ÚTIKRITIKA.HU / Paraguay


hirdetes

útikritikák


Paraguay

Paraguay dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Repülőjegy | Közlekedés | Vendéglátás | Közbiztonság | Magyar külképviseletet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz | Történelem | Manapság | Helyiek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.k. fotója

.

Paraguay dióhéjban

          406 752 km² területén 7,3 millióan élnek (2023-as becslés). Főváros: Asunción (ászunszion)

         (kb. 2 millió paraguayi külföldön él.)

Etnikai vonatkozásban Paragauy a leghomogénebb dél-amerikai ország. A lakosság 95 százaléka spanyol származású, némi guarani indián beütéssel.

Paraguay északon és keleten határos Brazíliával. Ez a határ hosszú és több folyó, például a Paraná és a Paraguay folyók mentén fut. Délre és nyugatra található Paraguay határa Argentínával. 

Paraguaynak nincs tengerpartja!

 • 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén Paraguay a magyar állampolgároknak vízummentes.
 • Náluk a nyár decembertől március elejéig tart, ilyenkor forró, párás a klíma, nagyon erős az ibolyántúli sugárzás.
 • A Paraguay-i Ciudad del Este város meglátogatása könnyen kombinálható az Iguassu vízesés meglátogatásával, igaz a hely egyáltalán nem vonzó, sokan csak azért mennek oda, hogy elmondhassák: jártak Paraguay-ban is.
 • Paraguayban a közbiztonság nem igazán jó. Sok bűnöző a turisták meglopására, kifosztására szakosodott. Kellő körültekintéssel nagy eséllyel meguszható, hogy büneset elszenvedőjévé váljunk.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 108 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Paraguay kb. 11 százalékkal olcsóbb, mint Argentína, és kb. 13 százalékkal olcsóbb, mint Brazília.   
 • Leggyakoribb vezetéknév: Gonzalez

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs elárasztva turistákkal, így különleges desztinációnak számíthat, nem alakult még ki a turisták lenyúlására irányuló gépezet
 2. Nagyon szépek a tájak, sok lakatlan terület végtelen nyugalmassággal
 3. Barátságosak, lazák, pozitív életbeállítottságúak a helyiek, érdekesek a guarani indiánok
 4. A közbiztonságával kapcsolatos rossz híre többnyire nem igazolódik be a turista számára
 5. Asuncion-ban az elegáns középületek
 6. Jó vásárlási lehetőségek (tax-free övezetek), viszonylag olcsó ország, sokkal olcsóbb, mint Brazília vagy Argentína
 7. La Santissima Trinidad de Parana jezsuita misszió romjai, az UNESCO kulturális világörökség része
 8. A Parque Nacional Ybucui esőerdő a sok csodás pillangóval
 9. Salto Monday vízesés
 10. Asuncion-ban a Casa de la Independencia
 11. A főváros tele van hangulatos, barátságos kávézókkal

Nem tetszett

 1. Hatalmas társadalmi különbségek, nagyon gazdagok és mély-szegények
 2. Rossz a közbiztonság, éjszaka sok helyen veszélyes sétálni
 3. Nincs kellően kialakított turisztikai infrastruktúra (nincsenek információs irodák)
 4. Nincs annyi turistának érdekes látnivaló, mint a szomszédos országokban
 5. Sok bóvlit, hamisítványt, csempész szajrét árulnak
 6. Ciudad del Este egy eléggé leamortizált város
 7. Nincs tengerpartja
 8. Nincs közlekedési morál
 9. A taxik többsége elég rozoga autó
 10. Nagyon kátyúsak az utak
 11. gyakran esik az eső
 12. a távolsági buszközlekedés lassú, sok az átszállás és az ezzel kapcsolatos üresjárat
 13. Asuncionban a szegénynegyedek

Vélemények

,, Kevés turista látogatja Paraguayt, s talán ezért is érezhettük, hogy a helyiek nagyon örültek nekünk és igyekeztek jó benyomást kelteni. 

Paraguay kontrasztos éghajlatú ország: reggel Asuncion elhagyásakor az utazó belehal a hőségbe, az Iparacay-tóhoz érve pedig, felhős időt talál.

(b.e., 2021)


"Dél-Amerikában, a Guyanákat leszámítva, messze Paraguayba érkezik a legkevesebb külföldi turista. Nincsenek kihagyhatatlan nevezetességek, nincsenek nagyvárosok fejet letépő éjszakai élettel, és Asunciónt leszámítva turisztikai infrastruktúra is alig van. Akinek két-három hete van, az nyilván Peruba, Bolíviába, Brazíliába vagy Argentínába megy. Akinek viszont több ideje van a kontinensen, az nagyon jól teszi, ha szán néhány hetet a Magyarországnál négyszer nagyobb országra. Latin-amerikai emberek, latin-amerikai városok, latin-amerikai tájak, latin-amerikai tempó, latin-amerikai kalandok, sehol egy gringó, és még olcsó is az egész. A legelejétől a végéig élveztem. " forrás


"Senki sem fogja Paraguayjal kezdeni Latin-Amerikát, de aki már járt egy-két helyen a kontinensen, az imádni fogja az ország elsöprő latinságát. Asunciónra elég két nap, északon és nyugaton viszont bármennyi időt el lehet tölteni, akár a Paraguay-folyó vonzáskörzetében, akár a teljesen kies Chacón. Paraguayban sehogy sem lehet gyorsan közlekedni, szükség lesz arra a három hétre.  forrás


,, Ciudad del Este városa: Ahogy utána olvastunk semmiféle látnivaló nem volt ott, így két célt jelöltünk ki magunk elé: 1. Eredeti paraguayi pecsét beszerzése az útlevelünkbe, valamint 2. A helyi gasztro kultúra felfedezése egy ebéd erejéig.
Ciudad del Este varosát Brazíliától egy rozoga kőhíd választotta el. A hostel recepciósa szerint pár éven belül le fog omlani. és tényleg, úgyhogy kétszer átmentünk rajta, mi sem jósolnánk túl sok jövőt neki. Hatalmas forgalom, töredezett, derék magasságú kőkorlát, mindez 50 méter magasban a Paraná folyó felett, hatalmas széllökések között.

Paraguay - vagy legalább is, amit abból láttunk - elsőre nem nagyon tetszett. Amint átértünk (és megkaptuk a várva várt pecséteket) szemét és szegénység fogadott bennünket. Kb. céltalanul mentünk előre, egy dombon felfelé. Tudtuk, hogy a domb után egy tavat kell látnunk és ott már egy normálisabb környék következik.

Időközben emberek tucatjai akartak különböző dolgokat eladni, vagy csak szimplán belénk kötni. Félórás bolyongás után sikerült egy jobb - a térkép alapján diplomata negyed - környékre tévednünk. Itt a lakóházakat elektromos kerítések es két méteres falak védték. Volt ahol külön rendőr, biztonságőr volt (és nem nagykövetség volt).

Szóval félóra mászkálas után úgy döntöttünk, hogy inkább a jobb kornyéken keresünk, egy vasárnap is nyitva levő és a bankkártyás fizetést is elfogadó (eszünk ágában sem volt pénzt váltani) éttermet. Végül egy, a Trófeához hasonló all you can eat típusú helyet választottunk, ahol degeszre ehettük magunkat. A helyen teljesen „átszellemültünk” az élő hegedűjátéktól. A hölgy repertoárában olyan klasszikusok szerepeltek, mint Abba, Aerosmith, Adele és egyéb más ismert filmslágerek. Mindezek mellett egy kicsit elkapott minket a dél-amerikai felső-közép osztály „vasárnap kijár ebédelni” hangulat. " forrás


Néhány éve egy nagyobb dél-amerikai kerékpártúra közben végigbicikliztem Paraguayt. Nincs ott semmi. Ha keresed a világ végét - ami persze egy gömbön elég nagy kihívás - akkor ott jó eséllyel megtalálod. Végül is ez is valami, ha erre vagy kíváncsi. Ráadásul közben sok kedves emberrel lehet ott találkozni. És ott szerettem meg a sült édesburgonyát, ami alap népi étel. (Lászka János)

Időjárás

Paraguay éghajlata melegebb és nedvesebb a déli féltekén található országokhoz képest. Az ország déli részén az éghajlat szubtrópusi, míg északon trópusi. Az általánosan meleg és nedves éghajlati viszonyok az év során enyhén változnak, két évszakban lehet osztani: az esős évszak november és május között van, míg a száraz évszak júniustól októberig tart. Az átlagos hőmérséklet a legmelegebb hónapban, januárban, általában 35-40 °C között van, míg a legalacsonyabb hőmérséklet a leghidegebb hónapban, júliusban, általában 0-10 °C között van, de az északi részeken ritkán fordul elő fagy.

Az éghajlati viszonyok az ország különböző részein változhatnak, és a fővárostól, Asuncióntól eltérően, a Gran Chaco régióban a meleg és száraz éghajlat jellemzőbb. Az esős évszak idején gyakoriak az áradások és az esőzések, ami általában a déli részeken erősebb, mint az északon.

Paraguay időjárása

Repülőjegy és repülés

Budapestről Paraguayba nem közvetlen járatok indulnak, így általában egy vagy több átszállással lehet eljutni az országba. Az átszállás helye és a választott légitársaság attól függ, hogy milyen útvonalat választunk és milyen célállomásokat szeretnénk érinteni.

Általában a leggyakoribb átszálló helyek a közép- és dél-amerikai nagyvárosok, például São Paulo, Rio de Janeiro, Lima, Bogotá vagy Panamá. Néhány olyan légitársaság, amelyekkel érdemes lehet eljutni Paraguayba, az American Airlines, a United Airlines, a Delta Air Lines, a LATAM Airlines, az Avianca, a Copa Airlines és a TAP Air Portugal. Az utazás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a járatok és árak elérhetőségét

Közlekedés

Buszok, azaz collectivok

A távolsági buszok, vagy "collectivos" nagyon elterjedtek Paraguayban és az egyik leggyakoribb és olcsóbb módja az országban történő utazásnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a collectivos általában nem a legkényelmesebb és legbiztonságosabb lehetőség, különösen a turisták számára.

A collectivos gyakran tele vannak, és nem garantált, hogy lesz szabad hely ülésre vagy csomagok tárolására. A járatok általában nincsenek előre lefoglalva, és előfordulhat, hogy hosszabb időt kell várni, míg elindulnak. Az utazás során nem minden collectivo áll meg minden megállóhelyen, és nehéz lehet követni az útvonalat, ha nem beszélünk spanyolul.

Ha a turisták számára kényelmesebb és biztonságosabb lehetőséget keresnek, akkor érdemes lehet bérelni autót vagy felvenni egy taxisofőrt. Az autóbérlés lehetőségei korlátozottak lehetnek, különösen a nagyobb városokon kívül, de vannak bérlési lehetőségek a fővárosban, Asunciónban. A taxisofőrökkel történő utazás általában biztonságosabb és kényelmesebb lehetőség, de az árak magasabbak lehetnek, különösen a turisták számára. A helyi utazási irodák is lehetnek hasznosak az utazás szervezéséhez és a különböző lehetőségek összehasonlításához.

p.g. fotója

Taxi

A taxik nagyon elterjedtek Paraguayban és egy kényelmes és megbízható módja az országban történő utazásnak, különösen a turisták számára. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden taxisofőr beszél angolul, és a taxisok között lehetnek különbségek az árak, a minőség és a biztonság terén.

Az árak Paraguayban általában alacsonyabbak, mint a nyugati országokban, de a turistáknak továbbra is érdemes ellenőrizni az árakat az indulás előtt. Fontos, hogy megállapodjon az árban az indulás előtt, és ügyeljen arra, hogy az ár tartalmazza az összes díjat, beleértve a csekkolást és az esetleges átszállásokat is.

Azonban nem minden taxisofőr megbízható, és az utazás során előfordulhat, hogy az árak emelkednek vagy hogy a sofőr nem megy a megfelelő helyre. A turisták számára érdemes csak hivatalosan engedélyezett taxisokat választani, és ügyelni a személyes biztonságra.

A legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megbízható taxisofőrt találunk, az, ha előzetesen megbeszéljük a szállodánkkal, vagy a helyi utazási irodával, és engedélyezett taxis társaságokat használunk. Ez garantálhatja, hogy az utazás biztonságos és megbízható legyen.

Vendéglátás

Dél-amerikai viszonylatban Paraguayban meglepően sokféle az ételvilág. A brazil befolyás erős aen érződik. Nagyon népszerűek a hússal és tojással töltött sült batyúk, az empanadák, és az ugyancsak gyorsételnek számító milanesa, ami rántott vagy sült csirkés, marhahusos, halas szendvics. A hamburgerre Paraguayban gyakran tesznek rántottát.  

Persze népszerű a sült (barbecue) marhahús. Sok helyen lehet all-you-can-eat rendszerben svédasztalosan enni, akár 1000 forintnak megfelelő helyi pénzért is. 

Paraguayban az étkek nem annyira csipősek. Sokféle helyi specialitást lehet kipróbálni. Sok helyen lehet enni egész tartalmas leveseket.

Empanada - j.k. fotója

Hagyományos étek - j.k. fotója

Közbiztonság

A tömegközlekedési eszközökön előfordulnak zsebmetszések, kizsebelések. E kockázat miatt sok turista inkább taxival közlekedik, mint busszal. Bizony előfordulnak erőszakos bűncselekmények a turisták rovására: rablás, esetenként fegyver nyomatékával. Kockázatos helyek a piacok és a tömegek által zsúfolt szűk utcák. Fontos, hogy az értékeinket biztos helyen őrizzük. A pénzautomatából úgy vegyünk ki pénzt, hogy az ne az utcán történjen, hanme a bankon belül. Sok pénz egyáltzalán ne negyen nálunk, és ne tegyük közszemlére ékszereinket, drágább órát, vagy mobilkészüléket. A készpénzt és a bankkártyát ne tartsuk ugyanazon a helyen. Ne virítsunk egyszerre nagyobb összegű pénzt a kezünkben. 

b.e. fotója

Az útlevelet és egyéb értékeket tanácsos a hotel széfjében őriztetni. Éjszaka ne járkáljunk elszigetelt, rosszul megvilágított utcákban, városrészekben. Főleg Asuncion belvárosában, Ciudad del este és Pedro Juan Caballero városokban kerüljük éjszaka az utcán járkálást, pláne magányosan. Paraguayban előfordulnak anyagilag motivált emberrablások, de a célpontok inkább a helyi gazdagok, mint a turisták. Ha bűncselekményt követnek el ellenünk, akkor azt a lehető leghamarabb bekell jleneteni a legközelebbi rendőrörsön. San Pedro tartomány északi részén, és Concepción tartomány déli részén egy kisebb gerillacsoport tevékenykedik. Ezeket az országrészeket kerüljük akár nappal, akár éjjel.

Magyar külképviselet

Nincs magyar nagykövetség, az ország diplomáciai téren a Buenos-Aires-i nagykövetségünkhöz tartozik. Van viszont egy tiszteletbeli konzul Asuncionban: Tömböly Dénes

 • Címe: Tte. 1º Demetrio Araujo Miño Nº 107, esquina Avda. Santisimo Sacramento, Asuncion
 • Telefon: (00)-(595)-(21) 291-947, 291-948, 291-167, 292-821 - Ügyeleti mobil: (00)-(595)-(981)-400-366 (mobil)
 • E-mail: secretaria@tecnoedil.com.py vagy dtomboly@tecnoedil.com.py

Egy kommentelő szerint Tömböly úr megbzhatatlan ember.

Egy másik szerint éppen ellenkezőleg:

Nem tudom, Attilának mi nem sikerült Tömböly konzul úrral. Nekem kifejezetten sokat és önzetlenül segített, kíséretet biztosított, mert szerinte csak az lett volna kérdéses, hogy a magányos biciklistát csak kirabolják vagy meg is ölik. A gondos kíséret mindkettőtől megóvott. Szóval én egy kiváló magyar konzullal találkoztam Tömböly úr személyében. (Lászka János)

Egyéb hasznos információk

1. Tilos bevinni Paraguay-ba húskészítményeket, nyershúst, zöldséget. Ha ilyesmit találnak, akkor elkobozzák.

2. Paraguayban élő magyar festőművész és művészeti egyetemi oktató
Interjú Marcali Kiss Melittával

Látnivalók

La Santissima Trinidad de Parana (jezsuita misszió romjai, az UNESCO kulturális világörökség része)

La Santissima Trinidad de Paraná Paraguayban egy történelmi jeles hely. Ez egy kolostor és egy templom komplexum, amelyet a jezsuiták építettek az 1700-as években. Az épületet a barokk stílus jellemzi, és jelentőségét a jezsuita misszióknak köszönheti, amelyek ezen a területen a 17. és 18. században folytak. A templom és a kolostor gazdag történelmi és művészeti örökséggel rendelkezik, beleértve a festményeket, szobrokat és számos más műalkotást, amelyek a jezsuita kultúrára és művészetre utalnak.

m.d. fotói

Asunción

spanyol kiejtés: ászunszion

Lakosság  (2022-ben): 1,5 millió, de a vonzáskörzettel együtt 3,4 millió

Asunción Paraguay fővárosa, amely a Paraguay folyó partján helyezkedik el. A város gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, valamint számos nevezetességgel büszkélkedhet. Az alábbiakban néhány fontosabb látnivalót említünk:

    Casa de la Independencia: A függetlenség háza, amely Paraguay függetlenségének színhelye volt.

    Panteón Nacional de los Héroes: Az Országos Hősök Panteonja, amely Paraguay neves embereinek nyughelye.

    Palacio de Gobierno: A kormányzati palota, amely Paraguay elnökének hivatala.

    Catedral Metropolitana de Asunción: A főszékesegyház, amelyet az 1600-as években építettek.

    Museo del Barro: A kerámiai művészetek múzeuma.

    Mercado 4: Az egyik legnagyobb piac Asunciónban, ahol mindenféle árut lehet vásárolni.

Asunción továbbá kiváló éttermekkel, bárokkal és üzletekkel is rendelkezik. A városnak van egy modern városközpontja is, ahol az üzleti élet és a kereskedelmi tevékenység zajlik, valamint több park és zöld terület is található a városban. A közlekedési viszonyok jók, az autóbuszok és taxik széles körben elérhetők, és a városi tömegközlekedés is fejlett.

b.e. fotója

Katedrális - Elter Karcsi fotója


Los Salto de Monday (vízesések)

Los Saltos del Monday az egyik legismertebb turisztikai látványosság Paraguayban. A vízesések a Paraná-folyó mentén helyezkednek el, közel a brazíliai határhoz. A vízesések környezete látványos, a területen trópusi erdők találhatóak, amelyekben számos fajta madár és állat él. A vízesések magassága eléri a 45 métert, és számos kisebb vízesést is láthatunk a területen. A víz tisztasága és az erdők nyugalma miatt a Los Saltos del Monday egy kiváló hely a természet szerelmeseinek és a pihenésre vágyóknak egyaránt.


Ybycuí nemzeti park

Magában foglalja a Ybycuí-hegység déli lejtőit. A nemzeti park területe több mint 70 000 hektár, és jelentős éghajlati és topográfiai változatossággal rendelkezik. A parkban található dombok, hegyek, erdők, vízesések és sziklás táj számos lehetőséget kínál a természetjárásra, a madármegfigyelésre és a kirándulásokra. A parkban élő állatvilág is gazdag, találhatóak itt többek között ragadozó madarak, majmok, bölények és párducok.


Paraná-folyó

A Paraná-folyó Paraguay legfontosabb folyója, amely átszeli az országot északtól délig, majd a határon keresztül Brazíliába és Argentínába ömlik. A folyó Paraguay és a Paraná állam határvonalát is jelöli. A folyón hajózás zajlik, amely fontos szerepet játszik a kereskedelemben és az áruszállításban a térségben. Emellett a folyó környéke turisztikai látványosságokban gazdag, számos sziget, strand és vízi sportok lehetőségei állnak rendelkezésre a látogatók számára.


Mbatoví öko rezervátum

Az Mbatoví ökoreszervátum Paraguay déli részén található, a Ka'aguasu folyó mentén. Az ökoreszervátum rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, több mint 300 madárfaj él itt, valamint számos emlős, hüllő és rovar. A területen rengeteg gyalogtúra lehetőség kínálkozik a gyönyörű dzsungelben, valamint lehetőség van kenuzásra a Ka'aguasu folyón. A Mbatoví ökoreszervátumot természetvédelmi területként kezelik, így a turisták csak vezetővel látogathatják.


Itaipú-gát

Az Itaipú-gát Paraguay és Brazília határán található óriási vízierőmű, amely a világ legnagyobb működő vízerőműve. A Paraguay folyó felett helyezkedik el, és a világ legnagyobb betonívű gátja, amely maga mögött tartja a környező víz több mint 1500 négyzetkilométerét. Az Itaipú-gát 1984 óta működik, és a Brazília és Paraguay közötti együttműködés eredményeként jött létre. Az építmény hossza 7,8 km, magassága 196 méter, és a létrehozott tó, az Itaipú-tó, körülbelül 1350 négyzetkilométeres területet ölel fel. Az Itaipú-gát látogatható turistaként, és számos programot kínál, amelyek során meg lehet ismerni a vízerőmű működését és történetét, valamint a környező területeket is felfedezhetik a látogatók.


Encarnación

Encarnación Paraguayban a déli régióban található város, amely a Paraná-folyó partján fekszik. A város az egyik legfontosabb turisztikai célpont Paraguayban, köszönhetően a számos látnivalónak, mint például a San José katedrális, a Quiteria kolostor és a Plaza de Armas.

Az Encarnación-i strandok is nagyon kedvelt turisztikai célpontok, mint például a San José strand, a Costanera strand és a Pacu Cua strand, amelyek a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerűek.

Emellett a város híres a karneváljáról is, amely minden évben februárban kerül megrendezésre, és a dél-amerikai legnagyobb karneváljai közé tartozik. A karneváli időszakban a város teljesen átalakul, és számos programot és felvonulást tartanak az utcákon.

A városi környezet és az épített örökség mellett az Encarnación-i környék természeti szépségei is csodálatra méltóak, mint például a Monday-vízesés, a Tavarangue missziós romjai és a Cerrito nevű hegy, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.


Hajózás a Paraguay-folyón

A Paraguay-folyó mentén hajózni számos lehetőséget kínál a látogatóknak. A folyón lehetőség van hajókázásra és kenuzásra is, valamint hajókirándulásokat is szerveznek. A hajókázás különösen népszerű Asunciónban, ahol a folyóparti sétányon számos hajókikötő található. A kenuzásra a folyó mellékfolyói kínálnak jobb lehetőségeket, ahol a csendes víz ideális a kenuzásra és a kajakozásra. A hajókirándulások során pedig az utasok megismerkedhetnek a folyó menti látnivalókkal és a régió történelmével.


Földrajz

Paraguay területének nagy része sík vidék.

Paraguay Dél-Amerika közepén helyezkedik el, és Brazília, Argentína és Bolivia határolja. A terület nagy részét a Paraguay folyó és az általa táplált folyórendszerek alkotják. A táj változatos, és tartalmazza az Andok hegyeitől az Amazóniai esőerdőkig mindenfajta természeti szépséget. Az országban megtalálhatók a Gran Chaco síkságok, amelyek az ország nyugati részén helyezkednek el, a Cordillera Central hegyvonulat középső részén, valamint a Keleti-síkságok az ország keleti részén. Az ország nagy részét trópusi éghajlat jellemzi, de az északi régióban a szavannák terjednek el, a déli részen pedig enyhébb klímájú. A gazdaság jelentős részét a mezőgazdaság teszi ki, különösen a szójabab és a húsipar.

Éghajlat

Paraguay éghajlata trópusi és szubtrópusi éghajlati övezetekben helyezkedik el, ahol az éves hőmérséklet általában 20 és 30 fok Celsius között változik. A legmelegebb hónapok az év első felében, januártól áprilisig vannak, amikor az átlagos hőmérséklet eléri a 35 fokot. Az esőzések általában az év első felében vannak, és a nyár közepétől őszig fokozatosan csökkennek. A keleti régiókban az éves csapadékmennyiség magasabb, míg a nyugati régiókban szárazabbak. A téli hónapok általában szárazabbak és enyhébbek, az éjszakai hőmérséklet pedig a 10 fokot is elérheti. Az éghajlatot továbbá befolyásolja a terület domborzata, valamint a Paraguay-folyó és a Paraná-folyó, amelyek hatással vannak az időjárásra és a helyi éghajlatra.

Történelem

A mai Paraguay területén a guarani törzsek éltek öshonosként. 1524-ben találkoztak először európaiakkal és barátságosan fogadták őket. Ennek ,,következményeként" sehol Latin-Amerikában nem volt olyan intenzív fehér és indián keveredés. Kezdetben nem történt szokványos gyarmatosítás, a jezsuiták az indiánok megtérítése címén irányították az életet. A 18. században azoonban a spanyol király hagyományos módon gyarmatosította a területet. Az ország Paraguay néven 1811-ben vált függetlenné. A 19.század további részén Paraguay vagy a szomszédaival háborúzott vagy belviszályoktól szenvedett. A 20. század első feében 31 elnök váltotta egymást, ami jól jelzi az ország stabilitáshinyát. 1954-től egészen 1988-ig egy Stroessner nevű diktátor uralta az országot. Uralma idején az ország gazdaságilag elég jól fejlődött.     

Manapság

Paraguayban a társadalmi különbségek hatalmasak. A földterületek nagy része néhány család, konszern tulajdonában van.

Paraguayban az élet viszonylag békés és stabil. Az ország gazdasága fokozatosan fejlődik, és az utóbbi években az infrastruktúra is javult. A turizmus lassan, de biztosan növekszik, mivel az ország rendelkezik számos természeti látnivalóval és kulturális örökséggel. Azonban az országban továbbra is fennállnak társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, és a szegénység is jelentős probléma.

Paraguay-i emberek

Vidéken az emberek szegényesen élnek, de a turista számára jól észrevehetően derűvel viselik el a nehézségeket, a sorsukat. A fővárosban, és más nagyvárosban észrevehető nyomor sokkal keserűbb látvány. 

A helyiek jellemzően vendégszeretők, barátságosak, segítőkészek az utazókkal. 

A paraguayiak nagy többsége két nyleven beszél: spanylul és az öshonos guarani nyelven. Az ország déli részén jelentősek az eruópai származásúak által formált kolóniák. Sok német él arrafelé. Érdekes módon nem őrizték meg a német nyelvhasználatot, spanyolul beszélnek egymás között. 

A paraguayi emberek nagy húsevők. A vegetáriánus utazó számára ez az ország nem lehet túl attraktív.  


v.n. fotója

Turista etikett

    Paraguayban az emberek általában később érkeznek meg az időpontra, ezért ne aggódjon, ha az emberek késnek.
    Fontos tiszteletben tartani a vallási hagyományokat és ünnepeket, különösen az olyan katolikus ünnepeket, mint a Nagypéntek vagy a karácsony.
    A fiatalabb emberek általában kezet ráznak az idősebbekkel, de az idősebbekkel szemben jobb, ha inkább tiszteletteljesen köszönnek és meghajolnak.
    Az emberek általában nyitottak és barátságosak, de fontos, hogy ne érintsék meg az embereket, hacsak nincs rá kifejezett engedély.
    Az emberek nagyon büszkék a kulturális örökségre és hagyományokra, ezért fontos, hogy azokat tiszteletben tartsák, és ne sértsék meg azokat.

Paraguay-i gasztronómia

A paraguayi gasztronómia jellemzően a helyi indián és a spanyol konyha keveredéséből jött létre, így egyedi ízvilággal rendelkezik. A hagyományos ételek közé tartozik az asado, ami egy nagy darab marhahús, amit grilleznek, és többnyire zöldségekkel és rizzsel tálalják. Ezen kívül nagyon népszerű a chipa, ami egy sajtos kenyér, és a sopa paraguaya, ami egy sajtos kukoricakenyér. A terereó is egy népszerű ital, ami az yerba mateből készül, és gyakran hideg tejként fogyasztják. Az édességek között található a mbejú, ami egy édes kukoricakása, és a cocido con leche, ami egy tejes ital fűszerekkel.

Olvasmányos linkek

"Paraguayban nem lehet bankautomatából pénzt felvenni úgy, hogy a helyi bank ne tartson meg magának valamivel több mint 6 amerikai dollárt. Lehetetlen kijátszani a rendszert, még Citibankos kártyával, a helyi Citibank egyetlen, külvárosi automatáját használva sem lehet megúszni a lenyúlást. Paraguay Latin-Amerika egyetlen tényleg teljesen kétnyelvű országa, ahol a lakosság kilencven százaléka beszéli a spanyol felfedezők és a guaraní bennszülöttek nyelvét is. A kettő, spanyol tudással érthetetlen keveréke a jopará. Gyarmatosítás után a világon szinte mindenhol a gyarmatosítók nyelve kerekedett felül, az pedig végleg ritkaság, hogy az idegenek vegyék át a helyiek nyelvét. Az asuncióni elnöki palota egy koldusszegény bádogvárosra néz. Köszönhetően a német bevándorlóknak, még az olcsó paraguayi sörök is teljesen jók.

Kevés ország lehet a világon, amelynek gazdasági életében a csempészet olyan fontos szerepet játszik, mint Paraguayéban. Ma már egy fokkal rendezettebb a helyzet, mint a nyolcvanas-kilencvenes években, de az argentin-brazil hármas határnál található paraguayi város, Ciudad del Este léte ma is a csempészetre épül. A mindenféle elektronikai cikkek Paraguayban jóval olcsóbbak, mint a két nagy szomszédban, így az ittenieknek megéri akár egy Playstationt is átcsempészni a határon. Ugyanebből következik, hogy Paraguayban még az alsó középosztálynak is nagyon sok modern kütyüje van, szinte csak a kétkezi munkások használnak Blackberrynél rosszabb mobilt.

Paraguay klímája az elviselhetetlent súrolja. Aunciónban már a tavasz első hetében bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet. A nyári, száraz, 45 fokos hőségben épeszű turistának nem lehet itt dolga. A népes arab kolóniának köszönhetően Paraguayban igen népszerű döner kebabot itt úgy hívják, hogy lomito árabe. Az országban akkora német közösségek élnek, hogy vannak gyerekek, akik 18 éves korukig meg sem tanulnak spanyolul. Az iskolát el lehet végezni németül is, és a környéken is úgyis mindenki németül beszél. Bolívia mellett Paraguay a másik ország az amerikai kontinensen, amelynek nincs tengerpartja. Viszont szemben Bolíviával, Paraguaynak soha nem is volt. Ennek megfelelően itt mindig jól el lehetett bújni a világ elől, akár jezsuita szerzetes, akár náci háborús bűnös, akár kokaincsempész volt az ember. Ki tudja, a világ melyik országában fekszik a legtöbb nő plasztikai sebész kése alá, Paraguay mindenesetre előkelő helyen lehet. A tévében látott műsorvezetők és mosolyogva integető kellékek gyakorlatilag sziliokonból és botoxból állnak.

Paraguay Bolívia után Dél-Amerika második legszegényebb országa. Ennek ellenére itt a szegénység valahogy nem tűnik olyan reménytelennek, mint a nyugati szomszédnál. Talán mert Asunciónon kívül sehol sincs igazi nagyvárosi szegénység, hiszen nincsenek is nagyvárosok. Vagy mert a latin-amerikai átlagnál is gyakoribb korrupció, a virágzó csempészet, valamint a jövedelmező kokainbiznisz számai nem jelennek meg a hivatalos statisztikában. A paraguayi Megatáncot nézve egyszerűen nem tudtam eldönteni, ki a profi táncos és ki a celeb az egyes párokban, annyira jól táncolt mindenki. Paraguay lakossága hatmillió fő körül van, és félmillió paraguayi él külföldön, vendégmunkásként. Arról mindenki nevetve beszél, hogy Buenos Airesben a kurvák nyolcvan százaléka paraguayi, és hogy a Spanyolországból gyanúsan jó ruhákban hazatérő nőknek sem hiszi el senki, hogy bébiszitterkedni voltak.

Paraguay mindkét nemzeti étele elég fura. Az egyik a chipa, ami maniókalisztből készült, elég egyszerű péksütemény, jobb esetben sajttal dúsítva. A másik a sopa paraguaya, ami nevével szemben egyáltalán nem leves, hanem kukorica alapú puliszkaszerűség, szintén sajttal. Frissen mindkettő jó, de nemzeti ételnek talán kevés. Marhahús szerencsére minden nagyvárosban van, a folyók környékén pedig jók a halak." (2011) forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Lászka János, 2023. 03. 06. 21:54
Néhány éve egy nagyobb dél-amerikai kerékpártúra közben végigbicikliztem Paraguayt. Nincs ott semmi. Ha keresed a világ végét - ami persze egy gömbön elég nagy kihívás - akkor ott jó eséllyel megtalálod. Végül is ez is valami, ha erre vagy kívácsi. Ráadásul közben sok kedves emberrel lehet ott találkozni. És ott szerettem meg a sült édesburgonyát, ami alap népi étel.
Nem tudom, Attilának mi nem sikerült Tömböly konzul úrral. Nekem kifejezetten sokat és önzetlenül segített, kíséretet biztosított, mert szerinte csak az lett volna kérdéses, hogy a magányos biciklistát csak kirabolják vagy meg is ölik. A gondos kíséret mindkettőtől megóvott. Szóval én egy kiváló magyar konzullal találkoztam Tömböly úr személyében.


Nagy Attila, 2022. 05. 20. 14:16
Még hozzáfűzném, Paraguay lakossága 7 millió fő és jelenleg kb 2 millió él külföldön( 2022)!


Nagy Attila, 2022. 05. 20. 14:13
Tömböly Dénes Konzulra ne számítson senki, megbízhatatlan ember, nem is tudom ki nevezte ki tiszteletbeli konzulnak!😡


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon