ÚTIKRITIKA.HU / Brunei


hirdetes
útikritikák


Brunei

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A szultánról | Az alattvalókról | Turista etikett | Fotóegyveleg

.

Tesók - o. j. fotója

Földrajz és időjárás

 • Brunei Délkelet-Ázsia második legkisebb állama (Szingapúr az első). Borneó mega-szigeten Sawawak és Sabah maláj szövetségi államok között van Brunei.
 • Bruneiben van számos olyan állatfajta és növényfajta, ami csak ott található meg (endemikus). Ilyen például a fán élő belalong béka (Rhacophorus belalongensis).
 • Az ország éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7 oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36 oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal.
 • Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.
 • Nem jellemzők Bruneire, hogy természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) történjenek.

                                                                              Monitorgyík - fotó by Elter

Kókuszpálmák - fotó by Elter

Történelem

A 15. században Sultan Mohamed volt Brunei első mohamedán uralkodója. A szultán egy Fülöp-szigetek felé vezető hajós útja idején megszöktetett egy iszlám hitű herceglányt, elvette feleségül és megtért az iszlám hitre. A szultán utódjának a lánya pedig, már egy arabhoz ment feleségül. E házasság egyik gyümölcse, Ahmed tekinthető a legújabb korban uralkodó szultánok ősapjának. A 16. században Brunei az egész Borneó szigetet, sőt a Fülöp-szigetek egy részét is uralta. Brunei élénk kereskedelmet folytatott a portugálokkal és sikeresen ellenállt a spanyolok két gyarmatosítási kísérletének. A 17. és 18. században azonban Brunei fokozatosan vesztett befolyásából és területeiből (pl. Sabahot és Sarawakot). A 19. században a briteknek "köszönhetően" a megmaradt területe is két egymástól elszakított részből állt össze.

 • Brunei 1888 és 1984 között brit protektorátus volt.
 • 1929-ben találtak rá az olajkincsre és az ötvenes évek közepén kezdődött el nagyban a kitermelés.
 • 1963-ban Brunei úgy döntött, hogy nem csatlakozik a Maláj Föderációhoz, hanem brit kormányzás alatt marad. Brunei 1984-ben vált függetlenné.
 • 1988-bana szöuli nyári olimpiai játékokon Brunei delegációja egy főből állt: az is egy sporthivatalnok volt, nem sportoló.

Manapság

Jelenleg Muda Hassanal Bolkiak a szultán (egyben kormányfő). Ő Brunei 29. szultánja. Bruneiben a nőknek nincs választói joga. Brunei állampolgárai számára ingyenes az orvosi ellátás, az oktatás. Az élelmiszereket és a lakással kapcsolatos rezsiköltségeket erősen szubvencionálja az állam. Brunei állampolgárainak nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

Vallásügyi minisztérium - fotó by Elter

Gazdaság

Brunei hatalmas olajlelőhelyekkel rendelkezik. A nyers és a természetes gáz Brunei két fő kiviteli cikke. A GDP felét ez az export biztosítja.

A szultánról

A mostani szultán ahhoz a családhoz tartozik, amely több mint 600 éve uralkodik az ország felett. Brunei szultánja a világ egyik leggazdagabb embere. Palotájának több mint 1500 szobája van. Csekély 5 ezer darabból áll a luxusautó flottája: 130 Rolls Royces, 360 Ferrari, 20 Lamborghini, 170 Jaguar és a többi. 25 milliárd amerikai dollárra becsülik a teljes vagyonkáját. A szultán imádott öccse hírhedt playboy. Állítólag nincs ember a földön, aki annyi pénzt képes elherdálni. Na a szultán sem zsugori magával. Annak idején az 50. születésnapjára építtetett egy hatalmas stadiont, hogy Michael Jackson ott koncertezzen neki 17 millió dolláros gázsiért. A szultán teljes neve nem piskóta: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar'QAli Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Di-Petuan negara Brunei Darussalam. Memorizálta?

Az alattvalókról

Turista etikett

 1. Brunei iszlám szultanátus, a vallási és kulturális különbségek miatt fokozottabb figyelmet kell szentelni az öltözködésre, étkezésre és viselkedésre vonatkozó szabályokat illetően. A trópusi klíma ellenére a hölgyek kerüljék az Európában elfogadott könnyű viseletet.
 2. A mecseteket csak cipő nélkül látogathatják a turisták.
 3. A mutatóujjal mutogatás faragatlanságnak, durva, fenyegető gesztusnak számít Bruneiben. A hüvelykujjal viszont lehet mutogatni.
 4. Bruneiben az ellenkező neműek hagyományosan nem fognak egymással kezet.

Fotóegyveleg

 

Brunei - piaci kofa - fotó by Elter

Ferenc fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon