ÚTIKRITIKA.HU / Francia Guyana


hirdetes

útikritikák


Francia Guyana

Francia Guyana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Egészség | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Cayenne | Kourou űrközpont | Ördög-sziget | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyi emberek | Turista etikett | Helyi konyha | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

g.s. fotója

Francia Guyana dióhéjban

 • Francia Guyana Franciaország tengerentúli területe. Lakóinak kb. 90 százaléka egyáltalán nem akar függetlenedni Franciaországtól, amely Dél-Amerikában a legmagasabb életszinvonalat biztosítja a lakosságnak.
 • 92 ezer négyzetkilométeres területe alig kisebb Magyarországnál, viszont csupán kb. 320 ezres a lakossága (2024-es becslés).
 • Francia Guyana nyugaton Suriname-mal, délen és keleten Brazíliával határos. Északon az Atlanti-óceán mossa partjait.
 • Euró a hivatalos fizetőeszköz. Francia a hivatalos nyelv, de sokan beszélnek egy keverék nyelven, kreolul.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Francia Guyana meglátogatásához. A terület (Franciaország részeként) az Európai Unió része, de nem tartozik a Schengen-övezethez.
 • A lakosság zöme városokban lakik és óceánparti falvakban. Etnikailag sokféleség van: indiánok, európaiak, brazilok, kínaiak, haitiak és líbiaiak.
 • A turista számára a legérdekesebb program a belső területek valamelyik esőerdőjének a meglátogatása. Csak gyakorlott túrázó válllajlon be ilyesmit.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 1430 euró
 • Egy olcsó vendéglőben egy főétel kb. 10 euróba kerül.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Jópofa, hogy a nem francia származású helyiek mennyire büszkék francia mivoltukra
 2. Iles du Salut (Üdv-szigetek)

h.k. fotója

Nem tetszett

 1. A drágaság (A fővárosban egy közepes színvonalú hotelben is elkérnek kb. 200 eurót egy éjszakáért. )

Vélemények

"Az európai űrkutatás csúcstechnológiájú fellegvárától induló kiváló minőségű utakon alig néhány kilométernyi autózás után elég egy motorral felszerelt facsónakba átülni, és az Amazonas valamelyik mellékfolyóján félóra alatt az őserdő közepén találja magát az ember, ahol az az érzése, hogy előtte még senki nem járt az érintetlen természetben." forrás


2019-es személyes tapasztalatom szerint a lakosság 70 százalékát kitevő  afro származásúak mély gyűlöletet táplálnak a fehér emberrel szemben. A gazdagabb feketék levegőnek nézik a fehér embert, sok helyen undok módon viselkedtek velem.

Sehol nem lehet fürödni, mert a tengerpart undorító sártömeg. Nincs sehol kiépített turisztikai infrastruktúra.

Sok a szegény, vagy igénytelen ember. Lehangoló az egész.

Rettenetes drágaság van. Szinte minden norvégárszinten van. Ez azért is van, mert a kormányzatuk rosszban van a szomszédos Brazíliával, s ezért minden az anyagországból, azaz Franciaországból szállítanak oda.

Egy hetet töltöttem ebben az országban és soha többet nem utazok ide. Brazíliában sokkal kedvesebbek az emberek, minden olcsóbb, ls ezerszer fejlettebb a turisztikai infrastruktúra. 

Igazából nem tudok Francia Guyanáról semmi olyat mondani, ami dél-amerikia összehasonlításban pozitív lenne. Az egyetlen dolog, ami legalább hasznos, hogy magyar személyi azonosító igazolvánnyal vízum nélkül, korlátlan ideig tartózkodhat a magyar állampolgár. Ezen kívül semmi jó.  


Cayenne-ben a piac végében van néhány kínai butik. Betérek az egyikbe alsógatyát venni magamnak, közben hív a kint élő Zsolt. Beszélek vele pár mondatot, mire a butikos kínai csaj odalép hozzám, és tört magyarsággal annyit kérdez:

- Honnán jönni Magyarország?

Elmeséli, hogy négy évet húzott le Budapesten, a férje még most is ott van, de pár hónapon belül felszámolnak Magyarországon mindent, és Francia Guyanában kezdenek új életet. Azt mondja, itt jobb a klíma és sokkal többet lehet keresni, mint nálunk. Az alsógatyák árát nézve ezt el is tudom képzelni. (2019) forrás

Odajutás

Repülés Franciaországból

Az Air France és az Air Caraibes közlekedtet menetrend szerinti járatokat Párizs és Cayenne között.

Repülés karib szigetekről

Martinique-ről és Guadeloupe-ról repül ide az Aifr France.

Szárazföldön Surinamból

A Surinam-i Maroniból 15 perces, a Oyapoque-folyón keresztüli hajóutazással jutunk át Francia Guyanába. A menetdíj nem drága, ha bérautó nélkül utazunk. 

Szárazföldön Brazíliából

Időjárás

Decembertől májusig/júniusig tart az esős évszak. Ilyenkor minden nap vannak erős záporok, és tartós esők. Az esős évszakban hűvösebb a klíma, kb. 25 fok körül mozog. Június és december között van a száraz évszak. Ilyenkor is előfordulnak kisebb esők. A levegő páratartalma nagyon magas.

Egészség

Sárgaláz elleni oltást bizonyító okmány nélkül nincs belépés Francia Guyana területére! A területen malária és dengue járványoknak is van veszélye. A turistának a testet kellően fedő öltözékkel ajánlatos védenie magát a szúnyogoktól. Ha csak a fővárosban és més városokban turistáskodunk, akkor a kockázat csekély.

Állóvizes tóban nem fürödjünk egyáltalán a paraziták miatt. A folyókban fürdés kevésbé rizikós.

Ne igyunk se csapvizet, se természetben talált vizet.

Ami jó, hogy az orvosi ellátás csaknem olyan színvonalú, mint az anyaországban, Franciaországban. Az ellátás költségei viszont itt magasabbak. A trópusi betegségek kelezésére jól felkészültek.

Szállás

Túlárazottak a hotelek. 100 euró/éjszaka alatti árakon csak ócska szálláshelyeket találunk.

Közlekedés

Nincs egyáltalán vasúti közlekedés. Az országutak jó állapotúak.

Étkezés

A tipikus helyi ételben van hal, vagy valami tenger gyümölcsei, illetve vadhús. A köret rizs, vörösbab és couac (szárított kaszavából örölt lisztféleség). Alaposan megfűszerezik az étkeiket. De hiszen a főváros neve Cajyenne, amiről a Cayenne-borst elnevezték. A vendéglőben kérhetjük, hogy az étkünket ne füszerezzék túl erősre.

Vásárlás

"Az árak átlagosan 30 százalékkal magasabbak, mint Párizsban. Az élelmiszerek nagy részét és minden egyéb árucikket Franciaország európai részéről szállítják a tengerentúli megyébe." forrás


,, Egy Carrefour áruházban egyik meglepetésből a másikba estem. Tulajdonképpen pontosan olyan volt a kínálat, mintha a (kontinentális) Franciaországban lettünk volna: több tucat friss sajt, breton vajak, normandiai almák és friss bagettek sorakoztak a polcokon. Ha Párizsból érkeztem volna, alighanem fel sem tűnt volna mindez, de mivel az előző néhány hetet azzal töltöttem, hogy az amazóniai őserdőben koszolódtam, így rettentően bizarr volt az egész. Fura dolog  válogatni a sajtokat a dzsungeltől néhány kilométerre. Aztán átügetett előttünk az úton egy gigászi varangy. (2017)" forrás

Közbiztonság

Az ország egyes részeit (pl. az űrközpontot és környékét) a francia idegenlégió járőr egységei védelmezik és ebből a turista is profitál a biztonságérzete tekintetében.

Egyéb hasznos információk

Cayenne-ben van egy tiszteletbeli magyar konzul, Horváth Beáta személyében.

E-mail cím: consulathongrie.antilles-guyane@orange.fr
Cím: 20 rue Gilles Behary L.S. ZI. Collery II. Guyane Française, 97 300 Cayenne

Cayenne

72 ezres a lakossága (2023-as becslés)

Cayenne történelmi városrészét két részre lehet osztani. Az északi felében összpontosul minden, ami egy turistát érdekelhet, éppen ezért itt a házakat szépen felújították, mindben hotel, étterem vagy egy menő butik üzemel. A déli részében ezzel szemben tombol az igénytelenség, rengeteg a lepukkant ház, néhol halomban áll a szemét. Nem meglepetés, hogy ebben a városrészben él a haitiak és venezuelaiak jó része, akik van, hogy tízen zsúfolódnak össze egy apró lakásban, merthogy az albérlet még errefelé sem olcsó. (2019) forrás

Városi múzeum

,, A múzeum kitömött pumákkal és ocelotokkal kezdődött, ami nem sok jót ígért. Az emeletre érve azonban egy meglepően jó kiállításba botlottam, ami a Francia Guyanába száműzött fegyencek történetét mutatta be, az általuk készített műalkotásokon keresztül. Ahogy korábban már írtam, a francia jelenlét Guyanában a 17. század végén kezdődött, és elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a terület ne a riválisaik – az angolok, a spanyolok, a hollandok vagy a portugálok – kezén legyen. Ezen túlmenően a franciák semmire sem tudták használni a félreeső, forró klímájú és sűrű dzsungellel borított gyarmatot, így az egy szem Cayenne-en kívül nem is építettek. városokat" forrás

Kourou űrközpont

g.s. fotója

1964-ben Guyanát az Egyenlítőhöz való közelsége miatt Franciaország választotta egy űrkilövő komplexum építésének helyszínéül. Az idegenlégió 3. gyalogezrede ott állomásozik, hogy őrizze.

Az első kilövésre a Kourou űrrepülőtérről 1968. április 9-én került sor. 1975-ben, amikor az Európai Űrügynökség (ESA) megalakult, a francia kormány felkérte az ESA-t, hogy használja a Kourou űrközpontot európai űrprogramokhoz. Az ESA, a Kuru űrkikötőt szerves részének tekintve, finanszírozta az Ariane űrhajóprogram Kuru kilövőhelyeinek modernizálását.

Ördög-sziget

,, Ha van tornáca a pokolnak, valószínűleg ez az, és az ördög még mindig idejár heverészni. Az egykori börtönpokolnak már csak a romjai maradtak meg, de amíg létezett, ez volt a Föld egyik legkegyetlenebb börtöne." forrás

Egyéb látnivalók

Saint-Laurent-du-Maroni

Saint-Laurent-du-Maroni városa, amely a Maroni folyó alsó folyásánál található, korábban bűnözők táboraként működött. A következő években ezt a vidéket a maroonok (Maroni) lakták – a szökésben lévő rabszolgák leszármazottai, akik csodálatos kultúrát alkottak, amely jellegzetes rituáléiról, zenéjéről és kézműves tevékenységeiről híres. Ez nagyban elősegítette a helyi indián törzsekkel való szoros kapcsolatukat. A városban sok szép gyarmati épület maradt fenn.

g.s. fotója

Programlehetőségek

Madárnézés

Kirándulások a természetbe

Indiánok meglátogatása

Földrajz

Francia Guyana területének 90 százalékát őserdő borítja.

"A francia külbirtok arról is híres, hogy a világon itt a legnagyobb a biológiai sokszínűség. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy errefelé sem az őslakos indiánok, sem a későbbi civilizációk nem irtották az amazoniai őserdőt, és nem okozták egyetlen faj kipusztulását sem. A 84 ezer négyzetkilométer 94 százalékát őserdő borítja, ez határozza meg az itt élők életét. Madárfajból mintegy 700 él itt, ugyanannyi, mint egész Európában. Denevérből száz faj repked, a pillangók és a békák itt a legszínesebbek. A folyókban több mint ötszáz halfaj, az őserdőben közel hatezer növényfaj figyelhető meg. Ezen a partvidéken lehet találkozni a világ legnagyobb, 2 méter hosszú és 600 kilogramm súlyú úgynevezett Luth óriásteknőseivel. A medúzákért a kanadai partokig is elvándorló teknősök ugyanis kizárólag Guyanában szaporodnak, április és június között éjszakánként a part menti homokban rakják le a tojásaikat. Franciaország dél-amerikai megyéje területének csaknem egyharmada természetvédelmi terület, amelynek megóvását 75 százalékban brüsszeli támogatásokból fedezik, az őslakos indiánok vadászó-halászó életmódjának tiszteletben tartása mellett. A helyiek fegyvertartási engedély nélkül szabadon vadászhatnak, az idegeneknek viszont a védett területeken ez szigorúan tilos. (2013)" forrás


Francia Guyana - Tanár fogta be puszta kézzel az 5 méteres anakondát! - videó (Miután az óriáskígyó megette a szomszéd kutyáját)

 

Van saját lobogójuk. Ez, önkényuralmi jelképpel.   

Történelem

"Az 1848-as rabszolga-felszabadítást követően a francia kormány száz éven át fegyenctelepként használta a területet. Guyana az volt a franciáknak, ami Ausztrália a briteknek. A parthoz közeli Ördögszigeten kívül - amelyet Henri Charriere Pillangó című regénye és az abból készült film tett világhírűvé - a mintegy harminc őserdei fegyenctelepen kegyetlen körülmények között fogvatartott 90 ezer fehér bőrű elítéltnek alig 10 százaléka élte meg a szabadulást. Ők aztán a közben kialakult fekete bőrű burzsoáziának dolgoztak. A többiek belehaltak a kényszermunkába, a kínzásokba vagy a pusztító járványokba (sárgaláz, malária). Valamennyien megfordultak a jelenlegi suriname-i határ mentén található Saint Laurent településen kialakított elosztótáborban, ahova hajón érkeztek az elítéltek Európából. Többek között az árulással vádolt, antiszemita indíttatású perben ártatlanul elítélt Alfred Dreyfus is. Az egykori büntetőtáborok jelentős része eredeti formájában megtekinthető." forrás,, A büntetőgyarmat a második világháború végéig működött, amikor is De Gaulle tábornok megszüntette a telepeket, és némi gondolkodás után új hasznosítási lehetőséget talált a gyarmat számára: 1964-ben megalapította a Guyana Űrközpontot, ahonnan azóta is kilövik az Ariane rakétákat.

Az Egyenlítő közelsége, az alacsony népsűrűség és a nyílt óceán olyan feltételeket biztosít a kilövőállomásnak, amilyeneket az európai kontinensen lehetetlen lett volna találni. Francia Guyana megtelt mérnökökkel, technikai személyzettel, illetve az őket kiszolgáló kereskedőkkel és szolgáltatókkal. Néhány évtized alatt az egykori büntetőgyarmaton sokszorosára emelkedett az életszínvonal, de az árszínvonal is: jómódú, drága, és kizárólag a francia állam befektetéseiből élő hely lett Francia Guyanából. Ez pedig oda vezetett, hogy a másik két Guyanával ellentétben – amelyek felszabadultak a brit, illetve a holland uralom alól – a nemzeti függetlenség érdeklődés hiányában elmaradt, és Francia Guyana mind a mai napig egy Franciaország integráns részét képző megye, akárcsak, teszem azt, Gironde vagy Savoya." forrásManapság


"Remblier-Putnoki Stella, az űrközpont egyetlen magyar munkatársa öt éve él Francia Guyanában. Őt a szúnyoginvázió és a 28-30 fokos állandó meleg sem zavarja, bár a 90 százalékos páratartalom és a trópusi napsütés jelentősen igénybe veszi a szervezetet. Szerinte nincs nagyobb élmény, mint az Egyenlítő mentén reggel 7-kor a Nappal együtt kelni, s este 7 körül a naplementében gyönyörködni. Leginkább azonban a helyiek kedvessége és nyíltsága miatt érzi magát otthon a legszegényebb francia megyében, ahol a fogyasztói társadalom kevésbé van jelen, és az emberi értékek sokkal inkább meghatározóak, mint Franciaország európai részén.

A miskolci születésű lánynak beilleszkedési problémája soha nem volt. A világ egyik legritkábban lakott vidékén az alig 240 ezer fős társadalom ugyanis olyannyira kevert és színes, mint egy európai vagy amerikai metropolisban. Stella a közösségi oldalakon Francia Guyanában szolgálatot teljesítő magyar idegenlégiósokra is talált, akikkel időnkét együtt főznek székelykáposztát, vagy sütnek pogácsát az őserdő mélyén. Az őslakos amerindián törzsek néhány ezer tagja a társadalomtól elkülönülve a folyók mentén kialakított falvaikban él. Kihalásukat semmi nem fenyegeti, a különélés biztosításával elsősorban ősi szokásaikat védi Franciaország. Többségben vannak a gyarmatosító európaiak által Afrikából behurcolt fekete bőrű rabszolgák leszármazottai, a kreolok, ők teszik ki a guyanaiak mintegy negyven százalékát. (2013)" forrás


"Szóval vannak itt, akik nem csak cigarettát szívnak, ha?" - viccelte el a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron francia guyanai látogatásán, amikor a fővárosban, Cayenne-ben marihuánaszag csapta meg az orrát a fogadására gyűlt tömegben. "Ez nem fog segíteni leckeírásban" - kiáltotta oda a füstöt eregetőknek, akiket arra is megkért, hogy ezt mondják el a fiatalabbaknak is.
Macron péntek-szombaton látogatott a tengerentúli francia területre, a Brazília északi határán fekvő Francia Guyanába, ahol 23 százalékos a munkanélküliség, nagy a bevándorlás, kátyusak az utak, rossz az infrastruktúra, a magukat elhagyatva érző lakók pedig fél éven át zavarogtak.
Macron azt mondta, "nem azért jött, hogy nagy és üres ígéreteket tegyen", ő "nem a télapó", nem fogja gyerekként kezelni a guyanaiakat, mint elődei, akik teljesítetlen ígéreteket tettek csak. (Guardian, 2017)"

A helyi emberekről

A helyiek elsöprő többsége katolikus vallású.

"A lakosság mintegy 20 százalékát kitevő fehérekkel szemben itt nincsenek olyan ellenérzések, mint más egykori francia gyarmatokon. A keveredés manapság pedig teljesen mindennapos és elfogadott a különböző származásúak között. A közelmúltban kínaiak is letelepedtek itt, s légkondicionált boltokban kínálják portékáikat. A 70-es években pedig Franciaország idemenekítette volt ázsiai gyarmatáról, Indokínából, a hmongok egy részét, akiket a függetlenné vált Vietnamban és Laoszban üldöztek. Ők pedig magukkal hozták az ázsiai agrárgazdálkodást. Teljes falvak élnek déligyümölcsök termeléséből, piacaik hamisítatlan ázsiai hangulat árasztanak." forrás

Turista etikett

1. Általában, a városokban nem gond, ha le akarunk fotózni embereket. De van egy-két törzs (pl. a kaw), amelynek emberei mereven elzárkoznak attól, hogy lefényképezzük őket. Táékozódjunk előre. 

Helyi konyha

Sok halétel, és kedveltek az őserdők állatainak húsai.

Érdekességek

Jön!

Olvasmányos linkek

"Franciaország más tengerentúli megyéivel és a környező dél-amerikai országokkal ellentétben errefelé nincsenek part menti üdülőfaluk és luxusszállók. Összesen ezer hotelszoba áll rendelkezésre, de azok a legmagasabb európai színvonalat nyújtják. Az évi alig 100 ezer turista negyven százaléka a kouroui űrközpontba érkezik hivatalos útra, s azt követően eltölt néhány napot a megyében. Többségük (95 százalék) francia, a többiek elsősorban németek, svájciak és belgák, akik az őserdő miatt rajonganak Guyanáért. (2013)" forrás


"A vidék tök üres. A három Guyana, a francia, a holland (Suriname) és az angol (a ma már független Guyana) tényleg a világ legritkábban lakott vidékei közé tartoznak. Francia Guyanánál egyetlen országnak tekinthető ország, Mongólia rendelkezik csak kisebb népsűrűséggel, még olyan, szintén nem a tömegnyomorról közismert vidékek, mint Mauritánia és Szaúd-Arábia is zsúfoltabbak. Cayenne-en kívül gyakorlatilag csak néhány utcás falvak vannak, valamint a Centre Spatial Guyanais, a trópusok Bajkonurja. Az Egyenlítőhöz nagyon közeli kilövőállomásról kevesebb üzemanyaggal, sokkal gazdaságosabban lehet bármit felküldeni az űrbe, így ma már a világ kereskedelmi műholdjainak jó részét innét indítják. 3-6 hetente szokott lenni kilövés, ezeket a helyszínen meg is lehet tekinteni, nekem viszont olyan pechem volt, hogy több hetet kellett volna várnom a következő műsorra, így erről a programról lemondtam, Az űrközpont a csendes napokon is látogatható, de az én érdeklődésem a mérnöki teljesítmények iránt nem olyan heves, hogy végigbírjak egy több órás, francia nyelvű idegenvezetést. Így csak Cayenne maradt, ami 110 000 lakosával nagyjából egy francia kisváros trópusi megfelelője. És messziről még úgy is néz ki, mint egy francia kisváros, a bevezető út melletti nagy Carrefourral és a számtalan körforgalommal. Közelről viszont már semmi köze nincs Franciaországhoz. Én csak azért érkeztem ide, hogy kiváltsam a Suriname-i vízumom, amire végül egyetlen délelőtt elég volt, így maradt néhány napom teljesen céltalanul mászkálni egy látnivalóktól teljesen mentes, cserébe viszont mellbevágóan érdekes városban. (2012)" forrás


,, Egy Coco Soda nevű szabadtéri diszkóba mentünk, ami nem volt különösebben érdekes, így kisétáltam a kábé húsz méterre levő tengerpartra. Szerencse, hogy így tettem, mert olyat láttam ott, amilyet nem talál az ember akármilyen diszkó hátsó udvarában. Egy kisebb csoport ember állt körbe egy vörös lámpát. Kiderült, hogy egy óriási kérgesteknős tojja ott éppen a tojásait, félig beásva magát a homokba. A kétméteres állat bizonyára jobban örült volna némi diszkréciónak, de a hangos zene és a bámészkodók jelenléte ellenére is becsülettel befejezte, amit elkezdett. Aztán szép lassan visszaevickélt a vízbe." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Sttila, 2022. 05. 23. 01:09
Ellentmondok, a személyes tapasztalatom (2019)-ben, a helyi afro származásúak mély gyűlöletet táplálnak a fehér emberrel szemben ( 70%) kb. A gazdagabb feketék meg levegőnek nézik a fehér embert, sokhelyen nagyon undok módon viselkedtek velem. 2. Sehol nem lehet fürdeni, a tengerpart egy undorító sártömeg, nincs kiépített turizmus szinte sehol. 3 Sok a szegény, vagy igénytelen ember, lehangoló az egész. 4.-rettenetes drágaság van( szinte minden Nirvég árakon kapható, Köszönhetően annak hogy a kormány rosszba van a szomszédos Brazíliával ezért mindent az anyaországból szállítanak oda! Egy hetet töltöttem az országban soha többé nem akarok oda visszatérni a szomszédos Brazíliában sokkal kedvesebbek az emberek minden sokkal olcsóbb is a turista Infrastruktúra is jobb 1000x. Igazából nem tudok egy olyan dolgot mondani erről az országról ami dél amerikai viszonylatban pozitív élményt hozna ki egy turistából! Az egyetlen dolog ami hasznos hogy magyar személyi azonosító igazolvánnyal vízum nélkül korlátlanul tartózkodhat unk az országban, ezenkívül semmi!🙁


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon