ÚTIKRITIKA.HU / Boracay


hirdetes

útikritikák


Boracay

Boracay dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Közlekedés | Szórakozás| Strandok | Szolgáltatások | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Station 3 strand - K. Andris fotójaBoracay dióhéjban

Boracay az Fülöp-szigetek délnyugati részén található sziget, a trópusi nyaralások műfajában valósággal fogalommá vált. Pici sziget, a sziget hossza kb. 7 kilométer, míg szélessége csupán átlagosan 1 kilométer.

Nagyon fontos tudni!: 2019 óta a szigetet egy drasztikus turisztikai stratégiaváltással totálisan átfazonírozták. Előtte tömegturizmus volt, buliszigeti jelleggel, és valóban odáig Boracay lestrapálódott, elvesztette romantikus, idilli kis sziget jellegét. Elképesztő határozottsággal vezettek be korlátozásokat, hogy a szigetet a turizmus világpiacán elitebb szintre poziciónálják. Tehát: aki pörgős, bulizós henyen akar nyaralni, az nem válassza Boracay-t. Most már inkább olyanoknak való, akik nem hátizsákos utazók, hajlandók megfizetni a minőséget, és nem bánják, hogy nincs mndenhol dübörgő zene. Viszont a  sziget sokkal tisztábbá vált.

De: Mivel a sziget  nagyon kicsi , a mozgástér szűk, a változtatások dacára nehéz idillivé varázsolni. A Bohollal összérő Panglao, vagy a Palawan El Nido-ja a tágasságával tán többet tud nyújtani.

(A Nem tetszett listánkról le is vettük azokat a negatív tényezőket, amik a 2019 előtti időszakra voltak jellemzők. )

 • A strandok nemzetközi összehasonlításban abszolút nyerők! Egy Fülöp-szigeteki utazási programból Boracay-t kihagyni merész és alaposan megfontolandó dolog. Egy neves amerikai utazási magazin (Travel&Leisure) a világ második legszebb szigetének nevezte. A White Beach-t a világ 18 legjobb strandja közé sorolták.
 • 3-5 nap alatt könnyen feldolgozható.
 • Boracay sznorkelling, búvárkodás szempontjából nem nagy szám.
 • A kínai újév idején el kell kerülni Boracayt, mert közvetlen járatokon elképesztő sok kínai turista jön ide - tömegnyomor

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Az elképesztően finom (hintő)poros, vakítóan fehér strandhomok, a kristálytiszta tengervíz, igazi Paradicsom, igazi sziget feeling
 2. A Yapak Beach (Puka Shell Beach) és persze a mozgalmasabb White Beach, a strandok jó része kellően tiszta, vannak árnyékot nyújtó pálmafák
 3. Szuper vízi sportolási lehetőségek (pl. kite szörf a Bolabog Beach-en), igaz pofátlan árakon; a búvárkodás a közeli Crocodile island-nél
 4. Jókat lehet kajálni (érezhető a spanyol hatás), lustálkodni
 5. A csodás naplementék a tengerparton, a kókuszfák
 6. Jó fejek a szigetlakók, többnyire mosolyognak
 7. A sziget észak-keleti részének nyugalmassága
 8. Nem túl nagy a sziget és így viszonylag könnyen felfedezhető (pl. motorral, triciklivel)

Nem tetszett

 1. Drágább, mint az ország egyéb részei, főleg a szállások ár-érték aránya kérdőjeles
 2. Amikor a klíma túl meleg és párás
 3. A vérszívó bársonylegyek (sand fly), a strandokon a zöld alga bizonyos hónapokban
 4. A szigorítások miatt a közstrandokról kitiltották a napozóágyak bérlésének lehetőségét.
 5. Nem jó, hogy túl sok a kínai nyaraló. Bocsi, de nem rokonszenvesek. 

Vélemények

Mielőtt mentünk volna Fülöp-szigetekre olvastam, hogy sokan lehúzzák Boracay-t, hogy túlzsúfolt és totál európai az egész, ne menj oda nem éri meg. Nos ebből mi annyit tudunk megerősíteni, hogy viszonylag európai, de a Station 1 közelében foglaltunk egy szuper szállást (nem tengerparti) és kifejezetten kevés ember volt.

A tengerpart lenyűgözően szép. Van étterem, bolt, bazár, ami kell. Gyakorlatilag emberek akkor kezdenek sűrűsödni, amikor jön a naplemente, akkor viszont valóban megtelik a part, de napközben tényleg nincsenek sokan.

Mi úgy terveztük, hogy hazautazás előtt 4-5 napot pihenünk itt, a Coron-ra való bezártság miatt ebből csak 3 lett (szívesen maradtunk volna még 1-2-t).

Véleményem szerint itt igazi látnivaló nincs (bár nem is erőltettük már), de pihenni ideális.
 (2024)


2023. februári élmény:

2009-ben már jártam Boracay-n - teljesen fantasztikus volt. Most, 2023 februárjában újra elmentem 3 hétre, és mi a véleményem? Soha nem jövök ide vissza. A tengerparton most tilos enni, inni és dohányozni. Az összes éjszakai szórakozóhely le lett bontva, ahol korábban strandbárok voltak zenével és tűzshow-val, most csak unalom van. A vízi sportokra vonatkozó árak elképesztően magasra emelkedtek, kivéve a fürdést, és mindenkinek azt javaslom, hogy ha el akartok menni oda, 3-4 nap bőven elég a tök unalomhoz.

A legjobb pénzváltóhelyek a D-Mall-ban vannak. Thaiföldről jöttük át, és bahtot is vittünk magunkkal, hivatalos árfolyam 1 baht = 1,64 peso. Ők pedig simán 1:1-re akarták váltani. A Manila-i repülőtéren pedig 1:1,5-re váltottak.

Mindenképpen vigyél magaddal egy bankkártyát, és használd a bankautomatákat.

Ami pozitív volt, az a tiszta strand, amit minden reggel söpörnek. (géem, 2023)


"Boracay egyszerűen csodás, főleg ha az utazó - mint mi is - képes azokon a helyeken időzni, ahová nem mennek a csoportos turistahordák (főleg kínaiak és koreaiak). De azért a felkapott White Beach-en sem volt kellemetlen. Esténként kiültünk egy-egy kocsma teraszára és San Miguel sört hörpintgetve csak úgy nézegettük az embereket, közben klassz zenét hallgattunk. Esténként a strandnak különös hangulata van a sok étteremmel, élőzenével, fáklyákkal. Az éttermek mindent megtesznek, hogy a vendég hozzájuk térjen be. Mindenféle mutatványokkal, táncolással, viccelődéssel agitálják az arra járókat. Az éjszaka közeledtével beindul a buli gépezet a rengeteg diszkóval." (Katiék)

White Beach - n.a. fotója

"Tévhitek Boracay-jal kapcsolatban:

1. Boracayon túl nagy a tömeg: nem mindenhol, még főszezonban sem!

Az, hogy Boracay-on tömeg van tulajdonképpen nem tévhit, hiszen rengeteg ember megfordul Boracay-on, főleg a téli csúcsszezonban. Az viszont egyszerűen nem igaz, hogy a szigeten mindenhol tömeg van, s a szigetnek nincsen nyugodt része. Óriási hiba azért lemondani a boracay-i utazásról, mert nem kedveljük a tömeget. Valószínűnek tartom, hogy sokan nem gondolnak abba bele, hogy Boracay fő attrakciója, a White Beach elnevezésű strand mintegy négy kilométer hosszú, amit talán még Olaszországban sem lenne egyszerű emberekkel megtölteni. Arról nem is beszélve, hogy népszerűsége miatt a White Beach-en koncentrálódik a tömeg, a többi partszakaszra lényegesen kevesebb ember jut. Ettől függetlenül én magam is a White Beach-et ajánlom bázisul, hiszen egy ekkora strandon rendkívül egyszerű a tömegeket elkerülni, akár csúcszezonban is! A szezonalitás egyébként nagyban meghatározza a szigeten tartózkodó utazók és turisták számát, amely szezonon kívül drasztikusan csökken.

Boracay-on a tömegek (értsd: kínai, koreai és japán turisták csoportjai) a sziget fő strandjának központi részén, az úgynevezett Station 2-n központosulnak, amelyről - a fenti tévhit miatt - hangsúlyoznám, hogy a mintegy 4 kilométer hosszú strandnak csupán a harmada. Itt van a legtöbb étterem, bár, diszkó, szupermarket; unatkozni itt tehát nem nagyon lehet. Az biztos, hogy ha nyugalomra vágyunk és a tömegeket a lehetőségekhez képest kerülni szeretnénk, akkor ne a strand középső szakaszán szálljunk meg.

A strand déli szakasza (Station 3) ugyanakkor maga a főnyeremény: erre a strand kevésbé került beépítésre (a legtöbb szállás a strand mögött, kb. 50-100 méterre található), s az itt található szállások jelentős része az alsó- vagy középső árkategóriát képviseli. Ha igazán olcsó szállásra vágyunk (szezonon kívül találhatunk korrekt, kétszemélyes szobát akár 2000-2500 forintért, csúcsszezonban 3-4000 forintért), akkor a sziget déli végében érdemes keresgélni, véges költségvetéssel ugyanis ez a legjobb választás. A strand itt is ugyanolyan szép, mint ettől északabbra. Sőt, a strand déli végében - a többi partszakasztól eltérően - a strandról beúszva akár sznorkelezni is lehet. És tömeg sincs.

2. Az sem igaz, hogy Boracay-ra nem érdemes utószezonban menni.

Először is, a főszezon Boracay-on hagyományosan novembertől májusig tart, a statisztikák szerint ugyanis ekkor várható a legkevesebb csapadék (bár az utóbbi években, a globális időjárás változás miatt ez az időszak kissé eltolódni látszik, a november még gyakran esős), s a hőmérséklet ebben az időben általában 25 és 32 Celsius fok között alakul. Ami a széljárást illeti (Boracay ugyanis világhírű kitesurf desztináció!), főszezonban a White Beach abszolút szélvédett, a kitesurf a sziget másik, keleti oldalán található Bulabog beach-re korlátozódik.

Ennek megfelelően az "utószezon" júniustól október/ novemberig tart. Ez idő alatt az égbolt általában felhős, hűvös szelek fújnak, s az esőzések is gyakoriak. Ez egyben a tájfun szezon is a Fülöp-szigeteken, bár Boracay-jal kapcsolatosan megjegyzendő, hogy az ország kvázi közepén, több sziget között elhelyezkedve Boracay védve van az erős tájfunoktól. A széljárás a főszezonhoz képest ekkor megfordul, a szél a White Beach felől fúj. Utószezonban a vitorlázás kivételével az összes vízi program átköltözik a Bulabog beach-re, ami a szélirány miatt ekkor szélvédett.

Fontos: Minden évben van egy kb. 10 napos periódus, változó időpontban (általában úgy február végén, március elején, de ez változhat), amikor a White Beach partjánál felgyülemlik a tengeri alga. Némely képen akár mutatós is lehet, a valóságban azonban kicsit lehangoló.

3. Boracay drága: Csak akkor, ha megengedhetjük magunknak a költekezést és nem is fogjuk vissza magunkat!

Egyrészt, szezonalitás kapcsán már szóba került a hatalmas változás az árakban. Ami viszont a lényeg, hogy főszezonban sem feltétlenül drága Boracay. Terjedelmi okokból külön bejegyzésben tervezem majd az olcsó szállás és étterem ajánlásaimat bemutatni, van belőlük bőven. Annyit mindenesetre most is megjegyeznék, hogy az igazán olcsó szállások többsége internetes foglalóoldalakon nem foglalható (de például e-mail-ben és banki átutalással foglalót utalva már igen!), de persze azért a népszerű oldalakon is találhatunk remek ajánlatokat. Ajánlom a booking.com és airnbnb.com oldalakon való böngészést.

Ami az étkezést illeti, természetesen a strand mentén sorakozó, főleg a nyugati ízlést kielégíteni igyekvő éttermek és bárok viszonylag drágák. Ha viszont szánunk rá egy kis időt és keresgélünk, akkor igazán remek árakat találhatunk. Egyrészt igazán remek árakon találhatunk all you can eat éttermeket (2000-5000 forint közötti árszínvonalon) közvetlenül a strand mentén, az árhoz képest szuper ételekkel.

A szállást és az étkezést igazán nem nehéz tehát olcsón megoldani, és mivel Boracay-ra főleg a tengerpart miatt érdemes jönni (ami ingyenes), elmondható, hogy egyáltalán nem nehéz, sőt kifejezetten egyszerű kordában tartani a költségeinket. (2017)" forrás

Szállásválasztás

2018. novemberében működési engedélyt kapott hotelek listája - itt

Közlekedés

Tricikli: A tricikli egyik leggyakrabban használt közlekedési eszköz Boracayon. Ezek a motoros taxik háromkerekű járművek, amelyek könnyen kanyarodnak az ösvények és a keskeny utcák között. Általában rövid távolságokra ajánlottak.

Tuk-tuk: A tuk-tuk hasonló a triciklihez, de nagyobb és zártabb. Ezek a járművek általában hosszabb távolságokra ajánlottak.

Motorkerékpár: Sok turista bérel motorkerékpárt a szigeten, mivel ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja az utazásnak. Fontos azonban az óvatosság, mivel a közlekedési szabályok nem mindig következetesek.

Gyaloglás: Boracay kis sziget, így sok turista egyszerűen gyalogol a különböző helyszínek között. A legtöbb strand és látnivaló könnyen elérhető gyalogosan.

Vízi taxik: A vízi taxik szintén gyakori közlekedési mód a szigeten. Ezek a taxik általában az egyik strandról a másikra szállítják a turistákat, és a szigeten való mozgásra is kiválóak.

A közlekedési lehetőségek Boracayon általában olcsóak és könnyen hozzáférhetőek. Azonban a tricikli és a tuk-tuk árai változóak lehetnek, így érdemes előzetesen tájékozódni az árakról és alkudni a megfelelő árra.

Étkezés

Seafood éttermek: Boracay híres a friss tengeri ételeiről, ezért érdemes kipróbálni a helyi seafood éttermeket. Az éttermek széles választékot kínálnak a garnéláktól a halakig és a rákokig.

Filipino éttermek: A helyi filippínó éttermek a sziget autentikus konyháját kínálják. Az étlapon megtalálhatók az egyébként kevésbé ismert filippínó ételek, mint például a kinilaw (nyers hal saláta), a lechon (egész malac), a sisig (sült sertésfej) és a adobo (csirke- vagy sertéshús sötét szójaszószban).

Nemzetközi ételek: Boracay turisztikai célpont, így számos nemzetközi étterem és bisztró is található a szigeten. A pizza, a hamburgerek, a thai, az olasz és az indonéz ételek közül válogathatunk.

Street food bódék: Boracayon sok helyen találhatóak street food bódék, ahol olcsón lehet enni. A helyi kedvencek közé tartozik a pork BBQ, a chori burger és a sizzling sisig.

Gyorséttermek: A sziget egyre inkább közelít a nyugati életstílushoz, ezért egyre több nemzetközi gyorsétterem nyitott itt, mint a McDonald's és a Subway.

Az éttermek árai változóak lehetnek, de általában a helyi éttermek olcsóbbak, míg a nemzetközi éttermek magasabb árakat kérhetnek. Érdemes azonban kipróbálni a helyi ételeket és a street foodot is, mert ezek olcsóbbak és autentikusabbak lehetnek.

Napi betévő - g.o. fotója

n.a. fotója

Szórakozás

"Ami a bulikat illeti: a gyakorlatilag folyamatos tömegnek köszönhetően igen komoly éjszakai élettel büszkélkedhet Boracay, így a remek hangulat adott a bulizni vágyók számára. A központban található bárok, szórakozóhelyek ugyan nem olcsók, de a sziget több pontján is találhatók olyan standok (ezeket nem nevezném igazi bárnak, inkább csak bárpultok asztalokkal és nyugágyakkal a strand közelében), ahol nagyon jó ár-érték arányú koktélokat és söröket vásárolhatunk, a nap gyakorlatilag bármely szakában.

A leghíresebb szórakozóhely az 1987 óta működő Cocomangas nevű bár, ami napközben bár, éjszaka klub, s gyakorlatilag az év minden napján üzemel. Hírnevét, a hangulatán túl valószínűleg a nagyszerű marketingérzékkel kitalált és kivitelezett 15 rövidital ivó kihívásnak köszönheti, amit ha valaki teljesít és talpon marad, ajándékba kap egy pólót, az illető nevével gravírozott tábla felkerül a dicsőségfalra, s mivel ez egyben egy verseny is az országok között, a kihívást teljesítő nemzetiségének megfelelően az adott országhoz húznak egy strigulát. A mai napig több, mint 160 országból mintegy 14 ezren teljesítették, ami ugyan nem olcsó (1000 peso, 5800 forint), de társasággal jó poén lehet.

A Fülöp-szigetekről továbbá érdemes lehet megjegyezni, hogy szupermarketben megvéve egy üveg sör ára jellemzően 40-45 peso (230-260 forint) körül mozog, míg egy üveg jó minőségű helyi rum (a Tanduay vagy Emperador márkaneveket bátran ajánlom) körülbelül 7-800 forint. Ezek az árak igazak Boracay-ra is: több szupermarket is működik a szigeten, ilyen árakon.

Tengerpart, nagyszerű hangulat, olcsó alkohol: minden adott tehát egy jó bulihoz. (2017)" forrás

Strandok

White Beach:

White Beach Boracay egy híres homokos tengerpart a Fülöp-szigeteken, amelyet gyakran az egyik legjobb tengerpartnak tartanak a világon. Az 5 km hosszú homokos part egyes részei nagyon népszerűek a turisták körében, és kínálnak számos tevékenységet és látnivalót.

A homok puha és fehér, az óceán vize pedig türkizkék, átlátszó és hűsítő. A strand mentén számos kényelmes napozóágy és ernyő található, ahol pihenhetünk és élvezhetjük a napsütést és a tengerparti kilátást.

A White Beach több részre osztható, beleértve Station 1, Station 2 és Station 3-at. Station 1 a legcsendesebb és legkevésbé zsúfolt rész, ahol több luxus szálloda és étterem található. Station 2 a legélénkebb rész, ahol található a D'Mall, a helyi piac és számos étterem és bár. Station 3 a legnyugodtabb rész, amely ideális a pihenésre és a csendes szabadidős tevékenységekre.

Azonban az utóbbi években a White Beach túlzott turizmusa és a fenntartható turizmus hiánya miatt megváltozott, és sajnos a túlzott zsúfoltság, a zaj és a szemét az egyre nagyobb problémákat jelentenek. Azóta a hatóságok és a helyiek keményen dolgoznak azon, hogy fenntarthatóbbá és tisztábbá tegyék a White Beach-et, hogy a turisták továbbra is élvezhessék a gyönyörű homokos part és a tengerparti élet élményét.

pb

Yapak Beach (avagy Puka Beach):

A strandot nagy részben a finom, fehér homokkal borított terület jellemzi, de más részek a strandon sziklásak is lehetnek. A tengerpart kristálytiszta, türkizkék vízzel rendelkezik, ami ideális a fürdésre és a sznorkellezésre.

Puka Beach a White Beach-hez képest csendesebb, kevésbé zsúfolt és a természet nyugalmát kínálja. Az egyik legjobb dolog a Puka Beach-en a gyönyörű növényzet és az egyedi strandi környezet, valamint a strandon található puka-kagylók, amelyekről a strand neve is származik.

A strand két részre osztható: az egyik részén található néhány nyaraló és pálmafák, amelyek árnyékot biztosítanak a pihenéshez, míg a másik részén találhatók a Puka Shell-árusok, akik különféle ajándéktárgyakat és ételeket kínálnak.

Bár a strand nem annyira infrastrukturált, mint a White Beach, találhatunk itt néhány kis vendéglőt, éttermet és bárt, ahol kipróbálhatjuk a helyi ételeket és italokat. Ha szeretnénk meglátogatni ezt a gyönyörű strandot, akkor érdemes hozni néhány alapvető szükségletet, mint például víz, naptej és törülköző.

Bulabog Beach:

Ez a strand a White Beach-csel szemben található, a sziget legkeskenyebb részénél (kb. 700 méter). Míg a White Beach elég szélcsendes, itt mindig elég erősek a szellők, de ez inkább előny, mert kellemesebb a hőség idején. Nyugisabb, mint a White Beach. Nem annyira felkapott a turisták körében. A Bulabog Beach tele van kite- és szörfös iskolákkal. A tengervíz hőmérséklete, a megfelelő vízmélység és persze a széljárás miatt ideális ez a strand a szörfösök és főleg a kite szörfösök számára.

Szolgáltatások

Manikür - pb

Olvasmányos linkek

"Boracay az igazi turistaközpont a szigeteken, aki a Fülöp-szigetekre jön, általában ezt az úti célt választja. Tőlünk is rögtön minden helyi azt kérdezte, hogy akkor ugye voltunk már Boracayon?! A szigetek "nagyvadjának" is nevezik, aminek több oka is van. Egyrészt a nemzetközi idegenforgalmi szavazások, értékelések során mindig a világ legszebb tengerpartjai közé választják, az utóbbi években a 2. helyen volt azt hiszem (ne kérdezzétek melyik az első, nem tudom), ezen kívül a világ 10 legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyének listáján is mindig szerepel, és nyilván tudhat valamit, hogy ilyen nevezetes lett.

Amit tud, az a tengerpart, hófehér homok, pálmafák, pihenési és szórakozási lehetőségek, és az infrastruktúra egyéb (pl. közlekedés, szolgáltatások) területei, melyekre bátran mondhatom, hogy itt nagyon-nagyon rutinosan működtetett dolgok. Turisztikai szempontból tehát itt ez a "top". Ennek megfelelően rengeteg turista érkezik a világ minden tájáról (nagy részük a főszezonban, november és május, de főleg december és február között), ez például az első hely, ahol magyarokkal találkoztunk, ráadásul 2 alkalommal is. Ez nagy dolog, itt eddig nem volt még ilyen.

Nincs olyan vízhez kötődő sport vagy őrület, ami itt nem található meg!! A búvárkodás minden típusa, vízisí, banánozás, kite, szörf, helmet dive (üvegburával a fejeden sétálsz a víz alatt), jetski, parasail, vitorlázás és hajózás mindenfélével, amit csak akarsz, island hopping, stb. A sziget délnyugati fele a legeslegnépszerűbb. 7 km hosszú ún. White Beach-en sekélyebb, nyugodtabb a tenger. Az északkeleti rész (Bulabog Beach) egy kicsit szelesebb, ott inkább a vízi sportok virágoznak. Mi a White Beach déli végén szálltunk meg, de felfedeztük az egész délnyugati partszakaszt, tehát ezekről a részekről tudok beszámolni.

Ez a sziget tényleg a pihenésről, kikapcsolódásról és a tengerpartról szól!! Tehát ha valaki azt a klasszikus képet vetíti maga elé a nyaralásával kapcsolatban, hogy fekszik a pálmafák alatt a homokban, gyümölcsturmixot vagy koktélt iszogatva napozik, közben a kristálytiszta tenger nyaldossa a talpát, esténként pedig egy tengerparti bárban hallgatja a helyi zenészeket, és bárhová megy, minden irányból szolgáltatások hadát kínálják és terítik az ölébe, na akkor ez a tökéletes helyszín.

Mi is pihentünk, sokat sétáltunk, jókat ettünk, napoztunk, vizeztünk, és csodálatosan éreztük magunkat!! :) Egyszerűen élmény itt a vízben lenni, ilyen szépet még sohasem láttam életemben! Esténként naplementét néztünk, játszottunk, rengeteget nevettünk - olyan felszabadult és tökéletes nyaralás, kikapcsolódás volt ez a hely, így együtt megélni pedig az egyik legszebb élmény, amit eddig el tudtam képzelni! :)" forrás


Amikor eldöntöttük, hogy ezt a szigetet is látogatjuk tudtuk, hogy ez egy turistásabb rész viszont a tengerpartok gyönyörűek. Ez így is volt, csodaszép partokon jártunk. Ilyen például a White beach, Diniwid beach és a Puka beach.

Első nap egy nagyon érdekes dologban volt részünk, ami elsőre rosszul hangzik, de szerencsére jól végződött és óriási tanulságot szűrtünk le belőle. Épp a Puka beachről tartottunk a szállásra amikor konkrétan 3 perc leforgása alatt (indulás előtt és után is ellenőriztem az értékeinket!!!) kilopták a hátizsákunkból két telefont. Ahogy a triciklikhez értünk már észre is vettem és nagyon kétségbe estünk. Első nap eltűnnek a telefonjaink, mindenünk azon van, a további repjegyek, a banki alkalmazások …tulajdonképpen tényleg minden fontos dolog. Ott álltunk a világ másik felén és fogalmunk sem volt mi lesz most. A párom elkezdett azonnal vissza futni a partra és kereste a telefonokat, amíg én 5-6 tricikli sofőrtől kaptam a segítséget. A parton voltak helyiek akik látták, hogy itt bizony valami történt és rögtön jöttek segíteni. Fél óra leforgása alatt már legalább 20 helyi volt körülöttünk és két rendőr akik mindent próbáltak mozgósítani. Járták az adott területet és kérdezősködtek. Amíg a páromék keresték az eltűnt tárgyakat addig velem ott maradt pár helyi srác és az ő telefonjukról hagyták, hogy felvegyem a kapcsolatot anyukámmal, aki a google maps alapján próbálta nézni a telefonok utolsó tartózkodási helyeit. (Meglehet nyilvánosan osztani a hely adatokat így anya pontosan látta, hol voltak utoljára). Ez sajnos nem sokat segített mert addigra az internetet kikapcsolták a telefonokon. Tényleg percek alatt pörögtek az események, a helyiek beszéltek valakivel aki látott valakit aki talán elvihette. Mivel mindenki ismer mindenkit, így konkrétan elkísérték rendőrök segítségével a páromat abba a házba, ahol a telefonok voltak. Mindkettőt fél órán belül vissza szerezték. Hihetetlen volt. Ilyen szintű segítség nyújtásban ismeretlenek által sosem volt még részünk. Utána pedig két srác motorral elvitt minket a szállásunkig.

Másnap elmentünk egy privát szigettúrára, amiről szintén ódákat tudnék zengeni. Puka beachről az előző nap megismert túravezető elvitt minket Carabao szigetére. (2021) forrás

Fotóegyveleg

n.a. fotója

Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Tibor, 2019. 01. 09. 16:53
Valami új infó a korlátozásokkal kapcsolatban? Megnyíltak a hotelek már? Látogatásra készen áll a sziget vagy még nem? Márciusban tervezünk menni és jó lenne ha valami friss infóval tudnátok szolgálni. Köszi


TÉva, 2014. 09. 26. 20:01
Csodálatos! 2015 februárban mi is ide látogatunk 2 hétre. Jelenleg már csak a szálláskeresés van hátra. Esetleg tudtok ajánlani?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon