ÚTIKRITIKA.HU / Boracay

Boracay

Boracay dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Szórakozás| Strandok | Szolgáltatások | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Boracay - Utazás és nyaralás

.

2018 áprilistól kezdve mintegy 6 hónapig nem látogathatták a turisták Boracayt. A hepciás elnökük, Duarte - talán értelmesen - úgy döntött, hogy fél év alatt hozzák rendbe a turizmus által leamortizált szigetet, szervezzék meg végre a szemételszállítást, hozzák rendbe az utakat és teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a turizmus ne járjon egybe a környezet lepusztításával.

2018. október végén tesztszerűen és korlátozott beengedtek turistákat a szigetre. A hatóságok kijelölték azokat a szálláshelyeket, - 2018. november 8-i helyzet szerint: 192 hotel - amelyek már fogadhatnak vendégeket. Az engedélyezéseket szigorú környezetvédelmi és műszaki feltételekhez kötötték. Airbnb egyelőre nincs.

A turistáktól a szigetre érkezéskor kérhetik a bizonyítékát annak, hogy engedélyezett szálláshelyek valamelyikére van-e  foglalása.

A szigeten egyszerre nem tartózkodhat 9 ezer turistánál és 15 ezer főnyi személyzetnél több, és naponta maximum 6405 fő érkezhet.

Szigorúan tiltják a strandokon a cigizést, piálást, piknikezést. A strandokról kitiltották a mozgóárusokat és a szuveníres bodegákat. A tűztáncos mutatványosok a kerozinjeikkel ki lettek tiltva a partokról. Szilveszterre nem engedélyezik a tűzijátékokat. A strandokon még a homokvárak építését is szabályozzák. 

A partvonalon betiltották az elektromos világítást. A kaszinókat kitiltották Boracayról. A környezetet szennyező egyszemélyes motorokat (habal-habal) ugyancsak kitiltották.

Ideiglenesen tiltják a motoros vizisportokat (jetski) és a búvárkodást!

Mellesleg: a szigetlakóknak tiltják a disznók és tyúkok, csirkék tartását, és külön tiltják a strandon a hússütögetést.

Ami azonban biztos, hogy hosszabb távon olyan korlátozásokat fognak bevezetni, amik leginkább a buliviágnak, a strandokon korábban gyakori vad partiknak vetnek véget. - 2018. november 10.

Boracay dióhéjban

 • Inkább való a bulizni vágyóknak (Mallorca, Rimini jellegű, trópusi változatban), mint a nyugalmas nyaralást keresőknek.
 • A strandok nemzetközi összehasonlításban abszolút nyerők! Egy Fülöp-szigeteki utazási programból Boracay-t kihagyni merész és alaposan megfontolandó dolog. Egy neves amerikai utazási magazin (Travel&Leisure) a világ második legszebb szigetének nevezte.
 • 3-5 nap alatt könnyen feldolgozható.
 • Boracay sznorkelling, búvárkodás szempontjából nem nagy szám.
 • A kínai újév idején el kell kerülni Boracayt, mert közvetlen járatokon elképesztő sok kínai turista jön ide - tömegnyomor

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az elképesztően finom (hintő)poros, vakítóan fehér strandhomok, a kristálytiszta tengervíz, igazi Paradicsom, igazi sziget feeling
 2. A Yapak Beach (Puka Shell Beach) és persze a mozgalmasabb White Beach, a strandok jó része kellően tiszta, vannak árnyékot nyújtó pálmafák
 3. Szuper vízi sportolási lehetőségek (pl. kite szörf a Bolabog Beach-en), igaz pofátlan árakon; a búvárkodás a közeli Crocodile island-nél
 4. Jókat lehet kajálni (érezhető a spanyol hatás), lustálkodni
 5. A csodás naplementék a tengerparton, a kókuszfák
 6. Jó fejek a szigetlakók, többnyire mosolyognak
 7. A szálláshelyek és éttermek nagy választéka
 8. A sziget észak-keleti részének nyugalmassága
 9. Nem túl nagy a sziget és így viszonylag könnyen felfedezhető (pl. motorral, triciklivel)

Nem tetszett

 1. Már túlságosan elüzletiesedett a hely, vesztett a korábbi bájosságából. Főszezonban (nyáron, május, újév, húsvét, kínai újév stb.), hétvégéken nagy a zsúfoltság, a túl sok zajos ázsiai (csúnya koreaiak, kínai csordák) és orosz (a lányok nem csúnyák) csomagtúrás
 2. Drágább, mint az ország egyéb részei, főleg a szállások ár-érték aránya kérdőjeles
 3. A környezetszennyezés, a szemételszállítás hiánya vagy szervezetlensége, a sok műanyaghulladék, a nyaralók felelőtlenül szemetelnek
 4. Némi csalódás a szikláról ugrálós hely (Ariels Point), amúgy meg szükség van a merészségre
 5. A sok lebetegedett, rossz állapotú kóbor kutya
 6. Amikor a klíma túl meleg és párás
 7. A sok nyomulós zugárus, az ócska márkahamisítványok (órák, napszemüvegek) az elszomorító prostitúció
 8. A vérszívó bársonylegyek (sand fly), a strandokon a zöld alga bizonyos hónapokban
 9. Nehéz találni tiszta közvécét
 10. A strandon a pitiáner tolvajok

Vélemények

"Boracay egyszerűen csodás, főleg ha az utazó - mint mi is - képes azokon a helyeken időzni, ahová nem mennek a csoportos turistahordák (főleg kínaiak és koreaiak). De azért a felkapott White Beach-en sem volt kellemetlen. Esténként kiültünk egy-egy kocsma teraszára és San Miguel sört hörpintgetve csak úgy nézegettük az embereket, közben klassz zenét hallgattunk. Esténként a strandnak különös hangulata van a sok étteremmel, élőzenével, fáklyákkal. Az éttermek mindent megtesznek, hogy a vendég hozzájuk térjen be. Mindenféle mutatványokkal, táncolással, viccelődéssel agitálják az arra járókat. Az éjszaka közeledtével beindul a buli gépezet a rengeteg diszkóval." (Katiék, 2013)


"Tévhitek Boracay-jal kapcsolatban:

1. Boracayon túl nagy a tömeg: nem mindenhol, még főszezonban sem!

Az, hogy Boracay-on tömeg van tulajdonképpen nem tévhit, hiszen rengeteg ember megfordul Boracay-on, főleg a téli csúcsszezonban. Az viszont egyszerűen nem igaz, hogy a szigeten mindenhol tömeg van, s a szigetnek nincsen nyugodt része. Óriási hiba azért lemondani a boracay-i utazásról, mert nem kedveljük a tömeget. Valószínűnek tartom, hogy sokan nem gondolnak abba bele, hogy Boracay fő attrakciója, a White Beach elnevezésű strand mintegy négy kilométer hosszú, amit talán még Olaszországban sem lenne egyszerű emberekkel megtölteni. Arról nem is beszélve, hogy népszerűsége miatt a White Beach-en koncentrálódik a tömeg, a többi partszakaszra lényegesen kevesebb ember jut. Ettől függetlenül én magam is a White Beach-et ajánlom bázisul, hiszen egy ekkora strandon rendkívül egyszerű a tömegeket elkerülni, akár csúcszezonban is! A szezonalitás egyébként nagyban meghatározza a szigeten tartózkodó utazók és turisták számát, amely szezonon kívül drasztikusan csökken.

Boracay-on a tömegek (értsd: kínai, koreai és japán turisták csoportjai) a sziget fő strandjának központi részén, az úgynevezett Station 2-n központosulnak, amelyről - a fenti tévhit miatt - hangsúlyoznám, hogy a mintegy 4 kilométer hosszú strandnak csupán a harmada. Itt van a legtöbb étterem, bár, diszkó, szupermarket; unatkozni itt tehát nem nagyon lehet. Az biztos, hogy ha nyugalomra vágyunk és a tömegeket a lehetőségekhez képest kerülni szeretnénk, akkor ne a strand középső szakaszán szálljunk meg.

A strand déli szakasza (Station 3) ugyanakkor maga a főnyeremény: erre a strand kevésbé került beépítésre (a legtöbb szállás a strand mögött, kb. 50-100 méterre található), s az itt található szállások jelentős része az alsó- vagy középső árkategóriát képviseli. Ha igazán olcsó szállásra vágyunk (szezonon kívül találhatunk korrekt, kétszemélyes szobát akár 2000-2500 forintért, csúcsszezonban 3-4000 forintért), akkor a sziget déli végében érdemes keresgélni, véges költségvetéssel ugyanis ez a legjobb választás. A strand itt is ugyanolyan szép, mint ettől északabbra. Sőt, a strand déli végében - a többi partszakasztól eltérően - a strandról beúszva akár sznorkelezni is lehet. És tömeg sincs.

2. Az sem igaz, hogy Boracay-ra nem érdemes utószezonban menni.

Először is, a főszezon Boracay-on hagyományosan novembertől májusig tart, a statisztikák szerint ugyanis ekkor várható a legkevesebb csapadék (bár az utóbbi években, a globális időjárás változás miatt ez az időszak kissé eltolódni látszik, a november még gyakran esős), s a hőmérséklet ebben az időben általában 25 és 32 Celsius fok között alakul. Ami a széljárást illeti (Boracay ugyanis világhírű kitesurf desztináció!), főszezonban a White Beach abszolút szélvédett, a kitesurf a sziget másik, keleti oldalán található Bulabog beach-re korlátozódik.

Ennek megfelelően az "utószezon" júniustól október/ novemberig tart. Ez idő alatt az égbolt általában felhős, hűvös szelek fújnak, s az esőzések is gyakoriak. Ez egyben a tájfun szezon is a Fülöp-szigeteken, bár Boracay-jal kapcsolatosan megjegyzendő, hogy az ország kvázi közepén, több sziget között elhelyezkedve Boracay védve van az erős tájfunoktól. A széljárás a főszezonhoz képest ekkor megfordul, a szél a White Beach felől fúj. Utószezonban a vitorlázás kivételével az összes vízi program átköltözik a Bulabog beach-re, ami a szélirány miatt ekkor szélvédett.

Fontos: Minden évben van egy kb. 10 napos periódus, változó időpontban (általában úgy február végén, március elején, de ez változhat), amikor a White Beach partjánál felgyülemlik a tengeri alga. Némely képen akár mutatós is lehet, a valóságban azonban kicsit lehangoló.

3. Boracay drága: Csak akkor, ha megengedhetjük magunknak a költekezést és nem is fogjuk vissza magunkat!

Egyrészt, szezonalitás kapcsán már szóba került a hatalmas változás az árakban. Ami viszont a lényeg, hogy főszezonban sem feltétlenül drága Boracay. Terjedelmi okokból külön bejegyzésben tervezem majd az olcsó szállás és étterem ajánlásaimat bemutatni, van belőlük bőven. Annyit mindenesetre most is megjegyeznék, hogy az igazán olcsó szállások többsége internetes foglalóoldalakon nem foglalható (de például e-mail-ben és banki átutalással foglalót utalva már igen!), de persze azért a népszerű oldalakon is találhatunk remek ajánlatokat. Ajánlom a booking.com és airnbnb.com oldalakon való böngészést.

Ami az étkezést illeti, természetesen a strand mentén sorakozó, főleg a nyugati ízlést kielégíteni igyekvő éttermek és bárok viszonylag drágák. Ha viszont szánunk rá egy kis időt és keresgélünk, akkor igazán remek árakat találhatunk. Egyrészt igazán remek árakon találhatunk all you can eat éttermeket (2000-5000 forint közötti árszínvonalon) közvetlenül a strand mentén, az árhoz képest szuper ételekkel.

A szállást és az étkezést igazán nem nehéz tehát olcsón megoldani, és mivel Boracay-ra főleg a tengerpart miatt érdemes jönni (ami ingyenes), elmondható, hogy egyáltalán nem nehéz, sőt kifejezetten egyszerű kordában tartani a költségeinket. (2017)" forrás

Szállásválasztás

2018. novemberében működési engedélyt kapott hotelek listája - itt

Közlekedés

Szórakozás

"Ami a bulikat illeti: a gyakorlatilag folyamatos tömegnek köszönhetően igen komoly éjszakai élettel büszkélkedhet Boracay, így a remek hangulat adott a bulizni vágyók számára. A központban található bárok, szórakozóhelyek ugyan nem olcsók, de a sziget több pontján is találhatók olyan standok (ezeket nem nevezném igazi bárnak, inkább csak bárpultok asztalokkal és nyugágyakkal a strand közelében), ahol nagyon jó ár-érték arányú koktélokat és söröket vásárolhatunk, a nap gyakorlatilag bármely szakában.

A leghíresebb szórakozóhely az 1987 óta működő Cocomangas nevű bár, ami napközben bár, éjszaka klub, s gyakorlatilag az év minden napján üzemel. Hírnevét, a hangulatán túl valószínűleg a nagyszerű marketingérzékkel kitalált és kivitelezett 15 rövidital ivó kihívásnak köszönheti, amit ha valaki teljesít és talpon marad, ajándékba kap egy pólót, az illető nevével gravírozott tábla felkerül a dicsőségfalra, s mivel ez egyben egy verseny is az országok között, a kihívást teljesítő nemzetiségének megfelelően az adott országhoz húznak egy strigulát. A mai napig több, mint 160 országból mintegy 14 ezren teljesítették, ami ugyan nem olcsó (1000 peso, 5800 forint), de társasággal jó poén lehet.

A Fülöp-szigetekről továbbá érdemes lehet megjegyezni, hogy szupermarketben megvéve egy üveg sör ára jellemzően 40-45 peso (230-260 forint) körül mozog, míg egy üveg jó minőségű helyi rum (a Tanduay vagy Emperador márkaneveket bátran ajánlom) körülbelül 7-800 forint. Ezek az árak igazak Boracay-ra is: több szupermarket is működik a szigeten, ilyen árakon.

Tengerpart, nagyszerű hangulat, olcsó alkohol: minden adott tehát egy jó bulihoz. (2017)" forrás

Strandok

White Beach:

Yapak Beach (avagy Puka Beach):

Bulabog Beach:

Ez a strand a White Beach-csel szemben található, a sziget legkeskenyebb részénél (kb. 700 méter). Míg a White Beach elég szélcsendes, itt mindig elég erősek a szellők, de ez inkább előny, mert kellemesebb a hőség idején. Nyugisabb, mint a White Beach. Nem annyira felkapott a turisták körében. A Bulabog Beach tele van kite- és szörfös iskolákkal. A tengervíz hőmérséklete, a megfelelő vízmélység és persze a széljárás miatt ideális ez a strand a szörfösök és főleg a kite szörfösök számára.

Szolgáltatások

Manikür

Olvasmányos linkek

"Boracay az igazi turistaközpont a szigeteken, aki a Fülöp-szigetekre jön, általában ezt az úti célt választja. Tőlünk is rögtön minden helyi azt kérdezte, hogy akkor ugye voltunk már Boracayon?! A szigetek "nagyvadjának" is nevezik, aminek több oka is van. Egyrészt a nemzetközi idegenforgalmi szavazások, értékelések során mindig a világ legszebb tengerpartjai közé választják, az utóbbi években a 2. helyen volt azt hiszem (ne kérdezzétek melyik az első, nem tudom), ezen kívül a világ 10 legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyének listáján is mindig szerepel, és nyilván tudhat valamit, hogy ilyen nevezetes lett.

Amit tud, az a tengerpart, hófehér homok, pálmafák, pihenési és szórakozási lehetőségek, és az infrastruktúra egyéb (pl. közlekedés, szolgáltatások) területei, melyekre bátran mondhatom, hogy itt nagyon-nagyon rutinosan működtetett dolgok. Turisztikai szempontból tehát itt ez a "top". Ennek megfelelően rengeteg turista érkezik a világ minden tájáról (nagy részük a főszezonban, november és május, de főleg december és február között), ez például az első hely, ahol magyarokkal találkoztunk, ráadásul 2 alkalommal is. Ez nagy dolog, itt eddig nem volt még ilyen.

Nincs olyan vízhez kötődő sport vagy őrület, ami itt nem található meg!! A búvárkodás minden típusa, vízisí, banánozás, kite, szörf, helmet dive (üvegburával a fejeden sétálsz a víz alatt), jetski, parasail, vitorlázás és hajózás mindenfélével, amit csak akarsz, island hopping, stb. A sziget délnyugati fele a legeslegnépszerűbb. 7 km hosszú ún. White Beach-en sekélyebb, nyugodtabb a tenger. Az északkeleti rész (Bulabog Beach) egy kicsit szelesebb, ott inkább a vízi sportok virágoznak. Mi a White Beach déli végén szálltunk meg, de felfedeztük az egész délnyugati partszakaszt, tehát ezekről a részekről tudok beszámolni.

Ez a sziget tényleg a pihenésről, kikapcsolódásról és a tengerpartról szól!! Tehát ha valaki azt a klasszikus képet vetíti maga elé a nyaralásával kapcsolatban, hogy fekszik a pálmafák alatt a homokban, gyümölcsturmixot vagy koktélt iszogatva napozik, közben a kristálytiszta tenger nyaldossa a talpát, esténként pedig egy tengerparti bárban hallgatja a helyi zenészeket, és bárhová megy, minden irányból szolgáltatások hadát kínálják és terítik az ölébe, na akkor ez a tökéletes helyszín.

Mi is pihentünk, sokat sétáltunk, jókat ettünk, napoztunk, vizeztünk, és csodálatosan éreztük magunkat!! :) Egyszerűen élmény itt a vízben lenni, ilyen szépet még sohasem láttam életemben! Esténként naplementét néztünk, játszottunk, rengeteget nevettünk - olyan felszabadult és tökéletes nyaralás, kikapcsolódás volt ez a hely, így együtt megélni pedig az egyik legszebb élmény, amit eddig el tudtam képzelni! :)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Tibor, 2019. 01. 09. 16:53
Valami új infó a korlátozásokkal kapcsolatban? Megnyíltak a hotelek már? Látogatásra készen áll a sziget vagy még nem? Márciusban tervezünk menni és jó lenne ha valami friss infóval tudnátok szolgálni. Köszi


TÉva, 2014. 09. 26. 20:01
Csodálatos! 2015 februárban mi is ide látogatunk 2 hétre. Jelenleg már csak a szálláskeresés van hátra. Esetleg tudtok ajánlani?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon