ÚTIKRITIKA.HU / Uruguay / Montevideo


hirdetes

útikritikák


Uruguay / Montevideo

Montevideoról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Óváros| Plaza IndependenciaCentro|La Rambla|Mercado del Puerto|Teatro Solis|Fortalezza del Cerro| Egyéb látnivalók|Strandok| Érdekes negyedek| Közeli látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Montevideoról dióhéjban

Uruguay fővárosának kb. 1,7 milliós a lakossága (2022-es adat). Vízparti város. Ott találkozik a Rio de la Plata északkeleti szakasza és az Atlanti-óceán. Montevideo az amerikai kontinens legdélebbre fekvő fővárosa. (Sokan azt hiszik Buenos Aires vagy Santiago de Chile délebbre van, de nem.) 

Történészek megállapításai szerint a tangó szülővárosa nem csak Buenos Aires, hanem Montevideo is. 

Montevideo számos felmérésben kapta meg Latin Amerika legélhetőbb városának címét. Pezseg a kulturális élet, a helyiek lazák, vidámak, többnyire szabadgondolkodók. nem szeretik a kötöttségeket.

A város szerkezete hasonlít sok dél-európai nagyvároshoz. Sok épület barcelonai házakra emlékeztet. Van Montevideonak valami retro jellege, pontosabban időutazást érezhetünk vissza a kb. a hetvenes, nyolcvanas évekbe. A turista számára kifejezetten kellemes a város dimenziója: nem túl nagy, nem túl kicsi, könnyen felfedezhető, emberi léptékű. 

Montevideo lakosságának döntő hányada spanyol és olasz származású.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az egyemeletes neokoloniális házak virágokkal teli balkonjai

2. A középosztály negyedeinek (pl. Pocitos, Trouville, Punta Carretas) nyugalma, sznobságtól mentessége, esti hangulata

3. Tango műsoros, nem turistás programok sok étteremben

4. Nagyon sok kávézó, kávéház

5. A szép parkszerű tereken (pl. Plaza Zabala) az életképek

6. Nem látni idegeskedést, agresszivitást, intoleranciát, barátságosak az emberek

7. A városháza (Palacio Municipal) 22. emeletiszintjéről városképet nézni K.K. kedvére

8. Könnyedet ebédelni a Mercado del Puerto piacon (chorizo-s szendvics)

9. A Calle Sarandi sétálóutca  

10. Plaza del Entrevero: késő délután, kora este idősek tangóznak a téren

Nem tetszett

1. Az Óváros (Cidade Velha) vasárnap és esténként meglepőn üres, mozgalmasság nélküli

2. Az Óvárosban egyébként is feltűnően sok a bezárt, üres bolt (ennyire nem ment az üzlet?), lepukkant épület

3. Az éttermi árak elképesztően magasak, egy olcsó vendéglőben is 5-6 ezer forint egy főétel, az ár-érték arány nagyon rossz

4. A hetvenes, nyocvanas években épült lakóházak sivársága a ronda légkondi dobozok

5. A Rio de Plata folyó színe moindig barna, ami vízszínnek nem olyan szép, mint a kék

6. A járda kövezetek sok helyen vacak állapotban

7. A buszok ósdibbak, mint Budapesten

8. Nincsenek természetes gyümölcslevek, mint Brazíliában

9. A Rambla nem volt nagy szám, kellemes, de semmi különös

10. A Sao Paulo-Montevideo 2 óra 20 perces oda-vissza repülésért fejenként 170 ezer forintot fizettünk (akkor amikor egy-két hónappal korábban, akciós áron 138 ezerért kínáltak oda-vissza jegyet Budapest és Los Angeles között)

11. Az utcákon a szemét

Kriszta fotója

Vélemények

,, Négy napot töltöttünk Montevideóban. Nincsenek nemzetközi téren versenyképes nevezetességei, de mégis elnyerte rokonszenvünket. Tetszett a nyugalmassága, kiegyensúlyozottsága. Szimpatikusak az emberek. Nem adnak nagyon a divatra, kulturáltan viselkednek. Brazília után príma élvezni a jó közbiztonságot. Konszolidált, békés, kellemes polgári világ. Az étkezés drágasága megdöbbentett minket. Egy nagyon közepes vacsoráért (egy kifejezetten silány pizza), egyszerű helyen kettőnknek 12 ezer forintnak megfelelő peso volt a számla." (aji, 2018)

Utcai tangó - Kriszta fotója

Odajutás

Szállás

Ha kellemes környéken akarunk megszállni, akkor érdemes ezeken a helyeken: Punta Carretas, Pocitos,, az óceánparthoz közel. 

Közlekedés

A repülőtérről a városba

Uber-rel 390-570 peso között. A városból a reptérre gyakran olcsóbb, kb. 400 peso körül.

Busz


Kriszta fotója

Taxi

A montevideoi taxizás biztonságos. Zömében nincs átverés, de azért a taxisok egy kicsi része simlis. Ez utóbiak ellenkező irányba indulnak és sokat vacakolnak a célállomás beazonosításával, vagy megkárdezik tőled, hogy milyen úton akarsz eljutin a célpontra és ha nem tudsz érdemlegeset mondani, akkor kezdenek el hosszú utat kreálni.

A taxiórán lévő összeget egy táblázaton konvertálják nagyobb összegre, szóval ne reklamáljunk, ha ez látjuk. Este 8 után és a hétvégéken kb. 20 százalékkal magasabb a tarifa. 

Kriszta fotója

Uber

Az Uber nem sokkal olcsóbb, mint a taxi, de azért mégis. Szokás a sofőr mellé ülni, és nem a hátsó ülésen, ha egyedül utazunk. 

Étkezés

Sok étterem bezár vasárnap 17.30 után. Sok étterem zárva tart hétfőkön.

A San José utcán különösen sok az étterem és a bár.

Kriszta fotója

Sin Pretenciones

El Club del Pan

Es Mercat

La Farmacia

Vásárlás

Kriszta fotója

Feria de Tristán Narvaja bolhapiac

Mercado Agricola

Szórakozás

A tangó műsorok jellemzően 21 óra után kezdődnek. 9-10 dollár a belépődíj, amit lefogyasztathatunk.

Baar Fun Fun

Szabadtéri tangó:

Ebédidőben a Bar Facal előtt az utcán megy a tangó táncika, valamint esténként (de nem minden nap és bizonytalan mellyik nap) a Plaza Fabini-n (Centro-ban, más néven Plaza del Entrevero). szombaton napközben a Plaza Matriz-on.  

Ajánlott tangós beülős helyek:

Bar Fun Fun - esténként

Joven Tango Café - vasárnaponként

El Milong tangó show műsor

Közbiztonság

Montevideo Dél-Amerikai egyik legjobb közbiztonságú nagyvárosa.

Este, éjszaka a város legbiztonságosabb része a Centro, habár sötétedés után olyan szakadtnak érződnek az utcák, főleg a mellékutcák. Az Óvárosban előfordulnak zsebtolvajok, de rablás ritkán történik (nem fegyveres, hanem vállról táskát lerántó), azok is a mellékutcákban, és sötétedés után. Ne mutatkozzunk értékkel, ne hívjuk fel magunkra a figyelmet, és akkor veszélytelen a város. Az Óváros kikötőhöz közeli része este nem annyira bizalomgerjesztő, de ez így van a világon számos kikötői zónában. Ha rablás áldozatává válunk, soha ne álljunk ellent, mert nem éri meg kockáztatni az életünket. gyanakodjunk ha suhancokat látunk csoportba és érdeklődést tanúsítanak irányunkban. 

Érdekes, hogy a helyiek ha külföldi turistával beszélnek, akkor gyakran intik őket óvatosságra a közbiztonság vonatkozásában. Nem kell ebből arra következtetni, hogy olyan veszélyes lenne a város. csupán arról van szó, hogy a helyiek lelkiismeretesen a legjobbat akarják a látogató számára (protektivek). Az idősebb montevideoiak szeretnek nosztalgiával emlékezni arra, hogy bezzeg régen mennyivel biztonságosabb volt a városuk.

Pocitos, Punta Carretas és e kettőnek a Ramblas-ra eső szakaszai annyira biztonságosnak érződnek, hogy sok külföldi turista eténként inkább errefelé kószál.

Veszélyes negyed: Fortaleza del Cerro. Kerüljük el annak ellenére, hogy amúgy a turista számára érdekes lenne. 

Koldusok vannak bőven, de ez nem közbiztonsági tényező.  

Egyéb hasznos információk

1. Pénzt ne váltsunk érkezéskor a repülőtéren, csak amennyi a bejutáshoz szükséges. Amúgy a taxinak fizethetünk amerikai dollárral is. A belváros tele van pénzváltó helyekkel. Szombaton 13 óra után és vasárnap a többségük zárva tart.

A régi városkapu egy kis darabja - Kriszta fotója

Óváros (Ciudad Vieja)

szjudád viehá

Sok sétálóutcás szakasz, kis terek, cuki kicsi boltok. Jó látni, hogy a sok lepukkant ház egy részének felújításához hozzáfogtak. Inkább nappal érdemes idelátogatni, mert este nem annyira bizalomgerjesztő és hangulatos. Ráadásul hétköznap sok étterem az ebédidő után már bezár. Napközben, kora este a mellékutcákba is érdemes befordulni.  

Kriszta fotója

Feltétlenül keressük meg a Puro Verso nevű könyveboltot, mert elképesztően hangulatos: Libreria Puro Verso, 18 de Julio 1199 (Cuareim sarkán.

Kriszta fotói 
 

A Plaza Indepependecia és a Mercado közötti távot járjuk be.

Plaza Matriz

Aranyos tér kávézókkal, éttrmekkel, padokkal, szökőkuttal. 

Kriszta fotója

Plaza Independencia

A Függetlenség tere. Az Óváros és belváros között található. Itt van az elnöki hivatal és a nagy becsben tartott színház, a Teatro Solís. A tér közepén a függetlenségi harc egyik hősének, a város alapítójának (Jose Artigas) a szobra áll (mögötte a mauzóleuma).

A tér egyik végén áll egy városkapu maradvány, a Ciudadela. Szimbolikusan ez választja el az Óvárost a belvárostól. Itt kezdődik az óvárosi sétálóutca. A tér legtekintélyesebb épülete a Palacio Salvo. 


Kriszta fotója


Centro

Vasárnap halott a központ. Nincs semmi mozgalmasság. A hét más napjain ugyancsak unalmassá válnak az utcák a boltok zárása után.

La Rambla

Ez egy Rio de Plata menti népszerű sétány. 18 kilométer hosszú! Este kocogók és matét szörpölgetők sokaságát láthatjuk. Kilométerjelzésekkel ellátott a sétány. A 4-es és a 10-es kilométerjelzés közötti szakasz a legélénkebb. A promenád tiszta és gondozott. Kellemes, hogy nincsenek koldulók és mozgóárusok. Vannak padok, amelyeken meg lehet pihenni. 

Úgy tudni, hogy a promenád jelölt az UNESCO világörökség listájára. 

Mercado del Puerto

Fedett és szabadtéri piac az Óvárosban. A 18. században épült az acélcsarnok. Nem árt tudni, hogy a Mercado étkezőhelyei valaovel drágábbak, mint a környék éttermei. A spéci hangulatot kell extra megfizetnünk. Nagyon turistás hely. Hétvégéken nagy a tumultus. Este zárva van.  

,, A Mercado del Puerto, a kikötői piac Montevideóban. A kikötőben lévő hatalmas vásárcsarnok, az asado temploma. Az asado nem más, mint a parázs fölött sütött különböző húsok gyűjtőneve, de elsősorban persze, marhahús. Állandó vita van arról, hogy az uruguayi, vagy az argentin marha a legjobb a világon. Mindenesetre egy rendes adag 75 dkg húst jelent." forrás

Teatro Solís

Ez az ő Operaházuk. A külseje alapján ne feltételeznénk, hogy milyen érdekes belül. 45 perces idegenvezetések vannak. Ezek nem csupán a színházról szónak, hanem a fővárosi vonatkozásokról is.

Kriszta fotója

Fortalezza del Cerro

Egyéb látnivalók

Szépművészeti múzeum - Juan Manuel Blanes

Café Brasilero

Országos könyvtár

Érdemes benézni, mert impozáns a hallja. Van egy interaktív kiállítása, ahol baromi poénos (falom mászós) fotókat csinálhatunk egymásról.

Strandok

Playa de los Pocitos

Itt van a városon belül az egyik legszebb strand. Finom homokos a föveny, riasztó embertömeg. Rossz, hogy nincs a strandon vécé. Nincsenek árnyékos helyek.  

Márciusban már hideg volt a strandoláshoz - Kriszta fotója

Érdekes negyedek

Palermo

A lebohémabb montevideoi negyed. Sok művész él és/vagy alkot errefelé. napközben kicsit uncsi.

Kriszta fotói

Cordón

Punta Carretas

Pocitos

Kifejezetten jó közbiztonságú, kellemes, szép negyed, este is. Vasárnap meglehetősen kihalt a negyed. Lakónegyed, sok itt a modern lakótömb, condo. Jó a közbiztonság. Tele van éttermekkel, bárokkal, kávézókkal. 

Kriszta fotója

A keleti végén fotózható a nagy Montevideo felirat. A parti promenád gyakran szeles.

Carrasco

Barrio Sur

Parque Rodo

A vasárnapi piac kapcsán érdemes körülnézni.

Közeli látnivalók

Atlántida

Pueblo Edén

Piriápolis

Nueva Helvecia

Érdekességek

1. A turista meglepődik azon, hogy a főváros templomaiban milyen kevés az imádkozó, és alig látni a hítélet nyomát. Urugayban, s így Montevideóban is, nagy az aránya az ateistáknak.

2. A várost azért alapították itt, mert öböl a hullámoktól és a szélsőségesebb időjárásitól védettebb és ez kedvezett a kikötő kialakításának is.

3.  ,, Montevideo jelentése elég triviálisnak tűnik, "hegyet láttam", amit Magellán egyik matróza kiáltott volna, amikor a nagy portugál hajós arra járt az emberiség történetének első Föld körüli útján. Pedig ezt a verziót a történészek vitatják, mert a dialektusokból sem portugálból, sem spanyolból, sehogy sem jön ki a video ige, sem múlt, sem jelen időben.

Ellenben Magellán expedíciójának egyik tagja leírta még akkoriban, 1520-ban, hogy a van egy kalapalakú hegy, amelyet ők elneveztek Montevidinek.

Egy kevésbé népszerű feltételezés szerint ez csupán egy rövidítés, miszerint ez a VI. hegy keletről nyugat felé, Rio de la Platától. ("Monte VI de Este a Oeste".) Érdemi bizonyíték erre sincs, ahogyan arra sem, hogy ez valójában a Szent Ovidio hegye elnevezésből alakult volna ki." forrás

4. ,, Montevideo utcáit járva az ember sokszor úgy érzi, mintha például Spanyolországban vagy Olaszországban járna. A lakosság ötven százaléka olasz származású, negyven százaléka pedig spanyol, nem tévedés, az olasz származásúak vannak a legtöbben.

A fennmaradó tíz százalék mesztic (azaz, az egyik szülő európai, a másik szülő indián), illetve afrikai származású. forrás

5.  Nagyon sok embert látni mate-t (gyógytea) szürcsölő embert, mint azt az alábbi fotó mutatja. 

máte

Dél-Amerika ezen részén úton-útfélen ezt isszák az emberek, sok mindenre jó, szív- és érrendszeri betegségekre, fáradtságra, gyomorpanaszokra, állítólag még a fogyni akaróknak is hasznos. Speciális, maté tea poharakban isszák, amelyekből bárhol, bármennyit lehet venni az utcai árusoktól, vagy a boltokban. forrás

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Lovas kukázó - Kriszta fotója

Street art készülőben (nem a Soros) - Kriszta fotója

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon