ÚTIKRITIKA.HU / Dánia


hirdetes

útikritikák


Dánia

Koppenhágán kívül | Aarhus | Odense | Helsingör | Billund és Legoland | Roskilde | Skagen |Más helyekFotóegyveleg

Koppenhágán kívüli látnivalókról és nevezetességekről általában

Aarhus

Aarhus (így ejtendő: arhusz, elnyújtott a-val) Dánia második legnagyobb városa, kb 260 ezer lakossal. Aarhus egy jelentős kikötőváros Jylland (djülen) félsziget keleti oldalán.

Fő látnivalók:

 • Marselisborg kastély
 • A királyi család nyaralója
 • A középkori székesegyház
 • A Miasszonyunk templom
 • Az óváros
 • Egy szabadtéri falumúzeum (valójában a városon belül)

AARHUS - TISZTELETBELI FŐKONZULÁTUS

 • Cím: Søren Frichs vej 38. K. 1., 8230 Åbyhøj, Denmark
 • Telefon: +45-86-184933 - E-mail: consul@huconsulate.com
 • Tiszteletbeli főkonzul: Heine Sveistrup Jensen

"Aarhus szereti a világ legkisebb nagyvárosának nevezni magát, bár ebben a kitüntető címben bujkál némi irónia. Aarhus ugyanis nem épp terjedelmes, lakosainak száma 250-300 ezer. Ügyelnek arra, hogy meglegyen minden, amije egy magára kicsit is adó nagyvárosnak van: történelmi belváros sétálóutcákkal, katedrálissal, csatornával, továbbá puccos bevásárlóközpont, skandináv kultúrcenter, Műcsarnok. No meg természetesen a Musikhuset (Zeneház), amit csütörtökön látogattunk meg, és ahol komolyzenei (opera is), jazz, könnyűzenei, szóval mindenféle koncertet lehet hallgatni. Pezsegjen a kultúra, ahogy kell." forrás

"Habár Aarhus Dánia második legnagyobb városa, a szellős térkialakítás, a környezet tisztasága és zöldsége, továbbá a tengerpart közelségének elegyeként a túlhajszolt városi légkör ismeretlen fogalom. A társadalmi egyenlőségben élő emberek nyugodtak és kiegyensúlyozattak, nincsenek forgalmi dugók – noha a kerékpár használat rendkívül népszerű hóban-fagyban is –, és bár megengedhetnék maguknak, nem gyakori látogatóik a bevásárlóközpontoknak sem. " forrás

,, Aarhusban is kedvelik a teljes házfalas graffitiket, mint Koppenhágában. A város bohémságát nemcsak, és egyediségét mégsem elsősorban ezek, hanem az itt-ott felbukkanó, állatformájú köztéri szobrok adják, malaccsalád, víziló, kedvencem volt a Musikhuset előtti nagy parkban heverő bálna. Számomra ez azt fejezi ki, hogy Dániában szeretik és tisztelik az állatokat. Igaz, ezt nem annyira az aarhusi köztéri szobrokból vettem észre, mint inkább abból, hogy a tágas, ligetnek vagy kisebb erdőnek is beillő városi parkokban, a települések melletti erdőkben bátran járnak-kelnek az állatok, nem bújnak el az emberi léptek zajára – nincs összerezzenés vagy összezördülés. Ki-ki megfér a másik mellett." forrás

Odense

Odense a dániai Fyn (Funen) sziget legnagyobb városa (172 ezer lakos), egyben a skandináv ország harmadik legnagyobb városa. Turista számára mindenképpen figyelemre méltó város az aranyos utcaképeivel (óváros 15. és 16 századi kis házakkal)), a nagy mesemondó, Andersen házával, a boltokkal, esti szórakozási lehetőségekkel, a gazdag kulturális örökségével. Odese biztonságos város, de éjszaka tanácsos elkerülni a Vollsmose nevű negyedet.

Odense nevét a dánok valahogy így ejtik ki: ondze vagy ondse

Fő látnivalók:

"Kellemes hosszú sétát tehetünk a várost ketté szelő Odense-folyó partján, ahol gondozott park vagy erdő található. Ebben az erdőben van a város állatkertje is. A folyón séta-hajózni is lehet. Kellemes kikapcsolódásban lesz része annak, aki megnézi a várost. Ezen kívül valami lehet a levegőben, hiszen rengeteg híres ember szülőhelye a város.(pl.Carl Nielesen). Hogy a városközpont a múlt emlékei mellett, mégiscsak kellőképp életteli legyen, arról a bevásárló utca mellett az éttermek és bárok gazdag, pezsgő választéka is kezeskedik." forrás

Helsingör

Történelmi emlékekben dús, csinos kisváros, amelynek (főleg Hamlet miatt) híres kastélyából (Kronborg) át lehet látni Svédországba (pontosan Helsingör svéd testvérvárosa, Helsingborg látható). A régi város tele van kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel, főleg a főtér környékén. A kicsi városközpontban sok a szép műemlékház, és kellemes (sportos cipőben) a macskaköves utcákon sétálgatni. Rokonszenves, hogy a helyiek többsége nem autózik, hanem kerékpárral közlekedik. Kedvesek, segítőkészek a turistákkal. Nagyon látszik, hogy milyen jól élnek. A kocsmákban hétvégeken nem ritka látvány a részeg svéd, ugyanis Dániában a pia valamivel olcsóbb, mint odaát.

A kb. 47 ezer lakost számláló Helsingör, a kikötőváros Koppenhágától északra található (kb. 45 km), vonattal vagy busszal onnan kb. 50-60 perc az út. Svédország közel van (4 km), komppal a menetidő 20-25 perc mindössze. A fő látványosság persze Hamlet homokköves-rezes várkastélya, a Kronborg Slot. Meglátogatni vagy nem meglátogatni, ez itt a kérdés. A válasz: igen, hisz az UNESCO kulturális világörökségének a része. Kultúrtörténeti evidencia, hogy Shakespeare maga soha nem járt erre, és a hallomásból, vagy valamilyen olvasmányából tudott e várról, ahová a Hamlet történetet odaképzelte. Elsinore néven nevezte Helsingört. A várkastély közel fekszik a kikötőhöz, a vonatpályaudvartól pedig, gyalog kb. 15 perc. A pályaudvarnál található egy turista információs iroda, ahol legalább egy ingyenes térképet érdemes felkapni. A várkastélyon kívül van 2-3 szép kis templom és két múzeum. Esti szórakozási lehetőségek alig vannak. Igazság szerint 3-5 óra bőven elegendő a város meglátogatásához. Helsingör a Zealand sziget északkeleti részén van.

,, Ami rám a legnagyobb hatással volt, a Kronborg kastély, ahol a legenda szerint Hamlet élt, és ennek köszönhetően az egyik legfelkapottabb látványosság. Koppenhága központjától nagyjából egy órára van vonattal Helsingör, ahol a kastély található. Jéghideg tengeri szél járta át a középkori várost, de ez semmit nem vont le a szépségéből, és a hangulatából. Legalább nem volt annyi turista...
Helsingör tele van alkohol bolttal, ahol jó áron lehet különböző italokat venni, a dán specialitásoktól kezdve a drága likőrökig. Ha igazán elborult ízt próbálnátok ki, a Fisk-et ajánlom, ami egy dán mentolos ital. Ha a krémlikőrt szeretitek, a Dooley's isteni.
A kastély a 16. században épült, a tenger közelében. A fűtés egy rémálom lehetett régen, főleg a hatalmas báteremben. A falak vastagok, és jéghidegek voltak, mikor arra jártunk, a kabátot sem kellett levenni látogatáskor. Néhány ablakból remek kilátás nyílik Svédországra, Helsinborgra.

A kastély alatt található kazamatákban valaha katonák tartózkodtak a háborúk alatt, az ostromok során. Itt van Holger, a legendás dán király szobra, ami a hagyomány szerint meg fog elevenedni, ha Dániának szüksége lesz arra, hogy megvédje. Erre még nem volt példa, biztos valami nagy bajra vár. Mindenesetre lenyűgöző látvány a föld alatti, hideg folyosón őrködő király, majd a sötét járatok, ahol kis hangszórókon odaillő zajokat is lejátszanak. (2014)" forrás

Billund és Legoland

A turista számára Billund város a Legoland-en kívül tulajdonképpen csak egy szoborparkot kínál látványosságnak.

Legoland

A különböző attrakcióknál hosszas sorban állásokra kell számítani (akár félórásokra is, egyenként). Nagyon nagy a tömeg a park területén, még hétköznapokon és a nyári főszezonon kívül is! A sok várakozás és a tömeg miatt kell legalább 2 nap a Legoland felfedezéséhez. Nyáron még a fagyiért is 15 percet kell sorban állni. Drága a belépőjegy, drága minden ott. Viszont az egész profin megcsinált, nagyon gondozott, kulturált, tökéletesen tiszta. Nagyon népszerű a szellemház és az elektromos autók (az utóbbiért extra fizetni kell).

,, A billundi reptérről gyalog 25, busszal mintegy 5 perc alatt érhető el a park, a gépek épp felette szállnak fel, illetve le. A terület nem túl nagy, de meglehetősen sok játékot zsúfoltak bele. A legkisebbek vonataitól a felnőttek brutál hullámvasútjáig minden van. Pihenésként pedig több szobába is be lehet ülni, ahol hatalmas mennyiségű legókockából lehet építkezni.

Idei újdonság a Polar Land levű terület, ahol egyrészt egy váratlan szabadesést is tartalmazó, igen gyors hullámvasút kapott helyet, másrészt egy sarkvidéket idéző állatkertszerűség, sok-sok pingvinnel. Ez a hullámvasút persze a park legmenőbb része, ehhez alakul ki leghamarabb sor. A Miniland itt természetesen főleg a skandináv országokra koncentrál, zseniális módon építették fel a miniatűr városokat, tájakat legókockákból.

Sok vizes attrakció is van: az egyik magasról lecsúszó, 8 személyes csónakban szinte oroszrulettszerűen dől el, hogy a vízbe csapódás után ki marad szárazon, illetve lesz csuromvizes. Komoly autósleckéket is vehetnek a fiatalok egy KRESZ-parkban, és Windsorhoz hasonlóan itt is részt vehet a család egy mókás tűzoltóversenyen.

A nagy kedvenc egy olyan lassan mozgó, de összevissza forgolódó barlangvasút-szerűség volt, amelyből különböző színű ikonokra lézerrel lövöldözve lehetett pontokat gyűjteni, versenyezve egymással és a többi látogatóval. Legkellemesebb pihenésként mi a Monorailt használtuk, amely a park kicsiknek szóló része felett kanyargó vonat. Innen letekintve el lehetett tervezni, mire is akarunk még felülni a következő órákban.

A a billundi 300 dán koronás (12 500 forintos) alapár belépődíj sokkoló. Gyerekeknek is csak alig olcsóbb, és még ha az online kedvezményt igénybe vesszük, akkor is alaphangon 40 ezernél indít egy család, miközben Angliában a kuponnal 25 ezerből kijöttünk. Viszont ha maradni akarunk egy további napra, azért már csak 100 korona kiegészítést kell fizetni. Ha jövő tavasztól is marad a heti 3 járatos Ryanair-menetrend, vagyis semmiképp nem tudunk másnap hazarepülni, érdemes két napot szánni a parkra.

Ami a szállásokat illeti, természetesen horror áron van majdnem minden. A Legolandnek van persze saját szállodája, 40 ezer forinttól ott is meg lehet aludni. Akinek sok pénze van, azok számára egy akvapark is épült a közelben. Az egyetlen viszonylag olcsó szálloda a reptér mellett van, 20 perc sétára a parktól: ez a Zleep Hotel fapados lánc helyi tagja, amelyben valóban az a szabály érvényes, hogy minél korábban foglalunk, annál alacsonyabb az ár. Itt 4 ágyas családi szoba már 399 koronától (16 600 fortinttól) elcsíphető.

Az étel- és italárak is az egekben járnak. A parkban egy hot dog és egy fagyi is bőven ezer forint feletti tétel, de egy fél literes üdítő is. A városközpontban, a parktól 15 perc sétányira van két szupermarket, azokban viszonylag olcsón (általában a magyar árak másfélszeresén) lehet bevásárolni. (2012)" forrás

Roskilde

 • Roskilde 49 ezres dán város.
 • A dánok valahogy így ejtik ki: roskile (nem roszkilde és a d betűt nem erőltetik)

,, Roskilde sokáig Dánia fővárosa volt, mígnem 1400 körül ezt a cím át nem szállt Koppenhágára. A 12-13. században épült katedrálisa a legjelentősebb az országban. Ez volt Skandinávia első téglából épült gótikus temploma, amely később mintául szolgált számos hasonló építménynek észak-Európa szerte. Mivel az elkövetkező évszázadokban is számos előcsarnokokkal és kápolnával bővítették, a templomépítészet fejlődését is remekül bemutatja. A katedrális több dán király nyugvóhelye, azaz a 15. század óta a királyi család mauzóleuma is. Érdekesség, hogy a katedrális 1536-ig katolikus templomként, a reformáció óta pedig - a belső tér jelentős átalakítása után - protestánsként működik. Utóbbi minőségében ritkaság a UNESCO listáján, ahol túlnyomórészt katolikus templomokat, kolostorokat találunk." forrás

Skagen

Skagen (szkágen) Dánia legészakibb városa,egy mindössze 8,5 ezres lakosságú halászváros.

Skagenről (Ajánlott link)

"A halászatnak köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy mindig friss halak, rákok kerülnek az éttermek asztalaira, ha valaki Skagenben jár, feltétlenül kóstolja meg a heringet és a garnélarákot például Dánia egyik legrégibb éttermében, a Pakhuse-ban. Híres múzeumok Skagen városában: Skagen Múzeum, az Archer-ház, Drachmann író és tengeri festő háza, Városi és Regionális múzeum." forrás


,, Skagen hírnevén a 19. század végén odaérkező dán impresszionista festők. Skagen arra büszke, hogy a közelében található Dánia legészakibb csücske, ahol két tenger hullámzik egymásba, Łeba pedig a 8 km hosszan elnyúló homokdűnékre. Skagen rangját az jelzi, hogy nevét kölcsönözte a híres dán óramárkának, Łeba rangját az, hogy sokan évről évre ide, és ugyanazokra a szálláshelyekre térnek vissza – aki gyerekkora nyarait itt vigadta végig, felnőttként a saját gyerekeit is ide hozza. Łebában erdei gyümölcsökkel és csokiöntettel megpakolt gofrit nassolhatunk, Skagenben pedig Koldskålt, azaz citrommal és vaníliával ízesített tejes krémet, teleszórva keksszel és gyümölcsökkel; halat mindkét helyen ehetünk minden mennyiségben. (2017)" forrás

Más helyek

Ribe

s.j. fotója

Magyar videó Ribe-ről

Alborg


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon