hirdetes

útikritikák


Cebu

Cebu

Cebu dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Cebu City | Strandok | Olvasmányos linkek

Cebu - Moalbal-i tengerpart - Elter Karcsi fotója


Turkish Airlines gépei hetente háromszor repülnek Isztambulból Cebura, oda- és visszaúton Manilát is útba ejtve.

Cebu dióhéjban

Cebu sziget a Visayas szigetcsoport része, az ország közepe táján helyezkedik el.

Területe: 291,2 km² - Hosszú és keskeny sziget, észak-déli max. távolság 196 km, kelet-nyugat viszonylatban 32 km a legnagyobb távolság.

Központi városa: Cebu City

A Cebu tartomány több mint 160 szigetből áll. 

Lakosság (2024-ben): 3,3 millió

Nettó havi átlagfizetés: 112 ezer HUF-nak megfelelő peso

A Cebu név a sibu öshonos szóból ered. Jelentése: kereskedelem.

Elég finom a homok a sziesztához

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szuper tropikus sziget feeling, laza, szórakoztató, olcsó
 2. Sokféle látnivaló (pl. a Santo Nino bazilika, a taoista templom) és programlehetőség
 3. Cebu City sokkal kellemesebb város, mint Manila (igaz jóval kisebb)
 4. A szép strandok (Malapascua, Bantayan, Camotes, Moalboal, Oslob), valamint a Kalanggaman szigetecske
 5. A sok izgalmas piac
 6. A scuba búvárkodási terep
 7. A Tumalog és a Kawasan vízesések

Nem tetszett

 1. Cebu Cityben a kellemetlenül nagy utcai forgalom
 2. A simlis taxisok
 3. Sok helyen a csatornabűz, a kosz
 4. A nyomor látványa
 5. A sok kóbor kutya
 6. Vannak ronda strandok is
 7. Túl sok a csodaszép csaj, akinek fütyije van (agresszívan nyomulnak, akkor is, ha nem vagy kíváncsi erre a "műfajra")
 8. A cetcápák etetése a turisták elé terelése céljával ökológiai szempontból természetellenes 

Vélemények

"Érdemes elszakadni a várostól, pár nap elegendő rá. Ami gyönyörű: a természet. Ugyanakkor egy vízeséshez négy órát zötyögni elég strapás. Előre döntse el mindenki, mit szeretne nézni, csinálni. Kr"


"Cebu nem tartozik a legkellemesebb délkelet-ázsiai nagyvárosok közé. Nincsen sok hagyományos értelemben vett látnivaló, és akit már Bangkok közlekedési őrülete és bűze zavar, az nem fogja jól viselni Cebu City-t. A város igazi értéke a földrajzi elhelyezkedése, ugyanis ide lehet olcsón repülni Kuala Lumpurból, és ami ennél is fontosabb, tökéletes kiindulópont a környéken lévő szigetek felfedezésére.

Cebu-n a fő élményem: a cetcápákkal úszás Oslob-on. Cebu City-től 3-4 óra zötyögős buszút vezet a sziget és talán a világ egyik legnagyobb természeti attrakciójához. Itt egy öbölben félméteres közelségből úszkálhatunk a gyönyörű, hatalmas (4-5méter hosszú) és szelíd cetcápákkal. A program sznorkel bérléssel, saját fotóssal(!) kb 25 USD-be kerül. FONTOS: ez a program kizárólag délelőtt van, és érdemes nagyon korán érkezni, hogy elkerüljük a tömeget, és a több órás várakozást." (K. Andris, 2017)


Megérkeztünk, reptérről ki, azonnal jön a figura, hogy hova megyünk van kocsija 🙂 Mondom előbb veszünk SIM-et aztán beszélhetünk, ledumáltuk lett egy utitársunk is 3-an plusz sofőr mentünk Moalboal-ra.
Kapásból feltűnt, hogy ~100 km, de a sofőr szerint legalább 3 óra. Igaza lett kicsit több is volt. Az első szállást előre lefoglaltuk, mert hulla fáradtan nem akartunk ott szervezkedni.

Egy meglehetősen lepukkant kis kecó, de a teraszunk konkrétan a tengerparton volt, és amúgy sincsenek nagy igényeink arra a pár órára amit a szálláson töltünk.

Amiket itt megnéztünk Kawasan fall Canyoning: brutálisan jó volt, bárkinek ajánlom, aki szereti az ilyesmit (aki nem ismeri keressen rá, elképesztő élmény), mi már több helyen is voltunk tudtuk mire számíthatunk, de még annál is jobb volt (az ugrálásokat kevésbé szerető hölgyeknek is jó lehet, mert minden nagyobb ugrást ki lehet kerülni).

A túra elején még egy ZipLine is volt, az is nagyon jó volt (kb. 30 másodperc lecsúszni).
A szállásunk előtti parton volt a "Teknősös" és a "Szardíniás" hely. Szerencsére volt mindkettőt láttuk, bár a szardíniás rész azért nekünk nem olyan volt mint egyes fényképeken, de azért így is elég nagy rajokat láttunk.

Valamint nagy vágyam volt Cetcápával úszni, így Oslob nevezetességét sem hagyhattuk ki.
Bár úsztunk velük, szinte karnyújtásnyira, de ez azért erősen csalódás is volt egyben. Iszonyatos tömegre készüljön, aki ide jön ez tényleg "tömegturizmus", nem olvastam kellően utána. Így azért erős levett az élményből. (2024)

Odajutás

,, Hasznos infó továbbá, hogy a reptérről ugyan drága a taxi a városba, de van egy közvetlen MyBus járat az SM City nevű bevásárlóközponthoz mindössze 25 pesoért, és onnan már olcsóbban elérhetőek a belvárosi hotelek. Ugyanez a cég üzemeltet buszokat hasonló áron az SM Citytől a kikötőbe is." forrás

Gyuti frí a reptéren

Sárga és fehér taxik

Szállás

,, Cebuban a belvárosban laktam a nagyon barátságos Kiwi Hotelben, ahol 2 éjszaka 2.235 peso volt fürdőszobás szobában. Légkondi nem volt, de erős ventilátor igen, és nagyon kedves volt a személyzet. Amikor Boholra kirándultam, felkelt valaki hajnali négykor, hogy reggelit csináljon nekem." forrás

Étkezés

Lechon (níárson sütött szopós malac, suckling pig) - Elter Karcsi fotója

Egyéb hasznos információk

1. Cebu Cityben van egy magyar tiszteletbeli konzul: Ms. Enrilen Joy Benedicto-Tan (Cebu-n közismert üzletasszony, számos cég vezetője)

Cím: Doña Emilia Benedicto Building, 7 E. Benedicto Street, 6000, Cebu City, Cebu, Tel: 0063 (032) 255-3200 - E-mail: hungary.consulate.cebu@gmail.com

Ügyfélfogadás: 9:00 órától 12:00 óráig és 13:00 órától 17:00 óráig (hétfőtől-péntekig) - Kontakt személy: Ms. Honeylane P. Labang

Cebu City

Cebu City-rők külön oldalon írunk - itt: https://utikritika.hu/fulop-szigetek/cebu_city

Egy taoista templom- fotó by Elter

Szent Péter-erőd - Elter Karcsi fotója 

Oslob

Készülődés a cetcápák megfigyeléséhez - Elter Karcsi fotója

Caceres

h. l. fotója

Strandok

 • Malapascua

 • Bantayan

 • Camotes

l. h. fotója

 • Moalboal

 • Oslob

Magyar diák (Andris) teljesen veszélytelen cetcápát (whale shark) látogat

Érdekességek

Apácák Cebu-n - Elter Karcsi fotója

Olvasmányos linkek

"Na, persze, azért nem álltam meg, hogy kétszer is motorra pattanjak (hátsó ülés, noná) és nyomás a helyi piac Moalboal-on, tudniillik így hívják a mi kis 2-3 km-re fekvő falunkat. A szokásos ázsiai kép: kaotikus állapotok, legalább is a mi szemünkkel, amiben ők nagyon is otthonosan mozognak, olcsó kis éttermek, utcai grillezés, mindenféle áru: halak, húsok, millióféle gyümölcs, sátras masszázs-"szalon"-ok és mosolygós, édes, egy csöppet se turista-szívó helyiek. Az egyik halaskofa azt találta nekem mondani, hogy szexy-n nézek ki, hát, ez jól esett. Ettem itt egy asztalnál két középkorú német úrral, ahogy a többi ötvenes visszajáró férfivendég, csajozni jöttek ide. Egyikük most harmadszor fog elvenni egy fiatal, filippinó lányt. Ez úgy értendő, hogy a harmadikat. Ő a nősülős fajta, úgy látszik. Nem csügged, már tíz éve él gyakorlatilag Moalboal-on. Olcsó az élet, olcsó a nő, gondolom. A lányok egyébként roppant csinosak, a fiúk divatosra színezett, spécire vágott séróval közlekednek, majdnem mind. (2016)" forrás


"Az itteniek hangulata nagyon pozitív, ezt elmondhatom még a szegényekről is. Például az utcai forgalomban nagyon nehéz utat törni, mert túlzsúfolt a szigetünk, de nincsenek veszekedések, konfliktusok. Ha valaki beslisszolt eléd, akkor mosolyogva veszed tudomásul, hogy most ő volt az ügyesebb. Nem olyan éles az élet, mint Európában. " forrás


Ennél nagyobb nyugi nincs

"Mozgalmas délelőtt volt ma, két merüléssel. Az első: reggeli előtt, rohadt nagy áramlásban, csak úgy lobogott mindenki haja és teste a víz alatt. Kellett néha teperni, áramlással szemben is, néha meg sziklába kapaszkodni. Ez a fajta merülés, főleg, miután már nem kell küzdeni, hanem végre szépen beleülhetsz az áramlatba, tiszta mozizás. Visz a víz, te meg bámulod az elsuhanó tájat, illetve szirtfalat. Közben persze lesed a társaidat, nehogy elveszítsétek egymást, mert az könnyen megy ilyenkor. Lestoppolni magad nincs mód, ki vagy téve az elsuhanó véletlennek.

Korallfalak, agykorall-tömbök, pici, színes pigmik, azaz mezítelen csigák, különböző cirkalmas növényállatkák, olykor egy nagyobb lény pofája kukucsál ki egy barlangból, de nem nézhetsz a szemébe, mert te csak sodródsz tovább, úgy 5-7 km-es sebességgel. Ez is kaland.

A második, az már molyolósabb volt, áramlás-mentes. Rengeteg állat és teknős került elénk, a szokásos szürreális tájban, nekem legjobban tetszett a békahal nevű lény, amiből hármat is láttunk. Termetes, ronda-szép, ő is szürreális, úgy ahogy van. És még náluk is jobban tetszett beúszni a szardínia-rajba. Gömb alakban tömörülnek, aztán különböző alakzatokat vesznek fel, tisztára mint egy hatalmas fecskeraj, kinő a gömbből egy szárny, benne ezer és ezer szardínia és fölfelé ágazik el, közben meg felduzzad egy másik szárny jobbra, mondjuk, sikkesen tesz az a pár ezer kishal egy kanyart, majd újra gömbbé egyesülnek. Elsötétül tőlük a kintről beragyogó nap, te meg közéjük úszol persze, ott vagy az ezüstös-feketés szardínia raj közepén, magad is halként, ebben az átmenetileg kölcsönvett világban.

Tegnap megvolt a nagy szenzáció: az, amiért olyan sok búvár, messze földről jön egyenesen ide, Cebu szigetére. Másfél órás buszozással elértük az öblöt, ahol cetcápákat lehet egészen közelről szemlélni. Ezek 4-8 méteres gigantikus lények, elképesztően óriási szájjal és a tele csinos pöttyökkel. Na, persze, nem csak úgy maguktól jönnek, szisztematikusan etetik őket reggeltől délig, hogy természetes közegükben garantáltan megjelenjenek a bámész búvár vagy sznorkelező szeme előtt.

Ez van. Kicsit művi, persze, de az állat és a tenger is az igazi. Jó párat láttunk belőlük. Ártalmatlan jószágok, amúgy, de igazán fenségesek. Hozzájuk érni, megközelíteni öt méteren belül tilos, ahogy még sok minden más is, például a vakus fényképezés, napolajozás, stb. Árgus helyi szemek vigyázzák ezt a víz alatt, mint a cáparendőrök. Szóval lehuppansz a homokos-füves talajra és vársz.

Nem vagy mélyen, 4-6 méter az egész. És cikáznak körülötted, pózolnak, fordulnak, csapkodnak fenséges farkukkal, megközelítenek téged, egyáltalán nem látszanak veszélyesnek. Volt olyan, hogy négyet is láttunk belőlük egyszerre. Nagy kár, hogy rém szmötyis volt a víz, elég pocsék látási viszonyokkal, jöhettek egészen közel, a fényképek mégis némi homályt mutatnak. (2016)" forrás

Pump boat-ok a Moalbal-i partvidéken - fotó by Elter

Fotóegyveleg

Cetcápa

A Kawasan-vízesés fényét emeli ez a magyar, talpig úriember

Ugyancsak a Kawasan-vízesésnél turista lányok - fotó by Elter

Többen szerették volna látni elölről is - fotó by Elter

A Kawasan-folyó vízesése - Elter Karcsi fotója

Cebu City - szent ereklye - Santo Nino - Elter Karcsi fotója

Cebu City - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon