ÚTIKRITIKA.HU / Melaka


hirdetes

útikritikák


Melaka

Melakáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Történelmi negyed|Santiago-kapu| A szultán palotájaChinatown| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Porta de Santiago (portugál erődítmény) - a. g. fotója

.

Melakáról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 175,000 

Melaka, avagy Malacca City történelmi negyede az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tele van turista attrakciókkal. Sok is a turista látogató. Két nap elegendő a város fő látnivalóinak megismeréséhez. Egy nap viszont kevés. A város egyik turisztikai reklám mottója ez: Don't mess with Melaka, azaz Ne vacakolj Melakával, ami feltehetően azt jelenti, hogy nehogy már alábecsüljed a városunkat. 

Melaka turisztikai látnivalóinak többsége a központban található, néhány kilométeres körön belül.  

Melaka 140 kilométerre fekszik a maláj fővárostól, Kuala Lumpurtól.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Azok a koloniális épületek, amik téglavörös színűek  

2. A portugál, holland, brit gyarmati múlt maradványainak, örökségének izgalmas keveréke

3. Sétálni a Melaka-folyó partján

4. A falakon a jópofa street art, azaz művészi igényességű graffitik

5. A folyóparti Reggae bár

6. A turisták nélküli Kampung Morten hitelesen maláj negyed a faházaival

Nem tetszett

1. Ne hétvégére időzítsük az idelátogatást, met olyankor durván sok a belföldi turista és a kínai csoportok

2. A kerékpáros riksák csicsás öltözéke és giccses diszítések (az ázsiaik ezt szépnek tartják, az európai turisták röhejesnek)

3. Bármennyire illő, sőt szinte elvárt, nekem nem volt kellemes kézzel enni a banánlevélre tálalt sok lágy halmazálllapotú ennivalót 

Vélemények

"Minden nemzet itt hagyta a nyomát, így a város magán viseli a gyarmattartók stílusjeleit, azaz rendkívül sokszínűvé vált Melaka. Több arca van, több nemzet leszármazottjai élnek is, több vallás és szokás van egy helyen. Ezt úgy képzeljétek el, hogy megálltunk egy sarkon, és előttünk egy kínai, mögöttünk egy hindu, bal oldalt pedig egy muszlim mecset állt. Na és egy utcával arrébb mi volt? Hát persze hogy egy keresztény templom." forrás


"Ha már Malajziában jártam, nem hagyhattam ki Melakát, amely világörökségi státuszt élvez, bár ez láthatóan nem zavarja a városvezetést abban, hogy giccsparádét rendezzenek a belvárosban. Többek között egy vízimalmot is építettek, mert úgy gondolták, az majd tetszik a turistáknak. A gond az, hogy egy védett státuszú városról beszélünk, ahol soha nem volt vízimalom. De hasonlóképp megütköztem a kínai negyed bejáratánál tekergő brutálisan nagy kígyós installáció látványán. Annál már csak a tuktuk taxik giccsesebbek, melyeket tulajdonosaik a lehető legcsicsásabbra díszítenek karácsonyfadíszekkel, műanyag virágokból készült koszorúkkal és villogó fényekkel. Melaka nem önmagában került fel a világörökségi listára, hanem George Townnal karöltve. Az ország legrégebbi angol gyarmati településén kiváló állapotban maradtak fenn a koloniális építészet emlékei, templomok, középületek, szállodák. Kevés városban érzékelhető annyira a multikulturális jelleg, mint itt: mecsetet, kínai pagodát, buddhista, hindu és keresztény templomot egyaránt találunk, és a lakosság is rendkívül vegyes." forrás


,, Chinatownban, a történelmi belvárosban laktam, egy lépésre mindentől, ami érdekes. Kis galériák, lépten-nyomon kis múzeumok, kávézók, minden vallás templomai, a portugál, a holland és a brit gyarmati múlt nyomai – hát ez valami elképesztő keverék. A gyarmati stílusú kis házak kínai és maláj feliratokkal igen abszurdak, de valahogy mégis kellemes, ízes, fűszeres az egész. Nagy kedvencem lett még a várost kettészelő folyót mindkét oldalon végigkövető sétány. Hát az valami szuper hangulatos, főként, hogy a 30+ fokos melegben a népek inkább a hajókirándulásra szavaznak, a sétányon kb. egy lélek sincs, ha mégis, akkor azok helyi arcok.

Persze, végig kell járni a kötelező helyeket: a Jonker és Heeren utcák, a Stadthuys és a Christ Church és a Óratorony, a Szent Pál templom romja, a valahai portugál erődből egyetlenként megmaradt La Famosa kapu meg a számtalan mindenféle vallás temploma – de aztán jól el kell veszni a kis utcákban, élvezni a hangulatot. Megéri.(2018)" forrás

.

Odajutás

Szingapurból Melakába buszozás legalább 12 órás. 

Szállás

Étkezés

,, Melaka George Townhoz hasonlóan híres a konyhájáról. Elsősorban az ún. nyonya konyha emelkedik ki, amely a 16. században bevándorolt kínaiktól eredeztetik. Nem kell mondani, hogy itt is komoly „erőfeszítéseket” tettünk hogy a lehető legtöbb helyi finomságot kipróbáljuk. Nem szabad kihagyni az egyik fő helyi specialitást a laksát, amely egy nagyon finom leves. Több változatát is kipróbáltuk, valamelyiknek savanykás íze van, míg más változatok kókusztejjel készülnek.

Másik helyi specialitás a cendol, amely egy jégkása alapú édesség, rengeteg különböző változatát eszik az édesszájú malájok, csak úgy, mint mi. A Jonker 88 nevű étteremben gyakorlatilag csak laksát és cendolt készítenek, mindkettő mennyei. A Chinatown bejáratánál van egy kis helyi étterem, a Kedai Kopi Chung Wah, amelynek étlapja igen rövid, egy étel található rajta, főtt csirke rizsből készült kis golyókkal. Minden alkalommal, amikor elhaladtunk az étterem mellett, láttuk a helyi kínaiak hosszú sorát a bejáratnál, így mi sem tudtuk megállni, hogy egyszer se próbáljuk ki ezt a helyi finomságot. Valóban megérte a várakozást, a rizslabdákba nem tudjuk milyen fúszert tesznek, de egészen mennyei volt." forrás

Vásárlás

,, Ami nagyon meglepett minket Melakában az a plazák mennyisége és azok mérete. A szállásunk közelében volt két hatalmas is, amelyekben eltévedt az ember, és további szintekkel bővítik őket. A maláj gazdaság szárnyalása itt is tetten érhető. Mi is kihasználtuk, hogy az áruházak szinte mindegyikében komolyabb leértétekelések voltak, és az európai gyakorlattal szemben itt a férfi ruházatra is hasonló kedvezmények voltak, mint a nőire." forrás

Éjszakai piacok


Egyéb hasznos információk

Történelmi negyed

Stadhuys

(régi holland városháza)

Az épület az egyik legjelentősebb látnivaló a városban, és fontos szerepet játszik a régió történetében és kulturális örökségében. A Stadthuys-t hollandok építetté a 17. században. A "Stadthuys" kifejezés hollandul "városháza"-t jelent, és az épület eredetileg a Holland Kelet-indiai Társaság (VOC) kormányzati központjaként szolgált.

Az épület vörös színű, és ez a vörös szín különleges látványossá teszi a városképet. A Stadthuys piros színét hagyományosan az angol gyarmati időszak alatt festették így, és az azóta eltelt időben is megtartották ezt a megkülönböztető jellemzőt.

Az épület jelenleg múzeumként szolgál, és a Melaka Múzeum és Történelmi Tudományos Központ otthona. A múzeumban különböző kiállítások találhatók, amelyek bemutatják Melaka gazdag történelmét, kultúráját és örökségét.

A Stadthuys a Melaka történelmi negyed központi területén található, közel a Melaka folyóhoz és más fontos látnivalókhoz, például amilyen a Fokker 5 és a Szent Pál Templom.

A Stadthuys és a Melaka történelmi negyed a UNESCO Világörökség része.

Krisztus templom

(Christ Church)

A Melaka-i Krisztus Templomot (Christ Church) a holland gyarmati időszakban, a 18. században építették a hollandok. Az épület a holland református stílusban épült, és szilárd vörös téglából készült, ami jellegzetessé teszi a városképet.

Az épület fehérre festett falaival és a piros színű tetővel a város egyik legikonikusabb látnivalója. Az eredeti színkombináció megtartása az idők során hozzájárult a templom karakteres megjelenéséhez.

A templomban látható egy régi orgona is, amelyet Angliából szállítottak a 19. században. Ez az orgona extra történeti értéket ad a templomnak.

A Krisztus Templom az egyik legősibb protestáns templom Malajziában. Az épület a hollandok idején kezdte el szolgálni a gyülekezetet, majd később más felekezetek is használták.

A templom a Melaka történelmi negyed központi területén található, közel a Stadthuys-hoz és más fontos látnivalókhoz. Ez a jó elhelyezkedés lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyen felfedezzék a város gazdag történelmét.

A Krisztus Templom jelenleg is egy működő templom, de la turisták szabadon beléphetnek és megtekinthetik a belső teret. A templomban található néhány érdekes emléktábla és kiállítás, amelyek bemutatják a templom és a város történetét.

Óratorony

(Clocktower)

Az óratornyot az 1880-as években építették, az angol gyarmati időszakban. Az épületet egy hatalmas óraszerkezet díszíti, és klasszikus európai stílusban tervezték.

Az óratorony eredetileg egy közlekedési pontot jelölt, amely a városközpont és a tengerpart között húzódott. Emellett szimbolizálta a város modernizációját és az idő múlását, és az angoloknak a régióban játszott szerepét is.

 Az óratorony a Stadthuys és a Krisztus Templom közelében található, és könnyen megközelíthető a városközpontból.

Az óratorony nyilvános területen található, és a látogatók szabadon megtekinthetik az épületet és a hozzá tartozó óraszerkezetet.

Santiago-kapu

A Santiago Kapu a város egyik eredeti városkapuja volt a régi időkben, amikor Melaka még egy fontos kereskedelmi és gyarmati központ volt. A kapu a városfal része volt, és a városba vezető utat őrizte.

A Santiago Kapu hatalmas és masszív kőépítmény, amit a portugálok emeltek a 16. században. Az épület masszív falai és klasszikus európai stílusú építészeti elemekkel rendelkezik, amelyek egyedi keveréket hoznak létre a helyi és európai tervezési jelleg között.

 Bár az eredeti városfal és kapuk állapota az évek során romlott, a Santiago Kaput részben restaurálták és megőrizték. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy egy kis időutazást tegyenek a múltba, és megcsodálják a történelmi építészetet.

A Santiago Kapu nyilvános területen található, így a látogatók szabadon megtekinthetik az épületet és környezetét. A kapu a városközpont közelében található, így könnyen elérhető gyalogosan vagy kerékpárral.

A Santiago Kapu emlékeztet arra, hogy Melaka a múltban fontos kereskedelmi és kulturális csomópont volt, amely több különböző kultúra hatásait mutatja be.

A szultán palotája

A Melakai Szultán Palotája (Istana Kesultanan Melaka) egy jelentős történelmi és kulturális helyszín Melaka városában.

A Szultán Palotájaa a Melakai szultánok hagyományos rezidenciája volt. Ezen a helyen a Melakai szultánok és uralkodók éltek és kormányozták a régiót. A palota a város történelmi központjában található, és fontos szerepet játszott a régió történelmi és politikai életében.

A palota építészeti stílusa és kialakítása a maláj hagyományos építészeti vonásokat tükrözi. Az épületek rendszerint fából és széles, díszes tetőkkel rendelkeznek. A Szultán Palota területén számos épület található, amelyeket a szultánok és a királyi család tagjai használtak különféle célokra.

A palota fontos történelmi helyszín, amelyet látogatók is meglátogathatnak. Bár az épületek nem mindig látogathatók, a környező területen található kiállítások és információs táblák segítenek megérteni a palota történelmét és a királyi család életét.

A palota bemutatja a Melakai királyi család hagyományait és kultúráját. A látogatók betekintést nyerhetnek a régió uralkodói életébe és a hozzájuk kapcsolódó ceremóniákba.

Chinatown

,, A városrész legszebb része a folyóparti sétány, amelyen még akkor is a legnagyobb nyugalomban sétálgathat az ember, amikor egyébként az előbb emlegetett utcák hemzsegnek az embertömegtől. A folyóparti házak jelentős része ízléses graffitikkel van díszítve, amelyek nagyon eredeti hangulatot kölcsönöznek a sétánynak." forrás

Heeren street


Harmony street

Jonker street


Cheng Hoon Teng buddhista templom

Egyéb látnivalók

Szent Pál-templom romjai

Little India


St. Francis Xavier templom

Kampung Morten negyed

Olvasmányos linkek

"A mesterséges, ám szórakoztató portugál és holland giccs mellett Melaka babanyonya része azért is olyan élvezhető, mert kínaiak még ma is élnek itt bőven. Övék a boltok és a jó éttermek, a mellékutcákban pedig legalább kétszáz éves kínai öregemberek ücsörögnek papucsban és atlétatrikóban." forrás,, Melaka az ételek mellett is nagyon hasonló Georgetownhoz Penangban, itt is megtalálhatóak azok a hollandi stílusú épületek, utcák, itt is vannak olyan szép kis sikátorszerű hálózatok, közel a tenger, s éjszaka égnek a ballonok Chinatownban. Itt is rengeteg kultúra keveredik egymással. Jól mutatja ezt a Melaki nők népviselete, ami kultúránként változik.

Az viszont nagy különbség, hogy az itteni riksák kizárólag hello kitty stílusba vannak öltöztetve.

Nagyon megkedveltük ezt a kisvárost, annak ellenére, hogy eddig itt szenvedtünk legjobban a melegtől. " forrás

Fotóegyveleg

a. g. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes