ÚTIKRITIKA.HU / Paraguay

Paraguay

Paraguay dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Repülőjegy | Közlekedés | Vendéglátás | Közbiztonság | Magyar külképviseletet | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz | Történelem | Manapság | Helyiek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

j.k. fotója

.

Paraguay dióhéjban

          406 752 km² területén 7,3 millióan élnek (2022-es becslés). Főváros: Asunción (ászunszion)

         (kb. 2 millió paraguayi külföldön él.)

 • 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén Paraguay a magyar állampolgároknak vízummentes.
 • Náluk a nyár decembertől március elejéig tart, ilyenkor forró, párás a klíma, nagyon erős az ibolyántúli sugárzás.
 • A Paraguay-i Ciudad del Este város meglátogatása könnyen kombinálható az Iguassu vízesés meglátogatásával, igaz a hely egyáltalán nem vonzó, sokan csak azért mennek oda, hogy elmondhassák: jártak Paraguay-ban is.
 • Paraguayban a közbiztonság nem igazán jó. Sok bűnöző a turisták meglopására, kifosztására szakosodott. Kellő körültekintéssel nagy eséllyel meguszható, hogy büneset elszenvedőjévé váljunk.
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 101 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Paraguay kb. 13 százalékkal olcsóbb, mint Argentína, és 12 százalékkal olcsóbb, mint Brazília.   
 • Leggyakoribb vezetéknév: Gonzalez

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs elárasztva turistákkal, így különleges desztinációnak számíthat, nem alakult még ki a turisták lenyúlására irányuló gépezet
 2. Nagyon szépek a tájak, sok lakatlan terület végtelen nyugalmassággal
 3. Barátságosak, lazák, pozitív életbeállítottságúak a helyiek, érdekesek a guarani indiánok
 4. A közbiztonságával kapcsolatos rossz híre többnyire nem igazolódik be a turista számára
 5. Asuncion-ban az elegáns középületek
 6. Jó vásárlási lehetőségek (tax-free övezetek), viszonylag olcsó ország, sokkal olcsóbb, mint Brazília vagy Argentína
 7. La Santissima Trinidad de Parana jezsuita misszió romjai, az UNESCO kulturális világörökség része
 8. A Parque Nacional Ybucui esőerdő a sok csodás pillangóval
 9. Salto Monday vízesés
 10. Asuncion-ban a Casa de la Independencia
 11. A főváros tele van hangulatos, barátságos kávézókkal

Nem tetszett

 1. Hatalmas társadalmi különbségek, nagyon gazdagok és mély-szegények
 2. Rossz a közbiztonság, éjszaka sok helyen veszélyes sétálni
 3. Nincs kellően kialakított turisztikai infrastruktúra (nincsenek információs irodák)
 4. Nincs annyi turistának érdekes látnivaló, mint a szomszédos országokban
 5. Sok bóvlit, hamisítványt, csempész szajrét árulnak
 6. Ciudad del Este egy eléggé leamortizált város
 7. Nincs tengerpartja
 8. Nincs közlekedési morál
 9. A taxik többsége elég rozoga autó
 10. Nagyon kátyúsak az utak
 11. gyakran esik az eső
 12. a távolsági buszközlekedés lassú, sok az átszállás és az ezzel kapcsolatos üresjárat
 13. Asuncionban a szegénynegyedek

Vélemények

,, Kevés turista látogatja Paraguayt, s talán ezért is érezhettük, hogy a helyiek nagyon örültek nekünk és igyekeztek jó benyomást kelteni. 

Paraguay kontrasztos éghajlatú ország: reggel Asuncion elhagyásakor az utazó belehal a hőségbe, az Iparacay-tóhoz érve pedig, felhős időt talál.

(b.e., 2021)


"Dél-Amerikában, a Guyanákat leszámítva, messze Paraguayba érkezik a legkevesebb külföldi turista. Nincsenek kihagyhatatlan nevezetességek, nincsenek nagyvárosok fejet letépő éjszakai élettel, és Asunciónt leszámítva turisztikai infrastruktúra is alig van. Akinek két-három hete van, az nyilván Peruba, Bolíviába, Brazíliába vagy Argentínába megy. Akinek viszont több ideje van a kontinensen, az nagyon jól teszi, ha szán néhány hetet a Magyarországnál négyszer nagyobb országra. Latin-amerikai emberek, latin-amerikai városok, latin-amerikai tájak, latin-amerikai tempó, latin-amerikai kalandok, sehol egy gringó, és még olcsó is az egész. A legelejétől a végéig élveztem. " forrás


"Senki sem fogja Paraguayjal kezdeni Latin-Amerikát, de aki már járt egy-két helyen a kontinensen, az imádni fogja az ország elsöprő latinságát. Asunciónra elég két nap, északon és nyugaton viszont bármennyi időt el lehet tölteni, akár a Paraguay-folyó vonzáskörzetében, akár a teljesen kies Chacón. Paraguayban sehogy sem lehet gyorsan közlekedni, szükség lesz arra a három hétre.  forrás


,, Ciudad del Este városa: Ahogy utána olvastunk semmiféle látnivaló nem volt ott, így két célt jelöltünk ki magunk elé: 1. Eredeti paraguayi pecsét beszerzése az útlevelünkbe, valamint 2. A helyi gasztro kultúra felfedezése egy ebéd erejéig.
Ciudad del Este varosát Brazíliától egy rozoga kőhíd választotta el. A hostel recepciósa szerint pár éven belül le fog omlani. és tényleg, úgyhogy kétszer átmentünk rajta, mi sem jósolnánk túl sok jövőt neki. Hatalmas forgalom, töredezett, derék magasságú kőkorlát, mindez 50 méter magasban a Paraná folyó felett, hatalmas széllökések között.

Paraguay - vagy legalább is, amit abból láttunk - elsőre nem nagyon tetszett. Amint átértünk (és megkaptuk a várva várt pecséteket) szemét és szegénység fogadott bennünket. Kb. céltalanul mentünk előre, egy dombon felfelé. Tudtuk, hogy a domb után egy tavat kell látnunk és ott már egy normálisabb környék következik.

Időközben emberek tucatjai akartak különböző dolgokat eladni, vagy csak szimplán belénk kötni. Félórás bolyongás után sikerült egy jobb - a térkép alapján diplomata negyed - környékre tévednünk. Itt a lakóházakat elektromos kerítések es két méteres falak védték. Volt ahol külön rendőr, biztonságőr volt (és nem nagykövetség volt).

Szóval félóra mászkálas után úgy döntöttünk, hogy inkább a jobb kornyéken keresünk, egy vasárnap is nyitva levő és a bankkártyás fizetést is elfogadó (eszünk ágában sem volt pénzt váltani) éttermet. Végül egy, a Trófeához hasonló all you can eat típusú helyet választottunk, ahol degeszre ehettük magunkat. A helyen teljesen „átszellemültünk” az élő hegedűjátéktól. A hölgy repertoárában olyan klasszikusok szerepeltek, mint Abba, Aerosmith, Adele és egyéb más ismert filmslágerek. Mindezek mellett egy kicsit elkapott minket a dél-amerikai felső-közép osztály „vasárnap kijár ebédelni” hangulat. " forrás

Időjárás

Paraguay időjárása

Repülőjegy és repülés

Jön!

Közlekedés

Buszok, azaz collectivok

p.g. fotója

Taxi

Vendéglátás

Dél-amerikai viszonylatban Paraguayban meglepően sokféle az ételvilág. A brazil befolyás erős aen érződik. Nagyon népszerűek a hússal és tojással töltött sült batyúk, az empanadák, és az ugyancsak gyorsételnek számító milanesa, ami rántott vagy sült csirkés, marhahusos, halas szendvics. A hamburgerre Paraguayban gyakran tesznek rántottát.  

Persze népszerű a sült (barbecue) marhahús. Sok helyen lehet all-you-can-eat rendszerben svédasztalosan enni, akár 1000 forintnak megfelelő helyi pénzért is. 

Paraguayban az étkek nem annyira csipősek. Sokféle helyi specialitást lehet kipróbálni. Sok helyen lehet enni egész tartalmas leveseket.

Empanada - j.k. fotója

Hagyományos étek - j.k. fotója

Közbiztonság

A tömegközlekedési eszközökön előfordulnak zsebmetszések, kizsebelések. E kockázat miatt sok turista inkább taxival közlekedik, mint busszal. Bizony előfordulnak erőszakos bűncselekmények a turisták rovására: rablás, esetenként fegyver nyomatékával. Kockázatos helyek a piacok és a tömegek által zsúfolt szűk utcák. Fontos, hogy az értékeinket biztos helyen őrizzük. A pénzautomatából úgy vegyünk ki pénzt, hogy az ne az utcán történjen, hanme a bankon belül. Sok pénz egyáltzalán ne negyen nálunk, és ne tegyük közszemlére ékszereinket, drágább órát, vagy mobilkészüléket. A készpénzt és a bankkártyát ne tartsuk ugyanazon a helyen. Ne virítsunk egyszerre nagyobb összegű pénzt a kezünkben. 

b.e. fotója

Az útlevelet és egyéb értékeket tanácsos a hotel széfjében őriztetni. Éjszaka ne járkáljunk elszigetelt, rosszul megvilágított utcákban, városrészekben. Főleg Asuncion belvárosában, Ciudad del este és Pedro Juan Caballero városokban kerüljük éjszaka az utcán járkálást, pláne magányosan. Paraguayban előfordulnak anyagilag motivált emberrablások, de a célpontok inkább a helyi gazdagok, mint a turisták. Ha bűncselekményt követnek el ellenünk, akkor azt a lehető leghamarabb bekell jleneteni a legközelebbi rendőrörsön. San Pedro tartomány északi részén, és Concepción tartomány déli részén egy kisebb gerillacsoport tevékenykedik. Ezeket az országrészeket kerüljük akár nappal, akár éjjel.

Magyar külképviselet

Nincs magyar nagykövetség, az ország diplomáciai téren a Buenos-Aires-i nagykövetségünkhöz tartozik. Van viszont egy tiszteletbeli konzul Asuncionban: Tömböly Dénes

 • Címe: Tte. 1º Demetrio Araujo Miño Nº 107, esquina Avda. Santisimo Sacramento, Asuncion
 • Telefon: (00)-(595)-(21) 291-947, 291-948, 291-167, 292-821 - Ügyeleti mobil: (00)-(595)-(981)-400-366 (mobil)
 • E-mail: secretaria@tecnoedil.com.py vagy dtomboly@tecnoedil.com.py

Egy kommentelő szerint Tömböly úr megbzhatatlan ember.

Egyéb hasznos információk

1. Tilos bevinni Paraguay-ba húskészítményeket, nyershúst, zöldséget. Ha ilyesmit találnak, akkor elkobozzák.

2. Paraguayban élő magyar festőművész és művészeti egyetemi oktató
Interjú Marcali Kiss Melittával

Látnivalók

La Santissima Trinidad de Parana (jezsuita misszió romjai, az UNESCO kulturális világörökség része)

m.d. fotói

Asunción

spanyol kiejtés: ászunszion

Lakosság  (2022-ben): 1,5 millió, de a vonzáskörzettel együtt 3,4 millió

b.e. fotója

Katedrális - Elter Karcsi fotója


Los Salto de Monday (vízesések)


Ybycuí nemzeti park


Paraná-folyó


Mbatoví öko rezervátum


Itaipú-gát


Encarnación


Hajózás a Paraguay-folyón


Földrajz

Paraguay területének nagy része sík vidék.

Történelem

A mai Paraguay területén a guarani törzsek éltek öshonosként. 1524-ben találkoztak először európaiakkal és barátságosan fogadták őket. Ennek ,,következményeként" sehol Latin-Amerikában nem volt olyan intenzív fehér és indián keveredés. Kezdetben nem történt szokványos gyarmatosítás, a jezsuiták az indiánok megtérítése címén irányították az életet. A 18. században azoonban a spanyol király hagyományos módon gyarmatosította a területet. Az ország Paraguay néven 1811-ben vált függetlenné. A 19.század további részén Paraguay vagy a szomszédaival háborúzott vagy belviszályoktól szenvedett. A 20. század első feében 31 elnök váltotta egymást, ami jól jelzi az ország stabilitáshinyát. 1954-től egészen 1988-ig egy Stroessner nevű diktátor uralta az országot. Uralma idején az ország gazdaságilag elég jól fejlődött.       

Manapság

Paraguayban a társadalmi különbségek hatalmasak. A földterületek nagy része néhány család, konszern tulajdonában van.

Paraguay-i emberek

Vidéken az emberek szegényesen élnek, de a turista számára jól észrevehetően derűvel viselik el a nehézségeket, a sorsukat. A fővárosban, és más nagyvárosban észrevehető nyomor sokkal keserűbb látvány. 

A helyiek jellemzően vendégszeretők, barátságosak, segítőkészek az utazókkal. 

A paraguayiak nagy többsége két nyleven beszél: spanylul és az öshonos guarani nyelven. Az ország déli részén jelentősek az eruópai származásúak által formált kolóniák. Sok német él arrafelé. Érdekes módon nem őrizték meg a német nyelvhasználatot, spanyolul beszélnek egymás között. 

A paraguayi emberek nagy húsevők. A vegetáriánus utazó számára ez az ország nem lehet túl attraktív.  


v.n. fotója

Olvasmányos linkek

"Paraguayban nem lehet bankautomatából pénzt felvenni úgy, hogy a helyi bank ne tartson meg magának valamivel több mint 6 amerikai dollárt. Lehetetlen kijátszani a rendszert, még Citibankos kártyával, a helyi Citibank egyetlen, külvárosi automatáját használva sem lehet megúszni a lenyúlást. Paraguay Latin-Amerika egyetlen tényleg teljesen kétnyelvű országa, ahol a lakosság kilencven százaléka beszéli a spanyol felfedezők és a guaraní bennszülöttek nyelvét is. A kettő, spanyol tudással érthetetlen keveréke a jopará. Gyarmatosítás után a világon szinte mindenhol a gyarmatosítók nyelve kerekedett felül, az pedig végleg ritkaság, hogy az idegenek vegyék át a helyiek nyelvét. Az asuncióni elnöki palota egy koldusszegény bádogvárosra néz. Köszönhetően a német bevándorlóknak, még az olcsó paraguayi sörök is teljesen jók.

Kevés ország lehet a világon, amelynek gazdasági életében a csempészet olyan fontos szerepet játszik, mint Paraguayéban. Ma már egy fokkal rendezettebb a helyzet, mint a nyolcvanas-kilencvenes években, de az argentin-brazil hármas határnál található paraguayi város, Ciudad del Este léte ma is a csempészetre épül. A mindenféle elektronikai cikkek Paraguayban jóval olcsóbbak, mint a két nagy szomszédban, így az ittenieknek megéri akár egy Playstationt is átcsempészni a határon. Ugyanebből következik, hogy Paraguayban még az alsó középosztálynak is nagyon sok modern kütyüje van, szinte csak a kétkezi munkások használnak Blackberrynél rosszabb mobilt.

Paraguay klímája az elviselhetetlent súrolja. Aunciónban már a tavasz első hetében bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet. A nyári, száraz, 45 fokos hőségben épeszű turistának nem lehet itt dolga. A népes arab kolóniának köszönhetően Paraguayban igen népszerű döner kebabot itt úgy hívják, hogy lomito árabe. Az országban akkora német közösségek élnek, hogy vannak gyerekek, akik 18 éves korukig meg sem tanulnak spanyolul. Az iskolát el lehet végezni németül is, és a környéken is úgyis mindenki németül beszél. Bolívia mellett Paraguay a másik ország az amerikai kontinensen, amelynek nincs tengerpartja. Viszont szemben Bolíviával, Paraguaynak soha nem is volt. Ennek megfelelően itt mindig jól el lehetett bújni a világ elől, akár jezsuita szerzetes, akár náci háborús bűnös, akár kokaincsempész volt az ember. Ki tudja, a világ melyik országában fekszik a legtöbb nő plasztikai sebész kése alá, Paraguay mindenesetre előkelő helyen lehet. A tévében látott műsorvezetők és mosolyogva integető kellékek gyakorlatilag sziliokonból és botoxból állnak.

Paraguay Bolívia után Dél-Amerika második legszegényebb országa. Ennek ellenére itt a szegénység valahogy nem tűnik olyan reménytelennek, mint a nyugati szomszédnál. Talán mert Asunciónon kívül sehol sincs igazi nagyvárosi szegénység, hiszen nincsenek is nagyvárosok. Vagy mert a latin-amerikai átlagnál is gyakoribb korrupció, a virágzó csempészet, valamint a jövedelmező kokainbiznisz számai nem jelennek meg a hivatalos statisztikában. A paraguayi Megatáncot nézve egyszerűen nem tudtam eldönteni, ki a profi táncos és ki a celeb az egyes párokban, annyira jól táncolt mindenki. Paraguay lakossága hatmillió fő körül van, és félmillió paraguayi él külföldön, vendégmunkásként. Arról mindenki nevetve beszél, hogy Buenos Airesben a kurvák nyolcvan százaléka paraguayi, és hogy a Spanyolországból gyanúsan jó ruhákban hazatérő nőknek sem hiszi el senki, hogy bébiszitterkedni voltak.

Paraguay mindkét nemzeti étele elég fura. Az egyik a chipa, ami maniókalisztből készült, elég egyszerű péksütemény, jobb esetben sajttal dúsítva. A másik a sopa paraguaya, ami nevével szemben egyáltalán nem leves, hanem kukorica alapú puliszkaszerűség, szintén sajttal. Frissen mindkettő jó, de nemzeti ételnek talán kevés. Marhahús szerencsére minden nagyvárosban van, a folyók környékén pedig jók a halak." (2011) forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Attila, 2022. 05. 20. 14:16
Még hozzáfűzném, Paraguay lakossága 7 millió fő és jelenleg kb 2 millió él külföldön( 2022)!


Nagy Attila, 2022. 05. 20. 14:13
Tömböly Dénes Konzulra ne számítson senki, megbízhatatlan ember, nem is tudom ki nevezte ki tiszteletbeli konzulnak!😡


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon