ÚTIKRITIKA.HU / Melaka


hirdetes

útikritikák


Melaka

Melaka szállás

Melakáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A propaganda falfestményen a kiegyensúlíozás jegyében kötelezően szerepel egy kínai, egy öshonos maláj és egy indiai - Kriszta fotója

Melakáról dióhéjban

a hagyományos angol elnevezés a Malacca

Lakosság (2024-ben): 175,000 - kb. 57% öshonos, 33% kínai maláj, 5% indiai

Melaka történelmi negyede az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tele van turista attrakciókkal. Sok is a turista látogató. Két nap elegendő a város fő látnivalóinak megismeréséhez, de kellemesen el lehet itt tölteni 4-5 napot is. Egy nap viszont kevés. A város egyik turisztikai reklám mottója ez: Don't mess with Melaka, azaz Ne vacakolj Melakával, ami feltehetően azt jelenti, hogy nehogy már alábecsüljed a városunkat. 

Melaka turisztikai látnivalóinak többsége a központban található, néhány kilométeres körön belül.  

Melaka 140 kilométerre délre fekszik a maláj fővárostól, Kuala Lumpurtól.

Ugyanakkor Melaka a ki nem használt lehetőségek városa is. Van történelem, építészet, folyópart, hangulat, kaja, minden. Mindez pipa. De ott van ugyanakkor egy hatalmas és teljesen kihasználatlan tengerpart is. Beépítetlen, megközelíthetetlen, elveszett. Pedig, ha a folyóparton tudnak hangulatos sétányt rittyenteni, máshol is tudnának. Óriási parlagon heverő lehetőség, hatalmas kihasználatlan turisztikai potenciál.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Azok a koloniális épületek, amik téglavörös színűek  

2. A portugál, holland, brit gyarmati múlt maradványainak, örökségének izgalmas keveréke

3. Sétálni a Melaka-folyó partján, a legjobb séta a városban

4. A falakon a jópofa street art, azaz művészi igényességű graffitik

5. A folyóparti Reggae bár

6. A turisták nélküli Kampung Morten negyed a megmaradt néhány faházzal

7. Ez a sok téglavörös nekem nagyon bejött

Kriszta fotói

8. A turisták által túlzsúfolt, túltolt Jonker utcánál sokkal jobban tetszett a szomszédos, nem zsúfolt, fotogénebb Herren utca

Kriszta fotói

9. Érdekes volt, hogy amikor a müezzin rákezdett az imára hívó kántálására, akkor az utcai zenészek, a bárok, a riksák azonnal szüneteltették a zenélést, zajongást. Ez eltartott az imádkozás időtartamának végéig. 

10. A kínai negyedben a roppant nyálas elnevezésű Gravy Baby (Szaftos csaj?) étteremben nagyon jókat ettünk. Helyi viszonylatban nem olcsó.

Nem tetszett

1. Ne hétvégére időzítsük az idelátogatást, mert olyankor durván sok a belföldi turista és a kínai csoportok

2. A kerékpáros riksák csicsás öltözéke és giccses diszítések (az ázsiaik ezt szépnek tartják, az európai turisták röhejesnek) Az ordító zenéjük, amivel a kliensnek kedveznek vagy/és fel akarják hívni magukra a figyelmet.

Kriszta fotói

3. Bármennyire illő, sőt szinte elvárt, nekem nem volt kellemes kézzel enni a banánlevélre tálalt sok, lágy halmazálllapotú ennivalót 

4. A gyakori közlekedési dugók

5. A páratartalom magasabb mint sok más maláj városban

6. Az óvárosban a szűk utcákban sok helyen nehézkes a mozgás a gyalogosnak

7. A riksák helyi slágereket ordíttatnak egész nap

8. Nem street art van a falakon, hanem tiszta propaganda. Mondjuk abból nívós, de akkor is.

9. Az amúgy nagyon kellemes folyóparti sétánál kissé zavaró mellékkörülmény volt a víz dohosságából adódó rossz szag.

10. Elég béna a városfejlesztés, és emaitt sok turisztikai potenciál marad kihasználatlanul.

11. A múzeumok elhanyagoltak, tárgyaikat nem kellő korszerűséggel prezentálják

12. Sok az erdetileg szép, de jó ideje elhanyagolt, kopott ház.

Kontraszt - Kriszta fotója

Vélemények

"Minden nemzet itt hagyta a nyomát, így a város magán viseli a gyarmattartók stílusjeleit, azaz rendkívül sokszínűvé vált Melaka. Több arca van, több nemzet leszármazottjai élnek is, több vallás és szokás van egy helyen. Ezt úgy képzeljétek el, hogy megálltunk egy sarkon, és előttünk egy kínai, mögöttünk egy hindu, bal oldalt pedig egy muszlim mecset állt. Na és egy utcával arrébb mi volt? Hát persze hogy egy keresztény templom." forrás


"Ha már Malajziában jártam, nem hagyhattam ki Melakát, amely világörökségi státuszt élvez, bár ez láthatóan nem zavarja a városvezetést abban, hogy giccsparádét rendezzenek a belvárosban. Többek között egy vízimalmot is építettek, mert úgy gondolták, az majd tetszik a turistáknak. A gond az, hogy egy védett státuszú városról beszélünk, ahol soha nem volt vízimalom.

Na, még egy rózsaszínű tehén is - Kriszta fotója

De hasonlóképp megütköztem a kínai negyed bejáratánál tekergő brutálisan nagy kígyós installáció látványán. Annál már csak a tuktuk taxik giccsesebbek, melyeket tulajdonosaik a lehető legcsicsásabbra díszítenek karácsonyfadíszekkel, műanyag virágokból készült koszorúkkal és villogó fényekkel. Melaka nem önmagában került fel a világörökségi listára, hanem George Townnal karöltve. Az ország legrégebbi angol gyarmati településén kiváló állapotban maradtak fenn a koloniális építészet emlékei, templomok, középületek, szállodák. Kevés városban érzékelhető annyira a multikulturális jelleg, mint itt: mecsetet, kínai pagodát, buddhista, hindu és keresztény templomot egyaránt találunk, és a lakosság is rendkívül vegyes." forrás

Kriszta fotója

,, Chinatownban, a történelmi belvárosban laktam, egy lépésre mindentől, ami érdekes. Kis galériák, lépten-nyomon kis múzeumok, kávézók, minden vallás templomai, a portugál, a holland és a brit gyarmati múlt nyomai – hát ez valami elképesztő keverék. A gyarmati stílusú kis házak kínai és maláj feliratokkal igen abszurdak, de valahogy mégis kellemes, ízes, fűszeres az egész. Nagy kedvencem lett még a várost kettészelő folyót mindkét oldalon végigkövető sétány. Hát az valami szuper hangulatos, főként, hogy a 30+ fokos melegben a népek inkább a hajókirándulásra szavaznak, a sétányon kb. egy lélek sincs, ha mégis, akkor azok helyi arcok.

Persze, végig kell járni a kötelező helyeket: a Jonker és Heeren utcák, a Stadthuys és a Christ Church és a Óratorony, a Szent Pál templom romja, a valahai portugál erődből egyetlenként megmaradt La Famosa kapu meg a számtalan mindenféle vallás temploma – de aztán jól el kell veszni a kis utcákban, élvezni a hangulatot. Megéri.(2018)" forrás

Kriszta fotója

.

Odajutás

Szingapurból Melakába buszozás legalább 12 órás. Kuala Lumpurból busszal vagy Grabbel. Busszal 3-4 óra, grabbel is 2-3.  

Szállás

Hotelek : A Belváros tele van picike butik hotelekkel, nagyon aranyosak, színvonalasak. Viszont nem tartozik hozzájuk medence és lehetnek nagyon zajosak. A medence megléte a folyamatos 30 fokos hőmérséklet mellett igen nagyon fontos.

Airbnb/booking-on nagyon jó lakásokat tudunk bérelni remek áron. De kb 30 percnyire a belvárostól. Ami grabbel 10 perc és 10-20 ringgit, gyalog cca 30-40 perc. A lakások modern toronyházakban vannak, többhálósak, nyilván a management companytól függően eltérő a felszereltségük. Viszont a toronyházakban van medence, edzőterem, néha még kilátó is. A toronyház is csak éjszaka csendes, folyamatosan épülnek a környéken a következő toronyházak.

           Itt, az Atlantis-ban laktunk ketten, egy három hálószobás, két fürdőszobás, 114 négyzetméteres lakásban, 100 USD/éjszaka áron (!!)

                                                                                               Kriszta fotója)

Ajánlott hotel a Belváros peremén: Casa del Rio - remek helyen, nyugodt, csöndes, de öt percre mindentől. Szépek a szobái és a medencéje is nagyon kellemes. Ötcsillagos, így az ára is az.

Nem ajánlott: semmi a szigeten. Pulau a helyi neve vagy Melaka Gateway, Malacca Island. Nagyon eltolták ennek a szigetnek az ingatlan fejlesztését, semmilyen, de tényleg semmiféle működő szolgáltatás nincs a szigeten. Néhány lakóházban laknak, ott a mecset és millió üres ingatlan. Rémisztő és kényelmetlen lehet ott lakást bérelni.

Helyi közlekedés

Grab

Kényelmes, mindenki ezt használja. Röhejesen olcsó. A városon belül ritkán fizettünk egy fuvarért ezer forintnál többet.

Taxi

Az egyforma, bordó színű, bizalmat nem keltő állapoú taxikat ki se próbáltuk. Úgy láttuk, hogy mások sem.

Busz

Van, de nehezen kideríthető, mikor és hová jár. Néha látható egy-egy buszmegálló, kell lennie tömegközlekedésnek is, de nem sikerült megtalálni.


Van elektromos roller bérlési lehetőség is, de az útviszonyok miatt nem igazán praktikus - Kriszta fotója

Gyalog

Rendes cipőben, szandálban könnyen bejárható a város. Ami kell hozzá: egy esernyő napernyő funkcióban. Sok helyen az árkádok is megteszik, de nincsenek mindenhol. Vigyázzon mindenki, itt a gyalogos nem tényezője a közlekedésnek, figyelni kell nagyon.

Ez egy zebra átkelő, bármennyire nem is hagyományos a felfestés. - Kriszta fotója

Étkezés

Minden kapható. Nyugati és keleti konyha minden mennyiségben. Talán a Hard Rock café csöppet túlárazott. A legfrekventáltabb részen is könnyű jó éttermet találni. Ha nem sikerül, irány a 2 pláza, öt percre a látnivalóktól, 15-20 étteremmel. Bevásárolni szintén a plázában lehet, ott van a legnagyobb family mart a városban. Zöldséges itt sincs, piac van és rengeteg pékség.

,, Melaka George Townhoz hasonlóan híres a konyhájáról. Elsősorban az ún. nyonya konyha emelkedik ki, amely a 16. században bevándorolt kínaiktól eredeztetik. Nem kell mondani, hogy itt is komoly „erőfeszítéseket” tettünk hogy a lehető legtöbb helyi finomságot kipróbáljuk. Nem szabad kihagyni az egyik fő helyi specialitást a laksát, amely egy nagyon finom leves. Több változatát is kipróbáltuk, valamelyiknek savanykás íze van, míg más változatok kókusztejjel készülnek.

Másik helyi specialitás a cendol, amely egy jégkása alapú édesség, rengeteg különböző változatát eszik az édesszájú malájok, csak úgy, mint mi. A Jonker 88 nevű étteremben gyakorlatilag csak laksát és cendolt készítenek, mindkettő mennyei. A Chinatown bejáratánál van egy kis helyi étterem, a Kedai Kopi Chung Wah, amelynek étlapja igen rövid, egy étel található rajta, főtt csirke rizsből készült kis golyókkal. Minden alkalommal, amikor elhaladtunk az étterem mellett, láttuk a helyi kínaiak hosszú sorát a bejáratnál, így mi sem tudtuk megállni, hogy egyszer se próbáljuk ki ezt a helyi finomságot. Valóban megérte a várakozást, a rizslabdákba nem tudjuk milyen fúszert tesznek, de egészen mennyei volt." forrás

Napközben a folyóparti étkezőhelyek, bárok jellemzően zárva vannak. - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Vásárlás

Mint mindenhol Malájziában, itt is minden kapható. Amivel turistaként találkozunk, az a rengeteg szuvenír, mindenki vesz előbb vagy utóbb valamit. A napi élethez minden kapható, minden beszerezhető. A piacon automatikusan dupla árat számolnak a turistának, ez van.

,, Ami nagyon meglepett minket Melakában az a plazák mennyisége és azok mérete. A szállásunk közelében volt két hatalmas is, amelyekben eltévedt az ember, és további szintekkel bővítik őket. A maláj gazdaság szárnyalása itt is tetten érhető. Mi is kihasználtuk, hogy az áruházak szinte mindegyikében komolyabb leértétekelések voltak, és az európai gyakorlattal szemben itt a férfi ruházatra is hasonló kedvezmények voltak, mint a nőire." forrás

Éjszakai piacok

Szórakozás

Folyóparti bárok nappal - Kriszta fotói

A folyópart este - Kriszta fotója

Közbiztonság


Melaka - rendőrkapitányság - Kriszta fotója

Egyéb hasznos információk

Két nap alatt remekül megnézhető város, de könnyen el lehet itt tölteni ötöt is.

Látnivalók

Melaka látnivalóiról külön oldalt nyitottunk, hogy szellősebben tudjuk megmutatni. Íme a link:  https://utikritika.hu/malajzia/melaka_latnivaloi

Érdekességek

Az izompacsirta

Melaka nagy büszkesége egy Mr. Universe-győztes, Datuk Wira Gan Boon Leong nevű, helyi kínai pasi (1937-2022). Ő volt a maláj testépítési mozgalom atyja.

Kriszta fotói

Olvasmányos linkek

"A mesterséges, ám szórakoztató portugál és holland giccs mellett Melaka babanyonya része azért is olyan élvezhető, mert kínaiak még ma is élnek itt bőven. Övék a boltok és a jó éttermek, a mellékutcákban pedig legalább kétszáz éves kínai öregemberek ücsörögnek papucsban és atlétatrikóban." forrás,, Melaka az ételek mellett is nagyon hasonló Georgetownhoz Penangban, itt is megtalálhatóak azok a hollandi stílusú épületek, utcák, itt is vannak olyan szép kis sikátorszerű hálózatok, közel a tenger, s éjszaka égnek a ballonok Chinatownban. Itt is rengeteg kultúra keveredik egymással. Jól mutatja ezt a Melaki nők népviselete, ami kultúránként változik.

Az viszont nagy különbség, hogy az itteni riksák kizárólag hello kitty stílusba vannak öltöztetve.

Nagyon megkedveltük ezt a kisvárost, annak ellenére, hogy eddig itt szenvedtünk legjobban a melegtől. " forrás

Fotóegyveleg

Vizitaxi megálló várakozó utasokkal- Kriszta fotói

A 16. században létezett, Flor de la Mar nevű portugál teherhajó másolata a Tengerészeti Múzeum területén - Kriszta fotója

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Kuala Lumpurba Repülőjegyek Kuala Lumpurba
Olcsó repülőjegyek Kuala Lumpurba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes