ÚTIKRITIKA.HU / Cebu City


hirdetes

útikritikák


Cebu City

Cebu City

Cebu Cityről bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás|Helyi közlekedés|Étkezés| Vásárlás| Szórakozás|Közbiztonság| Egyéb praktikus információk|Óváros|Santo Nino|Fort San Pedro| Egyéb látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Jellemző utcakép - Kriszta fotója

Cebu Cityről bevezető

Lakosság (2023-ban): kb. egymillió

A "Cebu" kifejezés kissé kétértelmű; utalhat magára a városra (a leggyakoribb használat), a teljes Metro Cebu városi területre, Cebu szigetére vagy a Cebu tartományra, amely magában foglalja Cebu szigetét és néhány közeli kisebb szigetet.

Cebu City egyik főutcája a Colon Street. Tele van boltokkal, gyorséttermekkel, üzletházakkal. A másik főutca az Osmeña Boulevard.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A kiskereskedői, bádogtákolmányos bodegáknak hangulatos, néha vicces vagy túlhangzatos neveket adnak

2. Érdekes volt gyakran látni, hogy a helyiek közül milyen sokan vigyáznak arra, hogy a nap ne barnítsa tovább a bőrüket, ugyanis minél fehérebb valaki annál szebbnek minősül. Sokan hordanak ernyőt maguk fölött. 

3. Az óvárosnak a Santo Nino-hoz legközelebb eső része legalább tarka, dekoratív

Kriszta fotója

4. Az aranyos Casa Gorordo múzeum

Kriszta fotója

5. A város egyetlen igazán bombasztikus nevezetessége, a Santo Nino bazilika, ahol jól megtapasztalható a filipinó katolikusok odaadó vallásossága

Kriszta fotói

6. Az Ayala Mall éttermes teraszán mentesülni a filipinó konyha specilaitásaitól és élvezni a vietnami, olasz, amerikai, thai kajákat

7. A Leah temploma akkora ízlésficamokkal teli giccsparádé, hogy mosolyogva élveztük az élményt.

8. A Sirao Flower Garden természeti környezete csodás, amúgy ez is giccsparádé, de Insta fotózásos paradicsom

Kriszta fotója

9. A GRAB jól használható, olcsó, a taxi még olcsóbb, de csak ha a taxióra be van kapcsolva

10. A kompkikötő tájékától eltekintve mindig és mindenhol teljes biztonságban éreztük magunkat, még sötétedés után is

Nem tetszett

1. Alapvetően egy csúnya város, kevés ütős nevezetességgel

2. A gyorséttermekben a nemzetközi átlaghoz képest is silány a kaja

3. A szegénység és a gazdaság közötti szakadék, akár ugyanabban az utcában is

4. Miközben a helyi alsó réteg tiszta ruhát hord, ápolt, a közvetlen környezetében könnyedén eltűri a mocskot, a hulladékot

5. Mindig dugó van az utakon.

6. A Taoista teplom csak azokat nyűgözhet le, akik ilyesmit még nem láttak távol-keleti, délkelet-ázsiai térségben

7. A Mountain View nemzeti parkból a kilátás élvezhető lenne, ha nem lenne vizeletbűz, lepukkantság, szánalmas gipszkreatuúrák

8. Európai, thai, vietnámi ételeket kínáló éttermekre csaptunk le, mert a filipinó konyha itt sem ízlett, akármilyen minőségi színten legyen is.  

Vélemények

"Nagyon praktikus itt eltölteni pár napot. Olyan fülöp szigeteki város, ahol van némi óváros, van modern, nagyon jól élhető negyed. Park, hegy, templomok. Nincs strand, hiányzik is nagyon. Pont ezért medencés szálloda az ideális. Kr"

Odajutás

Cebu sziget Mactan nemzetközi repülőtere optimális közlekedési viszonyok között 30 percre van Cebu Citytől. Legrosszabb esetben a közlekedési dugók miatt az időtartam lehet akár két óra is.

Helyi közlekedés

Hétvégéken nincsenek borzasztó dugók. Tömegközlekedés nincs, csak a jeepneyk és a kicsi helyi buszok.

Kriszta fotója

Taxi

40 peso az alapdíj és kb. 16 peso kilométerenkánt. Tehát - mondjuk - egy 4 kilométeres fuvar kb. 110-120 peso átverés nélkül...

Érdemes a fehér színű taxikat keresni, mert ezeknél nagyobb az esélye, hogy - unszolásra - bekapcsolják a taxiórát.  A Premium fekete taxikon pedig, fel is vannak tüntetve fix árak. A sárga színű taxik kizárólag a teptérről vagy a reptérre közlekednek.

Kriszta fotója

Grab

Valamivel drágább mint a normál taxi ár, de kiszámíthatóbbak, a taxik viteldíjai ugyanis többnyire nem normálisak. Nem kell alkudozni, jön viszonylag pontosan.

Jeepney

Kriszta fotója

Buszok

Kriszta fotója

Étkezés

A Jollibee nevű gyorsbüfélánc a McDonald’s helyi versenytársa. Európai turisták jellemzően inkább a McDonald's-t preferálják ebben a műfajban.

"Kipróbáltuk, nem ízlett. Kr"

Kriszta fotója

Sugbo Mercado

A Sugbo Mercado egy híres élelmiszerpiac és ételvásár Cebu Cityben. A piac célja a helyi ételek és italok bemutatása, valamint a helyi gasztronómia és kultúra népszerűsítése.

A Sugbo Mercado helyszíne különbözik, és változhat időszakonként, mivel általában egy mobil piactérként működik, amely különböző helyeken telepszik meg a városban. A piac általában a hétvégén vagy esténként kerül megrendezésre, és lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy különféle helyi ételeket és italokat kóstoljanak meg.

A Sugbo Mercadoon megtalálhatók a filippín konyha különféle ételei, valamint nemzetközi ételek is, így a látogatók számos lehetőség közül válogathatnak. Az ételvásáron kívül gyakran élőzenei fellépések és egyéb szórakoztató programok is vannak.

Mivel a Sugbo Mercado egy mobil piac, érdemes előre ellenőrizni az aktuális helyszínt és az üzemeltetési időket, hogy megbizonyosodj róla, hogy éppen ott lesz, amikor meg szeretnéd látogatni. Ez egy jó lehetőség arra, hogy megkóstold a helyi filippín ételeket és élvezd a helyi kultúra ízeit és hangulatát.

Vásárlás

Ayala Center

Az Ayala Center Cebu Cityben egy nagy bevásárló- és üzleti központ, amely a város egyik legfontosabb bevásárló- és szórakoztató komplexuma. Az Ayala Center a város központjában található, és számos üzletet, éttermet, kávézót, mozikat, szórakoztató helyeket és egyéb szolgáltatásokat kínál a látogatók számára. Az étterem- és kávézóválaszték is változatos, így a látogatók számos kulináris élvezetet találnak. Ami nagyon praktikus, hogy kissé eldugott helyen, de van mosoda és borbély is. Mindkettő elfogadható áron. 

"Ha Cebu Citybe jössz lakni, a lehető legjobb környék az Ayala vonzáskörzete. Az egész napos dzsuva és kosz után lenyűgöző a tisztaság és a rendezettség. Kicsit sok a biztonsági őr talán. Kr"

Kriszta fotói

A központon belül találhatóak mozik is, ahol a látogatók élvezhetik a legfrissebb filmeket, valamint egyéb szórakozási lehetőségek, például edzőtermek és szépségszalonok is rendelkezésre állnak.

Az Ayala Center Cebu Cityben egy népszerű hely a helyiek és a turisták körében egyaránt, és egy kiváló hely a vásárlásra, étkezésre és szórakozásra. Ha a városban jársz, és szeretsz vásárolni vagy szórakozni, érdemes ellátogatni az Ayala Centerbe.

Pénzváltás: Az Ayala Mall-ban a Rustan szupermarket - jól váltanak

Robinsons Galleria Cebu

A Robinsons Galleria Cebu egy modern bevásárló- és szórakoztató központ Cebu Cityben. Ez az épületkomplexum a Robinsons Land Corporation által üzemeltetett Robinsons Galleria hálózat része, és számos üzletet, éttermet, mozikat és szórakoztató lehetőségeket kínál a látogatók számára.

Az épület látványos és modern, és számos nemzetközi és helyi márka üzleteit kínálja a vásárlók számára. Döntően helyiek látogatják.

A Robinsons Galleria Cebu-ban a legjobb a mozi. Az épületkomplexumon belül gyakran rendeznek különböző eseményeket és kulturális programokat is, így mindig van valami izgalmas dolog, amit érdemes megnézni. De ez bármelyik plázára igaz, hiszen azok töltik be a helyi közösségi terek funkcióját.

------------------------------

Dinnyeárus - Kriszta fotója

Szórakozás

Az éjszakai élet epicentruma a Mango Avenue, hivatalos nevén a General Maxilom Avenue. Nappal is sűrű itt a mozgalmasság, de este van az igazi pezsgés. 

Előadás az Ayala Malls csodás udvarában - A táncosnő karján a Santo Nino-bábu - Kriszta fotói

Közbiztonság

CebuCity alapvetően jó közbiztonságú. Rablások nagyon ritkán fordulnak elő.

A zsúfolt helyeken (pl. a Colon Street-en) előfordulhanak alkalmi (nem szakosodott) zsebtolvajok. E tekintetben a jeepney-n utazás is kockázatos. Éjszaka inkább ne kószáljunk a  centrumban.

Az üzletbe/bankba való belépés előtt kérik letétbe helyezni a fegyvert - Kriszta fotója

Tartózkodj a drogtól - Kriszta fotója

Egyéb praktikus információk

1. SIM-kártya beszerzésére megfelelő lehet a repülőtér, valamelyik bevásárlóközpont, vagy a Globe-boltok.

Csak a gyerekek fején nincs bukósisak - Kriszta fotója

Óváros

A kikötő közelében található Colon kerület Cebu legrégebbi része; ez volt az első spanyol város az országban. 

Cebu City óvárosa, amit más néven "Colon Street" néven is ismernek, egy történelmi negyed  Cebu Cityben. Ez az óváros Cebu City egyik legrégebbi része, és jelentős történelmi és kulturális emlékeket őriz.

Colon Street, amely a Cebu City óvárosa, a legrégebbi bevásárlóutcák egyike a Fülöp-szigeteken és Ázsiában is. Az utcát 1565-ben alapították, és nevét Cristóbal Colón/Kolombusz Kristóf spanyol felfedezőről kapta. A Colon Streeten találhatók üzletek, piacok, éttermek és számos kulturális intézmény, amelyeket a látogatók felfedezhetnek. Maga az utca messze van a széptől, de a kellemestől is.

Colon Street - Kriszta fotói

Az óvárosban megtalálható az egyik legfontosabb történelmi műemlék, a Santo Nino Bazilika, amely a Santo Niño szobor szentélye. Emellett a Magellan's Cross is itt található, amelyet Ferdinand Magellan hagyott itt emlékbe, miután először megérkezett Cebu szigetére 1521-ben.

Az óvárosban számos régi épület és műemlék is található, amelyek emlékeztetnek a spanyol kolonizációra és a város történelmére. A területen vannak múzeumok, amelyek bemutatják a város történelmét és kultúráját is. Csak éppen akkora a zaj, a por  és a piszok, na meg a tömeg, hogy elég nehéz észrevenni őket. Pedig van pár klasszicista épület és több art deco is, de kemény munka észrevenni őket. És elhanygoltak, koszosak. Itt -ott felújítgatták őket, ez szinte mindenhol romblással járt. Eléggé csúf az eredmény.

Santo Nino

azaz, a Basilica Minore del Santo Nino

Mexikóis a jelleg (azaz spanyol koloniális) - Kriszta fotója

A Santo Nino Bazilika (Santo Niño Basilica)  fontos vallási hely és történelmi műemlék Cebu Cityben. Ez a bazilika az egyik legrégebbi és legjelentősebb keresztény templom a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában is. Az épületet 1565-ben építették, miután a spanyol felfedező, Ferdinand Magellan érkezett Cebu szigetére, és a Santo Niño szobrot találták, amely a Fülöp-szigetek legfontosabb szent ereklyéje lett.

A Santo Nino Bazilika impozáns épület, amelyben a spanyol kolonizáció és a filippín kereszténység történelmi emlékei láthatók. Az épület belső része gyönyörűen díszített, freskókkal és festményekkel, amelyek bemutatják a keresztény történelem eseményeit. Az oltáron található Santo Niño szobor a bazilika központi szentélyében van elhelyezve, és a hívők és zarándokok gyakran imádkoznak és tiszteletüket fejezik ki a szent iránt.

Hosszú sor áll a kis szoborhoz vezetű folyosókon - Kriszta fotója 

A Santo Nino Bazilika különleges eseményeknek is helyszíne, például a Sinulog fesztiválnak, amely a Fülöp-szigetek legnagyobb és legismertebb fesztiválja, amelyet minden év januárjában rendeznek Cebu Cityben a Santo Niño tiszteletére.

Érdemes időt tölteni a bazilikában és a környékén. Szép az épület is, érdekes is, de a legjobb a helyieket megfigyelni.

Karakteres oltár - Kriszta fotói

Tilos fotózni a szobrocskát, de Elter Karcsi megtalálta a módját...

Áhitat - Kriszta fotója

Gyertyák gyújtásával imádkoznak a hívők - Kriszta fotója

A templom kertje - Kriszta fotója

Hétköznap is sok az imádkozó - Kriszta fotója

A látogatók 90 százaléka filipinó - Kriszta fotója

Santo Nino-kultusz

Cebu City Santo Niño kultusza egy fontos vallási hagyomány és ünnep ebben a városban. A Santo Niño (Szent Kisded) az Úr Jézus gyermekkori megtestesülését szimbolizálja. Az ünnepek és hagyományok sokasága kapcsolódik a Santo Niño kultuszhoz:

Sinulog Fesztivál: A Sinulog a Santo Niño fesztivál Cebu városban, amelyet minden év január harmadik vasárnapján tartanak. Ez a fesztivál egyik legnagyobb és legismertebb vallási ünnep a Fülöp-szigeteken. A Sinulog alatt a helyiek és a turisták sokféle kulturális előadást és táncot élveznek, ahol a résztvevők különféle jelmezekben és díszletekben tisztelegnek a Santo Niño előtt.

Santo Niño-ünnep: Az év során több alkalommal is megünneplik a Santo Niño-t, de a legnagyobb ünnep januárban van. Az ünnepi misék és körmenetek alkalmával a hívők hordozzák a Santo Niño szobrát és imádkoznak hozzá. Az ünnep hagyományosan tartalmazza a különféle táncokat és előadásokat is.

Sto. Niño-oltárak és kiállítások: Cebu City különböző részein találhatók Sto. Niño oltárak, ahol a hívők imádkozhatnak és bemutathatják hálájukat. Emellett időről időre kiállításokat és vallási gyűjteményeket is szerveznek, amelyek bemutatják a Santo Niño történetét és hagyományát. Ezek az oltárok manapság a bevásárlóközpontokban kerülnek felállításra, simán odamennek azok, akik imádkozni szeretnének hozzá.

A Santo Niño kultusza fontos része a cebui kultúrának és az életnek, és számos hagyomány és ünnep veszi körül ezt a vallási ikont a városban. Külső szemlélő számára a legjobb benn, hogy a tömeg általában boldog, mosolygós. Megtalálják a módját annak, hogy táncolva imádják a kisdedet.

Kriszta fotója

Fort San Pedro

Szent Péter-erőd

A Fort San Pedro Cebu Cityben egy történelmi erőd és egyike a város legjelentősebb történelmi és kulturális emlékeinek. Ez az erőd a spanyol kolonizáció idején épült, és az egyik legrégebbi erőd a Fülöp-szigeteken.

A Fort San Pedro háromszög alakú erőd, amelyet Pedro de Alvarado spanyol hadvezér 1565-ben épített, amikor megérkezett Cebu szigetére. Az erőd falai vastagak és masszívak, és az erőd eredeti célja a védelem volt a támadások ellen. Az erődön belül egy belső udvar található, amely kertekkel és sétányokkal van díszítve.

Eléggé elhanyagolt műemlék. Sokkal többet is ki lehetne hozni belőle. - Kriszta fotói

Az erőd területén múzeum is található, ahol bemutatják a spanyol gyarmati idők és a helyi történelem emlékeit. A múzeum kiállításai közé tartoznak régi fegyverek, műtárgyak és történelmi dokumentumok is. Legnagyobb erőssége a tengerre nyíló kilátás.

Taoista templom

Nincs a központban, hanem a város egyik szélén, domboldalon.

Idegesítő merevséggel tiltják a fotózást.

Azért is - Kriszta fotója

2024 január update: maszkot kell viselni. Szabad téren.

Kriszta fotója

A Taoista Templom a taoizmus híveinek szent helye, de gyakran látogatják turisták is. A templomot egy helyi kínai közösség hozta létre. A látvány a természeti környezet miatt is izgalmas. Az épületek színes és gazdagon díszítettek, és a taoizmus szimbólumai, istenei és filozófiája jelennek meg a templom területén. Az egyik legismertebb része a templomnak a lépcsősor, amelyet a látogatóknek fel kell menniük. A lépcsősor 81 lépcsőfokból áll, amelyeket egyik oldalon a jóság, a középső részen a közömbösség, a másik oldalon pedig a gonoszság szimbolizál.

Kriszta fotói

A templom területén több olyan hely található, ahol a látogatók imádkozhatnak és meditálhatnak. A templom területéről gyönyörű kilátás nyílik Cebu Cityre és a környező területekre.

Kriszta fotója

Fontos megjegyezni, hogy a Taoista Templom vallási helyszín, és a látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk a vallási szertartásokat és a csendet.

Casa Gorordo

Múzeum látványos, interaktív digitális tárlatvezetéssel, angol nyelvű videóval. Nagyméretű kijelzőn mutatják be a ház történetét, és a környék fejlődését.

A Casa Gorordo műemlék ház Cebu Cityben. Ez a ház egyike a város legfontosabb történelmi emlékeinek, és az egyik legrégebbi ház az egész Fülöp-szigeteken. A Casa Gorordo a spanyol gyarmatosítás idején épült, és jelenleg múzeumként működik.

Kriszta fotói

A ház jelentőségét az adja, hogy bemutatja a 19. századi spanyol-filippín életmódot és kultúrát. A látogatók számára lehetőség nyílik megnézni a ház eredeti bútorzatát, antik tárgyait és a környező kertet. A múzeumban bemutatják a Fülöp-szigeteki történelmet és kultúrát, valamint a ház egykori tulajdonosának, Juan Gorordo életét is.

Az épület megőrizte eredeti állapotát, és bemutatja, hogyan éltek és éltek az emberek a spanyol gyarmati időkben.

Kriszta fotói

A Gorordo ház mellett található a YAP-San Diego Ancestral House, az egyik legrégebbi fából készült épület.

Egyéb látnivalók

Cebu Metropolitan Cathedral

A Cebu Metropolitan Cathedral, amelyet más néven Cebu Cathedral-nek is neveznek, Cebu City jelentős vallási és történelmi látnivalója. Ez a katedrális a Fülöp-szigetek legrégebbi és egyik legjelentősebb katolikus temploma. Itt van a Cebu érseki székhelye is.

Eredetileg szép épület lehetett és most is az lenne, ha rendbehoznák, kifestenék szép fehérre. A spanyol kolonizáció idején kezdtek építeni a 16. században, de később többször átépítették és kibővítették. Az épület külső részén látható a neogótikus és neoreneszánsz stílus keveréke.

Belül semmi különös, nem mondható lenyügözőnek. Talán az oltár mondható érdekesnek a sok szent szoborral.

Ha nagyon feszes a városlátogatás, akkor ez kihagyható, főleg, hogy a Santo Nino bazilika sokkal izgalmasabb!

Érdekesség, hogy miséket felváltva angolul vagy helyi nyelven (cebuano) celebrálják.

Kriszta fotói

Leginkább a katedrális körüli belső szabadtér mondható hanglatosnak - uKriszta fotói

1521-2021 - 500 éve kereszténység - Kriszta fotója

Magellán kereszt pavilon

A Magellan Kereszt Pavilon (Magellan's Cross Pavilion) Cebu Cityben az egyik legismertebb történelmi látványosság a régióban. A pavilon a híres portugál felfedező, Ferdinand Magellan által hozatott kereszt körül épült, amikor 1521-ben Cebu szigetét meghódította és a keresztény hitre térített. A kereszt eredeti példánya elveszett, így egy másolat található a pavilonban.

Kriszta fotója

A pavilon egy kis nyitott építmény, amelynek falain freskók és képek, amelyek bemutatják Magellan érkezését Cebu szigetére és a kereszt első helyzetét. A kereszt maga egy fakereszt, amely egy fém tartóban van, hogy megvédjék az időjárási hatásoktól és a vandalizmustól.

A Magellan Kereszt Pavilon  fontos történelmi emlék Cebu városában. Ez a hely gyakran látogatott a turisták és a helyiek körében, és fontos szerepet játszik a Fülöp-szigetek keresztény örökségében is.

Sirao Flower Garden

Kb.45-50 percre van az Ayala Centertől, azaz a várostól. Szinte végig szerpentineken kell menni, érdemes a motort mellőzve autóba ülni. A kert  2015-ben nyílt, helyi tulajdonosai vannak. Little Amsterdam néven kezdte , a hegyoldalban, csatorna környéken sincs, szóval a hasonlóság néhány gagyi szélmalom utánzatban ki is merül. Ma a Sirao névre hallgat. Egy hatalmas giccsparádé, teljesen insta kompatibilis, rengetegen látogatják. Gyönyörű a táj mögötte. Miután végeztünk a röhögéssel és a fotózással, vegyük észre azt is, hogy valóban igényes és szépen karban tartott virágoskertben járunk. Belépőjegy 100.- peso.

"Nagyon szép a táj és nagyon vicces az egész. Persze mi is csináltunk fotókat a tenyérben, de szigorúan magán használatra. Kr"

Kriszta fotói

Leah temploma

Temple of Leah, az itteni Tadzs Mahal. Szó szerint. Leah Albino-Adarna tiszteletére emelte a férje az aszzony halála után. 2012-ben adták át, de máig építik. A hölgy egy jól szituált család tagja volt, aki, szeretett gyűjtögetni. Kényszeresen. Kínai vázából úgy huszat, képekből még többet. Amikor rákos lett, a férje - ötven együtt töltött év, több gyerek után - megígérte neki, hogy a gyűjteményét méltó helyre helyezi a halála után. A házi gyűjteménynek épült a palota, amit Leah Templomá-ra kereszteltek. Belépőjegy nélkül látogatható. Nagy előnye a fekvése, remek innen a kilátás  a városra.

Maga az épület a szép és a giccs határán egyensúlyoz. A gyűjtemény értékelhetetlen. Ami miatt mégis érdemes eljönni ide, az két dolog. A helyiek, aki nagyon szeretik, fotózzák, tömegével jönnek ide. A másik a príma kilátás a városra. Minőségi telekre építették.

"Azért elég sokat röhögtünk is rajta. Kr"

Kriszta fotója

Kriszta fotói

A fiatal filipina illedelmeséget mímelve, valójában kacéran takarja le a római légiós bronzba merevített falloszát - Kriszta fotója

Heritage of Cebu Monument

(Cebu örökségének emlékműve)

A Heritage of Cebu Monument, egy látványos szobor tabló, amely Cebu City történelmének fontos eseményeket mutatja be. A szoborkomplexum a város egyik kiemelkedő látványossága. A szobrokon ábrázolt jelenetek kapcsolódnak a spanyol kolonializációhoz, és egyebek mellett ábrázolja egy cebuai mártír, Pedro Calungsod boldoggá avatását.

A Heritage of Cebu Monument a a város viszonylatában elég hangulatosnak mondható Parian kerületben található, ahol a spanyol időszak alatt a város tekintélyes és tisztelt cebuai családjainak házai sorakoztak. A Casa Gorordotól egy percre van, öt perc alatt meg is lehet nézni.

Az emlékmű közvetlen közelében látható a város egyik legrégebbi lakóháza - Kriszta fotója

A "parian" szó eredete a "pari-pari" szóból származik, ami annyit jelent, mint "cserélgetni" vagy "kereskedni". Hajdan az öslakosok, a bevándorolt kínaiak és a mestizosok (spanyol és öslakos keverék) itt üzleteltek. A kínaiak voltak a legmódosabbak.

Kriszta fotója

Mountain View kilátó

Pont a Temple of Leah mellett van. A belépőjegy 100.- peso. Érdemes a taxissal felmenni kocsival a tetejére, különben nagyon strapás lenne gyalog a nagy melegben. A panoráma innen is szép, a giccsparádé állat-szobrok formájában itt is kötelező eleme a programnak. De semmi különös, simán kihagyható.

Kriszta fotói

Cebu IT Park

A Cebu IT Park, amit más néven Cebu Business Park-ként is ismernek, egy modern üzleti és technológiai park Cebu Cityben. Ez a terület Cebu városának egyik gazdasági központja, és otthont ad számos multinacionális vállalatnak, informatikai és technológiai vállalkozásoknak, valamint egyéb üzleteknek és irodáknak.

A Cebu IT Park egy modern, jól tervezett környezetben található, amely magában foglalja a legújabb technológiai infrastruktúrát és az üzleti szolgáltatásokat. Az épületek modern és jól karbantartottak, és a park területén gyakran rendeznek különböző üzleti és kulturális eseményeket is.

Ezen kívül a Cebu IT Parkban számos étterem, kávézó, üzlet és szórakozási lehetőség is található. Ezért a park nemcsak a vállalatoknak és az informatikai szektor szakembereinek, hanem a látogatóknak is vonzó hely, ahol étkezhetnek, vásárolhatnak vagy időt tölthetnek el a szabadidejükben.

Olvasmányos linkek

"Egy napunk volt a hegyoldalra. Soknak is bizonyult, a Top of the views ugyanis zárva volt. Graben hívtunk egy kocsit az Ayala Taoista templom távolságra, ez lett volna 135.- peso. Gyorsan megegyeztünk a sofőrrel, hogy az Ayala- Taoista  templom- Sirao- Mountin View - Leah - Ayala kört fogjuk megtenni, kb 3-4 órában, 2000.- pesóért. Biztosan lehetett volna alkudozni, de mindennek van határa, nem vagyunk kisegítve mínusz 200 pesóval. Bőven megérte, az út szinte csak szerpentinekből állt. Légkondis kocsival azért sokkal kényelmesebb volt. Két checkpointon is át kellett menni, a sofőrnek több helyen kellett a behajtáshoz a jogsiját bemutatni. Minket is néztek, de nem szóltak hozzánk. Kr 2024 január"

"Veszünk pár sört, rágcsálnivalót, és indulás. Irány a jeepney terminál. Na ez vicces volt. Mi ülünk legbelül, a sofőr mögött. Fullra megtelik a jeepney, és mindenki adja tovább az aprót, amíg a sofőrhöz el nem jut. A végén persze mindig én adtam oda a pénzt a sofőrnek.

Azt tudni kell, hogy ha taxival tesszük meg ezt az utat, akkor fizetünk kb. 400-500 pesot, így pedig kettőnknek volt összesen 40 peso!!! Azt ne kérdezzétek, hogy honnan tudják, mennyit kell adni a sofőrnek, és hogy honnan tudják melyik jeepney merre megy. Fogalmam sincs, de jól működik a rendszer.

A város szélén lévő hegy lábához érünk. Itt kiszállunk, és fogunk két sima egyszerű motorost, akik felvisznek a szerpentinen a hegyre. Itt a kilátó, bár kicsit elkéstünk, mert a nap pont most ment le, de valóban gyönyörű a kilátás. Innen látni a környező szigeteket is, és a teljes várost most már kivilágítva. " forrás

Kriszta fotója

"Az út egyik fontos tanulsága: a Fülöp-szigeteken nemcsak Manila városa csúnya, hanem az összes város menthetetlenül randa. Egyrészről, hiába Cebu elvileg a legrégibb város, alig akadt olyan épület, amit olyan 30-40 évesnél idősebbnek tippeltünk volna: a legtöbbjük ronda, három-négyemeletes kockaház. Sok földszintes építmény is volt, amelyekről azonban az volt az érzésed, hogy ideiglenes tákolmányok csupán: a nagy részük bádogból épült (pedig nem is a nyomornegyedekben jártunk). A templomok is, bizony.

Néhány napig méltatlankodtam, hogy alig látok itt templomot, hát milyen katolikus népség az ilyen - aztán rájöttem, hogy nem jófajta épületet kerestem. Majdnem minden utcában van egy kisebb kápolna, de ezek inkább úgy néznek ki, mintha buszmegállók vagy árusbódék lennének. Esetenként pedig - ha jól értelmeztem a kiírást - akkor néhány templomnak nem is volt külön épülete, hanem mondjuk egy nagyobb épület második emeletén helyezkedett el.

De még ha a házak szépek is lennének, az is csak egy picit javítana az összképen. A villanypóznák között ugyanis nemcsak egy-két vezeték feszül ott szemérmesen, mint nálunk, de nem ám, hanem úgy ránézésre ötezer. Így a filippínó városok utcáin sétálgatva folyamatosan az az érzésed, hogy egy nagy fekete pókháló alatt járkálsz. Mindenesetre utólag kiderült az is, hogy Cebuban a többi városhoz képest tényleg sok a látnivaló. Ott van például a Basilica Minore del Santo Nino, amely kétségkívül nagyon szép templom. Vagy ott van tengerre néző Fort San Pedro, ahonnan többek között az esetleges kalózhajókat figyelték." forrás

"Cebu Citynek van végtelenségig lerobbant, kunyhós, piszkosul szegény része. Ez kb. a város 60%-át teszi ki. 30% viszont tiszta Amerika, általában kisebb negyedek egy-egy bevásárlóközpont köré épülve. Ajánlott: Ayala Center és környéke. Tiszta, szép, járda van, sétálni lehet, de csak rövidet. Az út túlsó oldalán már a ronda és büdös Cebu van. A fennmaradó 20% a hegyoldal. Ahol a város legszegényebb és leggazdagabb rétege él. A favellák és a grandiózus villák szinte egymás mellett. Közös bennük a pazar kilátás. De Cebu városában láthatóan folyamatosan építheznek, lehet, hogy 10 év múlva már fordítottak lesznek az arányok. Kr"

Fotóegyveleg

Szépnek biztosan nem mondható a Colon street és környéke - Kriszta fotói

Városháza - Kriszta fotója

Végre valami szép Cebu Cityben - Kriszta fotója

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon