ÚTIKRITIKA.HU / Belgium


hirdetes

útikritikák


Belgium

Repülőjegy, repülés | Autóval | Szállásválasztás | Úti okmányok

Bruges - Kriszta fotója

Repülőjegy, repülés, utazás repülővel

A Budapest és Brüsszel között közlekedő légitársaságok közül a Brussels Airlines járatai a Brüsszel-Zaventem repülőteret használják, a Wizzair és a Ryanair fapados járatok pedig a belga fővárostól 60 kilométerrel délre található Charleroi repülőtérre közlekednek. A repülési idő valamivel kevesebb, mint két óra. Budapest és Brüsszel légvonalban 1130 kilométer. Charleroi és Brüsszel között autóval (taxival) a közlekedés átlagos időtartama egy óra.

Charleroi reptér-Brüsszel közlekedés: Vonat nem megy ki a repülőtérre. érkezéskor busszal jut el az ember Charleroi pályaudvarára és onnan lehet bevonatozni a fővárosba. A vonatjegyet már a repülőtéren is meg lehet venni egy automatából. A repülőtéri épületből kilépve balra kell fordulni és ott van a TEC feliratú jegyautomata. Ugyanonnan indulnak az A betűs jelzésű buszok.

Egy irányba 14 (vagy 13?) euró a jegy, és ezzel lehet használni a buszt is, ami a Charleroi-i (sárlöroá) pályaudvarra viszi a turistát. A reptérről induló busz vezetőjének egyszerűen fel kell mutatni a jegyet, a vonaton meg persze a kalauznak. Ha oda-vissza jegyet vesz az utazó, akkor az 22 euróba kerül (csekély kedvezmény), viszont a visszaút időpontját (nap, óra, perc!) meg kell adni.

Pozsonyból is megy repülő Charleroi repülőterére. Lévén Belgium kis ország, belső légi közlekedés nem létezik.

A repülőtérről busszal, vonattal vagy taxival, uberrel juthatunk be a városba. Létezik egy előre rendelhető reptéri transzfer kicsit kedvezőbb áron, mint a taxi, ahol a személyre szabott igényeket is kommunikálni lehet előre. Ezen a linken lehet foglalni.

Autóval

Budapest és Brüsszel között gépkocsival 1352 kilométert kell megtenni, csaknem teljes szakaszon, autópályán. Megállás nélküli autózást feltételezve ennek időtartama kb. 13 és fél óra. Bécs-Passau-Köln rövid szakaszon áthaladva holland területen-Brüsszel. A benzin és autópályadíjak költsége egy útra kb. 170 euró.

Vonattal is mehetünk, különösen akkor, ha egy közeli városból, országból érkezünk. Összehasonlításképpen érdemes tájékozódni legalább.

Szállásválasztás

Brüsszel: Kerüljük a külvárosokat, mert azok nem túl biztonságosak. Az Európai negyed pedig esténként elég kihalt. Így a szállásunkat érdemesebb a Főtérhez minél közelebb foglalni. Vagy egy olyan negyedbe, ahol döntően a helyi középosztály lakik, nagyon kellemes. Ezen a linken több hotel és szállásfoglaló rendszer  ajánlatai összehasonlíthatóak és foglalhatóak.

Úti okmányok

Természetesen nem kell vízum a magyar állampolgároknak, sőt útlevél-ellenőrzés sincs a belga határon vagy a repülőtéren. Útlevélre vagy személyi igazolványra a személyünk esetleges azonosítása miatt van szükség az ott tartózkodás folyamán.

Bármely típusú személyi igazolvány elfogadott.

A 3 hónapnál nem hosszabb időre Belgiumba érkező európai uniós állampolgár és az őt kísérő családtagjai - amennyiben nem szállodában, panzióban, kempingben laknak -, kötelesek bejelentkezni 10 napon belül a tartózkodási helyük szerint illetékes önkormányzati hivatalnál (commune) az érvényes úti okmányuk bemutatásával, ahol nyilvántartásba veszik őket. Ez a nyilvántartásba vétel (déclaration d’arrivée) a Belgiumba történő megérkezéstől számított 90 napig érvényes. Amennyiben a beutazó elmulasztja a regisztrációt, a belga hatóságok bírságot szabhatnak ki.

Belgiumra is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fotóegyveleg

Jancsi a bőség zavarával

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon