jó 15-20 perccel előtte érdemes odamenni. Mert akkor kezdődik a sorban állás. A jegy nem visszaváltható, nem módosítható. Akkor sem, ha szakad az eső és konkrétan semmit sem lehet a kilátóból látni.

Kriszta fotói(az utolsó speciel egy fotó fotója)

"Miután kiokítottak minket, hogy merre fussunk ha baj van, beszálltunk a liftbe, és irány a 86. emelet. Ezzel háromszáz valahány méter magasba kerültünk, ahol egy kiállítóterem volt arról, hogy hogyan épült a torony. Az épület maga négyszázhetven méter körül van, a két torony pedig százvalahány méternél egy híddal van összekötve. Ez a világ legmagasabb ikertornya, és pár évig ez volt a világ legmagasabb épülete is. A tornyok alapja egy iszlám jelkép: két egymáson elfordított négyzet." forrás

Az Observation Desk-ről az egyik torony részlete - Kriszta fotója

"Az első meglepetés, hogy nem egy nagy placcon áll, hanem több felhőkarcoló ölelésében, amitől aztán nem is tűnik olyan döbbenetesen nagynak, pedig az. A torony aljából már nem találtam olyan szöget, hogy be tudjam venni az egész épületet a blendenyílásba. Ide korán reggel kell érkezni, hogy belépőjegyet lehessen vásárolni a lifthez, ami „csak” a negyvenegyedik emeleti függőfolyosóig visz. Mivel a mi szobánk eleve magasabban van, nem tűnt olyan vonzónak, hogy ezért felkeljünk hajnalban, és sorba álljunk egy csomót. " forrás

Vécé mosdó kilátással . Kriszta fotója

,, Az Ikertornyok, személyes kedvenceim a világ építészetéből is. Lenyűgöző a formájuk, a színűk, a nagyságuk és az a méltóságteljes kisugárzásuk, amivel az ország büszkeségét adják és mutatják. A legerőteljesebb dizájn, amit ember valaha alkotott irodaház vonatkozásában.
A tornyok nem csak a 452 méteres magasságukról ismerhetőek fel, hanem az alakjukról is. A tervező, Cesar Pelli koncepciója volt a Rub el Hizb használata, ami fontos szimbólum az iszlám kultúrában és befolyásolta az épület formáját, valamint a részletek kidolgozását. 1998-ra készültek el a tornyok, amik Malájzia iszlám kultúráját hirdetik.

Jegyárak a tornyokba: szerintem eltúlzott ahhoz képest, hogy mennyi időt lehet fent eltölteni, de aki imádja az építészetet, annak kötelező kör. Mindenki másnak sokkal inkább ajánlom, hogy ne ide menjen fel, hanem a szemközt álló Menara toronyba, ahol 2 üvegaljú teraszra is ki lehet állni fotózkodni és a magasságérzet 100X jobb, mint a felhőkarcolókban. Ráadásul annyi időt lehet ott eltölteni, amennyit csak szeretnénk. A tornyokban futószalagos turizmus van sajnos. Mindkét helyen 2 féle jegy van, az ikertornyokba szóló csomag érvényes a Skybridge-re, ami a 2 épületet köti össze, valamint az Observation Deck-re a 86. emeleten. Lehetőség van arra is, hogy csak a Skybridge-re menj fel, azt egész olcsón mérik. Én ezt javasolnám, és a Menara-t. Vezetett túrával látogatható az épület, az interneten előre, pontos időpontra szóló jegyeket a pincében lévő pénztárnál adják ki, utána biztonsági ellenőrzés és irány a lift. (2018)" forrás

Skybridge - Kriszta fotói

A kisvárosias negyed is látható - Kriszta fotója

A 452 méter magas Petronas kilátópontjáról a 679 méter magas Merdeka 118 torony, a (leendő) turisztikai versenytárs - Kriszta fotója

KLCC

KLCC (Kuala Lumpur City Centre) Kuala Lumpurban a város egyik fő üzleti és kereskedelmi negyede, amely egyben a város egyik legfontosabb turisztikai látványossága is. A KLCC-ben található a Petronas Twin Towers, a Suria KLCC bevásárlóközpont, amelynek több mint 300 boltja és étterme van. Itt mindent lehet vásárolni, francia pékség is van az alagsorban. A KLCC-ben található még az Aquaria KLCC, ami egy tengeri akvárium, jó kis családos program. Családoknak ráadásul erősen ajánlott a park meglátogatása. Több mint 50 hektáron terül el, és ahol számos zöld terület, játszóterek és kávézók találhatók. Medencé, szökőkutak, futókör és minden, ami  kellemes időtöltés lehet egy családnak. Bónusz: közwc. Nem kell a kisgyerekkel a bokor alá menni pisilni.

A szultán palotája

Angolul: Sultan Abdul Samad Building.

A szultán palotája Kuala Lumpurban a város történelmi központjában található. Az épület a 19. században épült, és eredetileg a selyemkereskedő Chung Keng Quee rezidenciája volt.

Az épületet később a szultán vásárolta meg, és átalakította palotává. Az épület kívülről lenyűgöző látványt nyújt, a gazdag kínai-maláj stílusú építészet jellegzetességeit ötvözve.

Kriszta fotói

A szultán palotája Kuala Lumpurban belső terei káprázatosak, a hagyományos maláj stílusú berendezéssel és a gazdag dekorációval. A palota számos szobájában és termében különféle maláj művészeti alkotások, például festmények, szobrok, kerámiák és különböző kézműves termékek láthatók.

A palota egyik legérdekesebb helye a díszterem, ahol a szultán hivatalos ceremóniákat tartott. A terem díszítése káprázatos, a falakon lévő aranyozott mozaikok és a mennyezet díszítései valóban lenyűgözőek.

Kriszta fotója

Sajnos a Szultán palotája Kuala Lumpurban nem látogatható turisták számára. Az épület jelenleg magánkézben van és az egykori szultán családja használja. Azonban a palota épülete kívülről is lenyűgöző látványt nyújt, és sokan csak azért is felkeresik, hogy megcsodálják a gazdag kínai-maláj stílusú építészeti jellegzetességeit. A palota a Kuala Lumpur belvárosában található, és könnyen megközelíthető metróval vagy taxival.

fotó by Elter

Merdeka tér

Kriszta fotója

Kínai negyed

Kriszta fotója

,, Még soha nem voltunk Kínában, de mégis lassan olyan mintha igen. Ahány nagyvárosban jártunk eddig az útunk során, mindegyikben voltunk a kínai negyedben. Még Havannában is.😃Nem a kedvencünk, KL-ben sem lett az. A turista könyv mondatokat regél az óriási shopping lehetőségekről a Petaling utcában. Szerintem ezektől már Magyarországon kiégtünk. Nincs is hely a táskánkban, de ha lenne sem kéne, bár kétségtelenül nagyon jók a hamisítványok és jókat szórakoztunk a giccses karácsonyi díszeken. Ha már Petaling street és Kína, akkor már inkább nagy levegő, humorérzék elővesz, majd irány a fentebb említett Madras Lane-re, egy kis Asam Laksára. (2016)" forrás


,, Végigsétáltunk Chinatown utcáján a piros lampionok alatt és hirtelen teljesen más világban éreztem magam. Bár bevallom őszintén, ezen a ponton kicsit elment az étvágyam a szemem elé táruló felakasztott húsok és nem túl higiénikus elkészítésük láttán. (2018)" forrás


,, Az, ami itt nincsen, az nem létezik. Chinatown piacán mindent megtalálsz, van kínai gyógynövény, minden luxus cucc replika másolata (jó minőségben ám!) és kajától az aranyig amit csak el lehet képzelni. Alkudni kötelező! Bár a malájok alapvetően ellenérzéssel viseltetnek a kínaiak iránt, Chinatown konkrétan a város szívében helyezkedik el. Az ellenérzés oka az, hogy gazdag kínaiak kilóra felvásárolják az országot, ők építenek házakat, amiket aztán bérbe adnak a helyieknek. (2018)" forrás

Vannak lepukkant részek is - Kriszta fotói

Petaling street

Petaling Street Kuala Lumpur híres kínai piaca, amely nyilván kínai negyedében található. A piac a város turistalátványosságai közé tartozik és elég jó hely annaki, az ilyen tömeges piacot jól bírja. A látogatók megismerhetik a város hagyományos kínai kultúráját és ételeit.

A jalan utcát jelent. A roma ,,dzsalni" (menni) szó háttere! - Kriszta fotója

Petaling Street forgalmas és színes piac, tele számos árusító bódéval és üzlettel. A piac különlegességei közé tartoznak a kínai élelmiszerboltok, ahol a látogatók megkóstolhatják a híres maláj-kínai ételeket, például a nasi lemakot, a char kway teow-t és a laksa-t. Emellett a piac különböző árucikkeket kínál, például ruhákat, cipőket, ékszereket, kozmetikumokat, szuveníreket és elektronikai termékeket.

A Petaling Street piacának legismertebb vonzereje a fekete piac, ahol az árusok mindenféle hamisítványokat árusítanak, mint például órákat, táskákat, ruhákat, cipőket és elektronikai termékeket. Fontos tudni azonban, hogy ezek a termékek gyakran alacsony minőségűek és a vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy alkudjanak az árakon.

Sűrű a tömeg. Zsbetolvajok ténykedhetnek! - Kriszta fotója

A Petaling Street piaca nagyon forgalmas és zsúfolt, és fontos, hogy mindenki ügyeljen a személyes tárgyaikra, nagy a tolongás és a zsúfoltság, ez ideális helyzetet teremt a zsebtolvajok számára. Azonban, ha az ember ügyel a biztonságára és az árakra alkudozik, a Petaling Street piaca egy nagyon érdekes és szórakoztató hely, ahol a látogatók találkozhatnak az igazi maláj-kínai kultúrával és élvezhetik a helyi ételeket és vásárlási lehetőségeket.

Kriszta fotói

Óváros

Abszolut kedvencünk Kuala Lumpurban. Mindenféle külföldi hatás tetten érhető, szép, eléggé rendben tartják, kihagyhatatlan.

Kriszta fotói

Old Market Square Clock Tower (Régi piactéri óratorony) - Kriszta fotója

Masjid Jamek mecset

Kriszta fotói

Batu Cave

Kriszta fotója

Egy olyan látnivaló, amit muszáj megnézni. A hegyoldalba vésett templom nagy felújításon ment kerszetül nemrégiben. Így gyönyörű, insta kompatibilis fotótémává vált. 272 lépcsőt kell megmászni az utolsó teremig. Mindent kifestettek a legragyogóbb színekre, a lépcsőket is és a nagy buddhát is felújították. Kívül szép színes, a buddha pedig frissen aranyozott. A legajánlottabbak a kora reggeli órák vagy a naplemente. Korán reggel azért, mert ugye, kevesen kelnek korán. A naplemente tömeges, de szép. Megközelítése: grab vagy tömegközlekedéssel. Vigyázat: szemtelen és mohó majmok tömege várja a turistát. Hétvégéken és nemzeti/vallási ünnepek idején nagy tömegre lehet számítani. Templom jellege már nagyon kevéssé látszik.

Tömegközlekedéssel a legegyszerűbb a Batu Cave-hez menni. A város központjából 15 percenként járnak a vonatok (KTM), kb mint a hév. Az út ára a központból cca 5-7 ringgit/ fő. Csúcsforgalmon kívül, három embernek a grab jobban megérheti akár. Az egyes vonal a Batu Cave-hez menő. Sötétkék. Nem lehet elrontani, ez ugyanis a végállomás. A vonatok légkondicionáltak, de a jelőtáblák már kicsit már le vannak amortizálva.

Kriszta fotója

"Harmadszor Malájzia, harmadik Batu Cave. Mert láttam a blogokban, mennyire szépen rendbe hozták. Hát, ez nem jött be. A friss festés kopott, az egész lépcsősor büdös. Rohadó kaja maradékok és minden egyéb mindenhol. Mindenki nézzen a lába alá, baromi nagyot lehet a lépcsőn esni. Flip-flop kizárva, zárt cipő a nyerő.  A barlang változatlanul gyönyörű, szerencsére a benti szentélyeket is kifestették. Takarítás itt sincs, tocsog az egész, csúszik is nagyon. Még a hinduk nagy része is fotózkodni jön, a szentély jellege nem átütő. Metrótól a Batu Cave-ig folyamatos kajás bazársor, üvöltözés. Bánom, hogy nem reggel 7-re jöttünk. Kr2024 február"

Kriszta fotói

Idegesítőek - Kriszta fotója

Thean Hou

Hatalmas, hatszintes, modernnek számító kínai templom a hegyoldalban, eléggé leszigetelt helyen. A legközelebbi metrómegálló kb. 25-30 percre van.

8-tól 20-ig nyitva. Ingyenes a belépés. A szentélybe csak lábbbeli nélkül lehet bemenni. Fotózni lehet. A közvécéi koszosak. 

A templom a kínai Mazu tengeri istennőnek hódol. 

Nincs semmi öltözködési előírás, bürokratikus zaklatás. Malajziában (is) rokonszenvesebb egy buddhista szenthelyet látogatni, mint egy mecsetet. Az utóbbiakban folyton direkt vagy indirekt az orrunk alá dörgölik, hogy hitetlen (gyaur) kutyák vagyunk. (aji, 2024) 

A Kínai Újév ünneplése közegében voltunk ott - Kriszta fotói

Egyéb látnivalók

Eco forest

A város közepén egy kis őserdő.


Federal Territory Mosque/Wilayah Mosque

Az itteni Kék Mecset. 2000-ben adták át, hatalmas és modern. Tényleg érezni rajta az isztambuli Kék Mecset hatását. Érdemes a reggeli órákra időzíteni a meglátogatását.

Indiai negyed

,, Abszolút kötelező látni, ízlelni, szagolni és meghallgatni! Csodálatos atmoszférája van tradícionális indiai zenével ami ömlik kifelé a boltokból az utcára. A mennyekben érezheted magad, ha szereted a textileket, mert itt olyan kínálat van belőlük, ami idehaza jóformán elképzelhetetlen. Vettem is egy szép selyemsálat anyukámnak. Kaptam hozzá ajándékba 1 üveg ásványvizet, biztosan hálájuk jeléül mert nem alkudtam eleget. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Bangsar

Bangsar egy kellemes és nyugodt negyed Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában. A negyed a belvárostól északra található, és egy kiváló választás azok számára, akik szeretnének kicsit elszakadni a városi forgatagtól és kikapcsolódni.

Bangsar kellemes sétálóutcákkal és parkokkal rendelkezik, ahol a látogatók pihenhetnek, piknikezhetnek, vagy egyszerűen csak élvezhetik a zöldövezetet. A negyednek számos kávézója, étterme és bárja van, ahol a látogatók kipróbálhatják a helyi és nemzetközi ételeket és italokat.

Bangsar éjszakai élete kifejezetten kellemes és barátságos, és a látogatók itt élvezhetik Kuala Lumpur legjobb bárjait és klubjait. A negyedben a zenétől kezdve a művészeti előadásokig számos kulturális program várja a látogatókat.

A Bangsar könnyen megközelíthető a város más részeiből, és metróval, taxival vagy buszokkal könnyen elérhető. Ha a látogatók szeretnék kicsit eltávolodni Kuala Lumpur forgatagától, és élvezni a nyugodt, barátságos környezetet, a Bangsar egy kiváló választás lehet számukra.

Section 17

Section 17 egy lakónegyed Petaling Jaya-ban, Kuala Lumpur közeli elővárosában található. A negyed családias hangulattal rendelkezik, és számos kényelmi lehetőséggel szolgál az itt élőknek.

Section 17-ben számos kis bolt, kávézó és étterem található. A látogatók itt kipróbálhatják a helyi és nemzetközi ételeket, vagy egyszerűen csak sétálhatnak a negyedben és élvezhetik a környezetet. A negyedben számos szolgáltatás áll rendelkezésre, például fodrászatok, masszázs szalonok, edzőtermek és még sok más.

Section 17-ben található a Pasar Malam éjszakai piac, ahol az emberek széles választékkal találkozhatnak a helyi ételekből, italokból és kézműves termékekből. Az éjszakai piac egy nagyszerű hely, hogy felfedezzük a helyi kultúrát és az ételek sokszínűségét.

Section 17-ben élő emberek barátságosak és vendégszeretők, és szívesen segítenek az idegeneknek eligazodni a környéken. A negyed elérhető tömegközlekedéssel, és az itt tartózkodók egyszerűen eljuthatnak a Kuala Lumpur belvárosába vagy más közeli látnivalókhoz.

Taman Tun Dr Ismail

Taman Tun Dr Ismail (TTDI) egy kellemes, zöldövezeti lakónegyed Kuala Lumpur városában, Malajzia fővárosában. A negyed számos zöldterülettel rendelkezik, és a lakók könnyen eljuthatnak a közeli Titiwangsa-hegységbe, ahol több túraútvonalat is találnak.

A TTDI területén számos kényelmi lehetőség áll rendelkezésre, mint például éttermek, kávézók, boltok és szolgáltató helyek, mint például fodrászok és edzőtermek. Az itt élők élvezhetik a nyugodt, családias környezetet, és könnyen eljuthatnak a város más részeire, köszönhetően a jó tömegközlekedési kapcsolatoknak.

TTDI-ben található az Orkid Ria Seafood Restaurant, amely a környék egyik legismertebb étterme, és számos friss tengeri ételekkel várja az ide látogatókat. Továbbá, a negyedben található a TTDI park, ahol a lakók kényelmesen sétálhatnak vagy sportolhatnak, és élvezhetik a friss levegőt és a természetet.

A Taman Tun Dr Ismail egy nagyon keresett lakóövezet, különösen a családok körében, mivel a zöldterületek és az iskolák a közelben találhatóak. A negyed könnyen megközelíthető, és békés környezetet kínál, amely megfelelő lehet azoknak, akik a város zajától és nyüzsgésétől távol szeretnék eltölteni az idejüket.

Kampung Baru

A turisztikai propagandában falunak nevezik, valkójában ez egy régi negyed, ami -egyelőre még - kimaradt a modern épületek terjeszkedéséből. Nagy a kontraszt Kuala Lumpur modern negyedeihez képest. Kb. zömmel ilyen negyedekből állt a főváros 50-70 évvel ezelőtt. Ha valaki e tekintetben kíváncsi, akkor beleférhet egy 4 napnál hosszabb Kuala Lumpur-i városlátogatásba.  

Kriszta fotói

Kampung Baru kulturális örökség hagyományos maláj fa- és bambuszházakkal. Nem tudni, hogy a városatyák megmentik-e egyáltalán vagy előbb-utóbb ledőzerolják. Turista nevezetesség minőségében azonban nem renoválják. A szemét eltakarítását sem erőltetik.

Van egy utcája, ami tele van kis kifőzdékkel, éttermekkel. Hangulatos hely, de talán inkább esténként vagy ebédidőben.  

Kriszta fotói

A maláj Elvis énekel (Can't Help Falling in Love) a kifőzde vendégeinek - Kriszta fotója

A Kampung Baru területén található a Kampung Baru mecset. Nem nagy szám.

Kedvenc utcánk a negyedben - Kriszta fotója

Bukit Bintang

Bukit Bintang Kuala Lumpur belvárosában található, és az egyik legnépszerűbb környék a turisták és a helyiek körében is. Ez a terület az utazók számára kiváló lehetőségeket kínál a vásárlásra, az éjszakai életre és az étkezésre.

Bukit Bintang területén található a Pavilon, a Starhill Gallery és az éjszakai piac, amelyek az egyik legnépszerűbb helyek a vásárlásra. Az utazók itt megtalálhatják az elérhető legújabb divatcikkeket, a kiváló minőségű ékszereket, a bőröndöket, a szépségápolási termékeket és a dekorációs elemeket is. Emellett Bukit Bintang területén található a Low Yat Plaza, amely az egyik legnagyobb elektromos bolt a városban, és itt lehet vásárolni okostelefonokat, számítógépeket és kiegészítőket.

Bukit Bintang területén sok kiváló étterem található, ahol az utazók megkóstolhatják a maláj ételeket, az indiai ételeket, az ázsiai ételeket és a nemzetközi konyha remekeit is. A környéken sok az éjszakai bár, a klub és a kávézó, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a szórakozásra és az éjszakai életre.

Bukit Bintang könnyen elérhető a Kuala Lumpur tömegközlekedési eszközeivel, és a terület könnyen bejárható gyalog is. A környék nagyon érdekes, és kiváló hely a városi sétákra, a vásárlásra és az étkezésre.

Nemzeti Múzeum

maláj neve: Muzium Negara

Belépőjegy: 5 ringgit

Nyitva: 9-től 17-ig, minden nap (hétfőn is)

,, Malajziában jártunk több múzeumban, és többségük eléggé kuszán összerakottnak tűnt, legalábbis európai szemmel. A Nemzeti Múzeum ellenben színvonalas, és kifejezetten tartalmas, érdekes, főleg ha a turista elég jól tud angolul, mert a tablók szövegeit nagyon érdemes elolvasni. Tanulságos, hogy a gyarmatosítók oszd meg és uralkodj politikája, a rövid, de gyalázatos japán megszállás, az etnikai széthúzások után milyen példamutatóan jött létre Malajziában az öshonosok, a kínaiak és az indiaiak békés egymás mellett élése. Tömény másfél órát eltöltöttünk. 

A közelünkben nézelődött egy fiatal magyar pár, akik amikor meghalották, hogy magyarok vagyunk, gyorsan átváltottak egymás között angolra. Vajon miért? (Aji, 2024)

Kriszta fotói

Más múzeumok

Malajzia Királyi Palota Múzeum (Istana Negara): A királyi palota múltját és hagyományait bemutató múzeum.

Malajzia Iszlám Múzeum (Islamic Arts Museum Malaysia): A muzulmán művészet és kultúra múzeuma.

Malajzia Országos Művészeti Galéria (National Art Gallery): A malajziai művészet bemutatása, mely különleges hangsúlyt helyez a modern és kortárs művészetre.

Malajzia Rózsakert Múzeum (KL Forest Eco Park): A malajziai növényvilág bemutatása, ahol a látogatók megismerhetik a malajziai növényeket, virágokat és fákat.

Telekom Múzeum (Telekom Museum): A malajziai kommunikáció történelmét bemutató múzeum.

Maybank Múzeum és Galéria (Maybank Numismatic Museum): A malajziai és az ázsiai pénzérmék és bankjegyek múzeuma.

Nemzeti mecset

A Nemzeti Mecset (National Mosque) Kuala Lumpur egyik jelképe, és Malajzia legnagyobb mecsete. A mecset modern építészeti stílusban épült, és számos hagyományos muzulmán építészeti elemet használ, mint például a kupolákat és a szárnyas boltíveket.

A mecsetbe látogatók számára a megfelelő öltözék viselése kötelező. Az öltözéknek letakarnia kell a karokat és a lábakat. A nőknek a hajukat is be kell takarniuk. Ha a látogató nem visel megfelelő öltözéket, a mecsetnél ruhákat biztosítanak.

A mecset nagyon nagy, körülbelül 15 ezer embert tud befogadni egyszerre. A mecset különleges jellemzője a hatalmas, 73 méter magas minaretje, amely egy modern és hagyományos építészeti stílus kombinációja.

A mecsetben napi öt alkalommal tartanak imákat, és a mecsetbe látogatók részt vehetnek az imákon is. A mecset kertjében pedig szökőkutak, virágágyak és meditációs helyek találhatók.

A Nemzeti Mecset látogatása ingyenes, és az utazók számára kiváló lehetőséget kínál a malajziai iszlám kultúra megismerésére.

Kriszta fotói

Aji fotója


Sri Maha Mariamman hindu templom

Nagyon látványos, dél-indiai stílusú hindu templom, Malajziában a legrégebbi, a 19. századból való. Érdekes módon a leghíresebb malajziai hindu templom a kínai negyedben található. Érdekes idelátogatni és megnézni a hindu vallási rituálékból valamicskét. Persze le kell venni a cipőket és egy megőrzőben hagyni (kevéske pénz kell fizetni). A városi zajból még kellemes is bemenekülni egy ilyen nyugis helyre. Délelőttönként kevés hívő van bent, annál több esténként. Mindkét helyzetben érdekes, izgalmas a hely. Össze lehet kötni a látogatást a következő sarkon lévő kínai templom felkeresésével.

Egyéb templomok

Thean Hou, kínai templom

Nagyon mívesen dekorált, látványos templom némileg kieső helyen (dombtetőn), azaz taxira lehet szükség. A belépés ingyenes. A hangulat nyugalmas, csend hatja át, még ha sokan vannak benne, akkor is. A színek, a díszítések pompázatosak. MIvel dombtetőn van, kilátás is élvezhető Kuala Lumpurra. Az ide látogató turisták többsége elégedett a programmal.

Innen fenséges látvány a követni a nap lenyugvó sugarait. A Thean Hou kínai templom, melyet a tenger istennőjének tiszteletére emeltek, egy hegytetőn magasodik. A mázas cserepekkel borított, sárkányokkal díszített több szintes pagoda, a körülötte lévő szépen gondozott kert, a sok száz mécses, illatos füstölők és a színes lampionok festői hátteret biztosítanak a napsütés utolsó perceihez. Kertjében jókora aranyozott szobrok állnak őrt,mindegyikük a kínai asztrológia egy-egy állata. forrás

Egyéb látnivalók

Menara Kuala Lumpur

Kuala lumpuri panoráma nézés szempontjából méltó alternatívája a Petronas-os programnak. Persze meg lehet csinálni mindkettőt. A Menara az olcsóbb program, ráadásul a kilátás innen pazarabb, hiszen benne van a Petronas is. A torony magasabb, mint az iker tornyok. Ráadásul nincsenek olyan várakozási idők, mint a Petronasnál. Jókat lehet fotózni a kilátó üvegfalán keresztül.

,, Menara Tower a 421 méteres magasságával a 7. legmagasabb, szabadonálló torony a világon. Lépcső és lift vezet fel a tetejére, ahol panorámás étterem is található. Többféle jegytípus közül lehet választani, egyértelműen azt javaslom, amelyikkel a fenti nyitott körteraszra is ki lehet menni, az adja az egésznek az igazi varázsát! A 4D mozi meg egyéb szemfényvesztés csak pénzkidobás, inkább erre áldoznék. Van helyi kuponos oldal, a Klook.com, érdemes itt nézni jegyeket, mert valóban olcsóbb és ott helyben wifiről is meg tudod venni aztán odakocogsz a pénztárhoz vele. Előre necces, mert emlékeim szerint pontos dátumot kellett megadni, és ha véletlen akkor vihar van, az nem lesz jó. (2018)" forrás


Merdeka tér

,, Ez a tér, a város szíve. Két okból: egyrészt mert itt kiáltották ki Malajzia függetlenséget 1957-ben. Kis színes, hogy a zászló rúd, amin a független Malajzia zászlaja lobogott, ma is a világ legmagasabb zászlótartó rúdja. Másrészt pedig az a földterület is itt található, amelyből a későbbi Kuala Lumpur kinőtte magát várossá. Fura abba belegondolni, hogy 1880-ig nem volt itt más, csak egy föld, amin zöldséget termelnek, most pedig számtalan felhőkarcoló, amik ráadásul gombamód szaporodnak. Csak az elkövetkezendő 5 évben 300 új felhőkarcolót terveznek felhúzni a városban. Ennek nyomai egyébként látszódnak is. Amerre jártunk, építkezések. Fura...a helyi újságokban az ország fizetésképtelensége a téma, és arról hallani, hogy több nagy cég hagyja el az országot, idegen szemnek ez a város mégis úgy tűnik, mintha ömlene ide a pénz és az egész ország nagy növekedésben van. Ennek még utánajárunk.🤓
A város múltjáról, jelenjéről és jövőjéről egyébként rengeteg hasznos info van a téren található City Galleryben. Bevallom mi ebbe az egyetlen múzeumba mentünk csak be, a többit nevezetességet most kívülről néztük csak meg. (2016)" forrás

Kuala Lumpur Bird Park (madár park)


Nyilván csak olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a madarakat és látni akarják a világ legnagyobb szabadon repülős (fly-free) madár parkját. Több mint háromezer madár látható. Néhány órás program, a belépőjegy nem olcsó (kb. 12 USD/fő). Némileg kieső helyen van, a legkönnyebb taxival megközelíteni, vagy 15 perces gyaloglással a főpályaudvarról kiindulva. A lényeg, hogy itt szabadon röpködnek a madarak, na nem annyira szabadon, hogy elmenekülhessenek.... A gyerekeknek nagyon tetszenek a papagáj show műsorok. (Amúgy a parkban van játszótér is.) Szuper fotókat lehet csinálni. Nagyon szépen megcsinált, megszervezett park. Közelben van egy orchidea és egy pillangó park is.

Vigyázat! A madár park meglátogatása után az onnan eltaxizásnál vigyázni kell, mert a taxisok kétszeres árakkal akarják becsapni a turistákat!
A madár park nem egy kötelező látványosság, kihagyható, annak, akit ez eleve nem nagyon érdekel.

KLCC Park

5-10 perc gyalogtávolságra van a Petronas-ikertoronytól. Nagyon kellemes, kulturált hely.

Kriszta fotói

Látványos Banyán fák (Banyan tree) - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

,, Ami a HOP-ON HOP-OFF buszokat illeti, kicsit azért eltért az elképzelésünktől és eddigi tapasztalatainktól. Megesett, hogy majdnem egy órás várakozás után olyan rozoga buszra szálltunk fel, hogy még a következő megálló előtt lerobbant és várhattunk a következőre, szintén nem keveset. A legpoénosabb szituációnk is pont ezzel kapcsolódik össze. Lett volna még pár hely, ahol szívesen leszállunk a buszról, de mivel sokat kellett várakozni féltünk, hogy nem találunk vissza a hotelba, így úgy döntöttünk nem kísértjük a sorsunkat és a nyitott tetőről csodáljuk ahogy kigyúlnak az esti fények. A vicces része a kalandnak az volt, hogy még így sem értünk vissza a hotelhez, a sofőr ugyanis úgy döntött aznapra elég a szolgálatból és kirakta a turistákat az ún. Titiwangsa megállóban, mondván innen tömegközlekedve menjünk tovább. A megálló neve egy életre megmaradt és most már nagyokat nevetünk rajta, akkor viszont inkább döbbenten néztünk, hogy mi is történik és onnan vajon hogyan jutunk „haza“. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes