ÚTIKRITIKA.HU / Palawan


hirdetes

útikritikák


Palawan

Palawan dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás |Közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Strandok |El Nido|Port Barton| Földalatti folyó| Egyéb látnivalók és programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

El Nido - Elter Karcsi fotója

Palawan dióhéjban

Palawan a Fülöp-szigetek nyugati részén fekszik és az ország harmadik legnagyobb szigetcsoportja. Manilától kb. 550 kilométer távolságban van. A 12 ezer négyzetkilométeres területén mintegy 1700 sziget található. Palawan fő vonzereje a varázslatos türkizkék tengervize és a hófehér homokos strandjai. Palawan népszerű a búvárok körében. 

Palawan tartomány fővárosa Puerto Princesa. Ide érkeznek a repülőjáratok is. A város a sziget közepén helyezkedik el.

Palawan az utóbbi években egyre felkapottabbá vált. Egyre több belföldi látogat el oda, nem beszélve a külföldiekről.

"Palawan a szigetcsoport nyugati szegélyén helyezkedik el, és a legzöldebb, "leg-dzsungelesebb" szigetnek számít. Magas hegyek, vízesések, barlangok, és persze gyönyörű strandok jellemzik, leghíresebb nevezetessége pedig a világ leghosszabbjaként ismert földalatti folyó, mely a Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Park területén található, a fővárostól, Puerto Princesától kb. kétórányi autóútra. A nemzeti park és a folyó 1999 óta az UNESCO természeti világörökség részét képezi." forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A tenger kristálytisztasága, a szuper strandok (pl. Pristine Beach, 7 Commando)
 2. A szigetközpont tisztasága, kellemessége, egyszerűsége, a triciklizés
 3. Példás környezetvédelem, a friss levegő, a szabad természet
 4. Nincs annyi koldusgyerek, mint máshol az országban
 5. A földalatti folyó mesevilága
 6. A szuper halas és seefood kaják
 7. El Nidonál a Las Cabanas és Nacpan Beach

Nem tetszett

 1. Túlértékelt, túlárazott, túl nagy a tömeg
 2. Puerto Princessában nincs sok látnivaló
 3. Nem sikerült Waran óriásgyíkot látni
 4. A sok átkozott bogár és a pimasz, kleptomániás majmok
 5. A vegetáriánusoknak nincs itt jó helyzete, hús minden mennyiségben
 6. A szolgáltatók (pl. motorcsónakosok) következetes pontatlansága

Vélemények

Az átlagos utazók számára lényeges turisztikai infrastruktúra szempontjából jelenleg Palawan csaknem egyenlő El Nidoval. (2023)


Puerto Princessa:

A város szóra sem érdemes, de mi az UnderGround River miatt jöttünk csak ide. Gyönyörű élmény bevisznek egy nagyobb méretű hajóval átsétálunk egy mini "dzsungelen" 150-200 méter, és bent olyan színű víz fogad a barlang előtt, hogy ha a neten látom biztosan azt hiszem, hogy valami filter van a képen, elképesztően szép.

Bent a barlangban sötét van, csónakkal bevisznek csöndben, hogy a denevéreket és egyéb létformákat ne zavarjuk, majd kihoznak ugyanott, közben rengeteg érdekes infó mondanak (fülesen keresztül felvételről, szóval totál csönd van végig, ha csak nem valami paraszt, épp úgy gondolja, hogy neki mindent lehet.

Még elvittek valahova a túra kapcsán, ami minket nem érdeket (egy újabb zipline), aztán vissza a szállásra (4-5 között), ahol 30 percen belül ott volt a busz, ami még aznap elvitt El Nido-ba.

Ezt senkinek nem ajánlom (UnderGround river túra és El Nido transzfer 1 napon), kegyetlen volt ez a nap alig éltünk mire El Nido-ba értünk. Szállást a buszban foglaltunk kicsit drágábban mert nem volt türelmünk már nézelődni. (2024)


Teljesen elvarázsolt minket a sziget. Palawan a természet kedvelőinek a szigete. Nincsenek elegáns épületei, csillogó-villogó központja, sem luxusszállodái. Viszont vannak mesébe illő tengerpartjai, lakatlan szigetei, érintetlen esőerdői, barlangjai, mészkőhegyei, színes koralljai, különleges állat- meg növényvilága és nem utolsó sorban kedves, mosolygós, segítőkész lakói.

A sziget tele van kóbor kutyákkal, de azok is nagyon barátságosak. Mi 11 felejthetetlen napot töltöttünk itt. A 11 nap alatt 1.000 km-ert raktunk a kölcsönzött motorunkba (amit a fenekünk bánt a legjobban), 23 strandon fürödtünk, 10 kókuszlevét szürcsöltük el, hét települést fedeztünk fel, hat különböző szálláson aludtunk, három island hopping túrán vettünk részt, két teknőssel volt szerencsénk úszni, kétszer szakadt ránk az ég (de úgy mintha dézsából öntenék), egy papucsot hordtunk végig (fejenként) és megszámlálhatatlan élményben volt részünk. (f. d. 2023)


"Bár El Nido még messze van attól, hogy teljesen maga alá temesse a tömegturizmus, a napközbeni hajótúrákon általában már elég nagy tömeg van. A kínai turistacsoportok még csak most kezdenek megjelenni, de egyéni utazóból már bőven van itt annyi, hogy egy-egy állomásnál több búvárpipát lehessen látni, mint halat. A kis hajók személyzete pedig röhögve mondja azt, hogy "na most megyünk a titkos lagúnához". Nem panaszkodásból mondom, és tényleg ahhoz képest, hogy mekkora szám, még mindig elviselhető az embermennyiség, de ha csak a napi túrára megyek el, valószínűleg ez a hely minden csodájával együtt sem lenne ott a legjobb emlékeim között. (2015)" forrás


"Vannak az országban turisztikailag sokkal menőbb, mainstream helyek, például Cebu vagy Boracay, de azok olyanok, mint Siófok július közepén: emberek egymás hegyén-hátán. Palawan viszont a természet kedvelőinek a szigete. Elég nagy terület, van hely bőven. A többi szigeten sajnos előfordulnak természeti katasztrófák, itt viszont nincs se földrengés, se tájfun. És szuper a közbiztonság. Egy nagyjából Debrecen méretű városban lakom, Puerto Princesa a neve, ez Palawan székhelye. Még annyit a helyről, hogy több ismert sajtóorgánum szerint ez a világ legszebb szigete. (2017)" forrás


,, Valószínűleg nem mindenhol olyan ideálisak a viszonyok, mint a teljes egészében védett területnek minősített Palawan szigeten. Ami viszont itt van a dús, buja dzsungellel, a vad, változatos sziklaformációkkal és a kék összes árnyalatában játszó tengerrel együtt, az tényleg etalon. (2017)" forrás


,, Palawan szigetének leglátogatottabb helye El Nido. Mellette sokan felkeresik a "hátizsákos El Nido"-t, Port Barton-t is. Itt is népszerűek a szigettúrák (island hopping) és a sznorkeling.

Amiben más, mint nagytestvére, hogy még sokkal kevésbé fejlett. Áram csak délután 5 és éjfél között van - ha szerencséd van. Betonozott út még nincs a faluban. Az ide vezető út El Nido-ból részben a dzsungelen át visz, egy saras földúton.

Majdnem minden nap volt kosármeccs az iskola udvarán, ahol a falu egyként szurkol a helyi csapatnak.

Nem mellesleg, itt ettünk a legjobbat Palawanon (kivéve a hajótúrán felszolgált csodás halételeket). Kedvenc éttermünk a Gacayan.

Port Bartonban könnyebb átérezni a fülöp életérzést, én emiatt imádtam. Sokkal lassabb, mint El Nido, és ez a könnyed életérzés átragad az emberre." (www.facebook.com/lilkaland.hu)

El Nido - Elter Karcsi fotója

,, Általánosságban elmondható, hogy mindenki segítőkész és jófej volt, a szállások minden esetben segítettek a szervezésben. Árak tekintetében a tricikli elég olcsó, 50 - 200 PHP-t (1 PHP = 6 HUF) fizettünk szinte mindig, az autós utak drágábbak. Egy átlag főkaja 200-300 PHP, egy sör 50-80 PHP, de helytől függően ez változhat.

A szigeteken mindenhol tisztított vizet használnak, a jégkocka is ebből készül, higéniával sem volt semmi baj, és a szállások is abszolút megfelelőek voltak. Hozzátenném, hogy próbáltuk megtalálni az arany középutat, vagyis utcai árusnál nem ettünk, kézfertőtlenítőt használtunk, és olyan helyeken ettünk, ahol azért többen voltak. A szigetek tele vannak kóbor kutyákkal, de nagyon barátságosak!" (sz.d., 2020)


Èn Palawanon Puerto Princessa-ban voltam 5 napot, voltunk hajókirándulásokon, szigetről-szigetre vittek minket,szuper volt, meg volt a beach èlmèny is ezzel, illetve nagyon èrdemes befizetni az Underground River túrára, 1 napos a túra, de gyönyörű helyen van, szerintem nagyon különleges volt 🙂

maga a város nem egy turista hely, sok fehér embert nem látsz arra 😃 de angolul beszélnek a szállásokon is 😉 megérte oda menni, ès nem El Nido -ba. 🙂

A nemzeti oltóközpontos doki azt mondta, hogy Palawan a legveszélyesebb malária szempontjából, de èn speciel egy szúnyogot se láttam ès csípèsem se volt . (2021)

El Nido természeti környezete - Elter Karcsi fotója

Odajutás

Manilából Puerto Princesába a repülési idő 1 óra 15 perc. Három légitársaság repüli ezt a viszonylatot: Philippine Airlines, Philippines Air Asia, Cebu Pacific. Mindháromnak minden nap van járata. Az oda-vissza repülés árai 180 amerikai dollár körül mozognak.

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Daluyon Beach & Mountain Resort (Sabang)

3 csillagos: Coron Westowwn Resort (Coron)

4 csillagos: Hotel Sheridan Beach Resort (Sabang)

5 csillagos: Hotel Astoria Palawan (Puerto Princesa)

,, Egy középkategóriás vendégházban lakom, nem luxus, és nem is lepattant, Mariafe Inn (két éjszakára 2.800 peso, azaz kb. 13.800 Ft egy szép tágas, fürdőszobás szoba, reggelivel). Azt nagyon bírom az ázsiai vendégházakban, hogy teljesen természetes nekik, hogy az égvilágon mindent ők intéznek a vendégnek. Még kérdeznem se kellett, már mondták is, hogy ha másnap a föld alatti folyóhoz akarok menni, akkor ők lefoglalják nekem. Igen, bólintottam. És mivel 7 órakor indul a túra, akkor ugye korábban szeretnék reggelizni, mondjuk 6-kor Igen. Tényleg, a kisujját nem kell mozdítani az embernek, intéznek mindent és ráadásul jó áron – nem kockáztatnák meg, hogy átvágjanak, mert az az ő hotelértékelésükben csapódna le később. (2018)" forrás

Közlekedés

Kötelekkel összeeszkábált katamarán - k.a. fotója

Katamarán - Elter Karcsi fotója

Kompként szolgáló csónak - Elter Karcsi fotója

Triciklik - Elter Karcsi fotója

El Nido kikötője - Elter fotói

Forgalom Puerto Princesában - Elter Karcsi fotója

Étkezés

Tengeriszőlő (sea-grape) - e. l. fotója

Friss gyümölcsitalok - Elter Karcsi fotója

Vásárlás

A Palawan szigetén található legnagyobb város Puerto Princesa, ahol számos bevásárlóközpont, piac és bolt található. A városban a Robinsons Place Palawan és a NCCC Mall Palawan a két legnagyobb bevásárlóközpont. Mindkét központban számos bolt és üzlet található, amelyek különböző termékeket kínálnak, például élelmiszereket, ruhákat, cipőket, ékszereket, elektronikai termékeket és még sok mást.

Emellett Puerto Princesa-ban található a San Jose Market, amely hatalmas piac, ahol helyi ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket és kézműves termékeket lehet vásárolni. Ez a piac kiváló lehetőséget nyújt a helyi ételek kóstolására és a helyi kultúra megismerésére is.

Palawan más városaiban, mint például El Nido vagy Coron, kevesebb vásárlási lehetőség áll rendelkezésre, azonban azokban a városokban is találhatók kisebb boltok, piacok és helyi kézműves üzletek. Az El Nido Public Market a város egyik legnagyobb piaca, ahol különféle élelmiszereket, italokat, gyümölcsöket, zöldségeket, halat és húst lehet vásárolni.

Szórakozás

El Nido egy kisváros a Palawan szigetén, amelyet a természeti szépségei miatt szeretnek a turisták. Bár nem ismert elsősorban az éjszakai életről, de azért néhány szórakozóhelyet találhatunk itt is.

Az El Nido-ban található éjszakai szórakozóhelyek többsége a Bacuit Bay környékén található. A korai este órákban, az El Nido Art Cafe, a Pukka Bar és a Balay Tubay Bistro ast Restaurant azok a helyek, ahol élő zenét lehet hallgatni és egy italt lehet elfogyasztani. Az Art Cafe különleges hely, itt minden hónapban rendeznek egy jazz fesztivált. A Pukka Barban és a Balay Tubay-ban élő zene szól minden este, amelyek helyi zenészek és művészek által előadott, hagyományos filippín dalokat tartalmaznak.

Ha kicsit tovább szeretné élvezni az éjszakát, akkor az SAVA Beach Bar és az Altrove közkedvelt szórakozóhelyek, ahol zene szól és italokat lehet fogyasztani. Az SAVA Beach Bar a Las Cabanas strandján található, amely egy népszerű strand El Nido-ban. Az Altrove pedig a Bacuit Bay környékén található, és különböző zenéket játszanak, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő stílust.

Közbiztonság

Fülöp-szigetek-i viszonylatban Palawan határozottan biztonságos hely a turisták számára. A nyaralás, turizmus szempontjából fontos környékeken ezt erős rendőri járőrözéssel is biztosítják. Zsbetolvajok vannak, szóval emiatt szükség van némi éberségre, óvatosságra. Az éjszakai szórakozások folyamán fontos, hogy ne részegedjünk le józan ismerős, barát társasága nélül. A helyi likörök némelyike roppan erős, és könnyű lerészegedni.  

Elter Karcsi fotója

Egyéb hasznos információk

Strandok

Általános vélemény szerint Palawanon (annak északi részén) az El Nido térség strandjai a legszebbek.

Elter Karcsi fotója

Honda Bay (Puerto Princesa)

Corong Corong Bay (El Nido)


Elter Karcsi fotói

Porto Barton

Előnye, hogy nincs nagy tömeg, szép a strand, a tengervíz, a természeti háttér. A strand mentén lévő szálláshelyek és vendéglők kifejezetten kellemesek. Van egy-két bár a strandon, amit európaiak üzemeltetnek (angol és svájci). A vendéglátóhelyek árai barátságosak.  

Hátrány: Ha valami egészségügyi probléma van, vagy baleset, akkor 3 órányi utazást kell kibírni Puerto Princesáig.

,, Port Barton egy alulértékelt gyöngyszeme a szigetnek, nagyon kedves kis falu, őszinte emberekkel, helyi kosármeccsekkel, nagyon jó kajákkal. Hihetetlen volt bekérkezni a vakítóan fehér homokos és pálmafákkal teli tengerpartra (ez egyébként az összes helyre igaz) Itt két hajótúrán voltunk, mindkét túra gyönyörű volt, a hajósok is barátkozóak voltak, együtt rumoztunk végig. JA hajótúráknak egységes ára van, 1000 – 1200 PHP / fő, a többi szigeten is. Ez egy egész napos túra, nagyon bőséges ebéddel, amit a hajósok készítenek el (grillezett hal / rák / csirke, saláta, gyümölcsök…) Érdemes a White Beachre is ellátogatni, lehet menni hajóval, vagy gyalog a dzsungelen keresztül (kb. 1 óra séta). Utóbbi nagyon izgalmas, de azért félelmetes is. Aki még tervezi a Palawan útitervét, vessen egy pillantást Port Bartonra, nekünk ez volt a legszebb élmény! "" (sz.d., 2020)


Amanpulo Beach

Secret Lagoon Beach


Sziklaszirtek a titkos lagúnánál - Elter Karcsi fotója

El Nido

3 túrán voltunk (azt hiszem A-B-D), mind tök jó volt bármelyik ajánlom. Viszont gyakran előfordul, hogy azt mondják ma nem ide, hanem amoda megyünk az egyik hely helyett. Ez benne van.
Mindegyik túrán vannak gyönyörű tengerpartok, és kisebb nagyobb lagúnák, valamint sznorkel helyek. Ez nyilván ízlés kérdése, de nekünk a Big Lagoon tetszett legjobban, mert bele lehet menni kajakkal hosszan kicsit kettesben lenni viszonylag csöndben, egy gyönyörű helyen.
A secret beach is nagyon különleges, egy kis lyukon kell beúszni egy hegyekkel körbezárt kis területre. Nehéz szerintem melléfogni ezekkel a túrákkal.
A túrákon kívül mi elvitettük magunkat a "Marimegmeg Beach" -re (régen White Beach volt álltólag és a Las Cabanas Beach mellett van közvetlenül).
Ez egy elég népszerű európaias beach, de gyönyörű és kikapcsolódásra tökéletes, mert minden van a parton.
Valamint egyik nap béreltünk egy robogót és megnéztük a Duli Beach-et és a Nacpan Beach-et. Hát, hogy úgy mondjam a Dulin "ledobtuk a láncot". Közel 2 km hosszú tengerpart, pálmafák, óriási hullámok, és konkrétan a szörfösökön kívül (8-10 ember) senki nem volt rajtunk kívül. Így utólag azt mondom kihagyhatatlan élmény. Ráadásul, már az érkezés pillanatabán lecsapnak rád, és visznek szörfözni/tanulni (ha szeretnéd).
Jól elszórakoztunk a hatalmas hullámok között, ittunk egy szuper shaket, aztán tovább a Nacpan Beach-re. Ez még hosszabb bő 3 km, és bár itt sincs túl sok ember, de azért itt vannak szállodák a parton és ott azért akad ember is. Mi a Nacpan Beach Resort-nál mentünk le a partra és ott dekkoltuk a nap hátralevő részét. Itt van bérelhető napágy napernyő és szuper kaja (kvázi európai árakon).
El Nido egy szuper hely, ha pihenni és látni is akar az ember ezt nagyon tudom javasolni, éttermek is vannak, boltok, bazár is van bőven akinek az kell.
Ami még érdekesség, hogy amelyik szállás drágább, az sajnos nem biztos, hogy jobb is. Nyugodtan válogassatok az olcsóbbakból is, ha számít az ár, mert mi (másodjára) egész jót fogtunk ki nagyon olcsón.
(2024)

Elter Karcsi fotói

El Nido kikötője - Elter Karcsi fotója

Miniloc-sziget - Elter fotója

,, A Fülöp-szigetek különös ismertetőjegye (ilyet tényleg nem tapasztaltam még máshol), hogy minden szolgáltatásnak kvázi fix ára van. A Puerto Princesa – El Nido minibuszt mindenki 500-ért ajánlja. El Nidoban pedig a hajókirándulásokat is totális egységes áron, pedig szolgáltató van bőven. A túrákból négy van, mind a négy különböző szigeteket, öblöket keres fel. Nem vacakoltak sokat a névadással, a kirándulások neve A, B, C és D. Az árak 1200-1400 peso közt vannak, plusz 200 peso környezetvédelmi díj (de ha több túrára megy valaki, ezt csak egyszer kell fizetni)." forrás

Elter Karcsi fotói


,, A világ egyik leggyönyörűbb partja: El Nido Palawan szigetének gyöngyszeme, annak északi részén található. Legegyszerűbben Manila – Puerto Princesa repülőút + PP – El Nido buszút kombinációval közelíthető meg.

El Nidoban a legnépszerűbb tevékenységek a szigettúrák, a kajakozás, strandolás és a búvárkodás. Illetve a friss kókusz szürcsölése.

A kajakozás önállóan is megoldható, ilyenkor teljes szigetek, de legalábbis partszakaszok lehetnek ideig-óráig a mieink. A szigettúrák pedig kombinálhatóak, és két túra között egy lakatlan parton lehet aludni, sátorban. Az ég csodás, a csillagok bevilágítják az egész partot, amiben a tengeri planktonok segítségükre vannak.

Az egész hely egy csoda, olyan, aminek leírásához az én szókincsem szegény, ezért meséljenek helyettem a képek."

(www.facebook.com/lilkaland.hu)

k.a. fotója

,, El Nido: Bár a leírások, és beszámolók alapján ez a legnépszerűbb hely Palawanon, mi ezt a helyet élveztük legkevésbé.  A rengeteg triciklitől tiszta benzinszagú volt a város, hatalmas tömeg és forgalom. A hajótúrák szépek voltak, főleg a hegyes környezetet miatt, de hajó is nagyságrenddel több volt és a hajós személyzet jófejsége is erőltettnek érződött. 3 napot voltunk itt."(sz,d,, 2020)

Port Barton

e. l. fotója

Földalatti folyó

,, Valóban különleges látvány. A 8,2 kilométer hosszú Puerto Princesa folyó a világ leghosszabb hajózható földalatti folyója. Egyedülálló szépsége miatt, no és mert 800 növényfajnak,165 fajta madárnak, 30 féle emlősnek, 19 fajta hüllőnek és 9 különböző denevérfajnak ad otthon, az UNESCO világörökségi listára is felvették.

A bő félórás hajókázás a barlangrendszerben fantasztikus élmény. Szerencsére már nincsenek ordítozó idegenvezetők (régen totál káosz volt), minden hajó minden utasa audioguide-ot kap, így fülhallgatón követheti a magyarázatot. Ugyancsak figyeltek arra, hogy ne építsenek ki világítást (több szempontból káros lenne a környezetre), így fényt csak a hajósok sisakjára erősített erős elemlámpa ad.

Kihagyhatatlan program, ha valaki Palawan szigetén jár, igaz, nincs ingyen. Nem is az ára a vészes (1800 peso, kb. 9000 Ft az egész napos kirándulás), hanem a macera. Puerto Princesa városából minibuszokkal lehet eljutni a kikötőbe, ahonnan hajók mennek a folyó bejáratához. Ez másfél-két óra kanyargás szerpentineken oda-vissza. A kikötőnél aztán nagy tumultus van – mi aznap az 54. (!) csoport voltunk és “csak” másfél órát vártunk a hajónkra, de mondta a vezetőnk, hogy az előző napi csapatának 4 órát kellett. Miután az ember megjárja a folyót, vissza kell hajózni a kikötőbe, ahol megint dugó van, akkor a hajóban ültünk majd egy órát, hogy ki tudjunk szállni. Összességében a barlangban való félórás hajózásra rámegy az egész nap (reggel 7-kor indultunk és délután fél 5-re értünk vissza a városba). De ha megkérdezné bárki, hogy ennek tudatában is ajánlom-e, a válasz egyértelmű: igen. (2018)" forrás

Egyéb látnivalók és programlehetőségek

7 Commando Beach - Elter Karcsi fotói

Miniloc sziget

(Palawan északi részénél)

fotó by Elter

Elter Karcsi fotója

"El Nidoból a túraügynökségek szabályozott fix árakon viszik a négyféle "island hopping" túraútvonalra a látogatókat, ezek A-D túra nevet viselnek. Az áruk 8-9500 Ft túrától függően, a cégek csak a minőségben versenyezhetnek. A látogatók szerint egyértelműen az A és a C a legszebb, de persze minél többet nézel meg, annál jobb. Hosszas filozofálás után végül elsőre a C túrát választottuk, de kiderült, hogy az erősen szeles idő és a nagy távolságok miatt a C túra nem indul néhány napig. Így az A lett a befutó. A szállásunkon keresztül némi kedvezményt is kaptunk az árból (lehet ez illegális, de örültünk neki) a túrához. Indulás előtt még kétezer forintért beszereztünk egy 10 l-es dry baget (vízhatlan táska) amit rengeteg embernél láttunk - mint kiderült nem véletlenül. (Másnap még egyet vettünk - jól jön ez még az úton.)
Reggelente El Nido tengerpartján (ahol az éttermek, bárok és hotelek sorakoznak) tucatszám állnak a hajók, akik viszik a turistákat. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"El Nido partvidéki részén kb. 50-60 kicsi sziget mered felfelé függőleges sziklafalaival az égnek. A mészkő ormokat sűrűn benőtte az erdő, partjait homokos, pálmafás strandok szegélyezik, a víz kristálytiszta, smaragdzöld. A vízben a színes korallok között pedig gyönyörű az élővilág. Egyszóval képzeljetek el egy mesés tengerparti képeslapot vagy egy édenkerti TV reklámot. Na oda érkeztünk mi meg! A faluból 8-10 személyes tradicionális kinézetű halászhajókkal viszik a turistákat ezekre a szigetekre. Négy különböző útvonalú, egész napos túrára lehet befizetni, amiben benne van egy ebéd és a túravezetés is." forrás


"A várost elsőre szegényes kis porfészeknek láttam, később kiderült nem tévedtem sokat, nincsenek elegáns épületei, csillogó-villogó központja, sem luxus szállodái. Viszont vannak mesébe illő tengerpartjai, lakatlan szigetei, érintetlen esőerdői, barlangjai, mészkőhegyei, különleges állat- meg növényvilága és nem utolsó sorban barátságos, mosolygós, segítőkész lakósai. Ez szerintem mindennél többet ér, ezért jön ide évente a több ezer turista." forrás

"Láttam méregzöld fákkal borított, égnek meredő, borotvaéles sziklákat kiemelkedni a kristálytiszta tengerből. Láttam, hogyan tuszkolnak fel két malacot egy kidekorált busz tetejére, aztán fel is ültem melléjük, és együtt szeltük át a dzsungelt. Láttam érintetlen esőerdőket. Hallottam, milyen az, amikor a titkos lagúnának nevezett hely visszhangzik a mentőmellényes kínai turisták sikoltozásától, de néztem a csillagokat a homokban fekve úgy is, hogy csak a hullámok morajlása hallatszott a szigeten, ahol alig néhányan töltöttük az éjszakát. Láttam rabokat koreográfiára táncolni egy börtön közösségi házában, és láttam, hol edzenek a harci kakasok. Láttam világosabb világoskéket, bujább zöldet és vörösebb medúzát egyszerre, mint eddig bármikor.

Amit pedig legelőször megláttam, amikor kiléptem Palawan fővárosa, Puerto Princesa repülőteréről, az egy gagyi "Világ legjobb szigete felirat" felirat volt, különféle utazási magazinok összeállításaira hivatkozva. Viccesen feleslegesnek tűnt, mintha Messi gólörömként róla szóló kommenteket olvasna fel. Másfelől teljesen megértettem. Palawannak, ennek a Fülöp-szigetek nyugati részén, a Dél-kínai és a Sulu-tenger között fekvő, hosszúkás földdarabnak olyan híre van, amivel nem sok hely versenyezhet. Az ilyesmi pedig még a hiúságra a filippínóknál kevésbé hajlamos népeknek is könnyen a fejébe száll.

Palawan alapvetően két dolognak köszönheti a hírnevét. Egyrészt annak, hogy ez a Fülöp-szigetek "végső határa", vagyis az a hely, ahol egyelőre úgy sikerült megőrizni a paradicsomi természeti viszonyokat, mint az országban sehol máshol, de az egész térségben sem nagyon. Az egész sziget védett övezet, és tényleg sikerült is megoldani, hogy sokkal kevesebb legyen a szemét, és sokkal több az érintetlen esőerdő. A másik tényező, hogy a természet egyébként is elképesztő munkát végzett itt. A sziget körüli tengeri sziklaformációk alakja, mennyisége és változatossága minden túlzás nélkül világszám, és az sem tesz rosszat az élménynek, hogy ezeket a hihetetlen természeti formákat kellemesen meleg, áttetsző vízben úszkálva, vagy éppen fehér homokban heverészve lehet nézegetni.

Borneó után Palawan egyszerre ismerős, mégis teljesen újszerű élmény. A Fülöp-szigetek többi részével ellentétben ez a sziget inkább Borneóhoz áll közel földrajzilag és természetileg, a táj tehát kifejezetten ismerős. A Fülöp-szigetek nagy részéhez hasonlóan (a déli muszlim területeket leszámítva) Palawan is erősen katolikus hely. Másrészt a kifejezetten rendezett Malajziával képest a Fülöp-szigetek már sokkal inkább hozzá a bájos délkelet-ázsiai szakadtságot (még ha Palawan kevésbé is, mint az ország sok más része). Ami pedig a leginkább szembetűnő: az egykor spanyol gyarmati sorban élő filippínók Ázsia forróvérű malájai, akikben sokkal több a túláradóan érzelmes és túlfűtötten rajoskodó latin, mint a csendesen szerény délkelet-ázsiai. Sokféle népcsoport él itt (csak Palawanon 87), de a Fülöp-szigetekiek összességében a világ egyik legboldogabb népe, aminek jelei már első sétámon is jól látszottak. (2015)" forrás

Tűzhalál előtt - - Elter Karcsi fotója

,, El Nido talán a legnyüzsgőbb és legnépszerűbb turista célpont Palawan szigeten. Nem véletlenül, az égbe meredő sziklatömbök, szürreális szigetpuklik, valamint búvár és surf spotok sok utazót csalogatnak a környékre. Ja és ne hagyjuk ki a pezsgő éjszakai életet. #Reggae (na jó azért van pár német söröző és elektronikus zenét játszó hely is).

El Nidoban mi nem a belvárosban, hanem a parton, kicsit csendesebb részen szálltunk meg. Az egyik legnépszerűbb hostel a belvárostól kicsit délebbre az Outpost, kb. 10€/éj áron van a dorm. Mi közvetlenül mellette (az Outpost és a Sunset Bar között) lévő guesthouse-ban szálltunk meg. Olcsó, helyiek által üzemeltetett kunyhók, de bármikor átmehetsz ismerkedni/enni/társasozni a Outpostba.  (2018)" forrás


,, Puerta Princessa:

Jelenleg Palawan szigetén élek, Puerta Princesa városban, ami Manila és Cebu után az egyik legnagyobb város az országban, két plázát leszámítva még sincs benne semmi, ami az európai fogalmak szerint városra emlékeztetne.

A városban mászkálva észrevettem, hogy konkrétan megbámulnak, és ez valószínűleg nem különleges szépségemnek, hanem a bőröm színének köszönhető. Minden második ember köszön, motorról integetnek, megszólítanak, folyamatosan hallom a „hello madam”-okat. Tudom, hogy ez egyrészt a turista mivoltomnak szól, és azért kiabálnak utánam, hogy hátha vásárolok tőlük, vagy igénybe veszek valamilyen szolgáltatást (taxi, tricikli), de nem csak erről van szó.

A turisták jellemzően pár napot töltenek itt, aztán menekülnek tovább főként a sziget északi részére, Port Barton hosszú, homokos strandjára vagy El Nidóba. Ők maximum a belvárosba merészkednek ki, megnézik a város egyetlen szépen kiépített részét, a pálmafás tengerparti sétányt a rengeteg étteremmel, és nem térnek le a főútról, nem indulnak el a kis utcákon, nem ebédelnek az útszéli kantinokban vagy a piacokon, nem járnak bokáig sárban a nádfedeles tákolt kunyhók közt, ahol a helyi gyerekek kóbor kutyák közt fociznak, és főként nem köszönnek vissza.

Viszont én mindezt megteszem, azt pedig nehéz eldönteni, hogy kinevetnek, csodálkoznak, esetleg megbotránkoznak rajtam, megvetnek és kinéznek, vagy éppen érdeklődnek irántam és tisztelettel néznek rám.

Az első és legnagyobb feladat a közlekedés, mert itt nincsenek menetrenddel rendelkező buszok, sem fix áras taxik, sem járdák, ahol gyalogolni lehetne. A másik nagy kihívás az étel és a kozmetikai termékek beszerzése. Ez is teljesen másképp működik, mint otthon, nem kapni bármit bárhol.

De ha az ember megtanul kérdezni és kérni, rögtön könnyebb minden. A helyiek nagyon segítőkészek és bár sokan a legmélyebb szegénységben élnek, hajlandók önzetlenül segíteni, legyen szó arról, hogy ők intsenek le egy taxit, így az olcsóbban visz el, felvágjanak egy kókuszdiót, éttermet javasoljanak, főzni tanítsanak, vagy épp kivigyenek egy közeli tengerpartra.

Hiába nem, akkor is. A helyiek többsége rémesen rossz körülmények közt él, egy falakkal és vezetékes vízzel rendelkező lakás már elképesztő luxusnak számít itt. A legtöbben kunyhókban laknak, amit nádból, hullámpalából és mindenféle szemétből építettek.

A piacon, kisboltban vagy építkezésen dolgozók bére 3-5 ezer peso között mozog, ez 15-25 ezer forint havonta. Persze az étel és a szolgáltatások jóval olcsóbbak itt, de ennyi pénzből itt sem lehet emberi körülmények közt élni. Persze a vállalkozók, taxisok, irodai dolgozók sokkal többet keresnek, de még hozzájuk képest is gazdagnak számít mindenki, aki Nyugatról érkezett.  (2018)" forrás


,, Szinte kivétel nélkül minden utazó Palawan északi részét, elsődlegesen El Nido-t és a környező szigetvilágot veszi célba. Elég azonban ránézni a térképre, hogy lássuk: Palawan óriási területen fekszik. A sziget déli része is legalább annyira gyönyörű, mint észak – igaz, a magas, sziklás szigeteket itt felváltják a lapos, pálmafás-fehér homokos trópusi csodák. A tájkép tehát némileg más, de nem kevésbé idilli! Sajnos azonban a sziget legdélebbi csücske közel fekszik Malajziához, s ez a terület „kalóztámadások” miatt került a figyelem középpontjába a korábbi években – a Sulu tengeren működő Abu Sayyaf terroristacsoport keze ér el idáig, úgyhogy egy ideig még én sem fogok ide rohanni. Remélem ezt a problémát felszámolják a jövőben, sőt, a turizmus már most is fejlődik, bár elsősorban helyi, fülöp-szigeteki utazók látogatják Palawan déli részét. Bízom benne, hogy néhány év múlva teljesen biztonság úti cél lesz!
Hogy mennyire gyönyörű ez a vidék, az például az Instagramon is jól látható. Alighanem Balabac, Bugsuk és Onok szigetek jelentik dél-Palawan csúcspontját, de biztos akad még egy sor további fotogén sziget is a környéken. ! " (2019)" forrás


Puerto Princessaban tesz le a gép. Ott az Underground River a fő látványosság, de az a reptérről kicsit messzebb van, szép egyébként, bár sokkal szebb dolgokat is vannak, de ha maga a tény vonz, hogy a világ 7 csodájának egyike akkor megérheti. Viszont mindenképp érdemes a Firefly Watchingra elmenni ami Puerto Princessaba központjához közelebb van nekem a kedvenc élményem volt.

Vannak még tengerpartok, kevésbé turistásak is, de szépek, viszont hajó túra, tengerpart viszonylatban érdemes tovább menni ElNidoba, maga a kis város / falu sokkal nyugisabb nyaralós hangulatú.

Az összes hajótúrára érdemes elmenni (4 fő túra van ami mindenhol szembe jön majd veletek), de érdemes kicsit ráfizetni és saját hajót bérelni, saját tempóban meglátogatni a leghíresebb helyeket, hosszabb ideig elbúvárkodni, ahol tetszik. Lehet kérni, hogy a szokásostól fordított sorrendben vigyenek el titeket az egyes állomásokra, hogy kevesebb turistával találkozzatok.

Rengeteg szép tengerpart van még, Las Cabanas Beach naplementére nagyon ajánlott.
Illetve érdemes kicsit Google térképen zummolni és kikeresni random kis vízeséseket, erdei utakat stb, mert úgyis gyönyörű lesz és nagy eséllyel turista mentes, ha nem ismert hely. Lehet tour guideot bérelni, ha egyedül nem akartok nekivágni.

Nekem a város hangulatában, tengerpartokban, a hangulatos éttermekkel körülvett kikötőben ElNido nyert, de 3 hétbe Coron szigete is beleférhet, Ferryvel olcsón át lehet jutni pár óra alatt. Ha a búvárkodás, elsüllyedt hajó roncsok, tiszta vizű merülő helyek, tavak stb vonzanak Coron még ElNidonál is szebb. (2022)

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotói

Magyarock - Elter Karcsi fotója

a. sz. fotója

Sziklák El Nido mellett - Elter Karcsi fotója

El Nido - roncshajó - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon