hirdetes

útikritikák


Gent

Gentról röviden|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás |Szórakozás| Közbiztonság |Más praktikus információk |Óváros|Katedrális|Városháza|Graslei negyed|Korenlei-csatorna negyed|Régi piac negyede|Szent Mihály-templom|Szent Mihály-híd|Gravensteen erődítmény |Hajózás a csatornákon|Kranlei-csatorna|Más látnivalók |Érdekességek |Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Gentról röviden

hollandul is: Gent (ghent), angolul: Ghent, francául: Gand (dzsent)

Lakosság (2024-ben): 231,500, de a vonzáskörzetével együtt 477,000

Gent Belgium negyedik legnépesebb városa.

Gentben a helyiek anyanyelve a flamand (holland). Nagyon sokan tudnak angolul. 

A lakosság kb. 36 százaléka külföldi származású, kb. 16 százalék nem is belga állampolgár. 

Gent a legjelentősebb egyetemi város Flandriában.

Kelet-Flandria központi városa, ahol a turista igazán lehetőséget kap a flamand kultúra megismeréséhez. Gent felfedezése a turista számára nagyon kellemes, ugyanis a városközpontban dominálnak a sétálóutcák. Gent csupán 50 kilométerre van Brüsszeltől, 39 kilométerre Brugge-től és 52 kilométerre Atwerpentől.

,,Észak Firenzéjeként" is emlegetik a várost.

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A helyiek segítőkészsége, amikor tájékzódás céljából hozzájuk fordultunk

Nem tetszett

1. A történelmi városmagba autókat ugyan nem engednek be, de jobbról-balról bicajosok száguldoznak a tömegben, és a villamosok is ott tekergőznek mindenhol. Nem lehet csak úgy leállni bámészkodni akárhol.

2.

Vélemények

,, Tetszett:

1. Gentben az (is) csodálatos, hogy a város 13. é s14. századi épületeire ráépítkeztek, így amikor sétálunk a belváros utcáin, akkor egy-egy pincébe benézve 700 éves köveket látunk. A régi piac épületében pedig ugyanúgy felakasztják a sonkákat száradni a mennyezetről lógó kampókra, mint évszázadokkal ezelőtt. Ők megőrizték a múltjukat és beolvasztották a mindennapjaikba.

2. Mivel a város a textiliparnak köszönhetően már az 1200-as évektől kezdve elkezdett gazdagodni és innovatív polgárainak hála az idők során meg is tartotta vezető szerepét a textilgyártásban, így mindig volt pénz arra, hogy csodás palotákat, templomokat emeljenek. Ennek köszönhetően a városban minden építészeti stílus képviselteti magát: a gótikától a barokkon át a reneszánszig - ennek egyik leglátványosabb példája a városháza, mely egyben vonultat fel több korstílust is. Mellesleg gyönyörű!

3. Idegenvezetőnk a várost a bizarr jelzővel illette: érvényes ez az emberekre (gondolkodás, öltözködés, viselkedés tekintetében), az új építkezésekre, a művészetekre (pl. Gábriel arkangyal szobor gázálarcban - az egyik csatorna mentén)

4. Az emberek nyugodtak, derűsek. Igényesen festenek. A nyugdíjasok is laza eleganciával öltözködnek. Kávézgatnak, sétálgatnak.
-A sokszáz éves épülethomlokzatok mögött a modern, 21.századi belsők (pl. Belga Queen étterem)

5. A 250ezres városban kb. 60ezer diák él, ennek köszönhetően élénk a város éjszakai élete, sok a szórakozóhely, és úgy általában, nagy a nyüzsgés. Szép időben délutánonként a folyóparton heverésznek a fiatalok.

6. Egy nap alatt több évszak is elvonul a város felett: május közepén reggel majd' megfagytunk a +6 fokban, délben fagyiztunk a napsütésben, délután pedig szaladtunk a zivatar elől.

7. Gentben nincsenek telegraffitizve a házfalak, mert külön utcákat dedikáltak a falfirkászoknak: ilyen pl. a belvárosban a Graffiti Werregarenstraat, egy szűk kis utcácska, mely minden nap változik az épp aktuális falfestményeknek köszönhetően. Közepe táján bekukkanthatunk egy udvarba, ahol csend van és béke, zöld pázsit, bokrok, és asztalok, padok: ide többen elvonulnak laptoppal az ölükben, ha nyugalmat keresnek.

Nem tetszett:

1. Koszosak és néhol büdösek a folyók, csatornák

2. Olvastam, hogy a Szent Bavó székesegyház szörnyen giccses. Így is van!

(Andi, 2017)

R. Gyuri fotója

,,Csodás élmény volt az esti sötétben elhajózni varázslatosan megvilágított Gent-i műemlékházak homlokzatai előtt. Gent igazán az esti órákban mesés, főleg az óvárosi Graslei és Korenlei negyedek tájékán. Elképed az ember, hogy ezek a 600-700 éves házak mennyire jól tartják magukat. A vízparti Graslei tele van hangulatosabbnál hangulatosabb teraszos éttermekkel, kávézókkal. Gent kellemes város, mert sok a gyalogos zóna, és legtöbben járműként a kerékpárt válasszák. Gent nem olyan látványos talán, mint Brugge, de nincs nagyon értékben lemaradva. A sok diák miatt éppenséggel pörgősebb az esti, éjszakai élet, mint Brugge-ben. Gent talán élettel telibb, nyitottabb, mint Brugge, és tulajdonképpen a látnivaló is több.

Brugge-ben kisebb övezetre koncentrálódik a csoda, és ettől hatásosabb, töményebb az élmény. Gent-et nem lehet jól felfedezni, ha nem éjszakázik itt a turista. Este a csatornák mentén (ahol lehet) sétálni romantikus élmény. A középkori házak visszatükröződnek a csatornák vizében. Szuper fotótémák kínálkoznak a Szent Mihály-hídról, hídon. Olyasmi, mint a Károly-híd Prágában, de rövidebb. Masszív kőhíd, amelynek közepén pompázik Szent Mihály vasszobra. Gent-ben lenyűgözőek a templomtornyok látványa. Talán éppen a trehány diákok és turisták miatt az utcák itt-ott szemetesek. Ilyen Brugge-ben nincs. Szerencsénk volt, mert pénteken voltunk Gentben és pont akkor volt a főtéren a vásár ruhaárusokkal, zöldséges és gyümölcsös pultokkal, friss halakkal. Imádtuk." ( J&J)


Brugge-ből lehet kirándulni Gent-be, a vonatjegy a szupertiszta Intercityre oda vissza 13 euró, kb. 20 perces út és óránként legalább 4 járat megy!.

Gent árai hasonlóak mint Brugge-nek, viszont egy nyüzsgőbb nagyváros benyomását kelti, rengeteg a fiatal és azért piszkosabb is. Ha valaki mindkét várost megnézné, javaslom előbb Gent-be menjen, aztán Brugge-be. Brugge után Gent számunkra elhalványult, viszont ha előbb látjuk Gent-et, az is nagyon tetszett volna.

Gent-ben ami említésre méltó, 3 euró egy villamosjegy, de 6 euró a napijegy (komolyan!). És amit semmiképp nem szabad kihagyni, a világhírű Genti oltárképet a Szent Bavó katedrálisból, melynek szintén történelme van (Napoleon és Hitler is elraboltatta, de mégis visszakerült). Golyóálló üvegfal védi (érthető okokból), 4 euró a belépő, de művészetet kedvelőt ez ne riasszon el, megéri!. (Krisztián kommentjéből, 2017)

F. F. fotója

, Gent nem is annyira hangulatos város. Persze - gondoltam én -, Brugge után mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél hangulatosabb a világ egyik legromantikusabb városkájánál, de az igazat megvallva, a sokszor zsúfoltnak tűnő Brüsszel is impozánsabbnak hatott, mint Gent. Olyan lehangoló volt, mint az Assassin's Creed első részében Acre városa Damaszkusz és Jeruzsálem után, de nem tudtam pontosan megmondani, hogy miért.

Mert a belváros része nem csúnya, van egy Leie nevű folyócska, ami keresztülfolyik a városon, van pár szépen felépített és megtartott templomuk, UNESCO világörökség harangtoronnyal, egy aránylag nagy főtérrel, és mégis, a kommersz ruha, elektronikai és egyéb boltok az egészet olyan jellegtelenné teszik.* Persze a rengeteg villamosvezeték is sokat ront az összképen, bár a villamos mint olyan dicséretes dolog.(2017)"


A szállások nem olcsók, a város ellenben hangulatos nagyon. Kelet-Flandria tartomány legnagyobb városa és központja. Történelmi múltja mély, a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Jelenleg egyeteme révén ismert, elég erős az egyetemi élet, a sok fiatal bulizik és iszogat az ikonikus hídnál a központban, és sok szórakozóhely is van.   (2022)

Odajutás

Brüsszel-Gent vonattal egy útra a menetjegy: 8,70 euró.

Szállás

Helyi közlekedés

Gent központja meglehetősen kicsi, így gyalogosan is könnyen bejárható. Azonban a főpályaudvar (Gent Sint-Pieters) nincs a belvárosban, gyalog körülbelül fél óra sétára található. A legjobb megoldás a villamos, amely közvetlenül a központba visz 10-15 perc alatt.

Kerékpár

A kerékpár a javasolt közlekedési eszköz Gentben. Azonban sok olyan út van, ami macskaköves, éd emiatt rázkódós élménnyé teheti a biciklizést. Ügyelj arra is, hogy távol maradj a villamossínektől. Látni fogod, hogy nem vagy egyedül a kerékpároddal: sok helyi lakos használ biciklit közlekedésre. Még a volt polgármester is egész nap kerékpárral közlekedik.

Sok biciklitámasz van, amelyek megkönnyítik a kerékpár lezárását (ami fontos!). Sok korábbi egyirányú utca kétirányúvá lett átalakítva a kerékpárosok számára.

R. Gyuri fotója

Étkezés

Gent kiváló és megfizethető ízelítőt nyújt a flamand konyhából, amelyet a helyiek Európa egyik legjobbjának tartanak, mivel ötvözi a francia kifinomultságot az észak-európai konyhai célirányossággal. Próbálj ki néhány helyi specialitást, mint például a kagyló, a borda vagy a 'stoverij' (egyfajta puha hús, amelyet három órán át sötét sörben főznek barna mártással) belga sült krumplival.

Egy másik gent-i étel a "Gentse waterzooi" (szó szerint "főtt víz Gentből"), ami eredetileg a szegények étele volt, egy pörkölt olcsó halból (általában rombuszhalat használva) és zöldségekből. Manapság gyakran készítik csirkével is.

Belga gofrikat tömérdek utcai árusnál lehet kapni a városban.

A Korenmarkt és Vrijdagmarkt éttermei jó ajánlatokkal szolgálnak, elfogadható árakon; a Brasserie Borluut étlapjai és napi menüi remek ár-érték arányt nyújtanak, és rendelhető a fentebb említett Gentse waterzooit is.

A valóban felkapott éttermek a 14. századi negyedben, az úgynevezett 'Patershol'-ban találhatók, a kastély közelében. Emellett Gentben nagy török közösség él, amely a kicsit északabbra található Sleepstraat körül összpontosul, ahol sok török étterem található.

Az ételek drágák, a belga sűltl krumpli finom (belfrites), de érdemes megnézni az értékeléseket mielőtt megvesszük, a központban több turista-csapda is van, olajban tocsogó rossz minőség, drágán. Érdemes beülni szép külsejű helyekre a kétes kinézetű gyors kajáldák helyett, annyival nem drágábbak, ellenben a minőségi különbséget zongorázni lehet. (2022)

Epres gofri - gégé fotója

Vásárlás

Leonidas kézműves csokoládéüzlet (kb. 50 féle bonbonból állíthatjuk össze az otthonra szánt csokoládés doboz tartalmát. Több dobozméret van, már maga az arany színű papírdobozka is esztétikai élmény, de akár tipikus flamand házikó formájú fémdobozt is választhatunk. Választottunk is. Árban sem vészes: 12EUR-ért 17 szemet pakolnak a dobozkába, de van nagyobb méret is. Ezen kívül: Chocolaterie Cédric Van Hoorebeke kézműves édességműhely a Drabstraat-on, és még más kis csokoládéműhelyek, néhányba be is kukkanthatunk az utcáról és megleshetjük, hogyan készülnek a bonbonok.

A történelmi belvárosban, a Jan Breydelstraat -on van egy hangulatos kis butik: a Garderobe. Helyi iparművészek, divattervezők termékeit árulják, teljesen elfogadható áron. Nagyon szép ékszereik vannak! (2017)

Szórakozás

"Gent egyszerűen gyönyörű, főleg a belváros a folyóval és a több száz éves épületekkel és templomokkal. Jó időben nagyon kellemes kiülni egy sörrel a folyópartra. Már ha persze találunk helyet, mert ilyenkor mindenki (helyiek, diákok, turisták) ugyanezt csinálják. A városban rengeteg szórakozóhelyet találhatunk, ennek köszönhetően szerintem mindenki meg tudja találni a neki tetszőt. Van rengetegféle kocsma. De ezeket a kocsmákat ne lepusztult magyar kocsmákként képzeljük el, mert nagyon hangulatos a berendezésük és sokkal jobb az ajánlatuk.

Ajánlanék is három kocsmát a legjobbak közül. Az egyik a Bierhuis, ami a belvárosban az egyik hídfőnél található. Rengeteg fajta sört kaphatunk, de a legjobb a ház söre, amely vörös színű, 13%-os erősségű és nagyon finom. Tényleg nagyon erős, mert az itallapra rá írták, hogy egy ember max. csak hármat vehet. A második kocsma a Dulle Griet, amely a Vrijdagmarkton található. Itt a fél literes különleges korsóban felszolgált Kwak sört kell kipróbálni. A sör is nagyon finom, de a korsója tényleg különleges, ezért kialakult egy hagyomány, egy szokás, hogy a vendégnek le kell vennie a cipőjét, ha azt a sört kéri. Ugyanis, így nem tud elfutni a drága söröspohárral. A harmadik kocsma, amit javasolnék az a Rock Circus a szórakozó negyedben. Itt több, mint 50 féle csapolt sört lehet kapni. Diszkókból is rengeteg van." forrás

Közbiztonság

Sötétedés után job elkerülni ezeket a környékeket: Citadelpark (Gent központjától délre), Új-Gent (délnyugatra) és Wondelgem (északnyugatra). Ha Gent központjában maradsz, nincs ok aggodalomra, csak használd a józan eszed.

Más praktikus információk

1. Gentben a csapvíz teljes nyugalommal iható, sőt még jó is az íze.

Óváros

"Gent óvárosa: a téglaburkolatú házak, a macskaköves utcák, a folyópart (Graslei és Korenlei), hidak, templomok, parkok... leírhatatlanul szép. Befizettünk egy kis hajókázásra, mert ez az ami még késő délután is elérhető. Megnéztük a St. Bavo katedrálist és a Van Eyck testvérek híres oltárképét, A Bárány imádása-t. A várost átszelő folyó két oldalán álló házak megőrizték eredeti homlokzatukat (erre a műemlékvédelem is kötelezi őket), egyébként belül már mindet modernizálták: bárok, éttermek, szállodák, lakások vannak bennük. Az Mariott hotel például kifejezetten meglepő, modern belülről. Azt viszont nem minden lakó tudja, hogy régen ez az épület volt a bordélyház." forrás

Korenmarkt

r. sz. fotója

Katedrális

Sint-Baafskathedraal

angolul: Saint Bavo's Cathedral

cs. n. fotója

R. Gyuri fotói

Harangláb

(Het Gentse Belfort)

l. c. fotója

Városháza

(Stadhuis)

cs. r. fotója

Graslei negyed

l. d. fotója

cs. n. fotója

Korenlei-csatorna negyed

(Kraanlei)

Az Irgalmasság hét műve ház (Seven Works of Mercy house)- cs. n. fotója

A történelmi belváros szívében, a Korenlei-on található a Marriott Hotel. Kívülről beolvad a több száz éves házak közé, de érdemes bekukkantani: az ódon külső egy óriási, üvegkupolával fedett modern teret rejt.

Régi piac negyede

Szent Mihály-templom

v. d. fotói

Szent Mihály-híd

k. r. fotója

Gravensteen erődítmény

V. Jancsi fotója

Hajózás a csatornákon

Érdemes hajókázni egyet a csatornákon: szuper fotókat lehet készíteni, és saját szemünkkel láthatjuk, hogy a történelmi épületek élnek! Nemcsak éttermekként, üzletekként, de lakóházakként is funkcionálnak - kiteregetett ruhákkal a folyó felett, színes virágokkal, szélben lengedező függönyökkel a nyitott ablakokban.


Úgy döntöttünk, hogy városnéző túránkat egy 40 perces hajókirándulással kezdjük a középkori központon keresztül. A hajónk avárost kettéválasztó Grasbrug híd alatt, a Leie folyón indult

A hajónk nyitott tetejű volt, de voltak ponyvák, amelyek megvédtek minket az esőtől, és amelyek automatikusan leereszkedtek, amikor hidak alatt haladtunk át. Érdekes volt a várost a víz felől megtekinteni, és mivel az idegenvezetés   angolul is elhangzott, sok érdekes tényt tanultunk meg útközben.


Pech - V. Jancsi fotója

Kranlei-csatorna

Más látnivalók

Szépművészeti Múzeum

Városi Múzeum (STAM)

Népművészeti Múzeum

A Sint-Baafsabdij romjai

b. m. fotója

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

sz. s. fotója

J. D. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon