ÚTIKRITIKA.HU / Coron


hirdetes

útikritikák


Coron

Coronról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Programlehetőségek| Strandok| Fotóegyveleg

.

e. l. fotója

Coronról dióhéjban

Coron egy város Busuanga szigeten, ami Palawan tartományhoz tartozik, annak legészakibb részén. 71 négyzetkilométeres a területe. Észak-déli hossza kb. 20 kilométer, legszélesebb része 9 kilométer.

Tetszett&Nem tetszett

1. Jobbak a sznorkelezési lehetőség, mint El Nido-nál

2. Naplementét csodálni a Sunburn hotel 6. emeleten lévő teraszáróról, egy bárból (az más kérdés, hogy nincs lift...) 

3. A Beach 91 elnevezésű strandon élvezni azt, hogy rajtunk kívül nem volt ott senki.

Vélemények

Az előzetes "felméréseim" alapján hasonlóan szép hely, mint El Nido. Ez a túrákat tekintve talán igaz is, mert gyönyörű helyek, sőt a tengerpartok lenyűgözőek, mégis Coron kissé csalódás volt, olyan szempontból, hogy kvázi be vagy zárva. Nincs ugyanis értelmezhető tengerpartja, ráadásul meglepő módon étkezés ügyelig jóval drágább mint El Nido.

Túrák közül nekünk ami nagyon tetszett: Kayangan lake, Malcapuya Beach. A bár a többi is gyönyörű, de egy idő után már alig tudom megkülönböztetni őket, mert mindegyik az. A Malcapuya szerintem a legszebb hely ahol eddig voltunk, de ára van! Gyakorlatilag a legmesszebb van kikötőtől, legalább 3-3.5 óra volt az út csak oda 🙁

3 nap után gondoltuk csak motorozunk itt is egyet, megnéztünk egy kis vízesést (Seven Falls), tényleg pici de mégis magával ragadó főleg az elhagyatottsága miatt és mert csak mi voltunk ott.
Valamint gondoltuk megnézzük még a Marcilla Beach-et, ami az egyik helyi tengerpart. Nos eljutni ide is egy katasztrófa volt. Brutális köves úton kellett közel 1 órát zötykölődni, majd miután megérkeztünk (igaz ekkor már kcisit nyűgösen) a víz tiszta Balaton déli part volzt (régebben), vagyis térdig érő víz 100 méterre a parttól és talán pont emiatt vagy 36-38 fokos víz, egyszerűen nem hűtött hanem fűtött (pláne enyhén leégett lábakkal).

A strand amúgy teljesen infrastruktúra mentes, amivel nem is lenne gond, és még csak nem is csúnya (bár szemetesebb mint máshol), de valahogy az alacsony vízszint és brutálisan meleg víz miatt nem jött át a feeling.
Másnap terveztünk volna tovább menni Boracay felé komppal, de mint kiderült a komp nem megy minden nap +2 napot ott ragadtunk. Itt megbántam, hogy ennek nem olvastam rendesen utána, mert szívesebben ragadtunk volna inkább El Nido-ban, itt ugyanis nem volt mit csinálni már 🙁

További érdekesség, hogy Coron-on a szállások ár/érték aránya kiismerhetetlen. Konkrétan 4 szálláson szálltunk meg. Olcsó (szar), olcsó teljesen jó, drágább szar, és közepesn drágább brutálisan jó között mozogtunk (intervallum 8 és 16ezer között / éj, csak hogy a drágábbra ne gondoljon senki 50e / éjre).
1 napot elsétáltunk, mosodáztunk, kajáltunk, beszélgettünk, kompjegyet szerveztünk, 1 napot pedig szuper medencés szálláson pihentünk.

A Coron-Mindoro-Boracay tuktuk-komp-tuktuk-kisbusz-komp-kishajó-etrike útvonalat szintén nem javaslom senkinek. Közel 23 órásra sikerült nagyon-nagyon....hosszú és fárasztó volt. Utána úgy voltam vele, hogy hajót most nem akarok egy darabig látni.

Ráadásul mindkét kompon melléfogtunk a jegyvásárlással. Elsőnél a drágább légkondis jegyet vettem, mint kiderül a hajó aljában egy "fagyasztókamrába" (de végül fent utaztunk az olcsó helyen ágyakon) a másik kompon az előzőből kiindulva az olcsó jegyet vettem, itt meg nem azt kelett volna, mert a drága egy kényelmes helyre szólt az olcsó meg a felső részre, brutál kényelmetlen alumúnium padokra (~4 órás út). (2024)

Coron-szigetnek és Palawan-szigetnek is megvan a maga előnye és hátránya. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két szigetet, és bemutatjuk más turisztikai szigetekkel való hasonlóságukat és különbségüket.

Előnyök Coron-szigeten:

Gyönyörű természeti látnivalók: A sziget különösen híres a gyönyörű természeti látnivalóiról, mint például a Kék-lagúna és a Barracuda-tó. A sziget partjainak a látványa is rendkívül gyönyörű.
Búvárkodás és snorkeling: A sziget körüli vízben rengeteg élővilág található, így kiváló lehetőséget nyújt búvárkodásra és snorkelingre.
Olcsóbb árak: Az árak általában alacsonyabbak, mint Palawan szigetén, ami a látogatók számára vonzó lehet.

Hátrányok Coron-szigeten:

Korlátozott infrastruktúra: A sziget infrastruktúrája korlátozottabb, mint Palawan szigetén. A szigeten található utak és az internetkapcsolatok általában nem olyan jó minőségűek.
Korlátozott szórakozási lehetőségek: A sziget nem olyan jól ellátott szórakozási lehetőségekkel, mint Palawan szigetén.
Tömeg: A sziget népszerűsége miatt nyári szezonban elég zsúfolt lehet, ami zavaró lehet a turisták számára.

Összességében a Coron-sziget egy kisebb, nyugodtabb sziget, ahol a látogatók élvezhetik a gyönyörű természeti látnivalókat és a víz alatti élővilágot. Árban is vonzóbb, mint Palawan-sziget.

Más turisztikai szigetekkel összehasonlítva, a Coron-sziget hasonló jellegű lehet, mint a Boracay-sziget, ahol a gyönyörű strandok és a víz alatti élővilág is kiválóak.

Odajutás

Coron repülőtere a Busuanga szigeten Coron várostól északra van, 20 kilométer távolságban. Jönnek ide repülőjáratok Manilából, de El Nidoból is (az utóbbiból az AirSwift légitársaság gépei).

Szállásválasztás

Coron-sziget egy népszerű turisztikai célállomás a Fülöp-szigeteken, ahol számos szálláslehetőség áll rendelkezésre a turisták számára. Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor szállást választasz Coron-szigeten:

Elhelyezkedés: A szigetnek két fő része van: Coron városa és Busuanga. Coron városa a sziget déli részén található, és itt találhatóak a sziget legtöbb szállásai, valamint éttermek, boltok és más turisztikai látványosságok. Busuanga az északi részen található, és itt találhatóak a sziget dzsungeleivel és hegyeivel körülvett, csendesebb, elszigetelt szállások.

Ár: Az árak változóak lehetnek a szállások között, és a turistáknak érdemes figyelniük arra, hogy milyen árkategóriában keresnek szállást. A legtöbb szállásnak van különféle árkategóriája, így mindenki találhat megfelelő lehetőséget a számára megfelelő árakon.

Szolgáltatások: Az egyes szállások szolgáltatásai eltérőek lehetnek, és érdemes előre ellenőrizni, hogy milyen szolgáltatások állnak rendelkezésre a szállásokon, mint például ingyenes WiFi, klíma, medence stb.

Vélemények és értékelések: Érdemes olvasni más utazók értékeléseit és véleményeit a különböző szállásokról, hogy egy jobb képet kapjunk a szálláshelyek minőségéről és szolgáltatásairól.

A sziget különböző részein található szállások mindegyike kínál lehetőséget a sziget felfedezésére és a szigeten való pihenésre. A szállás elhelyezkedése a preferenciáktól és az igényektől függően változó lehet. Ha például a sziget legfőbb látnivalóit és a turisztikai központot szeretnék felfedezni, érdemes olyan szállást választani, amely a Coron városban található. Ha viszont inkább az elszigetelt, természetközeli környezetet keresik, érdemes olyan szállást választani, amely a Busuanga északi részén talál

Helyi közlekedés

Coron szigetén a közlekedési lehetőségek különbözőek lehetnek, és attól függően, hogy hol tartózkodsz a szigeten, különböző járművek állnak rendelkezésre. A közlekedés általában biztonságos a szigeten, de az utak állapota változó lehet. A városi utak általában jól karbantartottak, de a szigeten található hegyi utak és dzsungelek viszonylag veszélyesebbek lehetnek, különösen esős időjárási körülmények között.

A robogó bérlése népszerű közlekedési lehetőség a szigeten, és számos turista választja ezt a lehetőséget. Azonban a bérleti díj magasabb lehet, mint a helyi közlekedési eszközök használata. Ha a robogó bérlését választja, fontos, hogy legyen jogosítványa és járművezetési tapasztalata, és mindig viseljen sisakot, hogy megvédje magát a balesetek és sérülések ellen.

Az alternatív közlekedési lehetőségek közé tartoznak a helyi taxik, a trikik (motorkerékpárosok), a triciklik (motoros taxik) és a Jeepney (nyitott hátsó terepjárók). Ezek a járművek általában biztonságosak és megbízhatóak, de fontos, hogy a sofőrökkel előzetesen megegyezzenek az árakról és az úti célokról.

e. l. fotója

Bulog-sziget - e. l. fotója

Étkezés

Coron-szigeten számos étterem és kávézó található, ahol az ételek változatosak és frissek. Az éttermek általában filippínó ételeket és tengeri herkentyűket kínálnak, de megtalálhatók az ázsiai és a nemzetközi ételek is. Az éttermek árai általában közepesnek számítanak, de vannak olcsóbb és drágább lehetőségek is.

A legtöbb étterem a sziget fővárosában, Coron városában található, de vannak éttermek a sziget egyéb részein is. A halászati falvakban és a szigetek területén található éttermek a friss tengeri herkentyűkre specializálódtak, és érdemes kipróbálni őket.

A higiéniai aggályokra vonatkozóan, Coron-szigeten az éttermek általában betartják a higiéniai előírásokat, és a turisták nyugodtan fogyaszthatnak ételeket az éttermekben. Azonban, mint bármely más utazási cél esetében, ajánlott odafigyelni a tiszta és friss ételekre, valamint megfelelő higiéniás szokásokat alkalmazni.

Ajánljuk:

Kawayanan Grill Station - Ez a hely a legjobb lehetőség azok számára, akik friss tengeri herkentyűkre vágynak. Az étterem egy nyugodt helyen található, és számos különféle tengeri ételeket kínál.

Brujita - Ez a mexikói étterem az egyik legnépszerűbb Coron-szigeten. A Brujita az eredeti mexikói ízeket kínálja, a menüben találhatók taco-k, burrito-k, quesadilla-k és más mexikói ételek.

La Sirenetta - Ez a tengerparti étterem a filippínó és a nemzetközi ételekre specializálódott, és széles választékot kínál a helyi tengeri ételekből. Az étterem egy csodálatos tengerparti kilátással rendelkezik, így a vendégek élvezhetik az étkezést a tengerre néző kilátással.

Lolo Nonoy's Food Station - Ez a hely a sziget egyik legnépszerűbb étterme, és különleges filippínó ételeket kínál. A Lolo Nonoy's Food Station egy kellemes kis hely, amely gyakran zsúfolt, így érdemes időben érkezni.

Santino's Grill - Ez a hely Coron városában található, és a helyi filippínó ételekre specializálódott. Az étterem különféle filippínó fogásokat kínál, beleértve a lechon kawali-t (sült disznóhús), a kare-kare-t (marhahús gombával és zöldségekkel) és a sinigang-t (savanyú leves).

Lobster King Seafood Restaurant - Ez az étterem Coron városában található, és az egyik legjobb hely a friss tengeri herkentyűk kipróbálására. Az étterem főbb specialitásai közé tartozik a kagang (kagang rák) és a lapu-lapu (tengeri sügér) étel.

Vásárlás

Coron-szigeten vannak lehetőségek a vásárlásra, de érdemes tudni, hogy nem egy bevásárlóparadicsom. A szigeten található boltok és piacok általában alapvető élelmiszerek, italok, ruházat, kozmetikai termékek és ajándéktárgyak széles választékát kínálják.

A legjobb hely a vásárlásra Coron városa, ahol vannak boltok és piacok, ahol a látogatók megtalálhatják az alapvető dolgokat, amire szükségük lehet. Ezenkívül számos ajándékbolt és üzlet található, amelyek filippínó kézműves termékeket és souvenireket kínálnak, mint például különféle fajta ékszerek, ékszerdobozok, helyi kézzel készített táskák, karkötők és hasonlók.

Általában az árak nem túl magasak, és a turisták számára ésszerűnek tűnhetnek. Azonban, ha az ár nincs feltüntetve, akkor a boltosok általában várják az alkudozást, így ajánlott alkudni az árakon, különösen az ajándéktárgyak esetében. Fontos, hogy tisztességes árra alkudozzunk, és ne alkudjunk túl agresszívan.

Szórakozás

Coron-sziget inkább egy nyugodt hely, így nem igazán híres a szórakozóhelyekről. Azonban van néhány hely, ahol a látogatók élvezhetik a helyi éjszakai életet. Az alábbiakban ajánlunk néhány szórakozóhelyet Coron-szigeten:

Altrove - Ez egy olasz étterem és bár, ahol kellemes atmoszféra és jó ételek várják a vendégeket. A hely közkedvelt az olasz ételek kedvelői között, és élő zenével várják a vendégeket.

No Name Bar - Ez egy másik népszerű hely, ahol zenés esteket tartanak, és különféle italokat kínálnak. A helyiek szerint itt lehet találni a legjobb koktélokat a szigeten.

Tiki Resto Bar - Ez egy nyitott tetős bár, ahol a vendégek élvezhetik a helyi filippínó ételeket és italokat, valamint élő zenét és DJ-t is.

Ice Valley - Ez egy jégkása bolt, ahol a látogatók élvezhetik a finom jégkásákat, és egy kicsit hűvös helyen pihenhetnek a forró nap után.

KTV Bar - Ez egy karaoke bár, ahol a vendégek énekelhetnek és táncolhatnak, és kellemes időt tölthetnek el barátaikkal.

Közbiztonság

Általánosságban elmondható, hogy Coron-szigeten a közbiztonság viszonylag jó, és a turisták általában biztonságban érzik magukat. A helyi lakosok általában barátságosak és segítőkészek, és a szigeten az utazók számára kevés a probléma. Azonban, mint minden utazási célnál, az utazóknak érdemes óvatosnak lenniük, és megfelelő óvintézkedéseket kell tenniük a biztonság érdekében.

Ami a turista átveréseket illeti, az ilyen esetek nagyon ritkák Coron-szigeten. Azonban ajánlott óvatosnak lenni, és figyelni az árakat, különösen az utazási és kirándulási ajánlatok esetében. Érdemes megbizonyosodni arról, hogy a szolgáltató megbízható és engedélyezett, és kérjük, hogy az árakat előzetesen egyeztessék.

Állatok, például kóbor kutyák vagy macskák nem jelentenek nagy problémát Coron-szigeten. A városi területeken általában vannak kóbor állatok, de nem jelentenek veszélyt az utazókra. Ajánlott azonban óvatosnak lenni, és elkerülni az állatokkal való érintkezést.

Egyéb hasznos információk

1. Coron-szigeten az internet elérési lehetőségek általában korlátozottak, és nem olyan megbízhatóak, mint a nagyvárosokban. Azonban a városi területeken és a szállodákban általában elérhető a wifi.

A városi területeken található kávézók és éttermek általában ingyenes wifi-hozzáférést biztosítanak, de a sebesség gyakran lassú és instabil lehet. Azonban, ha sürgős az internetkapcsolat, érdemes meglátogatni néhány internetkávézót vagy a szállodákhoz hasonló helyeket, ahol jobb az internetkapcsolat.

A szállodákban általában elérhető a wifi, de a sebesség és az állandóság változó lehet. A nagyobb és drágább szállodák általában jobb wifi-kapcsolatot biztosítanak, míg az olcsóbb szállodákban és panziókban lehet, hogy csak korlátozott wifi-hozzáférés áll rendelkezésre.

Összefoglalva, Coron-sziget nem az a hely, ahol az utazók kiemelkedő internetkapcsolatra számíthatnak. Az internetkapcsolat lehet lassú és instabil, de a városi területeken található kávézók és éttermek, valamint a szállodák általában biztosítanak wifi-hozzáférést.

Látnivalók

Kék lagúna

A Kék-lagúna egy gyönyörű természeti látványosság Coron-szigeten, amely a sziget egyik legnépszerűbb turisztikai helye. A lagúna egy nagy természetes medence, amelynek vizét kristálytiszta, kék árnyalatok jellemzik, és a medence a környező zöld szigetekkel együtt egyszerűen lélegzetelállító látványt nyújt.

A Kék-lagúna elérése történhet egy hajókirándulás során, és a turisták a tiszta vizű medencében úszhatnak és búvárkodhatnak a színpompás halak és a korallzátonyok között. A lagúna vizének hőmérséklete általában kellemes, de néha hűvös lehet. A Kék-lagúna tökéletes helyszín az úszásra, a sznorkelezésre, és a látogatók a lagúna körül sétafikálhatnak, vagy pihenhetnek a tengerparton.

A Kék-lagúna nagyon népszerű turisztikai célpont, így a látogatók sok turistával találkozhatnak a medencében és a környékén. A hely népszerűsége miatt a legjobb időpontok a látogatásra a korai reggel vagy a késő délután lehetnek, amikor kevesebb turista van jelen. A látogatók érdemesek vinni magukkal szükséges sznorkelező és úszó felszerelést, és érdemes ügyelni a környezet tisztaságára és megóvására.

e. l. fotója

Barracuda-tó

A Barracuda-tó egy természeti csoda, amely Coron-szigeten található, és egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság. A tó neve a benne élő barracuda halakra utal, amelyek néha megjelennek a tóban.

A Barracuda-tó egy kicsi, zárt tó, amely kristálytiszta vizével és az alján található homokos zónákkal valóban különleges látványt nyújt. Az egyik érdekessége a tónak az a különleges jelenség, hogy a víz hőmérséklete a mélység függvényében változik. A felsőbb rétegekben a víz melegebb, azonban ahogy mélyebbre merülünk, a hőmérséklet hirtelen lecsökkenhet, ami érdekes és kihívást jelentő búvárkodást tesz lehetővé.

A tóban úszni és búvárkodni lehet, de csak szakszerűen kiképzett búvárok számára ajánlott azokban a területeken, ahol a hőmérséklet változása szignifikáns. A tóban található homokos területeken a víz melegebb, így azok ideálisak úszáshoz és pihenéshez.

A Barracuda-tó elérése egy hajókirándulás során történhet, és érdemes jegyet vásárolni egy szervezett túrára, vagy bérelni egy helyi hajót, hogy az árnyas területeken keresztül elérhessük a tópartot. Érdemes ügyelni a környezet védelmére, és nem dobni szemetet a vízbe.

Programlehetőségek

Búvárkodás: A búvárkodás Coron-szigeten az egyik legnépszerűbb tevékenység. A tengeri élet gazdag és változatos, és a szigeten több búvárközpont és búvároktató is található. A búvárkodás során felfedezheted a környező szigetek korallzátonyait, roncsokat és hajóroncsokat.

Snorkeling: A snorkeling a búvárkodás egyszerűbb és könnyebb alternatívája, amely szintén lehetővé teszi a környező korallzátonyok és a tengeri élet felfedezését.

Sziklamászás: A sziklamászás egy kihívást jelentő, de izgalmas tevékenység Coron-szigeten. A sziget hegyei és sziklái tökéletesek a sziklamászáshoz, és a szigeten több túraszervező is kínál sziklamászási lehetőségeket.

Hajókirándulás: A hajókirándulások során lehetőség van a környező szigetek és korallzátonyok felfedezésére, valamint a sziget nyugodt, festői öbleinek és természeti csodáinak megtekintésére.

Kerékpározás: Coron-sziget ideális a kerékpáros túrákhoz, és több helyen is lehet kerékpárt bérelni a szigeten.

Vízi sportok: A szigeten lehetőség van vízisízésre, jet ski-re és egyéb vízi sportokra is.

Túrázás: A sziget hegyei és dzsungelei ideálisak a túrázásra, és számos túraútvonal áll a látogatók rendelkezésére, amelyek során lehetőség nyílik a természeti csodák és a környező falvak felfedezésére.

Strandok

Banol Beach: Ez a homokos strand a sziget északi részén található, és a csendes, nyugodt környezete miatt ideális a pihenésre és a kikapcsolódásra. A strandon nincsenek nagyobb vendéglátóhelyek, így fontos, hogy magunkkal hozzunk enni és inni. A strand könnyen megközelíthető, és az általában tiszta vízben lehet úszni és búvárkodni.

Kayangan-tó: Ez a tó az egyik leglátványosabb hely a szigeten, és egyike a legnépszerűbbeknek is. A tó gyönyörű kék vizével, a környező zöld hegyekkel és a környező sziklákkal egyszerűen lenyűgöző. Azonban a Kayangan-tó nagyon látogatott, így sok turista látogatja minden nap, és sokan zavartalan környezetet keresnek.

Malcapuya Beach: A Malcapuya strand a sziget déli részén található, és a homokos tengerpart és a környező kristálytiszta víz miatt népszerű a turisták körében. A strand sok szolgáltatást kínál, beleértve a strandi bárakat és az éttermeket, így az ide látogatók könnyen találnak kényelmes szolgáltatásokat. Azonban a strandra történő megközelítés hosszabb időt vehet igénybe, és a víz néha viszonylag hullámos lehet.

Atwayan Beach: Ez a homokos tengerpart a sziget északi részén található, és azon utazóknak ajánlott, akik az elszigeteltséget és a csendet keresik. A strand nem túl népszerű, így a látogatók élvezhetik a nyugalmat és a csendet. Azonban az Atwayan Beach nehezen megközelíthető, és nincsenek nagyobb vendéglátóhelyek, így a látogatóknak élelmiszerrel és itallal kell ellátottan megérkezniük.

e. l. fotója

Banán-sziget - e.l. fotója

Fotóegyveleg

e. l. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon