ÚTIKRITIKA.HU / Gardens by the Bay


hirdetes

útikritikák


Gardens by the Bay

Szingapúr

Gardens by the Bay bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Praktikus információk| Flower Dome||Cloud Forest|Supertree Grove|Skyway|Art sculptures|The canyon|Heritage gardens| Bay East garden|World of plants|Dragonfly és a Kingfisher tavak|Sun pavilon| Érdekességek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Gardens by the Bay bevezető

Ez egy, 101 hektár területű park, melyet tengertől visszahódított területen hoztak létre a fenntartható fejlődést, az ökológiai tudatosságot jelképezve. 2007 és és 2011 között épült fel. 2012-ben adták át.

Szingapúr egyik legnépszerűbb turista látványossága. Ingyenes a belépés! Egy-két részlet van, amiért fizetni kell (sokat), pl. a Sky Walk-ért és a Supertree Observatory-ért.

Kb. 3 órás program, de rengetegen ennél sokkal többet időznek itt, főleg a gyermekes családok.

Hajnali 5-től éjszaka 2-ig nyitva van, azaz három órányi időre tart csak zárva.

Érdemes napközben és este is meglátogatni. A legnagyobb tömeg jellemzően délelőtt van. Érdemes kora reggelre vagy délutánra időzíteni a látogatást. 10 és 12 között jön a legtöbb turistacsoport.

A Gardens by the Bay Szingapúr "Város egy kertben" víziójának szerves része, és összesen 101 hektárt foglal el a város új belvárosában, a Marina Bay területén. A hatalmas területet három részre osztották, így olyan, mintha a látogatók három különböző tájat járnának végig. A három vízparti kert: a déli öböl, az északi öböl és a központi öböl. 

Itt látható a világ legnagyobb üvegháza és a világ legnagyobb beltéri vízesése.

A világ különböző régióinak flórájából próbálnak bemutatni ezt-azt. A parknak vannak szabadtéri és beltéri részei.

Sokan a világ legszebb botanikus kertjének tartják. Több mint másfél millió növényt telepítettek ide. Sok azonban a mesterséges fa, közzülük 18-at szuperfának neveznek és 25–50 méter magasak. Fel lehetmenni a tetejére, onnan körül nézni, megéri.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az Avatar tematikájú Köderdő (Cloud Forest) lenyűgöző a 30 méter magas vízeséssel

2. A Supertree Grove az esti kivilágításban

3. a Flower Dome buja növényzete

4. Skywalk: Két óriás acélfa (Supertree) között 128 méter hosszan, 22 méter magasságban húzódó függőhídról a bámulatos kerti látvány

5. A légkondicionál területein élvezni a magas páratartalomtól való menekülést.

6. Xilofonos játszótér felnőtteknek

7. A hlye fotós szobrai

Nem tetszett

1. A látogató kapacitáshoz képest a vécék száma kevés

2. A tájékoztató táblák nem orientálnak praktikusan

3. A személyzet létszáma alulkalkulált

4. Drága, mindenhez külön jeget kell venni. Vagy egy kombináltat, de akkor semmit sem tudsz kihagyni.

Vélemények

,, Amúgy egyáltalán nem vagyok oda a botanikus kertekért, de ez teljesen letaglózott, főleg a Dome-ban körültekintéskor. Építészetileg is több mint figyelemre méltó.  (2023)


A kertek közepén található az ikonikus Supertree Grove. Ezek az óriási fémfák egyedülálló szerkezetükkel először adtak nemzetközi elismerést a Gardens by the Bay Singapore-nak. A fák tövében növő függőleges kertek valójában több mint 158 000 növényből és 700 különböző fajból állnak!

A 18 hatalmas Supertree napenergiát is termel, összegyűjti az esővizet, és természetes szellőzőcsatornaként szolgál a park többi része számára. A fák csúcsait a park egész területéről látni lehet, és Szingapúr jól ismert szimbólumai. A legjobb az egészben, hogy ez a terület a nagyközönség számára ingyenesen látogatható. forrás


"A Gardens by the BayGardens by the Bay - Szingapúr lenyűgöző ökoturisztikai parkja. Szingapúr első számú városi rekreációs területe, mely a Mariana kikötő mellett található. Legújabb attrakciója a 18 napelemes "szuperfából" álló gyönyörű függőleges kert. A fának tűnő szerkezetek dominálják az óriási terület látképét, magasságuk 25 és 50 méter között változik. Sokféle funkciót látnak el, többek között telepítési, árnyékolási feladatot látnak el, valamint a kert környezeti motorjaként funkcionálnak.

A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, valamint szomszédos üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti az a "szuperfákból" álló mesterséges erdő." forrás

Odajutás

Közel van a Marina Bay Sands-hez és a folyóhoz. 

Praktikus információk

1. 19:45-kor és 8:45-kor fény- és hangjáték show látható (ingyenesen) a Supertree Grove-nál. Ha jó helyről akarjuk látni a 15- perces show-t akkor a kezdés előtt legalább fél órával praktikus jól elhelyezkedni.  

2. A Supertree Observatory-nál akár egy órát is sorban kell álldogálni.

3. A Cloud Dome meglátogatásához érdemes előre online foglalni, mert akkor sokkal kevesebbet kell sorban időzni.

4. Fizetősek: Cloud Forest, Flower Dome és az OCBC Skyway.

Kriszta fotója

Flower Dome

A Guinnes Rekordok Könyvében szerepel mint a világ legnagyobb üvegháza a maga 195 ezer négyzetméterével. Több éghajlati övezet növényeinek több ezer példányát láthatjuk.

A belépő 28 SGD (kb. 3600 HUF), 9:00-21:00-ig látogatható.

Cloud Forest

A Cloud Forrest a trópusi felföldektől kezdve a 2000 méteres magasságon élő növényekig bezárólag ad giga látképet a növényekből. Itt található a világ legmagasabb beltéri vízesése egy 35 méteres ,,heggyel "együtt, ahova fel is lehet menni.

A belépő 28 SGD, 9:00-21:00-ig látogatható.

Supertree Grove

A 25 és 50 méter közötti szuperfák Szingapúr ikonikus jelképeivé váltak. Esti kivilágításban kifejezetten rendkívüliek. Azon túl hogy nagyon látványosak, környezetvédelmi szempontokat is képviselnek: néhányon vízgyűjtő és napkollektor van, valamint az évek alatt a növények is be fogják nőni őket. Esténként szuper látványos show-t mutatnak be, amit mindenképp érdemes megnézni.

Reggel 5-től hajnali 2-ig lehet csodálni őket, ingyenesen, a földről – ha fel szeretnél menni jobban is megnézni, akkor az OCBC Skyway- re kell befizetned.

Kriszta fotója

Skyway

A szuperfák már a földről is fantasztikus látványt nyújtanak, de még sokkal jobb 22 méter magasan, a fákat összekötő 128 méteres sétányról nézve. Érdemes este felmenni, 19 órától fokozatosan kapcsolják fel a fényeket, és háromnegyed óra alatt már teljes pompájában világít. Pazar a kilátás a szomszédos Marina Bay Sands-re, az óriáskerékre és a felhőkarcolókra. Hivatalosan 15 percet lehet fent eltölteni, hogy ne legyen tolongás és nagy várakozás, de ezt senki sem ellenőrzi.

A belépő 8 dollár, 9:00-21:00-ig lehet felmenni.

Kriszta fotói

Art sculptures

A világ legkülönbözőbb tájairól való, kb. 40 szobor látható.

The canyon

Ezen a részen is szobrok vannak, de pluszként ritka növények közé bujtatva.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

Heritage gardens

Itt sétálva főleg a trópusi növényeket ismerhetjük meg jobban, és hogy hogyan hasznosíthatja őket a világ.

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

Bay East Garden

Ez a kert leginkább a kikapcsolódásról szól, gyönyörű növények és kilátás mellett lehet pihenni vagy sportolni.

Ingyenesen látogatható 0-24.

World of plants

Dragonfly és a Kingfisher tavak

kis tavak

Ingyenes látogatható 5:00-2:00-ig.

Sun Pavilon

Közel száz sivatagi növényfaj több, mint ezer példányát láthatjuk.

Ingyenes látogatható 9:00-21:00-ig.

Érdekességek

Fotóegyveleg

Látvány a Skyway-ről - Kriszta fotói

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Szingapúrba Repülőjegyek Szingapúrba
Olcsó repülőjegyek Szingapúrba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes