ÚTIKRITIKA.HU / Belgium


hirdetes

útikritikák


Belgium

Általános tanácsok | Gent | Az Ardennek látnivalói | Leuven | Kusttram (tengerparti vonattúra) | Bokrijki skanzen | Egyéb belga helyek | Fotóegyveleg

Gent - V. Jancsi fotója

Általános tanácsok, világörökség részei

,, Hi Belgium Pass néven közösen dobott a piacra turisztikai kártyát a Brussels Airlines, a brüsszeli repülőtér, a belga vasúttársaság, valamint belgiumi turisztikai hivatalok és városok.

A kártya 149 euróba kerül, ezért az árért pedig retúr repülőjegyet kapunk Brüsszelbe 18 ország 50 repülőteréről – többek között Budapestről is –, két szabadon választott belgiumi város között korlátlanul vonatozhatunk ingyen, valamint számos attrakciót és múzeumot tekinthetünk meg díjmentesen.

A kártyát megvásárlók csütörtökön, pénteken vagy szombaton repülhetnek Brüsszelbe, és vasárnap, hétfőn vagy kedden pedig haza. (2017)"

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Belgiumban:

"A főváros temérdek látnivalója mellett én mégis a történelmi kisvárosokba tett villámlátogatások mellett teszem le a voksom, gyönyörűek ezek a Pécs méretű ékszerdobozok. Igéző a csatornákkal szabdalt Brugge, érintetlen Hanza-városi épületeivel, mintha egy kis skanzenben járnánk. Az itteni városi képtárban Jan van Eyck, Hyeronimus Bosch és kortársaik képei közelebb hozzák a reneszánsz életérzését bármilyen egyetemi kurzusnál. Brugge-től 15 kilométerre, Oostende kikötőjében, az Északi-tenger végtelenjébe mélyedhet a turista tekintete a parti fövenyen sétálva, ha ráunt a fönséges látványra, kis parti bodegákban – pár euróért – frissen kifogott tengeri herkentyűkből lakomázhat a szemfüles, néha pofátlan sirályok közt. Gent városában – kicsit olyan, mint Velence, de nekem sokkal szebb – sincs történelmi emlékekben hiány, itt a fiatalság uralja az utcákat, tereket, ők határozzák meg a város auráját, de sajnos ennyi fért bele egy hosszú hétvégébe, és kénytelen voltam magam mögött hagyni a rendkívül színes, mégis jólesően nyugis Belgiumot. (2013)" forrás


,, Érdemes lekirándulni a tengerpartra (ha már 15km-re van), vonat közvetlenül levisz Blankenberge-be és Oostende-be. Mindkettő csodás város, Oostende egy kicsit nagyobb, gyönyörű parttal, mólóval és sok emberrel, Blankenberge kicsit családiasabb üdülőhely, szintén széles homokos parttal. A vonat oda vissza 8 euró / fő. Ugyan 30km-re vannak egymástól de egy nap alatt akár mindkét város megnézhető, mert a part mentén a világ leghosszabb villamosvonala található, 3 euró/fő 1 út, akár elejétől a végéig, mely összesen 8 part menti települést érint. De Haan szintén gyönyörű, a kettő között van, érdemes ott is leszállni és elidőzni. Knokke-ba nem netünk el (Balnkenberge fölött van), de képek alapján azt is érdemes lehet megnézni ha több idő van rá. Közbiztonság tekintetében béke és nyugalom van, fel sem tűnik, hogy mennyi féle náció él együtt. (Krisztián kommentje, 2017)

-------------------------------

http://www.belgiumidegenvezetes.hu/

Gent

A kb. 250 ezres lakosságú Gent (ejtsd: flamandosan ghent vagy franciásan dzsent) Kelet-Flandria központi városa, ahol a turista igazán lehetőséget kap a flamand kultúra megismeréséhez. Gent felfedezése a turista számára nagyon kellemes, ugyanis a városközpontban dominálnak a sétálóutcák. Gent csupán 50 kilométerre van Brüsszeltől, 39 kilométerre Brugge-től és 52 kilométerre Atwerpentől.

V. Jancsi fotója

Fő látnivalók:

  • A Graslei és a Korenei negyedek csatornamenti házsorai
  • Gravensteen, Európa legnagyobb vizi vára

                                                 V. Jancsi fotója

  • A Belfort, egy 95 méter magas harangtorony
  • A S.M.A.K. nevű modernd művészeti múzeum
  • A katedrális

R. Gy. fotója

,, Tetszett:

1. Gentben az (is) csodálatos, hogy a város 13. é s14. századi épületeire ráépítkeztek, így amikor sétálunk a belváros utcáin, akkor egy-egy pincébe benézve 700 éves köveket látunk. A régi piac épületében pedig ugyanúgy felakasztják a sonkákat száradni a mennyezetről lógó kampókra, mint évszázadokkal ezelőtt. Ők megőrizték a múltjukat és beolvasztották a mindennapjaikba.

2. Mivel a város a textiliparnak köszönhetően már az 1200-as évektől kezdve elkezdett gazdagodni és innovatív polgárainak hála az idők során meg is tartotta vezető szerepét a textilgyártásban, így mindig volt pénz arra, hogy csodás palotákat, templomokat emeljenek. Ennek köszönhetően a városban minden építészeti stílus képviselteti magát: a gótikától a barokkon át a reneszánszig - ennek egyik leglátványosabb példája a városháza, mely egyben vonultat fel több korstílust is. Mellesleg gyönyörű!

3. Idegenvezetőnk a várost a bizarr jelzővel illette: érvényes ez az emberekre (gondolkodás, öltözködés, viselkedés tekintetében), az új építkezésekre, a művészetekre (pl. Gábriel arkangyal szobor gázálarcban - az egyik csatorna mentén)

4. Az emberek nyugodtak, derűsek. Igényesen festenek. A nyugdíjasok is laza eleganciával öltözködnek. Kávézgatnak, sétálgatnak.
-A sokszáz éves épülethomlokzatok mögött a modern, 21.századi belsők (pl. Belga Queen étterem)

5. A 250ezres városban kb. 60ezer diák él, ennek köszönhetően élénk a város éjszakai élete, sok a szórakozóhely, és úgy általában, nagy a nyüzsgés. Szép időben délutánonként a folyóparton heverésznek a fiatalok.

6. Egy nap alatt több évszak is elvonul a város felett: május közepén reggel majd' megfagytunk a +6 fokban, délben fagyiztunk a napsütésben, délután pedig szaladtunk a zivatar elől.

7. Gentben nincsenek telegraffitizve a házfalak, mert külön utcákat dedikáltak a falfirkászoknak: ilyen pl. a belvárosban a Graffiti Werregarenstraat, egy szűk kis utcácska, mely minden nap változik az épp aktuális falfestményeknek köszönhetően. Közepe táján bekukkanthatunk egy udvarba, ahol csend van és béke, zöld pázsit, bokrok, és asztalok, padok: ide többen elvonulnak laptoppal az ölükben, ha nyugalmat keresnek.

Nem tetszett:

1. Koszosak és néhol büdösek a folyók, csatornák

2. Olvastam, hogy a Szent Bavó székesegyház szörnyen giccses. Így is van!

(Andi, 2017)

V. Jancsi fotója

Ötletek:

- Leonidas kézműves csokoládéüzlet (kb. 50 féle bonbonból állíthatjuk össze az otthonra szánt csokoládésdoboz tartalmát. Több dobozméret van, már maga az arany színű papírdobozka is esztétikai élmény, de akár tipikus flamand házikó formájú fémdobozt is választhatunk. Választottunk is. Árban sem vészes: 12EUR-ért 17 szemet pakolnak a dobozkába, de van nagyobb méret is. Ezen kívül: Chocolaterie Cédric Van Hoorebeke kézműves édességműhely a Drabstraat-on, és még más kis csokoládéműhelyek, néhányba be is kukkanthatunk az utcáról és megleshetjük, hogyan készülnek a bonbonok.


- A Szent Bavó Székesegyház a legismertebb a városban és be is kell menni, megnézni a Bárány Imádása c. szárnyasoltárt, de érdemes felkeresni a Szent Miklós és a Szent Mihály templomokat is.

- A történelmi belváros szívében, a Korenlei-on található a Marriott Hotel. Kívülről beolvad a több száz éves házak közé, de érdemes bekukkantani: az ódon külső egy óriási, üvegkupolával fedett modern teret rejt.

- A történelmi belvárosban, a Jan Breydelstraat -on van egy hangulatos kis butik: a Garderobe. Helyi iparművészek, divattervezők termékeit árulják, teljesen elfogadható áron. Nagyon szép ékszereik vannak!

- Esténként nagyon hangulatos a kivilágított belváros!


- Érdemes hajókázni egyet a csatornákon: szuper fotókat lehet készíteni, és saját szemünkkel láthatjuk, hogy a történelmi épületek élnek! Nemcsak éttermekként, üzletekként, de lakóházakként is funkcionálnak - kiteregetett ruhákkal a folyó felett, színes virágokkal, szélben lengedező függönyökkel a nyitott ablakokban.

- A történelmi városmagba autókat ugyan nem engednek be, de jobbról-balról bicajosok száguldoznak a tömegben, és a villamosok is ott tekergőznek mindenhol. Nem lehet csak úgy leállni bámészkodni akárhol

(A.A, 2017)

Brüsszel-Gent vonattal egy útra a menetjegy: 8,70 euró.

"Csodás élmény volt az esti sötétben elhajózni varázslatosan megvilágított Gent-i műemlékházak homlokzatai előtt. Gent igazán az esti órákban mesés, főleg az óvárosi Graslei és Korenlei negyedek tájékán. Elképed az ember, hogy ezek a 600-700 éves házak mennyire jól tartják magukat. A vízparti Graslei tele van hangulatosabbnál hangulatosabb teraszos éttermekkel, kávézókkal. Gent kellemes város, mert sok a gyalogos zóna, és legtöbben járműként a kerékpárt válasszák. Gent nem olyan látványos talán, mint Brugge, de nincs nagyon értékben lemaradva. A sok diák miatt éppenséggel pörgősebb az esti, éjszakai élet, mint Brugge-ben. Gent talán élettel telibb, nyitottabb, mint Brugge, és tulajdonképpen a látnivaló is több.

Brugge-ben kisebb övezetre koncentrálódik a csoda, és ettől hatásosabb, töményebb az élmény. Gent-et nem lehet jól felfedezni, ha nem éjszakázik itt a turista. Este a csatornák mentén (ahol lehet) sétálni romantikus élmény. A középkori házak visszatükröződnek a csatornák vizében. Szuper fotótémák kínálkoznak a Szent Mihály-hídról, hídon. Olyasmi, mint a Károly-híd Prágában, de rövidebb. Masszív kőhíd, amelynek közepén pompázik Szent Mihály vasszobra. Gent-ben lenyűgözőek a templomtornyok látványa. Talán éppen a trehány diákok és turisták miatt az utcák itt-ott szemetesek. Ilyen Brugge-ben nincs. Szerencsénk volt, mert pénteken voltunk Gentben és pont akkor volt a főtéren a vásár ruhaárusokkal, zöldséges és gyümölcsös pultokkal, friss halakkal. Imádtuk." ( J&J, 2013)

"Gent óvárosa: a téglaburkolatú házak, a macskaköves utcák, a folyópart (Graslei és Korenlei), hidak, templomok, parkok... leírhatatlanul szép. Befizettünk egy kis hajókázásra, mert ez az ami még késő délután is elérhető. Megnéztük a St. Bavo katedrálist és a Van Eyck testvérek híres oltárképét, A Bárány imádása-t. A várost átszelő folyó két oldalán álló házak megőrizték eredeti homlokzatukat (erre a műemlékvédelem is kötelezi őket), egyébként belül már mindet modernizálták: bárok, éttermek, szállodák, lakások vannak bennük. Az Mariott hotel például kifejezetten meglepő, modern belülről. Azt viszont nem minden lakó tudja, hogy régen ez az épület volt a bordélyház." forrás

"Gent egyszerűen gyönyörű, főleg a belváros a folyóval és a több száz éves épületekkel és templomokkal. Jó időben nagyon kellemes kiülni egy sörrel a folyópartra. Már ha persze találunk helyet, mert ilyenkor mindenki (helyiek, diákok, turisták) ugyanezt csinálják. A városban rengeteg szórakozóhelyet találhatunk, ennek köszönhetően szerintem mindenki meg tudja találni a neki tetszőt. Van rengetegféle kocsma. De ezeket a kocsmákat ne lepusztult magyar kocsmákként képzeljük el, mert nagyon hangulatos a berendezésük és sokkal jobb az ajánlatuk.

Ajánlanék is három kocsmát a legjobbak közül. Az egyik a Bierhuis, ami a belvárosban az egyik hídfőnél található. Rengeteg fajta sört kaphatunk, de a legjobb a ház söre, amely vörös színű, 13%-os erősségű és nagyon finom. Tényleg nagyon erős, mert az itallapra rá írták, hogy egy ember max. csak hármat vehet. A második kocsma a Dulle Griet, amely a Vrijdagmarkton található. Itt a fél literes különleges korsóban felszolgált Kwak sört kell kipróbálni. A sör is nagyon finom, de a korsója tényleg különleges, ezért kialakult egy hagyomány, egy szokás, hogy a vendégnek le kell vennie a cipőjét, ha azt a sört kéri. Ugyanis, így nem tud elfutni a drága söröspohárral. A harmadik kocsma, amit javasolnék az a Rock Circus a szórakozó negyedben. Itt több, mint 50 féle csapolt sört lehet kapni. Diszkókból is rengeteg van." forrás

,, Brugge-ből lehet kirándulni Gent-be, a vonatjegy a szupertiszta Intercityre oda vissza 13 euró, kb. 20 perces út és óránként legalább 4 járat megy!.

Gent árai hasonlóak mint Brugge-nek, viszont egy nyüzsgőbb nagyváros benyomását kelti, rengeteg a fiatal és azért piszkosabb is. Ha valaki mindkét várost megnézné, javaslom előbb Gent-be menjen, aztán Brugge-be. Brugge után Gent számunkra elhalványult, viszont ha előbb látjuk Gent-et, az is nagyon tetszett volna.

Gent-ben ami említésre méltó, 3 euró egy villamosjegy, de 6 euró a napijegy (komolyan!). És amit semmiképp nem szabad kihagyni, a világhírű Genti oltárképet a Szent Bavó katedrálisból, melynek szintén történelme van (Napoleon és Hitler is elraboltatta, de mégis visszakerült). Golyóálló üvegfal védi (érthető okokból), 4 euró a belépő, de művészetet kedvelőt ez ne riasszon el, megéri!. (Krisztián kommentjéből, 2017)


,, Gent nem is annyira hangulatos város. Persze - gondoltam én -, Brugge után mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél hangulatosabb a világ egyik legromantikusabb városkájánál, de az igazat megvallva, a sokszor zsúfoltnak tűnő Brüsszel is impozánsabbnak hatott, mint Gent. Olyan lehangoló volt, mint az Assassin's Creed első részében Acre városa Damaszkusz és Jeruzsálem után, de nem tudtam pontosan megmondani, hogy miért.

Mert a belváros része nem csúnya, van egy Leie nevű folyócska, ami keresztülfolyik a városon, van pár szépen felépített és megtartott templomuk, UNESCO világörökség harangtoronnyal, egy aránylag nagy főtérrel, és mégis, a kommersz ruha, elektronikai és egyéb boltok az egészet olyan jellegtelenné teszik.* Persze a rengeteg villamosvezeték is sokat ront az összképen, bár a villamos mint olyan dicséretes dolog.(2017)" forrás


A szállások nem olcsók, a város ellenben hangulatos nagyon. Kelet-Flandria tartomány legnagyobb városa és központja. Történelmi múltja mély, a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Jelenleg egyeteme révén ismert, elég erős az egyetemi élet, a sok fiatal bulizik és iszogat az ikonikus hídnál a központban, és sok szórakozóhely is van.
Az ételek drágák, a belga sütl krumpli finom (belfrites), de érdemes megnézni az értékeléseket mielőtt megvesszük, a központban több turista-csapda is van, olajban tocsogó rossz minőség, drágán. Érdemes beülni szép külsejű helyekre a kétes kinézetű gyors kajáldák helyett, annyival nem drágábbak, ellenben a minőségi különbséget zongorázni lehet.
Észak Firenzéjeként is emlegetik egyébként a várost. (2022)

Az Ardennek látnivalói

  • Namur: kicsi, aranyos, nyugis hely, szuper éttermekkel, érdekes a masszív Citadellája, kellemes kis terek, vidékies, gyalog könnyen bejárható
  • Durbuy: a környéken jó kis erdei sétákat érdemes tenni, kicsi, sármos, festői, szép házak, nyáron túl sok a turista
  • Dinant: itt is van egy Citadella, jó kiinduló pont az Ardennek felfedezéséhez, egy-két óra alatt bejárható, a folyója elég piszkosnak tűnik
  • Bastogne: érdekes a 2. világháborús történeti múzeuma (a híres, 1944-es ardenneki csata)
  • Bouillon: az erődítmény érdekes, 2-3 órás program

Leuven

Leuven (ejtsd: löven) egy neves flamand egyetemi város, közel 100 ezres lakossággal. Leuven 26 kilométerre fekszik Brüsszeltől.

Arenberg kastély - g.r. fotója 

"A város történelmisége miatt az utcák meglehetősen szűkek, ezért Leuvenben rengeteg az egyirányú út, valamint az egész belvárosban 30 km/h-s korlátozás vonatkozik az autókra. A diákok magas száma, valamint az autóval való nehézkes közlekedés miatt igen sokan pattannak biciklire. Ugyan a diákok kapnak éves bérletet a helyi tömegközlekedésre, a ritka járatok miatt a mégis inkább a biciklit választják. A belváros tömörsége miatt az ide látogatók akár gyalog is körbejárhatják a várost." forrás


"Leuven kb. 20 perces vonatozásra van Brüsszeltől. Az már teljes mértékben Flandria. Az emberek hollandul beszélnek. Innen származik a Stella Artois sör, ami nálunk egyébként nem az igazi. Mondták a fiúk, hogy köze nincs az itt és a náluk kaphatónak. És egyébként a leuveni Katolikus Egyetemtől vettük meg a Leuveni kódexet a belgáktól, amiben az Ómagyar Mária siralom is megtalálható. Nagyon hangulatos kis belga város, rengeteg belga sörözővel. Nagyon szép a városháza is, mint egy mesebeli kastély. Örülök, hogy elmentem Leuvenbe, meseszép. (2013)" forrás

Kusttram (tengerparti vonattúra)

A belga tengerparti városokban nagyon nehéz parkolni, ezért érdemes ezzel a parti vonattal bejárni a térséget. 68 kilométeres vasúti szakaszról van szó.

"De szombaton elindultunk. Oostendébe először, ami másfél óra vonattal. Itt szétnéztünk - nem volt sok látnivaló...- majd felszálltunk a világ leghosszabb villamos vonalára. Bizony: 15 tengerparti városkát köt össze, de sajnos közel sem olyan nagy élmény, mint aminek hangzik. Viszont 2 euró volt és 1 órát utaztunk, ami nem is olyan rossz. Így jutottunk el Knokkéba, amit sokkal szebb tengerparti városnak mondanak. Itt beültünk ebédelni, én 12 euróért kaptam egy kisebb pulykát, amit el sem bírtam fogyasztani. Utána megkerestük a tengert, dacoltunk a szelekkel, pózoltunk egy sort, majd nyugágyaztunk:)" forrás


"Szerettünk volna Belgiumba járva kicsit strandolni is, lévén nyáron jártunk ott. Zeebrugge-nek van ugyan homokos strandja, de az ottani nagy ipari kikötő miatt lehangoló a környezet. A belga tengerpart végig homokos, így próbálkoztunk máshol is. Blankenberge-nek jó a strandja családok számára, Knokke túl menőnek tűnt. Amszterdamból a legkönnyebben megközelíthető strand: Zandvoort, kb. 25 kilométer közöttük a távolság." (B. L. , 2013)

Bokrijk-i skanzen

Bokrijk egy nagy szabadtéri múzeum, vagyis skanzen a Flamand régióban. Ez az egyik legnagyobb skanzen Európában, és nagyon népszerű turisztikai látványosság a régióban.

A múzeum az 1900-as évek elején bemutatott vidéki életstílusra fókuszál, és bemutatja a belga népi kultúrát, a falusi életmódot, az agrárgazdaságot és a kézművességet. A skanzen területén számos hagyományos épület található, beleértve a malomépületeket, a tanyákat, a kápolnákat és a kovácsműhelyeket.

A múzeum állandó és időszakos kiállításokat kínál a látogatóknak, amelyek bemutatják a belga kultúrát, a kézműves tevékenységeket és a vidéki életet az elmúlt évszázadokban. A skanzen területén különböző eseményeket és tevékenységeket is szerveznek, mint például a néptáncos és zenei előadások, kézműves bemutatók, traktoros és lovas felvonulások, illetve a régi időkbe kalauzoló vezetett túrák.

Egyéb belga helyek

Oostende

Ha valaki szeretné megismerni a belga tengerparti érzést, érdemes ellátogatnia Oostendébe, annál is inkább, mert vonattal mindössze 13 percre található Brugestől, és óránként többször indulnak járatok. Hétvége révén a retúrjegy mindössze 5,6 euró volt. A városban a pályaudvar mellett található egy gyönyörű gótikus katedrális, a széles, homokos tengerparti sáv mellett pedig sört kortyolgatva élvezhetjük a kilátást.

Aji fotója

Namur

"Namur (vagy hollandul Namen) Belgium Vallónia régiójában található, a Meuse és a Sambre folyó összefolyásánál. A Brüsszeltől és Liègetől is egyaránt egy órás távolságra fekvő, 110 000 fő lakosú kisváros, jól megközelíthetőséggel és kiváló természeti adottságokkal rendelkezik. Namur a Brussels South Charleroi reptértől helyi közlekedéssel 50-60 perc alatt elérhető (transzfer költsége: 11 euró). A városban mozi (Eldorado) és színház valamint számos kis étterem söröző és kávézó is található. (2015)" forrás

sz. a. fotója

"A városban érdemes szétnézni, és egy kisebb városnéző túrát beiktatni hogyha itt járunk, hiszen szép épületek, és nevezetességek találhatók itt. A világörökség része például a namuri harangtorony, amelyet szerintem is érdemes legalább egyszer lefényképezni.

A város már a kelta időkben fontos kereskedelmi csomópont volt. A város a római kor után is virágzó település maradt, mert a kora középkorban a Merovingok egy várat emeltek a folyó mellett.

Namur egy 100 ezres város, és Belgium Vallon területének „fővárosa”, mely két folyó a Meuse és a Sambre találkozásánál terül el. A város ad otthont a vallon parlamentnek. A belgák gyakran emlegetik a várost, mint a burzsoák városát, hiszen a város igen gazdag 17-18. században épült villákban, melyek főleg a citadella lábánál, vagy a folyó partján helyezkednek el.

Mivel Belgium legtöbb városa történelmi, így Namur is gyönyörű házakkal van tele, de nincsenek igazán nagy tereik. Ezért otthonosabbnak éreztem a várost, mint Belgium többi városát, a viszonylag széles utak, nagyobb terek, valamint a citadella miatt.

A világörökség részét képező harangtornyot eredetileg 1388-ban építették. A jelenlegi kinézetét a 16. században kapta. A harangtoronyhoz tartozó galéria folyamatosan ideiglenes kiállításokat kínál, általában ingyenes belépéssel.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

j.s. fotója

Knokke-Heist - sz. a. fotója

j.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon