ÚTIKRITIKA.HU / Szingapúr


hirdetes


útikritikák


Szingapúr

Szingapúr metró

Közlekedés | Pénzváltás | Mit vigyünk? | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

Gyaloghíd - Kriszta fotói

Közlekedés

Szingapúrban a közösségi közlekedés példásan szervezett és biztonságos. Meglepően kevés közlekedési baleset történik. A metró, az autóbusz, sőt a taxi használata meglepően olcsó az általános árszinthez képest. Ez azért is van, mert tudatosan törekednek az autós közlekedés visszafogására. A gépkocsit vásárlókat, az autókat külföldről behozókat magas vámdíjakkal sújtják, úgyhogy a kocsik ára két-két és félszer drágább, mint Európában. A 10 évesnél öregebb autókat környezetvédelmi szabályokra hivatkozva csak külön engedéllyel lehet használni. A belvárosi utak használatáért extra díjat kell fizetni, amelyet az utak fölé helyezett érzékelő készülékek (ERP – Electric Road Pricing) a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról (cash card) elektronikus módon vonnak le, a napszakoktól függő, eltérő tarifa alapján. A belvárosi utakat használó, de elektronikus kártyával nem rendelkező gépkocsikat lefotózzák, s a vezetőnek bizony bírságot kell fizetnie. Hasznos in formáció, hogy Szingapúrban baloldali a közlekedés, a brit gyarmatosítás örökségeként.

Kriszta fotója

MRT (metró)

A szingapúri metró nem csupán közlekedési eszköz, hanem valóságos turista látványosság. Az a magyar, aki a pesti metró szovjet romhalmazain utazik nap mint nap, Szingapúrban más bolygón érezheti magát az MRT-n utazva. Szuper, kényelmes, halk, tiszta, pontos. A metró reggel hattól éjfélig közlekedik. A menetjegyek 0,90 szingapúri dollártól kezdődnek, és olcsóbbak, mint nálunk. Elképesztő, ha azt vesszük, hogy mennyivel többet keresnek Szingapúrban az emberek. Az Orchard Road és a Changi repülőtér közötti metrózás pl. 1,70 szingapúri dollárba kerül, s ez kb. 310 forint!

 • Van bérlet is, az EZ Link Card, aminek az az előnye, hogy a buszokra is érvényes. 18 szingapúri dollárba kerül, ami kb. 2800 forint. Na de ebből tíz dollár depozit, ami a bérlet használatának végén visszatérül. Nagyon könnyű és praktikus a bérlet használata, csak mindig a leolvasóra kell rakni és vonja le az aktuális menetdíj összeget.
 • A jegyeket az MRT állomásokon lehet megvenni automatákból. A metrón azért a csúcsidőben van tömegnyomor. A reggel 7 és délelőtt 9, 11 és 14 óra, valamint 16 és 19 óra között van csúcsidő.
 • Az MRT-nek (Mass Transport System) 64 állomása van és 110 kilométer hosszú vonala. Az állomások rendkívül kulturáltak, s minden állomáson van illemhely.
 • Fontos, hasznos! Utolsó pillanatban történő felszálláskor ne próbáljuk az ajtót feszegetve bejutni a kocsiba, mert nem lehet és veszélyes.
 • Update 2023: annak, aki nem akar sokat metrózni, kártyát venni, váltogatni, stb., pofon egyszerű a metró használata. A bejáratnál leolvassa a hitelkártyáját, utazik és a kijáratnál leolvassa ugyanazt a kártyát. Így a legdrágább áron, de elköteleződés nélkül utazhat. Három megálló például 1.69.- szingapúri dollár volt, napi árfolyamon 443.- forint. Hm. Pesten is kb.ennyi. Egyetlen megkötés van, mindenkinek egyéni kártyával kell utaznia.

Pénteken este fél kilenckor csak ennyi utastársunk volt - Kriszta fotója

Buszok

Nagyon kulturáltak, napközben nem zsúfoltak.

"Míg otthona mindenkinek van, autót csak az igazán gazdagok engedhetnek meg maguknak, a környezetvédelem és a zsúfoltság enyhítésének jegyében ugyanis a kormány hatalmas adókat vet ki a gépjárművekre. Autótulajdonosnak lenni Szingapúrban igazi státuszszimbólum: nem elég, hogy egy kocsi kétszer annyiba is kerülhet, mint Európában, de a vételhez engedély is kell, amit 65 000 dollárért (13,57 millió forint) és mindössze tíz évre adnak. Ha még ez sem lenne elég, az utakon felállított kapuk automatikusan vonják le a bankkártyákról a dugódíj összegét – autónként két dollárt (400 forint).

A tömegközlekedés viszont nemcsak olcsóbb, mint a BKV, hanem fényévekkel jobb is. Amikor lementünk a metróba, először azt nem akartuk elhinni, hogy egy jegy mindössze 300 forintba kerül, utána pedig azt, hogy a padlóról szinte enni lehet. Kétpercenként jönnek egymás után a szerelvények, rajtuk reklám: minden reggel háromnegyed nyolc előtt ingyen utazhat, hogy „több pénze maradjon vásárolni”. (2015)" forrás


"Szingapúr tömegközlekedése pedánsan rendezett, tökéletesen megbízható és makulátlanul tiszta. És nem drága. Egy Bp-i BKV jegy árából itt megjárja az ember a leghosszabb buszútvonalat is... Távolság alapján kell fizetni a menetdíjat. A metrón előre lehet jegyet venni az automatánál a menetcél alapján, vagy pedig előre feltölthető plasztikkártyával lehet bejutni a metróterületre, amiről kifele jövet vonja le a kapu a megtett út alapján a díjat. Kártyával jóval olcsóbb az egy szakaszra jutó jegy ára.

A buszokon vagy a sofőrnél váltja meg az ember a jegyét, vagy a feltöltős kártyát használja. Mindkettő szívatós. A sofőr nem kezel pénzt. A jegy árát egy jegykezelő gépbe kell bedobni, ez kiírja a bedobott összeget, ami ha megfelelő, a sofőr kinyomtatja a jegyet. Ha többet dob be az ember, visszajáró nincs. Így, ha valaki a reptérre érkezvén ATM-ből vesz fel pénzt és a legkisebb egység a 10 SGD-s bankjegy, akkor a 2 dolcsis buszjegye 10 dollárba fog kerülni - hacsak nem tudja előre és nem váltotta át apróra a pénzét.

Ha utazós kártyát használ az ember, akkor pedig felszállásnál pittyegtetni kell az első ajtónál. A sofőr a pittyegés fajtájából tudja, hogy volt-e felhasználható összeg a kártyán. A trükk ott kezdődik, hogy leszállásnál is pityegtetni kell a kártyát a középső ajtónál, különben a kártya úgy érzékeli, hogy az ember a végállomásig utazott és levonja a maximális díjat. Ami még mindig egy benyelhető összeg a tévedésért. Max. 3-4 SGD lehet (600-800 forint). Nemrég megjelent egy internetes felmérés eredménye, miszerint Szingapúr a világ legdrágább városa. Ezen őszintén meglepődtem.

Ázsiai szinten nem olcsó, a tény, de hogy a világ legdrágább városa lenne?!?!? És akkor hol van London vagy Sydney vagy Tokió?! Mi a drága Szingapúrban?! A lakhatás? Vagy a kaja?! A fizetések állítólag még az ausztrál fizetéseknél is magasabbak valamivel, pedig Ozzyföldön 20 AUD (4000 Ft) a minimál óradíj. Ehhez képest a tömegközlekedés olcsóbb, mint Budapesten, ahol pedig a minimál óradíj a fentiek kb. 8%-a. Pár dollárért kap az ember egy tányér ételt a kifőzdékben, a boltokban meg átlag európai árakért adnak mindent. Miről beszélünk?! (2014)" forrás


,, Szingapúrban a tömegközlekedés kifogástalan. A város bármely pontjára rövid idő alatt kényelmesen és kifejezetten kulturált körülmények között el lehet jutni. Az MRT-n (ez náluk a metró) területén nem lehet sem inni, sem enni. Nagyon szigorúan büntetik, ha valaki megszegi a szabályokat. A teljes területet kamerák figyelik, és kő keményen bevasalják az emberen a pénzbüntetést, ha vétett. Ugyanúgy, ahogyan Londonban itt is kártya rendszer van. Mindenkinek kártyája van, amit automatánál minimum 10 szingapúri dollárért, vagy az MRT állomások információs pultjánál lehet feltölteni. Mindenki annyit költ, amennyit utazik, az ellenőrző kapuknál belépéskor és kilépéskor is le kell húzni a kártyát csak úgy, mint a buszokon felszállásnál és leszállásnál. Nincsenek ellenőrök, és nincsenek visszaélések. 3 szingapúri dollár az alapdíja a kártyának, de a jófejség az egészben az, hogy bármennyit is töltesz a kártyára, elutazásod előtt visszakapod a fel nem használt összeget, ami a kártyán maradt, csak egy MRT állomás információs pultjánál le kell adni a kártyádat. (2016)" forrás

Busz

Kriszta fotója

Taxi/uber

Mindenhol egyszerű és kényelmes. Ha van. Annak, aki jobban szeret applikációban rendelni, a rossz hír az, hogy uber nincs Szingapúrban. Van helyette Grab, ugyan annyira jó és egyszerű. Érdemes előre letölteni, mert a hozzá csatolt kártyát többször is ellenőrzi. Ha nem tudja ellenőrizni, automatikusan kp-s fizetésre vált.

Pénzváltás

 • Nincs sok értelme itthon, utazás előtt szingapúri dollárt beszerezni. Vigyen dollárt, eurót vagy angol fontot.
 • Helyben a legelőnyösebb a hivatalos pénzváltóknál (Authorized Money Changer) beszerezni a helyi pénzt. Ilyen pénzváltókból rengeteg van a bevásárló utcákon és az áruházakban. Szállodákban előnytelen a pénzváltás.
 • A bankok hétköznap többnyire 9.30-tól 16 óráig, szombaton 9.30-tól 11-ig tartanak nyitva.
 • Jól el lehet tölteni az időt csak kártyás fizetéssel is.

2023. december 29.

Mit vigyünk?

Szingapúrban lényegében minden beszerezhető, ha valamit otthon felejtünk. A gyakori hőség és a magas páratartalom miatt olyan öltözéket tanácsos bepakolni, ami ezekhez a feltételekhez jól igazodik (pl. pamut). Hasznos például az otthoni bepakoláskor inkább világosabb színű holmikat választani. A blue jeans jellegű farmer nem igazán praktikus a trópuson. A sok légkondicionált belső tér miatt, nem árt pulóvert is vinni. Az esőkre készüljünk fel esőkabáttal, vagy esernyővel. Hogy mit ne vigyünk, azt az utazás fejezetünkben a vámszabályokra vonatkozó alfejezetben kifejtjük.

Kényelmes, strapabíró cipőt a gyalogláshoz.

Egészség

Szingapúr meglátogatásához nincs külön szükség semmilyen védőoltásra. Szingapúr egészségi szempontból is teljesen biztonságos. A higiéniás körülmények világviszonylatban is kiemelkedően jók, ázsiai vonatkozásában pedig pláne. Az egészségügyi elátás remek, bár költséges. Utasbiztosítás előzetes mgkötése javasolt. A néhány más ázsiai országban jelentkező madár-influenza a városállamban nem fordult elő. A hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a megelőző intézkedésekre minden járványok elkerülése érdekében.

tökéletes tisztaság

A trópusi betegségek közül egyedüliként a dengue-lázas megbetegedés kockázatával lehet számolni. De komoly aggodalomra ebben a vonatkozásban sincs ok, csak jó ha, az utas kellően tájékozott. 2011-ben több mint ötezer megbetegedést regisztráltak. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Szingapúri tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A szingapúri dengue-láz helyzettel kapcsolatos naprakész angol nyelvű szingapúri információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatók: A dengue-láz elterjedtsége.

Az utazónak érvényes, sárgaláz elleni nemzetközi oltási igazolvánnyal kell rendelkeznie, amennyiben a szingapúri látogatást megelőző hat hónap folyamán sárgaláz, kolera vagy malária által veszélyeztetett országban járt. Azok, akik állapotosságuk 30. hetén is túl vannak, orvosi igazolás birtokában külön beutazási engedélyt kell kérni. Amúgy jó néhány légitársaság a 36. hét betöltését követően nem is engedélyezi fedélzetén a repülést az állapotosoknak. Szingapúrban kiemelt jelleggel óvják a városi levegő tisztaságát, bizony eredményesen. Ha már az egészségnél tartunk, egy érdekesség:

"A legjobb talpmasszázs a Great World City-ben van. Ne lepődj meg, hogy sok a vak masszőr. csak kínaiul beszélnek, de a masszázs végén kérhetsz az üzletvezetőtől angol fordításban teljes orvosi elemzést, és mindezt fillérekért. Mi a rokonainkat ide vittük 'kivizsgálásra'. Elmondja, ha baj lenne a májaddal, a szíveddel, a veséddel, a szemeddel, a nőknél a petefészekkel. Káprázatos. Aki ott él és hetente jár oda talpmasszázsra, az számíthat a gyógyító hatásra." (Judy)

Cigizésre kijelölt hely - Kriszta fotója

A hotelben a mosdóban külön csap az ivóvíznek - Kriszta fotója

Étkezés

Szingapúrban az étkezési helyek, lehetőségek választéka elképesztően nagy, és ez vonatkozik az árkategóriákra is. Ajánljuk a kifőzdés központokat (Hawker Centres, Food Courts), mert ott nem étlapról kell választani, hanem szabad szemmel válogathatunk, hozhatunk döntéseket. A légkondicionált éttermekben a minőség többnyire nagyon magas, miként az árak is.  

De kapható szinte minden európai étel is, van például étterme a Marché láncnak. A gyerekekenek hatalmas öröm lehet egy otthoni rántott hús.

The Countryside Cafe - Dunlop street - N.K. fotója

,, Amilyen kicsi ez az ország annyira sokat és sokfélét ettünk itt is. Ahogy Dél-Kelet Ázsia minden országának,régiójának és városának megvan a maga különleges étele így van ez Szingapúrral is. Különlegesek a dél-indiai utcai ételek, úgynevezett ‘street foodok’ amire Zsuzsiék azt mondták, hogy Indiában ezeket úgy sem kóstoljuk majd meg,mert nem ajánlott az utcán enni." forrás

Borravaló

Az éttermekben a számla végén többnyire jelzik, hogy az általuk elvárt borravaló mértéke 10 százalék. Számos étterem felszámol szerviz díjat, de ez az ő értelmezésükben nem a borravalóval egyenlő. Főleg, hogy a pincérek fityinget sem kapnak a szerviz díjból, ami egyszerűen az étterem extra bevétele. Az éttermek sokszor az asztalon hagyott aprót is elsajátítják maguknak. Az ottani felszolgálok a helyi átlagfizetésekhez képest rosszul vannak megfizetve, bár a közel 5 USD órabér a magyarok számára nem tűnik csekélynek. Szó mi szó, ha kifejezetten a felszolgálót akarjuk jutalmazni, akkor közvetlenül az ő kezébe kell csúsztatni a borravalót.

"Chilli crab (nagy rák speciális chilli szószban): feltétlenül kóstoljátok meg. Itt lehet ebből az étekből a legjobbat enni a világon!" (Judy, 2012)

Vásárlás

A vásárlás legismertebb színtere a tágas, elegáns, belvárosi Orchard Road a rengeteg áruházzal, üzlettel. Folyton nyílik valami új hely, mostanság például az Orchard Ion számít divatosnak és a legnagyobbnak. Nagyon népszerű bevásárló központok például ezek: The Paragon, Orchard Central, Mandarin Gallery, Far East Plaza, DFS Galleria, Takashimaya. Nagyon menőnek számít a Holland Road Shopping Centre. Az Orchard Road-on persze megtalálhatók a nagy világmárkák exkluzív üzletei is, gyakran a shopping mall-okon belül, pl. Prada, Burberry, Dunhill, Ermenegildo Zegna, Jimmy Choo (cipők), Miu Miu, Giorgio Armani. Többen állítják, hogy a Marina Bay térségében a viszonylag új Marina Bay Sands Mall veri az Orchard Road malljait. A luxus márkák viszonylag vonzó áron vásárolhatók, köszönhetően annak, hogy a termékeket kisebb adó terheli, mint sok más országban. Az Orchard Road tele van szuper elektrotechnikai üzletekkel, de vannak elég megbízhatatlan, gagyisabb helyek is, mint például - egyesek szerint - a Lucky Plaza. A Lucky Plaza és a Centerpoint az olcsóbbak közé tartozik.

"Wet market: a legfrissebb gyümölcsöket itt vettem meg mindig. Sok helyen van ilyen Szingapúrban. Hátrány, hogy ezek nem zárt, légkondis helyeken vannak, azaz leizzadhat az ember." (Judy, 2012)

Little India - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Szórakozás

A legnépszerűbb szórakozási epicentrum a Boat Quay & Clark Quay rendkívül szép és hangulatos környéke. Néhány jónak mondott klub: Indochine, Hooters, Harry's Bar. Az említett környék talán inkább a 25-35 év közöttieknek való hely.

"Mi ott éltünk és a tapasztalataink alapján mondhatom, hogy a Zouk a legjobb esti szórakozóhely. Nagyon ismert, még Szingapúron kívül is. Gyakran választják be a világ 10 legjobb szórakozóhely közé. A világ legmenőbb lemezlovasai jönnek ide vendégszerepelni. A diszkós termen kívül van egy Wine Bar, egy Phuture nevű rész (hiphop és r&b), valamint a Velvet Underground (electro és house). Az egyes szekciókra vonatkozóan vannak életkori korlátozások. Érdemes éjfél előtt érkezni, amikor még nincsenek olyan hosszú várakozó sorok. Való igaz, egyes szekciókban sok a bepiált fiatal és jellemző a zsúfoltság. Egy belépőjegy van az összes szekcióhoz. Fiúknak 30 szingapúri dollár, lányoknak 25. A belépőjegy tartalmaz két italt is. A klubban jó a hangtechnika, príma a légkondicionálás, tiszták a vécék." (Judy, 2012)

Zsofi Roof Top Bar - N. K. fotója

"Ami fiatal utazóként problematikus, az a bulizás. Az alkohol nagyon drága, és a jobb szórakozóhelyekre 10-20 dollárnál (1700-3500 forint) kezdődik a belépő. A legolcsóbb helyi dobozos sör, a Tiger is 10 dollár (1700 forint) körül kapható a boltban, de egy bárban akár 20 dollárt (3500 forint) is elkérnek érte. A röviditalokat jobb elfelejteni, a barátaim 100 dollárért (17 700 forint) vettek egy üveg vodkát az éjjel-nappaliban. Szerdánként úgynevezett ladies' night van, ilyenkor minden lány belépőjegy nélkül mehet be a klubokba, és sokféle italt is ingyen fogyaszthat. A szingapúri klubok komolyan veszik a korhatárokat, a legtöbb helyre 20-25 év alatt nem is lehet bemenni. Szembetűnő különbség még, hogy az ázsiai lányok nagyon-nagyon kiöltöznek estére, és elképesztően sok sminket kennek magukra. A szórakozóhelyeken dress code van, nem igazán engedik be az alul-öltözött utazókat, így érdemes legalább egy vállalhatóbb ruhát magunkkal vinni, ha bulizni tervezünk errefelé. (2013)" forrás

Clark Quay - Kriszta fotója

Boat Quay - Kriszta fotója


Közbiztonság

Kábítószercsempészésért: kötél

Szingapúr a világ egyik legjobb közbiztonságú országa. Ez a turista szempontjából roppan megnyugtató. A városállamban nem kell tartani lopástól, rablástól. Rendkívül ritkán fordul elő zsebtolvajlás repülőtéren, turistás helyeken, vagy lopás a hotelszobából. A példás közbiztonság annak tulajdonítható, hogy Szingapúrban hosszú évtizedek óta sikeresen tartanak fegyelmet és nagyfokú rendet, lényegében a zéró tolerancia elvét érvényesítve. Az igazságszolgáltatás és a szankciók rendkívül szigorúak.

 • 400-500 amerikai dollárnak megfelelő pénzbüntetést rónak ki azokra, akik nem a kijelölt helyeken cigiznek, akik szemetelnek vagy botrányosan viselkednek közterületeken.
 • Furcsa érdekesség, hogy Szingapúrban még létezik a botütéses büntetés. A büntetés eme formája egyébként a brit gyarmati idők öröksége.
 • A turistának sem tanácsos bármilyen esetben megpróbálni korrumpálni a helyi hatóságot, mert Szingapúrban a korrupció lényegében ismeretlen jelenség.
 • A szingapúri hatóságok, intézmények a szigorúságuk mellett jellemzően nagyon korrekt módon járnak el a velük kapcsolatba kerülő külföldi turistákkal.

A kevés bűnözés nem jelenti azt, hogy nincs.

Magyar külképviselet

Konzulátusunk Szingapúrban

 • Cím: 250 North Bridge Road #29 Raffles City Tower, 179101
 • Konzuli ügyek e-mail cím: consulate.sin@mfa.gov.hu
  Telefonszám: +6568830882
  E-mail: mission.sin@mfa.gov.hu  - Nagykövet: Pach Judit
 • Konzul: Lakatos Gergő

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Szingapúrba Repülőjegyek Szingapúrba
Olcsó repülőjegyek Szingapúrba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes