ÚTIKRITIKA.HU / Brunei


hirdetes
útikritikák


Brunei

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság és kellemetlenségekMagyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Brunei - Ferencék fotója

Egészség

Bruneiben az alapfokú állami orvosi ellátás jó. Bonyolult műtéti beavatkozásokat azonban az országon belül nem végeznek, ezekre Szingapúrban kerül sor. Indulás előtt érdeklődjenek egészségügyi biztosítójuknál az esetleges repülőgépes evakuációt is magába foglaló, Bruneire vonatkozó biztosítás megkötésének feltételeiről. Az országra vonatkozó egészségügyi helyzettel kapcsolatban (kötelező és ajánlott oltások stb.) kérjük, hogy az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi oltóközpontjánál érdeklődjenek még elindulás előtt.

Közlekedés

A városi közlekedés biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. Bruneiben tömegközlekedés lényegében nincs. Gazdag ország, gazdag lakókkal, azaz mindenkinek van autója. Az adók alacsonyak, az üzemanyag nevetségesen olcsó. A Malajziából bérautóval Bruneibe beutazó külföldiek üzemanyag vásárlását szigorúan szabályozzák, korlátozzák. 10 kijelölt benzinkútnál tankolhatnak, maximum 250 liter benzint és drágábban, mint amennyit a helyi emberek fizetnek. A turista igénybe veheti a nehezen áttekinthető menetrendű mikrobuszos járatokat, vagy inkább a taxit. Jó hír, hogy nem kell alkudozni, a sofőrök használnak taxiórát, és nem mernek nagyon simliskedni. Bruneiben nincs vasúti közlekedés. Vannak hátizsákos turisták, akik Bruneiben autóstoppal közlekednek, nem sikertelenül.

Étkezés

  • Bruneiben az éttermek többnyire este 10-ig tartanak nyitva.
  • A brunei konyha nagyrészt rizsből, zöldségből és gyümölcsből álló étkeket sorakoztat fel.
  • Bruneiben az éttermek étlapján teljesen felesleges disznóhúsos ételt keresni.

Ezeket érdemes megkóstolni: bak Kut Teh (fűszeres leves), murtabak (húsos palacsinta), daging masak lada Hitam (curry-s marhahús csilivel, fokhagymával, hagymával és maláj fűszerekkel), udang sambai aserai barsantan (garnélarák vörös curryvel és kókusztejjel), kurma (currys csirke), terong belado (csípős padlizsán), rujak brunei (csípős gyümölcssaláta), es cendol (hideg desszert)

Vásárlás és pénzváltás

Bruneiben az üzletek jellemzően este nyolcig tartanak nyitva. A brunei dollár 1 az 1 arányban kötött a szingapúri dollárárfolyamához. Bruneiben mindkét valutát egyformán elfogadják fizetőeszköznek.

Szórakozás

,, Az ország hivatalos neve Brunei Darussalam, azaz a béke otthona. Találó név: én tényleg nem vagyok egy partiarc, de itt a nézelődésen túl gyakorlatilag semmit nem lehet csinálni: este alig van ember az utcákon, éttermek is inkább a szállodákban vannak, kiülős helyekre nem is emlékszem, csak pár utcai kifőzdére. Az alkohol be van tiltva, így nincsenek bárok sem. (2018)" forrás

Közbiztonság és kellemetlenségek

Bruneiben a közbiztonság jó, erőszakos bűncselekmény ritkán fordul elő. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak is köszönhetően a bruneii bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól nem kell tartaniuk. A zsebtolvajlás miatt vigyázzanak fokozottabban útlevelükre, repülőjegyükre és értékeikre. Az útlevél elvesztését, vagy ellopását haladéktalanul jelentsék be a helyi rendőrségen és a brunei ügyekkel megbízott magyar nagykövetség konzuli részlegénél Szingapúrban. Terroristatámadások, atrocitások nincsenek. Ne dőljünk be az ingyen fuvarozást és önzetlen segítséget felkínáló figuráknak, mert a végén benyújtják a számlát a meg nem rendelt munkájukért.

Magyar külképviselet

Bruneiben nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal vagy tiszteletbeli konzul. A felügyelő képviseletet a szingapúri magyar nagykövetség látja el. Annak nagyköveti vezetője: Pach Judit. 

Egyéb hasznos információk

  1. Szingapúrhoz hasonlóan Brunei fővárosában is nagyon szigorúan büntetik az utcai szemetelést. Már az első elkövetést is ezer dolláros büntetéssel sújthatják.
  2. Szigorúan tilos közterületen alkoholt fogyasztani, dohányozni.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon